De ce sunt spitalele varză?

Pentru că sunt 22 milioane de pacienţi şi doar 5 milioane de plătitori.

Vedeţi ce răspuns simplu la o problemă aşa complicată? Ce manageri proşti, ce şpăgi, ce corupţie, ce lipsă de personal. Ne complicăm aiurea. Nu. Sunt bani prea puţini pentru câţi pacienţi sunt. Ăia 5 milioane (mă rog, 4 acum) cotizează inuman de mult şi totuşi îndeajuns pentru nevoile sistemului.

Asta e tot.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

16 comentarii

  1. Plus ca sunt foarte multi batrani care se duc la spital sa se interneze pentru un nimic. Macar acolo au o masa calda si un patuc. Acasa trebuie sa stea cu gazele deschise si parca e prea mare cheltuiala. Maica-mea si sormea s-au operat in strainatate ( ungaria ) ca aici era jale.

    00
  2. nu-i bai.. tot timpul in noi, astia care muncim a lovit statul.. noua ne-a marit impozitele..pe noi ne jupuie, ca doar noi avem bani

    00
  3. Problema este de fapt ca statul vrea vrea sa plateasca mai mult decat isi permite iar poplatia care consuma cele mai multe resurse medicale nu vrea sa inteleaga ca serviciile medicale costa bani si ca cineva trebuie sa plateasca banii aia. De aia se tot screm astia de cand am intrat in UE sa stabileasca un pachet de baza de servicii medicale, pe care sa le plateasca statul, iar restul sa fie pe asigurari private, asa cum e in toata lumea asta. Dar daca medicul de familie te interneaza pentru ca te dor maselele iar doctorul de spital te primeste la internare pentru ca stie ca vei cotiza spaga acolo, e clar ca nici unul dintre ei nu vrea schimbarea sistemului. Iar pacientul, ipohondru sau nu, prefera sa cotizeze la dom doftor in buzunar … numai el stie pentru ce.

    00
  4. Cred ca ai vrut sa zici „nu” indeajuns pentru nevoile sistemului. Si faptul ca sunt prea putini cotizanti la sistem raportat la numarul beneficiarilor, este foar unul dintre motivele pentru care sistemul este cum este. Mai sunt si altele: cheltuirea banilor, asa putini cum sunt, fara cap, furtul, spaga, indiferenta personalului…

    00
  5. Despre spaga pe care tre’ s-o dai in spitalele din Bucuresti (Romania), stim cu totii, s-a tot scris si se va mai scrie, exista si va exista mereu, e un lucru normal, cotidian si despre care chiar e bine sa se scrie pentru ca atunci cand te afli in momentele cele mai grele sa stii ce ai de facut.
    La un moment dat s-a spus ca se va legaliza spaga si ca va disparea, ERONAT, atunci vom da spaga la spaga si va fi amar de noi. Eu zic s-o lasam asa pentru ca nu va disparea niciodata indiferent ce legi, ce persoane vor exista.
    Vorbim acum de spaga pe care tre’ s-o dai in ”Spagalul” Municipal Bucuresti (SUUB).
    1. te incalzesti cu o mica spaguta data tiganusilor pentru un loc de parcare, pentru ca la cat loc este in jurul spitalului nu s-a gandit nimeni sa faca o parcare ca lumea fara sa stai cu frica ca-ti zgarie tiganusul masina daca nu-i dai ceva.
    2. ca sa ajungi sa intri fara sa fii luat la intrebari si sa fii tinut in fata spitalului ca un milog, tre’ sa palmezi 5 lei si sa-i dai portarului ca sa urci fara probleme asta daca nu vrei sa astepti pana la ora 2 cand sunt vizite (tre sa-i palmezi ca cica ”sefu sunt camere aici”).
    3. ca cel drag sa aiba parte de un pat curat si sa nu stea cu plosca la nas tre’ sa bagi in pusculita infirmierelor (2/zi), cel putin 200 mii.
    4. ca ruda/prietenul sa fie bagata in seama de asistente dupa operatie si sa se poarte frumos cum ar trebuii de fapt, fara sa sparga vene, sa-l puna intr-un pat bun, fara sa-l lase sa se inece in propria voma, si ca sa-ti permita sa stai langa ea/el dupa operatie tre sa cotizezi milioane pe tura (2-3 asistente/tura, 4-6 asistente/zi).
    5. ca operatia sa decurga bine si binenteles ca cel drag sa fie bagat in seama dupa ce se trezeste, tre’ sa cotizezi obligatoriu la doctor.
    6. ca sa fie adormit cum trebuie si sa nu simta bisturiul cum ii sfasie carnea trebuie sa aiba bani in manuta in sala de oparatie si sa-i bage in buzunarul anestezistului.
    7. ca sa nu fie aruncat de pe targa in pat, si ca sa fie pus si transportat lin, tre sa inscrii si la brancardieri.
    8. daca vrei sa-ti iei ruda cu masina la externare din fata spitalului tre sa-l atingi si pe portar.

    S-au schimbat multe si mare parte din ei pozeaza in oameni corecti si chiar te tin de mana cand vrei sa le bagi in buzunar, dar nici acum cand am capatat experienta in buzunarit, nu pot face diferenta daca vor sa-ti scota mana din buzunar sau ti-o indeasa.

    00
  6. Gresit. Eu sunt unul dintre cei 5 milioane care platesc insa nu sunt printre cei 22 de milioane de pacienti si nici nu am fost in ultimii 20 de ani. Si sunt multi in situatia asta.

    00
  7. cred ca voi nu ati inteles ca asigurarile SOCIALE de sanatate nu sunt exclusiv pentru voi, adica nu primesti de cati bani dai. Statul ia cascaval de la toata lumea ca sa asigure un minim de servicii pentru fiecare, chiar daca iti permiti sau nu minimul ala. Numai ca la noi statul a promis atat de multe si nu ofera nimic :D Parca ar fi ovreu …

    00
  8. @Cine minte?: de’asta am ales eu sa nu mai platesc asigurarea medicala. Am nevoie de ceva, ma duc si „rezolv” singur.

    00
  9. Municipalul este cel mai nenorocit spital din Bucuresti si poate din Romania! Fara un ban, nimeni nu face nimic pentru tine.

    00
  10. Bani nu vor fi niciodata indeajuns in sistemul medical atata timp cat se vor pierde prin alte buzunare. Si ca sa fie 22 de milioane de pacienti mai e de muncit. Si la cresterea poplatiei si la vreo epidemie serioasa. Problema sistemului medical e de fapt organizarea lui si a managerilor din sistem care nu stiu sa foloseasca eficient banii pe care ii au precum si a statului care desi baga bani in sistem, ia o gramada si prin alte mijloace. Iar despre licitatiile castigate uneori de cea mai scumpa oferta ce sa mai spun. Sunt atatea probleme incat oricat de multi bani ai baga, sacul tot nu o sa se umple ca sa ajunga banii in tot sistemul. Iar spaga din sitem mi se pare forma cea mai abjecta din societatea noastra pentru ca un om in suferinta va face orice efort ca sa se faca sanatos. Si aici nu ma refer la cei care platesc pentru medicamente si alte chestii pe care asigurarea nu le va plati niciodata ca nu are cum, ci la cei care sunt platiti sa asigure un serviciu medical.

    00
  11. „Ăia 5 milioane (mă rog, 4 acum) cotizează inuman de mult şi totuşi îndeajuns pentru nevoile sistemului.” – Nu e asa. De ce nu vrem sa intelegem ca romanii, angajati sau angajatori, platesc taxe sensibil mai MICI decat restul statelor din UE?
    Problemele sunt altele, zic eu. 1. Contribuabili sunt putini. 2. Angajarile facute cu salariul minim, pt. a plati taxe mai mici decat ar trebui. De aici porneste totul.

    00
  12. De ce nu avem spitale? E simplu. Pentru ca exista tarile celelalte. Daca in celelalte tari ar fi dezastru, distinsii nostri demnitari si domni de afaceri cu buzunarul gros, ceafa si mai groasa si burta mai mare decat ei nu ar mai merge pe acolo. Ar fi nevoiti sa frecventeze minunatele noastre spitale. Si poate daca ar vedea cat de frumos arata ele, cat de curate sunt ele si poate daca (asa ca bonus) la externare dupa o usoara raceala ar veni acasa cu un mic virus HIV sau TBC sau altceva poate ca s-ar gandi putin ca ceva ar cam trebui facut ceva si poate s-ar autosesiza, ca e la moda sa te „autosesizezi”. Parerea mea…

    00
  13. Eu tocmai am iesit din Municipal de la o interventie chirurgicala (ORL) si pot spune ca nici una din infirmiere, asistente, doctorite sau anestezista nu a asteptat nimic de la mine si mai am prieteni care au fost internati acolo si au fost tratati super ok fara sa aduca altceva decat adeverinta de student/salariat/pensionar. M-am recuperat bine si nimic din ce mi s-a intamplat nu seamana cu ce auzisem ca se intampla in spitalele din Romania.

    00
  14. Pentru ca „cacatii”, „parazitii” aia de batrani au pensia 3-4 milioane pe luna! Pentru ca aia au muncit in viata lor cat nu o sa muncesti tu in 7 vieti! Pentru ca tot ceea ce au facut ei pana acum 20 de ani, ai tu acum „asternut” la picioare! Pentru ca ei au trait in comunism, iar serviciile de acum sunt mult mai scumpe decat cele de atunci, chiar daca faci o recalculare corecta a pensiilor. Pentru ca au muncit pentru altii si acum a sosit momentul ca si altii sa munceasca pentru ei, sa isi traiasca sfarsitul de viata decent! Ne intereseaza viitorul, generatia noastra tanara, dar nu putem sa ne stergem cu trecutul la cur! D-aia!

    00
  15. Scuze pentru double post, dar mesajul de mai sus era pentru „sorin”!

    00
  16. De ce au batranii grauit peste tot? Eu as anula toate legile ce implica gratuitati catre batrani. La copii inteleg si la studenti, elevi, dar batranii de ce?

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.