Default settings

Mă doare capul când văd poveștile astea cu AIul care o să facă și o să dreagă. Suntem la ani lumină de orice altceva în afară de niște tumbe menite să ia ochii naivilor.

Serios. Am două exemple.

Browser. Dau să salvez o poză. Aleg directorul. Salvez. Succes. Vreau să urc o poză? Neah, nu e bun directorul ăla unde ai salvat, o să aleg alt director. E oare directorul default, unde se întâmplă downloadurile? Nu. E oare un director default al Windowsului? nu. Este directorul de unde am urcat ultima oară o poză? Probabil.

Davinci Resolve. Export mereu toate filmele cu aceleași setări. Mereu. Bifat să creeze proiecte noi cu aceleași setări mereu. Funcționează. Trag în el un fișier mai ciudat? L-a formatat la rezoluția care trebuie, toate bune, editez, salvez, dau să export, nu sunt atent, cu gândul că până acum, de 2 ani, a mers brici. Nici nu mă uit la fișierul rezultat, așa de sigur de cât de bine merge softul. Îl arunc pe youtube, schimb tabul și îmi văd de ale mele. Trec câteva minute, revin, still uploading. Huh? Mă uit, a produs un fișier de 1,3Gb în loc de ~100mb. Dubios. Deschid Resolve, export din nou, aceeași mărime. Ce naiba? Dă-te-n mă-ta, limită la 3mb/s. La fel. Mă scarpin în cap. Pentru că filmarea avea o rezoluție mai dubioasă, mi-a schimbat rezoluția la export, într-un mod total amuzant, i-a dublat doar lățimea. Excelent.

Deci da, mai avem până când AIul decide că noi omorâm planeta și ne facem rău nouă înșine și decide să ne elimine.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

96 comentarii

  1. Eu cred că AI va înlocui curând cu succes muncile simple, repetitive etc. Iar cei ce vor pierde acele joburi vor distruge planeta:))
    …cred că viața așa cum o știm se va schimba radical pt mulți în următorii 5 ani. Mi-aduc aminte de campionatele de fotbal…filmau ăia din elicopter stadioanele. Aveau nevoie de pilot, cameraman și regizor de imagine+elicopter:)) Acum ridici o dronă.

    Indecis. Tu ce zici?7879
    • Si asta s-a intamplat in 5 ani. Oh, wait…

      Indecis. Tu ce zici?3513
    • Daca stai sa te gandesti, in exemplul tau, doar modul de filmare s.a schimbat. Cameramanul este tot acolo, doar ca piloteaza o drona. Cred ca te gandeai la regizor de transmisie dar si ala este tot acolo sa decida momentul in care baga imaginile. La prima vedere doar pilotul de elicopter pierde dar probabil plimba VIP uri intre stadioane in loc de cameraman asa ca tot pe acolo este si el.

      Comentariu apreciat.403
    • @V4li0: nu. Nu au fost în 5 ani. Pt că începuturile au fost mai grele. Dar tehnologia nu mai este cea de atunci și viteza cu care se dezvoltă nici atât. …sunt anumite domenii cum este agricultura unde ai este folosit cu succes deja chiar și în România. Avea Sabin Gherman un clip cu combinele „șofate” de AI.

      În rest ai sute de exemple mondiale unde AI este folosit in restaurante sau supermarketuri înlocuind mii de joburi. Că nu va înlocui industria IT aici îți dau dreptate. E cale lungă.

      Indecis. Tu ce zici?2331
    • Pai nu stabilisem deja ca IA nu face nimic bine si suge sange de aitist?

      1710
    • In agricultura te asigur ca munca nu poate fi înlocuită de AI. Fiarele alea se mai și strica și nu se repara singure. Și chiar se strica destul de des pt ca merg in conditii extreme si cu cât mai rezistente cu atât mai scumpe. Deci adoptia in masa e complicata pt ca e foarte scump momentan.

      141
    • @Aradean Confuzi AI-ul cu RPA sau APA.

      Comentariu apreciat.283
    • S-a intamplat deja asta in ultimii 20 de ani. Se numwste linie de asamblare. Si nu ai nevoie de AI pt asta.

      162
    • Tractoarele alea sunt mai degraba sofate de GPS decat de AI.
      Si nu orice sistem capabil de autoreglare in timp real este „AI”.
      AI-ul isi are si el rostul lui, dar un algoritm specializat va fi aproape tot timpul mai eficient.

      254
    • @Stefan: tot ce e posibil:))) too old for this I’m gettin’ :)))

      Deci sa ne înțelegem ăsta nu e AI?

      https://youtu.be/aoJuGDepeZY

      https://youtu.be/pFX2hSvpZZw

      @vosidit98: mă gândeam că sunt pe bază de GPS…da’ e atât de ușor să confunzi. :))

      ….dar cred că așa cum avem robot de tuns iarba, meseriile de pe utilajele din agricultură sunt in pericol. Acuma că o fi AI că nu habar n-am:))

      26
    • Primul robot industrial a apărut acum vreo 60 de ani. Și chiar asta făcea, acțiuni repetitive. Între timp, roboții s-au tot dezvoltat și se dezvoltă în continuare. Operațiuni mai complexe pe care nu le poate face mâna umană, operațiuni în medii periculoase ș.a.

      80
    • NOU
      #12

      @Aradean, confuzi niste roboti bine programati cu AI. Toate exemplele alea date de tine nu sunt AI, sunt doar niste roboti care stiu sa se orienteze in spatiu prin niste reguli definite foarte bine de o persoana, stiu sa gateasca pe baza unor instructiuni date tot de o persoana, samd.

      160
    • @George Stanomir: thanks man.

      13
  2. Neata ,

    AI-ul, cel putin cel instalat si folosit prin corporatiile pe care le stiu, este retard. Spre full retard de obicei.

    Dar, dupa cum au mai scris si altii mai batrani si mai intelepti pe aici – „proiectele” si „investitiile” parafate de top management „nu pot fi proaste” (chiar daca sunt), deci se marseaza in continuare pe ele.

    Sunt firme care au concediat parte din departamente, uneori si departamente intregi, care au fost inlocuite de AI. Acum nu mai merge nimic, si a trebuit sa angajaeze oameni extrem de bine pregatiti (si platiti, evident), ca sa inteleaga ce s-a intamplat, sa stinga focurile si sa faca AI-ul sa mearga. Aproape in toate cazurile pe care le stiu, nu s-a putut gasi solutie automatizata care sa corecteze prostiile AI-ului (tot automatizate si ele), asa ca au angajat niste pacalici care sa stinga focurile, in caz ca mai apar (si apar tot timpul).

    Numai bine,

    Comentariu apreciat.1138
    • Pai asta era de asteptat. Masina de marketing enterprise si-a facut treaba, acum mai e nevoie de inca 3-5-7 ani de training si bugfixing pana cand acele sisteme chiar pot inlocui departamentele tinta. Timp in care apar alte solutii.

      230
    • if ( stuff ) { doOtherStuff() }
      

      AI de „corporatie”.

  3. Un sef care vroia sa se arate destept, a mancat cacat la seful cel mare ca daca schimbam sistemul de contabilitate o sa faca un api toata treaba departamentului si o sa aiba rapoartele real time sau foarte aproape de asta.
    A plecat dupa un an si noi am ramas sa tragem
    Ca rezultat, acum o automatizare pe una din firme.
    Norocul meu ca nu are multe tranzactii.
    La inceputul lunii tre sa intru sa vad ce a mers prost. Tre sa dau mesaje cu tranzactiile care nu au fost reflectate la un manager responsabil de proces, care da mai departe la un technician outsourced din care incearca sa dreaga treaba. Apoi tre sa verific tot eu ca s-a rezolvat.
    Era mai rapid sa fac eu intrarile de mana.
    Cand o sa se mareasca volumul de tranzactii va fi cacarea lumii.

    Comentariu apreciat.976
    • Chiar, stiti un program de contabilitate decent ca pret care sa stie sa dea soldul unui client prin API?

      111
    • @Loft
      Ne poti da mai multe detalii despre API și proces ?

      @Alin, iti poti face un RPA prin UiPath* care sa iti intre în program și sa iti dea click pe acolo pentru a iti returna ce vrei tu. Din experiența mea ai putea folosi rpa ul pentru a iti face exportul la toate tranzacțiile după care mai faci un script care iti calculează cât are clientul de plătit.

      Solutia nu este ideală, însă în lipsa unui API facem ce putem pentru a ne automatiza munca. Din cunoștințele mele în România se folosește Saga și WinMentor pentru companii mici și mijlocii și SAP/Oracle/Microsoft pentru alea mari. Am văzut și soluții bespoke, dar mai rar.

      Acum depinde cât de mare este firma ta, cât vrei sa investești (ca și timp/bani) cât de multa contabilitate și programare cunosti etc.

      Eu consider ca, din moment ce în ultimii 500 de ani nu s-au schimbat prea multe în materie de contabilitate cel mai indicat pentru majoritatea antreprenorilor este sa isi tina contabilitatea în excel, iar pe măsură ce compania creste sa investească intr-o soluție personalizata de contabilitate.

      *Stiu, UiPath e mai mult hype decat companie, dar între toate soluțiile disponibile pe piața consider ca UiPath este soluția optima.

      86
    • @Daniel AutoIt & autohotkey sunt gratis inclusiv in scopuri comerciale, si pot scripta si inregistra macro-uri. Da, sunt doua softuri simple care nu au interfata web si alte avantaje pe care le ofera UiPath, dar cand te roade la buzunar, parca mai degraba il rogi pe ChatGPT sa-ti scrie niste scripturi in „DOS Batch” care sa automatizeze replicarea acelor macrouri in retea + o interfata web simpla prin care sa le declansezi.

      30
    • @vosidit98

      Mulțumesc pentru sugestii. Nu știam de AutoIt & autohotkey.

      20
  4. Abia astept sa vad romanasii care stateau la coada sa plateasca facturi la ghiseele bancilor, de lene sa invete sa o faca singuri unii, cum vor interactiona cu AI 🤣🤣🤣

    Comentariu apreciat.4510
    • Sector 4. Baluță a desființat oamenii de la ghișeu. Acum stau cei de la politia locala sa le explice moșilor cum merge automatul de plati. Un pas bun în direcția corecta.

      153
  5. Pasi marunti: as vrea un AI care sa stea in sedinte in locul meu, ca sa am si eu timp sa fac munca aia pe care o sa mi-o fure AI-ul candva.

    Comentariu apreciat.1045
    • HAHAHA. Parca si vad genul filmului: Comedie
      Tu: „AI, fa-mi rezumatul sedintei de kkt in care nu am intrat, dar vreau sa imi expui doar ideile/subiectele care privesc direct proiectul/echipa din care fac parte”
      AI: isi da demisia sau ia foc direct

      Comentariu apreciat.431
    • Deja apare un asistent AI in Office365 care o sa faca transcript la intalniri. Mai si urmareste angajatii si da rating-uri care e activ, care e deprimat, care vorbeste desre parasit compania etc etc. Problema e ca este si biased sistemul productivitate=cate mailuri dai, cat „colaborezi ” pe chat, cat colaborezi in meetings. Daca se iau managerii dupa asta o sa iasa mare rahat, te face sa dai 10 mailuri in loc de unul si sa rupi chatul. Piz…ele de la HR o sa fie cele mai productive si noi care avem treaba in sisteme non chat/meeting o sa fim cei mai neproductivi.

      Comentariu apreciat.341
  6. Eu cred ca e pur si simplu imposibil de prevazut.
    Au fost MULTE situatii de tehnologii/idei care pareau the next best thing si care s-au fasait (metavers?). Si chestii revolutionare care au aparut de nicaieri.
    Deocamdata, la cat am vazut si pricep eu, AI-ul e impresionant la nivel de „tumbe”, cum zice dl Vali. Adica scamatorii impresionante la prima vedere, dar cu utilitate discutabila in viata reala. Daca incerci varianta in romana si ceri niste chestii specifice, primesti cam 25-50% raspunsuri gresite, link-uri dubioase, etc. Cred ca reflecta calitatea informatiei publicata in romana, dar si discernamantul infantil al programului.

    Comentariu apreciat.344
    • „discernamantul infantil al programului” Discernament dupa mine presupune rationament, logica.
      AI in starea lui actuala doar da in cafea, in bobi, in margele. Mai pe romaneste le ghiceste boss, de asta are nevoie de putere mare de procesare. Cuvantul „Inteligenta” e pus in nume din motive de marketing sa sperie toti gigei carora nu le-a placut cartea cand erau copii si care se sperie acum una-doua cand vad stirile pompoase la tv.

      113
    • Si in engleza da multe prostii. De ex mie chatul ala celebru mi-a spus ca Dubai e in Europa.

      120
    • @gigi22 Metaverse nu cred ca a parut vreodata „the next best thing” cuiva din afara Meta. Am si eu un PSVR acasa. Nu neg, imi plac jocurile de curse si chiar shootere VR.
      Dar sa stau cu ochelari VR ca aia in fiecare zi la meeting-uri (in unele zile am 3 ore neintrerupte) ? In nici un caz.

      @N Depinde din ce directie privesti. Unii doctori în neuroștiințe au motive bune sa considere constienta ca fenomen emergent al numarului mare si organizarii complexe a neuronilor.

      Din punctul asta de vedere, e posibil ca o insiruire suficient de complexa de ecuatii matematice ponderate sa inceapa sa emita rezultate care „seamana” cu un raspuns constient.

      AI-ul in forma actuala nu poate fi prin definitie constient pentru ca nu are un flux constant si continuu de informatie la intrare.

      LLM-urile la care avem noi publicul larg acces sunt, in cel mai favorabil caz, analoage unor creiere in animatie suspendata pe care le trezim ocazional ca sa le intrebam ceva.

      101
    • Dom’le, nu poti sa emiti o parere de user ca imediat vine unul si te cauta la semantica si-ti explica superior unde nu pricepi tu, care esti ultimul prost lu care nu i-a placut cartea (spre deosebire evidenta de el, care iti explica).
      Dom director, expresia mea era o antropomorfizare, un procedeu relativ banal, utilizat din dorinta de a explica plastic si succint colegilor mei oameni o concluzie despre rezultatele fratelui matale de logica, ChatGPT.

      62
    • @gigi22 departe de mine sa te jignesc, daca am facut-o imi cer scuze, nu bateam niciun apropo sau ceva in comentariul meu, by default presupun ca pe aici citesc oameni educati.
      Comentariul meu era legat de cum Protv si alte surse media vezi doamne serioase, se dedau la umflat gogoasa in loc sa explice oamenilor clar ce se ascunde in spatele denumirii actuale a AI apoi aud diversi pe strada sau la reuniuni de familie ca sunt speriati ca vine AI-ul si le fura painea. Inca nu suntem acolo, e doar senzationalism de dragul audientei.

      60
  7. Servus Vali: daca nu ma inseala pe mine memoria, ai avut adesea (si pe buna dreptate) ranturi la diverse software-uri (parca ala cu care editai blogul, nu mai stiu cum ii zice etc.)

    La urma urmei aceasta extrem de prost denumita „inteligenta” artificiala nu e altceva decat un software scris tot de oameni, deci are si va avea bug-uri.

    Altfel perfect de acord cu tine, si-as mai avea si eu mii de exemple de decizii de design de neinteles, buguri atat de evidente incat nu inteleg cum de nu au dat peste ele (uite un exemplu cel mai recent de ieri: sun la Chronopost, un serviciu de posta rapida al postei franceze: sistemul detecteaza ca sun pentru acelasi colet, ma intreaba „aceeasi problema sefu’?” zic da si incepe si-mi recita statusul coletului. Doar ca un programator „intelijent” n-a fost atent la encodajul textului recitat (si stiti si voi ca sunt probleme cu accentele in franceza) si textul era plin de caracterul „copyright” pe care saraca duduie il citea „tel quel” adica textul era complet neinteligibil. Am incercat sa explic problema operatorului uman: i-am zis doamna sunati ca si cum ati fi client, folositi numarul meu de tracking, si ascultati ce va zice.

    Dar na pana una alta „get rich using ChatGPT ori die trying”. We placut la toata lumea!

    Indecis. Tu ce zici?297
    • Oui j mapel Mihai jé an paké votr ancodaj an peu mal. Bonjour

      193
    • @rio: razi tu razi Harap Alb, dar e ingrozitor: ok sunt de 22 de ani in Franta, dar am un foarte usor accent, ca mai toti imigrantii. Cand trebuie spus litera cu litera, cifra cu cifra un cod de pachet, un numar de client, o referinta de contract, o iau razna cu caputza pentru ca STIU ca sunt 50% sa nu ma inteleaga din prima, daca sunt litere n-am cum sa bag doar din tastele telefonului, si evident daca sunt nervos cu atat mai putin ma va intzaleje intelijentza artificiala la a doua / a treia incercare.

      252
    • Ce legatura are AI/chatGPT cu un bug(sau programator „intelijent” cum ii zici tu) la un soft de tracking?

      Eu cred ca subiectul va depaseste pe unii. Comparati mere cu pinioane de bicicleta.

      Indecis. Tu ce zici?2416
    • @Gogoasa: mai citeste o data: IA (de fapt e o falsa denumire de „inteligenta”) nu este altceva DECAT un software scris tot de programatori umani (cu o functionalitate de „invatare”)

      1114
    • Ok. Se vede ca habar n-ai ce vorbesti. Ma opresc aici.

      Indecis. Tu ce zici?1023
    • @Gogoasa: exact, lucrez in testare de 20 de ani dar nu stiu despre ce vorbesc. Atunci tu esti un analfabet functional.

      Indecis. Tu ce zici?2113
    • Na ma luati de citit: marea firma OpenAI cu marii programatori de au facut ChatGPT au avut nevoie de amarati de kenyieni platiti cu maruntzish ca sa modereze rezultatele ChatGPT: https://time.com/6247678/openai-chatgpt-kenya-workers/

      93
    • Atunci e mai grav. Imi pare rau sa aud asta.

      711
    • @Mihai & @Gogoasa ambii aveti oarecum dreptate. Pe de o parte, asa e, orice sistem AI existent la momentul asta are la origine o aplicatie care foloseste algoritmi clasici, care pot fi descrisi in mod procedural sau chiar imperativ.

      Pe de alta parte diferenta fata de o aplicatie clasica este ca la un sistem AI nu ne intereseaza neaparat rezultatul brut al algoritmilor din program cat ne intereseaza comportamentele emergente.

      Adica o parte pe care nu a scris-o neaparat un programator si care nu poate fi depanata intotdeauna in modul clasic (pun breakpoint, vad unde a luat-o razna programul, corectez greseala, recompilez, testez).

      81
  8. NOU
    #43

    Nu mai departe de:
    Pasul 1: deschizi un link pe mobil www . ceva . ro, site-ul detectează că ești pe mobil, transformă link-ul în www . m . ceva. ro ca să-ți dea versiunea de mobil. (ex. facebook și digi24)
    Pasul 2: deschizi link-ul cu „m” pe desktop. Ei, drăcie, nu mai detectează că ești pe desktop ca să îți dea versiunea de desktop, ci te pune să vezi pe desktop un site de mobil.
    Sec. XXI: acuși punem a doua oară oameni pe lună, avem mașini electrice, operații chirurgicale la distanță, cumva chestia asta îi depășește sau li se pare normală.

    180
    • Clear cookies. Pe multe site-uri odata inregistrat ca user mobile, ramai asa pana faci o schimbare deliberata pentru ca mobile are prioritate vs desktop.

      Asta tine de popularitate, sunt mai multe telefoane & tablete decat PC-uri.
      Mai tine si de „uzabilitate”, poate ai vrut sa vezi site-ul de desktop pe mobil temporar sau chiar ai facut o greseala. Si pe un telefon e mai dificil sa faci schimbarea asa ca o face automat site-ul.

      63
    • NOU
      #45

      Poate așa mă fac înțeles mai bine:
      Deci, pe scurt, dacă îți dau link-ul „m (punct) facebook (punct) com” să-l deschizi pe desktop nu sesizează că ești pe desktop să te treacă direct pe „facebook(punct)com” în schimb dacă îți dau să deschizi facebook (punct) com pe mobil te trece automat pe „m (punct) facebook (punct) com”.

      80
    • Paginile de mobil mi-au distrus placerea de a naviga pe web pe telefon

      00
  9. Nu vad legataura intre AI si aceste doua exemple. Sunt programate/hard codate sa faca niste chestii. Nu sunt construite sa iti invete obiceiurile.

    Cat despre AI. Multi nu iau in cosiderare cat de mult a avansat in ultimul an. Iar anul asta a inceput competitia intre google si microsoft deci va avansa exponential in urmatorii doi ani. Suntem inca departe de acel AGI(artificial general intelligence) cu inteligenta umana/animala.

    Discutam cu un amic acum 3 ani despre AI(el fiind atehnic in domeniul asta) si imi spunea ca nu crede absolut deloc in AI si ca nu se va intampla in viata noastra. I-am spus sa astepte 5 ani. Anul asta mi-a spus ca e impresionat.

    Cred ca AI-ul(ma refer la CHATGPT) in forma actuala e o unealta ce ne ajuta in productivitate. Mie personal chiar daca nu imi rezolva problema imi da idei si ma duce intr-o directie la care nu m-am gandit inca si rezolv o treaba mult mai repede.

    Indecis. Tu ce zici?2919
    • Dacă niște ML cu un pic de informație e artificial intelligence, m-am prins cât știi despre subiect. Las-o baltă! Nota 4, stai jos!

      Indecis. Tu ce zici?1722
    • Artificial Intelligence (AI) is a computer-based system that can perform tasks that typically require human intelligence, such as visual perception, speech recognition, decision-making, and language translation. AI is designed to operate within specific parameters and is often programmed to learn from data and adapt to changing circumstances.

      Artificial General Intelligence (AGI), on the other hand, is a machine that can perform any intellectual task that a human can. AGI machines can reason, plan, learn, understand natural language, and solve problems in a way that is similar to human beings. Unlike AI, AGI is not limited to specific domains or tasks and is capable of exhibiting general intelligence.

      „Dacă niște ML cu un pic de informație e artificial intelligence…”

      Am mentionat de prima data AI si AGI. Si totusi multi ignora. Asta e problema majora pe subiectul asta. S-a definit destul de bine ca AI nu inseamna un robotel care viseaza si da bășini ca in filmul Bicentennial man din 1999. Inca mai avem mult de mancat pana ajungem acolo. Dar multi fac pe desteptii.

      912
    • Așa îmi place când câte un prost află 2 prostii și dau cu ele pe goarnă!
      Nea Gogoașă (probabil după cum te umfli cu aer) te rog citește ce a scris un băiat (Mihai) mai jos, mai afli și tu una, alta. Cât despre proasta descriere apropo de subiect dată de unii de la marketing și expusă de tine ca fiind definiție din dicționar, pot observa că nu prea ai cunoștințe. ML, AI sunt același lucru pentru tine. E Ok, nu-mi explica.

      78
    • George. Imi place ca iti petreci timpul pe internet cu prostii dar eșuezi sa explici unui prost cum sta treaba. Hai te-am pupat desteptule.

      47
    • ML, mai precis LLM, sunt considerate, academic vorbind, forme particulare de AI.
      Ca ML nu este „inteligenta” ci matematica statistica, aia e partea a doua.

      Nu mai tin minte exact si nici nu gasesc acum pe net, dar parca termenul alternativ prin anii 60-70 era chiar „Masini Statistice” sau ceva de genul. Desigur termenul „Inteligenta Artificiala” a castigat teren pentru ca suna mult mai cool si vandabil.

      140
    • Nea Gogoașă,
      Ți-a mai explicat cineva, dar s-ar putea să nu fie suficient din nou. Îmi pare rău!

      43
  10. Uf. De luni de zile nu se mai gasesc instante cu GPU, pentru ca toti incearca chestii. 10mld de la MS, google cheama reinforcements din anglia, opensourceu rupe, se lanseaza modele noi in fiecare zi. Daca ai urmarit evolutia Stable Diffusion acum 6 luni, fix asta se intampla cu LLMs acum. This is real. Poti fi tu batranul care tipa la nori, dar chestia asta se intampla. Cei care vor intelege diferenta intre tool si produs vor profita, restul vor tipa in continuare la nori.

    Ce se intampla acum e fix tipping point. Aveam algoritmii, aveam datele, acum avem compute ieftin si scalabil. Nvidia rupe, toate laburile de custom chips sunt la capacitate, toata industria baga bani in directia asta. Si sa iasa 1% din ce-si propun unii si altii, industria peste 5-10 ani va fi mult schimbata.

    Comentariu apreciat.366
    • rl outperforms sft csf ncsf

      49
    • Inclusiv AMD a facut miscari in directia asta. Ultimul driver are suport ROCm mult mai bun pe Windows decat avea inainte. De exemplu, SHARK nu mai cere sa ai instalat un driver de acum X luni.

      30
  11. Man.. nu suntem la ani lumina.. folosesc daily la Work de ceva vreme si WOW, we are fucked!!

    Indecis. Tu ce zici?1914
    • Toarnă si doua trei detalii, că nu te doare mâna.

      231
    • @rio https://youtube.com/@AllAboutAI ; alt eg scuipa scripturi python aproape perfecte si debug-ul il face tot el, explica orce tine de Webdev, nu mai am nevoie de un dev ca sa înțeleg cod/issues peste puterea mea de înțelegere sau si/sau sa implementez stuff. E ca si cum as avea un coleg expert in orce tine de munca sau de ce nu viața – eg Funny iei un BIO tinder si ceri sa îți facă un opener 😅, ii spui ce ai in frigider si intrebi ce ai putea găti, sau… “act like a [what ever you want] and do [shit]; e greu de explicat dar se pot face multe dar nu neaparat cu un prompt de 5 cuvinte, practice makes perfect. Se descurca cu orce arunci spre el dar e important cum ceri asta…

      133
    • Vezi plugin Chrome AIPRM si Merlin.

      84
    • Pentru autiștiși a se citi ITsti care au dat thumbs down, ne vedem peste un an doi in știrile cu capsunari de pe ProTV.

      Indecis. Tu ce zici?1419
    • Legioner, you the best, mate

      121
  12. Singura problema e ca articolul era corect acum 10 ani, acum 5 ani, acum 2 ani. Azi situatie e cu totul alta. Nu poti compara felul cum salveaza niste aplicatii setarile implicite cu ce poate AI-ul azi (ma refer la motorul open AI). Sau asa zisele automatizari de care zice cineva mai sus. Aia nu e AI, sunt niste scripturi de automatizare si atat. Care evident ca esueaza, ca „viata e complexa si are multe aspecte”

    Ce poate sa faca acum engine-ul de la OpenAI e deja destul de inspaimantator. Si e prima oara cand apare cu adevarat o tehnologie care poate sa inlocuiasca in multe lucruri creierul uman. Stiu, foarte multi vad acolo doar „tumbe”, ca il pun doar sa le recomande carciumi prin Barcelona, sa le spuna bancuri sau sa le scrie poezii. Punctul lui forte nu va fi la scris romane sau compus muzica (cel putin nu acum, brrrr), ci pe partea de munci intelectuale destul de repetitive, pe baza unor modele cat de cat standardizate. Dap, inclusiv avocatura, contabilitate sau programare.

    Iar piata va lua tehnologia asta cu mare entuziasm in brate. De ce? Pai vezi articolul trecut, ala cu salariile. Aia cu jdemii de euro pe luna erau cumva maturatori, instalatori sau electricieni? Ntzz, erau din aia care munceau cu capul.

    Se va porni intai cu „asistenti AI” care sa creasca productivitatea unui angajat. Deja au inceput sa fie disponibili. Dupa aia, mai vedem.

    Indecis. Tu ce zici?2816
  13. Parca sunteti vecinul meu contabil care zicea ca nu are cum sa-i faca lui treaba un calculator; ca le face el mult mai repede. Probabil avea dreptate atunci, pe termen scurt, pt ca calculatorul ala era un CIP (parca asa ii zicea).

    Sau profu’ de SCF caruia i-am spus ca pot sa fac proiectul in autocad in 2 zile. Insa, nu, a trebuit sa-l fac de mana la flansa timp de 2 luni. Si azi ma intreb care o fi fost sensul.

    Normal ca AI o sa automatizeze multe procese. Eu nici macar nu pot sa inteleg cum oamenii nu vad acest lucru. In momentul cand chatGPT a inceput sa inteleaga contextul intrebarii, lucrurile s-au schimbat pentru totdeaua.

    Ca acum raspunde numai prostii, e altceva si oarecum normal, fiind la inceput.

    Indecis. Tu ce zici?2716
  14. Majoritatea oamenilor confunda AI-ul din zilele noastre (GPT-3, chatGPT, etc.) cu general artificial intelligence, adica inteligenta manifestata de masini similara cu inteligenta umana/animala. AI este un termen foarte vag care a ajuns sa fie folosit pentru absolut orice, doar pentru ca e cool, insa suntem foarte departe de GAI.
    AI-urile care sunt la moda zilele astea nu sunt altceva decat niste algoritmi de machine learning (transformers mai exact) antrenati pe un volum inimaginabil de date sa invete pattern-urile care apar cel mai frecvent. De exemplu, chatGPT este antrenat sa „ghiceasca” care este urmatorul cuvant intr-o propozitie. Nu e nimic SF in spate, intotdeauna chatGPT o sa aleaga cuvantul cu probabilitatea cea mai mare, si a invatat asta din sutele de GB de text pe care le-a vazut deja la antrenare. Algoritmii de genul asta sunt foarte buni la rezolvat task-urile pentru care au fost antrenati, dar nu se pot numi inteligenti in sensul propriu al cuvantului. Ai nevoie de foarte multe date si foarte multa putere de calcul sa antrenezi un model de genul chatGPT (large language model), asta este motivul pentru care doar companiile care pot investi zeci de milioane in asta o pot face. Exista si LLMs care sunt open source (LLaMA de la Meta), oricine isi poate antrena gpt-ul lui personal daca are cu ce.
    De altfel, ML nu a inceput cu chatGPT, exista de multi ani modele de ML folosite in diverse domenii, cu rezultate foarte bune: credit scoring, machine translation (Google translate), procesare de imagini, fraud detection, search engines, reclame, personalizare pe web, inginerie, trading, medicina, etc. Practic orice lucru care nu e random se poate invata daca ai suficiente date pe care sa le dai modelului. Bineinteles ca nici un model nu e perfect, mereu o sa exista si erori, mai ales daca domeniul pe care a fost antrenat modelul e dinamic (un model antrenat sa detecteze pisici in imagini o sa fie foarte bun in timp probabil, dar un model antrenat sa gaseasca pattern-uri de trading o sa se degradeze mult mai repede).

    Comentariu apreciat.597
    • În sfârșit cineva care știe!

      113
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 431
    • Mai degraba le-ai spune Aparate Statistice decat Inteligenta Artificiala.
      Algoritmii Transformer in general functioneaza (foarte simplificat) cam asa:

      1. cuvintele de la intrare au atribuite numere
      2. numerele astea trec printr-un proces de operatii cu matrici, ecuatii si sisteme de ecuatii
      3. dupa multe asemenea operatii, iese un nou numar care este are atribuit un cuvint (pentru user) si bagat din nou in procesul dinainte.
      4. diversi parametri controleaza de cate ori incearca sa gaseasca urmatorul cuvant si cat de lung sa fie raspunsul
      5. tinand cont de parametri descrisi inainte, algoritmul tot adauga cuvinte la raspuns pana atinge limitele (cate incercari are voie si cat de lung sa fie raspunsul).

      Problema e mai degraba ca am ajuns noi oamenii sa ne robotizam vs a devenit AI-ul capabil sa inlocuiasca oamenii.

      Comentariu apreciat.261
    • @rio Cauta pe google cum functioneaza chatGPT, sau intreaba-l chiar pe el 😁. Face exact ce-am scris mai sus: date n cuvinte intr-o fraza, il prezice pe urmatorul cel mai probabil. Asta inseamna language model in general, un algoritm care invata limba, dupa ce a vazut milioane de fraze scrise in limba aia cam stie care sunt secventele de cuvinte care apar cel mai des.

      112
    • Suntem foarte aproape de GAI. Suntem in plin proces de boostrap unde cu AI-ul actual vom obtine o mai buna intelegere a funtionarii creierului uman cu care vom imbunatati AI-ul cu care vom obtine o mai buna intelegere a funtionarii creierului uman cu care vom imbunatati AI-ul cu care vom obtine o mai buna intelegere a funtionarii creierului uman.

      10 ani maxim, cel mai probabil 5

      76
  15. Problema e ca AI nu e inca AI, si nici nu va fi prea curand.

    Exista doua tipuri de „AI”:

    a) AI ca tool de automatizare.

    Adica un soft care foloseste niste macro-uri pentru a repeta niste taskuri pentru o perioada setata de timp, chestii facute in Windows de Task Scheduler, sau in Office via macros.

    In versiunile mai complexe, taskurile astea ruleaza doar in anumite conditii, cand scope-ul e configurat in detaliu, pe baza unor IF clauses mai mult sau mai putin banale.

    Varianta asta de AI e vanduta ca cea care va elimina joburile de birou.

    b) AI ca glorified search engine.

    Varianta asta foloseste baze de date mari pentru a extrage informatia relevanta si pentru a inlocui partile lipsa dintr-o problema data prin generarea unor optiuni.

    Se compara milioane sau zeci de milioane de intrari pe baza unui algoritm, si se sugereaza cele mai optime „petece”.

    In versiunile mai noi, se cosmetizeaza acest proces prin nivelul de „verbose” mai familiar la result output – ChatGPT de exemplu, incat sa para cat mai „uman” posibil.

    ====

    Ambele variante nu au absolut nimic de-a face cu vreo constiinta sau inteligenta nici macar pe departe asemanatoare cu cea umana, fiind la sute de ordine de marime departare de nivelul cognitiv al unei pisici.

    221
  16. Au dreptate dacă vb despre un AI ca in StarWars sau StarTrek.

    Eu nu mai scriu descrieri de produse de vreo 3 luni. Eu nu mai stau sa mă gândesc ce sa scriu intr-o scrisoare/ mail de afacere de 3 luni – preiau si evtl mbunatatesc ce a scris chatgpt-ul free. 1/2 de post dacă nu unul întreg economist.

    Cu prelucrarea pozelor încă nu am încercat….

    184
    • Simti cum ti-a imbunatatit viata ?

      60
    • Îmbunătățit viața in general este un pic cam mult. Ușurat viața la muncă: da, destul de mult.

      Bine face si greșeli babane… juniorul a trebuit să facă rezumatul unei cărți la școală. Am făcut si eu rezumatul cărți fără să o citesc cu chatgpt si a ieșit o catastrofă. Capitole greșite, personaje descrise greșit, etc. Cartea fiind destul de populară in Germania.
      Dacă o scria el cu chatgpt lua in cel mai bun caz nota 4.

      40
  17. Moartea creierului și a gândirii, dacă AI-ul va ajunge la un nivel super avansat în 10 ani, să spunem… Nu trebuie să ajungem ca tehnologia să ne controleze.

    171
    • Legat de asta, ma gandesc la situatia urmatoare : devenim din ce in ce mai prosti ca ne bazam din scoala primara pe ChatGPT, avem o memorie din ce in ce mai proasta pentru ca nu mai avem nevoie sa o antrenam ca gasim tot pe google sau ne da mura-n gura AI-ul, cine va mai ajuta la dezvoltarea de noi tehnologii in viitoare sau va face mentenanta AI-ului ?
      Zic in medie ca umanitate in general, nu ma refer la bula noastra de aici, stim cu totii ca cititorii de pe zoso sunt cei mai destepti, dovada si salariile vehiculate zilele trecute :D
      Lasand gluma la o parte, intreb cat se poate de serios pentru ca generatia aia tanara pe care o tot lauda unii si altii de cand cu pandemia, nu mai vrea sa invete, le dai un examen online si majoritatea covarsitoare sunt instant pe google sa copieze. Si vorbesc aici de tineri de la facultati serioase, nu bioterra sau spiru.

      221
    • Nu man, disparitia speciei umane e ceva garantat sa se intample daca nu reusim sa colonizam alte planete. Si ne-am atins limitele capacitatii intelectuale, daca avem vreo sansa sa descoperim cum sa calatorim prin spatiu intr-un mod eficient si sustenabil acea e AI-ul.

      74
    • Eu ma simt ca un prost acum ca scanez orice cu camera de la Google Translate si iti da traducerea in timp real..sau faptul ca poti sa stergi chestii dintr-o poza cu Magic Eraser.

      60
    • @fur: Asta îți ușurează aflarea de info, direcții etc. Nu aș bagă-o în aceeași oală, cu niște instrucțiuni date AI-ului și el îți dă mură în gură.

      02
  18. Produsele AI nu au momentan capacitatea sa faca patch-uri binare pentru un soft.
    Ideea ca softurile au bug-uri == modelele AI contemporane nu sunt impresionante e o echivalenta lipsita de sens.

    Dincolo de asta chiar exista un risc de externalizare a multor sarcini de gandire catre AI.

    Pentru ca atunci cand toti colegii tai folosesc LLM-uri pentru a scrie mail-uri , nu are sens sa fii tu singurul care nu face asta si pierde 2-3x timpul pentru a scrie un mail „asa cum trebuie” catre un sef sau client.

    ChatGPT de exemplu poate fi directionat sa scrie mesaje care tin cont de context, de exemplu daca-i scrii unui chinez vs unui arab.

    56
    • Bobinez de 18 ani in domeniul asta, habar nu am ce inseamna „capacitatea sa faca patch-uri binare”, si cred ca la varsta asta nici nu vreau sa stiu.

      120
    • Adica sa-i dai detaliile despre program si bug iar AI-ul sa-ti genereze un script care sa deschida exe-ul (PE) ca stream binar, sa caute in sectiunea .text locul in care se gasete codul binar al functiei pe care vrei sa o patchiuesti (parca era addr(RVA) – addr(.text) ) si sa inlocuiasca acolo octetii corespunzatori instructiunilor.

      Iti poate da o mana de ajutor (chiar am facut asta acum cateva zile) dar nu poate inca genera automat asa ceva de la zero pornind de la o descriere naiva, triviala.

      20
  19. Sunt programator senior si ChatGPT a reusit sa imi rezolve niste probleme de programare pentru care nu gaseam raspunsuri pe google/stackoverflow.

    189
    • Era ceva cu ghicit urmatorul cuvant, nu?

      177
    • Daca le stie chatGPT, cu siguranta sunt pe undeva pe internet. ChatGPT nu face rationamente, e doar un language model (si codul e tot language pt el, nu face diferenta intre cuvinte, doar invata patternuri).

      200
    • Soarecele invata patternuri, pisica invata patternuri. Ce sa mai spunem de conspirationisti? Invata patternuri, nu e cazul sa fim ingrijorati.

      32
    • evident, nu ești singurul programator slab care nu știe ce face. Ia-o ca pe un semn de alarmă.

      310
  20. Vad ca multi sunteti in faza de negare. Cand veti trece in faza furiei deja Skynet va lansa rachetele.

    165
  21. Daca AI-ul producea softurile alea cel mai probabil functionau cu te asteptai.

    22
  22. Twitter Update
    Vali, masina aia care circula „regulamentar” pe banda 2 avea 200 kmh. Primul care ar trebui sa pateasca ceva ar fi soferul vitezist.

    70
  23. Lasati discutiile (prea) serioase si (mai) descretiti-va fruntile: https://youtu.be/LzvoOU5XBU0

    21
  24. AI-ul e conceput pentru a rezolva probleme de oameni bogați. Dar nu doar AI-ul, ci și toate startup-urile și, mai nou, mai toate firmele de tehnologie sunt disperate să rezolve probleme de oameni bogați. Dacă Chrome ar fi fost făcut de o firmă care îți vindea doar browser-ul la 1€/lună nu pățeai chestii d-astea.

    61
    • Exact. Cu chrome tu ești produsul, îi doare la bască pe google.

      Iar 90% din chestiile practice semnalate de vali nu au nevoie de AI, doar să fie cineva să le implementeze și gata, doar că pe nimeni nu interesează, nici la Google nici la Microsoft.

      AI-ul lupta e pentru domeniul militar de exemplu, apoi pentru domeniul ‘vrea să pot opera cu mai putini angajați’. Probleme de bogați, clar.

      Nu va înlocui omul care tot el va lua deciziile dar totuși, de la 100 la 15-20 de angajați o să fie un salt.

      Va face fezabilă aducerea producției înapoi din China care și asta e o miză importantă care fără un salt în automatizare nu va fi rentabil așa ceva.

      50
  25. poate AI asta sa sara in santul ala unde trebuie sa sar eu azi?

    sau macar sa imi conduca masina pana acolo?

    daca raspunsul la oricare dintre intrebari si cel mai probabil la ambele este ‘nu’ eu zic ca singurii care simt amenintati sunt cei care fac chestii simple si mai ales le fac putin si prost.

    12
  26. Toata lumea: Chat GPT, Bard, Repetive Taks and Stuff…
    Tesla AI: Am I a joke to you?!

    10

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile