Deratizarea din învățământ trebuie să înceapă aici

Eleva este una dintre cei doi elevi din Gorj ale căror lucrări la matematică au fost recorectate și au fost notate cu note mult mai mari decât cele inițiale. Astfel, fata a primit nota 6, iar după recorectare a luat 10. La limba română obținuse nota 9.80. Un coleg al ei a primit la Matematică 2.20, iar după recorectare nota i-a fost crescută la 7.90. (sursa)

Cum se întâmplă asta? Profesorii care corectează nu realizează că greșeli de genul ăsta distrug viitorul copiilor? OK, ești obosit, dar, din nou, distrugi niște vieți cu oboseala ta. La fel cum șoferul care face accident obosit. La fel cu muncitorul care scapă șobolanul în pâine.

Un pic de responsabilizare a cadrelor didactice? Un pic? Hai, că la plâns că sunt salarii mici și elevii neascultători suntem buni.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

72 comentarii

  1. NOU
    #1

    Obosit sau spaguit?

    00
  2. Pai când iei titularizarea cu 7… Și ala chinuit și cu șpagă… La ce sa te aștepți?

    10
  3. Din articol:

    > Lucrările copiilor au fost corectate de profesori din Dolj.

    00
    • Da? E corect, lucrările au fost din Gorj, dar au fost corectate în Dolj. Lucrările nu se corectează în județul de proveniență, ele sunt trimise în alt județ.

      00
    • @Adelina – ai trecut pe lângă ce a vrut sa spună Madalin. Ești din Dolj ?

      00
  4. la mate… unde era suficient sa verifice rezultatul. cum de la 2 la 8? CE a omis corectorul, încât sa facă greseala asta?

    00
    • NOU
      #13

      Copilul a uitat sa faca semn pe ultima pagina. ;)

      00
    • la mate nu se verifica doar rezultatul final cred. cred ca se noteaza si pasii intermediari

      00
    • @maxp, dap, se notează după baremele vieții și pașii intermediari.

      încă nu e examen tip grilă ca să verifice doar rezultatul final.

      00
    • @AB, nu cred ca un examen grila e ceea ce trebuie la bac. Pe langa faptul ca se poate copia mult mai usor (desi nu asta e contraargumentul principal), poti lua punctaj 0 pe o problema rezolvata 90% corect. In plus, fiind necesara o rezolvare cat mai completa, elevii sunt „fortati” sa gandeasca si sa rezolve logic o problema. M-am uitat pe baremele din ultimii ani si chiar nu mi se pare ca cer marea cu sarea de la elevi.. la multe exercitii rezolvarile au 2-3 randuri, fara sa se sara peste multi pasi

      00
    • am zis eu undeva că ar fi ok examen grila la evaluarea/capacitate (cum mă-sa se mai cheamă zilele astea) sau la BAC?!

      insinuam că doar la grilă se punctează strict răspunsul final.
      și că examenele școlare actuale sunt încă în format clasic și se punctează diverse etape intermediare conform unor bareme.
      cel puțin așa zice proful de mate care e taică-meu.

      în clasa a ix-a aveam un prof de fizică care la ”olimpiada pe școală” a insistat pe lângă ceilalți profi să nu se mai puncteze rezultatul final, calculul strict aritmetic pe care l-ai fi făcut după ce calculai era de calculat dpdv al fizicii. nu mai știu dacă i-a reușit, dar dacă mă străduiesc foarte tare și acum s-ar putea să mai știu să pun corect forțele pe o poză. nu-s foarte sigură, acum 3-4-5 ani mai știam. :)

      00
  5. de la 2.20 la 7.90… acolo miroase a spaga nu a greseala primului profesor.

    00
    • Corect mi s-ar parea sa se investigheze ambele variante in cazul asta. E evident ca cineva a facut o mare porcarie aici.

      00
  6. Pai poate acum 15 20 de ani marea majoritate a cadrelor didactice gândeau asa, responsabil.
    Însă, gândește-te ca învățământul e un fel de pariah la noi. Totul e politic, nu e responsabilizare, au fost generații de copii care au început școală fără manuale sau fără programa definita, salarii scăzute, guvern care nu i apreciază pe cei cu performante.
    Si ca individ, profesor corector, îți dai seama ca nu prea mai contezi. Copilul are o șansă reala la educație daca are părinți buni (cu bani de pregătiri și deschisi, sa i mute în școlile de prestigiu).
    Eu îmi imaginez ce lehamite e pe toți profesorii responsabili înconjurați numa de piloși USL iști care au ajuns doar din relații și au numai avantaje pentru ca părinții joaca cum vor ei și primesc tot felul de ‘respect’. Și le cam tremura chiloții la gândul ca s ar putea vreodată termina visul asta frumos.
    Nu știu cum căcat ne vom face bine vreodată.

    *am acasă un intrus de ăsta în sistem, cam asa se vad lucurile.

    00
  7. Asta mi se pare extraordinara: „Putem să reevaluăm lucrările în urma unor petiții, dar nota copiilor nu se schimbă, nu e prevazută în metodologie o astfel de situație. ”

    Eu as vrea sa se mentioneze pe prima pagina a foii de examen:
    „E posibil ca unii dintre voi sa va descurcati foarte bine dar sa luati nota mica. Nu avem ce face, nu e prevazut in metodologie, csf, ncsf.”

    00
    • Eu am facut contestatie la romana la bac in 2000. De la ~6.40 s-a dus la 8.70.

      Metodologia era asa:

      1) faci contestatie
      2) profesorii (nu mai stiu daca aia care au corectat initial) recorecteaza cu tine de fata lucrarea.
      3) Daca diferenta este peste 0.5 ai dreptul sa ceri resigilarea lucrarii si sa o trimita la recorectat in alta parte.
      4) Ce zic aia care recorecteaza final, aia e.

      PS: Daca faci contestatie, nota poate sa mearga si in sus, dar si in jos.

      00
  8. Am dat capacitatea prin 2000. La matematica eram convins ca am facut de un 9.50. Cand s-au afisat rezultatele am fost socat sa vad 5.45 la matematica. Am facut contestatie si nu uit nici in ziua de azi ca era la recorectat un domn in varsta din Bucurestii de Brad. Corecteaza si imi spune: „Asta e lucrare de 9:55 si vad ca aveti 9:45 trecut pe ea, nu e mare diferenta”. Atunci ne-am dat seama ca se copiase gresit de pe lucrare nota. Posibil graba, oboseala sau miserupismul unora.

    00
  9. Nu inteleg. Nu inteleg. Recorectam dar nu modificam? Wtf??

    00
    • Da. Daca nu iei o diferenta de jumatate de punct sau un punct la recorectare, nici nu conteaza ca e mai mult. Stiu ca am avut eu 8.90 la mate si mi-au dat 9.30 si nu a fost suficient cat sa modifice nota si a ramas 8.90.

      00
  10. Daca si alte meserii ar functiona asa:
    Pilot: S-ar putea sa nimeresc pista, s-ar putea sa nu. Orice e posibil

    00
  11. Când diferența de punctaj dintre prima și a 2-a comisie de corectare este mai mare de 1 punct sau 2 puncte, nu se făcea o comisie de analiză să verifice ce s-a întâmplat?

    00
  12. Greșelile cele mai mari nu se fac la corectare, se fac transcrierea notelor pe lucrare sau la scrierea notelor în calculator. La corectarea au 2 profesori care corectează lucrarea, plus că dacă nu se înțeleg între ei vine alt profesor și recorectează.

    00
    • păi e și mai grav atunci, dacă nu ești capabil să transmiți o informație corectă mai departe nu ai ce căuta acolo. Cine îi grăbește? Verifici de 3 ori înainte să postezi ceva oficial.

      00
    • Nu e chiar asa, Adelina. Cum adica sa se inteleaga? Nu e negociere la nota, ci se face media intre notele celor doi corectori.

      La contestatie vine o alta comisie care evalueaza lucrarea. Daca diferenta e mai mare de 1,5 puncte, vine a treia comisie din cate stiu.

      00
    • La fiecare comisie sunt doi corectori.

      00
    • Si daca nici a 3a comisie nu face treaba vine si a 4a..sia 5a..plm where does it end ?

      00
    • *si a* 5a, my bad (probabil am nevoie si eu de o comisie..)

      00
    • @Andrei, îi grăbește directorul, inspectoratul, ministerul, dracu’ și cu lacu’. ”faceți, dregeți, corectați, transcrieți, dați borderourile în noaptea asta”. nu contează că e 1-2-3 noaptea și ăia nu mai știu cum îi cheamă de oboseală.

      00
  13. Ce mare efort e să se corecteze o lucrare de către doi profesori? Fără ca cei doi să-și cunoască notele. La sfârșit, se compară. Dacă diferența e până într-un punct, se face media. Dacă e mai mare, se bagă la comisie. Durează mai mult dar se evită scandalurile.

    00
  14. Tu cum crezi ca a fost modificat? Cu spaga probabil, sunt 1000x de moduri de a fenta sistemul si sa treaca BAC-ul „bietul” copil.

    00
  15. am de facut urmatoarele comentarii:

    1. i-as invita pe toti cei care sunt nemultumiti sa vina si sa corecteze macar 1 lucrare in cadrul unei scoli.
    nu conteaza ca asta se intampla in fiecare an si la nivelul nostru de cadre didactice e complicat sa gasim solutii care sa scada la 0 astfel de intamplari; sau macar o solutie.

    2. toti parintii copiilor care cer recorectare sunt cocleti care au doar drepturi si nu ne respecta pe noi ca profesori.

    3. ar trebui început de la atitudinea noastră față de scoala, avem așteptări prea mari in comparatie cu ce se ofera.
    Pai la banii oferiti pentru corectare, ce pretentii sa avem de la cadre? Ia sa ii fi platit in euro cat le dau in lei sa vezi ce bine erau corectate lucrarile numai cu note de 9 si 9.50.
    10, se stie al cui e.

    4. e obositor să corectezi lucrări cand nivelul elevilor e cum e.
    parintii de ce nu isi fac treaba? ei trimit copilul la scoala si au pretentia aberanta sa ii invatam noi.
    nu se poate asa, nu merge asa, asta nu e democratie. parintii sunt liberi sa isi invete copii ce vor ei si sa ii trimita la scoala numai la examene. Asta e democratie autentica.

    5. Deratizarea din învățământ trebuie să înceapă aici este un titlu provocator si care dovedeste lipsa de respect fata de corpul profesoral.
    noi nu suntem rozatoare.
    consideram un titlu corect Dezinsectia din invatamant trebuie sa inceapa aici.
    noi toti suntem niste albinutze harnice care muncim cu spor.

    00
    • Pretenaș:
      1-invitatiile astea ale voastre sa corectam si sa-i invatam pe copiii nostri ceea ce ar trebui sa-i invatati voi sau sa corectati boi, nu-si au rostul.Doar un imbecil arogant ar face asta.E apanajul profesorilor, intr-adevar :))
      2-suntem cocketi pentru ca voi nu sunteti capabili?Vezi raspunsul meu la pct 1!Cand arata astia la stiri ce note iau profesorii la titularizari sau altele, ma dore capul…Nu sunteti in stare nici sa va scrieti numele corect, dar voi corectati la randul vostru lucrari…Pai bai incompetentilor, voi aveti de multe ori ONOAREA sa invatati din lucrarile pe care le corectati!
      Si apropos, eu nu respect o breasla care nu stie sa-mi respecte copilul!Lucrati 4 ore/zi si cand ca doare capul puneti elevii sa conspecteze in liniste, si va uitati pe facebook!
      3-banii astia ii meritati.Daca erati mai smart, va faceati ingineri.Voi, popii si militienii sunteti o categorie aparte, care mergeti la job sa aveti de unde veni.No target, no deadline, no stress!

      00
    • @bucuresci: e clar pentru toata lumea ca meriti mai mult si esti prea capabil pentru lumea din jur. Serios, de ce nu faci altceva? De ce suporti salariu mic si cocleti?

      00
    • NOU
      #42

      Profesorii incompetenți și analfabeți te-au votat cu roșu. :D :D :D

      00
    • @John Temple stiu :)

      00
    • Nu rozatoare, sobolani :)

      00
    • NOU
      #45

      @bucuresci: comentariul respectiv era pentru Dan, dar tu te-ai băgat ca musca-n rahat.

      00
    • „4. e obositor să corectezi lucrări cand nivelul elevilor e cum e.”

      Nivelul elevilor e „cum e” pentru ca, in general 1) nivelul vostru e „cum e” (a se vedea note de pe la titularizari) si 2) vi se rupe grav de tot. De unde rezulta nivelul care e „cum e” al elevilor. Ah, mai exista si programa care e „cum e” de pe vremea alora care au vrut sa creeze „omul nou”.

      Iar pe asta, sa moara bibi daca o mai inteleg:
      „parintii de ce nu isi fac treaba? ei trimit copilul la scoala si au pretentia aberanta sa ii invatam noi.”

      O fi ca pe la ora asta am doua beri la bord, da’ care-i treaba ta la scoala stimabile?

      Eu sunt din generatia alora care au crescut cu cheie la gat. Nici mama, nici tata nu erau acasa cand veneam eu de la scoala (daca aveam ore dimineata). Ma spalam, imi faceam de haleala (cartofi fierti/pai, oua fierte/ochi/omlete nu prea reusite sau mezeluri cu paine, d-astea). Eventual, de la scoala mergeam la un coleg, ne faceam temele impreuna si apoi bateam mingea (se numea afectiv „beșă” – de la „beșică”) pana seara.

      Nu a stat nici unul din ei sa mai faca o data materia din scoala cu odrasla. Mai auzeam cazuri din astea din ce povesteau ai mei de pe la sedinte si mi se parea extrem de bizar. La fel mi se pare si acum. Manualul scolar + caietul de notite trebuie sa fie tot ce-i trebuie unui elev ca sa poata sa-si faca temele. Restul se lamureste la telefon ori a doua zi la clasa. Fie de la colegi, fie de la profesor.

      Sau vrei sa spui dumneata, stimabile, ca sunt mai prosti copii de acum decat cei din generatia mea?

      00
    • @SilviuC, nu-ți făceai temele fără să te piseze ai tăi la cap toată ziua. unii dintre copiii de acum nu mai fac asta.
      dacă tu luai o notă proastă, te întrebau ai tăi ce s-a întâmplat, poate te certau sau (în alte cazuri) îți trăgeau un toc de bătaie sau te pedepseau cumva. (nu mă refer acum strict la tine). azi, dacă un copil ia o notă proastă părintele se duce să se certe cu profesorul.
      nu este vorba că ar fi mai proști copiii de azi decât copiii care am fost noi acum o grămadă de timp.
      este vorba de atitudinea față de școală și/sau învățătură a copiilor și părinților.

      00
    • ”tu-ți făceai temele…”

      00
    • @John Temple,

      Cand dai reply la un comentariu si el nu se adreseaza comentariului respectiv, ajuta sa adaugi @persoana_careia_te_adresezi.
      Altfel, te-am mai citit in comentarii si iti pot confirma ca esti un rahat.

      00
  16. s-au dus vremurile bune cand la corectarea examenului la UPB profesorul te chema la catedra, fara sa se uite la lucrare ci doar la tine, iti spunea:” sa-ti dau 4? sa-ti dau 5? hmmm, hai ca-ti dau 4, ne vedem la restante” si nu puteai sa faci nimic pentru ca era un pesedist infect. UPB, cimitir al tineretii mele!

    00
    • AMIN!

      00
    • Constructii , Bucuresti. Mecanica an 2. Examen de la 8 dimineata la 8 seara vreo 4 etape. In final am ramas 4 din 60. Inceput de iulie..cald bine de tot. Vine omul pe la 9 seara si zice : baieti am sa va dau o veste buna: ati picat toti. Ne vedem la toamna. Nu glumesc e adevarul adevarat.

      00
  17. Tu chiar crezi ca lucrurile astea se intampla la oboseala? … e pur si simplu nepasare, se paseaza lista cu note de la un corector la altul sa nu se oboseasca amandoi sa corecteze, tot felul de vrajeli ieftine, toate manate de catre nepasare.

    PS: N-am zis ca se face asa peste tot, dar sunt multe cazuri.

    00
  18. @w
    nu am salariu mic :)

    00
  19. Probabil comentariul meu nu o sa fie popular.

    1. Profesorii corectori nu sunt din partid. E munca grea, obositoare. De fapt, majoritatea profesorilor” din partid” nu participa la bac. Tocmai pt ca este munca multa, prost platita si raspundere mare.
    2. Examenul de titularizare este un examen extrem de greu. Nu poti sa il repeti de cate ori vrei. Multi se retrag in cursul examenului daca au senzatia ca nu au rezolvat bine subiectele. De altfel, materia pentru examen este imputita, multa teorie care la prima vedere este usoara si evidenta, dar efectiv este de tocit. Examenul cuprinde didactica si pedagogie, deci nu reflecta cunoatintele specifice disciplinelor predate in scoli. Ca sa va faceti o idee, stiu cazuri cand s-au retras dupa ce au scis 17-18 pag pentru ca aveau senzatia ca tot nu au facut suficient de bine ca sa ia peste 7.
    3. Greselile la notarea lucrarilor la bac se datoreaza oboselii. Nu stiu in prezent cum se practica, dar in trecut lucrarile se corectau noaptea. Sunt sute de lucrari, volumul de munca este imens. De obicei, o eroare se strecoara cand notele sunt centralizate. Se face in special confuzie la sutimi, intre 20 si 90.
    4. Lucrarile sunt corectate de 2 profesori. Fiecare acorda un punctaj, apoi se face medie intre note. O eventuala eroare a unui profesor este detectata de celalalt.
    5. Lucrarile se corecteaza integral. Chiar si la matematica, exista un barem care include toate operatiile. Chiar daca obtii rezultatul corect, daca ai sarit peste o operatie, vei pierde puncte.
    6. In cazul in care exista erori, se ancheteaza problema si profesorii sunt sanctionati.
    7. Nu a fost nenorocit viitorul copilul pentru ca eroarea este corectata la contestatie si apoi sunt afisate rezultatele finale.

    00
  20. Nu la tine vazusem cat castiga un profesor din aceste examene, ceva de genu 30 si ceva de lei pe zi, sper sa nu ma insel. In contextul asta, presteaza tu…

    00
    • aia era pentru supraveghere.

    • Eu nu inteleg de ce banii putini sunt un argument pentru munca de slaba calitate. Nu esti multumit, pleci!

      00
    • @w cine crezi ca vine in loc? Einstein? :)) ma amuza mereu argumentul asta, de parca daca faci miza mai mica vor tăbărî numai campionii, Mensa si absolventii de Harvard! Pe ce lume s-a intamplat vreodată asta?

      00
  21. Bac 2018,,proba la limba Romana
    Am avut colegi care de la 4,2 au luat 5,3
    De la 6 la 10 e mult prea trasa de par

    00
  22. De obicei profesorii corectori sunt clientela inspectoratelor-pentru ca se câștigă bine la corectare. La clasa a VIII-a 9.9 lei/lucrare iar la bacalaureat 12.7 lei/lucrare. Impozabil.
    Așa că se corectează pe repede înainte…sa iasa banul! Unii corectori nu punctează dacă sunt rezolvari diferite de cele din barem. Nu este vorba de șpagă aici ,ci de dezinteres și lipsa de profesionalism.
    Vorba aceea: merge și așa!

    00
  23. In cazul de fata, daca sa zicem ca s-a facut vreun smen, cam cate credeti ca s-au facut in total cu anonimizarea asta a numelui si notelor? Cam cati care nu s-au prezentat la examen sunt trecuti cu note de trecere pentru ca nu se mai poate verifica usor?

    Doar intreb, nu fac teoria conspiratiei.

    00
  24. Mie la teza in clasa a 12a, mi-a pus imbecila aia 3 si m-a lasat si corijent dupa, deoarece am rezolvat prin metode diferite acele exercitii. Faceam meditatii, eram si bun la matematica iar acea profesoara imi arata diferite metode mai avansate de rezolvare, indeosebi ecuatii ce erau regasite la matematici speciale in cadrul facultatilor de inginerie. M-a acuzat ca am copiat desi i-am rezolvat la tabla teza de radeau colegii. Asta era nivelul acum mai bine de 15 ani. O comunista obosita ce nu vedea de lungul nasului, faptul ca cineva poate invata si alte metode de rezolvare. Eu copil sarac, ce se chinuia sa invete, normal nu avea cine sa vina la scoala sa-i faca scandal.

    00
  25. Situatia prezentata este o chestie recurenta ce se intampla de cel putin 20 de ani la examenele nationale. Adica cazuri, de nota 6 si apoi nota 9 sau cresteri de genul asta sunt in fiecare an. Partea cea mai interesanta, este ca niciodata nimeni nu vine cu niste completari pentru a explica situatia asta.
    Pentru ca dupa mine nu sunt posibile decat 3 motive:
    1. Greseala din partea corectorului, gen nu se regaseste in barem ghinion. Sau, greseli flagrante si unii profesori nu se mai uita mai incolo. In ambele cazuri sa spunem ca ai dat un corector naspa.
    2. Greseala transcrierii notelor in procesul verbal sau de catre cel ce introduce datele. Discutie lunga, dar se poate rezolva cumva, daca exista vointa.
    3. S-a dat o sfinta spaga, in vederea inlocuirii lucrarii cu alta noua. Sport hardcore, dar care se mai practica desi nu multa lume vorbeste despre asta. Cel mai elocvent caz, este cel al profesorilor din Ialomita unde s-a lasat si cu niste puscarii cu executare pentru stimabilii.
    Deci avem, sictir, greseli si coruptie practic cuvinte incheie in felul in care invatamantul din Romania s-a desfasurat in ultimii 20 de ani. Acum, daca s-ar introduce niste criterii de evaluare a profesorilor corectori pentru a evita acel sictir ar fi si nu ar fi bine. Pe de o parte, unii au nevoie de acei bani si niste ani de tusa ar fi nasol pentru ei, pe de alta parte numarul profesorilor corectori pentru anumite discipline va tot scadea si de la un punct incolo vei intra intr-o criza de personal. Desigur, nu spune nimeni sa reducem bacul la 2 materii romana si matematica, dar din nou nu rezolvi problema de fond.
    O alta intrebare, care ar fi bine sa si-o puna orice parinte sau viitor parinte in Romania, este cam cati oameni a cunoscut in cursul vietii lor ce isi doreau din tot dinadinsu sa se faca profesori?

    00
  26. Asa ceva este inadmisibil! Nu pot sa inteleg cum este posibil sa se faca asemenea greseli? Cine raspunde pentru acestea? As vrea sa vad ca se ia atitudine, dar se pare ca din nou….scopul scuza mijloacele!!

    00
  27. Sunt exceptii. Intra in procentajul mic de erori. Din cauza asta se fac contestatii.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube