Am traversat la un moment dat Grecia cu mașina și am fost surprins de numărul mare de pickup trucks de pe șosea, fie că era autostradă sau alt tip de șosea. Și am observat asta pentru că la noi sunt foarte puține. Și în SUA e la fel, oamenii își iau genul ăla de mașini pentru că au nevoie de ele.
Mă uit după un despicător de bușteni de câteva luni. Înțeleg bine diferența dinte cerințele pieței americane și celei românești, și ca preț, și ca opțiuni. Dar sunt complet dezamăgit. Mă gândesc că, făcând analogie cu pickup-urile, nu e cerință pentru așa ceva.
Încep articolul prin a sublinia că, pentru a vinde un produs scump și nou pe o piață ai nevoie de un pic de bun simț. Adică poze reale și clipuri video cu produsul în acțiune. Vreau să aud motorul mergând, vreau să văd bușteanul despicându-se. Nu vreau să caut eu la fiecare model clipuri video pe net.
Bun. Dacă asta e o problemă rezolvabilă, ce zic mai jos nu prea e. Și atenție, vorbim aici de produse cu prețuri cuprinse între 1.500 și 4.500 lei.
- nu există modele automate. majoritatea clipurilor de pe net sunt cu americani, ăștia sunt de obicei tâmpiți, de aceea 100% din ce se vinde pe piață se vinde cu o manetă de care tragi ca să acționezi lama. ceea ce e stupid. o lamă care acționează automat, la un interval definit, ar elibera o mână.
- nu-mi dau seama care modele au lama retractabilă automat. ok, dacă tâmpenia de mai sus e acceptabilă, din motive de siguranță, asta cu retragerea lamei automat nu e înțeleg. e la mintea cocoșului, în momentul în care iau mâna de pe levier, lama ar trebui să se retragă automat. dar nu, sunt modele care nu fac asta. care? nu știm, nu se spune.
- nu există modele cu tăviță. tăvița aia se pune în partea opusă persoanei care operează mașinăria și colectează acolo jumătate de buștean când aceasta este prea groasă. “log splitter tray” pe youtube și vedeți despre ce e vorba.
Plus, nu există nici așa ceva prin Europa. Deloc. Trebuie comandat din SUA.
Toate astea de mai sus se reduc la un singur numitor comun: e mai simplu să îi dai unui țăran 100 lei și un litru de țuică să-ți spargă el lemnele, pentru că munca manuală e mai ieftină. Deci da. Prea mulți oameni, prea puțini bani.
am intrebat eu in grecia pe o tanti de ce au asa multe masini de alea. raspunsul a fost ca fiecare are un mic business si cu masina aia il tin in spate
In America e la fel in afara oraselor mari. Cel mai vandut truck e Ford F150 cu circa 1 mil de buc vandute anual. O gramada de oameni lucreaza in constructii si te duci cu truck-ul la munca ca nu o sa mergi cu Hyundai Accent pe coclauri si noroaie. Numai ca un truck mai „loaded” poate sa ajunga cu totul usor la $75K si am citit ca tendinta e ca in urmatorii ani sa depaseasca $100K. Discount-urile sunt destul de dese si pot ajunge si la $20K la unele modele mai „loaded”
un L200 e 30K. un Hilux e 40K. ce business să aibă niște români în orașe mici pentru a-și permite mașina asta? pe firmă, desigur…
Daca pui faianta, gresie, faci renovari, sau tunzi iarba si pui flori, sau faci curat in parcuri, iar iarna ai contract de dezapezire cu orasul pe aleile mai mici unde nu intra ditamai utilajul pentru arterele principale ai avea nevoie de un truck. Un prieten ce a facut renovare la o casa a vorbit cu cei de la HomeDepot ca un contractor ce-i renova casa sa poata sa comande si sa ia materiale in numele lui. Sigur unele le-ai putea comanda online, dar meseriasul n-are timp sa astepte cateva zile pana vine comanda.
Si 3/4 sunt Toyota
Chestia aia ce nu o gasesti in Europa o sudezi din OB de 16 si foaie de arc. 50 de lei si un pet de bere manopera la un meserias.
https://youtu.be/w2hlHWQYLqQ
Canalul ala are chestii faine.
da, știu, trebuie să mă apuc să învăț să sudez
Si, iată cum apar ai noștri, ca brazii. Simplu, tragi un fir, sudezi, filetezi, asa esti gospodar si bărbat.
Stim sa facem de toate si nimic. Suntem ingineri, doctori, profesori și fotbaliști.
Doctori sunt italenii.
Eu consider chestia aia inutila, pentru ca ai nevoie de un efort mai mare sa impingi lemnul pe cruce vs sa il despici cu o scula dedicata de mana gen despicator (x7 ?) fiskars. In plus daca nu esti atent poate ajungi cu manerul de la baros pe cadru si iti rupi mainile.
Daca problema e sa nu zboara lemnul dupa ce e troznit, o poti rezolva fixand o camera de masina pe butuc, si cu aia nici nu ai probleme daca o lovesti.
Sudura e simpla, vezi ca e un manual atasat pe un forum numit softpedia topicul de sudura si sa iei pe langa un aparat de sudura decent o casca automata. Dupa 2 zile, manualul ala, ceva youtube si cativa metrii de teava, cornier, OB, o sa te descurci binisor. Eu sunt cam antitalent dar am invatat sa fac 4 tipuri de sudura din manualul ala.
Sudură iz za niu bormașină… Nu mai e la modă să arzi pe bormașină, acum toți sunt pe sudură, invertor, casca cu auto-nu-știu-ce…
chestia aia e cam stas prin locurile de picnic de prin finlanda. nu stiu de alte tari nordice dar banuiesc ca mai gasesti. plus ca nu e chiar sf sa o faci singur.
In America pick-up-urile tin mai mult de statut, arata ca te descurci si la un mic DYI…
De ex. : https://www.youtube.com/watch?v=ei8jHNdCuMg
In rest, cel putin cele americane sunt foarte ineficiente, poti cara relativ putin si consuma imens.
Si ar mai fi si asta: http://www.mrmoneymustache.com/2015/04/28/what-does-your-work-truck-say-about-you/
Un despicator din ala de pe Amazon (pui lemnul, dai cu ciocanul) iti poate face orice mester care are un aparat de sudura si stie sa lucreze putin fierul. Si sunt o gramada.
Poti face o afacere din asta.
Mă înscriu la una bucată.
tata nu e încântat https://youtu.be/60X0cfBftHA
Actionare cu piciorul sau cu genunciul in loc de maneta aia care-ti ocupa o mana
Și o tavita pt colectat degete și maini
Un prieten, ce are o pizzerie cu cuptor pe lemne și crapă un camion de lemne pe săptămână, și-a luat asa ceva: https://www.dedeman.ro/brasov/despicator-lemne-ghs-370/4t-electric-1500-w-1315-x-405-x-620-mm/p/7053260
E doar orientativ modelul, e mic și își face treaba repede. De ce sa transpiri cu munca bruta când exista alternative.
Si dacă ai o janghina de mașină poți face asa ceva: https://m.youtube.com/watch?v=89O6j1SOUVs
Era buna skoda acum pt asa ceva
@Dragos treaba a doua din video merge daca-s lemnele uscate. daca-s ude te-ai fript!
Pick-up Grecia=agricultura, mici magazine. Buna si de masina de familie.
Ford F-series USA= mutam 1 casa si apoi tragem iahtul pe uscat. Sau mergem pana la birou in Ford Raptor.
Noi avem caruțe, nu e nevoie de pick-up truck. La fel și cu topoarele, nici in țaran nu se duce la magazin să dea 500 de lei pe un topor
De ce ar da? Bunica are un topor de vreo 15 ani facut manual, o data pe an vine un nene din sat si il ascute contra sumei de 10 lei si o cafea. Nu cred ca rezista topoarele de pe piata 15 ani la despicat 2-3 carute anual
Citind comentarile am ajuns la concluzia ca articolele tale ar trebui sa fie impartite in doua. Prima parte articolul initial si a doua parte in care explici ce ai vrut sa zici, eventual faci si niste desene, sa nu fie totusi prea complicate sau cu prea multe culori.
Articolul era despre marketing prost si lipsa de investitie in hobby-uri/nevoi nu despre cum faci rost de un despicator de lemne.
In Grecia motorizarile diesel erau exorbitant de scumpe, exceptand autputilitarele (si pick-up) => oamenii doreau sa consume putin => pick-up.
In Romania se cauta masini de 2-3000 EUR, sa nu bage multi bani in ea.
Cand a aparut Logan papuc, toti au plans ca nu are foi de arc pe spate, ca sa puna pe ea o tona…
Mai e o problema destul e nasoala, ca realist vorbind, ai adesea nevoie de doublecab (adica 5 locuri), iar asta fie face sa ai o bena foarte mica, fie ajungi sa ai ditamai masina, care e scumpa si consuma mult. Per total prea mult pt omul de rand.
Daca in grecia si in amurica sunt la mare cautare autoutilitarele la noi sunt combi, idem si eu. 5 locuri, portbagaj pentru cele necesare la serviciu si apoi la carat un frigider mediu, un aragaz, mai cate o cherestea pentru mici proiecte de a transforma camera de zi putin rurala(grinzi false prin care sa trag cabluri sa pun lumini si niste polite deasupra geamurilor pentru diverse oale si ulcele).
PS: eu si nevasta folosim masina la comun, cand plecam la munca, plecam cu o singura masina, la intoarcere idem iar pe traseu daca se iveste mai iau la ocazie gratuit doar de dragul conversatiei
Am vrut sa cumpar o jucarie din asta pentru la sat, la maica-mea, dar am renuntat.
Concluzia e cam asta – daca vrei o chestie din asta, cu motor, merita doar daca e cu motor electric puternic 3F sau cu motor pe benzina/motorina; dar un despicator din asta nu il amortizezi nici in 20 de ani (doar uz casnic).
Pe de alta parte daca cumperi o pocnitoare din asta cu motor electric de masina de spalat (1-1,5 kW) plangi langa el; poate e bun doar la lemn de salcie, brad sau plop.
Ideea e ca daca lemnul e verde, poate sa fie si stejar, il spargi lejer cu o secure de 1-1,25 kg + o pana + un mai (ciocan din lemn). Cu 10 mc nu ai ce face intr-o zi.
Acuma daca chiar insisti, gasesti prin piete/targuri (cel putin in Tm) despicatoare aduse de prin Germania, in special Gude, la preturi decente.
Vali, ai grija ce iti faci/cumperi, problema cu majoritatea produselor ce te ajuta la despicat e ca, in momentul in care dau de un nod din bustean, acestea nu mai functioneaza. Despicatoarele hidraulice mai au o sansa, dar cele manuale nu!
Ma pui pe ganduri sa deschid un business cu despicatoare de lemne. Deja am cativa clienti pe aici.
Mi-as lua si eu un hilux sa ma merg zilnic prin bucuresti cu el spre birou.
Vikings și-o secure bună.
Nu stiu daca te-ai uitat si la relief in Grecia.
Nu prea merge sa cari diverse cu turisme pana in varf de munte. E nevoie de scule serioase, ocazional 4×4.
In Australia e la fel. Fordul Ranger sau Toyota Hylux sunt la fel de frecvente ca Passaturile SH la noi.
Dacia face pick-upuri. Dacia facea pick-upuri. Tara e plina de pick-upuri Dacia.
Nu va place Dacia, mai sunt destule optiuni (second) ieftine, inclusiv 4×4 (Mazda B2500).
Un nepriceput il rupe de numa. Aseara am facut unu la PRO TV.
Ma tu te-ai inscris in UDMR…
stiu ca dureaza cateva zile, dar totusi nu pot incerca sa puna tavita aia din photoshop? ca tutoriale pe youtube exista si pentru asta. sau cel putin asa ni se explica prin comentarii la articolul precedent…
Caută prin Ucraina, cele de la magazinele DYO sunt pentru copii.
Mă interesez si revin
Pe ala de pe olx din Deda l-ai vz? 1200 lei „Despicator lemne”