De ce zic în reclame preţurile fără TVA?

Am urmărit zilele aste la tv diverse mizerii, de la “Bătălia de la Kruger”, editată şi explicată ca pentru proşti pe Discovery, la “Fata lu’ Tata”, o emisiune pe care n-ar trebui să o rataţi sub nici o formă. Între ele, reclame. În reclame, preţuri. Preţuri fără TVA. De ce apar preţurile fără TVA, din moment ce 99% din cumpărători vor trebui să plătească şi TVAul?

E o chestie simplă şi psihologică. Ia uite ce mişto e produsul ăla şi costă doar 20 lei! Mă duc să îmi iau! Şi pe drum te bucuri că o să ţi-l iei şi că o să faci treabă cu el şi că o să fie grozav. Şi când ajungi la magazin afli că de fapt costa 22 lei, că TVAul nu era înclus în reclamă decât jos, cu litere invizibile. E reclamă mincinoasă? De fapt nu e, că poate unul din 100 are firmă şi cumpără fără TVA. Nu contează că pentru restul de 99 e mincinoasă reclama!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

39 comentarii

  1. Pai vede omul (care nu gandeste) pretul, daca ii place produsul se duce la magazin, acolo descopera adevaratul pret, si se gandeste ca daca tot a ajuns acolo, ce mai conteaza cativa lei in plus? Si uite asa cumpara. Nu-l mai intereseaza pe om ca a fost mintit…

    00
  2. Am văzut şi eu fata lui tata. Păcat că nu se bat, că în rest era clar ce se întâmplă.

    00
  3. metoda este folosita peste tot, nu numai in romania se zic preturile fara tva.

    00
  4. Mincinoasă tocmai nu e reclama, că produsul costă cu adevărat XX lei fără TVA, probabil că atât cât spune reclama. Ideea e dacă îţi spune că preţul e cu sau fără TVA sau dacă afli surpriza atunci când mergi la magazin.
    Partea proastă e că, de obicei, preţurile fără TVA sunt scrise mai mic şi mai lateral, iar oamenii mai puţin educaţi, mai ignoranţi, mai neatenţi ori pur şi simplu mai grăbiţi sau mai împrăştiaţi scapă din vedere acest amănunt. Vorbesc în România, nu ştiu în Germania cum este.
    Tendinţa de a prezenta preţuri fără TVA este acum pentru maşini şi telefoane (mai scumpe).

    00
  5. @felix: metoda nu este folosita peste tot, in SUA nici nu exista TVA :)
    Europenii e mai smecheri…
    Vorbim in cateva luni – un an cand vom fi doar piata de consum pentru si mai multe jeguri venite de dincolo.

    00
  6. daca e 20 de lei, cu tot cu tva va costa aproximativ 24 de lei (pentru veridicitatea articolului)

    00
  7. Unii, mai…la stramtoare, dau moca (macar) 1/2 din TVA, doar-doar or mai vinde ceva (ex, la InCity…). La imobiliare, criza nu mai e o sperietoare sau ceva potential a se intampla, e o realitate.
    In genere vorbind, reclama e sufeltul comertului, chiar de pe timpul lui Ceausecu. Acum, deh…, s-au mai „stilat” oamenii (in + sau -)…, A-Z.

    00
  8. Reclama de la TV ca reclama de la TV. Dar daca mergi intr-un supermarket ( sau cum se numesc ) gen : Metro, Selgros, Real si stai si cauti pretul de-ti vine acru’ si-ti chiorasti ochii sa vezi si pretul cu TVA ( ca doar asta e scris mic ), ‘procedeul’ asta cum il putem cataloga?

    00
  9. @felix: În ţările civilizate toate preţurile din reclame sunt cu TVA. Toate, fără excepţie.

    00
  10. Vedeţi că s-a deschis un nou mall în Rahova, e ăla căruia-i fac reclamă la radio. Puteţi găsi super reduceri, articole la jumătate de preţ, îmbrăcăminte aproape gratis, încălţăminte la fel, mâncare moca. Mai adăugaţi aici şi faptul că dacă alegeţi să veniţi cu maşina o puteţi parca oriunde, nimeni nu se supără. Aveţi grijă să nu care cumva să vă uitaţi cardul acasă.

    00
  11. uu zboara ce e? e o pasare… e un avion… e MARKETING

    00
  12. Corectare pentru zoso : toata lumea plateste pretul cu TVA inclus fara nicio exceptie, singura diferenta e ca firmele il recupereaza iar persoanele fizice nu.

    00
  13. am impresia ca la reclamele la masini ii obliga sa puna si pretul cu TVA.

    00
  14. @zoso:este adevarat ce spui dar cine crezi ca ar afisa pretul cu TVA daca toti il afiseaza fara? Produsul sau ar fi din start cu 19% mai scump si sunt prea putini cei care intra in detalii legate de TVA sau alte taxe care sint sau nu incluse in pret. Si in Vest este la fel (mai ales la produsele scumpe gen masini, case sau electronice)

    00
  15. laurentiu – cum sa nu existe TVA in sua? din ce filme vorbesti? exista si se invarte undeva in jurul a 8-10% (depinde de statul in care esti)

    00
  16. Si te-ai prins tu acum de chestia asta? Felicitari. Neamtule, deschide nechermanul si vezi de ce acolo toate preturile sunt .99

    00
  17. seeriooos ?

    00
  18. Pai dupa ce se inteapa toata lumea macar 1 data n-o sa mai creada reclamele de genul asta si atunci … ori o dau pe fata ori inceteaza cu reclamele care mint.

    00
  19. dude,ar trebui sa vezi in Canada ,ca si in magazine is fara taxe afisate,am avut un soc prima data la cumparaturi

    00
  20. Curios… era intr-adevar practica asta acu ceva vreme… dar de la un timp vad ca afiseaza si preturile cu TVA… In special la reclamele cu masini… Cred ca e o noua directiva de la CNA in aceasta privinta…
    Urmariti spoturile publicitare la masini daca nu ma credeti…Majoritatea au pretul cu TVA.. Nu stiu daca e la fel la reclamele agatate in oras… da la TV cel putin pretul e cu TVA…

    00
  21. Ca uitasem…
    Preturile cu TVA de care aminteam mai sus, sunt scrise mare…chiar de cele mai multe ori sunt singurele preturi prezentate…

    00
  22. mda sunt unul din milioanele de victime a acestor excrocari adika de reclame mincinoase fara precedent deasemenea nu inteleg institutiile statului care sunt platite de noi(poporu) si nu actioneaza impotriva acestor excrocherii si tot ei ne mai trag in tzeapa si cu aceasta ocazie ii multumim lu BASE pt urmatoarea expresie: sa traiti bine………daca puteti !

    00
  23. Tehnica nu e noua, fiind folosita de ceva ani. Prima data imi amintesc ca am vazut preturile fara TVA in cataloagele de la METRO. Acolo produsele aveau trecut pretul fara tva cu litere de imi spargeau ochelarii si pretul cu tva mic mic mic.
    Acum tehnica a fost preluata pe scara larga. Ceea ce dovedeste ca merge. Si oricum un alt motiv pentru care se foloseste acest principiu este a scoate in evidenta: ” ce pret mic avem noi si uite cat va jepcareste statul”

    00
  24. Intradevar…nu se poate spune ca mint.Pentru ca nu mint reclamele.Doar inseala.E o simpla strategie de comert prin care producatorul/vanzatorul produsului, in limita legalitatii „inseala” clientii creindule iluzii si sperante, de care se bucura asa mult incat in momentul in care ajung sa afle ca pretul defapt e mai mare nu pot renunta la produsul respectiv.-Influentare psihologica –

    00
  25. Preturile fara TVA din reclamele la masini au facut si pui, respectiv pretul cu prima de casare. „Cu prima de casare” fiind scris cu caractere de maxim 2. Asa a aparut masina cu prima de casare fara TVA, unde un Golf e mai ieftin decat o Dacie papuc.

    00
  26. ce roman mai e luat pe nepregatite afland ca trebuie sa dea niste bani in plus?

    00
  27. pana la urma care e problema, atata timp cat regula e „valabila” pentru toti ? daca in magazin toate preturile sunt cu TVA sau toate fara TVA, tot dracu ala. importanta e raportarea la alte preturi atunci cand iti bazezi achizitia pe acesta, iar daca si preturile la care te raportezi sunt tot cu/fara TVA, there is no problemo. sau unii cumpara lucruri in functie de apropierea pretului de valoarea ravnita de toti, adica 0 ?

    00
  28. @adi (,Laurentiu, Robintel): ala nu e TVA, ci sales tax si e aproximativ 8% (difera de la localitate la localitate). TVA-ul se tot cumuleaza la fiecare tranzactie, pe cand sales tax-ul nu.
    In fine, ca sa fiu la subiect, in SUA preturile sunt afisate fara sales tax, cu diferenta ca acolo in unele cazuri, cand cumperi din alt stat de exemplu, nu o platesti. In schimb TVA-ul la noi tot trebuie sa-l platesti intr-o prima faza si abia mai incolo ti-l poti recupera.

    00
  29. apoi cine s-ar chinui sa cumpere pe firma cu factura si cu alte alea un produs de 20 lei doar ca sa scape de TVA mi se pare chiar zgarcoman :)) merita sa-si piarda intr-o zi portofelu

    00
  30. Bre, astia care dati in Metro, ala nu e supermarket! E un „angro”, publicul lui tinta e reprezentat de firme, de aia nu indica TVA-ul.

    00
  31. @canadianu’: problema e ca-ti faci niste calcule care iti sunt date peste cap. Poate ca am bani aproape ficsi la mine, iar la casa ma pomenesc ca de fapt nu am suficienti. Ce mai fac in cazul asta?

    00
  32. o greseala economica fundamentala: TVA-ul ala NU ramane magazinului.
    El se duce mai departe spre stat (ma rog, se fac regularizari de TVA intre cel colectat si cel deductibil. in functie de diferentele dintre astea doua, magazinul primeste bani de la stat sau trimite bani catre stat.)
    produsul intr-adevar COSTA 20 de lei. cei 19% (cazul Romaniei) sunt impozit pe consum

    00
  33. cristian, daca tu te duci la supermarche cu bani ficsi, inseamna ca nu ar trebui sa-ti faci cumparaturile acolo, ci la food bank. ca sa nu mai zic ca s-au inventat si cardurile, eventual cu overdraft, etc. asa ca argumentul asta nu tine.

    00
  34. Eheii, asta nu este nimic pe langa ceea ce se intampla la hypermatketuri, cand apar asa zisele oferte, cand se anunta pompos ” mare oferta”, adica pretul trebuie sa fie mai mic la produsul ofertat, insa de fapt pretul creste sau ramane la fel ca inaite de anunt. De asta ce mai spuneti?

    00
  35. in primul rand exista o diferenta clara intre formatul cash@cary gen Metro si Selgros care se adreseaza in primul rand revanzatorului – in acest mediu se discuta in general fara TVA; in schim in magazinele gen HyperMarket, Super Market care se adreseaza in primul rand consumatorului final, aceasta practica este perfect legala dar maniplatoare. Face parte din arsenalul de „tehnici de vanzare” (maniplare) gen electrocasnice la intrare (totul ti se va parea ieftin mai incolo), un numar limitat de produse cu pret redus (faci un deal adevarat dar nu te uiti in cosul tau care e plin acum de produse mai scumpe poate decat in magazinul de alaturi) si multe alte mici smecherii care nu fac altceva decat sa profite de slabiciunea umana. Datoria ta este sa te informezi si eventual sa refuzi…dar noi suntem obisnuiti si INVATATI sa acceptam…..Protesteaza Romane!!!

    00
  36. preturie fara tva sunt ca biletele de avion low cost – zbori cu 1 cent . Pfoai ce chestie? da dar e taxa de aeroport, taxa de kerosen, taxa antitero, taxa ca platesti cu cardul, taxa de fraier. Total 101 euro.

    Mi-a venit sa rad la explicatia ca tva e un impozit si vanzatorul il da mai departe saracutul si doar pretul fara tva intra in buzunarul lui. La cate chestii se fac la negru in romania, evaziunea de tva e groasa rau. Daca s-ar pune serios pe controale, ar mai iesi un 5% din pib.

    00
  37. gunnar, din ce tin eu minte mecanismul de calcul al TVA e acelasi peste tot in EU. da na, mai greu in Romania cu ganditul dincolo de varful nasului personal.
    hai ca te asteptam sa-ti treaca rasul :D

    00
  38. Apropo de UE si TVA, firmele inregistrate ca platitoare de TVA in UE au TVA 0 (zero) pentru ce cumpara din Romania (valabil si invers). Cu anumite conditii, bineinteles.

    00
  39. @zoso … nu ca te-as critica s-au ceva … da cat te-ai gandit pentru post-ul acesta? crezi ca toti care iti citesc blog-ul acesta sunt niste retardati ? hmmm….

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile