De ce sunt bune salariile pe card

Poate ştiţi că nişte oameni de la Curtea Constituţională au decis că plata salariilor pe card nu e legală. Şi în concluzie, angajatul are şansa să decidă cum să îşi ia banii.

Eu aş merge mai departe. Plata salariului în două tranşe nu e legală. Plata la 15 zile după ce ai prestat munca nu e legală. Ce, eu am muncit peste 2 săptămâni? Nu. S-a încheiat luna, vreau banii! În online nu mai zic, plata la 30 de zile sau la 3 luni sau când are chef agenţia/clientul (am auzit o fază de genul “noi, opel, plătim facturile de două ori pe an, că aşa vrem noi”).

Aşa suntem noi, nu vrem binele nici cu forţa.

De ce s-a apelat la soluţia cu avans şi lichidare pentru salarii? Pentru că românul prost bea toţi banii într-o săptămână şi după aia în alea 3 chiţăia de foame. Şi i s-a făcut un bine cu forţa. Nu îţi dăm toţi banii odată, prostule, că îi spargi. Stai flexat acolo, că ne-am gândit la binele tau.

Cardul e la fel. Cât e limita, 60 milioane? 10? Foarte bine. Nu ai ce face cu mai mult de 10 milioane într-o zi. Dacă vrei să îţi cumperi un frigider care face 12, azi te uiti la el şi mâine îl cumperi. Ai timp 2 zile să scoţi banii, plus că nu e achiziţie pe care o faci pe moment. Cardul e doar un alt mijloc prin care opreşti prostul să spargă toţi banii într-o seară în crâşmă cu băieţii şi să vină acasă rupt de beat cu două pliculeţe de vegeta şi un cactus de plastic şi să nu mai ştie unde sunt restul de bani, cum a reuşit un vecin.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

40 comentarii

  1. Intr-un fel ideea este buna. Acum sa vedem de unde au plecat toate. Bugetarii au spus ca pe ei nu i-a intrebat nimeni daca vor sa li se dea banii pe card si nici nu i-a intrebat nimeni cu ce banca vor sa lucreze. Asa ca s-a ajuns ca unii smecheri sa faca contracte cu bancile pentru toti subalternii(ps marea majoritate a bugetarilor au cu BancPost). Aici e vorba de comisioane pe care fiecare om trebuie sa le plateasca. E decizia lui daca vrea sau nu, nu e a institutiei. De ce sa plateasca comisioane o data cand li se pune salariu, o data cand scoate bani, administrari peste administrari…cand el defapt e maturator la REBU.
    Eu cred ca sunt inca oameni pentru care conteaza cei cativa lei pe luna dati la banci fara folos.

    PS: Ceea ce spui(plata salariilor ilegala) e valabil doar pentru functionarii publici.

    Ex. meu este ca si eu platesc undeva la 20-30 ron pe luna pentru card. Pe mine nu ma deranjeaza, dar pe altii da. Si nici pe mine nu m-a intrebat nimeni daca vreau sa primesc salariu pe card sau nu.

  2. Cred ca povestea avansului si a lichidarii e motivata de cash-flow

  3. Vrei sa cumperi un frigider cu 12 milioane? Mergi la un magazin care iti accepta cardul si platesti direct cu el, nu mai mergi la bancomat sa scoti banii cash.
    De ce mai e bun salarul pe card? Ia sa enumeram:
    – overdraft (linie de credit, in functie de contractul incheiat cu banca) in valoare de 1-2-3 ori salarul
    – direct debit – platesti facturile fara sa te mai deplasezi, fara sa stai la coada, fara sa te enervezi
    – dobanda – in majoritatea cazurilor primesti dobanda pe banii de pe card, ceea ce nu e mult dar e ceva (mai mult de 0)
    – siguranta – daca iti pierzi portofelul cu cardul iti poti recupera banii (exceptand cazul in care ai in portofel o fituica cu PIN-ul) pe cand daca pierzi cash poti sa-i spui adio

    Sa nu fie obligatorie plata salariilor pe card – subscriu. Dar sa fie declarata neconstitutional? Prostie tipica pentru Romania (in aceeasi categorie cu chipul instrument al diavolului :P )

  4. salut,

    ma indoiesc ca din cauza asta a fost inventat cardul. mai degraba tind sa cred ca la un mom dat un mare mahar , pt un comision in plus, si-a tras o banca. ma indoiesc , iarasi, ca principalul motiv a fost sa nu dai dintr-un foc 12mil pe un frigider ci mai degraba sa nu-ti rupi buzunarele cu hartii cand dai 12mil pe el :) ca daca vrei sa-l cumperi nu e musai sa scoti cash, d-aia e card.. platesti cu el :)
    nu cred ca se gandeste nimeni la binele angajatului cand ii da banii in avans si lichidare…. e mai degraba o politica interna a firmei/institutiei respective… poate isi dozeaza firma cheltuielile , mai bine da in 2 rate decat tot o data . poate chiar ia ceva dobanda pt banii aia ramasi in cont inca 2 sapt… etc etc
    cardul e avantajos 100%, POATE, afara.. unde platesti peste tot fara nici o pb cu el , fara comisioane si alte pb .
    la noi inca n-a penetrat asa bine piata :) la spring time de ex nu se poate plati cu card… sau cel putin nu unde ma duc eu frecvent … floreasca

    si.. ce te faci cu toti cei , mai putin tehnici si mai slab pregatiti, care se chinuie saracii sa scoata banii … pt ei e uneori mai complicat lucrul cu ATM-ul :)

    … asa ca sunt multe argumente pro si contra

    p.s nu mi se pare normal ca o firma sa-mi impuna o banca unde sa-mi vireze banii …. cred ca iti dai si tu seama de motive :)

    o zi buna.

  5. De parca vecinul, daca ar fi avut card, nu ar fi putut sa ii scoata pe toti cand intra in cont ( asa cum probabil fac 90 % din cei care primesc salariile pe card ) si sa ii bea.
    Salariile pe card sunt bune, da’ sa ne intrebe si pe noi cineva daca vrem si prin ce banca.

  6. Fratilor, un fee de 20-30RON (cam 10USD) e absurd de mare si e o bataie de joc pe un salariat sa il plateasca cu forta si neintrebat de nimeni.
    In US se cheama direct deposit si e o chestie pe care o faci tu cu banca ta direct. Merge cam asa: iei un check si il marchezi nul si il duci la firma la care lucrezi. Pe baza acelui cec, firma pune in functiune o plata directa in contul din banca ta.

    Incet incet se curata lucrurile si in Romania. Mde, inca e vestul salbatic pe la noi.

  7. Comisioanele nu cred ca sunt chiar asa de mari. Eu la ING cred ca plateam cam 50 de ron pe an pentru servicii, servicii destul de bune. In rest comisioane pt retragere de numerar… la bancomatele bancii cred ca e aproape de 0. Zic.

  8. @horia cei mai putin tehnici si mai slab pregatiti sa fie educati, ca doar nu ai nevoie de diploma de ingineri sa poti apasa pe niste butoane…

  9. Mie mi se pare aiurea sa spui ( ca guvern ) in ziua de azi ca banca cere comisioane, BT nu cere nici un comision, nici la retragere, nici la plati, limita de retragere ti-o poti modifica la orice banca numai ca niciun bancomat nu iti va da mai mult de 40 mil la o extragere, dar.. aia e mai bagi cardu` odata si iei cat vrei.
    iar daca vrei sa iti iei un frigider.. cine te opreste sa platesti cu cardul? sau trebuie musai sa aibanu in buzunar?

    mie mi se pare ca guvernantii mai scot o lege ca sa vedem ca ei lucreaza…..

  10. @moga si @blink la mine comisionul este atat de mare pentru ca firma lucreaza cu BRD si eu primesc la RZB. de ex la fiecare depunere pe contul meu mi se ia 4 ron. Cum fac minim 4 deplasari in tara – la fiecare diurna depusa in contul meu mi se mai ia 4 ron. samd. La fiecare retragere ti se ia comision de 0.2% din suma retrasa. In functie de card si servicii(online, sms, plati facturi) ti se ia alte comisioane. 20- 30 rom este in luna seaca fara deplasari si diurne.
    Pana la urma nu eu ma plang de comisioane ca astea sunt si le accept, aici e vorba de aia cu salariu de 5-10 milioane pe luna.

  11. Subscriu si eu partial.
    Aberant nu e sa dai salariile pe card, ci sa obligi omuu sa ia salarul pe card musai la o anumita banca. Asta miroase foarte tare a spaga de la banci la departamentele de resurse umane/financiar din compania respectiva.

  12. e neconstitutionala obligativitatea functionarilor de a-si face card, de obicei sugerandu-li-se ca trebuie sa isi faca la banca cutare. cum ar fi sa fii obligat sa iti cheltui salariul doar in carrefour, ca asa vrea angajatorul tau? same shit

  13. Foarte adevarat ca nu sunt comisioane mari la banci. Se omite insa un singur lucru: ca la stat, in marea lor majoritate, angajatii nu au dreptul sa aleaga banca la care sa isi primeasca salariul. Se incheie o conventie, in functie de criterii cunoscute numai de cei care o incheie, cu o anumita banca. Si vrea, nu vrea, ii place sau nu culoarea cu care se branduieste banca sau reclama pe care si-o face la teveu, angajatul de la stat trebuie sa isi primeasca banii in banca aia.

    Iar cu frigiderul, nu e tocmai asa. Poti cheltui si 10 milioane, si 50 de milioane si cate milioane vrei tu. Cu conditia sa mergi si sa platesti la comerciant. Ca doar de-aia ai card, si de-aia traim intr-o lume civilizata: ca sa nu mai mergem cu sacosa de bani la cumparaturi.

    Dar angajatu’ face in felul urmator (asta stiu din surse sigure, de la parinti, vecini, etc): are, nu are nevoie se duce sa stea, domne’, la bancomat, la coada, si ii scoate pe toti. Pai, daca ramane bancomatu fara bani, nu?

    Singura solutie foarte simpla dupa parerea mea este cea adoptata de firmele private: fiecare isi alege banca cu care colaboreaza. Eu am card la o banca cu comision 0 de retragere si de administrare. Nu spui, ca fac reclama. Si atunci, daca exista alternativa cu 0 costuri, nu il impiedica nimeni sa o foloseasca si sa nu plateasca nimic nimanui din leafa.

    Dar sa ne intoarcem cu 10 ani in urma, cand numai notiunea de card facea romanul de rand sa tremure, chiar ca nu e o solutie.

  14. Mda, si cei cu salarii de 500 lei si educatie de 4 clase care scot 30 – 50lei/zi pana raman fara bani? Din salariul ala cam cat platesc comisioane? Ca sunt prosti e alta discutie dar masura asta le mai da vreo 30lei/luna.

    In principiu, consider ca fiecare ar trebui sa fie liber sa decida cum sa primeasca salariul.

  15. @The Fan : vezi .. tocmai asta e pb… nu poti sa-i obligi si nici nu e normal. fiecare in ritmul lui . daca in sua, sa zicem , sistemul este impamantenit si orice pensionara se descurca, la noi inca exista oameni care la bancomat roaga pe alticineva sa-l ajute…. n-o sa mai poti educa o lucratoare la REBU la 50 de ani . ca doar n-o sa scrie in fisa postului : „angajam maturatoare , minim 8 clase si sa citeasca cursiv pentru ca noi viram salariul pe card”.

    eu sunt client raiffeisen , fortat si am avut o experienta f neplacuta , in sensul ca la un mom dat (am cont si online) cineva a trecut de user si psw dar s-a blocat la cele 2 cifre cerute aleator de pe card (da, la raiffeisen nu exista token care sa genereze automat keie de autentificare !! ) lucru care m-a speriat putin .. mai ales ca s-ar fi ales cu niste bani frumosi . banca n-a cooperat in nici un fel , macar un IP sa-mi fi zis… lucrez in domeniu si as fi stiut ce sa fac cu el… in mod normal i-as fi injurat si imi mutam contul in alta parte… dar angajatorul meu avea contract cu ei si doar cu ei … so ….

  16. TheFan, cu restul sunt de acord dar overdraft-ul e printre mizeriile care-i invata pe tampiti ca-i ok să spargi mai multi bani decat castigi.

  17. Pai si ce fac, imi ia banca bani de fiecare data cand vreau sa aflu cat cascaval mai am pe card? Nu mai bine ii numar in mana daca vreau?

  18. Interesant mod de a privi lucrurile… :)

  19. @Meekuu: uite inca un motiv ca sa-i educi: faptul ca banca iti pune la dispozitie o suma nu inseamna neaparat ca trebuie musai sa-i spargi… dar e bine de stiut ca ai o suma pitita la care poti apela in situatii de urgenta.

  20. Deci, ideea cum ca e ilegala obligativitatea salariilor pe card a fost aceptata. Deci ceea ce a facut Curtea constitutionala este ok.
    Acum referitor la educarea constructorilor, maturatorilor, femeilor de servici samd cu Cardul e o aberatie. Eu raman la ideea ca pe acestia putem sa-i educam cu scoala. :)))

  21. Ce nu imi convine mie e ca firma la care lucrez nu m’a intrebat daca sunt sau nu de acord sa imi fie virat salariul pe card de la ING (asta dupa ce in decurs de 2 ani am schimbat alte doua banci)
    Alta e faza care ma deranjeaza pe mine : de ce eu, care nu am fost intrebata si care am fost pusa in fata faptului implinit trebuie sa platesc anual,din banii mei, 46 de lei reprezentand nush ce naiba de administrare cont vreo 20 lei si inca ceva 26 de lei. DE CE???

  22. Aici cred că cei de la Curtea Constituţională au judecat gândindu-se la principiu: omul are dreptul să îşi păstreze absolut toţi banii pe care îi câştigă, până la ultimul leu/ban, dacă el vrea asta. Dacă vrea să dea 10, 20, 30 sau X lei comision la o bancă, poate să o facă, dar să îl întrebe cineva dacă vrea asta, nu să i se facă binele cu forţa. Cred că asta a fost ideea de bază.
    Sincer, eu nu prea am auzit lume să fie deranată de salariul primit pe card. Da, sunt mari comisioanele dacă scoţi în fiecare zi bani, dar dacă plăteşti cu cardul direct la magazine nu sunt comisioane deloc. La fel şi cu plata utilităţilor, dacă se plătesc direct din cont (nu scoţi bani să dai cash la lumina, gaz etc), comisioanele sunt mai mici sau în alte cazuri nu sunt deloc.

  23. Cel care plateste cu card nu intarzie nici o coada la cumparaturi; in timpul in care el baga pinul, cel fara card se cauta prin buzunare sau portofel dupa maruntis, ca nu are vanzatoarea sa-i dea rest. Dureaza cam la fel de mult.

  24. Nimeni nu mentioneaza ca bancile civilizate te lasa sa faci virament automat in alt cont, daca doresti, taxand doar utilizarea anuala a contului. Si poate sa-ti ceara angajatorul sa semnezi si cu TrinitasBank, daca acesti TB trimis mai departe banii, in contul tau real.

    Din pacate, in Romania nu stiu exemple ..

  25. Napster, nu toate bancile fac asta ;)

  26. mai nou la banc post este limita diferita pt cardurile de debit/credit. pe credit nu se pot extrage mai mult de 1000 ron iar la debit 2000 ron. de altfel aceasta limita este si pentru cumparaturi..te duci la piata in 2 zile daca te aprovizionezi pt mai mult timp.. pacat de ei pt au cardurile taifun foarte bune ..sunt acceptate peste tot si pe internet fara probleme

  27. NOU
    #27

    Nu, nu!
    Cardul nu este ceea ce zici tu. Cardul a aparut ca sa ajute oamenii sa plateasca mai usor cand merg la cumparaturi, dar s-a dovedit un mare fas. Cel putin in Romania. Cand plateste lumea cu cardul, se intarzie mereu coada pentru ca tre sa bage pinul si sa astepte pix de la casa X ca sa semneze. Mai usor era daca scotea banii din buzunar. Nu-l injura juma’ de magazin.
    Apoi faza cu cardul de salarii e iarasi o mare smecherie. Institutiile semneaza cu banca un contract, banca ia un comision si apoi, cand vrei sa retragi banii de pe card, iti ia comision la retragere. Poate nu vreau. Poate am 5 milioane salariu si vreau sa scot in ziua de salariu 5 milioane, nu 4.950.000 lei. Daca era optional cardul, era ok. Dat de ce ma obligi pe mine sa dau un comision bancii? Ca asa vrei tu? Bravo Curtii Constitutionale!!!

  28. Salariile pe card se pun mai mult pentru securitate, ca in ziua de salariu sa nu stea caseria cu jde milioane intr-un sertar. Pe langa asta, omul care se ducea la banca sa ia banii ( ca acu` ceva ani era o limita de bani pe care o puteai avea la caserie la un moment dat ) era prada usoara. Avansul si lichidarea sunt bifunctionale, e mai usor pentru firme sa dea banii in doua transe, astfel avand bani disponibili si pentru achitarea altor chestii in aceeasi zi cu avansul. Ca astfel opreste si omu’ sa cheltuiasca toti banii odata, e un „bine” secundar.

  29. ai dat cu mucii in fasole la faza asta

  30. Avans si lichidare:

    Se pare ca nimeni nu are habar ce inseamna asta, chiar daca iti spune clar denumirea. Avansul se plateste pentru primele 15 zile prestate, iar dupa urmatoarele pana la sfarsitul perioadei de o luna, se plateste lichidarea.

    Daca s-o fi mutat acum cu avans la sfarsitul perioadei si lichidarea dupa 15 zile, e alta poveste, dar au pastrat denumirile pentru a induce in eroare.

    La privat, astazi, iti iei doar lichidarea, la sfarsitul perioadei. Notiunea de avans a disparut (poate fi bine sau rau, functie de fiecare).

  31. NOU
    #31

    @arthur: crezi ca sunt multi idioti care se cauta de bani doar cand ajung in fata? De obicei iti calculezi si singur cam cat costa si scoti hartia care iti trebuie (1o ron sau 50 sau 100 sau 500) … nu prea am vazut oameni care sa se caute de bani de-abia cand ajung la casa

  32. ce vorbesti? adica eu sunt obligat pe banii mei sa ma uit la frigider azi si sa il cumpar maine ca deh, nu moare nimeni? sunt banii mei, daca vreau sa-l cumpar in cumpar nu ca ‘daca vrei sa-l cumperi azi te uiti la el si maine il cumperi’.

  33. [n-am citit toate comentariile] Card este, totusi, un instrument pentru utilizatori cu ceva IQ. Nu e pentru retardati (nu spun ca toti angajatii de la stat vizati de decizia Curtii sunt prosti). Numai un utilizator care va intelege avantajele va folosi cardul (banii din contul atasat) cum trebuie (de ex. cumparaturi – comisionul este 0% in toata EU). Toti ceilalti vor scoate in ziua de salariu toti banii de pe card (sau in limita plafonului) chestie care atrage un comision.

  34. Nu a fost declarata ilegala plata salariilor pe card, ci obligarea salariatilor sa-si primeasca lefurile pe card.

    In alta oridine de idei, se uita ceva important: ati vazut multe banci care sa dea dobanda la sumele tinute pe cardurile de debit?

  35. Ahaaa. Am intzeles: pai tu vrei sa ne faci binele cu de-a sila, mai iluminatule mai, mai socialist intzeleptule. Deci tu spui ca stie cineva mai bine decat mine, Ion Popescu de la Matritze Fonta, cum trebuie sa-mi chivernisesc eu banii. Sau stii tu, dom’ doctor, mai bine decat mine, Gigi Spumosu de la Dept de Arat Prasit Insamantzat, ca nu e bine sa-mi innegresc plamanii cu tutun.

    ‘Opa. Stai asha. Stai ca-mi dau seama ca atunci sunt si eu iluminat cu tine. Stiai ca privitul mult timp in monitor strica privirea? E un lucru cert, dovedit stiintific de toate bunicile din lume. Deci ia, gata cu belitu ochii in leptoc, ca-ti strici ochii. De maine, program macsim doo ore pe zi. Sau cu Coca Cola aia, care-ti strica ficatu. De maine, ciorba de pui si legume si salata de urzici. Sau cu mersu pe biciucleta? Vaaaai! Groaznic de primejdios. Se confisca. Pai ce facem noi aici? Ne jucam cu sanatatea natziunii?

    Tz tz tz. Cata pricepere pentru binele altora…

    :p

  36. Corect zici Turambar.. Oricum, va veni si vremea cand banii vor fi numai electronici.. virtuali adica: azi pot fi in cont, maine te poti trezi ca nu-i mai ai (apropo si de criza asta :D). In plus, da-l in ma’sa de cetatean, ca e prost gramada, nu stie el ce-i bine si ce-i rau pentru el.. oamenii trebuie condusi nu lasati de capul lor, ca-s prea prosti. Totul e sa le lasi si prostilor putina libertate sa nu ti se urce in cap. Ma rog, acum inca mai pot sa ti se urce in cap dar mai e putin si oamenii vor fi controlati inteligent si riscurile guvernantilor vor fi minime. Sunt teroristi peste tot: facem reguli stricte sa ne aparam; de ce sa umbli cu bani cash, e mai simplu si eficient cu card-ul, de ce nu si cu un cip implantat? Deci tineti-va bine, vremurile grele vin incet dar sigur.
    Deci Zoso, poate eu nu vreau sa primesc banii pe card.. poate nu am chef sa ma taxeze aia si sa-mi ia comisioane pentru te miri ce cand eu folosesc banii mei, poate nu doresc sa aiba ei posibilitatea de a vedea cum ii cheltuiesc (ca am fost ieri si am bagat bezina la Petrom Fundeni si am luat si o Cola la cutie de exemplu) etc etc. Deci, toate lucrurile astea sunt „spre binele nostru” dar eu m-as lipsi WTF
    Numai bine!

  37. 1. Pentru romanii imbecili care cheltuie tot intr-o zi, nu vad de ce ar trebui sa gandeasca altul, n-au decat sa crape de foame pan la salarul urmator… Eu rezist cu salar luat odata pe luna.

    2. A lua pe card plata inseamna o ingradire din mai multe puncte de vedere:
    a. nu poti sa iti iei banii ca e bancomatul defect sau n-are bani;
    b. daca vrei sa platesti cu cardul poate ca sistemul e cazut si n-ai ce mai face, returnezi produsul inapoi (ce te faci daca vrei sa platesti asa la o farmacie, sau te-ai dus la benzinarie si ai incarcat deja benzina dar nu poti plati cu cardul);
    c. Ai limita la ridicarea banilor, si nu e vorba de 10 milioane, sau 60 milioane (lei vechi) ci uneori de 200 lei (noi), cand de fapt ai nevoie de mai multi in aceea zi.
    d. Sunt obligat sa imi fac card la o anume institutie bancara, nu la banca cu care eu lucrez de obicei;
    e. Sunt obligat sa platesc taxe si comisioane pentru un serviciu nesolicitat.

    Prin urmare in momentul in care aceasta decizie o sa apara in Monitoru Oficial voi decide ca e mai bine „sa ma intalnesc” mai des cu casiera. :D

  38. @Adrian O.: perfect de acord

  39. Ce motiv stupid ai putut sa debitezi! Te ai gandit mult la el? Statul nu tb sa te protejeze fortat de prostia ta, tb sa ti dea dreptul sa alegi daca vrei sau nu card.

  40. late addition la „maxxed out…” dar il adaug aici fiindca e relevant si ici: „Secret History of the Credit Card”
    evident documentarul e facut dintr-o perspectiva „socialista” si nu focuseaza pe factorul „lacomie” al prostimii… dar impreuna cu asta arata ca nu numai lacomia prostimii e de vina…

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)