Decesul prin ciorbă, explicat pentru oamenii civilizați…

Acum 32 de ani, alergam un zmeu prin fața blocului. Un vecin, Dani, făcea același lucru. Fiind amândoi ocupați cu zmeiele noastre, nu eram atenți unul la altul, așa că mi-a dat un cap în gură, fiind mai mic de înălțime. M-am dus acasă cu gura plină de sânge, de acolo la spital, mi-a cusut interiorul buzei, care era spartă de la impactul cap-dinți. Atunci, la spital, am văzut prima oară cum arată un copil opărit de la oala de ciorbă.

Accidentele cu oala de ciorbă sunt comune în România, e un fel de “running with scissors” al nostru. Pentru cititorii care au crescut la oraș sau n-au avut părinți idioți și sunt nedumeriți despre cum poate cădea cineva în oala cu ciorbă, iată cum se întâmplă asta.

Întâi de toate, ce este ciorba?

Ciorba e un fel de mâncare care îmbină armonios bucăți mici de carne cu apă și legume pentru a umple burta. Se aruncă totul într-o oală, se fierb, pentru a armoniza gustul, se servește caldă.

Uneori ține loc de masă. Alteori se îngheață și, prin magia piticilor, se transformă în piftie. Este, fără îndoială, una dintre cele mai sinistre mâncăruri românești, alături de mămăligă și mâncarea de ștevie/urzici.

Oala de ciorbă

Cu cât familia mai mare și mai săracă, cu atât oala de ciorbă este mai mare. Oalele de 20 sau 30 litri sunt comune în astfel de case. O oală rusească, de calitate, se transmite din generație în generație.

Și stăpână casei face o oală de ciorbă de 20 litri să ajungă pe toată săptămâna. Vine bărbatul seara de la muncă, îi trântești o strachină de ciorbă și o tocăniță și l-ai rezolvat. Și strachina să fie din aia bună, de lut, să țină ciorba caldă mai mult timp.

Procedeul

Știu dacă știți, românii sunt pe cât de săraci, pe atât de deștepți. Adică, sărăcia e întotdeauna nu din vina lor.

De asta, gospodina termină ciorba și face mai multe lucruri: pune ciorba jos de pe aragaz. De ce face asta? Păi vedeți că sunteți proști și nu știți nimic? Întâi, pentru că aragazul e fragil și trebuie protejat, nu lași oala de ciorbă pe aragaz, că se tocește.

Și o pui pe jos, pentru că gospodina știe fizică și știe că aburii se vor ridica. Punând oala pe jos, face drumul acestora mai lung, deci mai puțin condens. Plus, fiind pe jos, nu au cum să o dărâme copiii de pe aragaz.

Prilej pentru copii să vină și să cadă în oală.

Și asta se întâmplă inclusiv la oraș, nu e o problemă rurală.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

98 comentarii

  1. Ciorba e chiar una dintre mancarurile epice ale romanilor

    00
  2. Se pune jos ca sa se raceasca mai repede.

    10
    • Where were you, captain?

      00
    • cine, pesedéu?

      00
    • conform carui principiu al fizicii?

      00
    • theblack: principiul conductibilității. Suprafața de schimb de căldură dintre fundul oalei și pardoseală e mai mare decât a grătarelor ochiurilor de aragaz.

      10
    • NOU
      #14

      Astia se pare ca n-au auzit de water cooling. Adica de umplutul chiuvetei cu apa.

      00
    • Care chiuveta?

      00
    • Se pune jos ca sa faca loc pe aragazul cu 3 ochiuri sa mai puna ceva la facut si pentru maine. Racire cu apa? Unde incape oloiul ala in chiuveta? Plus, apa costa bani.

      00
    • dacă n-ai chiuvetă bună si o pungă de plastic roz

      00
    • dan, principiul conductibilitatii zici… si cam care este eficienta? se incalzeste podeaua de sub oala cu o foarte mica parte din caldura pe care trebuie sa o piarda ciorba. ca sa nu mai mentionam ca majoritatea absoluta a podeleor sunt proiectate pentru a fi IZOLATOARE de caldura, adica sa o pastreze acolo unde e.

      data viitoare incerca sa folosesti si capul inainte sa debitezi pe dinafara principii pe care le intelegi doar pe jumatate.

      00
    • var-mea Alinuța își plimba mâna prin aburul de la mămăliga proaspăt răsturnată pe fundul de lemn, eu ce să fac, poc una peste mâna Alinuței care ajunge direct în mămăligă până la cot.
      Urmarea: Alinuța s-a ales cu mâna friptă nițel și eu cu fundul roșu mai mult decât nițel.. :)))

      00
  3. Mah, ce te legi de mamaliga si mancarea de urzici. E mai buna si mai sanatoasa decat orice mac

    00
  4. La mine ala mic nu intra in bucatarie cand se face ciorba ( foarte rar dar se mai face ).
    Cand eram mic un vecin de vro 3 ani a tras oala de ciorba abia facuta pe el de pe masa ( un prosop ceva pus sub oala ).
    Am ramas cu sechele mari de la inmormatarea aia.

    00
  5. Orice lucru banal este o problemă in Romania.
    Se arunca in cap in apa mică, se curenteaza la șelfie pe tren.

    00
  6. Sambagpula daca a fost vreodata un articol mai util si mai interesant pe blogu’ asta !! Fan frate !!

    00
  7. sa-mi bag pla in toate mancarurile de rate. asta vizavi de urzici si stevie. putine lucruri am urat mai mult in perioada cand eram mic si nu aveam cum sa refuz.

    00
  8. De asta, gospodina termină ciorba și face mai multe lucruri: pune ciorba jos de pe aragaz. De ce face asta? Păi vedeți că sunteți proști și nu știți nimic? Întâi, pentru că aragazul e fragil și trebuie protejat, nu lași oala de ciorbă pe aragaz, că se tocește.

    Și o pui pe jos, pentru că gospodina știe fizică și știe că aburii se vor ridica. Punând oala pe jos, face drumul acestora mai lung, deci mai puțin condens. Plus, fiind pe jos, nu au cum să o dărâme copiii de pe aragaz.

    Prilej pentru copii să vină și să cadă în oală.

    Și asta se întâmplă inclusiv la oraș, nu e o problemă rurală.

    În viața asta am cunoscut o singură persoană care făcea așa. Nu am întrebat-o de ce face asta fiindcă nu voiam să par prost (mai că și te pui la mintea lor, în fine). Acu’ înțeleg că n-a fost un caz aparte, pe care l-am văzut numa’ eu (știți și voi, momentele ‘ălea’ bizare sau atroce din viață unde vezi chestii și doar tu le observi, ex. o vulpe care aleargă după un șobolan fiindcă șobolanul căra în gură bot o nucă), e o „epidemie”.
    Norocul meu e că nimeni din familie sau neam făcea așa, să pună oala cu ciorbă sau altceva pe jos.

    00
  9. Ciorba ar trebui interzisa doar din filmele romanesti…in rest lasati ciorba in pace si legati copii de calorifer.

    00
  10. … hai că ar merge o ciorbă de burtă cu usturoi si ardei roşu tocat marunt în ea.
    Cu o țuica rece înainte şi nişte pâine de-aia coaptă-n vatră.

    00
  11. M-as fi gandit maxim la o farfurie cu ciorba fierbinte pe care o rastorni pe tine si te oparesti. Asta cu pusul oalei pe jos si copilul care cade in ea deschide noi orizonturi.

    00
  12. Eu in toata copilaria mea nu stiam pe nimeni care sa puna ciorba jos. Abia acum vreo 4 ani cand am devenit tatic am aflat de ce se oparesc copiii. La noi ciorba sau supa se pune in chiuveta, se pune dopul si apa rece in chiuveta sa inconjoare cratita. Apoi astepti…. 30 min si e rece.

    00
  13. Nu numai că e o mîncare sinistră, dar mai şi provine (probabil) de la turci. Cică la ei, în marşurile lungi ale glorioaselor armate otomane, ienicerii şi spahii, puşi în faţa ogoarelor pîrjolite şi fîntînilor otrăvite de către vitejii autohtoni :) , puneau de cîte o ciorbă lungă pentru întregul regiment. Iar comandantul respectivului regiment se numea ciorbagiu, de la numele minunatei mîncări.

    00
    • Deci să nu mâncăm ce mănâncă turcii, așa-i ? Notat !
      Și ”sinistră” pentru că ?! Pentru că avem vocabularul limitat și nu putem găsi unul adecvat ?

      00
    • Da ma… al dracu ciorba…numa minestrone(sic si aia tot ciorba e) si supe crema de dovleac, cu sofran si pula mea ca am crescut toti numa a la carte…
      O ciorba inacrita cu corcoduse si pastai+cartofi…ahh ce vremuri.
      Sun fan ciorba, si contrar parerii autorului sa faci o ciorba calumea nu inseamna sa arunci 2 cacaturi intr-o oala de apa si lasi sa fiarba acolo sa vedem ce iese.
      Ca aia is tampiti si atat ii duce capu sa puna ditai oala pe jos ca asa facea si strabunica…pacat de copilul ala ca n-avea nici o vina.

      00
    • Da, numele de ciorba vine din turca. Si asemanarea cu ciorba turceasca (ca si in cazul sarmalelor) se opreste aici.

      00
  14. Unii moldoveni suntem si mai putin evoluati. In speta eu, care am tras peste mine oala-n care-mi fierbea maica-mea scutecele direct de pe aragaz. Mhm, o luna in spital.
    Morala povestii: muie, Iliescu!

    00
  15. Ciorba provoaca …cancer.

    00
  16. Pe principiul „cui pe cui se scoate”, nu mai bine inveti copilul sa faca el ciorba si sa nu mai aiba curiozitati? Si odihna si lipsa de griji.

    00
  17. Te rog sa re-postezi asta lunar. Ciorba reincalzita sa fie!

    00
  18. Sa vezi ce fain e cand pui ceainicul pe aragaz, fierbe apa, si cand pui mana pe el sa il iei de pe foc explodeaza. Nu, nu mori, dar esti nenorocit toata viata…

    00
  19. La noi mor copii opariti cu ciorba si la americani din cauza armelor de asalt modificate.
    Macar ai nostri mor sanatosi, nu intoxicati cu plumb ca ai lor.

    00
  20. Pe cuvântul meu dacă am mai auzit pe cineva care să abereze pe subiectul ăsta. Cred că ești primul. Teoria ciorbei. Las că-i bună. Nu știi? La stomăcel

    00
  21. NOU
    #66

    Ciorba nu e nici pe departe monopolul românilor.. găsești rețete de ciorbă (inclusiv aia de burtă ori de perișoare) prin mare parte din Europa .

    00
  22. Excelent articol. Bravo !!!

    00
  23. Ciorba, în funcție de cine o face, poate fi foarte buna. Nu ciorba e de vina.

    00
  24. Si eu care credeam ca o sa fie un articol despre starea cinematografiei romanesti…

    00
  25. Eu cand fac ciorba nu pun oala pe jos in bucatarie, ci o duc jos in beci la copii. Recunosc, nu tot timpul apuca sa se raceasca si cateodata mai comenteaza sau tzipa ca-i frige la buze….dar….cine-i aude?

    00
  26. Sa-mi trag una.
    Skip, skip, lacrima la volum, skip, lacrima la ars, ohh…
    De la capat… Ce-are cu mamaliga? Mamaliga = paine. Esti la regim? Nu mananci deloc. Si stevia si urzicile ? S-a nascut cu broccoli si baby spinach? E verde. Are acelasi efect si scop. Unii s-au nascut in Romania.
    Si da, fabric ciorbe fantastice. Maxim 4 litri. Sau cat iese.

    00
    • Mamaliga la fel ca si painea este doar pentru a umple matul, mai bine mananci cartofi sau orez. Ciorbele au acelasi efect, daca ai tot timpul stomacul plin nu ii dai ocazia corpului sa ceara alimentele de care are nevoie.
      Daca e verde nu are acelasi efect, nu cred ca o sa ma simt prea bine daca mananc frunze din copac in loc de salata.

      00
    • @gc: mai bine maninci cartofi decat mamaliga?! Ai sa-mi bag una in cioaie…

      00
    • @pixel: tocmai, daca esti la regim mai bine mananci un pic de mamaliga decit o felie de paine.

      00
    • dufule: cam da. Dar nu prajiti.

      00
  27. Si, in cazul meu, de vina a fost electricitatea. Cand esti in locuri unde nu exista gaze, apar fire intre priza si ibricul cu apa care fierbe. Este bine cand alergi sa te feresti de fire. Daca nu vei face asta, vei petrece 21+ zile de agonie, incepand cu desprinderea tricoului de pe spate si apoi cu inlaturarea bucatilor cabonizate …

    Nu, nu existau butelii de camping, spitale deschise in toate zilele saptamanii, GSM sau analgezice topice la Farmacie.

    Reclama – Bioxiteracor (mai nou Oximed) nu exista de pomana. Nimic nu s-a intamplat, nici o urma fizica nu exista.

    00
    • Acum serios, Bioxiteracorul este pentru arsuri de cel mult gradul I. Pentru ce descrii tu acolo, e nevoie de ceva mai mult.
      In principiu, tegumentul trebuie sa fie intact sau foarte putin afectat ca sa poti sa folosesti maclavaisul ala, nu carbonizat.

      00
  28. Trebuie sa discutam despre răcitură și rolul ei in evoluția euglenei verde

    00
  29. Toate ideile din articol sunt excelente, mai putin faza ca ciorba este un fel de mancare sinistra. Eu stiam ca ciorba este unul dintre cele mai hranitoare si sanatoase feluri de mancare. Depinde desigur de felul de ciorba si ce se pune in ea.

    00
  30. Bo$$, vezi ca asta: https://www.emag.ro/oala-emailata-ruseasca-cu-decor-24l-cu-capac-emailat-raki-mn012913/pd/D00JJ0BBM/?ref=similar-exp_center_1_4&provider=rec&recid=rec_4_rec_4_50c9eb2e524394d42e10f7de2b36228e_1518758978 , e chiar mai mare decat aia la care ai pus tu linkul acolo. Asta are 24, aia „numai” 18.
    Si doi la mana, tu stii ce scumpe sunt vasele astea emailate in Austria?

    00
  31. Imi place ciorba la nebunie! Mai ales facuta de soacra! Inteleg ca unii o fac mai subtire, dar mie imi place ciorba groasa, adica cu multe legume si putina zeama.

    00
  32. Si, Bo$$, piftie din ciorba sa maninci tu cu familia ta. Daca nu te pricepi, lasa-l pe animl00 sa comenteze la obiect.

    00
  33. legenda spune ca oala de ciorba a fost inventata de darwin ca un test suprem al propriilor teorii. inspre sfarsitul vietii el si-ar fi dat seama ca a gresit si pe patul de moarte ar fi spus ca toate oalele sa fie distruse, dar era deja prea tarziu. csf, ncsf.

    00
  34. Lasa, eu stiu pe cineva care trece prin doua camere cu oala fierbinte si o lasa pe … balcon. Asa a vazut la bunica ei :)
    Nici eu nu cred ca-s mai breaza, scot oala in camara pe un suport si las geamul deschis. :d
    Pe aragaz niciodata

    00
    • Eu o pun în cada cu apă rece vara, să se răcească repede să nu se strice. În chiuvetă ar trebui să schimb apa des că s-ar încălzi.
      Recunosc că în ultima vreme o duc pe balcon pt că am pisic care are acces în bucătărie (are vasele cu mâncare și apă) și și-ar băga botul în ea.

      00
  35. Uite care e treaba, zeama de orice fel in care se arunca niste legume, oase si carne nu e deloc noua si deloc monopolul romanilor. Acum 5-10,000 de ani cand ne asezam la bordeiele noastre si incepeam sa cultivam asta era optiunea simpla.
    Mai mult, fermentatia a jucat un rol foarte important in a ne cultiva o flora intestinala sanatoasa si sincer ciorbele bine acrite sunt excelente, indiferent de ce buruieni comestibile contin.

    Acum, ca o bunicuta mai saraca in IQ a decis sa lase oala la racit unde se harjonesc copiii… tragic. Si eu alergam ca bezmetica prin bucatarie, bunica mea nu lasa ciorba nicaieri unde puteam sa ajung eu insa imi amintesc odata cand m-am impiedicat de ea atunci cand ducea ciorba in camara. Daca se poate sa tinem lucrurile clocotite si periculoase departe de copiii ar fi bine.

    00
  36. ejti nebun ? eu am luat autorizatie de constructie ca sa-mi fac usa la balcon din bucatarie ca sa pot scoate ciorba la racit in balcon pe jos! ciorba ftw!!

    00
  37. Ahhh am uitat
    Oare mai sunt oameni care arunca resturile in toilet? ;))))
    Asta e horror

    00
  38. Am o bănuială că dacă rămân ăștia fără bani și încep să taie alocațiile, mulți plozi or să ajungă în oala de ciorbă. „S-o împedecat ș-o picat, șăfu’!”

    00
  39. De ce cataloghezi mamaliga ca fiind sinistra?!Toti bucatarii restaurantelor cu specific romanesc ar arunca cu ciaunul in tine pentru jignirea asta…

    00
  40. Da, da… ciorba e mancarea romanilor dar ciorba e cuvant turcesc.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube