De ce vine toată lumea la Bucureşti?

Iată o explicaţie simplă pentru dorinţa arzătoare a tuturor românilor de a veni la Bucureşti:

Comparativ, în Cluj şi Timi­şoara, alte două oraşe cu activitate econo­mică im­portantă, angajatorii oferă salarii cu circa 30% mai mici. La fel stau lucrurile şi în cazul ieşenilor, iar la Zalău şi Călăraşi diferenţele sunt chiar mai mari de atât, salariile din aceste oraşe fiind la jumătate faţă de nivelul din Bucureşti.

Este adevărat că nici costul vieţii nu este la fel de ridicat ca în Capitală. Diferenţele însă nu sunt la fel de mari. Spre exemplu, dacă salariile în Iaşi sunt cu aproape 30% mai mici decât în Bucureşti, costul vieţii este doar cu 2,8% mai scăzut. Un exemplu şi mai grăitor este Călăraşi, oraşul cu cea mai mare diferenţă de salarii faţă de Bucureşti – 47,6%. În ciuda acestei diferenţe, costul vieţii este cu doar 9% mai mic decât în Capitală. (sursa)

sapaturi_universitateDa, se fac economii la timp, combustibili şi chirii, dar până la urmă roşiile şi pâinea costă la fel şi în provincie, dar salariile sunt mult mai mici. Uneori mult mai mici.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

55 comentarii

  1. True story.

    Ce nu pricepe prostălău’ de Timişoara bucuros să meargă la master la Bucureşti e că locul de muncă bine plătit nu îl aşteaptă personal, după care se întoarce în Timişoara bucuros de un job pe vânzări la Ursus plătit cu 13 milioane pe lună.

    00
  2. La Zalau se poate face economie mare la combustibil. Asta pe distante sub 4km unde de regula ajungi mai repede pe jos decat cu masina.

    La Zalau e o gaura neagra a afacerilor, foarte putine idei ajung afaceri si si mai putine ajung sa fie pe profit dupa 3 luni.

    La Zalau sunt mii de jocuri de noroc, aproape 1 aparat la 10 locutori, zalauanii spera la castiguri fabuloase peste noapte, (fapt pentru care isi inchid si afacerile daca nu au profit dupa 1 luna).

    La Zalau exista un singur „mall” care isi inchide portile la ora 8 si duminica.

    La Zalau nu mai exista cinematograf, dupa 5 ani de pauza s-au deschis 2, unul 3D care s-a inchis apoi dupa nici 6 luni, celalalt dupa 12 luni.

    Si ar mai fi cateva de mentionat, dar imi scapa acum.
    Cel mai bun prieten s-a mutat la Bucuresti, iar cand vine „acasa” sta un weekend si pe urma merge scarbit inapoi.

    00
  3. O mare parte din prietenii mei ce au terminat facultate anul acesta se indreapta catre Bucuresti. Trei sferturi sunt fete, unele sunt descurcarete si vor face treba dupa ce termina SNSPA … pe altele le suspectez ca pleaca dupa fat frumosi prin Bamboo. Cica Bamboo Brasov si Kasho e naspa ca e pline de interlopi, aia din Bucuresti sunt fie fii de politicieni cinstiti, fie oameni cinstiti si muncitori – poate fotbalisti.

    Mie mi s-a propus de multe ori sa plec la Bucuresti. Nu dau insa Tara Fagarasului si Brasovul pe asa ceva – stau la casa mea iar veniturile mele se leaga mai mult de relatii decat de munca bruta – ar fi nasol s-o iau de la 0. In tari mai dezvoltate as pleca macar cativa ani daca as avea un plan de bataie sigur.

    00
  4. @Ovi Sarb vezi ca „prostalaul” de Timisoara care merge sa faca master in Bucuresti este in 90% din cazuri un student venit la facultate din alte parti ale frumoasei noastre tari. :) cum ar spune englezu’ „get your facts straight” :)
    Nu am salariu la nivel de Bucuresti dar mai bine in Timisoara decat pe bani multi in haosul din Bucuresti.

    00
  5. cu mentiunea ca la mine in departament din 12 persoane suntem 3 din zona :))

    00
  6. pana la urma, acum si in Bucuresti se gaseste greu un serviciu bun

    00
  7. Imediat dupa finalizarea studiilor superioare, studenteii tarzii sunt tentati de un salar cu 30% mai mare, dar nu iau un calcul cheltuielile cu cel putin 20% mai mari in Bucuresti decat in alte orase din tara (diferente de chirie, distante mai mari deci consum mai mare de carburant, etc). Dupa vreo 2 ani de ‘horjeala’ a la Bucuresti (daca nu au fost in stare sa ocupe o pozitie cat de cat), se intorc ‘obositi’ acasa si se multumesc si cu un salar cu 30% mai mic, ca nah, ‘stresul ne omoara’.

    00
  8. in ardeal imensa majoritate a celor care pleaca de aici pleaca in strainatate, nu in bucuresti. unii se mai intorc in vacante si sarbatori. azi am auzit pe una strigand in italiana la copilu-so in fata blocului.ca poplaritate a destinatiei,bucurestiul cred ca e undeva intre suedia si grecia.

    00
  9. Cunosc cel putin 3 persoane care vor sa plece din Bucuresti in Cluj, ca e mai decent orasul.
    Chirii mai mici, lume mai linistita, oras ceva mai curat, salarii aproximativ la fel (in IT).

    00
  10. hmm…De ce vine toată lumea la Bucureşti?…Sunt de parere ca 60 % din cei care vin la Bucuresti se intorc … sau emigreaza :D . De ce acest miraj ?! Pai, Locuri de munca mai multe ( bine sau nu platite ), Locuri de distractie ( incepand de la parcuri, baruri-pe diferite domenii, puburi, foarte multe „discoteci „…, teatru ( multe orase fiind sarace in asa ceva , sau inexistent ! ), prezenta Mall-ului mai atrage …si multe alte….motive!!!E adevarat ca exista si dezavantaje: chirie/praf/aglomeratie/etc

    Anunt pe aceasta cale si NOUL BLOG de Arte Martiale: http://www.blogu.lu/martialarts

    Numai bine,
    D.S.

    00
  11. Pana la urma nu e vb de bani. Nu m-as muta in Bucuresti…Doamne fereste.

    00
  12. daca esti baiat istet, esti istet oriunde te-ai duce si te adaptezi. daca nu, intoarce-te de unde ai venit si nu emite pretentii, arogantule.

    00
  13. Acum nu ar scrica nici o comparatie intre capitala noastra si una din tarile occidentale … :)

    00
    • @Randy: spre exemplu, in germania munchen e un oraş mai scump decât berlinul, pentru că sunt mai multe fabrici şi mai multe oportunităţi.

  14. Sinteti voi individiosi pe succesurile noastre comerciale, profesionale, sexuale, sportive si filosofice. Ce provinciali resentimentari, dom’le…

    :rofl:

    00
  15. lumea buna nu sta in buricul targului ,ci in imprejurimi si calatoreste maxim o ora cu masina pana la locul de munca din centrul metropolei, de aceea o chirie sau o casa in jurul londrei e mai scumpa decat una din city

    00
  16. Asta e fratica. Mai stau aici un an dupa care ma duc la Zalau ca e benzina mai ieftina si in 10 ani apuc sa i iau lu ala un pampers din toate economiile. Du te maaaa!

    00
  17. problema este ca toate business-urile se deschid in Bucuresti. Putine firme au curajul sa plece de aici, chiar daca ar avea cheltuieli mai mici in provincie.. pentru ca nu au infrastructura, pentru ca relatia cu institutiile statului e mult mai proasta si mai inceata daca nu esti „la centru”, pentru ca nu au aeroporturi, nu au servicii de calitate (sa ne gandim numai la curierat, nu vreti sa stiti cum sunt aia prin orasele mai mici..) si nu in ultimul rand, nu au piata de munca dezvoltata, calitatea profesionala a oamenilor scade (pentru ca un oras mic nu atrage forta de munca, trebuie sa te multumesti cu localnicii, deci numere mult mai mici din care sa alegi)
    De aia Bucurestiul e asa de incarcat, pentru ca peste 50% din forta de munca sta cu chirie, e venita din afara, iar infrastructura orasului nu face fata. De aia e haos, cum zicea cineva mai sus (bine, nici atitudinea locuitorilor nu ajuta cu nimic, suntem cu totii romani..), si de aia e plin de suedeji (unde sa se duca sa fure, in Calarasi??).
    Sorry de postul lung..

    00
  18. citind comentariile se identifica aceleasi mituri romanesti:
    – in vest e mai bine ca e lumea mai civilizata si nu-s manelisti. fact: doar in sibiu si in cluj am auzit atatea manele ca in dragul meu bucuresti. iar ardealul e locul de unde au plecat multi manelisti.
    – in bucuresti consumi multa benzina. da, dar exista si transport in comun! desi noi, ca vrednici absolventi si yuppies wannabe, nu ne putem misca fundurile decat in masina, ca doar aici ne-a nascut doamna mama.
    – de regula vrem sa plecam da orasul ala nou tre’ neaparat sa aiba mall, ca na, ca zombie moderni nu ne putem agrega decat pe langa ele.
    – daca sunt incapabil sa ma angajez decent si o frec 2 ani vanzand bere si pampersi, ma car inapoi. desigur, de vina e bucurestiul, bucurestenii, haosul, pretul benzinei, cainii vagabonzi etc. niciodata eu.
    asa ca, mai bine stati acasa daca nu faceti fata. si asa suntem prea multi p-aci. si scutiti-ne cu atitudinile de superioriate. credeti ca daca nu va adaptati aici v-ar fi mai usor afara?

    00
  19. Bucureştiul are ca dezavantaj problema traficului şi benzina pe care o consumi în exces, în rest… preţurile la piaţă sunt mai mici. Vă spun asta din situaţia mea de locuitor al mun. Călăraşi, care prefer să vin să-mi fac cumpărăturile în hipermarketurile din Capitală datorită preţurilor mai mici şi a varietăţii mărfurilor. În Călăraşi, de exemplu, (ca şi cheltuieli) doar chiriile sunt sub cele din Bucureşti. Dar dacă eşti proprietar (ca 75% din români) „avantajul” ăsta dispare.

    00
  20. Logica mea:

    Nu iti place orasul in care esti => te duci intr-unul mai mare (eventual capitala)
    Toata lumea gandeste ca tine => orasul devine din ce in ce mai aglomerat si mai poluat
    Nu iti mai place in orasul mai mare (eventual capitala) => PLECI in alta parte!

    Si aici e momentul in care imi iau eu multa …. de la astia din provincie… ca le zic sa plece:)
    (PS: nici mie nu mi-a convenit sistemul de invatamant din capitala si am plecat, fara sa ma dau cu fundul de pamant)

    00
  21. Eu am venit din lipsa de alt job in orasul meu, Constanta, la terminarea facultatii. Optiunea era sa ma uit pe pereti, sau un post in invatamant la zeci de km de oras, poate chiar 100 si platit „corespunzator” (30% mai puntin decat pentru primul job din Bucuresti era parfum). Am ramas, dar la momentul asta nu exclud posibilitatea unui 30% mai putin intr-un oras decent. Dar in vestul tarii, nu la est.

    00
  22. @ bogdan: de acord cu toate afirmatiile, mai putin cu „atitudinea de superioritate” care, fara suparare, este un simptom preponderent bucurestean!

    Ma numar printre persoanele stabilite in Bucuresti, venind dintr-un oras mic si fara perspective profesionale, adaptata 100% si care face fata cu brio Bucurestiului, folosind transportul in comun.

    Si cu toate acestea, superioritate si aroganta mai mare decat la bucurestenii (bastinasi sau parveniti) nu am intalnit niciunde.

    Dar DA! Nu da vina pe sistem, cand „tu” (individul in genere) esti un incapabil si un inadaptabil!

    00
  23. banii nu sunt singurul fcator in alegrea Bucurestiului.

    Bucurestiul are un ritm aparte, al lui. Pe care nu il mai gasesti pe nicaieri il alta parte

    00
  24. Rosiile si painea au aceleasi preturi. Dar pune la socoteala: imbracamintea, iesitul in oras, etc. Acestea sunt mult mai scumpe in buc decat in alte orase…

    00
  25. @scorpie – Grija mare sa nu te adaptezi prea tare ca poate mai dispare vreo flota, vreo fabrica, etc. Cam asta inseamna la noi sa te adaptezi sistemului.

    00
  26. Hai sa-ti mai zic eu un motiv. Am fost de curand intr-un alt oras mediu spre maricel din tara si am vrut sa iau masa la restaurant; de pe un meniu de tzashpe pagini, am reusit intr-un final glorios sa comand un piept de pui la gratar cu o salata de rosii. Ca restul nu existau decat pe hartie, am avut o conversatie ca din filmele cu prosti cu chelnerul…

    E un exemplu care poate fi considerat generic, cred ca se poate extrapola la orice fel de servicii. Mi se pare ca, lasandu-le la o parte cele din rangul 2 de marime ca sa zic asa, Cluj-Napoca, Iasi, Constanta, Timisoara, restul de orase, daca nu sunt cat de cat turistice, parca sunt incremenite, nush cum sa explic mai bine; nu-ti ofera nicio optiune. In Bucuresti, daca vreau sa mananc picioare de peste, gasesc picioare de peste :D

    00
  27. Eu stau in Arad si nu m-as muta in Bucuresti pentru toti banii din lume! Poate cel mult in Timisoara sau undeva la munte!

    00
  28. @ Florin: sunt inofensiva!

    @ animaloo: ti-a scapat sensul afirmatiei „superioritate si aroganta mai mare decat la bucurestenii (…) nu am intalnit niciunde”. Ideea era: nu AM intalnit niciunde (in alta parte).

    Habar n-am cum sunt timisorenii, ca din fericire pentru mine nu m-am mutat ca suedejul cu cortul sau ca pasarica dintr-un cuib intr-altul :)

    In Bucuresti am ajuns si evident ca la Bucuresti m-am raportat.
    Sunt de acord (din nou) cu transportul in comun.

    In incheiere: este deja cunoscuta o oarecare ranchiuna intre bucuresteni si timisoreni. Pun pe seama acestui fapt, mica „rabufnire” a ta ;)

    00
  29. @scorpie : o scapare freudiana tot ti s-a strecurat printre randurile scrise cu chibzuiala provincialului ce-si critica gazda ..”bastinasi sau parveniti” – vezi tu, unele sunt mere si celelalte sunt pere, dar psihanalizand… banuiesc ca nu te consideri bastinasa cu siguranta. V-ati saturat de „superioritatea” bucuresteanului ? lasati tranvaiul 41 sa circule mai gol si drum bun inapoi la casa de chirpici si la buda din curte.

    00
  30. Se fac atatea comparatii intre orase dar se uita ceva: daca Bucurestiul NU ar fi capitala tarii unde sunt toate institutiile statului, toate sediile firmelor mari, toate…toate…toate… si mai ales unde se aduna toti banii din toata tara, ce ar fi Bucurestiul? Unii au „noroc” sa se nasca in Bucuresti, altii se nasc intr-un catun din varful muntelui. Cu ce este mai „cu mot” bucuresteanul? Comparati Bucurestiul cu Zalau sau Calarasi? Comparati-l cu un oras de seama lui. Adica cu o capitala. Cum ar fi Viena, Roma, Madrid, ca sa nu intind coarda si sa spun Londra sau Paris.

    00
  31. @scorpie: o daaa. timisorenii sarmanii nici nu au nasu pe sus.

    Bucurestiul are unul dintre cele mai ieftine transporturi in comun. nu toata lumea trebuie sa mearga cu masina.
    hainele nu-s mai scumpe
    ritmul vietii din bucuresti (cum zicea si haolica) e total aparte

    toate capitalele au aceasta problema. Aglomerate. Cu bani mai multi. Hulite si iubite in acelasi timp.

    00
  32. @ George; fix despre „casa de chirpici si la buda din curte” vorbeam cand am zis aroganta ;)

    Stiu bucurestenii la ce ma refer, drept dovada se simt ofuscati si de cei inadaptabili, si de aia care rezista ritmului „deosebit”.

    Cat despre o „scapare freudiana”…nu vad ce legatura are Freud cu locul de bastina. Ala era Kant :)…din ce stiu eu, asa din provincia mea.

    00
  33. dect sa locuiesc in buCUResti mai bine emigrez in uganda
    nush de ce dar am alergie la burtosii in slapi cu burdihanul la soare si tricou „da firma”…

    00
  34. pana la urma e vorba de ceea ce vrei de la viata. si evolutia in cariera cere uneori sa te muti si in Bucuresti. si aici ma simt ca un robotel. si de-abea astept sa ma mut inapoi in Cluj sau Sibiu.

    00
  35. @ scorpia si altii similari (bucuresteni parveniti asa cum se autodefinesc): Eu fiind bucurestean bastinas am o singura rugaminte: daca veniti aici, comportati-va decent. Atat. Nu va mai iluzionati ca bucurestenii bastinasi sunt cei care se calca pe bombeu si se injura in trafic, nu mai traiti cu impresia ca bucurestenii bastinasi sunt cei care asculta manele. Eu tin minte Bucurestii anilor 90 si nu era chiar in halul in care este azi, deci nu chiar numai bastinasii sunt de vina.

    Ce ar trebui inteles este ca odata mutati aici deveniti bucuresteni, parte a comportamentului bucurestean, parte a vetii bucurestene. Injurand bucurestenii va injurati pe voi si, de fapt deveniti niste bucuresteni care injura.

    Acum, pentru bucurestenii cu nasul pe sus: daca nu veneau valuri de oameni cdin provincie voi chiar credeti ca mai evolua orasul asta asa cum a facut-o ? E adevarat ca e un fel de cotet al porcului fata de alte capitale… dar fata de orasele noastre de provincie e la mare distanta. Si nu e nicidecum doar meritul bucurestenilor bastinasi.

    Pe scurt: comportati-va cu totii ca oamenii nu ca vitele si o sa fiti uimiti de rezultate. Eu in orasul asta am o viata chiar foarte placuta, calma, nu vin in contact decat cu oamenii cu care aleg sa vin in contact, nu ma intereseaza daca x vorbeste cu vreun accent ci doar daca spune ceva ce conteaza, n-am mai auzit o manea de vreo 5 ani (no kidding)… deci se poate. Sunt cateva elemente enervante pe care nu le pot evita, cum ar fi motociclistii zgomotosi, ridicatul gunoiului la pranz, banii publici cheltuiti pe idiotenii, cainii care se inmultesc si altele. Dar nici nu am vazut inca vreo capitala care sa nu aiba inconveniente majore (si nu spuneti Berlin sau vreo capitala nordica ca inseamna ca sunteti idioti, romanii n-au nimic de-a face cu popoarele alea).

    00
  36. @ screw: pai go! Muta-te in Uganda. Nu o sa plangem cresterea IQ-ului mediu al poplatiei datorata mutarii tale.

    00
  37. @scorpie „scapare freudiana” este o expresie, care se refera la o disonanta care apare intre ce ai vrea sa spui ce ce iti iese de fapt pe gura (sau pe tastatura). diferenta respectiva vine din fapul ca subconstientul te tradeaza si iti iese altceva decat vroiai oficial sa spui. Nu are nici o legatura cu nici un Kant, etc. In cazul tau particular, explicatia poate veni si din satisfactia subconstienta a atingerii statutului de parvenit odata ajunsa la oras. si bastinasii ajung parveniti sa sti. de asta spuneam ca sunt chestii ce nu pot fi comparate.
    ca o erata pentru rautaciosi, am uitat sa pun tranvai intre ghilimele, era o ironie rautacioasa si plina de aroganta..

    00
  38. @scorpie: George cam are dreptate. Tracand peste mistocareli, nimeni nu e obligat sa stea undeva unde nu vrea. Nu stiu cati bucuresteni autentici cunosti tu, dar un bucurestean nu urla peste tot ca e din bucuresti, asa cum fac cei care se stramba din toate incheieturile cand ii intreaba cineva de unde sunt, raspunzand inevitabil ca nu sunt de aici (de parca ar fi o boala sa te nasti in bucuresti). Pe mine nu ma deranjeaza un om in functie de locul unde s-a nascut. Mi se pare stupid. Cam la fel de stupid ca a scrie de la un laptop din drumul taberei, ca oamenii sunt de cacat in bucuresti.
    Apropo…tu, asa adaptata 100 % , esti bastinasa sau parvenita?

    00
  39. @scorpie: In mare parte majoritatea locuitorilor din Bucuresti nu sunt bucuresteni, sunt oameni veniti din toate colturile tarii.

    00
  40. @ George: nu exista nicio „satisfactie subconstienta a atingerii statutului de parvenit odata ajunsa la oras”.

    In primul rand pentru ca vin tot dintr-un oras, nicidecum dintr-o „casa de chirpici si buda din curte”, asa cum te-ai grabit tu sa etichetezi, si nicidecum ca si cum ar fi o problema cu casele de chirpici (vezi primul meu comentariu: „Ma numar printre persoanele stabilite in Bucuresti, venind dintr-un oras mic si fara perspective profesionale”) si in al doilea rand, pentru ca nu gasesc nici satisfactie si nici gram de rusine vis-a-vis de statutul de „parvenit”. A fi parvenit nu face pentru mine nicio diferenta intre Oameni (cu O mare!).

    @ adastra: sunt olteanca, „dulce precum mierea de albine”.
    De ce? Are vreo importanta?

