Le dați mai mult de doi ani?

Faceți abstracție de tonul stupid de clujean („aș calcula, dar nu am chef acum”, „am făcut un clip în care să spun, dar nu știu” și alte asemenea) și de cum își prezintă doi oameni, fotografi de profesie, casa, și concentrați-vă pe ce e important. Ce e și cum e. Singurele părți bune vor dispărea cu timpul. Că nu au job normal și nu trebuie să se înghesuie la 7 dimineața să plece la muncă va dispărea când vor trebui să ducă copilul la grădiniță, iar peisajul va dispărea când zona se va umple de case P+1. Doi ani? Mai mult?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

95 comentarii

  1. Depinde cat teren au la dispozitie (al lor care sa mearga si ingradit cand vor aparea vecinii). Daca trebuie sa stai cu copilul numai in cutia de chibrituri va deveni nasol rapid. In Romania sa poti iesi cu copilul zilnic direct pe dealuri sa vada caprioare, iepurasi, sa il poti lasa sa se murdareasca in „sapand” in gradina sau sa ii amemajezi o groapa de nisip si niste chestii unde sa se catere, conteaza enorm cat e copilul mic. O usa deschisa vara spre o gradina cu loc de joaca, cat de mult inseamna asta fata de un apartament de 2 camere prin Cluj.

    00
    • Parca spune in clip ca are cca. 1300 mp deci ar trebui sa fie ok din acest punct de vedere

      Cat este copilul atat de mic (si singur la parinti) probabil se vor descurca, dupa aceea (cand ajunge la varsta scolara), ma indoiesc.
      Cunosc familie care doar s-a mutat intr-un sat langa dar copii (2) erau la scoala in oras. Pana au fost destul de mari incat sa mearga cu transportul in comun, cel putin un parinte practic a fost sofer full time. Nu am vazut alte clipuri si nu stiu cat de departe le este transportul in comun dar se vor satura de „taximetrie” mai repede decat se gandesc acum

      00
    • taximetria e o problemă când o faci la ore de vârf. că degeaba lucrez eu de acasă daca copilul trebuie să fie la școală la 8am. asta înseamnă că trebuie să mă înghesui la aceeași oră cu tot orașul, deci practic anulează confortul meu de a munci de acasă.

    • Babaieti, voi vedeti ca familia asta nu e conventionala? Credeti ca astia is dau copilul peste 5-6 ani la o scoala random din Manastur(sau de unde o fi)? Copilul ala va face scoala de acasa nu va sta cu tat’su sau ma-sa la semafoare cate 2 ore pe zi ca muritorii de rand.

      10
  2. Tiny House-ul e oricum o soluție provizorie, să reduci cheltuielile o perioadă de timp, să aduni niște cheag și apoi să-ți iei ceva mai mare. De obicei se pun în zone cu peisagiu frumos, că mai încolo le închiriază pe AirBnb.

    • Nu stiu ce sa zic cu provizorie. Tot ce au in casa costa. Si terenul , nu e nimic facut „la ieftineala” acolo. Pana si casa in sine costa ceva. Deci, nu stiu ce economie au facut. Daca locuiau in Canada, US, Australia unde casele sunt extrem de scumpe mai intelegeam. Asa…mda nu stiu ce sa zic.

      Le urez succes

      01
    • E draguta ideea, ca solutie temporara. Gen in vreo 2-3 ani nu prea mai e asa „wow”, ca na… viata e complexa si are multe aspecte. Dupa cum ziceau si ei, nu tineau mortis sa stea la cucuieti, dar criza, apt scumpe in „Cluuuj”, venituri nu prea… da, e interesant. Nu, nu m-as muta in „tiny house”, dar as inchiria una pt un wld prelungit, ca experienta.
      On the long run, vidul legislativ si gorobetii care isi fac palate pe langa tine ma fac sa ma gandesc ca as investi maxim intr-un cort, cam oriunde in Ro.

      00
    • E vorba de Cluj, ma men, acolo sunt cele mai mari prețuri la imobiliare din Estul Europei. Habar n-am cât scot, am fost optimist și am presupus că ăsta ar fi motivul.

    • Venisem să zic ceva similar, după care m-am răzgîndit: ăla nu e tiny house, nene, e ditai garsoniera de 45mp, numa’ baia e cît un dormitor.

    • oamenii au55mp plus 1300mp deteren. O sa fie ok. Eu am stat ingarsoniera pana avea fi-mea 3 ani, apoi chirie al 2 camere si a fost f ok.
      Si pe viitor mai adauga inca una langa si au 110mp utili, daca o sa fie cazu. Ce nu am inteles e de ce ai opta pt panouri solare cand la noi curentru e relativ ieftin (nu pt incalzire) si gazele avand in vedere ca sunt in oras ish, sigur le au la poarta.
      Si panourile plus bateriile ca sa mearga treaba nu au cum sa fie ieftine, plus ca se incalzesc cu lemne cred, nu am urmarit complet ca filmat cu curu.

      Va las o serie de la tipul asta cam toate sunt din Australia Noua zeelanda unde e ditamai trendu cutiny houses si sunt super mishto unele.
      https://youtu.be/PFNdIup9kS0

      00
  3. Se lauda o influenceritza de Linkedin ieri cum au plecat ei amandoi cu 2 copii si au locuit un an intr-o rulota de 14 mp ca isi renoveaza o casa batraneasca. Cu vie sau ceva de gen.
    Acum e la moda sa ai la dispozitie spatiu per capita cat o gaina de la Avicola?

    01
  4. Daca au 1000 mp ai lor ii doare in spitz de vecini. Cand o creste copilul isi iau si ceva prin Cluj daca nu au si se muta in casa de la oras si asta ramane de weekend. Si mai extind casuta cu o camera si o baie, si gata. Sau, daca dispar partile bune se muta in alta parte, ce atatea probleme. Bravo lor.

    10
    • Depinde de vecini. Nu-i subestima… iti spun din experienta.
      Nu mai exista bun simt de mult timp – fiecare are doar drepturi…
      Daca vrei sa te doara in spitz – nici cu 10.000 mp nu rezolvi problema.

      01
    • Geretus, de acord cu tine. Ma gandeam la vecini normali/decenti. 1000 de mp iti asigura un buffer suficient intre oameni civilizati. De aia am si spus – dispar partile bune – te muti.

      10
    • 1000mp inseamn maxim 30m pana la gardul vecinului (sau pana la blocul care va aparea peste noapte pe lotul vecinului)….zice bine geretus!

      00
    • De obice cumpari unde e e deja construit, stiu e mai greu si mai scump, da scapi de situatia in care creste peste noapte un P+6 langa tine.

      00
  5. Ești generos, 1 an.

    01
  6. Cred că totul tine de câți bani ai, pentru că eu vad casa asta ca pe un moft, ceva pe câțiva ani și nu știu sincer ce valoare de revânzare are.
    Pe termen lung nu ai ce face acolo, pentru că totul este prea înghesuit și prea la un loc, ca să zic așa.

    Adică, totul este foarte bine atâta timp cât toți din casa au același ritm de viață, pentru că daca de ex. unul se trezește la 6 și altul la 8 cel de la 6 nu poate sa umble la bucătărie, pentru că este tot acolo,nu poate să aprindă becul etc. – la un apartament cu doua camere cel de la 6 merge in bucătărie sau in alta camera și aia e.

    Nu mai zic că daca de ex. copilul este bolnav și nu doarme vreo câteva nopți la un apartament normal poți sa faci cu rândul, unul sta cu el și altul doarme, dar aici toți sunt la un loc și așa mai departe deci ambii părinți nu dorm.

    00
  7. Cand a zis ca bradul asta inteapa cum nu inteapa alti brazi instant mi-a zburat mintea la ceva pervers…

    00
    • cine e Brăđuț ăla care te-a înțepat și unde?

    • De la secunda 44 ba da porno rau..

      00
    • Da de ce s-au mutat cu bradu in casa? Probabil nu aveau cu ce sa umple spatiu… Daca plantau un bradut afara langa casa si il impodobeau nu era ok? Plus ca il refolosesti natural si in anii ce urmeaza, eu cam asta intentionez sa fac la mine la casa.

      00
  8. Terenul este pe deal, departe de oraș, nici măcar intravilan. Ap 2 camere in Cluj:min 80k euro, așa că ce au făcut ei pare aventuros, dar logic.

    10
    • cu access limitat la servicii. dap. suna bine. cat esti tanar e cel mai indicat sa stai in oras, mai ales daca ai kinder. casa e misto daca ti-o permiti in oras/intr-o zona din oras. statul la porumb si pe dealuri nu e o rezolvare, e doar prostie. n-ai 60 de ani si ai terminat cu munca incat sa zici ca te retragi pe acolo.

      01
    • Da. Trebuia sa stea in chirie sau ap in rate.

      10
    • @Nonename

      La cat de izolat este daca ai peste 60 ani devine si mai riscant. Poate Salvarea nu are 4×4 si nici cu zapada nu e chiar de jucat cand stai pe deal. Poti mori cu zile.

      Sa nu fiu inteles chiar gresit. Eu visez la acest tip de casuta pe un teren de cca 600-800 mp. Dar eu sunt si voi fi singur si in niciun caz nu as sta departe de utilitatile de baza (necesarul de en. el. pentru becuri si calculator e ok cu panouri, dar pentru masina de spalat, drujba electrica sau echivalent de scula mai serioasa, sigur nu). Ar mai fi si altele de discutat dar nu asta era subiectul.

      00
    • @Cristi – statul la porumb/dealuri/rupt de lume nu e o solutie mai buna vs a face credit/chirie. renunti la civilizatie si confort, si in final la timp? good luck with that. la 20 – 30 ani prefer sa stau in chirie/rata si sa am access la tot ce poate sa ofere civilizatia. la 60 ma retrag undeva in munti si dau comenzi de pe finestore saptamanal sa-mi tina de urat.

      01
    • Nici macar nu e asa aventuros.

      1. Sunt case in constructie in jur, deci in mod sigur e intravilan.
      2. Pare sa fie mai aproape de Cluj decat e Pipera de Victoriei
      3. Nu pare „pe roti” cum spun ei, dar daca e asa in 5 ani mai cumpara un teren la mama naibii, fac de un transport agabaritic si o pun pe airbnb.

      Cred ca astia doi sunt mai normali decat aia care dau 60.000 pe 2 camere la iesirea pe A1.

      10
    • Habarnam, logica asa ar spune însă nu. Toată zona de nord a Clujului e construita ilegal. Ca au zis oamenii ca nu are sens sa aștepte actele, fac ei și vad după. Sute de case fără autorizație, multe în extravilan.

      https://www.zcj.ro/administratie/consilier-local-ajutor-pentru-250-de-case-fara-autorizatie-pe-valea-fanatelor-clujenii-primaria-ar-trebui-sa-intre-cu-buldozerele–212660.html

      00
  9. Mno. Nu suport deloc cum vorbeste partea feminina a cuplului.

    00
  10. Depinde de perspective si asteptari. Desigur, fiecare ne dorim vile de sute de metri patrati, dar cunosc oameni care au crescut in garsoniere cu suprafete mai mic, in familii cu 2-3 copii, sigur nu a fost un lux, dar au supravietuit. Ce au facut copii astia acolo este realizat pe pretul unei garsoniere in Cluj, cu avantaje si dezavantaje, dar cred ca cel mai mare neajuns este ca nu au utilitati. Daca in 2 ani zona se umple de case vor putea vinde terenul la pret mult mai mare decat cel de achizitie si au posibilitatea de a reloca casa pe un teren mai convenabil.

    10
    • stiam o familie care locuiau cu 2 copii intr-o garsoniera de 35 mp. avantajul era ca era zona buna, cu toate aproape, parc. etc. ; un alt caz similar era un milionar care statea intr-un ap cu o camera tocmai pt ca era tot ce avea nevoie in zona. Marimea casei nu e asa de relevanta, de la 40mp e ok. Daca se pot deplasa in caz de urgente e ok (si din cate am vazut oricum sunt case deja in zona.

      00
    • Depinde de perspective si de asteptari. Bine zis.

      Noi suntem pe punctu de a pleca din chirie (1500 de dolari pe luna), cartier foarte bun, pentru casa noastra intr-o zona montana (la padure), la o ora juma’ distanta de condus.

      Pierd scoala cu rating 10/10 si imi asum ca voi face un efort suplimentar, daca scoala in zona aia nu e atat de buna (6/10). E OK, lucrez de acasa, ma pot ocupa 1-2 ore pe zi incat sa tin copilul la nivelul nostru dorit de invatatura. Daca nu merge asa, homeschooling.

      E de condus 1:30 pentru a reveni in oras (la antrenamentele oficiale de tenis etc.). Ne va trebui o a doua masina. Costurile de transport cresc.

      Castig casa noastra. Prefer sa platesc ipoteca mai repede, dacat sa ii platesc altuia ipoteca. Casa e MULT mai mare decat spatiul pe care platesc eu chirie. V

      Vom locui la deal / padure, aer curat, 5 lacuri, partie de ski la 7 minute distanta, aqua park aproape, 4 terenuri de tenis la care am acces LIBER. Daca as ramane in oras as plati 30 de dolari ora de inchiriat un teren decent de tenis (ca jucatu’ in spatele casei in parcare nu mai pusca peste 1-2 ani cand incepe fata sa treaca la competitii). E o chestie asumata, am venit sa faca tenis, asta este.

      Rata lunara s-a calculat deja la 1500 de dolari, deci cat platesc acum chirie. Vor fi costuri mai mari cu transportul, dar pentru noi e OK, platim casa noastra nu a altuia.

      O casa in zona aia costa undeva la 250-300 de mii (suntem in discutii pentru una la 255), aici in zona trec de 1 milion. Curte mica aici, curte de peste 1000 de metri patrati acolo, 2 terase la casa, vedere intr-o vale etc. Chestii din astea instagramabile.

      Daca nu esti milionar ai de ales. Bani mai putini si niste dezavantaje, daca poti sa locuiesti remote, bani mai multi (ipoteca mai scumpa), spatii restranse etc., daca ai nevoie sa stai in buricul targului.

      Nu spune nimeni ca trebuie sa te ingropi acolo, daca stii sa economisesti si sa iti alegi cu atentie urmatorul pas, faza asta poate dura 3-4 ani, pana reusesti ceva mai sexy.

      Ii admir pe tinerii astia ca inteleg ce doresc EI de la viata si isi vad de treaba lor.

    • Sunt sigur ca un apartament cu 2 camere in care sa nu lovesti peretii cand te imbraci si nu atingi tavanul cu mana daca te ridici pe varfuri costa in Cl00j cat un palat pe malul Senei.

      00
  11. Nomazi digitali?!

    00
  12. ‘ti-e drag sa speli vase, efectiv!’

    bitch pls

    00
  13. Mi s-a propus asa ceva acum câțiva ani de către un ex și am zâmbit pt ca stiam clar ca la mine nu ar functiona. Dar asta nu înseamnă ca nu e o varianta ok pt altii. Par destul de tineri si chiar dacă în final vor hotărî ca nu e ok pt ei pe termen lung cred ca întreaga experienta a construirii casei și a adaptării la condițiile de acolo ii va ajuta ca experienta de viata.

    00
  14. Mie mi-a placut videoclipul. Multumesc ca l-ai impartasit.
    Fiecare are nebuniile lor, ei par fericiti si asta e tot ce conteaza.

    00
  15. Sunt din Mures si abia am urmărit clipul din cauza accentului, doar basarabenii sunt mai greu de urmarit.
    Deci, până la final vor băga aproape 50000 E in total… Nu mersi! Prefer oricând un apartament, chiar daca pretul e mai mare, dar sa nu ma chinui sa bag in foc pt apa calda, iar căldura să pornească când eu sforăi, să văd oameni, să am vecini, fie ei si maneliști. Am stat 1 an la o casa, teren 1000mp, strada mărginașa intr un oraș mic , liniștită, aproape sălbăticie, imi treceau ciutele și vulpile prin spatele gradinii, am grădinărit, am plantat 20 tipuri de tomate, wow, ce tare, bio, alea, alea si tot am intrat in depresie. Toti cei care isi dau filme vizionând câteva clipuri pe net, off grid, viața la țară, etc, pun în practica, după aia își dau sens vieții lăudându-se pe net cu ce grozava e viața lor de „țărănuși” wanna be, e de ajuns sa le tăiați netul si s-a dus tot entuziasmul. Am întâlnit zeci de viteji de genul care s-au mutat doar la casa, iar dupa câțiva ani cadea gardul pe ei, burlanele infundate, cresc boscheti din pavaj, gazonul e pășune. Si-au dat filme cu copiii lor fugind printre animalute, râzând zgomotos ca in reclame, dar în realitate ei rup fornite-ul.

    00
    • Exact asta e problema cu toti oamenii si toate deciziile pe care le iau…isi imagineaza cacaturi ireale ce nu se indeplinesc, sau realitate e total diferita. Am patit si eu, mi-am luat lucruri sau doream ceva imaginandu-mi viata cu acel lucru…mi-am luat si nu a fost asa. Si dupa ce te trezesti ai cheltuit X suma mare de bani, nu mai ai mai nimic si nu poti iesi din situatia aia multi ani de acum incolo, si suferi….pacat

      00
    • Foarte bun comentariul, am observat ca cei care vin dintr-o zona rurala sau au stat mai mult pe la bunici se adapteaza mai bine si mai usor la statul la casa, chiar nu e pentru oricine, dar cumva fantezia asta prinde bine la oraseni, dupa care se bulucesc dimineata cate doua ore sa isi aduca plozii la scoala – Iasul e paralizat din toate directiile

      00
  16. Ikea Ikea Ikea Ikea îmi vine să vomit.

    00
    • Da, vomită pe toți nordicii. Ah, mai sînt cîteva zeci de milioane. Go ahead.
      Tu oi fi unul din cei 0,01% cu avere de mld.euro din RO astfel că îți permiți un vomat.

      00
    • Poate omul a înghițit două șaibe cănd monta noptiera Gruxystwinglud de la Ikea și îi vrea să le scoată pe unde au intrat. De ce tre să fie miliardar ?

      00
  17. Copilul e adorabil. Acum ce sa zic… E fix alegerea lor. Personal nu as putea sa fac asta. Poate ca m-as fi gandit mai degraba sa cumpar ceva la tara in imprejurimi.

    00
  18. Is bune si filmele astea pt olimpicii da pa Germania si Anglia sa prospecteze …

    00
  19. Accentul ăla zgârie rău la ureche :|

    00
  20. Eu le urez succes. Nu e pentru toata lumea dar lor pare sa le placa.

    00
  21. Eu de cateva luni tot caut sa fac o mutare asemanatoare, dar fara inghesuiala in tiny house. Il am pe tata socru care va locui acolo permanent si ar fi la 30-40 min de unde locuim acum.
    Sunt multe sate in care gasesti case abandonate. Unele-s renovabile, altele nu. Insa in unele cazuri gasesti canalizare, apa de la retea, curent si gaz in sate unde primarii au facut treaba. Acolo doar terenul face banii.
    Casele sunt multe din paianta si trebuie bagati multi bani ca sa fie durabil.
    Am gasit oferte interesante insa trebuie sa te orientezi si cu vecinii. L-am gasit pe unul care era obsedat de porumbei si otravea totul prin vecini.
    La noi va fi ceva provizoriu, cat e copilul mic. De la 12-13 ani numai de tara nu o sa-i mai arda lui sa mearga. Vedem atunci ce facem cu investitia, ori vindem, inchiriem.

    00
  22. 2 ani pana cand ba ? Pana se muta de-acolo ca nu le mai place ?

    00
  23. Ioi doamnie, ce accent avem. Vorbim ca la tzara, dar ne laudam cu marile noastre investitii. Poate gaseati niste bani sa faceti un curs de exprimare, ioi, no binie no.

    00
  24. Pai daca nu incerci nimic, atunci ramai doar cu vise dintr-un apartament de 2 camere din buricul targului. Mai sunt rasariti de astia (ma aflu printre ei) care incearca sa faca o casa la marginea unui oras, ca deh, nu toti suntem milionari. Daca esti comod si nu-ti plac schimbarile, poti ramane in apartament linistit, si chiar e ok, treaba asta nefiind pentru toti. Dar vad de ceva timp un val de hateri care incearca sa descurajeze mutatul inafara orasului doar pentru ca ei intra in categoria celor din fraza anterioara. Da, iti asumi va vei sta in trafic, ca vei face „taximetrie” daca ai copii, ca vei adauga 10-15 minute la drumurile zilnice. Eu unul imi asum asta stiind ca ma intorc in locul care-mi ofera confort si liniste. Si oricum, copii din ziua de azi nu mai sunt ce am fost noi in anii 90, nu se mai joaca in fata blocului. Ii duci la scoala + afterschool + ce hobby-uri or mai avea si apoi ii aduci acasa. Te ocupi de ei ca doar de aia ai facut copii, nu? Legat de tiny house, fiecare stie de cat spatiu are nevoie sa aibe confort. Romanul clasic e obisnuit sa-si faca o casa mare unde sa-si indese tot neamul de 2-3 ori pe an, ori casa ti-o faci pentru tine nu pentru altii.

    00
    • Deci ai împărțit lumea în doua, cei răsăriți care se muta la casă în câmp si cei care au visuri* cu primii. Te-ai gândit că exista si alte categorii, cei care se mulțumesc cu viața la bloc si care nu au visurile de care vbesti, poate vor altceva? Ce înseamnă că esti comod? Să nu vrei sa faci naveta câteva ore, să bagi lemne in foc sau sa dai cu sapa? Gresit! Unii prefera cu timpul ăla să facă alte chestii, unii sa învețe ceva, altii să muncească mai mult, iar altii să meargă la sală.

      00
    • @Damian, multumesc pentru corectare. Ziceam ca treaba asta nu e pentru toti. Faceam referire doar la cei care-si doresc sa faca un asemenea pas si se lovesc de negativitate inainte sa inceapa sa caute un teren. Uita-te la articolele specifice de aici ce comentarii predomina: „o sa-i para rau”, „ii dau maxim un an”, „va face taximetrie” etc. As intelege daca aceste comentarii ar veni de la oamenii care au trecut printr-o asemenea…aventura sa-i zicem…si se decid ca nu e pentru ei. Dar majoritatea sunt niste pareri inutile de la oameni care tin neaparat sa-si dea cu parerea. Cu banii de pe un apartament din oras poti sa gasesti un teren si sa incerci sa-ti ridici o casa la 10-15-20km de centrul orasului.

      00
    • @Adi, fiecare isi spune părerea din perspectiva lui, iar haterii au apărut pt. că multe lume s-a săturat de clipurile ipocrite in care se prezinta doar chestiile frumoase. Multi pleacă pe fentă, isi bagă toata viața, toate economiile, se imprumuta si isi dau seama că nu e ce vor, dar e prea târziu, e posibil să nu mai vinzi in mijlocul câmpului sau sa vinzi pe pierdere. E bine să fie si păreri negativiste, poate unii se vor gândi de doua ori. Eu mi-am luat-o cu o investiție, ca să vezi, „haterii” aveau dreptate.

      00
    • E de bun augur sa fie cat mai multe pareri, bune si rele. In “clipurile ipocrite” binenteles ca vei vedea doar chestii frumoase deoarece in marea lor majoritate doar oamenii optimisti si pozitivi se inhama la asa ceva. Explica-mi cum poti sa iti dai seama ca nu e ceea ce vrei daca nu incerci? Daca nu incerci iti formezi opinia din opiniile celorlati. E mai bine sa incerci, sa dai cu capu’ si sa realizezi de unu singur ca nu e ceea ce vrei decat sa te ascunzi dupa pareri subiective. Imi pare rau de investitia ta ratata, dar nu poti generaliza pe un caz izolat. Oricum, orice sut in fund e un pas inainte. Inca o data, eu ma refer la oamenii care-si fac o casa(care sa includa utilitati) la un maxim de 30 de minute de centrul orasului. Izolat in camp nici eu nu m-as muta.

      00
  25. io stau in 44mp acum. Am rezistat vreo 2 luni

    00
  26. si mie mi-a placut sa bag pe foc, dar dupda vreo 5 ani parca nu mai vrau anul viitor sa am lemne

    00
  27. Costurile totale ale casutei sunt suma chiriei in spatiu similar pe vreo cativa ani (5? 10?).

    00
  28. am urmarit pana la „tac tac tac”
    what the fuck is this?
    cred ca-s inapoiat eu.
    mai si scriu, imi consum energia
    si mai tre sa dau si click pe …

    00
  29. Deci ai împărțit lumea în doua, cei răsăriți care se muta la casă în câmp si cei care au visuri* cu primii. Te-ai gândit că exista si alte categorii, cei care se mulțumesc cu viața la bloc si care nu au visurile de care vbesti, poate vor altceva? Ce înseamnă că esti comod? Să nu vrei sa faci naveta câteva ore, să bagi lemne in foc sau sa dai cu sapa? Gresit! Unii prefera cu timpul ăla să facă alte chestii, unii sa învețe ceva, altii să muncească mai mult, iar altii să meargă la sală.

    00
  30. Mie imi place entuziasmul lor, bucuria de a arata ceva facut de ei de la zero, incantarea pentru fiecare lucrusor pus in casa. Deocamdata par fericiti acolo. Cand n-o sa li se mai potriveasca, vor pleca si asta va ramane casa lor de vacanta.
    Ce le-as baga de vina, dar se vor prinde ei singuri in curand, sunt doua chestii.
    1. chiuveta – o sa se sature repede sa stearga apa de pe parchet de jur imprejurul chiuvetei. Ca n-ai cum sa nu stropesti.
    2. scara de langa aragaz – pentru ca nu e deloc placut sa urci si sa cobori scara in timp ce ai mancare pe aragaz, si sa imprastii praful de pe trepte fix in oala.
    In schimb sunt foarte curioasa cum vor arata sertarele de sub trepte. Avand in vedere ca scara e oarecum in spirala, sertarele alea sunt o provocare.

    PS. Bebelusul e o scumpete.

    00
  31. Eu m-am uitat la mai multe clipuri, imi plac chestiile astea, dar doar dpdv tehnic, n-as sta in camp intr-o casa de genul asta.
    O intrebare daca stie cineva: de ce au facut casa si toti peretii din profil de otel, de ce atat de mult si de ce atat de gros? Nu era mai bine din lemn?

    00
    • nu pentru ca #soareci.
      Si nu ai cum sa scapi de ei, asta venind de la cineava care a facut o casuta din lemn, link mai jos, si efectiv nu ai cumsa izolezi casa ai asa scapi de rozatoare.
      Nu zic ca asta facuta de mine e cea mai ok ca a fost un experiment ce e o struto camila, merge a finala da never again din lemn, prefer containere sau orice altceva ca materiale alternative decat lemnu.
      https://photos.app.goo.gl/Ph2AbXqeMHdgdFFg8

      00
  32. Eu cred că oamenii efectiv nu au avut de ales. Au rămas fără bani și s-au mutat în container. Acum însă o dau cu ”asta voiam defapt noi”, că menține stima de sine la cote acceptabile.
    Chestia asta cu casa mică în care locuiesc trei o simți când face copilul ăla 3-4 ani și începe să umble cei 4 metri încolo, 4 metri încoace. De te împiedici de el orice mișcare faci. De asemenea bănuiesc că va fi mirific iarna la ninsoare să cureți panourile fotovoltaice, să nu cadă curentul.
    Eu unul aș fi terifiat să locuiesc acolo cu un copil mic. Nu de alta dar dormi noaptea și ți se uită un rătăcit pe geam. Că așa vrea el.
    Bănuiesc că loc de multe haine n-au, loc de mobilă ioc. Sună frumos asta cu viața la cutie, dar e ceva pentru studenți veniți dn provincie sau oameni care au nevoie de maximum 3 luni să facă tranziția dintr-un loc în altul.
    Chestiile cu ”viața bio” și ”suntem offgrid” sunt aiureli. Părerea mea e că plâng pe ascuns fiecare, cu schimbul. Nu-i invidiez deloc și-mi pare sincer rău de copil. ”Unde locuiești Mihai?”/”Pe câmp, cu tati, la containerul #1, colț cu păpușoi”.

    00
    • Cu tot respectul pentru tine. Am auzit ca esti un macho in online dar aici cred ca o iei pe aratura. Sti tu exact ce simt oamenii aia!? Poate chiar sunt fericiti si atat

      00
    • da, Coloja, ce bou ești cu diplomele tale! ce școală ai făcu tu, bă?! ah! scuze, șefu.

    • @Alin:

      Am auzit ca esti un macho in online

      Am o stimă considerabilă pentru oamenii care cred în chestii de genul acesta. Cum ar fi ”ăia cu mușchi”, ”ăia cu respectu’”, ”ăia cu zmardoiala”, ”macho”. E mișto. E chiar OK să gândești așa.

      aici cred ca o iei pe aratura. Sti tu exact ce simt oamenii aia!?

      Absolut – ce ”ști” tu? ”Ști” tu cumva? Nu ”ști”.

      Poate chiar sunt fericiti si atat

      Absolut logic – e visul orcărui cuplu tânăr cu proaspăt-bebeluș să trăiască într-o cutie de 8×2 în mijloc de câmp. ”Bio” – cum i se mai zice. Fix ca ăia de proclamă fericirea absolută ”călătorind prin lume un an”, când pe Instagram e totul fain iar în realitate spală WC-uri pentru bani de țigări și dorm prin gară. Următorul nivel nu e ”în Cluj o garsonieră costă cât un apartament cu două camere din Oradea” ci ”creștem copilul la modul hippie, cu fericire”. Makes perfect sense. Doar e alegerea lor să trăiască în fericire așa, nu e ca și cum viața i-ar fi împins spre trailer park status. Adică… cine n-ar renunța la un apartament cu trei camere în buric de Cluj pentru o viață bio de garaj?
      Îți mulțumesc că mi-ai explicat. Acum totul e mai clar cumva.

      @Zoso:

      da, Coloja, ce bou ești cu diplomele tale! ce școală ai făcu tu, bă?! ah! scuze, șefu.

      Nu citesc eu bine oamenii – asta e. *shrugs*

      00
    • @Coloja, @Zoso
      Gata, m-ati pus la punct. Cum ii judecati pe ei asa va judec, asa ma judecati.

      PS Imi fac blogul meu unde doar eu o sa am dreptate

      00
    • @Alin: ei – vezi? Ăsta e un mod matur de a privi lucrurile:

      Gata, m-ati pus la punct. […] Imi fac blogul meu unde doar eu o sa am dreptate

      Dacă nici acum nu pricepi de ce poate totuși eu aș avea dreptate și nu tu, poate îți explică alții mai încolo. Numai să nu-ți strângi jucăriile încă. Hai – că e groapa cu nisip destul de mare și pentru tine.

      00
    • revenind la subiect, eu cred că e o diferență între „nu avem bani pentru apă caldă și ne descurcăm cum putem” și „am ales să nu avem apă caldă, că e mai mișto”.

      și eu mai spun prostii pe aici, dar le spun la modul „am bani de bmw, dar nu-mi iau”, nu spun „bentley-urile sunt pentru fraieri, eu sunt liber”.

    • @Zoso:
      Am fost acum vreo 6 ani la Arieșeni. Am avut cabană acolo într-o vreme, am vândut-o, am mers să văd ce s-a ales de ea. În paragină – dar asta e pe lângă subiect. Casa de LÂNGĂ ea se transformase într-un fel de hostel. Arăta foarte mișto pe interior: șemineu, curat, LCD de 100 inci, blănuri pe jos. Sus vreo 7-8 camere pentru clienți. Iar fiul tipului care cumpărase casa de lângă a mea locuia acolo cam 11 luni pe an, într-o anexă care reprezenta vechea casă. El primea invitații, făcea curat, se ocupa de business. Și-am stat cu el de vorbă la modul ”oai ce fain de tine – aer curat, munte, pustiu pe vale”. Mi-a băgat omul o față de ”te rog ia-mă acasă”. Pentru că are așa – rustic la prima vedere. Până se lasă seara și se așază burnița peste orice. Până vine apoi și iarna și pur și simplu îngheață apa în țevi. Asta era problema cu fosta mea casă – mergeam iarna acolo și înghețase apa bocnă în țevi. Totul cobora la -30-35 de grade noaptea. Hell on Earth. Cel mai apropiat loc din care puteai cumpăra ceva era în sat, la vreo 2 ore jumătate de mers pe jos. Drum neasfaltat, pietre peste tot. Te culcai seara obosit după dat la lopată iar dimineața era un strat de omăt de umătate de metru pe toată lungimea văii. Pune-te iar să lopătezi, că voiai să ajungi cumva la șosea să îți iei țigări.
      Ah – luxuri de gen bere normală, semnal telefon, Internet, napolitane sau ketchup? Îți aduceai de-acasă, din Oradea; cât țineau atâta țineau. Că în sat nu găseai nimic dincolo de macaroane, murături, slănină, tărie și țigări ieftine.
      Ei – și omu ăsta stătea acolo 11 luni pe an. Fumător. Avea rația de țigări pe zi, rația de cafea. Foarte rustic.
      Picioare de om pe-acolo doar în sezon turistic ori când veneau ăia ca mine de mai aveau case de vacanță pe vale. Mi-a povestit super-entuziasmat cum a găsit el o pisică de i-a făcut culcuș și i-a dat mâncare, de n-a mai fost singur vreo două luni. Până a plecat și aia.
      Ei – cam așa e și cu oamenii ăștia: noi, privind din canapele mugim un invidios ”ai ce mișto – bio, alea, independență energetică, uite oameni deștepți”. Până e nevoie să stăm 3 zile la munte în frig, ori să tăiem lemne, ori să simțim cum e să ai zăpadă în chiloți de la cabană până la WC-ul din curte. Până la faza aia totul e rustic și sălbatic și trăim în aventură. După care ne trece vreme de un an sau doi și ne facem curaj să mergem înapoi.
      Ei – familia asta merge la oraș așa cum mergem noi la munte: cu ochii salivând după chestii normale precum prize 220 ori magia robinetului marcat cu roșu. Nu e fain. E absolut oribil. Eu zic că-s la fel de fericiți ca românii cu restanțe majore la bancă. Atât doar că au cameră la smartphone și poate-poate mai iese un click și-un cent. Că în 6 luni vine iarna.

      00
    • răzvan, tu mergi prea departe si la extrem. nu, tati. eu sunt băiat de capitală, cu părinții veniți la bucurești din zone nașpa. giurgiu. ieși din bucurești, treci de primele două sate și apoi dai de românia reală. oameni care nu au 17 lei să se lege la canalizare. oameni care nu au bani să-și pună apă curentă în casă. ai mei s-au pensionat și s-au intors in satul natal. au casă nouă, cu de toate. mă rog, „de toate”. gaze nu sunt. la canalizare sunt racordați 20 case din sat. curentul fluctuează, pentru că deși au schimbat cablurile, ceva se întâmplă undeva și e nevoie de stabilizator. apa din fântână e puțină. apa de la robinet nu e de băut. primarul e la al 7lea mandat, dar de data asta a promis că se apucă de treabă. noroc că stau pe drumul care duce spre casa lui dragnea, că altfel nu se repara șoseaua. semnal la telefon doar la etaj sau dacă stai lângă șosea. în unii ani nu plouă tot anul, din aprilie până în octombrie.

      ză fun part: ai mei țin legătura cu vecinii cu care se jucau când erau copii. copiii vecinilor. nici unul nu vrea să se întoarcă, deși nu o duc strălucit la oraș. ai mei, având ceva bani, și-au făcut condiții decente de trai (după ei). ăștia, dacă s-ar întoarce, cel mult ar repara casa de chirpici și ar cumpăra un frigider nou. dar tot nu vor să se intoarcă. mai bine la oraș cu bani puțini și apă caldă de la primărie decât la țară fără nimic.

    • Oare care dintre voi doi ati stat la tara sa aveti un termen de comparatie?
      Am 35 si jumatate din viata am stat la tara iar cealalta jumatate la oras.

      La tara nu stiu sa fi avut conditiile astora cu tiny house multi ani, ca suprafata da, dar altceva nu.

      Viata in natura nu se compara cu nimic. Toate amintirile frumoase sunt de acolo. Poate tinerii astia s-au saturat pana peste cap de galagia din oras si in momentul asta e fix ce le trebuie.

      00
    • @Alin:

      jumatate din viata am stat la tara

      *yells* NU AȘ FI ZIS.

      00
    • Câtă dreptate ai, ti-am dat 3 like-uri.

      00
    • Din multele discuții de pe blog despre casa la tara, trait alternativ etc. s-au desprins câteva concluzii. Multi pleacă de la oraș crezând ca in loc de 2 camere in oraș cu 60-70.000 euro (credit), mai bine cu aia 20.000euro strânși o sa facă si o sa dreagă la tara.
      Pentru a aduce standard-ul de viată de la oraș la tara iți trebuie foarte multi ani pentru ca nu exista infrastructura. Iar accesul facil la servicii medicale, sociale etc. este imposibil de replicat.
      Oamenii nu realizează ca e una sa iți placa sa mergi la tara si alta e sa trăiești acolo. Sunt extrem de putini cei care au trait la bloc sau mult in oraș si se pot adapta la tara. Trebuie sa iți displacă profund sa locuiești la oraș pentru a te muta fericit in rural Orașul iartă foarte multa lene.

      00
  33. In general nu imi place sa intru in polemica, asadar imi spun parerea, eventual raspund daca mi se pare ca are rost si gata. Asa voi face si acum pentru @Adi si altii.

    Nu ii cunosc pe acei tineri si nici nu am vazut daca si ce au mai filmat. Sa fie sanatosi si sa isi pastreze entuziasmul intact.
    Stiu doar ca, daca ei au pana in 25 de ani, ar putea, cu ceva bunavointa, sa imi fie copii. Ceea ce am scris mai sus vine din simpla mea experienta personala si a unor persoane pe care le cunosc bine si mi-au impartasit sincer din experienta lor, nu dude care dau bine pe FB, Instagram sau alte din aceesi categorie.

    De ani de zile eu lucrez (sau, cel putin in ultimul an, mai somez) de acasa. Nevoia a facut ca de cateva luni sa trebuiasca sa fac niste drumuri, cam 3 pe saptamana, intr-un sat din apropierea orasului ala scump si asta nu chiar la orele cele mai aglomerate. Mi-a fost si este suficient pentru a aprecia faza cu sofer full time pentru cineva care trebuie sa duca/aduca de la scoala + alte activitati extra odraslele. Imi mentin aprecierea de „taximetrie”.

    Daca nu ati ajuns inca sa aveti nevoie de o Salvare pentru dvs. sau parintii dvs., felicitari dar ma indoiesc ca veti realiza prea usor ce inseamna sa nu poata ajunge echipajul din cauza drumului si nu ma refer la faptul ca drumul este „privat”.

    Daca nu aveti o casa la tara in care stalpul de internet trece la 60 m de proprietate si nu vrea nimeni sa va conecteze iar semnalul de mobil este puternic in functie de cum bate vantul dar in niciun caz suficient pentru internet mobil…..

    Altfel, in filmulet/ pe langa
    -apare scris la un moment dat „Panourile incarcau cam la 700 W”. Astia care sunteti si gameri, care va e consumul sistemului vostru pentru jucat ceva serios? Sau daca tinerii fac editare video serioasa pe statii grafice pe masura…. Daca are masina de spalat oare cum isi spala hainele iarna?
    -a avut probleme cu zapada, nu a putut iesi cu masina. A mers cu masina mamei sa isi cumpere lanturi. Cu alte cuvinte are cel putin pe parintii lui/ei suficient de aproape incat sa ii ajute rapid. well, dupa acelasi model se poate plasa si copilul si hainele murdare.
    -am vazut ceva ce pare a fi o structura ce tine de acvaparcul din Floresti. Daca unghiul filmarii e corect (deci nu ceva efect de oglinda) atunci locatia e pe acelasi deal si nu foarte departe de poligonul militar de tragere din Floresti. Nu am fost cam demult prin zona nu stiu cat de frecvente mai sunt tragerile pe acolo dar pe vremea cand armata era inca obligatorie erau cateva luni pe an in care erau destul de frecvente, inclusiv trageri de noapte (si nu se folosea doar armament usor), caz in care numai de liniste nu putea fi vorba (si de libera circulatie in zona). Nu exclud totusi ca acel poligon sa fie desfiintat.
    -agricultura bio. Mda. E suficient sa aiba un singur vecin gradina in apropiere si acesta sa stropeasca cu diverse chimicale si el nu. Va vedea cu ce mai ramane (in afara de avantajul muncii fizice). Au trecut si altii prin asta. A fost primul si ultimul an cu agricultura bio. Cu numele si fara niciun fel de rezultat.

    Nu am nimic cu entuziasmul si experimentele (la orice varsta) dar mai trebuie sa existe si „luxul” sa ti le permiti.

    Nici nu stiam ca se castiga atat de bine din fotografiatul de evenimente. Eu m-as face fotograf de divorturi.

    00
    • Zona e in (fosta) livada Steluta, undeva mai sus de linia de tramvai din Iris.Intr-o vreme erau o gramada de etnici, i-au mutat pe multi la actuala Pata-Rat.Se vede drumul spre Chinteni in departare.Nu e nicidecum Floresti.Strada care duce acolo se numeste Odobesti.Cum faci dreapta din bulevard pana la ei sa fie vreo 4 km. , dar n-as putea stii cu siguranta.

      00
    • Poligonul din Floresti functioneaza, joi erau jandarmii la trageri, stiu ca am fost in Floresti pe centura de nord si i-am vazut personal in poligon.

      00
    • Daca te uiti atent, se vede turnul televiziunii din Feleac.

      00
    • @VPX
      Multumesc pentru clarificari. Nu cred ca as fi ghicit prea curand. Tocmai m-am uitat pe Google maps si nu am recunoscut nimic din zona desi am fost ani la rand la cules de mere acolo (bine, acum 35+ ani dar totusi).

      Altfel, pana la proba contrarie, cei de acolo depind 100% de masinile propri.

      00
  34. Cum ai facut casa aia de 45 de mp puteai sa faci una de 70 mp in care chiar puteai trai pe termen lung, chiar si cu un copil-doi. Sau, daca vrei sa o vinzi la un moment dat, ai si cui sa o vinzi, ca nu cred ca-i asa de mare marketul pt tiny houses in Romania. Dar nah, ce sa zic, cand o fi copilu’ adolescent pot sa-i ia si lui un tiny house si o sa fie toata lumea fericita.

    00
  35. Mult succes proaspetilor parinti! O problema pe care am observat-o si o intuiesc a se agrava este cea legata de apa. Din cate imi dau seama stau undeva mai sus, pe niste culmi deluroase. Panza aia de apa de la 4 metri adancime nu are cum sa isi pastreze debitul pe timp de vara sau dupa 2-3 luni de seceta. In plus, le va trebui un dedurizator, din cate am putut vedea pe chiuveta, apa in general e mai dura.

    Foarte ciudat cum au venit niste indivizi si au forat ei iar la 6 metri au dat de roca. Nu aveau studiu facut, sa stie ce e acolo? Intreb pt ca si eu am forat dupa apa, si nu cativa metri, ci 96 metri. Primul strat de apa a fost la 55, au mers mai departe pana la al doilea. Dar firma a fost serioasa, au mapat locul, s-au intors dupa 2-3 zile cu o harta si mi-au spus ce au pe sub sol si ca in principiu e ok. Daca nu dau de apa, nu le platesc nimic. A durat 3 zile forajul. Costul e cam 250 lei/metru sau atat era acum vreo 3 ani.

    Analizele de apa le-am facut la firma locala de distributie apa, mai exista 2-3 privati care fac acelasi lucru in localitate.

    Bafta multa!

    00
    • Pe bune? 25000 de lei te-a costat forarea? Nu-mi dau seama, e mult, e putin?

      00
    • @infektus da, cam atat, cu materialele lor. Am solicitat vreo 3-4 oferte, cam pe acolo e pretul la genul asta de forari. Am apa curenta de la retea dar imi trebuia o sursa alternativa pentru udat gazon, plante.

      00
  36. Stai sa mai creasca putin copilul si sa fie nevoiti sa se tufleasca pe silentios, ca-n camine, sa vezi ce le iese din cap idea de tiny house. Ce-i acum merge cel mult de bachelor pad :)

    00
  37. Între timp a mai apărut despre ei şi în ceva online lovedeco. Iar acolo au spus ceva destul de important, care modifică un pic datele problemei – „„„”Cea mai mare provocare: Actele. Suntem într-o țară unde ți se cere, dar nu ți se poate da, chiar dacă îți dorești”.
    Acest tip de construcţie mi se pare mai degrabă un gest de frondă, de libertate, decât o locuință pe termen lung. O reacție la pretențiile tot mai mari din Cluj: inițial (anii trecuţi) ţi se cerea să dai tu din pământul tău pentru drum. Sau pentru drumurile nefăcute de Primărie. Apoi (mai nou, de prin 2020-2021) să faci o creșă, mâine cine mai știe ce li se va mai năzări: poate scoală, liceu, stație de autobuz.
    De ce nu și o secție de poliție, sau chiar o primărie de cartier? Adică o serie de pretenții ale unei administrații minimale, ce copiază statul minimal. Între timp, pe Valea Chintăului, sute de case fără autorizații… Eu n-aş avea tupeul lor, să mă mut acolo pe deal, nici fără copil. Dar probabil se vor mai aduna câţiva hipsteri pe dealul steluţa, şi nu puţini, fiindcă în Cluj s-a răsturnat, după Caracal, o căruţă de inşi!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile