Designul de coperți de cărți e jenant

Acum câteva luni, Oradea a ținut un concurs pentru ceva siglă sau identitate vizuală, nu știu exact, nu am chef să caut. Știu că s-au înscris la concurs 180 de agenții care au trimis proiecte. Mi-am adus aminte de asta când l-am văzut pe unul dintre frații Oane, ăla analfabet grămadă, plângându-se pe IQads că piața de design e nasoală, că nu se pot câștiga licitații pentru proiecte publice, că bla bla bla.

După care am văzut ce coperți au cărțile lu fi-miu. OK, nu se plătesc foarte bine designerii de coperți de cărți. Logo-ul Bucureștiului. Ăsta e nivelul oare?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

40 comentarii

  1. Recomand cu caldura cartile editurii Usborne, alea sunt de fapt cartile adevarate ale copilariei, chiar daca sunt in engleza.

    00
    • poți să ne scutești cu reclama întinsă pe toate gardurile și în toate comentariile la cărțile-alea? nu au nimic special, sunt la fel de comune ca celelalte, uneori chiar mai proaste, sunt niște simple cărți

      00
    • Doamne fereste sa recomande cineva altceva decat Nemira , huooo!, capitalistii.
      In alta ordine de idei, cartile Usborne sunt foarte misto , mai ales din perspectiva copilului. Ca adult ai alte criterii de selectie pentru carti decat un copil, un copil reactioneaza la alti stimuli. Da, normal ca nu esti obligat sa le cumperi , dar ai putea sa nu mai reactionezi ca mamicile alea care traiesc din somaj si se stropsesc la mamicile care recomanda o anumita gradinita privata.
      P.S. Recomand cu caldura iPhone X, chiar daca e la fel de comun ca celelalte :)))

    • Usborne face o multime de serii si carti foarte bune; ca adult am invatat mai multe din ele (alaturi de copil) decat am invatat la scoala.

      00
    • iulia, tocmai ai ratat șansa să nu faci pe deșteapta complet gratuit, fiindcă oricine a deschis mai mult de 3 cărți pentru copii în viața lui știe că cărțile (sic!) usborne sunt la același nivel cu cele ale editurilor consacrate, unele chiar mai proaste ca ale ălora care au zeci de ani de experiență cu materiale pentru copii și mă refer la editurile străine ca oxford, cambridge, penguin și mai sunt o grămadă de alte no-nameuri străine mult mai de calitate decât usborne – ce am sancționat a fost modul agresiv de a face reclamă, sunt pur și simplu sătulă de anunțuri cu melemeul usborne pe toate grupurile și blogurile și online-ul în general, a ajuns o sectă la fel ca aia a vegetarienilor, dacă îndrăznești să zici ceva împotriva cretinilor, ai căcat steagul – tu cum ai ajuns așa de vehementă? te-a ratat poștașul luna asta?

      00
    • Faptul ca pe tine te irita o chestie nu inseamna ca e o chestie naspa. Asta cu „oricine stie” e apanajul revoltatului de pe net care n-are argumente dar pe care il enerveaza o chestie si nu stie cum sa o combata, asa ca isi creeaza o multime imaginara care ii sustine ideea.
      Pe langa faptul ca e logic ca un produs bun sa fie expus de catre cumparatorii multumiti ( probabil si alte companii mari sunt de fapt niste nenorociti de MLM-isti, ce conteaza ca livreaza rezultate, sa nu isi mai faca reclama sa afle lumea de produsele lor, nenorocitii) , tu esti cea vehementa. Adica, ai tinut tu steagul sus cat l-ai tinut, dar la „cretinii” ti-ai pierdut orice urma de credibilitate. Daca incepi sa insulti gratuit, ai cam pierdut. Daca te enerveaza reclamele, iesi de pe grupurile respective, filtreaza-ti feed-ul si eventual bea o limonada sa te racoresti.

    • pizzi, te rog in mod insistent sa imi spui unde anume am mai facut reclama la usborne. Mie imi plac, fetei mele si mai mult. Vali iti poate confirma, maxim 1 data (daca) le-am mai mentionat desi comentez pe aici de ceva ani. Subsriu insa la mentiunile Iuliei.

      00
    • arthur, și tu la fel ca tot restul agenților melemiști ai usborne (cumpărătorii lor devin și agenți de vânzări, nu? că eu așa văd pe toate grupurile) folosiți aceleași texte de marketing, mai schimbați topica cuvintelor, schimbați textierul, este obositoare agresivitatea cu care vă repetați la nesfârșit, mai ales că nu spuneți nimic în afară de faptul că cărțile voastre sunt excepționale (și nu sunt chiar așa de excepționale, am văzut la barefoot, scholastic, our world of books, world book, candlewick, milan(fr), littlelilly ca să enumăr doar no name-urile și necunoscuții pentru piața românească, cărți mult mai bune decât la usborne, cărți care includ și materiale media, de la video până la jocuri, apropo, străinii tot cd-uri folosesc încă)

      iulia – te-ai băgat moderator într-o chestie pe care o cunoști mai puțin spre deloc, mai ales că eu nu am comentat calitatea grafică a cărților lor, evident net superioară celor de duzină, românești, am comentat conținutul – unele au greșeli nepermise, fie au copiat textele și reîmpachetat, fie au început să obosească

      pentru amândoi: subiectul de comentat era calitatea graficii românești de carte pentru copii, nu a editurilor străine, mai ales că usborne n-are cărți în limba română și ăla micu’ sigur nu e poliglot de la 3 ani, evident, previzibil, ca de fiecare dată când e vorba de copii și cărți, apare un sectant usborne să laude cărțile alea unse cu lapte și miere, mi-e efectiv greață, dar nah, dacă la avon funcționează, de ce n-ar funcționa și la usborne metoda asta de vânzare

      și dacă tot am luat-o pe arătură cu comentatul, recomand și eu părinților să nu-și irosească banii cu usborne când au la dispoziție brain quest, peppa pig, eli, penguin kids, harper-collins sau mcdougall

      00
    • Pizzi, tu ce carti recomanzi?

      00
    • Madamme pizzi, in continuare insisti cu prostia. Dar spre uimirea ta, fiica-mea la 3 ani si jumatate stie destul de bine engleza, stie sa numere in eng pana la 10, stie culorile principale, stie si cateva cuvinte de baza. Daca tu iti educi copilul strict intr-o limba e fix treaba ta, eu aleg sa o invat cat mai multe cuvinte pt a-si dezvolta vocabularul in minim 2-3 limbi, nu s-o limitez de la bun inceput.
      Cat priveste cartile vietii, sunt client. Nu vand. Am cumparat, cumpar si voi cumpara.

      00
    • pizzi, daca ti-e greata, ia cu lamaie si trece.
      In alta ordine de idei, in afara de a face o recomandare , omul n-a incercat sa vanda nimic aici si nici n-ai vreo dovada ca are avea ceva de-a face cu „MLM-istii” de la Usborne. Faptul ca tu refulezi aici din cauza unor nemultumiri anterioare e fix problema ta si esti libera sa recomanzi ceea ce vrei tu. In plus, nimeni nu a spus ca nu exista carti mai bune decat Usborne , e doar o recomandare din sute de recomandari posibile, asta nu inseamna ca e cazul sa iti sifonezi lenjeria aici a indignare.
      P.s. E chiar indicat sa faci cunostinta copilului cu limbile straine de la o varsta cat mai frageda, chiar si de la 1-2 ani daca ai posibilitatea, ca sa nu creasca roman verde si sa creada ca doar limba lui e o comoara.
      In afara de vaicareli nu ai spus nimic util, apreciem recomandarile facute, evident ca sunt de luat in considerare, dar atat. Cartile Usborne raman un produs excelent si util in a explica unui copil cum functioneaza/arata anumite lucruri inca din perioada in care nici macar nu intelege textul.

    • Iulia, relax.. ai devenit prea vehementă și nu e cazul. Usborne ..acest Iphone X al editurilor.. Pe bune? Și Arthur: „cartile adevarate ale copilariei” – de parcă alții nu au așa ceva..

      00
    • @gabi: am zis ca sunt singurii care au asa ceva??? Am zis ca aia e calitatea la care ma astept si care pe mine ma satisface, nu mizeriile de la majoritatea editurilor de masa de la noi.

      00
    • Da, da, știu.. iPhone X, iPhone X..

      00
    • hihihihi… cel mai haios e cand iulia incepe sa acuze de jigniri gratuite.

      00
  2. NOU
    #16

    designul ca designul insa continutul unor carti pentru copii este absolut jenant … le citesc celor mici si de multe ori ma opresc pentru ca imi dau seama ca sunt in balarii grav …

    00
  3. NOU
    #17

    pentru prescolari, Editura EDU chiar le are. si pe parte de CD-uri cu softuri interactive.

    00
    • Cd-uri? In 2018? A venit unul de la Edu in clasa si l-am intrebat ce fac copiii cu ele, ca unitatile optice au cam apus. A dat din umeri.

      00
    • la fi-miu la clasă toți au vrut acum câțiva ani manuale digitale pe cd. scria acolo că sunt pe cd. au venit cd-urile și părinții s-au uitat dubios, că ei n-au cd-uri, credeau că sunt pentru tablete, că toți au tablete.

    • Suport de pahar de suc!

    • CD-urile is foarte bune de agatat in vie si in pomii fructiferi, descurajeaza graurii.

      00
    • NOU
      #22

      Le poti downloda si direct. Evoluatilor.

      00
  4. Nu stiu cat au costat celelalte, dar ca sa vinzi o carte cu 4.99 trebuie sa tai de undeva. Bine ca nu mai incaseaza Caragiale drepturi de autor, ca era jale….

  5. Coperțile alea arată urât pentru că nu sunt făcute de un ilustrator real ci de unul care fură imagini de pe net, desenează peste ele, face un colaj și se gândește că copiii oricum sunt proști și nu se prind. Orice ilustrator are un stil anume și o coerență in culori, măcar în același cadru.

    • Ilustratorul ăla de care zici e prea scump pentru ăștia care scot cărți.. Situația e similară cu cea pomenită de Zoso cu hostingul de calitate.. e mai ieftin la băieți.

      00
  6. Anticariat tati, nu am vazut coperti mai bune ca intre ’70-90.
    Pe langa subiect, pentru profesori de limba romana, parinti cu copii in clasele potrivite; am reluat Ion de curand, stie cineva care sunt concluziile generale asteptate in comentarii / caracterizarile personajelor? Intreb pentru ca eu am retinut din timpul generalei / liceului ca „da, a ticalosit dar era baiat bun” si nu stiu daca m-a enervat mai mult el ca si coclete sau concluziile de atunci.

    00
  7. Designul (de calitate) pentru cartile copilariei e probabil ramura cea mai grea a designului grafic. Implica, pe langa cunostintele de baza in domeniu, doua componente care nu se invata in scoala. Prima: intelegerea in profunzime a modului in care copiii de diferite varste percep mesajul codificat al formelor si culorilor. A doua – cum sa ramai copil, pentru a putea crea pentru copii. Acestia formeaza un public extrem de dificil, pentru ca sinceritatea nativa, combinata cu un capriciu de moment, iti poate distruge creatia (si increderea in propriul talent) in doua secunde. Copiii nu pot fi mintiti sau canalizati catre o anumita solutie, ca pe un consiliu de administratie caruia i se prezinta cateva propuneri pentru noua identitate vizuala a companiei. Mergand mai departe, ilustratia de carte pentru copii e un domeniu de excelenta, o nisa destul de ingusta, in care performeaza doar cei extrem de talentati si dedicati. Probabil cateva zeci in toata tara. Foarte putine edituri isi permit sa-i foloseasca, costurile sint mari, timpul de executie e destul de lung, se poate intinde pe saptamani intregi la o carte cu ilustratii la fiecare a doua pagina. Pe de alta parte, nici publicul nu are educatia vizuala necesara pentru a putea refuza ilustratii oribile, un layout prost, un font mic si/sau ilizibil, o hartie de proasta calitate. Asa se ajunge la cartile cu grafica submediocra pe care le-ai prezentat aici. Cat despre piata de design autohtona si nivelul ei, putem discuta O mie si una de nopti, pentru ca toti se cred Harap Alb si se fac ca nu vad Hainele cele noi ale Imparatului.

    00
  8. Mai grav decat un design subred e interiorul unor carti pentru copii. Gasesc greseli gramaticale, greseli de ortografie sau cuvinte urate in carti de la mai toate editurile (vorbesc de carti cu preturi peste 25 de lei). Mi se pare scandalos sa ai „naibii” de cel putin 5 ori intr-o carte pentru cei mici (de ex James si Piersica Uriasa a lui Roald Dahl, unde sigur e vorba de un traducator tembel care nu a gasit alt corespondent la „why on earth” sau alte expresii de genul). Deeeci, daca stiti edituri care n-au oameni, sa le spuneti ca-mi ofer eu moca serviciile de editor, ca-i citesc lui fii-miu cate o ora si ceva zilnic si nu ne mai ajung banii de carti proaste.

    00
  9. Design-ul e prost fiindcă e plătit cu semințe. Am răsfoit nu de mult o parte din istoria povestită copiilor și m-am interesat cine e artistul. Alexandra Udriște. Uita-ți-vă pe siteul ei să vedeți desene mișto. De altfel nu ar trebui să ne mirăm ce design are o carte de 5 lei.

    00
  10. Nu vreau să mă dau snoabă sau mai știu eu ce, dar cărțile din poză sunt pt bibliografie școlară (scrie pe ele). din vaga mea experiență conțin povestea/poezia/ceva-ul studiat la clasă (aflat în programă) și foarte puține texte în plus, la un preț cât mai mic astfel încât să și-l permită cât mai mulți copii (părinți), de preferat toți.
    Dacă însă te uiți la alte edituri de carte pt copii, care editează alte texte, cu prețuri care doar în mega-ultra-ofertă ajung la 20-30 de lei, alta e grafica. Cel puțin pt ochiul meu de p-afaristă.
    Și ca să nu ziceți că mă sparg în englezisme, editurile Arthur, Panda, Cartea Copiilor, Booklet, DPH sunt preferatele mele, sau Nemi (secțiunea pt copii de la Nemira), Litera Mică (secțiunea pt copii de la Litera), secțiunea pt copii a editurii Trei. Eventual Gama, Prut pt chestii pt copii mici (câteva luni- 2-3 ani) cvasi-educaționale.

    00
  11. NOU
    #35

    Astea-s facut de un ilustrator „real”si tot arata oribil.
    http://www.edituragama.ro/media/catalog/category/colectia_Invat_sa_citesc_Nivelul_0.jpg

    Asta are un ilustrator bun(icel) dar povestea in sine sufera de maladia „autorului” roman de povesti pentru copii, maladie care se manifesta prin logoree verbala, limbaj neadaptat varstei, idee banala, conceptualizare individuala (las’ ca ii dau povestea ilustratorului si face el ceva, ce conteaza ca omul ala poate sa transmita o mie de chestii prin modul care deseneaza personajele, eu trebuie sa povestesc cum rade, cum alearga, cum se simte, samd).
    http://4.bp.blogspot.com/-85GBwaMkuHQ/Ul6owRd1gEI/AAAAAAAABIE/SlgEXAKmOeo/s1600/_DSC0327.jpg

    00
  12. NOU
    #37

    Dar de ce i-ai cumparat copilului trei versiuni diferite de « Momente si schite »? Stii ca au acelasi continut chiar daca au coperti diferite, nu?

    00
  13. As putea sa povestesc foarte mult deapre piata de carte de copii in deplina cunostiinta de cauza. Pot sa va spun doar atat
    1.90% din ce se vinde sunt carti junk fara valoare educativa sau culturala, coperti colorate, titluri pompoase si zero continut
    2. In cele mai multe cazuri Usborne ajunge in Romania la kg. Adica capete de stoc si ce nu s a vandut prin vest.
    3. Singurii care cumpara carti sunt parintii cu studii superioare din orase mari. Doar o parte. Orasele mici si medii sunt moarte complet.
    4. Interesele comerciale ale unor edituri mari primeaza in fata oricarui bun simt. Nu fac cu dragoste de copii politica editoriala. Nu publica carti ca si cum le ar publica pentru copiii lor. In online au iudele lor care pozeaza in mari moralisti si bine intentionati.
    5. In tot acest peisaj elefant ai altii in insolventa (ca sa nu plateasca editurile) vand sub pretul de achizitie. Toti astia mari spera sa ii cumpere cineva si isi umfla cifra de afaceri cu orice risc.
    6. Consumul de carte copii in Ro este 6% average fata de consumul de carte in Germania. Ignoranta este uriasa la parinti.

    Si mai sunt dar nu mai am chef sa scriu. Va rog doar sa va ganditi la diferentele dintre un copil caruia i s a citit povestit zilnic o ora pana la 6 ani ( adica peste 1300 povesti) si unul average. Poate ma lasa odata Zoso sa scriu un articol despre importanta incredibila a cititului la copiii mici.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)