De ce e atât de scurt preavizul de concediere?

giro-bar

Oamenii din câmpul muncii urmează să se agite pe tema preavizului de concediere, care este de 15 de zile, în timp ce în Uniunea Europeană variază între 30 şi 180 zile.

Două săptămâni preaviz

Haideţi să vedem ce de ce e atât de scurt. Să presupunem că descoperi că şoferii îşi trăgeau benzină din rezervoare şi mai şi furau din marfă în timpul liber. Ce faci, îi ţii încă o lună pe bani şi pe furăciuni? Nu mai bine îi dai afară când i-ai prins? Să presupunem că angajezi un programator junior care, după două zile de chinuială, nu reuşeşte să facă un contact form simplu, cu sendmail(). Ce faci? Îl ţii doi ani ca să înveţe sau îl dai afară a doua zi?

Eu la asta mă gândesc. Sigur, în ultimii doi ani au fost daţi afară şi oameni buni, care probabil n-aveau nici o vină pentru ce li se întâmplă (decât, desigur, că nu s-au uitat în jur, să vadă ce se întâmplă cu firma la care prestează, sau pentru că erau prea ocupaţi cu furatul din gestiune).

Prea puţin timp pentru a-şi găsi altceva

Asta e argumentul concediatului. Şi asta e ultima grija a angajatorului. Te-am dat afară pentru tâmpenie sau incompetenţă, nu mă interesează că stai acasă 6 luni până îţi găseşti altceva, din contră, mă bucur să aflu asta, înseamnă că nu te-am dat afară degeaba şi ar trebui să îmi mulţumeşti că te-am angajat.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

55 comentarii

  1. Si in cazul in care esti dat afara, si in cazul in care-ti dai demisia, sunt necesare CEL PUTIN 15 zile pentru a-ti preda atributiile celui care preia postul respectiv. In functie de pozitia ce o ocupi in firma, perioada de preaviz poate fi mai scurta sau mai lunga. Nu scrie nicaieri ca trebuie sa-ti gasesti de lucru in timpul preavizului.

    Totusi, 180 de zile??? Pentru un angajat care e dat afara, cred ca e ok. Mai are 6 luni de luat salar, desi probabil e incompetent.

    Problema e pentru cei care vor sa plece cu demisie. Pai ei probabil si-au gasit deja alt loc de munca, mai bun. Dar ce angajator sta dupa tine 6 luni de zile, pana-ti expira preavizul???

    00
  2. Cred ca angajatul poate fi concediat instant, daca e prins (ma rog, dovedit) ca fura, nu cred ca mai e necesar sa-i dea preaviz. Preaviz cred ca se da numai in cazul in care se desfiinteaza postul/se fac restructurari sau asa ceva. Caz in care da, e prea scurt timpul ala de 15 zile.

    00
  3. Sa nu generalizam. Eu am avut un preaviz „boieresc” de 20 de zile si nu am fost dat afara pentru motivele invocate de tine. Managementul firmei a fost imbecilo-comunist si totul a crapat. Plapuma era mai scurta decat au vrut-o ei. Postul meu a fost desfiintat. De fapt a fost ca un sut in cur, pentru ca mi-am gasit un serviciu mai bun. La privat nu-s probleme, restructurezi si gata. Bugetarii sunt greu de dat afara si stim cu totii cata competenta balteste in acest sector…
    cu stima

    00
  4. Daca ai angajat un programator (sau orice altceva) care este incompetent inseamna ca si tu esti cel putin la fel de incompetent pentru ca l-ai angajat :)

    00
  5. Mie imi place poza. E caracteristica societatii in care traim :D

    00
  6. Mi se pare mie, sau e firul pierdut pe undeva pe aici?

    00
  7. după două zile de chinuială …..???

    00
  8. daca cineva este dat afara pt motive disciplinare, nu exista preaviz

    l-ai prins cu furatul, ai dovezi, convoci comisia disciplinara, faci cercetare disciplinara, ai intocmit procesul verbal si a doua zi nu mai are ce cauta la munca ;)

    00
  9. În anumite situații preavizul nu este necesar (cum ar fi nerespectarea contractului de muncă).

    00
  10. Exista diverse scenarii posibile, mai ales in firmele mari, prin care legea, oricare ar fi, ajunge la o importanta minima. La noi, niste angajati disponibilizati la un moment dat au fost anuntati vineri ca luni nu mai au valabil card-ul de acces in companie si ca vor primi cate 6 salarii compensatorii. La alegere, puteau primi preavizul acordat prin lege si zero salarii. Ce credeti ca au ales? Adica da, nu a fost corect ca au fost dati afara de pe o zi pe alta dar niciunul nu a facut scandal, ca banii erau buni.

    00
  11. „Să presupunem că angajezi un programator junior care, după două zile de chinuială”

    na ca m-ai lasat in suspans.. dupa 2 zile de chinuiala … ce ?!

    altfel, daca il prinzi pe ala ca-ti fura din rezervor:

    1. daca legea zice X zile de preaviz, ii dai atitea zile de preaviz, insa il trimiti acasa. decit sa-ti produca mai multe pagube in zilele alea, mai bine il platesti sa stea acasa.

    2. il poti penaliza cu X% din salariu. probabil ca poti sa il penalizezi cu mai mult decit ii dai ca sa stea acasa

    3. s-ar putea ca legea sa iti permita in astfel de cazuri desfacerea contractului de munca pe loc.

    4. daca ai dovezi ar trebui sa chemi politia sa-l aresteze.

    pct 1 se practica destul de des in europa si pt angajati care nu fura, ci-s dati pur si simplu afara din diverse motive (lipsa de performanta, reduceri de costruri, restructurari etc) pt ca pagubele potentiale produse de un angajat ofticat pot fi mult mai mari decit salariul lui pe 1 luna. in plus motivul pt care ai vrea sa vina la munca ar fi ca sa produca ceva, insa e clar ca in luna aia isi va baga plua in ea de munca si nu va face oricum nimic.

    00
  12. inca ceva, ca am uitat: pt partea de competenta ai perioada de proba, care poate fi de vreo 3 sau 6 luni, nu mai tin minte. daca in alea 3 luni tu nu te-ai lamurit ca ala e incompetent, atunci e vina ta.

    regula aia e facuta pt protectia angajatului si nu e o regula asa rea. pe de alta parte cred ca in putine tari e asa greu sa dai un om afara ca in ro.

    00
  13. 15 zile era numai bun, dupa mine. Oricum e naspa sa lucrezi inca 2 saptamani intr-un loc de unde stii ca pleci, deci nu mai tragi la limita. Cand mi-am dat demisia anul trecut, mie mi-au dat drumul dupa doua zile.

    00
  14. De obicei se glumeste „datul afara” in societati, pentru oameni chiar buni. Gen: nu e politicos sa-i spui sefului ca greseste blatant (apoi se dovedeste ca asa e) si tot pe tine, ca negru pe plantatie pica vina ca nu te-ai impotrivit.

    Deci … totul e relativ.

    00
  15. momentan perioada de proba este de max 1 luna pt functiile de executie si max 3 luni pt functiile de conducere

    prin noul Cod al Muncii va creste aceasta perioada

    in timpul perioadei de proba angajatul poate fi concediat oricand, printr-o simpla notificare

    00
  16. Ar trebui sa fie ca la americani, nu mai imi place de fata ta, iesi afara!!!

    00
  17. Noi in .ro amestecam diferite sisteme; mai intai invidiem sistemul american – acolo angajarea este at-will, adica tu angajat poti sa pleci „acum” din firma dar si firma poate sa te dea afara „acum”; mai apoi comentam sistemul european cu 180 de zile de preaviz… Eu ma gandesc la urmatorul lucru: daca angajatul cand pune demisia are preaviz 30 de zile, pai atunci si firma sa aiba tot 30 cand il da afara pe alte motive decat cele disciplinare.

    00
  18. Total offtopic: Barul din poza e langa gara Bartolomeu?

    00
  19. NOU
    #20

    De aceea este interviul ca angajatorul sa-si dea seama de incompetenta persoanei respective.

    Un portfoliu bogat si o recomandare de la fostul angajat poate sa creasca foarte mult credibilitatea. Eu n-as angaja pe nimeni care vine fara portfoliu.

    00
  20. Si totusi …nu e asa.
    cand iti dai demisia este preaviz de 15 zile calendaristice.
    cand te restructureaza ai 15 zile lucratoare, timp in care poti veni la birou doar jumate din norma (adica 4 ore) avand timp in rest sa-ti cauti un alt job.
    Pana la urma ar trebui sa va ganditi ca majoritatea patronilor de la noi sunt niste parveniti si atat…nu au cultura afacerilor; nu inteleg ca pana la urma si factorul uman are importanta lui intr-un job.
    Un cod al muncii care permite ca un angajator sa tina 6 luni un om in perioada de proba…nu e chiar foarte corect. (teoretic in acea perioada de proba nu e musai sa-ti platesca si salariu)

    00
  21. Preavizul de concediere ar trebui sa fie egal cu preavizul de la demisie.

    00
  22. @Attila

    cum adica „teoretic in acea perioada de proba nu e musai sa-ti platesca si salariu”?! de unde ai scos-o pe asta?

    00
  23. Eu nu prea sunt de acord cu logica asta…
    Cred ca primul principiu care trebuie respectat in orice este cel care sta ( cel putin teoretic) la baza medicinei:”Mai intai sa nu faci rau” . Cu alte cuvinte, daca exista un singur om care munceste si care poate fi abuzat din cauza unei legi – atunci legea nu este buna…
    Stiu ca sunt o gramada de looseri care in conditiile actuale pot cu greu fi dati afara… Dar asta nu scuza creearea unor conditii de care pot abuza unii si altii carora nu le convine culoare ochilor unor angajati… De cazuri din astea vad ca nu vb nimeni…
    Eu am avut un caz in firma in care lucrez, unde asa zisul Country Manager s-a chinuit sa dea pe cineva afara cam 8-9 luni ( intre timp persoana a plecat singura, pentru ca nu mai suporta presiunea si nesiguranta; si nu, nu a plecat la alt job… a plecat pur si simplu, abia peste 4-5 saptamani si-a gasit un alt job). Persoana respectiva lucra direct cu mine si era cea mai buna din firma pe pozitia ei… Din pacate nu conta lucrul acesta… Daca noul cod era in vigoare probabil ca o zbura din ziua 2 cand i se punea lui pata…
    La cazurile de genul acesta cine se gandeste?
    Nu vi se pare ca avem destule legi in tara asta, facute pe genuchi, doar ca pentru ca cei care le-au initiat/votat nu s-au gandit la toate aspectele?

    00
  24. …şi o problemă conexă: dacă se dovedeşte că angajatul este/era incompetent, răspund ăia de la HR? A auzit careva de vre-unu’ de la HR/personal care şi-a luat-o pt. că a angajat un bou?

    00
  25. Eu cred ca e vorba de cultura:

    1. Daca perioada se mareste de la 15 la 60 de zile, de exemplu, o sa fii mai atent pe cine angajezi. Interviuri serioase, perioade de proba obligatorii etc. E mai fair si pentru angajator si pentru angajat.

    Acum stiu multi patroni care angajeaza pe principiul „hai ca-i ieftin, il luam si vedem noi”. Si angajati care gandesc „oricum ma platesc prost, ce poate sa-mi faca, sa ma dea afara?”. Piata s-ar reglementa win-win.

    2. Daca-l prinzi ca fura, chemi politia sa nu mai faca si la altii.

    3. Daca-l iei junior, nu-i faci contract pe perioada nedeterminata, ii propui obligatoriu o perioada de proba. Din nou toata lumea castiga: angajatul invata si tu-l platesti mai putin.

    Dar sa fim seriosi, cati au salariul complet pe cartea de munca si cartea de munca facuta la societatea la care chiar activeaza?

    00
  26. vad ca va trebui sa scriu un articol pe tema asta, din comentarii imi dau seama ca cei mai multi iau de bune minciunile sfruntate vehiculate pe la antene si realitati…

    00
  27. Masura asta cu 30-180 de zile afara in mod sigur e corelata cu o perioada de proba mai lunga. 30-60 de zile. Asta ar trebui sa fie ok pentru a putea realiza daca angajatul este sau nu bun.
    Si tare cred eu ca cele 180 de zile se refera la oameni pe pozitii mult prea sus pentru muritorul de rind. Ceva de genul sef peste o companie nationala privata/de stat.

    00
  28. Daca te fura ii dai la politie nui dai nici un reaviz ce p*la mea…

    00
  29. Nu exista functia sendmail()
    In schimb exista teste inainte de angajare.

    00
  30. @dt: tare asta cu sendmailu’, nici nu bagasem de seama :))

    Oricine angajeaza in IT da macar un test sa vada competenta viitorului angajat, indiferent de nivelul lui. Cine n-o face… dovedeste incompetenta (sau probabil angajeaza pe ochi frumosi).

    00
  31. Claudiu are dreptate:

    „Preavizul de concediere ar trebui sa fie egal cu preavizul de la demisie.”
    Asa este. Si amandoua sa fie egale cu ZERO

    00
  32. Cand fura nu i se mai da preaviz, ba chiar poti sa il dai in gat politiei si sa faca parnaie ca ti-a furat benzina din rezervor…exista stiplat in codul muncii cum se da afara un angajat care fura…era faimoasa litera i.
    Preaviz se da atunci cand se restrange postul sau alte motive de genul asta…In mod normal si tu ai nevoie de un timp sa gasesti inlocuitor daca il dai afara pe unul pt ca nu corespunde.

    00
  33. Iar gresesti! Poti scapa de derbedei cu preaviz ZERO zile. Se incearca acum ca sa considere ca orice roman este un derbedeu, toate mamele sunt curve si toti batranii niste viermi care spoileaza bugetul. Asta ca sa ajutam patronii cotizanti care sunt prosti si nu stiu sa faca pofit decat cu masuri feudale si contracte cu Statul!

    00
  34. @Stefan Murgeanu: Din cate stiu, Codul Muncii spune ca, atunci cand pui de o comisie disciplinara, esti obligat sa ii inmanezi convocatorul angajatului cu cel putin 5 zile inainte de intrunirea comisiei. Omul trebuie sa afle de ce e acuzat si sa isi poata pregati apararea (eventual sa fie aparat de un membru de sindicat, daca e cazul). Nu prea poti sa faci comisie si sa-l dai a doua zi afara, de multe ori dureaza tambalaul asta mai mult de cele 15 zile pomenite.

    Datul afara de pe o zi pe alta se practica si acum. Se ofera salariatului plata la zi plus inca unul sau doua salarii si e situatie win-win: angajatul ia bani mai multi decat pe cele 15 zile de preaviz, angajatorul nu isi mai bate capul cu o loaza pentru inca doua saptamani.

    00
  35. @stefan murgeanu: pe langa marile companii exista si firme „de apartament” unde la angajare e ceva de genu „in prima luna vedem cum te misti si iti platesc in cea de a doua luna si salariul pe prima” si chiar si in multinationale se merge uneori pe placa „dupa perioada de proba renegociem salariul” lucru de cele mai multe ori fals.

    Asta cu „l-ai prins furand…il dai afara…” e complicata rau. Un furt e caz penal, nu il poti da afara fara sa demonstrezi in justitie ca a furat. Daca te cheama CocaCola, Pepsi …sau orice alta marca mare nu iti convine sa ai parte de un proces in care sa urle niste rude amarate pe la un televizor ca nu stiu care sofer amarat e dat afara.

    00
  36. NOU
    #38

    din pacate, la ora actuala, daca prinzi pe careva cu mana-n caraiman , nu potzi sa-l dai afara!
    ca sa dai pe cineva afara, chiar daca te fura, sau daca „doar” itzi aduce prejudicii de genul ” imaginea a firmei” , „eficientza muncii”, „productivitatea muncii”, pagube datorate incompetentzei, etc, itzi trebuie cam NOUA luni sa dai pe cineva afara!
    trebuie intai sa-i dai avertisment
    apoi inca unul
    apoi inca unul si d-abia apoi , comisie de disciplina, si de-abia apoi potzi sa-l dai afara;
    consultatzi intai faimosul cod al muncii!
    nici daca-l parashti la politzie nu potzi sa-l dai afara maine!tot trebuie sa treci prin toate etapele!

    00
  37. Eu cred ca nu aveti treaba cu economia reala. Caz concret la un amic la job. Gestionarul depozitului a dat o gaura de 150 de milioane. Patronul l-a dat afara si i-a zis ca daca in 2 saptamani nu vine cu banii pune un raket sa il calce pe cap pentru banii aia chit ca il maicosta niste milioane. Tipul a facut un credit la banca si a venit cu banul.
    Asta e Romania reala nu cea de la TV.

    00
  38. cine mai zice „salar” ma-sa e curva!

    00
  39. @zoso, ref post #36: pentru toti aceia (care gandesc ca la furt il dai afara), inclusiv tu, nu?

    00
  40. Pai, de ce este timpul de proba? Nu poate un angajator sa-si dea seama in timpul de proba daca angajatul face banii sau nu? chestia cu 15 zile ptr. un angajat care a trecut de timpul de proba este nasol. pe de alta parte eu nu am primit posturi mai bune ptr. ca am un preaviz de patru (4!!!) luni la sfarsit de trimestru (!). Da asta este situatia. eu am semnat contractul. Asa nu ma angajeaza nici dracul…

    00
  41. He he, Vali, la functii de conducere preavizul e si mai mare. Oricum, solutii sunt

    00
  42. aaaaaaaaaaahh, acu´am citit: dar ce in romania perioada de proba nu este obligatorie? eu ca sef nu as angaja absolut pe nimeni fara o perioada de proba de 6 luni. in 6 luni iti dai seama cam care este situatia…nu-i asa?

    00
  43. „Să presupunem că angajezi un programator junior care, după două zile de chinuială, nu reuşeşte să facă un contact form simplu, cu sendmail(). Ce faci? Îl ţii doi ani ca să înveţe sau îl dai afară a doua zi?”

    Inseamna ca angajatorul este complet imbecil, in masura in care nu si-a putut da seama de la bun inceput ce idiot urmeaza sa angajeze. Trust me, nu-ti trebuie cine stie ce nemaiitalnita si vasta experienta ca sa iti dai seama cine e bun si cine e diletant.

    E un pic (mai mult) irelevant post-ul tau…

    00
  44. Excelent post, @zoso!

    Dar nu ideea, ci altceva mai subtil: din comentariile de aici poți să extragi date demografice foarte prețioase, pe care ma îndoiesc ca le aveai de altundeva. Te citesc (sau, mă rog, te comentează) în general salariații sau wanna-be salariați și cei de vârstă mai mică decât vârsta legală de muncă. Cei care sunt angajați nu se feresc să o facă de la „scârbici”: cam jumătate din comentarii sunt plasate până la ora 17:00. Se pare că patronii sau upper-managerii nu te citesc mai deloc. Sau dacă citesc, nu te consideră relevant pe segmentul lor. Rezultă de aici nivelul de venituri mediu al cititorului tău și vârsta sa medie. Rezulta deci și posibila targhetare a produselor, a advertorialelor, a maniplarilor, etc.

    00
  45. Poti sa ii faci raport si sa il dai afara intr-o zi. Sau poti sa il bagi in preaviz si sa il chemi la program si sa stea 9 ore pe scaun, daca nu vrea sa isi dea demisia.

    00
  46. la noi e de 20 de zile lucratoare, deci cam o luna… so not too short…

    00
  47. @Sebastian,

    corect, nu il poti da afara imediat ce l-ai prins cu mata-n sac, dar poti sa-l dai afara imediat ce s-a intrunit comisia disciplinara si s-au respectat procedurile + s-au intocmit documentele legale (PV, decizie etc) – din experienta mea, daca stii legea si ai dovezi clare impotriva angajatului, nu dureaza mai mult de cateva zile (5-15)

    @Attila

    ce spui tu nu are legatura cu Codul Muncii, are legatura cu INCALCAREA codului muncii ;) iar faptul ca angajatii nu isi cunosc drepturile este o cu totul alta si mai ampla discutie

    @cruella de vila

    eu zic sa ramana fiecare pe domeniul propriu de expertiza ;) nu scrie nicaieri in carticica pe care ne indemni sa o citim (aka Codul Muncii) ca intai trebuie sa-i dai avertisment etc etc

    NU exista asa ceva!

    in functie de gravitatea faptei si respectand procedura legala (cercetare disciplinara) angajatul poate fi dat afara imediat (imediat ce au fost intrunite conditiile legale), practic in cca 5-15 zile daca nu apar „concedii medicale” etc

    00
  48. In contractul meu de munca scrie 20 de zile preaviz la concediere si 15 zile la demisie. Cred ca asa e in codul muncii.
    La faza cu 2 zile: exista in orice firma perioada de proba care este de obicei 3 luni, dar poate varia intre 1 si 6 luni (cf. codul muncii). Nu stiu cum se procedeaza in perioada de proba, dar cred ca poti sa-i spui oricand ca nu a trecut de aceasta perioada.

    00
  49. @stefan: eu vorbeam de niste situatii reale intamplate intr-o perioada in care legea era „de partea angajatului” (asa cum zice multa lume)
    corect..sunt incalcari ale codului muncii…incalcari facute cu acordul angajatului care nu isi stie drepturile…sau ii este prea frica sa si le sustina. (tot aici intra si orele suplimentare…alea mai multe de 8 pe saptamana)
    inchipuie-ti acum cum va fi intr-o perioada cand legea va fi „de partea anagajatorului”
    am mai zis o data pe aici pe la zoso…nu e bine sa uitam de Raluca Stroescu (nu am fost ruda sau prieten cu ea…doar ca a doua oara cand am adormit la volan in interesul jobului am rezonat un pic cu povestea ei)

    00
  50. https://legislatiamuncii.manager.ro/a/1760/codul-muncii–titlul-ii.html

    Cititi aici, de la articolu 73 pana pe la articolu 80. In felu asta veti fi documentati, nu va veti mai da aiurea cu parerea si poate nu o sa va mai certati ca boii!

    00
  51. NOU
    #53

    Sunteti cu totii pe dinafara, habar nu aveti, Va plangeti apoi ca va sunt incalcate drepturile la locul de munca, dar nu cunoasteti o iota din codul muncii. Semnati contractele de munca precum primarii si apoi va plangeti pe forumuri si bloguri ca v-au calcat in picioare angajatorii.

    In primul rand, in cazul in care un angajat este prins furand, el poate fi dat afara fara preaviz. Dovada:

    Art. 61. [cazurile concedierii pentru motive subiective]
    Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
    a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;

    Art 268, (3) Decizia de sancţionare se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii şi PRODUCE EFECTE DE LA DATA COMUNICARII.

    In cazul programatorului junior, care nu e in stare sa faca nimic in doua zile, el poate fi dat afara fara preaviz, deoarece se afla in perioada de proba. Orice contract de munca din Romania prevede o perioada de proba, de regula de 30 de zile, in care angajatorul il poate demite pe angajat fara preaviz, iar angajatul isi poate da demisia fara respectarea preavizului. Nu ma credeti? Cititi-va contractele de munca! Sigur veti gasi clauza asta!

    Au mai sustinut unii ca perioada de proba nu este platita. Nimic mai FALS!

    00
  52. In legatura cu preaviz 30-180 zile, in Danemarca este acest sistem si este astfel:
    -30 zile preaviz in primele 3 luni de lucru
    -90 zile intre 3 luni si 28 luni de lucru
    -120 zile intre 28 luni si 4 ani de lucru
    -150 zile intre 4 ani si 7 ani de lucru
    -180 zile peste 7 ani de lucru in companie

    Se presupune ca daca tu ai acceptat sa stai in companie pentru asa de multi ani , mai mult ca sigur ai o casa /o familie, pe care nu o vei putea plimba cu tine prin toata tara asa de usor.

    00
  53. Dar din cate stiu preavizul de concediere este 20 de zile si cel de demisie e de 15 zile.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile