Despre cele 5 românce care vorbesc despre veniturile și cheltuielile lor

Articolul ăsta face turul feisbuc și e păcat să nu râdem un pic de ce e în el. Ideea în sine e bună, dar ce se spune în el arată doar lipsa de educație financiară a românilor și o neglijență pentru propria bunăstare.

Așadar:

  1. sunt mândre că sunt proprietare, dar nu pe casă, ci pe un credit pe 30 de ani. pentru că culcuș și pentru că rata e mai mică decât chiria, doar că nu e.
  2. nu își urmăresc cheltuielile, pentru că, hi hi, sunt femeie, hi hi, o să mă pisicesc dacă am probleme și se ocupă soțul. faza asta cu mândrirea că nu își țin socoteala e absolut tâmpă, e ca faza aia din Chris Rock, nu doar ești proastă la 30 de ani, dar te și mândrești cu asta.
  3. HR-ița care câștigă 135.000 lei pe an speră/crede că în 10 ani va câștiga de 3 ori mai mult. Sper că nu crede că tot din HR, bănuiesc că se apucă de vândut droguri, dar și acolo trebuie să fii atent cu banii, și cum ea nu e…
  4. Două dintre ele cheltuiesc 100 sau 200 lei pe săptămână. E posibil să nu fi înțeles eu întrebarea sau ele să nu fi înțeles că e vorba de mâncare și de alte chestii, nu de rujuri și bluzițe. Sau poate sunt femei independente și plătește domnul mesele și cumpărăturile.

Altfel, da, discuția despre salariu e bine venită, cu condiția ca angajații să înțeleagă că, uneori, unii au salarii mai mari pentru că muncesc mai mult sau inițiative bune sau…

 

fun-netflix-and-chill

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

109 comentarii

  1. E absolut vaga intrebarea legata de cumparaturile saptamanale… idee de articol f buna, executia superficiala si slaba.

    00
  2. E bine ca prima vrea o masina noua si un apartament central dar nu stie pe ce cheltuie banii, mai castiga si 110 de milioane pe luna, la suma asta puteai sa pui 1000 de euro pe luna deoparte si sa-ti iei si masina dorita, dar nu, mai bine sa-i cheltuim pe toti si sa ne dorim si la 40 ani tot o masina si un apartament central.

    00
    • e atât de simplu, cheltuielile întotdeauna tind sa depășească veniturile. la venitul asta nu cred, realist, ca poate sa pună deoparte mai mult de 200 euro pe luna, fără sa ii afecteze stilul de viata.

      00
    • pentru că nu are adblocker. și vede toate prostiile și spune „ce, dragă, imi permit și eu gentuță pe lună, doar de aia muncesc”.
      și o bluziță, și 12 starbucks pe zi și tot așa.

    • ce sa-i faci, nu toată lumea are cumpătarea nemțeasca!

      00
    • Serios? Eu la un salariu de aprox 1000 euro, pot economisi anual peste 5000 euro si asta cumparand si parfumuri scumpe etc. Adica fara sa fiu frustrata, iau ce imi place, dar fara sa cumpar aiurea doar ca sa cumpar.
      Si puneam bani deoparte, dar mai putin si cand aveam salariu sub 2000 lei.
      Ai dreptate cu o chestie, oamenii tind sa se intinda cat le e plapuma, cine nu economiseste cand are salariu mai mic, nu o sa puna deoparte oricat ar castiga.

      10
  3. Sasha poa sa vina cand vrea ea la un netflix and chill…

    10
  4. 135000 lei / an ca HR-izda, la 31 ani. Ce meserie trebuie sa stie tipa asta…

    10
    • Sunt 2 tipuri de HR:
      1 – tipa de la HR care suna oameni si organizeaza interviuri;
      2 – tipa de la HR care se ocupa de restul: zile de concediu de odihna, zile de concediu medical, fisa postului, acte pentru ITM, traininguri, demisii, concedieri, decese, sinucideri, etc.

      Prima are varsta de 20 de ani, a doua are vechime 20 de ani.

      10
    • Keep in mind ca sunt doar niste afirmatii ale unei tipe. Daca ataseaza si poza cu fluturasul de luna trecuta…atunci are sens discutia. Altfel sunt niste povesti sa ne aflam in treaba. Si eu raspundeam ca am un venit de 130.000 pe luna, nu pe an. Putea sa ma contrazica?
      Salariul ala in hr il ai doar pe pozitie de management si in nici un caz la 31 de ani. Dar cum ziceam…mintitul e la liber, mai ales cand afirmatiile nu iti pot fi verificate.

      10
    • Care e cea care cîștigă 135.000???

      10
    • @John: Chiar nu vad interes in a minti atunci cand esti sub anonimat. Si bineinteles ca ne asteptam sa fie manager.

      10
    • Claudiu, trcand peste discutia daca e real sau nu salariul, as vrea sa-ti explic ca exista posibilitatea sa castigi suma asta. Sunt sigur ca head hunterii foarte buni, sunt in stare sa faca mai mult de 2500 de euro pe saptamana. Mai mult de atat, daca luam in considerare plasarea de personal, bonusurile pentru gasirea si plasarea specialistilor (parca daca nu ma insel, tariful companiei sa gaseasca un specialist, pleaca de la un salariu brut in sus din care un procent peimeste si angajatul, asta daca nu consideram ca angajatul ala are firma sau pfa), cred ca se poate ajunge usor la suma asta. Sigur, poate nu ai 2500 de euro constant in fiecare luna, dar 135000 de roni parca nu mai sunt asa imposibili de facut.

      E doar o parere, nu lucrez in domeniu dar cred ca persoanele care lucreaza ar putea sa iti dea informatii mult mai exacte.

      00
    • CE PULA MEA E ĂIA RONI?!?!??!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • decese, sinucideri…sa inteleg ca au finalitate diferita…

      00
    • @un_oarecare: sa nu uitam salarizarea si raportare pentru firmele care mai fac si productie.
      De pontaj se ocupa cea de la 1.

      00
    • @John

      Dacă tu crezi că anonimatul s-a inventat pe planetă să vorbești fals-uri sau prostii, ori ești tembelul absolut cu „if I have nothing to hide, I have nothing to worry about”, fie ești cel mai sinistru om(+ăia care ți-a dat verde) de aici.

      00
  5. Ce am observat eu si m-a enervat: Cine masoara salariile in suma/an? Nu suntem in state sau mai stiu eu unde, zi clar, atat pe LUNA! Ca mai apoi sa dea rata/chiria in suma pe LUNA!!! Trebuie sa fiu cu calculatorul dupa mine? iar cireasa de pe tort… cheltuiei pe saptamana…
    Sa nu mai zic ca la doamna profesoara nu ies socotelile… ar trebui sa fie lunar pe minus.

    00
    • Cineva care are de incasat comisioane trimestriale, bianuale, anuale, etc sau prime/13-lea salariu. Eu de exemplu am salariul X pe luna, dar la fiecare 3 luni incasez comisioane din vanzari, care cresc semnificativ cifra initiala. Si atunci da, e pana la urma un venit/an pentru ca de fapt venitul in familie e media venitului pe anul respectiv. Da, am ani mai buni si ani mai nebuni, dar dincolo de munca mea si efortul depus depinde si de piata careia ma adresez, care e una volatila: 2-3 ani buni, 2-3 ani mai prosti, 2-3 ani buni si tot asa.

      00
    • In Vestul Europei si US se discuta salariul brut pe an, care intr-adevar, poate varia cu prime, comisioane, al 13-lea salariu, iar salariul net la fel poate varia daca esti casatorit sau nu, daca ai copii etc.

      00
    • Toata popendulatia tarilor cu apa calda curenta. Aparent nu si romanii :(

      00
  6. 27.000 de lire din HR in București… Bruh ce fel de HR e ala, ca nici în Londra nu se ia atât.

    10
  7. Eu tot ma intreb: care-i diferenta de a plati rate la banca sau chirie timp de 30 de ani? Daca nu platesc rata tot trebuie sa stau undeva. Daca nu ai cumparat apartament in 2008 sau din 2016 incoace, rata e cel putin cu 25% mai mica decat chiria primita. Diferenta de 25% o treci la cheltuieli de intretinere.

    Sunt curios astia ce se mandresc ca sunt chiriasi, ce vor face la pensie cand veniturile inseamna cam 30% din ce castigau pana atunci si vor trebui sa plateasca in continuare chirie? Ca ceilalti termina pana ies la pensie ratele.

    Gagicile alea castiga net sau brut atata? Judecand dupa educatia financiara, banuiesc ca se refera la net (nu ca tipa aia de la HR pare sa stie a face diferenta)

    P.S. daca vrei sa te muti, nu te impiedica nimic sa dai apartamentul in chirie si sa acoperi ratele. Asta daca ti-ai luat un apartament ce se si poate inchiria.

    00
    • in 20 de ani nu va mai exista pensie.

    • credit ipotecar e o piatra legata de gat minim 20 de ani.

      2)daca incep sa construiasca prea mult, NU mai ai la cine inchiria.

      3) chiria inseamna si mobilitate si usurinta de miscare.

      asa ca ori cumperi cu banu jos ori nu te complici. lasa femeia sa zica ce vrea

      00
    • in 30 de ani nu vor mai exista nici jumatate din apartamentele de acum. Si apartamentele au o durata de viata estimata pe la 50 ani. Dupa aia trebe sa bagi cam 30% din valoarea unuia noi pt refacut fundatia, instalatiile electrice, tevile de apa, canalizare, acoperis, scarile, izolatia, usile, izolatia, ferestrele, usile.

      00
    • Eu nu inteleg de ce oamenii nu apreciaza mobilitatea chiriei. E extraordinar. Schimbi locul de munca, schimbi locatia, te duci aproape de locul de munca, castigi timp. Banii se fac, timpul insa… Costa mutarea sub 500 ron la 2-3 camere plus timpul rearanjarii (un week-end, maxim 2). A crescut traficul in zona, a crescut pretul chiriei, un vecin a devenit galagios, ai schimbat locatia. Atat de simplu.

      Ca se vorbeste despre educatie financiara. Cu un mod de investire activa, poti avea un randament cat chiria cu 25% din costul unui apartament. Dar mai bine sa fii proprietar :)

      01
    • eu incerc sa aman cat mai mult cumpararea unei locuinte din mai multe motive:

      1. preturile nejustificat de mari pentru calitatea oferita
      2. chiria pe care o platesc ar fi cat o rata la banca deci momentan ar fi acelasi lucru. Da, mai stau cu un prieten intr-un apartament de 3 camere si totul e ok pentru amandoi in momentu de fata.
      3. nu suport ideea pe care am vazut-o la multe cunostinte de a cumpara o locuinta si apoi sa apelezi la parinti pentru mobilare. Mi-au dat de mancare si un acoperis cat am fost mic, m-au tinut in scoala, e timpul sa aiba si ei parte de liniste acum la batranete.
      4. nu sunt hotarat daca as vrea casa sau apartament.
      5. vreau sa strang cat mai multi bani astfel incat sa nu ajung la 50 de ani si sa am rate de platit. Am strans ceva pana acum, poate daca nu imi luam masina, pe care am luat-o pentru de a nu depinde de un prieten cu masina sau de autocar/tren pentru diverse plecari din oras, poate as fi avut mai multi bani stransi, dar consider ca muncesc pentru a imi asigura un comfort, iar daca eu am vazut ca o masina imi creaza comfortul necesar aia a fost.
      6. vreau sa evit situatia in care imi cumpar apartament intr-o zona datorita banilor pe care ii am acum iar mai apoi, peste 5 ani sa imi dau seama ca as vrea in alta parte si sa trec iar prin tot procesul de vanzare/inchiriere.

      00
    • Irpxx, si ce te faci cand vrei sa te insori? Dai la buci pe mute ca sa nu te auda prietenul? Sau sunteti butt buddies si nu se mai pune problema de insuratoare? :P

      00
  8. Cum gasesti blogurile astea? E plin articole gen 3,5 semne ca esti cu mot :))

    00
  9. Pizdulicele corporatriste de romanica nu sunt bune de ceva…doar beshini si vise de „sex & the city” …

    00
  10. Angajatii sunt invatati cu confidentialitatea salariului tocmai ca sa nu primeasca toti atat cat ar trebui. Asa, x e multumit ca ia 2000 de lei, nestiind ca y are aceeasi pregatire cu el, dar ia 3000 pentru ca a negociat mai bine sau pentru ca e piluta. Or fi si alte motive, dar asta cred ca e principalul. Cat despre intrebari si raspunsuri..mi se pare ca sunt incomplete si relativ inutile. Parca ma intereseaza pe mine ce vor ele dar nu isi permit, ori unde vor sa fie peste x ani. Sau ma rog, poate o fi util pentru persoane care simt nevoia de a se incadra in anumite tipare si sa spuna ” ei draga vezi ca nu doar eu am asteptari inutile si total superficiale”

    00
    • @ioana

      Angajatii sunt invatati cu confidentialitatea salariului tocmai ca sa nu primeasca toti atat cat ar trebui.

      Fotbaliștii sunt în multe cazuri „precari” dar nu și atunci când vine vorba de bani. De aceea nu-și dezvăluie salariile/veniturile: încearcă să depășească numărul, dar dacă se știe care e prețul fotbalistului, devine jgheab.

      Asa, x e multumit ca ia 2000 de lei, nestiind ca y are aceeasi pregatire cu el, dar ia 3000 pentru ca a negociat mai bine sau pentru ca e piluta.

      Ce înseamnă „pentru ca a negociat mai bine”? Ce e această „negociere” bună/mai bună”?!?

      Angajatul: -Bună ziua!
      Angajatorul: -Bună ziua.
      Angajatul: -Vreau să mă angajați.
      Angajatorul: -Bine, 2.000 lei pe lună, 8 ore /zile lucrătoare.
      Angajatul: -Nu-mi convine.
      Angajatorul: -Bine, 3,000 lei, dar atât se poate la început.
      Angajatul: -Bine bos, așa da!

      Ce înseamnă această „negociere bună/mai bună”? Pila pare cea mai credibilă decât negocierea asta „wunderbarwaffen” de care unii scriu de parcă au aflat locația Fântânii Tinereții.

      00
    • Partea cu negocierea e foarte reala. Sa presupunem ca un angajat ar avea la dispozitie un buget intre 3 000 si 4 000 pe un post in functie de competentele pe care le are angajatul.

      Acum, vine X la interviu si nu stie cu cat s-ar plati acel post la acea companie pentru ca nu gaseste informatii destule pe internet sau de la cunostinte.
      Ajunge la negocierea salariului si este intrebat cati bani vrea. El zice 3 000 ca atat crede el ca valoreaza munca lui chiar daca Y e angajat acolo de 2luni cu aceleasi competente si ia 4 000
      In cate cazuri crezi ca angajatorul va oferi de la inceput 4000 pentru ca e generos? Sau il lase sa lucreze pe 3 000 ca omu e multumit cu atat?

      Varianta 2 in care angajatorul propune salariu, si ofera 3 000(el fiind dispus sa se duca pana la 4000) sa vada daca se poate. X spune ca nu i se pare un salariu relevant si ca ar vrea 3500. Angajatorul ce face? ii ofera 4000 sau 3500 cat a cerut?

      00
    • @Alupigus

      E usor sa negociezi mai bine cand stii ce faci si ai cu ce demonstra. Eu cand am fost la interviu la o corporatie, tanti HR imi dadea 3500 lei in mana zicand ca asta e maximum care il dau la cei din acelasi domeniu ca si al meu. Am ras si le-am urat succes.

      O saptamana mai tarziu semnam contractul cu ei pe 4900 lei. Asta e o negociere buna.

      00
  11. Freelancer – consultant in comunicare

    Nu imi permit telefon mobil, nu imi permit laptop. Nici nu prea sunt importante astea 2 in comunicare.

    00
    • Daca nu isi permite un telefon care sa il ia gratis si sa plateasca un abonament de 100 lei si eventual rate pentru un laptop care sa nu depaseasca 50 lei pe luna… mai bine isi schimba meseria. Ce poate ea sa sfatuiasca daca nu isi permite un rahat de telefon mobil???

      00
    • @Arthur

      Lăsând deoparte exemplul tutii din postare, ai o gândire destul de…

      Asta cu „dacă n-ai X, Y, Z accesorii/bunuri, du-te altundeva să te angajezi” e mult mai periculoasă decât neajunsurile pudibonde ale unora care dau interviuri fără noimă, cu răspunsuri așchiate.

      Una e să nu te angajezi la autocamioane dacă n-ai carnet de conducere pentru așa ceva, cu totul altă situație [jigodită, putredă & mizerabilă] să ți se ceară carnet de conducere sau telefon sau laptop sau mai-știu-eu-ce pe motiv că patronul/șeful firmei crede că dacă îți plătește salariu are drept să se folosească ajute de bunurile tale personale să-și facă chestii`/combinații care n-au nicio legătură cu locul de muncă unde vrei să te angajezi.
      Dacă nu pricepi exemplul, e în regulă, dar gândirea tot-ți-e una de…

      00
    • Cred ca don’soara se gandea la un iPhone 7 si Macbook Air. Un amarat de Huawei si un Acer are deja.

      00
    • Alupigus, ai vrut sa pari mare si destept, dar ai ratat cu maxima nonsalanta partea cu freelancer, asa-i? Ai fost mult prea plin de sine in comentariul tau ca sa rationezi putin.

      00
  12. So, chiar am citit de curiozitate articolul ala. Mi-au picat ochii pe freelancerita care face 40k/an. Asta inseamna 3300 lei pe luna in medie.

    Din astia cca 1100 se duc pe chirie si intretinere (in medie ca vara nu plateste caldura).

    Mai raman 2200 din care cca 800 – 1000 se duc pe cheltuieli saptamanale. Mai raman din astia cca 1200. Din 1200 daca strangi un pic din curele poti sa iti iei un telefon sau un laptop chiar si in rate daca astea sunt 2 lucruri de care ai nevoie in munca pe care o faci. Fiind freelancer as zice ca sunt chiar critice.

    Rautaciosii o sa mai zica si ca din aia 1200 mai scazi si cotizarea la fondul de pensii. Ok.

    Acuma … nu as vrea sa fiu rautacios da nu prea le cred pe fetele alea cu +135k pe an … fix 2500 de euro pe luna.

    Antreprenoarea, daca e firma ei, isi trage o gramada din cheltuielile personale prin firma si sigur nu plateste impozite la un salariu de 2500 Euro pe luna, ca doar nu e proasta sa ii dea la stat. Asta inseamna cam 9000 de lei (2000 Euro) pe luna platiti ca si taxe (angajator adica tot ea si angajat) … vezi sa nu.

    Articolul ala e o petarda la care unele o sa puna botu crezand ca ce scrie acolo chiar se poate sau o sa planga de ciuda 3 mililitri de lacrimi ca nu sunt si ele independente.

    Morala e ca doar alea casatorite pare ca fac bani multi … oare de ce?

    00
  13. am ramas cracanata cand am vazut salariu’ lu’ aia din hr. in brasov, un incepator pe hr are cin’spe milioane, oameni buni. jesus…

    00
    • In unele orase (ex. Oradea) se ia pana la 1600, dar face si contabilitate primara. Oricum, e bine, in Romania se traieste decent. Oare nu scrie nimeni un articol si despre cei care iau doar salariul minim? Aia cum se descurca?

      00
    • Aia cu salariu minim n au nicio calificare. Daca ajungi la 45-50 de ani si castigi tot atata, ca n ai avut timp sau bani sa investesti in educatia ta, dar ai avut timp sa torni vreo 3-4 copii, traieste fix viata rezultata din propriile alegeri. Un hr ist are de obicei o pregatire si presupune mai mult decat sa montezi subansamble in fabrica.

      00
    • Asa a ramas si ea (cracanata)…dar din fericire pentru ea pe biroul care trebuie…

      01
    • Mai mult respect am pentru cei care monteaza subansamble in fabrica.

      00
    • Si eu, fara nicio problema. Dar cand monteaza subansamble si iau 1045 in mana si apoi stau la birt si se plang ca de ce nu fac si ei 3k pe luna, si mai si put a babalau si a pisat, am o problema. Crede ma ca stiu ce vorbesc. E greu sa accepti ca iei cat produci. Nu valorezi mai mult, nu iei mai mult. Sigur, se fac si mismasuri, o sa mi spui, si asa e, dar nu inseamna ca astia sunt mai valorosi.

      00
    • @antonia c: Nu toti cei platiti cu salariul minim sunt alcoolici si au cate 3-4 copii; poate nici nu put a babalau (ce e asta?) si a pisat. Cunosc oameni decenti care doar au avut nenorocul de a se naste intr-un oras in care salariul minim e la ordinea zilei. Hai in Oradea sa vezi cum e. In plus, aici si gigacaloria e mai scumpa decat in Bucuresti si nu e subventionata de primarie si tot ei se plang ca e greu.

      00
    • si…au avut lanturi legate de picioare de n au plecat niciodata de acolo? a, e greu, e comod, mai bine stam langa parinti. pana mea

      00
    • @Radu-Mihai 1600 euro in HR in Oradea?

      00
    • @Andrei M.: Lei, coane, lei. :D Eu stiu ca in Romania se dau salariile in lei nu in euro, dar poate nu stiu eu bine.

      00
    • @Radu-Mihai, mi se pare enorm de putin, atat iei ca si vanzator, sau pe banda la Celestica, Emerso, Faist etc

      00
    • @Andrei M.: Din pacate, e vorba de nevasta-mea. :( Imi faci o oferta mai buna pentru HR si contabilitate primara? Daca da, zi-i la Vali sa-ti dea emailul meu si lasa-mi un numar de telefon sa stabilim o intalnire. Stii bine ce venituri avem la Oradea asa ca, din pacate, e mai bine decat nimic; suntem printre ultimii la nivel national. :(

      00
  14. „BUGETARA – 18.800 lei/an, 30 de ani
    Nume: Ana
    Locație: București
    Ocupație: Profesoară
    Statut marital: Necăsătorită, dar într-o relație.
    Proprietară sau chiriașă? Chiriașă
    Chirie lunară: 1100 lei (împărțită cu iubitul)”

    Asta inseamna 1567/luna, din care 1100 chiria, impratita cu „iubitul”.
    Presupunem ca platesc 50-50 si ii mai raman 1017.
    E bine. Fara alte obligatii, e bine…

    Cand spun „bine”, o spun ironic, fireste, pentru ca te descurci foarte greu cu aceasta suma, din care mai scazi diverse cheltuieli, mai mult sau mai putin necesare [curnetul electric, telefonia, internetul etc.], mai trebuie sa si mananci, sa te imbraci… Mai apare o problema de sanatate, doctor, medicamente… eh!

    Bine, asta-i ce-i declarat oficial, ca venit, ca mai face o meditatie, se descurca, deci veniturile reale sunt mai mari, sper. Si poate ca o ajuta si „iubi” ;)

    00
  15. Printr-o postare frustrato-misogina, ai reusit ce ti-ai propus: ai scos ce au „mai bun” in ei din frustratii-misogini mioritici.

    Da, ba, saracilor, in tara asta sunt si salarii mai mari de 10.000 de lei pe luna, dar pentru cei care muncesc si se pricep la ceea ce fac. Sunt si multe femei in aceasta categorie, trumpilor!

    00
  16. Bune de divortat :)

    00
  17. NOU
    #73

    135k brut sau net?

    00
  18. la punctul 1 cred ca aberezi, in general chiar daca îți cumperi o casa cu credit esti proprietar din sec 1 cand ai semnat actele chiar daca o plătești in rate. De exemplu poți s-o vinzi cand vrei iar banca trebuie sa te execute silit daca nu mai plătești rata. Daca banca rămânea proprietara înseamnă ca putea sa te dea afara cand vrea ea, ceea ce nu e cazul.

    00
    • Poti sa o vinzi cand vrei*

      *Doar daca banca iti da voie (ceea ce inseamna de obicei ca trebuie sa platesti cat mai esti dator si tu ramai cu restul de bani de la vanzare)

      00
    • nici un „general”, intotdeauna cand iei credit ipotecar esti proprietar din secunda 1
      cu 100% drepturi si obligatii
      si nu vinzi cand iti da voie banca ci cand ai chef TU, ca proprietar absolut (aka cand gasesti porumbelu daca ai luat asa in porumbi). singura grija e sa dai inapoi banii bancii
      ca sunt din vanzarea respectiva, ca sunt gasiti pe drum, nu conteaza, banii sa-i dai inapoi
      zice unul care a cumparat si vandut cateva apartamente si terenuri, toate prin banca
      creditul nu e leasing cum confunda unii

      00
  19. nici sasha nu castiga atata si aia chiar e o meseriasa :-)

    00
  20. Ce trist ca unii tineri nu isi permit un aspirator sau bicicleta. De asta e bine sa știi ce facultate sa urmezi.

    00
    • Depinde ce aspirator/bicicleta.
      Poate vrei aspirator cu filtrare prin apa si cu spalare/aburi. Si ala poate fi lejer peste 1000 RON.
      Ca bicicleta poate vrei o cursiera de carbon fiindca esti pasionat de ciclismul de cursa lunga. Alea costa si 2-3000 Euro.

      00
    • @anton

      De asta e bine sa știi ce facultate sa urmezi.

      Antoane, păi, de unde crezi că au apărut toți ăștia cu malpraxis, cu sperjur, cu „semnează ca primarul”, cu „românii ie putrezi fiindcă nu vor să muncească pe 700 lei/lună în timp ce eu, patronul, îmi bag lejer în buzunar lunar 400.000 lei de patron ce sunt”, managementul care lofăie bani din relații făcute cu curul, șamd?

      Discuția e cu totu’ alta, așa că nu continui, dar sper că mi-ai înțeles aluzia și… facultățile tale, la ordinele doctoranzilor cu pantofi/bocanci, și de aici, și din Vest.

      00
  21. E amuzanta toata polemica asta pe care autoarea celor 5 interviuri si-ar fi dorit-o la ea pe pagina nu aici :)

    00
  22. Tipa de hr cred ca lucreaza la o firma de videochat si la departamentul hr si eventual la celelalte departamente

    01
  23. Formidabil cat ii fute pe toti grija cat castiga alea si cum isi cheltuie banii. Unii le calculeaza veniturile si cheltuielile teoretice pana la ultimul leu. Jesus, zici ca sunteti o adunatura de babe

    00
    • @nm.bradu

      esti cumva ruda cu unu nw.radu?

      00
    • Da coane ne fute grija pentru ca acolo sunt niste cifre care iti pot da o masura (reala) a calitatii respectivului articol.

      Unii zic ca nu se poate fara sa detalieze iar unii fac calcule ca sa demonteze stupizenia ca si ceilalti care au rabdarea sa citeasca printre comentarii sa inteleaga de ce e o chestie tampa.

      Nu ne fute grija despre ce fac cucoanele alea cu banii, ca dupa cum vezi n-a comentat nimeni ca aia cu 2.5k pe luna si-a luat doar un apartament de 60k, maritata fiind. De banii aia plateste apartamentul FIX in 2 ani fara dobanzi, fara alte probleme ca doar e maritata si castiga bine si barbac-su nu?

      Ideea e ca nu poti sa vii si sa zici ca faci 30.000 Euro pe an ca owner de companie si te astepti ca lumea sa te creada.

      Mai erau niste frustrati aici https://zoso.ro/credeti-avea-bani-septarul-transfagarasan/#comment-1135645 care fac acelasi lucru: „moama ce multi bani am eu la 30 de ani”.

      Bine ma … ce stii sa faci? Cu ce ai inceput? Daca esti asa bun/buna ce rahat mai cauti aici (in tara asta)?

      Despre aia cu masina toata lumea o sa spuna ca un sh costa 20k. Asa e. Intrebarea e ce masina noua si ce casa iti poti cumpara singur fara ajutor de la mami, tati, amant sau afiliere politica din salariul ala de la propria firma fara sa faci evaziune fiscala? Cam asta iti da masura reala a puterilor si de aia societatea e asa distorsionata pentru ca vine un putoi ca ala de mai sus de i-a luat tac-su bemveu si se crede buricul pamantului.

      01
    • @nm.bradu

      Oaie, ce e rău în asta? Tu, când erai la școală/liceu, nu vă compăreați notele primite din testări, lucrări și teze? Poate că tu nu, e în regulă, atunci.

      Așa și aici, barând anii de muncă sau experință sau inițiative sau gradul în ierarhie, cu ce dracu’ ai fi tu mai cu moț la salariu decât mine? Să nu-mi spui că și tu ești din ăla care crede că e OK să fie corupție (nepotisme, favoritisme) în sectorul privat.

      00
    • @alupigus articolul si marea majoritate a comentariilor nu vorbesc despre coruptie in sectorul privat (ce coruptie, ca are una salariu mai mare, pe care oricum l’a umflat?). Vorbesc despre cum sunt alea proaste ca nu stau cu chirie sau n’au excel cu cheltuielile si calculeaza cati bani tre sa puna ele deoparte. Mie mi se pare de prost gust sa calculezi cum trebuie sa si cheltuie altii banii si sa’i judeci tragand concluzii bazate pe nimic.

      00
    • @Alupigus: daca una, in privat, castiga mai mult decat tine, la aceeasi pregatire, acelasi program, etc, inseamna ca o suge mai bine decat tine; ceea ce mi s-ar parea ciudat, vazand ce comentarii poti emite ;)

      00
    • Sunt oripilat! I-am dat plus lui Alupigus. Și-s și de acord cu ce a spus. Cred că am febră.

      00
  24. NOU
    #90

    Nu vreau sa mananc rahat, dar 180.000 lire pentru o garsoniera in Londra inseamna o cutie de chibrituri undeva prin zona 4 sau 5. Daca stie cineva mai bine, sa ma corecteze.

    10
    • Ai si nu ai dreptate. Sunt cartiere mult mai ok in zonele 4 si 5 ca unele din zona 2, in special In Est si Sud-Est. 180 k sunt de ajuns pentru o garsoniera in zona 2, dar nu in West London.

      01
    • Unde zice ca e garsoniera? Poate e 1 bedroom… Daca datoria la banca e 180k, valoarea casei e minim 200k cu avans minim de 10%.

      00
  25. Sunt singurul care crede ca acel articol e facut la misto, iar persoanele sunt inventate?

    00
  26. iti pui ambitia la bataie si in 6 luni ai land rover =))

    00
  27. Cred ca toate 5 au mentionat banii lor, nu veniturile lor.
    Banii lor=veniturile lor + cele ale sotilor.

    00
    • Aveam o colega in liceu cu teoria asta „bani mei sunt ai mei, a lu mama sunt a lu mama si a lu tata sunt banii nostri”

      00
  28. Da, da, expata e proprietareasa, la Londra.
    Interesant.

    00
  29. „Două dintre ele cheltuiesc 100 sau 200 lei pe săptămână. E posibil să nu fi înțeles eu întrebarea sau ele să nu fi înțeles că e vorba de mâncare și de alte chestii, nu de rujuri și bluzițe. Sau poate sunt femei independente și plătește domnul mesele și cumpărăturile.”

    Da, se poate cu 100-200 lei pe săptămână pentru cumpărături. Intri la hipermarket, alegi parizerul si brânza topită cea mai ieftină (au gust de rahat şi sunt făcute din plastic, dar asta e), mai adaugi niste conserve (pate de porc, că cel din gâscă e prea scump), orez, paste, cartofi, că-s ieftine şi-ţi umplu stomacul, te uiţi după reduceri, după produsele proprii ale magazinului (cu exceptia hârtiei igienice, că acolo există variantă şi mai ieftină, ăla cu un singur strat), legume congelate la vrac, că cele împachetate sunt mai scumpe, carne de orice fel neprocesată numai dacă au reduceri, băuturi nici vorba, poate o bere la PET dacă îţi place (nu-ţi place, mai bine ceri ţuică de la bunici), şi ieşi undeva între 100-200 pe săptămână / persoană. Lac de unghii de 3-5 lei (de la chinezi), gel de duş cu 6-7 lei, şampon tot acolo, parfum nici vorba, haine de la second, când se dă orice piesă la 9 lei, şi-ţi laşi părul lung, că nu ai bani de coafor.

    Se poate, că am reuşit şi eu când era nevoie.

    00
  30. au aparut pozele cu noul Duster asa ca sa abandonam subiectul asta ….

    00
  31. Prin Belgia, Olanda castiga cineva din hr suma asta, fara functie de conducere. Daca e vreo fatuca dinaia care ma intreaba ce inseamna anumiti termeni din cv-ul meu, si ea vrea sa ma angajeze, e imposibil asa ceva, sa fim seriosi.

    00
  32. Bai nene in loc sa va dati unii mai rotunzi decat ceilalti si sa judecati ce au scris fetele alea acolo nu mai bine va apucati sa dezbateti si ceva inteligent si cum ar veni kind? Zoso included. Avand in vedere ca esti un adult organizat, goal oriented si foarte calculat, de ce nu scrii un articol educativ pentru cei care nu stiu sa economiseasca sau sa priveasca viata ca tine?

    Sfinte Cacat, daca fomeile alea dadeau din casa si cu link catre ele, v-ati fi dus sa le aratati cum nu isi traiesc viata bine si cum ar trebui sa. Urata meteahna sa dai in cap si sa ii judeci pe aia care au curajul sa fie deschisi. Bleah.

    Evident sunt femeie, 31 ani, not yet adult si nu mi se pare motiv de mandrie ca nu stiu pe ce dau banii, nici de rusine. Ii fac, ii am si ii cheltui pe ce imi taie acum, si nu n-o sa vin sa ma intretineti voi.

    Astept cu interes si ceva cu plus de valoare pe tema asta, sunt sigura ca chiar ai avea ceva bun de zis Vali.

    00
    • nimeni și nimic nu poate convinge o persoană delăsătoare să economisească. am zeci de articole pe tema asta, cei care au avut urechi de auzit au citit ce am zis, ceilalți o țin pe a lor. iar tu ești nouă aici, de ce să pici de proastă spunându-mi ce să scriu fără să știi ce scriu de fapt?

    • 31 si inca nu adult…si cam cand estimezi ca o sa fii ? sau va fi ’40 is the new 30′ si alte dume care sa mascheze imaturitatea si impotenta realizarii a ceva palpabil,durabil , fara ajutor ? recunoasteti draq ca ati inteles si aplicat gresit emanciparea femeii si gata …pt ca surpriza, sunteti romance si o natie este cum este nu doar din cauza unui dintre sexe ….romanisme de kkt….

      01
  33. Articolul ca articolul, dar de Sasha Grey nu zice nimeni nimic? Pacat ca s-a lasat de acting ca avea un talent innascut pentru asa ceva. :)

    00
  34. Intentionam sa citesc toate comentariile inainte de a scrie si eu, dar nu am mai putut. Eu sunt plecata din tara de cativa ani(aproape 3), dar nu atat de multi incat sa bubuie economia asta si sa se faca asa salarii in HR. Am lucrat in outsourcing salarial aproape 10, pt aprox 200 companii, cuprise intre 10-5000 salariati. Deci am vazut salarii la viata mea pentru fel de fel de functii si tipuri de companii (Bucuresti, provincie, multinationale, etc). In HR se castiga atat daca esti in management (Director, nu Manager). Si NU EXISTA asa o ocupatie numita HR. Asta e departamentul, dar acolo poti sa fii tanti de la personal care face contrtele de munca si actele aditionale si pune revisalul zilnic..si atat. Poti sa faci recrutare, salarizare, administrare de personal, sa scrii adeverinte sau sa le scoti din sistemul informatic, poti face bugetare, training, dezvoltare de personal, copensatii si beneficii, etc. Sunt multe. Daca e o firmulita mica unde nu se pleaca si se vine grupa mare..poti sa fii tu peste toate astea si sate numesti si Director de HR si atunci ai la un 5000 lei net. Daca i multinationala si e mare functiile sunt clar impartite, si pot numara pe degete companiile carora salariu dir de hr depasea sau era aproape de ce zicea fata aia acolo. Sunt cativa directori buni, care stiu meserie pe toate cele zise mai sus, in rest multe sunt fatuci care au facut recrutare la viata lor si se uita la cifre ca curca-n craci. Dupa experienta de outsourcing m-am apucat de facut bugetarea firmelor dupa ce am vazut fatucile hriste uitandu-se la cifre si merge treaba.

    00
  35. NOU
    #108

    De ce mi-ai furat poza? :'(

    00
  36. Pff, mai stiu si eu care iau bani pur si simplu ca exista … Interesant

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)