    00
  41. @ H: nimic mai corect! Cunosc insa si bucuresteni extrem de „xenofobi”, daca pot folosi termenul asta, desi cam impropriu in contextul de fata.

    De obicei, fac afirmatii bazate pe lucruri concrete, pe intamplari si experiente, asa ca stiu cand am de-a face cu un bucurestean adaptat si cu un bucurestean nativ…oricum, diferenta tine de educatie.

    00
  42. @scorpie ..de unde si scaparea freudiana de care vorbeam :) .. now go lookup „parvenit”.

    p.s. ..si btw, exspectata ut abyssus.

    00
  43. @ George: multumesc. Filosofia noastra se incheie aici, am investit deja ceva energie si pentru un scop insipid.

    Conflicte de opinie vor fi mereu, ma pastrez si pentru altele ;)

    Noroace!

    00
  44. Fara aluzii la zoso, o situatie similara, dar la alta scara se intampla in Brasov. Imi zicea o prietena cum ca orasului i se mai zice Iasiov, ghici de unde vine. Si ghici cine e cel mai cu nasul pe sus din Brasov, apropo de mica mea aluzie.

    Evident, aceeasi chestie se intampla si cu Bucuresti, cu oameni veniti din toata tara. Oras care a avut un influx masiv de parveniti inca de pe vremea lui Ceasca si aia, desi acum la varste inaintate, inca se poarta ca ultimele lichele. Atentie, spun parveniti si nu oameni din provicie, pt ca nu toti din provincie sunt asa. Ba chiar din contra, provincialii de acum sunt mult mai ok decat aia de atunci. Poate si pentru ca multi vin aici in timpul facultatii si stau niste ani buni, cunosc oameni, se angajeaza aici…

    00
  45. Da,sper ca acum au inteles toti moldovenii aia cretini ca in Bucuresti vin oameni de prin toate zonele tarii si ca de obicei pe aia pe care ii catalogati ”jeguri si cocalari” sunt neamuri de ale voastre din ”muoldova” si nu bucuresteni.La fel pentru oltenii cu prazul ofilit si ardelenii cu fata ca gogosarul de la atata bautura.
    Din partea mea,duca-se toti din Bucurestiul asta murdar la ei in varf de deal unde nu miroase a asfalt incins si miroasa a baliga :))

    00
  46. totul inchis la 11??? Zoso minti…

    00
  47. Este adevarata ideea ca in Bucuresti poti sa mergi cu transportul in comun, multi o fac foarte bine. Si nu cred ca este aiurea sa te muti dintr-un oras mai mic. Singura problema a capitalei noastre sunt cei care ajung acolo si nu aduc un aport. Majoritatea sunt cum zicea cineva mai sus cocalari cu burta la soare sau motociclisti care stau cu chirie si isi ambaleaza motorul la 12-1 noaptea pe strazi. Si multe mai erau de spus, dar am incalecat pe-o sea si v-am spus povestea asa.

    00
  48. @ Patraulea: este cel mai pertinent comentariu pe care l-am citi aici!
    Se vede ca esti impartial, ceea ce te califica foarte mult pentru a posta un comentariu intr-un astfel de subiect „sensibilos” pentru multi.

    00
  49. In general, o tara serioasa de prima mana, nu atrage totul spre capitala. Sunt de acord, toata lumea cand spui Romania, indirect zici Bucuresti, ai o gramada de avantaje si toate cele. Dar totusi criza asta, a scos la iveala, unele probleme pe care capitala le are(trafic, infrastuctura etc.) lucruri care din punct de vedere al omului de afaceri care vrea sa faca ceva intr-o zona, conteaza, mai pune si eventualele impozite si cat de curand o sa vedeti o migratie interesanta spre alte zone(acum s-au dus spre ilfov, peste cativa ani se va migra spre celelalte zone ).

    Capitala, are un ritm de crestere foarte mare, dar se va ajunge in cativa ani, daca nu deja se intampla asta, ca acel ritm sa stagneze, eventual sa scada.

    Legat de oamenii care ajung in Bucuresti, cate bordeie atatea obiceie.

    00
  50. Cateva ganduri la intamplare:
    – in afara de mine si de inca cineva, toti colegii mei nu s-au nascut in Bucuresti. Nu mi-as da seama ca nu sunt din Bucuresti, si au venit inclusiv din Ardeal. Au ramas aici dupa studii pentru ca si-au putut gasi de lucru mai banos decat acasa si mai aproape de ceea ce le place sa faca. Sunt cu totii extraordinari (ok, suntem firma de IT), dar daca aveti de injurat bucuresteni, ganditi-va ca 90% au venit in ultimii zeci de ani din alte parti ale tarii. Concurenta pentru resurse i-a facut mai nervosi, dar si lipsa de educatie a celor mai putin calificati nu e de neglijat.
    – sunt cativa zeci de experti certificati in domeniul meu. Toti lucreaza in Bucuresti. Chiar si in alte orase mari, nu sunt firme care sa aiba nevoie de ei sau acele firme nu si-ar permite sa ii plateasca. Cei care nu au vrut Bucuresti au emigrat direct…

    00
  51. Exact aceleaşi calificative pe care le au postacii pentru bucureşteni, de parcă le-ar fi învăţat pe dinafară, folosesc căpşunarii pentru vestici: americanii sunt graşi, francezii sunt nespălaţi, italienii sunt răi de gură, nemţii sunt îngâmfaţi, englezii sunt beţivi etc (de fapt Dorel e cel mai cosmopolit român, fiindcă bea ca un englez, e la fel de burtos ca un mâncător de KFC, trece pe la duş mai rar decât nepoţii lui conu’ Nicolas, e mai tare în gură decât italienii şi e la fel de îngâmfat ca un purtător de nume cu „von” :P ). Complexul tipului care se crede merituos şi urăşte ideea că ascultă de un şef prost, numai fiindcă şeful e băştinaş şi el e un imigrant fomist.

    ~Nautilus

    00
  52. Sa va spun un mic secret de provincial. Doar la a treia generatie nascuta si crescuta intr – un anumit loc te poti numi nativ, bastinas, de – al locului, orasean… you name it. Drept urmare va intreb: cati dintre voi sunteti cu adevarat bucuresteni acum ? Mai mult de doua treimi din poplatia capitalei este formata din muncitori sau copii de muncitori adusi cu japca aici si bagati in niste cutii de chibrituri de catre Marele Conducator. Si in mare parte acestia sunt cei care au aere de superioritate. Ei nu inteleg ca a fi bucurestean nu inseamna sa – ti scrie in cartea de identitate la rubrica domiciliu : Bucuresti, Sector 5. LOL. A fi bucurestean tine de educatie si atitudine. Te numesti burestean cand vei invata sa traiesti civilizat in orasul asta si sa profiti de tot ce are de oferit: universitati, joburi, oportunitati de cariera, teatre, baruri, parcuri etc. Punct.
    Discutia a plecat de la oras in sine, nu de la oameni. Ei bine in privinta asta pentru mine lucrurile sunt clare: daca vrei liniste si pace te duci la Cluj, Sibiu; daca vrei un oras activ atunci te duci la Bucuresti. Toate vin cu ++ si – , insa daca stii sa alegi ce – i mai bun dintr – un anumit loc, Buc este un oras fain.

  53. Nu este un mit, in vest sunt mult mai civilizati decat noi. Am fost socat cand am stat cateva zile in Cluj de linistea si civilizatia de acolo. Asta nu inseamna ca n-au si ei cocalarii, suedejii, taranii si prostii lor, toate orasele din lumea asta au specimene ciudate, dar per total, numai faptul ca nu se claxona din 2 in 2 secunde in plin centru spune multe.

    Eu zic ca lucrurile stau cam asa: Nu-ti place unde locuiesti si poti sa te muti, fa-o. Consideri ca n-ai facut o alegere buna, muta-te inapoi. E simplu.

    Stiu si eu pe unul care s-a mutat de 2 ani in Bucuresti si se plange. Ca e prea cald, ca e prea mult trafic, ca vecinu e naspa: DU-TE INAPOI atunci. Daca nu, nu te mai plange.

    Si aerele de superioritate tin de educatie si inteligenta (or lack thereof, cum ar spune englezu’ :P). Conteaza ce fel de om esti, nu ce scrie pe buletin… Cunosc oameni care au stat o viata la sat si sunt de nota 10, iar altii care stau in centrul capitalei si sunt niste mari tarani. Nu putem generaliza.

    Mie imi place in Bucuresti si nu cred ca ma voi muta vreodata, poate in alta tara. Nu zic ca e perfect, e doar cea mai buna varianta pentru mine. Cine nu e de acord e liber sa plece.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile