De ce nu îşi dă nimeni demisia?

prostituata_minora Unele cazuri sunt strigatoare la cer. Altele, mai putin dubioase si cu vinovati mai putini clari. Romania nu are insa o cultura a asumarii responsabilitatii si a demisiilor, mai ales cand e evident ca aceste responsabilitati nu pot fi duse pana la capat.

Asadar, de ce nu?

  1. Acel post e platit. Baietii din fruntea diverselor institutii ale statului platesc pentru acel loc. Uneori cu bani, alteori cu servicii, de cele mai multe ori angajand rudele potrivite si dand contractele firmelor preferate. Cei angrenati in acest sistem nu au o responsabilitate fara de institutia pe care o conduc, ci doar catre prietenii politici.

  2. Nu ii angajeaza nimeni. Un om destept spunea acum cativa ani ca revolutia i-a defavorizat pe unii. Romania e plina de oameni care nu se mai pot angaja undeva daca au fost expulzati din sistem. Momentan in varii institutii de stat se da concurs pentru postul ocupat, iar angajatii sunt terorizati ca nu il vor lua.

  3. Nu exista onoare. Romanii au fost invatati sa tina capul jos si sa stea cuminti. Partidul urma sa gandeasca pentru ei. A lua initiativa e un lucru de neconceput pentru multi, chiar si la 20 de ani de la imbulzeala din ‘89. Stam frumos in banca noastra si speram sa trecem neobservaţi.

Demisiile sunt pentru prosti. Noi ne scufundam odata cu nava.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

42 comentarii

  1. NOU
    #1

    mi-e mila/sila de oamenii/sclavii care nu inseamna nimic fara functia pe care o au.

    la fel despre oamenii care nu sunt in stare sa aspire la o activitate fara sef.majoritatea dintre cei care comenteaza pe bloguri sunt din categoria asta.

    00
  2. Sa pui la articol un tag „de ce iarna nu-i ca vara”!

    00
  3. eu puneam ca si titlu:”de ce s-au facut atat de putine concedieri!”

    00
  4. Au invatat de la marinarul jucator ca aia mai smecheri parasesc ultimii nava…

    Plus ca sunt prea lasi sa isi asume riscul de a sta pe bara cand au un post caldut. Prefera sa pupe cururi ca sa isi pastreze pozitia.

    00
  5. Daca te referi la ministrul sanatatii, n-are niciun motiv sa-si dea demisia. Se stia dinainte ca sistemul sanitar e la pamant, un incendiu n-a schimbat nimic.

    00
  6. Nu inteleg de ce nu sunt dati afara vinovatii directi. Cata ancheta mai trebuie facuta pana sa se ajunga la concedierea asistentei de garda din noaptea aia, impreuna cu seful ei direct? (aistenta ca nu pazea copii, seful ca nu pazea asistenta). Nu am auzit nimic despre asta… lumea cerea in direct demisia m.s. , de parca el trebuia sa stea cu copii in tura..

    00
  7. La un capat suntem noi, la celalalt capat japonezii, care isi fac Sepukku daca se fac de ras in fata poporului, daca sunt prinsi cu probleme de coruptie samd.

    Romanii n-au avut de-alungul istoriei onoare, daca stam bine sa ne gandim. 1 mie de popoare cotropitoare, am schimbat armele in razboaie mondiale, chestii d-astea.

    00
  8. o blonda in masina ei de fite mergea lejer pe strada si deodata intra unul in ea si ii buleste bijuteria de masina, ea se da jos si incepe sa urle la ala iar deodata se scapa spunand: „stii cate puli am supt eu in Spania pentru masina asta ma boule?!?!?” ….eh, doar nu vreti acum sa apara la tv domnii si doamnele din functiile inalte sa ne relateze acelas lucru, pe care de altfel il cunoastem deja.

    00
  9. Zoso, te credeam mai destept…Partial ai dreptate, dar ministrul sinistru ungur al mortii din romania fii convins ca o sa primeasca oricand un alt post. Sau crezi ca o sa moara vreodata boc sau base de foame daca ar pleca din functiile de acum? Daca insa in sistemul public – unde intra inclusiv politicienii – oamenii ar fi bine platiti la munca bine facuta si s-ar aplica pedepse pentru cei care fura, ar fi si servicii publice de calitate.
    Si, oricum, demisia ar fi o pedeapsa prea mica. Daca i s-ar fi intamplat lui sa arda de viu intr-un spital, ar fi primit ce merita.

    00
  10. Deci in principiu am fost educati sa fim niste roboti invizibili, fara demnitate, individualitate si initiativa. Multumesc.

    00
  11. Nu ministru trebuie neaparat sa-si dea demisia ca nu poate el sa stea in fiecare spital sa vada ce fac aia. Dar sunt destui vinovati si incompetenti sub el care sunt responsabili pentru ce s-a intamplat si merita judecati pentru faptele lor. Daca ministrul nu este in stare sa-i aduca in fata legii, atunci sa-si dea demisia.

    00
  12. Bai, nu-s de acord. Un manager prost de obicei da afara un angajat care gafeaza. Sau il lasa sa demisioneze. Sa stea omul sa-si repare singur magaria! Plus ca-l poti avea la mana in contul gafei si poti sa-l strunesti mai voiniceste ;-)

    De ce sa pui un om nou sa repare porcariile celui demisionar sau dat afara, care in final e cel mai castigat ca scapa ieftin?

    00
  13. NOU
    #14

    Este vorba doar de onoara, acest cuvant necunoscut de multi romani.

    00
  14. Eu cred ca in primul rand ministrul si politicienii la putere sunt vinovati. De ce? Simplu. Ei hotarasc nr. de personal. Nu directorul spitalului, cum mi s-ar parea normal. Si ministrul a stabilit ca e in regula functionarea fara personal suficient. Pai daca ca e nevoie de exemplu de doi oameni pe tura, de ce, in primul rand, nu permiti angajarea a doi oameni, ci doar a unuia, si, in al doilea rand, de ce permiti functionarea daca trebuie doi oameni si tu ai unul??? Daca un spital un indeplineste standardele, ar trebui inchis. De cine? De minister. Si banii pentru reparatii si investitii de unde credeti ca se aloca? Tot din PIB. Si cine ii aloca? Directorii de spitale?
    Si, in cazul in care se aloca, parte din ei, mai mica sau mai mare, sunt furati. Si cine ii fura? Directorii de spitale singuri? Fara sprijinul si complicitatea celor care conduc statul? Cine are in maina banii si parghiile de control intr-o tara? Nu cei care o conduc?

    00
  15. Pentru ca onoare a ramas un simplu cuvant in dictionar. Nu-mi aduc aminte vreo demisie rasunatoare. Trist…

    00
  16. aşa este peste tot şi oriunde în lumea aceasta, pur şi simplu nu prea se ştie public despre acestea în celelalte ţări înalt industrializate.

    00
  17. Ma uit la comentarii, vad rezultatele programarii neurolingvistice, reactiile pavloviene la orice problema si ma intreb daca unii vor ajunge vreodata sa gandeasca macar 5 secunde si nu sa reproduca fraze standard. Orice discutie este deviata spre vinovatii de serviciu. Revenind la subiect onoarea si cinstea sunt valori demult apuse la un popor invatat sa supravietuiasca cu orice pret. Nu e vina lui Cseke ca unele spitale au peste 60 de ani vechime si ca din 2k banii de la CAS merg in bugetul de pensii.

    00
  18. Neglijenta unor asistente a dus la tragedia de la Giulesti. Focul a ars mocnit in salon timp de 30 de minute fara ca nimeni sa observe. Indisciplina celor ce iau spaga costa vieti oamenesti.
    Florentina Cârstea a încuiat uşa salonului de Terapie Intensivă şi a plecat pentru 40 – 45 de minute, lăsându-i singuri pe cei 11 nou-născuţi prematur care trebuiau supravegheaţi. Sursa – adevarul.ro

    00
  19. Asa e, in Anglia, Germania si inca vreo cateva tari d-astea nasoale ministrii sanatatii au grija de pacienti, ministrii transporturilor verifica sinele de tren, samd, de-aia isi dau demisia cand in parohia lor se intampla cate-o nefacuta. La noi ministrii fac ce trebuie: stau la umbra biroului din minister si invartesc afaceri, de-aia nu trebuie sa-si dea demisia. De ce sa fie responsabili pt ceva despre care habar n-au?

