Un amic îmi povestea acum câteva zile că a fost la şedinţă la şcoală şi că toţi părinţii vor să existe programe afterschool. La clasa I, părinţii vor ca odraslele lor să înveţe computer şi engleză.
Copilul.
La clasa întâi, copilul nu are ce căuta 8 ore la scoala. El abia aşteaptă să termine cele patru ore, să poate bate mingea în faţa blocului cu vecinii. Mintea nu îi stă la teme sau la şcoală, de aceea în primul an părinţii fac temele cu copiii. Să îl forţezi să stea încă 2-3-4 ore la şcoală e cruzime.
Viitorul.
Statistic, mai mult de jumătate din copiii dintr-o clasă nu vor ajunge să folosească engleza sau calculatorul în meseria lor. Pur şi simplu vor ajunge să aranjeze rafturile la Metro sau lucrătoare la Apaca. Părintele de mai sus le-a spus asta celorlalţi părinţi. Ce au înţeles şi replicat ceilalţi? Trimite-l dumneata să aranjeze rafturi, dom’ne, dacă asta vrei de la copilul tău!
Nu-i aşa că e superb?
Părinţii.
Oricum, eu dau vina pe el, că nu îi poţi spune unui părinte că are un copil mai aşa. Carlos Mencia spunea că în America părinţii au schimbat sistemul de învăţământ pentru a nu mai “victimiza” copiii. Apoi le-au interzis profesorilor să le spună că nu sunt buni la o materie, deşi profesorul ştie cel mai bine, de aia e profesor. Părintelui nu îi poţi spune nimic. El nu vede decât că al lui e cel mai cel.
Ţin minte că într-a noua luasem un 4 la chimie. Nu îmi plăcea de nici un fel şi nu înţelegeam nimic. A venit tata la şcoală. Dom’ profesor, spuneţi-mi ce se întâmplă, nu e atent, a chiulit la ore, poate v-a jignit, să ştiu să îl îndrept. Nu, staţi liniştit, e materia mai grea, se îndreaptă el. Şi tata a stat cu mine să îmi fac temele la chimie câteva săptămâni, moment în care s-a prins că plodu lui e varză cu caramele la materia asta. Şi m-a lasat să vin acasă cu 5 şi 6. Varianta cealaltă nu e aşa plăcută. Părinţii doctori şi-au forţat fiica să dea de 9 ori la medicină. De nouă ori! Copilul ala nu mai e normal acum, merge fără ţintă pe străzi şi are privirea pierdută. Degeaba a urlat că el nu vrea, n-a avut cu cine să se înţeleagă.
Lenea. Şi serviciul.
Explicaţia pentru extinderea programelor afterschool e simplă. Părinţii sunt ocupaţi. Şi mai bine să stea copilul la şcoală, unde poate învaţă ceva, decât în casă, să se joace la calculator. Sau să mă ocup eu de el. Să se ocupe profesorii, fir-ar ei ai naibii, că şi aşa nu sunt buni de nimic!
Epilog.
Produsul a 20 de ani de învăţământ democratic îl puteti vedea în blogosferă şi pe stradă. Nu ştiu să scrie, nu pot lega două propoziţii, nu au vocabular, nu pot formula coerent o idee. Ce bine că am făcut şcoala în anii ‘90, pentru că am mai apucat să mai învăţ câte ceva!
Eu nu cred ca am o exprimare incoerenta sau sunt inculta. Eu cred ca am invatat la scoala. Nu toate scolile si-au coborat asa dramatic standardele Vorbesc in cunostinta de cauza . Am terminat liceul acum trei ani.
Bine tintit! Suntem victimele experimentelor unor dereglati mintali (majoritatea repetenti in viata reala), parveniti pe spaga in politica. Toti au pus cate o aiureala la programa scolara de am ajuns sa nu intelegem ce mai vrem de la copii. In acelasi timp, copiii au profitat de abureala si si-au facut de cap, ajungand tufe la orice!
Este si vina noastra ca acceptam tot rahatul asta.
„Afterschool”=bani murdari. Iti tin copiii 10 ore la scoala contra unei taxe legale DAR cu conditia sa mai accepti alte 5 taxe ilegale: meditatii la mate, romana, info, engleza, sport si alte dracovenii. In plus, fiecare inspector inventeaza cate un concurs de evaluare „optional” prin care isi umple buzunarele de la elevi. Cangurul, Micul Euclid, Micul Arhimede, Cambridge, NASA si bullshit. Mafie pe linie!
E in 2-4 am avut program afterschool ;;). De informatica. Asta prin ’98-’01 adica. La o scoala de cartier.
Invatam basic, teoretic. practic eu cu inca vreo 3 voiam sa invatam basic, restul erau fericiti ca vad si ei un calculator(ca na, atunci era mai rar…) si dup-aia stateam o ora sa ne jucam ce aveam chef. Era fain si aia care chiar voiau au ramas cu ceva, aia care stateau aiurea au vazut si ei calculator si dup-aia stiam toti sa tastam. Deci se poate.
Tot pe-atunci faceam si meditatii la engleza.
Deeeci, se poate.
Astea sunt nimicuri vorba aia.. circula un zvon recent cum ca se doreste introducerea unor cursuri/ore de antreprenoriat la prescolari.. adica un fel de soimii patriei ce tranzactioneaza la bursa (probabil online). Doamne fereste.
@miluch: daca n-ai timp sa cresti un copil nu-l mai fa. ganditi-va la copil, nu la voi. ca-n loc sa-si ia ca modele parintii o sa ia ca model pe gutza si pe sexy braileanca.
@miluch:
daca ne spui si cate meditatii „optionale” ai acceptat iti pot raspunde eu! Tu chiar crezi ca programul asta este ca fata mare? Ai copii la scoala?
Din pacate, copiii cu potential sunt puternic penalizati de catre profesori daca ei sau parintii se incapataneaza sa refuze meditatiile. Nu am o problema personala cu meditatiile, dar cu siguranta am ceva cu banii castigati ilegal in timpul serviciului.
la asta ma gandeam si eu de ceva vreme fiindca sunt in clasa a XII-a la profil de mate info si dupa cativa ani la profilu asta am realizat ca mi-am distrus viata si practic … nu prea am nici un viitor :/ la fel ca multi altii (dar putin o sa recunoasca) si asta pentru ca majoritatea profesorilor ne-au zis din generala pana acuma ca noi nu suntem prosti, ca putem sa fim si noi de nota 10 doar ca trebuie sa ne straduim mai tare. nu au facut-o din rea intentie, da in romania asa e mai bine te chinui 4 ani la profil real si o sa ai o slujba deampla prost platita unde stai in cur 10 ore pe zi (asta pentru cei care reusesc) sau sa pui produse pe rafturi cum zici tu, decat sa mergi a un liceu mai slab de unde te faci tinichigiu, electricean etc si unde poti sa prinzi lucrari cu multi bani, poti sa lucrezi „peste program” sa faci un ciubuc.
dar nu in romania trebuie sa faci cel mai bun liceu ca daca nu parintii si bunica nu o sa aiba cu ce sa se mandreasca la vecini.
Pe vremea mea (90-93) se numea semi-internat dar asta suna prea… arhaic. Cred ca de acolo am problemele cu exprimarea. Nu-i bai, dar cred de aia m-am facut inginer.
Toti copiii, indiferent ca erau din clasa intai sau din a patra, stateau in aceeasi clasa si facea diverse chestii (teme, jocuri, prostii). Atunci ma cam enerva dar acum mi se pare una dintre cele mai tari chestii datorita faptului ca te deschidea spre comunicarea cu ceilalti copii, de alte varste (care la varsta aia conteaza.). Practic ajungeai sa iti faci multe relatii intre colegii de scoala. Cine mai era ca mine care intr-a doua aveam prieteni dintr-a patra? Eram bazat.E un avantaj care iti foloseste mai tarziu in viata.
In multe cazuri aveti dreptate, dar acum eu mai stiu si profesori care nu penalizeaza elevii cu potential doar pentru ca nu fac meditatii; ba chiar fac meditatii gratuite la scoala. Ca de obicei, generalizarile sunt periculoase. Ca si cu medicii de altfel. Dar, evident, educatia si sanatatea sunt domenii la care se pricepe toata lumea. Si inca ceva: banii din meditatii nu sunt castigati ilegal in timpul serviciului, ci in timpul liber al omului respectiv
Mie mi-e mila de copiii dati la afterschool. Premisa ca acolo invata ceva este gresita … dupa 4 ore de scoala nu mai au chef si rabdare sa invete. Imi amintesc de mine la 10 ani … cand se terminau orele spargeam usa Singura parte buna pe care o gasesc este ca petrec acel timp intr-un colectiv de copii de varste apropiate
vali, eu si sotia plecam la 06.45 la serviciu, eu ma intorc la ora 18.00, sotia la ora 19.00 (nu lucram in orasul de domiciliu). Copilul e in clasa I, de la 08.00 la 12.00. Cu cele doua bunici nu le pot lasa, din motive obiective. Daca l-am dat la afterschool (mananca la pranz acolo, doarme si isi face temele) in ce categorie ma incadrez ?
Sunt parinte lenes sau degenerat ?
In 95% din cazul am constatat ca ai capacitatea de a „vedea” lucrurile foarte obiectiv si la rece, chiar daca n-am fost de acord cu tine dupa ce le-am reflectat de cateva ori am ajuns la concluzia ca e foarte ok cum zici tu. Dar aici esti prea transant.
Copiii trebuie sa se mai si joace, de asta sunt copii! Daca stau de dimineata de la ora 8 la scoala, pana dupa masa sau seara, cand mai apuca sa se joace? Daca sta cu ochii in caiete si manuale fortat mai bine de 8 ore pe zi cum sa isi mai doreasca sa citeasca? Si apoi ne miram ca generatiile de azi de copii si tineri refuza sa citeasca, ca stau cu orele pe internet si isi stabilesc drept valori bune de urmat cocalari si pitipoance, ca se extaziaza in fata unuia cu un lant de 3 kilograme la gat, ca nu mai cred si nici nu mai simt mirajul lecturii celor 1001 de nopti sau a printesei cu bobul ei de mazare…
Sa fim seriosi, si inainte de 89 existau copii ai caror parinti lucrau. Unii au crescut cu cheia la gat. Dar atunci copiii nu uitau ca sunt copii. Stiau sa se joace si se jucau invatand astfel sa socializeze, sa respecte reguli si, mai ales, sa se bucure impreuna. Copiii de astazi pretind telefoane mobile de sute de euro, haine de firma, si sistemul lor de valori au in top pe Becali, manelisti si staruri porno.
Deunazi am aflat ca una din scolile din orasul meu a stabilit pentru clasa a V-a cursuri de la ora 8 pana la 14. Pana ajung acasa acei copii se face ora 15. Se spala, se schimba, mananca ceva, se face ora 16. Ar trebui sa se odihneasca, chiar sa se si recreeze, sa se joace, dar daca o fac ii apuca seara si mai au si lectii de facut… Acesta e sistemul de invatamant in Romania de azi.
Copilul are nevoie si de parinti..de o viata sociala, familiala.
Adica eu asa simnteam..prin 90. Mergeam la cursuri (sau nu mai stiu ce erau alea…)de engleza si calculator la Clubul Copiilor din oras. Dar sa fi mers la scoala sa fac cursurile? No way. Chiar daca nu eru note etc.Ma verificau ai mei la teme. A fost unpic dur..eram intr-o clasa cu mari aspiratii. Dar nu as schimba nimic pe sistemul de acum.
Ma gandes cu jale ce o sa fie in viitor..cand voi avea eu copii.. :-s
intr-un sistem educational in care profesorii vin asa la scoala nu se poate face nimic
Afterschool nu inseamna program de scoala, ci in general de masa, joaca si teme. Pot avea si un curs optional sau mai multe, dar sunt optionale. La noi optionalele sunt de dans, karate, gimnastica sau limbi straine. Si in multe cazuri, ca si la noi, ii si iau de la scoala si ii duc cu masina si la afterschool si acasa. Crezi ca e mai bine sa fie cu cheia de gat si sa strabata singuri orasul la 6-7 -10 ani?
Majoritatea terminam lucrul dupa ora 15 (cei fericiti la 15!) si ajungem pe la 16 acasa, unii mai tarziu, mai ales daca au o firma sau sunt implicati social. Copilul termina scoala la 12. Presupunand ca nu lucrezi intr-o firma mare si cu program strict de iesire din „incinta” tragi o fuga si-l duci acasa. Si aici sunt doua optiuni: fie ai o babysitter fie o ruda (mama, matusa etc.), astea fiind variantele clasice. Acum mai exista varianta afterschool. Ce se intampla acolo? Se mananca, se discuta lejer si se fac temele. De comun acord cu parinti se pot face si activitati extracurriculare (parca asa le zice): dans, activitati plastice, pictura, desen sau limbi straine (lectii suplimentare fata de programa). Nu e nimic tragic in asta, copii se joaca si foarte important, le place. Vorbesc in cunostinta de cauza cu referire la ce se intampla in Colegiul Banatean din Timisoara.
Parintii care vor afterschool sunt acei overachieveri care fac 3 facultati, toate legate de biznis, si se angajeaza direct directori.
Epilogul e dat deampulea. Nascut in ’91, bagat scoala pana acum, sunt in a 12-a si sunt foarte sigur ca nu sunt in acea categorie.
In rest, ai dreptate.
meh d-a ce a-i nimerito cu epilogu
whatwhat, poti sa fii zigrav si fara facultate. Eu lucrez ca web designer full time si am fost in stare sa pun parchet cu barbatu-miu, cand a fost nevoie sa facem niste munca „serioasa”. Deci, daca te atrage genul asta de munca, intrebi un meserias si eventual faci ‘practica’ la tine in apartament. Ca nu au cei din domeniu 10 PhD-uri sa puna o faianta
Si iti spun eu ca merita sa iti rupi fundul 10 ore pe zi pe un salariu cum trebuie si, daca esti si mai smecher, ai putea sa iti rupi fundul cat ti se arata pe pielea ta si sa fii propriul stapan si in acelasi timp angajat. Web-ul nu se invata la scoala neaparat (eu nu am prins pe vremea mea smecherii din astea si, desi am studiat Litere, asta nu m-a impiedicat de 7 ani sa fac situri. Si sa fac niste bani frumusei din asta.
Nu te stresa deci, baga nasul tare in domeniu, intra pe forumuri, studiaza si FA. Ca nu iti baga nimeni in desaga, mai ales in domeniul asta.
Faza cu afterschool este clar cu 2 taisuri. Inteleg si situatia descrisa de miluch, inteleg si comentariul tau, Vali. Din pacate sunt destui parinti care prefera varianta asta decat sa lase copilu cu cheia la gat. Pe vremea noastra nu era nebunia asta si sincer poate as alege si eu varianta asta decat sa imi apara copilul la stirile de la ora 5 ca victima a unui viol sau omorat pentru LCD-ul din sufragerie. Naiba stie, ca parca s-a tampit lumea …
Mi-e sincer groaza de ideea de a avea in viitor un copil la scoala. Ne va trebui mult efort sa il ajutam sa nu isi piarda mintile, mai ales daca idiotii astia continua seriile de ‘reforme’ si prostii. Pe cand eram eu la scoala era totul foarte clar. Am stiut din gradinita ce aveam de facut pentru intrarea la liceu (era cu admitere ‘old-style’), acum nu mai stiu amaratii ce se intampla la anul. Este adevarat ca un elev care studiaza trece lejer orice ar fi, dar instabilitatea asta nu este totusi buna.
In ceea ce priveste meditatiile, fondul clasei si toate chestiile „mafiote” din invatamant .. sa ma ajute al de sus sa fiu calma … calma .. calma
Frate, eu am crescut cu cheia de gat si nu pot sa spun ca am ajuns un distrus sau o lepra de om. E adevarat ca am avut si profesori, mai ales in scoala generala, care ma faceau sa ma duc de drag la ei la ore, desi nu ma pricepeam de nici o culoare la materiile lor (matematica, in special). In schimb, am invatat multe alte chestii de la proful ala, pentru ca la fiecare doua ore de matematica, a treia era de povesti, si ne povestea niste chestii din care am invatat cum sa fii cu bun simt si cum sa te porti normal.Eu sunt nascut in ’79.
@nikos: un singur „optional” … dans.
Sunt scoli care au program de after de multi ani si la cererea parintilor nu a ministerului, deci nu e nici o problema ca se va generaliza. Poate se vor aloca si ceva fonduri de la bugetul de stat pentru asa ceva nu numai de la parinti. Iar cu ponderea pe care o au acum parintii in deciziile scolii (numai sa se vrea sa se implice) pot sa decida ce sa se faca in acest interval-teme, sport, joaca.
Dar si-a pus careva problema daca exista baza materiala in toate scolile? Asta presupune sala de mese, baze sportive, psiholog in scoala si multe altele. Nu vorbesc de scoli mari cu renume ci de amaratele de scoli de cartier sau dintr-un catun uitat de lume unde e posibil ca primarul (factorul de decizie in domeniul bugetar) sa nu prea fi stralucit la scoala.
Eu am un copil de 5 ani si incerc sa-i gaesc o scoala care are program prelugit. Ce fac cu ea in clasa I de la 12 pana ajung eu sau sotia acasa? Nu am curaj in vremurile astea sa-i leg cheia de gat.
Frica mi-e sa nu se aplice si acest aspect (importat de cine stie unde) intr-un pur stil romanesc.
Asta nu-i democrație..E tot dictatură, numai că de data asta nu ne dăm seama.
Eu raman la parerea mea. Daca nu-ti permiti sa-ti cresti TU copilul, nu-l face! Nu-l face din egoism, sau pt. ca „trebuie”. E usor sa-l faci si sa-l pasezi bunicilor sau programelor after school.
Dar sa nu ai pretentia sa-ti spuna „mama”, sau „tata” sincer.
La scoala la care merg copiii mei este afteschool de doi ani. Gratuit, dar cu mancare de acasa la pachetel. N-au primit decat copiii care chiar nu aveau cu cine sta acasa pana la ora 17.00. Nu era cazul la noi, dar fetele mele se simteau foarte nedreptatite ca ele nu raman. Cum invatatorii faceau prin rotatie si uneori era de serviciu la afterscool si invatatoarea fetelor, le-a primit si pe ele de cateva ori. Doamne ce fericire era pe ele in zilele alea. Nu stiu de ce ziceti voi ca nu vor copiii sa ramana, pe ei i-ati intrebat?
Am crescut cu cheia de gat inca din clasa intai ( anul de gratie 1996) si nu am avut nicio problema. Ce-i drept, pe atunci exista semi-internat, nu after-school. Iar in rest nu pot sa-mi dau cu parerea fiindca nu am niciun copil.
Am gasit cu cine sa votam la prezidentiale in turul 1 cel putin: NINEL POTÂRCĂ
Asta imi aduce foarte mult aminte de un show a lui George Carlin…
Pe vremea noastra nici nu stiam sa pronuntam afterschool dar sa mai fi vazut unul.
Eu tin minte ca plecam in graba de la scoala ca a apuc sa ma schimb si sa plec la antrenamente la hokey, apoi am facut si fotbal, aveam programul incarcat.
De invatat ??Aveam timp, dar cui ii place?
Eu totusi aveam tehnica mea proprie, ma ajutat si ma ajuta mult si memoria dar si mintea agera.Eu nu invatam niciodata, dar daca stateam atent la o ora era suficient, invatam din clasa 60% din lectie, restul de 40% era pura imaginatie, combinate dadeau de un 8!
si eu am crescut cu cheia de gat si am ajuns acum la zoso pe blog
daca programa afterschool are un program lejer, distractiv atunci copilul chiar isi doreste sa ramana la scoala inca 3 ore.
dar daca se includ temele pt. acasa nu vrea nimeni.
cel mai bine ar scoate temele pt. acasa in special pt. pici, e foarte obositor, in strainatate nu se dau teme pt. acasa in clasa 1,2 se considera ca e prea mult pt. un copil de 6-7 ani. (fiecare scoala merge dupa programa ei, nu sunt toate la fel) dar temele pt. acasa daca le faci in programa afterschool e Naspa, naspa, naspa, e mult prea mult.
Ganditi-va si voi copilul vine de la gradinita (vb de clasa1) si trece direct in scoala probabil din a doua saptamana cu teme pt. acasa de o pagina.
devine stresant pt el si normal ca incepe sa-l dezguste scoala.
Iar engleza si calculatorul din clasa intai ha , hai sa fim seriosi eu cred ca ar trebui sa invete limba romana scris-vorbit si apoi engleza. Eu personal consider ca copilul nu are nevoie de alte activitati in primii 2-3 ani de scoala.
dar parintii romani au fost, sunt si vor fi acelasi tip, copilul tre’ sa stie toate poeziile pana in clasa 1, sa scrie sa citeasca tot pana in clasa 1 pana sa inceapa scoala, si cand il dau in clasa intai, baga engleza, calculator, informatica, stiinte informatice, olimpiade nationale, internationale, mai au putin si sunt in stare sa-si inscrie copilul la facultate din clasa 1, hai sa fim seriosi ca asa stau lucrurile sunt mult prea zelosi si vor sa-si puna in evidenta podoaba de copilandru, atat de mandri, ca ar fi in stare sa le puna pancarde la gat, Premiul I la olimpiada de cultura generala.
Parintii cer prea mult din partea copiilor. Iar lucrurile care ar trebui sa le vada culmea nu le vad (tigari, alcool si altele… ca sunt multe…)
sunt parinte (2)si asta e parerea mea cred ca ar trebui sa incercam sa-i intelegem si sa lasam atitudinea asta insuportabila de parinte „a la carte” ci sa le devenim mai mult prieteni asa ne vom cunoaste mai bine copiii comunicand cu ei. dar atunci cand ei deschid gura sa zica ceva parintele raspunde: hai ca vb. mai tarziu fac mancare, a venit vecina pe la mine si vb. cu ea, vb. la telefon, sau mai rau fara replica jap. normal ca atunci copilul se inchide in el sau cauta raspunsuri in alta parte.
…si mai vorbim peste alti 20 ani…
ce place la mine ca unii nici nu au vazut in viata lor cum se desfasoara un program afterschool dar comenteaza ce rau este :). In timpul programului se fac temele date pentru acasa impreuna cu profesorul (deci nu cu parintele care nu mai stie ce sunt integralele), tot felul de activitati de stimulare a intelectului (desen, discutii despre o tema, jocuri afara etc) si in plus la unele scoli implica si masa (una care este intomita dupa anumite standarde impuse) si prin urmare se evita fast-food-ul sau tot felul de tampenii gatite de unii acasa. Stiu ca nu este chiar ok programa scolara si copii au nevoie de timp liber dar prefer aceasta varianta decat cheia de gat (si eu am copilarit cu ea de gat).
Afterschool nu e school, nu uita asta. Intradevar, copil de clasa I va ramane sa faca teme DAR SI multe alte chestiuni. Hai mai citeste…
Si ia gandeste-te un pic… parintii se zbat si ei sa faca un ban cinstit si cum lucreaza la patron e cam greu sa-i zica „patroane: eu plec, am copil acasa”. Daca o face, nu prea e bine vazut de patron cu 7 masini in garaj, deoarece nu face ore suplimentare neplatite, e indisciplinat. Hai sa-i taiem leafa zice patronul!!! Si uite asa mama si tata apeleaza la AFTHERSCHOOL, isi pastreaza ambii locurile de munca si isi traiesc viata in continuare.
@waven: am unu. si cand l-am facut m-am gandit bine daca am ce sa-i ofer si daca am timp de el. si ma gandesc cu groaza la momentul in care va trebui sa mearga la scoala.
Zoso, nu ai habar despre ce vorbeşti. De data asta poveştile amicilor chiar nu-s cea mai bună sursă de informare.
În plus, pun pariu că 95% din cei care au lăsat un comentariu nu au copii şi nu au habar ce înseamnă unul, decât din poze.
Afterscool-ul reprezintă o ALTERNATIVĂ, oameni buni!
Cine ia copilul de la şcoală la 12.30? Bunica, mătuşa, o vecină? Dacă niciuna dintre aceste alternative nu este 100% acoperitoare?
Temele (pentru că sunt) le face cu cine? Cu persoanele de mai sus, care au minim 50 de ani? Ştiţi care este ‘ajutorul’ pe care-l pot oferi persoane de această vârstă în educaţia ŞCOLARĂ a unui copil de 7-8 ani?
Părinţii care ajung la 5,6,7 seara acasă (pentru că asta se întâmplă, nu toţi sunt bugetari!) după 10 ore de ucis neuroni pe plantaţie sunt întotdeauna în cea mai bună formă psihică pentru a-şi îndruma corect plodul?
Lăsaţi gargara cu copii cu cheia de gât (am fost unul, aşa că ştiu despre ce vorbiţi). Vremurile s-au schimbat! Bătutul mingii în faţa blocului este doar una dintre alternative şi nu chiar cea mai atractivă dintre ele. Câţi dintre voi aţi fost deranjaţi de copii jucându-se în faţa blocului şi câţi de beţivi/drogaţi/suedeji/else hălăduind nestingheriţi pe străzile patriei?
Formatul şcolii de după şcoală poate nu este peste tot aplicat sau implementat în cel mai fericit mod. Dar nu generalizaţi, pornind de la exemple întâmplătoare.
@semeketh – fă un copil. Dacă vrei! Creşte un copil. Dacă poţi! Educă un copil. Dacă ştii! APOI deschide gura!
zoso, cind amindoi parintii muncesc 9-18, nu au socrii pe-aproape si nici nu isi permit sa plateasca o bona, cam care ar fi solutia pentru copii in afara unui afterschool?
@hamlet: e o contradictie in ce spui tu. muncesc, dar nu isi permit sa plateasca o bona.
Eu zic ca e ok chestia asta cu afterschool, daca e facuta cum trebuie. Adica sa fie un amestec de teme (lucru care ar trebui facut acasa, pentru ca educatia nu se face doar la scoala), cursuri adiacente si, mai ales, joaca in colectiv. Un copil singur acasa e mai rau decat un copil impreuna cu alti copii, sub supraveghere. Dar asta presupune ca, in timpul liber, parintii sa stea mult cu copilul, sa fie atenti la el, pentru ca altfel nu se poate realiza legatura normala dintre ei.
PS @zoso: trebuie sa intelegi ca vremurile se schimba. Nu mai e ca atunci cand erai tu mic si parintii tai lucrau de la 9 la 5 si ajungeau de la IMGB in Rahova in 20-30 de minute. Munca se lungeste si se adauga timpul pierdut in trafic. Si, spre deosebire de vremurile cand toti parintii lucrau la stat (da, au existat si vremurile astea!), faptul ca acum cine trage mai tare are un ban in plus poate duce la „dereglaje” in mintile parintilor.
@ipo: nop. ai facut un copil. care e al tau. nu e al profesorului sau al statului. ca nu pe ala il striga „mami”. e al tau, ai grija de el. tu muncesti sa aduci bani acasa, nevasta sa aiba grija de el. unul trebuie sa isi sacrifice cariera de vanzatoare sau cusatoreasa.
btw afterschoolul ar fi bun…te duci acasa si nu mai ai nici un stres de temele nefacute pe nimeni. In plus intrebi profesorul ce n-ai inteles in clasa si-ti explica.
@semeketh: să-ţi trăiască!
@zoso: nu toţi avem soţii cusătorese. Ceea ce-ţi doresc şi ţie
@waven: stiu. dar nici nu ne vaitam ca avem amandoi cariere si am facut un copil al nimanui.
@whatwhat: Ti-ai pierdut vremea si distrus viata in cazul in care esti total pe langa si nu ai nici o inclinatie spre informatica de ex. Daca te pricepi doar la pus prize atunci probabil ca nu ai ce cauta in IT. Daca ai fi trait in lumea asta si nu intr-o realitate paralela, ai fi stiut ca in acest domeniu se castiga foarte bine, cu conditia sa te pricepi. Nu poti merge la un angajator sa ii zici ca nu stii programa, dar ii pui o priza :). Pana la urma tine de ceea ce vrei tu sa faci, insa sa nu imi zici ca intr-o pozitie de „electricean” castigi cateva mii de euro pe luna, ca nu stiu de ce dar nu te cred. Daca ar fi cum zici tu, si Sergey Brin si-ar face Google Electric Services Inc. :). Este oarecum logic ce ti-au spus profesorii, daca inveti si lucrezi cu mintea, ai sanse sa castigi mult mai mult decat daca ai lucra doar fizic.. cu conditia sa ai cu ce.
@waven: Perfect de acord cu tot ce ai spus
Eu ma gandesc cu teama cum o sa-mi educ copilul. neavand nici unul din noi parinti sa ne ajute macar cu luatul copilului de la scoala. probabil o varianta este un job sa lucrezi de acasa pentru mama si tata unul full ca sa fie toata lumea ok. varianta cu bona nu e deloc ok. am simtit-o pe pielea mea.
@ zoso
Si de curiozitate, solutia pe care o propui ar fi?
Din ce ai zis pana acum, inteleg ca daca vrei copii o sa-ti iei o sotie care sa stea acasa sa ti-i creasca. Adica o femeie fara mari aspiratii, cariera sau viata sociala. Succes, pare o perspectiva misto.
Sau poate tu nu vrei copii. Dar in cazul asta, imi scapa de ce te-ai fi gasit in vorba pe subiect.
@hooboo: nu. am zis ca daca ai facut un copil, trebuie sa ai grija de el. ca de aia l-ai facut.
am vaga senzatia ca eu sunt ‘amicu’ lu zoso, de la care a pornit povestea asta , si sunt direct afectat de situatie.
Care situatie oricum s-a cam incurcat si mai tare. Initial era vorba sa le dea la copii mincare calda de la catering. Dar scoala nu are sala de mese ( cum nu au majoritatea scolilor) , si sanepidu’ a controlat toate scolile din oras si a interzis tuturor sa le serveasca masa copiilor fara sala de mese. Deci acum , parintii le pun copiilor si masa de prinz tot sub forma de sandwish-uri . Ioi si vai de copii aia chinuti…
@waven: afterschool nu e o alternativa , ci o presiune sociala. Daca toti ceilalti copiii din clasa se duc, devine ciudat sa nu il lasi pe al tau , se simte exclus din grup. Asa ca solutia e sa le explici si la alti parinti ca e un abuz asupra copilului sa il trimiti la afterschool la 7 ani , si sa spargi unitatea de turma
Cit e de scump sa angajezi o bona pentru 4 ore , sa ia copilu de la scoala, sa ii dea MINCARE CALDA la amiaza , sa ii faca program de iesit in parc, etc ? Seara e timp destul de teme , pe care le poate face cu parintii .
Daca nici o bona cu juma de norma nu iti permiti , la ce mai pierzi vremea la lucru 10 ore ? Sunt pline orasele tzarii de femei la pensie in jur de 50 de ani, care nu au ce face toata ziua , si bucuroase accepta citeva sute pe luna pentru felul asta de activitate .
Da, si eu tot cu cheia de gat am crescut.Ma bucur ca mi-am petrecut copilaria in anii 90′.4 ore la scoala, apoi intalnire in spatele blocului cu mingea, fata-ascunselea, pac-pac, etc.Fara telefoane mobile, fara mess.Doar cu strigat la geam.Frumoase vremuri.
@pornografu: oarecum ai dreptate, dar tind să cred că cred că eşti un caz special Dintre copii a 4 clase diferite, de la şcoli diferite, doar mai puţin de 30% au ales programul afterschool. Aşa că nu cred că avem de-a face cu o presiune socială, încă. Şi oricum suntem prea săraci (ca şi popor) pentru asta.
O limbă străină sau sportul sau orice altă activitate extra-şcolară, care implică o colectivitate sunt alternative. Şi băutul de bere la pet la colţul blocului, este tot o alternativă.
Şi aici intervenim noi, părinţii!
pai si-acasa ce sa faca copchiii singuri? sau mai rau, sa-mi arate si mie cineva in bucurestiul asta un loc de joaca pentru copii. stiu, programa de scolara cand nu e proasta e aberanta, pe profesori ori ii doare in ciocan, ori isi bat elevii joc de ei etc. dar partea cu afterschool-ul e cat de cat in regula. atata timp cat nu-i mai freaca la cap cu invatatul in timpul ala si-i lasa sa se joace. macar n-ajung niste sociopati autisti.
zoso, de data asta exagerezi. Intamplator am de a face cu un after school privat. Copii plang la propriu daca nu sunt adusi acolo o zi. Acel after school e fara fitze, se fac temele si in rest copii se joaca intr-o curte sau in interior (e la parterul unei case). Optionalele sunt putine si sunt ok. Exista cam 20% dintre parinti obsedati de cursuri suplimentare, optionale se numesc de obicei. Care mai de care mai inutile sau sufocante. De obicei astia aleg after schoolrile de fitze, unde au la optionale de nu mai stiu de ei, ca sa justifice banul gros.
Cat despre chestia aia cu „ai facut copii, pune mana si creste-i, unul dintre parinti renunta la munca si are grija de copii, etc” am cateva intrebari: ai copii? tu asa ai procedat? Ca sa stim daca nu predici in vant
Eu am 3 copii. Si eu si sotia stam cu ei zilnic incepand de la 18:00 pana la culcare, sambata si duminica, plus toate concediile. Mai mult nu pot, dar in niciun caz nu cred ca sunt un parinte prost sau dezinteresat, scuza-mi lipsa de modestie.
Jmecheria e simpla: in ultimii ani lumea o duce tot mai rau si din cauza asta nu se mai fac copii pe banda rulanta ca inainte. Pentru a asigura o copilarie si o adolescenta decenta, in ziua de azi, o familie trebuie sa cheltuiasca 10-20 de milioane de lei vechi pentru un copil. E un adevar crud, dar cruzimea nu ii atenueaza veridicitatea.
Fiind din ce in ce mai putini copii, profesorii raman fara „catedra”. De ce credeti ca nu se micsoreaza numarul orelor de curs, nu se eficientizeaza procesul de invatamant? Ca nu e in interesul profesorilor. Ei trebuie sa functioneze ca in comunism, unde statul garanta loc de munca si pentru cei care mutau dosare de pe o masa pe alta.
Ei au implresia ca daca lucreaza la stat lucreaza tot in comunism.
Eu am 25 de ani si ma gandesc ca in curand voi avea un copil. Sper din tot sufletul sa nu fiu nevoit sa am copii in Romania, ci intr-o tara unde lucrurile merg mai bine, pentru ca altfel… altfel nu stiu ce copilarie va putea avea.
Chestia cu cheia de gat mergea pe vremuri… acum mi-e frica mie sa merg pe unele strazi la unele ore… dar sa imi las copilul „la joaca”, langa grupurile de drogati, violatori, ciorditori si batausi.
Subscriu la ideea ca daca nu gandesti bine lucrurile… daca nu poti sa il cresti cum ti-ai dori, nu il mai faci. Asta nu implica sa nu faci copii, ci sa te ambitionezi sa gasesti o cale prin care sa poti creste acel copil cum vrei tu sa o faci, nu sa iei ca si constanta faza cu eu ajung acasa la 7 seara… daca ajungi acasa la 8 seara nu poti creste nici un caine, ca trebuie si ala sa se pise afara!
Sa faci copil ca sa il vezi doar cum doarme in primii ani ai vietii lui mi se pare o prostie imensa.
Nu esti in stare, nu ai avut noroc, nu ai prins o conjunctura care sa te faca sa poti petrece timp cu copilul… asta e. Viata e cruda. Dar nu, la noi romanul face 4 copiii, vine la 8 seara si se cearta cu nevasta/sotul…
Si vorba aia… copiii astia ne vor da noua pensie
cum le stii tu pa toate ca un om mare! ” nu facetzi copii decat daca putetzi avea grija de ei!unu munceste si unu sta cu copilul” genial! sa i-o spui si prietenei mele care a ramas vaduva la 30 de ani, dupa ce facuse naroada 2 copii!sa i-o spui si aleia de a lasat-o barbatul cel responsabil, si s-a trezit divortata dupa ce a facut doi copii naroada! sau alora de au un bolnav sau un somer in casa!mai ales pe praful asta!nu vrei sa facem si un exercitziu de ..”buget” ca tot faci reclama la „scoala de bani”? sa vedem de cati bani are nevoie o familie cu doi copii de scoala ca sa duca un trai decent ( sa aiba casa, sa aiba ce pune pe masa, sa aiba ce imbraca, sa aiba viata sociala si daca se poate si culturala, si sa mai aiba si de transport pina la servici si inapoi; sa mai aiba si de sanatate si vacante?ai idee cat costa „necesarul” pt a trimite un copil la scoala?) si daca-l facem , nu vrei dupa aia sa invetzi oamenii si cum sa faca sa cashtige banii aia? fara sa munceasca ambii parintzi? ca toata lumea e foarte curioasa!zau! pa mine ma costa aproape 6 milioane numa sa pot baga cheia in broasca in fiecare luna: 150 ron intretinere, 100 ron curent, 150-200 gaz, 75 ron cablu, telefon , internet, 80 ron asigurarea casei;cati pot avea o slujba platita de asa maniera incat ” sa-si poata permite sa faca copii” daca salariul mediu e 300 de euro? din pacate de afterschool au nevoie exact cei cu venituri mici , care nu-si pot permite bona, si ai caror copii sunt primii care nu beneficiaza de educatzie! si din randul carora eventual se vor „inalta” si delicventii!in copilaria mea, cea cu cheia de gat, in fatza blocului era ditamai maidanul verde! intre timp, pe maidanul ala au crescut un megasupermarket si tone parcari! nu stiu daca mai e un sfert verdeata din cata era!nu cred ca mi=as lasa copilul cu cheia de gat , acum, acolo unde am copilarit eu! no way!iar ” a avea grija de un copil” nu inseamna ca trebuie sa-ti asumi tu sa fii ” factotum ” in viata lui!daca e cineva care poate face mai bine ca mine temele cu copilul, sa o faca !daca poate cineva mai bine ca mine sa-l invete tenis sau calculator, s-o faca, nu e nevoie sa ma bag io, care sunt bata doar pt ca sunt ma-sa!iar in final, apropos de ” a sta acasa sa ai grija de copil”, exista doua variante: faci bani si poti sa-i oferi copilului tau inclusiv acces la o educatie mai buna ( s-au inventat scolile particulare si s-a inventat accesul al invatatmantul din tarile UE, da’ cam costa…) sau stai cu el acasa si faceti foamea tandru, tinandu-va dragastos si responsabil de mana!in rest, mai vorbim cand o sa faci responsabil copii!
Multi ne plangem de calitatea proasta a elitei romanesti, multi ne plangem de lenea generalizata, mizeria si delasarea, cu toata acestea cand se ofera un cadru clar si de multe ori bine organizat (depinde si de parinti) in care copii sunt ajutati sa-si faca temele, sa aprofundeze cunostintele si sa invete altele noi (care nu se predau in mod obisnuit) multi gasesc ca e mai bine sa umble creanga prin cartier cu cheita de gat. Vorbim totusi de programe adresate in principal copiilor din clasele mici si nu unor galigani de liceu.
Faptul ca iti trimiti copii la scoala sau la cursuri suplimentare de chitara, limbi straine, desen sau alte activitati sportive sau plastice nu inseamna @Dorian ca nu-ti pasa de ei si nici draga @Dojo ca e o solutie mai buna lasarea copiilor singuri prin cartier pana vin parintii de la scoala. Sau crede cineva ca poti lucra doar 4 ore pe zi. Nu exceptional, ci toti parintii din tara!? Am fi o economie infloritoare nu-i asa?
Eu cred ca indrumarea copilului spre diverse activitati ii este util si ii va fi util, el vede (copilul) si invata. La vartele fragede se invata usor inotul sau dansul sau desenul sau cantatul la chitara, pian sau altceva. Sunt deprinderi utile toata viata. Afterschool daca este bine gandit (si aici parintii pot avea un cuvant important de spus) le poate fi de mare ajutor prin: temele facute sub supraveghere, socializare, lectii cu profesori de la Palatul Copiilor sau profesori de alte specializari etc. etc. Repet, parintii pot avea o influenta mare in aceste programe postscoala. Spre ex. anul acesta este Anul International al Astronomiei. La scoala, la fiica-mea, a venit un domn cu o luneta astronomica si o ora le-a prezentat planse, aparatele folosite si au discutat despre toate acestea. Dupa scoala pentru ca nu exista o disciplina scolara pentru asa ceva. O data pe saptamana vine un profesor de muzica si le preda chitara. E o adevarata magie pentru ei si toti au chitara si reusesc sa lalaie cate ceva. (profesorul a predat mai mult de zece ani in Italia si a venit cu idei se pare prea avangardisete chiar si pentru avangarda net-ului romanesc: bloggeri)
Cu totii apreciem cultura occidentala, civilizatia lor, curatenia oraselor, politetea oamenilor, calitatea produselor si mai ales a serviciilor turistice de care atat de des ne lovim si ne indispun. Ar trebui sa realizam ca aceste calitati s-au dobandit prin munca si prin educatie si ca in nici un caz nu sunt realizate de generatii (da, imi cer scuze ca generalizez) purtatoare de chei si fara e educatie solida in afara de ce oferita de Statul Atotputernic. Reveniti-va!
Si in final o sa zic DA se poate si fara ajutor de tip afterschool sau meditatii sau cursuri. La fel cum se poate reusi in viata si fara scoala.
Decat singur acasa, cu cheia de gat sau in fata blocului nesupravegheat, mai bine intr-un program after school. Nu neaparat engleza si calculator, ci sport, teme. Decat o bona analfabeta, mai bine platesc un cadru didactic care sa-l supravegheze. Daca eu stau 10 ore la lucru, vorbesc cu copilul maxim jumatate de ora pe zi, normal sa vreau altceva. Nu sunt de acord cu calculator exclusiv, sau engleza pana uita romaneste, dar daca e un om inteligent, cel care organizeaza after school o sa-l lase sa bata mingea fara sa se bata cu alti copii, sa se joace „de-a mama si de-a tata”, dar partea cu asumarea responsabilitatilor nu cum poate fi inlocuita barza. Singur acasa copilul meu sta la calculator, stie singur sa intre pe net, pe site-uri nu neaparat educative, iar la engleza va prinde foarte repede cum sa injure, tot de pe net sau de la televizor.
Zoso, tu ai luat povestea particulara a prietenului tau (spusa mai tarziu chiar de el) si ai generalizat-o. A rezultat un post despre un subiect pe care nu-l cunosti aproape deloc, dar asta nu te-a impiedicat sa ai o parere. Iar toti aia care au comentat infierand cu manie proletara sistemele de after school, au aberat si ei in perfecta necunostinta de cauza.
Mi-a placut mult epilogul, e super adevarat, dar n-are legatura cu subiectul.
andra, nu te lasa inselata de aparente. cunosc mai multe decat crezi.
Am fetiţa în clasa I şi face şi after school: de la 12.00 la 13.00
pauza(mananca şi dacă vremea permite doamna îi duce în parc sau pe terenul de sport, dacă nu, se joacă în clasă); de la 13.00 la 16.00- temele pe a doua zi, consolidarea cunoştinţelor acolo unde este cazul, jocuri distractive.
Le-am dus o mochetă pe care se aşează după lecţii şi se joacă cu jocuri şi jucării aduse de acasă.
În concluzie: fata mea la capitolul mâncare puteai spune că trăieşte cu aer, acum ştiu că la ora 12.00 mănâncă o ciorbiţă şi un felul doi împreună cu colegii, nu chio-chips;
– lecţiile sunt făcute cu doamna învăţătoare care ştie mai bine decât mine ce şi cât trebuie, cum să explice dacă copilul are nevoie de îndrumări suplimentare;
– de luna asta facem şi pictură cu o doamnă profesoară din şcoală.
Noi mergem la servici liniştiţi: copilul este mâncat, supravegheat, educat şi chiar distrat. Fata mea merge la şcoală de parcă ar merge la grădiniţă: nu-i speriată deloc, îi place.
Câteodată mă întreb dacă conştientizează că totuşi este la şcoală?!
Toată chestia asta costă 220 lei pe lună( doamna şi mâncarea).
Nu este vorba că este comod pentru mine ca părinte, dar nu ne permitem să ne lăsăm unul dintre noi de servici atâta timp cât toate merg cum merg şi oricum dacă nu te laşi tu de servici se lasă el de tine. Sunt vremuri grele şi mergem la servici nu pentru noi să ne aflăm în treabă ci tot pentru copilul nostru căruia dorim să-i asigurăm un trai decent în comparaţie cu alţi copii de parveniţi. De-asta nu stăm unul dintre noi acasă, că nu ne permitem. Vrem şi noi, citez pe fetiţa mea,,care nu suntem săraci, nici bogaţi, suntem simpli”să lăsăm ceva în urma noastră pentru care ea să fie mândră, dar mai ales poate reuşim s-o ajutăm să fie când va creşte pe o treaptă superioară simplităţii noastre.
INDIFERENT CÂT COSTĂ, CEA MAI MARE INVESTIŢIE ESTE ÎN COPILUL TĂU: O INVESTIŢIE DE LUNGĂ DURATĂ ŞI SIGURĂ!
Și așa lăsăm școala să acapareze viețile copiilor, ca și când am avea dreptul ăsta. Înțeleg, faci un copil și ești responsabil pentru el, îți dorești să fie în siguranță și să aibă șanse la o viață împlinită. Dar asta îți dă dreptul să-i programezi viața timp de 18 ani, până pleacă de-acasă? Sau să-l obligi să stea într-un anumit loc timp de jumătate de zi (și de-acum și mai mult) și să facă ce i se spune? El nu e o persoană cu drepturi depline, un om distinct față de tine, părintele lui?
Cred că oricum școala încalcă drepturile copilului și e de fapt o pușcărie, și ca organizare și ca tratament al celor mici. Ar fi culmea să le luăm și puținul timp liber (și chiar e puțin dacă ne gândim cât le iau temele) pe care-l mai storc din cele 12 ore ale zilei. Ar fi și absurd, dacă ne gândim că efectele negative ale învățării forțate depășesc cu mult beneficiile (care-or fi alea, poate mă lămuriți și pe mine :).