Declinul demografic al României e bun?

În 2016, popendulaţia României a scăzut cu 66.718 de locuitori din cauza declinului demografic. În 2015, a scăzut cu 51.674. Scăderea continuă și în 2017, în luna martie numărul de locuitori s-a împuținat cu 7.420.

În lipsa unui plan coerent al politicienilor în direcția asta, sau în orice altă direcție, nu putem decât să speculăm ce se întâmplă și ce se va întâmpla.

Dispar satele. Boli nevaccinate, sărăcie din ce în ce mai apăsătoare, ciroza, plus tinerii care sunt dornici să schimbe sărăcia aia grea și dură pe sărăcia frumoasă, de la oraș, cu veceu în casă și apă caldă, toate duc la rărirea satelor românești. Ce ar putea face un Parlament deștept ar fi să dea o lege prin care primăriile au dreptul să vândă terenurile și casele celor dispăruți, dacă acestea nu sunt revendicate în decurs de 3 ani. Unii caută o casă de vacanță, iar trecerea pământului în proprietatea cuiva care chiar îl vrea va duce la apariția unor fermieri mai mari sau mai mici, care, având la dispoziție mai mult teren, vor începe să facă profit.

Se măresc orașele. Chiar dacă întâmpină greutăți, românii se înghesuie să își cumpere case în sau pe lângă marile orașe, pentru că acolo sunt locurile de muncă. O parte din orașele mici vor dispărea, pentru că nu există nici o rațiune de a exista, iar oamenii vor veni să lucreze la orașele mari. Naveta va reînvia.

Servicii mai bune. Pentru că nu toată lumea poate lucra în fabrici sau în social media, va crește calitatea serviciilor de orice fel. Când poți căuta pe net informații despre orice business, direcția va fi schimbare sau faliment.

O să fie bine.

saracie-3

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

85 comentarii

  1. Naveta va reinvia pentru ca orasele sunt sufocante si chiar daca suntem nevoiti sa lucram la oras, omul prefera sa se retraga la o casa pe langa oras „La tara” unde aerul este mult mai curat decat in oras.

  2. Sa faci naveta si sa pierzi 3-4 ore pe zi? Plus 9 ore la munca?

  3. Nu sunt de acord cu ultimul paragraf. Cel puțin, nu pe termen mediu. Reputația nu contează, prețul primează. Pentru că este sărăcie și 10 lei în plus contează acum, nu peste trei ani când matematica îți arată că produsul/serviciul ieftin te-a costat mai scump. Reputația nu contează și pentru că, în mediul privat – în ciuda standardelor și procedurilor etice -, corupția este mai mare ca la stat, unde de câțiva ani lucrurile au început cât de cât să schimbe. Doar că la stat e DNA, la privat nu.

  4. La punctul 1, exista posibilitatea legala ca primariile sa vanda case/terenuri.
    In cazul in care cineva moare fara mostenitori (legali sau testamentari) sau mostenitorii nu accepta mostenirea in termenul prevazut de lege, mostenirea devine vacanta si trece in proprietatea statului (primaria), de obicei proprietatea privata a statului. Care trebuie sa faca efortul de a obtine un certificat de mostenitor. Si apoi poate vinde. Vanzarea de imobile din proprietatea privata a statului este deja reglementata de lege. Nu vad de ce ar trebui o reglementare speciala, cand deja exista ceva in sensul asta. Este nevoie doar ca primariile sa se agite chiar sa-si faca treaba.

  5. Primăriile au dreptul să vândă terenurile și casele celor dispăruți. Tot disparuti au fost si aia din 46 cand s-a facut nationalizarea. Auzi la el ce vrea! Sa ajunga un pulica de primar, corupt de e in stare sa semneze orice pe o juma de tuica sa aiba dreptul sa expoprieze de la cei ‘disparuti’. Buna idee, mai ai?

    • Stimuleaza economia, creste piata asasinatelor si a executarilor silite. Ai casa, n-ai urmasi, nu mai bun de impuscat. Daca ai urmasi pot fi si ei impuscati. Dupa trei ani casa e scoasa la licitatie, la licitatie sunt doua persoana, una de forma, cealalta castiga. Casa e revanduta imediat.

    • @George, votezi PSD sau dispari si te expropriez. Cum la sate 90% din ei nu au acte in regula pe case si pamanturi ar fi o mega afarcere pentru partid prin programul ‘Prima Expropriere’.

    • Si actele care exista sunt pline de inexactitati, o spun din proprie experienta. Care la o adica pot invalida actul de proprietate. Nu reusesti sa-ti aduci actele in regula in trei ani, te trezesti ca pierzi tot ce ai. Si procesele dureaza in Romania. Probabil o megaafacere in devenire.

      Interesant ca cei care sustin asemenea aberatii vor fi pana la urma victime ale sistemului creat. Cum i se intampla unui fost presedinte al rromaniei

  6. E normal ca satele sa dispara pentru ca pentru secolul XXI e inaccepatbil sa ai aproape jumatate din popendulatie care traieste la tara. Prin trai la tara ma refer la ala cu porc si gaini in batatura, cu munca la camp etc. Satele de pe langa orase ar trebui sa devina incet incet suburbia iar cele mai indepartate sa se reduca incet incet pana la disparitie.

    • da de ce e inacceptabil sa ai jumate din popendulatie cu porc si gaini ?

    • 1. pentru că ții ocupat teren arabil în timp ce noi importăm mâncare.
      2. pentru că cheltuiești bani și resurse pentru a-i ține în viață pe ăștia.

    • pai sa le luam gatul mai bine, sa nu mai consume oxigenul

    • e ilegal și oricum mor ei singuri :D

    • Pai sa dispara si casele ca ocupa teren pe care ar putea fi construite blocuri.
      Radem juma’ de Brasov sa facem blocuri turn. Modern. Lux.

      @Zoso, tu pleci de la premisa ca primarul vrea sa rezolve problemele comunitatii. Ceea ce e fals.

      @alex, e inacceptabil sa decida altcineva unde sa traiesc eu si cum sa folosesc bunurile si proprietatile mele. Comunistule.

    • Nu știu de ce dar cel mai des întîlnită cultură în ultima vreme a fost rapița. Alimentul ideal.

    • Zoso insistă cu fixația asta cu dispariția satelor. A fost bună aia cu lipsa de teren agricol. Tocmai și asta se urmărește cu acordul și lipsa de reacție a statului român, trecerea terenului agricol în mâinile unora care nici măcar nu vor fi români.
      Nu românii în general (și țăranii în particular) sunt vinovați pentru situația dezastruoasă din această țară ci statul român prin politicienii săi.
      E un dezastru la nivel național începând cu lipsa de educație și culminând cu lipsa de perspectivă. Nemunca și furtul au devenit mod de viață pentru că prostimea face ceea ce vede la conducătorii săi. E ca la fotbal: degeaba ai jucători valoroși dacă antrenorul e de rahat și coloc peste pupăză te mai fură și arbitrul.
      M-am amuzat tare la astea:
      1.’ții ocupat teren arabil în timp ce noi importăm mâncare” (să știi că fix de-aia importăm noi mâncare!! Nu o să zic de subvenții și politici agrare dar doar ca exemplu: p-aia cu grâul produs în România, exportat și apoi importat peste câteva luni la preț maxim nu o știi?).
      2.”cheltuiești bani și resurse pentru a-i ține în viață pe ăștia” (în primul rând e fals, în al doilea rând ăștia de la sat se pot „ține” în viață și fără „ajutorul” statului că au cu ce, la oraș chiar nu poți trăi fără bani)
      Băi frate, lasați-o mai moale cu lucrurile pentru care nu aveți pregătire că râd și curcile de aberațiile voastre.
      Nu știam că sunt pe blog de agricultură și analize economice.

    • (să știi că fix de-aia importăm noi mâncare!! Nu o să zic de subvenții și politici agrare dar doar ca exemplu: p-aia cu grâul produs în România, exportat și apoi importat peste câteva luni la preț maxim nu o știi?).

      bostan, cui să dai subvenții? ăluia care are două pogoane și abia cultivă pentru el?

      Băi frate, lasați-o mai moale cu lucrurile pentru care nu aveți pregătire că râd și curcile de aberațiile voastre.

      ai prins-o pe aia de mai sus cu pogoane sau am fost subtil? hai că ți-am spus subtil că mai știm și noi una alta, nu suntem doar băieți de oraș.

    • Foarte bine a spus @Mihai: „e inacceptabil sa decida altcineva unde sa traiesc eu si cum sa folosesc bunurile si proprietatile mele”.

    • Jumatatea aia din popendulatie cu porc si gaini este in viata datorita lotului ajutator cu care mai hraneste si copiii si nepotii de la oras. Satul e ultima reduta cu adevarat Eco si Bio. Hai s-o distrugem ca sa fim moderni.

    • Ca idee: condițiile de eligibilitate pentru subvenția APIA prevăd ca beneficiarul să exploateze un teren agricol cu o suprafaţă de cel puţin 1 hectar.. adică fix ălea 2 pogoane de care pomeneai.
      „Subtilule”, străinii deţin 70% din terenul agricol din România și tu te împiedici în alea 2 pogoane ale fiecărui țăran.

    • nu mai citi comisarul.ro doar de acolo afli că străinii dețin 70% ternm agricol, când în realitate sunt pe la 30% total, cu tot cu culiță tărâță și compania.

    • Unul din articolele citate spune ca: „Mai bine de trei sferturi din comunele din tara nu se pot sustine financiar si traiesc din banii primiti de la centru, ”

      Deci voi vreti sa traiti pe banii altuia acolo unde va place si ma faceti pe mine comunist? Serios?

      Puteti trai bine mersi acolo unde va permiteti. Pana una alta trei sferturi dintre sateni traiesc la tara din pomana colectata cu forta.

    • Terenul arabil e folosit, boss. Doar ca noi exportam rosii si importam bulion.

    • Zoso, fenomenul se numește land grabbing și există și o hartă interactivă globală: http://www.circleofblue.org/LAND.html
      Ca idee, situația este mai dramatică deoarece „the information often lacks transparency and changes rapidly, as when for instance a transnational company gets bought by another, so vigilance is required.”
      Cei de la AgroIntelligence SISA, care oferă consultanţă în sectorul agroalimentar, au estimat la 70% terenurile deținute de străini analizând raportoarele notariale.

  7. NOU
    #32

    eu cred ca toti se vor muta in bucuresti > bucuresti care va deveni un mini stat de sine stator > iar restul romaniei va fi ocupat de rusi

  8. Ce saracie vezi tu acolo in poza asta…?
    Scaunul vintage albastru, á la Thonet sau TON costa in jur de 200 de euro, scaunelul patrat vintage, cu culori formidabile, care se potriveste in orice incapere moderna costa in jur de 80 de coco, masa de director de CAP aduce vreo 150-200 de Euro – este vintage – taraneasca iar etajera sa zicem ca e in jur de 50-60 de Euro – mid century comunist.

  9. Eu inca astept o discutie publica despre aducerea de imigranti si rolul lor in cresterea natalitatii. In unele industrii (constructii, textile, lemn) deja sunt adusi muncitori din asia si numarul lor va creste.

    • Dacă Franța, Olanda, Italia, Spania, Britania ș.a. într-o coincidența uluitoare, n-ar fi făcut ce au făcut (care să semene cu descrierea ta), oare tu ai mai fi scris comentariul ăsta tembel?

    • Boss, zi-mi si mie ce ai fumat inainte sa scrii mesajul ala. Nu de alta, dar nu reusesc sa imi dau seama ce intrebi de fapt.
      Toate tarile vestice (ai uitat Germania btw) au o politica de imigratie bine pusa la punct si se bazeaza pe imigranti pentru a mentine sporul natural pozitiv, chestie care tine in viata sistemul de pensii si mentine piata muncii stabila. Pana si Polonia a luat 1 milion de ucrainieni pentru ca cetatenii ei au plecat la munca in afara tarii.

      Deci boss, de ce e tembel comentariul?

    • NOU
      #39

      Pe noi nu ne-ati vrut si am venit gratis din Mongolia!

  10. Serios? Dupa 3 ani sa le vanda? Pai cum sa le vanda primariile daca nu sunt ale lor. Intai trebuie sa le ia cu japca. Asta e mai degraba un parlament hot, decat unul destept.

    Citeam zilele trecute ca banci in elvetia au conturi nerevendicate de peste 60 de ani si nu stiau ce sa faca. Nu indrazneau sa bage mana, nici banca nici statul.

    Asta e unul din cauzele declinului demografic in romania, aparitia sau posibilitatea de apartie a unor astfel de legi. Ce ai azi, maine iti poate fi luat cu forta.

    • mai bine să cadă casa și pământul să rămână pârloagă. dude, 3 ani sunt timp destul să fie revendicate de cine le vrea. ai timp destul să afli că a murit bunică-ta.

    • Serios. Ia vezi art 1100 si urmatoarele, mai ales 1103 din Codul Civil, plus art 963 alin. 3 din acelasi Cod.
      Daca vrei sa ai drepturi trebuie sa-ti indeplinesti si niscaiva obligatii.

    • Sau poate o suni si tu mai des de din 3 in 3 ani.

    • Ajungem la lui tovarasu’: proprietatea privata e un moft.

    • Nu ajungi la moft. Dreptul de proprietate incumba si niste fucking obligatii.
      Ce-mi place: suntem cetateni europeni si avem drepturi, de obligatii ne doare in bascheti.

    • Cum zicea cineva: tara de rahat, legi de rahat.
      Unii insa si-au cumparat asigurare, au plecat in locuri cu legi mai favorabile…

  11. NOU
    #47

    Toate ca toate, dar
    „Servicii mai bune” – nevăr evăr

  12. Terenurile celor disparuti sunt lucrate de fermierii din zona cu acordul tacit al primariilor, ce interes ar avea sa le vanda unor oamenii care sa le ia recolta de la gura?

  13. Context istoric:
    1630 – se pun bazele orasului american Boston
    1630 – Principatul Transilvaniei trece prin singura perioada de aur din istoria sa
    1866 – se pun bazele tarii numita Romania

    Viitor:
    2056 – Romania se dezinventeaza, traditiile sunt uitate, limba devine arhaica, cetatenii transformati in Cetateni Europeni; o data cu acest sfarsit bine-meritat, o noua era de aur vine peste Regiunea de Est a Europei;

    Putem visa, nu?

  14. Asta e doar inceputul declinului. Si n-o sa fie bine.

    • Nu cred. In Ro deocamdata ajutorul social, sau ajutorul de stat degeaba e mic. Talharii, cersetorii si alte natii de pomanagii (a se citi ‘migranti’) se vor duce sau se vor fi dus deja in Vestul bogat.

      Aici vor veni cei dispusi sa munceasca pe salariu mai mic, in fine, dispusi sa munceasca. O generatie va fi bine; pe urma, depinde de cat de mult vor ‘puia’ imigrantii, putem sa ne confruntam cu ceva de gen Franta – marocani, caci deja nivelul de trai va fi crescut.

      Zic asta uitandu-ma in Vest; noi copiem ceea ce se intampla acolo cu un decalaj de 20 – 50 de ani.

  15. Cine draqu mai face copii pe vremurile astea?

  16. Eu zic ca nu ar fi buna o lege ca asta. Crezi ca va ajuta la popularea satelor faptul ca poti gasi un teren ieftin de la primarie? Eu zic ca nu. Cel mult cei cu bani isi vor face case pe acele locuri si vor veni la sf de sapt. sau in concediu dar atat. Plus ca nu prea ai cum sa aplici. Un ex. o casa dintr-un sat la care nu a mai dat nimeni de multi ani. Casa aia este propietatea cuiva in mod sigur ce faci ii iei propietatea, poate e plecat in sua si se intoarce.. Stimularea agriculturi asta e solutia !

  17. Teren mai mult nu inseamna profit mai mare sa stii. In Agricultura nu-i ca si in oras unde daca ai teren ai profit indiferent de domeniu.

    • Ba evident ca inseamna! Una este sa plantezi 1 ha de porumb, sa il sapi manual, sa il uzi cand vrea Dumnezeu si sa il recoltezi cu caruta, si alta este sa ai 20 ha, un tractor, o semanatoare, etc.

    • @Zarax pai daca e asa atunci de ce Romania o duce asa greu cu agricultura? Teren este este slava domnului! Crezi ca din cauza ca terenul este al cuiva care a plecat si nu se poate atinge nimeni de el?

  18. Ideea de baza este ca popendulatia tarii scade in fiecare an cu 50.000 – 70.000 de oameni. Sunt curios unde o sa ajungem in felul asta.

    • Nește băieți au zis că dacă omul trăiește într-o nesiguranță perpetuă, cu rate și impozite mari, va munci mai mult și mai bine pentru baron/mogul/bancher/etc. Numai că omul nu se mai înmulțește, când nu știe cum va fi ziua de mâine! Curat ghinion!

    • Corectie : numarul cetatenilor romani scade cu acea cifra, sunt luate in calcul doar nasterile – decese. Nu sunt luate in calcul plecarile din tara. Anul asta s-au nascut mai multi romani in afara granitelor decat in tara.

    • Ajungem acolo unde trebuia să fim dacă nu erau decretele lu’ pește prăjit. Ne vom stabiliza pe la vreo 12-15 mil. Nu e problema că suntem puțini. Structura e mai importantă. Mulți bătrâni, puțini tineri!

  19. In teorie: Aceleasi resurse(naturale) pentru mai putini oameni. Win.

    • Se privatizează și băieții deștepți care vorbesc o limbă străină pun laba pe ele. Sîc sîc sîc…

  20. Poza spune totul.

  21. Fiecare animal pe limba lui piere! Întrebarea care se pune este: Peste 100 de ani, albii vor mai fi majoritari în Europa?

    • E bine, oricum mai scăpăm de prosti. PANA acum resursa umana era pe toate drumurile, începe sa se rărească și sa aibă valoare.

    • @Green

      Tu știai că doar americanii, nu ieuropenii, poartă discuțiile ăstea cretine & obsedante cu pielea? Păstrează-ți vocabularul ăsta când vorbești cu americanii.

    • Dacă se menține trendul actual, nu! Dar serios… Albii? Contează? Mai ales peste 100 de ani!

    • peste doi ani vom gasi toti negrii de la noi in canada daca se scot vizele. sa vezi atunci scadere dramatica a popendulatiei.

    • Supravietuie A-Z, se scot vizele de vizita in Canada, dar doar pentru cei care au mai obtinut o viza de vizita in ultimii 10 ani sau au o viza valabila ptr. SUA. Daca nu ai avut viza pana acum, va trebui sa obtii una si apoi atunci vei putea calatori fara a mai avea nevoie de viza de fiecare data cand vrei sa vizitezi Canada.

  22. Cantitatea de prostie va ramine constanta indiferent de sporul/declinul demografic.

  23. Nu e mare filozofie si sunt multe metode care s-au dovedit functionale de-a lungul timpului.
    Dar pentru asta statul trebuie sa arate preocupare ceea ce nu e cazul.

    Sa ai copil/copii in RO e handicap. Serios. Statul nu doar ca nu te ajuta dar iti pune si piedici.
    Nu sunt pediatri, vaccine, gradinite, scoli, parcuri. Statul te plimba pentru orice rahat cu copilul dupa tine si tona de hartii si te trateaza in general ca pe un infractor.
    Fiindca se considera ca iti face un favor – nu conteaza ca vorbesti de viitorul tarii si ca de fapt tu parinte platesti de fapt niste taxe.

    Copii sunt priviti ca mijloc de manipulare a amaritilor – mai crestem alocatia cu 5 RON, mai dam 10 RON celor se intorc mai devreme la serviciu.

    Chestii concrete insa? Nimic. A se vedea discutia si modul in care se pune problema legat de indemnizatia de copil – ca vai, se jumuleste statul. Ce conteaza ca respectivul/respectiva de fapt primeste bani inapoi, e un nemernic.

    Am mai zis-o; ai copil, ti se reduce impozitul cu x%. Ai doi, inca pe atat. Si tot asa. Statul nu da, ci iti ia mai putin.
    Ti-ai dat copilul la scoala si nu ai serviciu, bravo ai ajutor de somaj. Ai copil dar nu il dai la scoala gratis (la care sa se si poata duce), nu il mai primesti.

    Solutii sunt dar vointa nu prea.

  24. Pe locul fostelor fabrici acum sunt mall-uri si apartamente, noile frabrici s-au mutat la periferia orasului. As miza pe dezvoltarea satelor si accesulor locuitorilor la locurile de munca din respectivele fabrici. Sate cu drumuri asfaltate, autobuze catre locurile de munca, calitatea vietii mai mare la sat. Apoi deschiderea de afaceri mici, de la brutarie la sat care distribuie painea in oras, si alte afaceri.
    Satele cum le stim noi trebuie sa se schimbe dar solutia de a face zone cu densitate mare de popendulatie si sate parasite nu prea e buna.
    Am vorbit cu prieteni din Italia si Belgia care ziceau ca stau la sat si cand am vazut pe google maps cum arata satul respectiv mi-am schimbat parerea, de fapt e un orasel care e la 15 minute de oras mai mare cu sosea, autobuz, tren.

    • trebuie să dărâmi totul și să faci canalizare, curent, alte asemenea. și e greu, pentru că în unele zone pur și simplu nu poți face așa ceva (in muntenia de pildă, casele sunt de chirpici)

    • Si satele de pe langa orasele mari au conditii ca la oras. Eu la mine pe strada am asfalt, canalizare, gaz, fibra optica, stalpi de luminat. Orasul (gara) e la 15 min cu masina. Mocrobuzele circula la 15 min intre 5 si 23.30 si fac 25 min pana in oras. Avem scoli, gradinite, centru medical non stop, dotat inclusiv cu ambulanta, magazine cateva zeci, pizerii, cafenele, sala fitness, biliard, service-uri auto, spalatorie, brutarie etc.

  25. dinn toate cele descrise mai sus scaderea popendulatiei mi se pare ca e chiar o tragedie.
    legat de viata la tara…. eu sincer maine m-as muta din oras la tara unde sa imi pun rosiile mele in gradina. dar… exista acel dar, plm nu vreau sa am buda in fundul curtii sa nu am canalizare, sa nu am gaz. plm aici cred ca ar trebui sa se concentreze primarii. zic eu.
    legat de lucratul pamantului ramane cum am stabilit. voi credeti ca exista un interes ca Romania sa produca ceva din agricutura? pai s-atunci cum mai aducem rosii din spania si turcia, cartofi din polonia, usturoi din china, etc. deh globalizare. in 100 de ani bastinasii vor disparea in mare parte iar localnicii probabil vor fi inlocuiti de ceva val migrator. cel mai probabil din africa ( estimarile arata ca cele 2,4 milliarde de locuitori ai africii probabil se vor dubla in urmatorii 60-70 de ani)

    • gazul și canalizarea costă bani. majoritatea țăranilor nu au bani.

    • Care e legatura intre utilitati si banii abonatului? Extinderea retelelor e investitia companiei furnizoare. Bani iti trebuie ca sa achiti taxa de bransare-racordare la unele utilitati sau servicii dupa care furnizorul isi recupereaza investitia in timp din ce incaseaza le la client. Nu ai gaz sau canalizare pentru ca in zona in care stai sunt prea putini clienti potentiali si investitia nu ar fi rentabila.

    • In plm, de 10 ani primarii de la sate o ard aiurea.
      Canalizarea ar trebui sa fie principalul obiectiv.Oricare ar face asa ceva intr-un sat va fi boier pe termen lung.
      UE are bani pt asa ceva dar astia nu sint in stare sa gîndeasca.
      Dar astia sint preocupati de gainarii.

  26. E amuzant ca Japonezii sunt disperati la 127 de milioane iar pe noi care mai suntem doar 19 milioane (dintre care vreo 6 milioane sunt plecati din tara) ne doare fix in p*la. Apropos, avem cam acelasi spor natural ca si ei doar ca ai traiesc in medie cam 84 de ani, romanii (tot in medie) vreo 76.

    Mi-e ca pana in 2060 s-ar putea ca practic, sa nu mai existam ca si etnie.

    In tara am avea teoretic loc (adica spatiu fizic) pentru cel putin 32 de milioane de locuitori (daca ar fi bine distribuite dpdv regional investitiile).

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.