    00
  20. Evoluam numai invatand din greseli, iar daca renuntam la prima problema atunci niciodata nu am ajunge nicaieri. Orice leader bun dupa o catastrofa se regrupeaza si incearca sa evite acea problema a doua ouara, invata din greseli. Insa daca si-ar da demisie fiecare presedinte dupa orice obstacol atunci nu ar mai exista continuitate, fiecare nou presedinte ar fi incepator.

    Doar ca exemplu, la prima firma unde am lucrat ca programator, am sters din greseala „un an” de date importante din DB, doar pentru ca eram incepator. Daca atunci renuntam la cariera de programator, acum taiam lemne undeva. Dar nu am renuntat, ci am invatat din greseala si am mers mai departe.

    Asa ca demisiile nu sunt intodeauna solutia.

    00
  21. emberke
    ai mare dreptate. in mod normal, in orice tara civilizata, dupa moartea unor copii se acorda o a doua sansa, sa nu ramina omul fara sa aplice ce a invatat din experienta cu pricina, ca nu se face.
    comparatia ta cu stergerea datelor este jalnica, iar tu esti un idiot! felicitari!

    00
  22. Onoare? Să o luăm mai întâi de jos (cum ar fi spălatul pe mâini după ce vizitezi toaleta), pe urmă să trecem la principiile astea care stârnesc râsul printre spărgătorii de seminţe din Guvern.

    00
  23. @Profiler: psihologul lui peste prajit, a cui sloboz e vina ca banii de la sanatate ajung la pensii daca nu a guvernului in general si a ministrului sanatatii in special?
    Pai in plm, daca vede ca nu-i ajung banii sa managerieze sistemul de sanatate publica asa cum trebuie isi da demisia din secunda in care se aproba un buget sub limita inferioara pe care el o solicita si justifica.
    Daca sta sa se ajunga la tragedii si apoi spune ca n-au fost bani, atunci a cui e vina? a lu soacra-mea?
    Sa te muste cainele lui Pavlov de coaie sa nu cumva sa faci copii la fel de prosti ca tine!

    00
  24. Daca esti incepator in management, nu ai ce cauta in functia de ministru.
    Daca nu stii care sunt prioritatile unei tari, nu ai ce cauta in politica.
    Iar o tara care are majoritar astfel de politicieni nu are viitor.

    00
  25. Din pacate asa sunteti voi obisnuiti, presa si oamenii de rand asteapta sa-si dea demisia cineva, oricine, numai ca sa va simtiti mai bine. Credeti-ma ca vinovatii vor fi pedepsiti si fara demisii.

    PCH
    bine ca esti tu mai destept.

    00
  26. @emberke Pentru ca ai continuat, te face un programator mai bun?… eu consider ca atunci cand faci o gafa memorabila… cum ai facut tu… poti sa te reorganizezi altundeva… si daca e cazul revii… nu a scris nicaieri ca te lasi de meseria pe care o ai. Si in principiu nu e vb de simpli angajati… ci de conducatorii anumitor institutii. Ai 10 procese intentate pentru mita… dar tu mai esti seful la finante, te-au prins luand mita dar inca esti procuror… si asa mai departe… aberatii balcanice !!!

    La orice gafa prima data pica conducerea, se stie de mult asta nu vad dc scuzati oamenii. Nu ati vazut in filme cum la orice proces nu mai conteaza daca sunt rude sau nu… totul se spune pe bune … la noi o sa avem parte de asa ceva peste 1000 de ani probabil

    00
  27. @emberke nu tu, shefu tau trebuia sa-si dea demista cand a vazut ce prost a angajat. cat despre unde ai fi ajuns, eu zic ca n-ai ajuns prea departe daca tot prostii spui…

    00
  28. Nu credeti ca cel mai groaznic lucru este faptul ca, asa cum ziceau primii pompieri ajunsi la fata locului, NIMENI nu a incercat sa salveze copiii? Ca nu au incercat asistentele e o poveste. Dar nici macar parintii. Sa stii ca iti arde copilul la citiva metri nu incerci sa intri oricum, chiar si cu riscul vietii? Si puteau intra daca si pompierii au intrat fara echipamente. Un singur tatic al unui copil din alt salon a incercat sa faca ceva, in rest nimeni nimic. Cum se pot numi parinti daca nu fac ORICE ca sa-si salveze copiii? Toti stateau si asteptau pompierii. De necrezut.

    00
  29. NOU
    #31

    Subiectul despre care ai vorbit e destul de amplu. În mare parte ai cuprins ideea principală. Mi se pare că românii au fost dresaţi tocmai pentru a sta aşa cuminţi cum ai zis la punctul 3.
    Cred însă că ar fi momentul să facem ceva în privinţa asta. Suntem destui tineri în ţara asta, care am putea fi capabili să schimbăm mentalitatea naţională. Deşi sunt o persoană realistă, încerc cu optimism să cred că e nevoie doar de un impuls pentru a pune lucrurile în mişcare. E frustrant să trăim astfel de vremuri, când lumea evoluează atât de mult în jurul nostru, iar noi să ne mulţumim doar că avem statutul de angajat, fără să conteze anturajul.

    00
  30. Astia care va luati de embeke sunteti cu pluta toti. Nu aveti idee cum se lucreaza si cat de usor e sa stergi niste date (evident si cat de usor e sa le pui inapoi, pentru ca in orice firma exista back-up-uri).
    Exemplu:
    trebuie sa faci un update pe o valoare intr-o tabela; faci 20 de querry-uri pana afli valoarea si scrii din graba update tabela set coloana = ‘valoare_noua’ si apesi tasta de execute.
    Presupunen ca nu esti in oracle care are flashback ci, spre exemplu, in sql server. Tocmai ai updatat toate valorile, nu doar cea pe care o voiai tu.
    Asta nu te face deloc un programator slab (cel mult unul grabit). Orice baza de date facuta cu cap are totusi tabelele auditate. Iei frumos cu un cursor sau ceva valorile de acolo si le pui la loc. Nu este deloc o gafa monumentala. Nu esti deloc prost. Dar voi nu ati scris in viata voastra vreun querry sql si va dati cu parerea. cititi:

    vi se aplica pe deplin.

    00
  31. Care dintre voi este sef peste cineva sau care dintre voi asuma responsabilitatea pentru ceva ce au facut niste iresponsabili cu cateva nivele mai jos? Cati dintre voi v-ati dat demisia cand angajatul vostru a gresit? Daca nu ati facut-o, atunci nu cred ca merita sa cereti ca altii sa o faca.

    goldy si 2tb: da, sunt prost si sunt slab, dar macar incerc sa inteleg situatia din punctul de vedere a sefilor si sa vad peste senzationalul de moment. Ar trebui sa incercati si voi.

    00
  32. pune-te si in locul clientului atunci.
    @vlad stii ce e un sistem antiprosti?
    de obicei intr-un proiect raspunde project managerul. si da, raspunde cu capul/functia si de obicei este dat afara ( in loc sa-si dea demisia); desigur in functie de gravitatea pierderilor…

    00
  33. @2tb: pai asta incerc sa-ti explic in plm, da vad ca esti cam greu de cap. Ce a facut el nu e absolut deloc grav. Gravitatea e ca ii mananca lui o ora de munca pentru a repara aia. Oricum programatorii muncesc minim 10 ore pe zi in loc de 8. Asta e, a comis-o sta un pic mai mult peste program. NU E NIMIC GRAV. Nu trebuie nici el sa-si dea demisia si in niciun caz seful lui.
    In general, este destul de greu sa faci ceva foarte grav de unul singur. Toate sistemele sunt redundante, au back-up-uri, etc. Toate modificarile din bazele de date sunt auditate.
    Ca sa strici ceva pe bune trebuie sa vrei neaparat (si-ti ia ceva timp), din greseala nu ai cum.

    00
  34. NOU
    #36

    Cuz’ they like the moneeey :)) vrei sa spui ca tu ti-ai da demisia in locul lor,chiar si presupunand ca ai fi furat macar jumatate din cat au furat ei si ai avea i mica/mare avere?

    00
  35. @emberke

    Cati dintre voi v-ati dat demisia cand angajatul vostru a gresit?

    Eu am facut-o, dar nu fiindcă greşeau grav, aşa cum ai făcut tu, ci pentru că nu îşi asumau nimic din ce buşeau şi, în cele din urmă, s-a format un mediu neprofesionit unde fiecare făcea ce vroia. Dacă aş fi fost unic răspunzător pentru soarta lor, atunci ar fi zburat cu mult timp înainte de a pleca eu, dar pentru că pseudo-managerul era un ticălos, am preferat să plec eu. În final au fost dati afara oricum. Totuşi nu pricep de ce îţi baţi capul să înţelegi situaţia din perspectiva celor de sus, din moment ce niciunul dintre ei nu are studii de specialitate în management. Suntem conduşi de nişte diletanţi.

    00
  36. NOU
    #38

    Demisia? De ce? Pentru ce? Lasa ca sunt prosti si le trece, de ce se renunte la scaunul comod?
    Principii? Ce sunt alea? Exista asa ceva?
    Sunt ajunsi undeva si nu se mai dau dusi, mai ales din cauza arogantei si prea plinului de sine. Vreti un exemplu simplu? Profesorii universitari ajunsi la 70 de ani care nu se mai duc dracului acasa sa moara si sa lase loc celor tineri.

    00
  37. @Darth Glacious tare asta cu profesorii. Din pacate asta e Romania, si tu esti un exemplu demn de luat in seama. Oare tinerii aia care vin or sa aduca o imbunatatire a nivelului intelectului romanului, sau o decadere in derizoriu. Cei care ar putea sa schimbe ceva sunt deja plecati, iar 10 tineri nu fac cat un nene de 70 de ani la catedra, sunt si exceptii de ambele parti, dar vin doar ca sa confirme regula. Asta este Romania o tara unde expirat inseamna in varsta, unde se promoveaza non valorile, si intelepciunea e blamata pe seama varstei, sau a parerii prea bune de sine.

    Ne meritam soarta!

    Referitor la demisia ministrului e ca si cum ai vrea ca intr-o firma mare sa isi dea demisia CEO-ul, ca sa vina altu si sa stie ca singura lui problema e ca in caz de ceva nu mai e ministru, dar e parlamentar deci treaba merge in continuare. Deci cu alte cuvinte mare pierdere nu e, pensia de demnitar merge, treaba buna. In schimb luate masuri, lovit in ai mici, asta este o solutie, la noi la romani a functionat, cand asistenta e constienta ca daca nu isi face treaba pierde painea, atunci o sa se schimbe multe, aparatul bugetar fiind impanzit de oameni care au pauze, lungi si dese, si cand vine vorba de munca s-a terminat programul deci La revedere.

    00
  38. no … bine ai zis. asta cu onoarea merge mana in mana cu lipsa de oo (coaie)

    00
  39. Bai, nu-s de acord. Un manager prost de obicei da afara un angajat care gafeaza. Sau il lasa sa demisioneze. Sa stea omul sa-si repare singur magaria! Plus ca-l poti avea la mana in contul gafei si poti sa-l strunesti mai voiniceste ;-)
    De ce sa pui un om nou sa repare porcariile celui demisionar sau dat afara, care in final e cel mai castigat ca scapa ieftin?

    Dan, soluţia ta merge la greşeli mărunte, de genul ai făcut caca lângă wc. Dar când au murit oameni, s-au creat pagube importante, uneori nereparabile, nu mai ţine. Când este vorba de incompetenţă, nepăsare sau chiar reavoinţă, iarăşi nu poate fi valabilă soluţia ta.

    00
  40. Din punctul meu de vedere cred ca sistemul trebuie revigorat de principiu de la cap…nu de la coada…(deoarece e deja imputit) de ce nu se fac astfel de controale inainte de intamplarea unor tragedii precum ,,Giulesti” ?

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube