Am văzut azi că sunt vreo 35 de controlori de tren puşi sub acuzare pentru luat mită. E bine, e un semnal din categoria semnalelor care trebuie date. Ce mă surprinde e reacţia unora, care au emis teoria că nu acolo e problema CFR-ului, ci la vârf, acolo e paguba mare.
După care veni asta cu vplay, care iar nu e bine, că nici aici nu e problema, noi avem nevoie de autostrăzi şi locuri de muncă, nu de oprirea pirateriei.
Aşa că vă întreb pe voi: de unde trebuie începută curăţirea României? De la cap? De la coadă? E greu să ne prindem de ce au fost arestaţi nişte vameşi şi nişte controlori?
Eu mi-am pierdut optimismul. Gandeste ca acum generatia care a crescut cu „Salam”, „Minune”..etc e in floarea varstei. Toti vor „pune botul” la spaga.
Singura solutie, inca o „dicatatura”
Curatenia in Romaniei trebui inceputa de undeva – indiferent de unde!
Fie ca se pleaca de la „micii” corupti spre cei mari sau viceversa, fie ca se incearca lupta impotriva pirateriei cum e in cazul vplay s.a – cred ca cel mai important e sa se inceapa de undeva – insa lucrurile sa fie facute serios si cu cap!
Curăţirea României trebuie să înceapă de la alţii. Noi suntem ok, ceilalţi sunt de vină.
se poate incepe de oriunde. important e sa se ajunga la toata lumea
Pe un plan imaginar perfect, problemele Romaniei pot fi rezolvate odata cu eradicarea coruptiei. Asta e marea problema care ne macina.
La nivel real sincer nu vad o rezolvare. Discutia este f mare si mi-ar place o dezbatere publica, eventual chiar la tv sau in online.
Uite o idee: sa cautam solutii pt viitorul Romaniei..
Curățenia trebuie să înceapă de la baza societății.
Nu o să avem conducători corecți atâta timp poporul fură, dă șpagă și este de acord cu micile furtișaguri. Oamenii corupți vor alege tot oameni corupți.
În acest caz nu cred că se aplică regula „peștele de la cap se împute”.
Pe mine ca muritor de rand ma afecteaza mai mult spaga data la astia de jos (controlori, asistente, administratori, functionari) decat spaga la aia de sus (prim ministri, ministri, directori in ministere). Daca aia de sus fura 1 miliard de Euro din bugetul tari, efectul asupra mea este mai mic decat daca sunt somer, bolnav si fara bani de spaga pentru domnul doctor. Deci aia de jos ii consider mai deranjanti!
Cu vamesii a fost de forma, majoritatea (sau am impresia ca toti) n-au patit nimic, cel putin cei din jud. Suceava. Macar de s-ar face bine treaba, dar tot timpul e o frectie de genul asta.
Azi dimineata am vazut unul din aurolacii aia de stau prin gara de nord cum a dus o punga de hartie la cosul de gunoi, in timp ce vad des pensionari care arunca pe strada (aceiasi care devin al naibii de vioi cand e vorba de suit primii in autobuze)
E ceva, poate ca mai avem totusi o sansa, sa fim mai educati, mai curati, mai cu grija pentru zona in care traim. Poate incet incet si nasi de pe tren vor intelegele ca jobul lor e sa taie bilete, si oamenii vor intelege ca cineva a cheltuit o groaza de bani pentru filmul gratis de pe internet si ca trebuie sa platim pentru munca altora. Atunci vom avea puterea sa apreciem si mai corect munca noastra si sa intelegem ca daca muncesti ai bani.
Nu stiu ce sa zic, sa inceapa de la vplay care produce protv-ului paguba de 15000 de euro pe deceniu sau de la regii asfaltului care fura sute de milioane.
@Mihai: ideea este sa privesti lucrurile „out of the box” nu doar din perspectiva ta, care este subiectiva.
Eu tind sa cred ca asa suntem noi ca popor. Asa, insemnand un popor de milogi ce asteapta sa le pice din cer, un popor cu o societate needucata, un popor ce nu priveste spre viitor. Cate planuri pe termen lung ai vazut in Romania in ultimii 25 de ani, duse la bus sfarsit?
Stiu ce fac eu in schimb: joc dupa reguli (desi uneori am de pierdut), nu arunc hartia pe jos ci la cos, sunt civilizat in relatiile cu alte entitati fie ele umane sau institutionale, sper sa-mi pot educa copilul sa aiba bun simt, refuz sa plec din tara desi am posibilitatea sa emigrez si sa-mi fie ma bine. Ma incapatanez sa schimb aici ceva, cat pot, cum pot, macar in jurul meu…
Nu conteaza de unde incepe atata vreme cat acopera intreaga societate.
duplicarea bitilor nu lasa poporul muritor de foame.
companiile cretine gadesc cu curul, ca de obicei.
idiotii chiar considera ca 10.000 de copii piratate inseamna 10.000 de clienti pierduti.
de unde sa se inceapa ?
in primul rand sa se aplice legea. in maxim 2 saptamani sa se dea un verdict definitiv, o data ajuns un caz in tribunal.
acceasi lege pentru toti, nu numai pentru pulime.
imunitatea parlamentara (imunitate de nici un fel) sa nu existe. ai calcat stramb in romania, platesti in romania.
si multe altele care le-as putea scrie, dar tot degeaba.
Spaga de regula merge piramidal, de jos in sus. In mod normal prin eradicarea coruptiei „marunte” ar trebui s-o lovim si pe cea de la nivel (mai) inalt. Parerea mea…
prin New York era aceasi problema; in loc sa cheltuie bani pe marea coruptie, au mers doar dupa cei mici – delicte marunte gen spart geamuri, etc. in cativa ani cei mari nu mai aveau pe cine sa angajeze sa lucreze pentru ei si acum e liniste.
ca sa existe hoti mari trebuie o piramida de sute de oameni dispusi sa faca gainarii mici. cine vrea sa fure cateva milioane de euro nu o face el cu mana lui. daca nu gaseste ieftin sute de oameni sa fure pentru el, devine nerentabil sa fure sau se implica el direct si astfel furnizeaza dovezi, dovezi care pot duce la condamnari.
daca in schimb are de unde alege mana de lucru ieftina, o sa lucreze mult si bine prin intermediari.
Pic cu pic se face lacul, dar trebuie să-nceapă altul. Cum au îndrăznit să deranjeze una dintre cele patru străvechi tradiţii româneşti?
De jos. Subscriu la parerea lui Bartesch, daca toti suntem cinstiti vom alege tot oameni cinstiti.
@alexnicolae: bineinteles, ca tunurile date cu fostele asset-uri ale Statului au fost date fiecare cu o piramida de sute de oameni dispusi sa faca gainarii mici.
Sunt sigur ca exista exceptii, unde lucrurile au fost ucise si mancate de jos in sus, nu le cunosc eu, dar parerea mea este ca tot ce-a insemnat lovitura insemnata in Romania (industrie, agricultura, resurse) au fost date de „sus”. Acel „sus” este chiar din afara tarii (nu erau prea multi inauntru cu bani si viziune suficiente sa faca asta), dar cu concursul celor alesi.
De la Ceausescu incoace, in Romania nu a existat absolut niciun fel de conducator cu viziune dincolo de icre negre si foie gras pentru el si pentru familie. Este o trasatura fundamentala a romanului modern, indiferent de conditia lui sociala.
@Mihai: spaga aia marunta se ia pentru ca sistemul este subfinantat (adica salariile sunt prea mici) datorita aluia care a furat miliardul. Deci ALA te afecteaza pe tine, de fapt.
Problema la noi in tara este ca sunt foarte multi oameni cretini si inculti. Sunt foarte multi oameni spalati pe creier care nu judeca. Pe astfel de oameni este foarte usor sa-i minti chiar si cu 100 de lei. Hai sa dam exemple:
1. De ce nu s-au inchis inca site-urile alea de filme online? Megaupload s-a inchis val-vartej (poate ca nu). Noi ce asteptam?
2. Toti se bat in piept ca vor creste salariul minim. Pe ce? Pe imprumuturi la FMI?
3. Am mers cu trenul de nspe mii de ori pana acum. De aproape fiecare data era cineva care dadea spaga. Chiar nu a vazut nici un oficial al statului asta pana acum? Sau ne considera cretini sa credem ca ei vor sa faca cu adevarat ceva si sa stopeze hotia?
Si hai sa fim seriosi. Se pot face bani buni in Romania, nu 700 de lei pe luna. Dar pentru multi e mai usor sa stea pe ajutor social, somaj sau sa serveasca la Mc, decat sa creeze ceva. Da fratilor, aia care nu fac 2000 de coco pe luna si au potentialul asta (in Romania), sunt cretini si degeaba se vaita ca nu le da statul sau ca nu se poate in Romania. Si da, munca cinstita, cu impozite la stat, sanatate, pensie si alte cele.
Miscari de imagine … zgarie putin luciul mafiei de stat. Dar va mai curge multa apa pe Dambovita pana ce se vor lua masuri cu adevarat importante in combaterea coruptiei generalizate care a cangrenat Romania de la caderea comunismului.
Ma uit si la asa zisa lupta politica. Ies la inaintare doar marionetele si papitoii din ambele tabere, in timp ce greii, care-s toti o apa si-un pamant stau la naftalina in asteptarea clarificarii situatiei.
Le incepem pe toate dar de terminat nu cred ca terminam ceva….
Parerea mea: AR TREBUI INCEPUTA…Ca de ceva ani o tot dam pe ocolite…
Curata si ei pe unde pot, doar de dragul de a arata ca se face treaba. Nu creeaza locuri de munca pentru ca au firme pentru cam orice domeniu din care se pot scoate bani multi.
Chiar m-am interesat cum merge treaba asta cu licitatiile pentru proiecte si cum se ajunge la un produs de proasta calitate, in conditiile in care, pe foaie, totul e facut ca in standarde germane.
Spre exemplu, pentru sa zicem, asfaltat 2 km de drum, (poate fi orice alt domeniu) se incepe o licitatie pentru firmele care urmeaza sa faca proiectul. Ca o firma sa participe la licitatie, ii trebuie ditai maldarul de hartogarie: lista cu specialisti pentru fiecare domeniu, copii legalizate dupa diplomele lor, experienta lor, exclusivitate din partea fiecaruia, si inca vreo cateva chestii.
Dupa ce isi pregateste toate astea (dupa cateva saptamani asteptare, ca doar functionarii de la ghisee nu lucreaza full-time), se duce la licitatie, unde sunt alte firme care au facut acelasi lucru. Numai ca licitatia e deja aranjata si in cazul in care nu iese cine trebuie, se anuleaza – da, e pe bune si am vazut asta.
Si vine a doua licitatie, unde ii cunosc deja oferta, si isi pregatesc una mai buna. Daca nu au cum, o sa ii bage o stramba, gen un manager de proiect in tabelul nominal. Asta inseamna ca trebuie sa recalculeze totul – ceva care cere timp.
Dar sa zicem totusi ca firma asta are cea mai buna oferta si ca trebuie sa faca o contestatie, cum ca licitatia nu a fost conforma. Dar ca sa faca asta, firma trebuie sa plateasca 2% din valoarea proiectului. Cum 1km de drum asfaltat e in jur de 1 mld. 400, firma scoate din buzunar cateva sute de mil., pe care risca sa ii piarda, in caz ca nu i se aproba contestatia.
Asa ca intreb eu: e cineva care vrea (riste) sa porneasca o intreprindere mica, sa creeze locuri de munca, in conditiile in care nu pot sa isi ia nici un proiect, sa aiba cu ce sa ii plateasca pe angajati?
trebuie sa incepa de jos. de la noi, de la fiecare individ in parte. mana sus cine nu a avut cont pe vplay si nu a dat vreodata spaga la nas. degeaba ne kkm pe noi ca aia fura, aia se imbogatesc, etc… din moment ce si noi furam de pe net sau de la cfr, deci acceptam furtul, inseamna ca suntem niste incompetenti incapabili, iar aia pe care-i blamam sunt mai destepti ca noi.
la ce reactie antiplagiat sa ne asteptam de la o natie care a copiat mereu la bac si care cumpara lucrari de licenta de la coltul strazii, ca pe ziare.
eu am renuntat la nas si la vplay; cand o sa renunt de tot si la torrent, voi putea sa-i iau la paula pe cei care au facut site-ul antivoyo ::))
@ Cotos: Bine punctat. De multi ani ne chinuim sa facem ceva dar cei de sus nu ne lasa
Întotdeauna românul este pus pe contrazis. El știe adevărul, dar, spre deosebire de amicul neamț, francez sau american, el știe adevărul MAI BINE ca tine. Tu știi X? Nu, tată, poate că X, dar de fapt Y!!!
Românul, cu alte cuvinte, e maestru în contrazis. Și e și normal să-ți comenteze. El cunoaște mai bine.
On-topic. Am un vecin taximetrist. A fost polițist, a fost prins făcînd favor unui coleg. Nu are voie să reintre în poliție pentru vreo 10 ani, sau ceva de genul. Așteaptă însă cu nerăbdare să poată intra, și e un om care și-a învățat lecția. Uneori, așa se învață.
Și cînd oameni ca ăștia, care se tem să mai facă favoruri, ajung să fie jos, de la cine să mai facă marile mașinațiuni ăia de sus? Pentru că pînă la urmă, tot unul de-ăsta mic trebuie să facă treaba urîtă.
E bine. S-a început bine. Broken windows theory se aplică excelent aici: https://en.wikipedia.org/wiki/Broken_windows_theory
Ţinând cont că am tot început curăţirea din 1989(a se citi – NIMIC), ar trebui să-i dăm restart pentru că ne-am pierdut înainte să începem. Creştinismul a fost impus de sus în jos în Imperiul Roman, iar comunismul plecat din Rusia a fost forţat implementat de sus în jos. Cheia e la cei de sus, să aibă ei motiv să începe o curăţire serioasă?
Primul pas ar fi respectarea legilor. Nu, divaghez. Ar fi prea dureros pentru destui oameni politic şi pentru foarte mulţi afacerişti.
să înceapă, oameni politici (am greşit mai sus)
De oriunde s-ar începe, tot e bine.
https://en.wikipedia.org/wiki/Broken_windows_theory
According to the 2001 study of crime trends in New York by George Kelling and William Sousa,[9] rates of both petty and serious crime fell suddenly and significantly, and continued to drop for the following ten years.
„Curatirea” ar trebui sa inceapa de la noi. Daca toti am fi mai corecti, ne-am face treaba, am respecta, nu am fura… atunci poate ca si tara asta ar avea o sansa.
Domnu’ Zoso, justitiar Jedi al luminii, acum sunteti pentru drepturi de autor remarc. Dar se poate sa nu va laudati totusi cu perioada de glorie apusa cand ctitoreati primul site de torrente din Romania?
@Alex: face parte din trecutul meu. nu mă ascund, nu mi-e ruşine.
si in paralel cu actiunile astea, pe un plan mai inalt de ce nu se face nimic? cfr e in pierderi pentru ca iau controlorii spaga sau pentru ca te costa 60 de lei sinaia-bucuresti, drum care dureaza 3 ore jumate? LOGIC, exemplul poate fi extrapolat pentru orice ruta ! http://rlv.zcache.co.nz/cfr_survivor_keychain-p146934494299589549env08_400.jpg
articolele astea troleaza mereu, curatirea Romaniei trebuie inceputa acuma… in acest moment, nu conteaza neaparat de unde, dar trebuie luate niste masuri drastice, trebuie facut un plan pe minim 5 ani. PS> intrebarea e alta, oare s-ar risca cineva sa faca asa ceva?… nu cred
Inceputul ar trebui sa fie ideea ca nu esti buricul pamantului, ca sunt altii care stiu mai bine si ca inainte sa vorbesti e bine sa asculti. E o chestie care nu mai exista in cultura si educatia romanilor, astazi toti sunt atoatestiutori. Stiind totul nu mai avem ce invata, ce imbunatati, nimeni nu are dreptul sa ne spuna cum si ce sa facem, de fapt ne grabim sa le explicam noi celorlalti asta. Uitati-va la numarul de comentarii, la mesajul lor si veti avea dovada a ce spun eu.
Nimic nu se va schimba in bine in Romania, niciodata. E un cerc inchis, o spirala ce nu poate fi oprita si asta e vizibil cu ochiul liber.
Multi dintre noi sunt atat de prosti incat ar vrea ca IN CLIPA ASTA coruptia din Romania sa dispara. Acum am zis!
Orice altceva nu-i multumeste si este prilej pentru vesnicele comentarii de ratati fara speranta.
@ Alex : Ce sa inteleaga lumea de la tine ? Daca ai gresit , ai realizat ca ai gresit si vrei sa ajuti pe altii sa nu repete (intr o masura sau alta) greseala ta , e rau …
Ei bine, de aceea suntem in situatia in care suntem.
+1 alexnicolae.
Pare greu de vrezut dar sunt oameni care ar lucra la CFR pe post de controlor doar pentru salariu: Nici un ban luat spaga nici o spaga plasata mai sus. Cum spaga nu ajunge mai sus, nici marea coruptie nu mai exista.
E si o vorba: „Pestele de la cap se impute, dar se curata de la coada”.
De ce nu reuseste la noi chestia asta: E doar hazard moral.
https://en.wikipedia.org/wiki/Moral_hazard
@Andrei: foarte bine punctat. Hotia este perpetua pentru ca noi toti o alimentam. Daca oamenii si-ar cumpara de ex bilete de tren, n-ar mai exista „nasi” spagari … etc. Dar cu un ochi radem pentru ca facem o calatorie cu trenul la jumatate de pret, iar cu altul deplagem degradarea din societate …
Si situatia se repeta pe toate palierele si-n toate domeniile.
Ce dragut e sa te gandesti ca a inceput curatirea romaniei. Eu nu cred, fenomenul e mult mai simplu. E ca intr-un acvariu – daca raman fara mancare incep sa se manance intre ei.
Parerea mea e ca ‘curatirea romaniei ‘ ar trebuii sa inceapa din interiorul fiecaruia dintre noi.Imi cer scuze daca a sunat prea pompos sau un pic filozofic. Stau si privesc in jurul meu si vad cum oamenii au o abordare gresita a relatiilor cu ceilalti.Poate ca e o reminiscenta a perioadei comuniste prin care am trecut cand mama mergea cu mine la doctor cu pachetul de cafea in punga si majoritatea navetistilor (mai ales cei care mergeau cateva statii) cotizau la ‘ nasul’. Sincer nu ne mira deloc cand auzim ca prietenul x a dat ‘de-o bere’ lui y sa grabeasca lucrurile ‘intr-o problema oarecare’.Iar toata mascarada asta cu cu arestari in direct la tv si descinderi in forta nu e decat praf in ochi.Autoritatile se comporta ca si cum au aflat ieri ca se da spaga in loc sa se cumpere bilete la tren si gata in cateva zile rezolva problema.Sincer exista cineva normal la cap care considera ca dupa actiunea cu vamesi corupti problema spagilor de la frontiera e rezolvata ? Si pot sa pun aceasta intrebare din nou de craciun: Problema ‘nasului’ de pe tren e rezolvata acum ca au facut cateva arestari ? Mentalitatea romanului trebuie schimbata.Si nu stiu cum si daca e posibil. Suntem o tara de smecheri si nu ne deranjeaza asta decat cand apare altul mai smecher decat noi.Iar in cazul spagii dupa umilele mele cunostinte stiu ca e vinovat si cel care da spaga nu numai cel care ia.Poate ca vor striga cativa : Da lasa-i frate ca e salariul mic si nu au bani sa cumpere bilet ! Si tot pentru ca e salariul mic pot sa ma uit si la ce filme vreau nu-i asa ? Fara sa-mi pese de consecinte.
Propunere: cand esti prins ca ai luat spaga, esti dat afara pentru 2 ani.
Fara procese pentru o spagi mai mici de 50000 de RON. Simplu, rapid, eficient.
Sa tai site-urile care pirateaza si mai ales sa le ceri utilizatorilor de rand sa nu mai downloadeze de pe torente e ca si cum ai taia sursa de tigari fumatorilor. Da, e un lucru bun de facut si trebuie facut, dar nu „cu tancul”.
Eu daca vreau de exemplu sa vad Two and a Half Men, ce fac? Netflix nu avem, Amazon nu livreaza DVD-urile in Romania, iar televiziunile prefera sa ne indoape cu rahaturi gen Pariul cu Viata, In gura Presei sau cine stie ce alta mizerie.
Poate suna exagerat dar intr-un fel e ca pe vremea lui Ceausescu, decat ca acum nu cenzura ne tine in intunericul cultural ci interesele financiare. Si cand zic interese financiare ma refer la astea de tip balcanic, chestii gen de ce sa la luam noi romanilor 7 dolari pe luna ca in America? N-au incotro, putem sa le cerem oricat.
Cine cunoaste putin sistemul de la noi stie ca o eventuala reducere a coruptiei trebuie sa inceapa de la varf. Cei da la nivel inalt fura cel mai mult, au cea mai multa putere, iar cei de jos fura si ei (mai putin) pentru ca stiu ca seful lor fura si astfel il au la mana si exista riscul sa-si deschida gura. Sefii lasa de la ei ca se stiu cu musca pe caciula.