Despre învălmășeala cu ascultatul telefoanelor

Întâi de toate, ceva de culoare: acum 10 ani, când ziceam că nu poți obține licență de telefonie dacă nu ai linie directă cu SRI, 99% din oameni îmi râdeau în nas. ZAPP, nene, nu poate fi ascultată tehnologia, plus că nu poți forța o companie privată să dea voie să înregistreze oricine, bla bla bla. Am râs atunci, râd și acum.

Ce se întâmplă acum: Direcția Națională Anticorupție instrumenta o serie de dosare cu ajutorul Serviciului Român de Informații, care, cel puțin teoretic, are un rol de strângere de informații și de protejare a statului. În situația asta, asculta și urmărea orice politician român și înregistra accidental și diverse măgării pe care politicienii noștri le puneau la cale.

Așa. Ce se întâmplă acum, că Marele Dac din fruntea Roții Vieții a decis că SRI nu mai poate furniza înregistrări DNA? Nimic. Stăpânul va lăsa sclavii să se agite un pic și să aibă impresia că sunt o nație suverană, după care le va explica el cum stă treaba. Într-un fel e rău că avem nevoie de oameni cu biciul ca să ne îndrepte, dar e rău că nu ne putem guverna singuri decent.

 

doggy-3

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

19 comentarii

  1. Iată o idee – mi-am zis. Dar e una cu care eram deja ”împăcat”.

  2. Parerea mea este ca indiferent de provider de telefonie, internet etc, atata timp cat prin intermediul tau s-a produs o ilegalitate, tainuire..etc, tu ca firma mare sau mica sa faci fata unui ordin judecatoresc. Eu personal am avut norocul acum ceva ani sa vad o decizie de interceptare (expirata de ceva timp), semnata de cel putin trei persoane , prim procuror, judecator..si inca unu cum draci s-o mai fi numit.Ti-a venit cu patalamaua la mana te executi , iar aia se da pe niste probe. .aici discutand de un demers legal.

  3. Zapp nu putea fi ascultat, în sensul că între telefonul mobil si purtătoare de semnal nu interceptai. Dar SRI avea țeavă directă în NOC. Era chiar rosu cablul lor. În România ascultarea telefoanelor este considerată secret de stat si divulgarea oricăror detalii este ilegală. Operatorii nu au voie să precizeze dacă lucrează sau nu cu serviciile secrete. Publicarea oricărui detaliu despre interceptări este ilegală. Sunt obligați să ofere serviciilor secrete acces neîngrădit la rețea.

  4. NOU
    #6

    Zapp era folosit de armata americană și de aia nu mergea ascultat boss, habarnai :)))

  5. în nici o țară de pe planeta asta nu poți obține licență de operator telecomunicații dacă nu dai acces serviciilor și nu pui deoparte câteva posturi pentru angajați speciali, angajați despre care știu doar câțiva de la vârful vârfului firmei care e adevăratul lor rol acolo, hai să nu ne mai căcăm pe noi că doar în România e așa, e așa peste tot. iar aia cu Apple care nu permite accesul la date e o glumă proastă

    • Apple si Google nu au probleme cu a furniza guvernului chinez date, dar cand vine voirba sa le dea la guvernul USA se jca de-a libertarienii.
      Si prostii cred.

  6. Pe asta n-am prins-o, cine este marele dac din fruntea rotii vietii?

  7. Tehnologia pe care o avea Zapp era cred ca cea mai accesibila la ascultat…

    https://en.wikipedia.org/wiki/Nordic_Mobile_Telephone

    • @geretus Faci confuzie, persoanele de mai sus nu se refera la NMT (cea la care faci tu referire) ci la CDMA. Pe vremea NMT-ului nu exista nici Zapp, nici Connex, nici Dialog. Mai mult, inainte de CDMA a mai fost o incercare esuata cu LEMS (Low Emission Mobile Station).

    • Zapp era CDMA, nu NMT. Predecesorii săi, Telefonica România și Suntel, erau pe NMT.

  8. numai basistii au nevoie de tatuc, de oameni cu biciul, de stapani, de licurici

    • Restul sunt impacati cu soarta. Daca suntem lasati in pace ajungem la sapa de lemn, ne intoarcem iar la saracia din anii 90.

  9. Da, bun articol, inspirată și alegerea titlului.

    Acum, știe toată lumea ce se va întampla: alții înafară de SRI vor mai asculta telefoanele, devenind aproape imposibil să afli cine te ascultă, în caz că ești supus vreunui abuz.

    Astfel:

    1. Serviciul de interceptare va putea fi folosit, să zicem, de un Dorel care va asculta convorbirile neveste-sii. Așa, preventiv, ca nu cumva aceasta să-și planifice atent cu o terță parte detaliile în privința următorului ei futai;

    2. Dacă ai activități al căror succes financiar depinde de informații pe care mulți nu știu cum să le procure, vei pierde o bună parte din felie, dacă ai ghinionul să te intercepteze un fost coleg din facultate, căruia i se pare că o duci mai bine decât el;

    3. Dacă ești gay; sau dacă-ți înșeli bărbatul; ori dacă-ți înșeli femeia… Și află ”cine trebuie”, acesta îți va trimite un mic extras dintr-o conversație, stipulând că în schimbul unei taxe lunare, acele convorbiri nu vor ajunge pe mâna/urechile altcuiva.

    Scenarii sunt multe. Multe! le-am expus doar pe astea 3, care vor fi cele mai comune, în baza criteriilor geografice și de mentalitate. Românica..

    • Nu pot sa nu ma intreb un lucru: macar unul din cei care o dau in teoriile conspiratiei legate de ascultari a vazut vreodata cum functioneaza sistemul? Macar unu. Evident ca nu. Dar e placerea asta bolnava de a fantasma despre lucruri pe care nu le-am vazut in viata noastra, dar avem un sentiment puternic ca le cunoastem. Pe logica „daca toata lumea zice asa…o fi asa”.

  10. NOU
    #19

    Infractorii au trecut de ani de zile pe whatsapp, viber si alte aplicatii. Numai ultimii prosti gen Oprescu mai folosesc convorbirea telefonica clasica pt manevre.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile