Dacă tu crezi că un curs de freelancing costă 5.000euro…

Faza e așa: dacă spui de oamenii ăștia că sunt țepari și că nu te pot învăța chestii care să valoreze 5.000€, există riscul să te dea în judecată, ceea ce încearcă acum LSS cu mine, spunând că articolele de genul ăsta îi afectează reputația, iar articolul despre afacerea falimentară a nevesti-sii e atingerea vieții personale, el susținând că nevastă-sa, care dă comunicate de presă și interviuri, nu e persoană publică.

De asta zic că oamenii ăștia nu sunt țepari. Nu dau țeapă nimănui. Doar iau de la niște oameni niște bani pentru a-i învăța cum să facă mai mulți bani, ei nefăcând, în multe cazuri, mai mulți bani. Deci, încă o dată, Cristian Dascălu și Wellcode nu sunt țepari și nu fac nimic greșit, teoretic.

Moral însă…dar ei nu sunt pe moralitate, ei sunt pe făcut bani.

Clipul ăsta s-a tot învârtit în bula mea. Acolo, un tip care vorbește pentru Cristian Dascălu, vloggerul care a refuzat să lucreze la Google și Facebook, încearcă să afle ce economii are un tip și apoi îi spune că cursul de mentorat pentru a deveni freelancer costă fix câți bani are el strânși.

Despre Wellcode sunt discuții aici și aici.

Cu ce au dreptate, și folosesc asta ca și cârlig al cursurilor, e că nu îți știi valoarea când lucrezi la corporație. Ești doar o rotiță din sistem, compania facturează 10 lei pentru ce muncești tu, și tu primești 2 lei. Ei nu spun că o să primești tu toți 10 lei, dar e de la sine înțeles. Practic, tai mijlocitorul și iei tu toți banii. Că în realitate nu se întâmplă așa e destul de logic și evident. Că corporația la care lucrezi are și alte cheltuieli decât salariul tău la fel.

Eh, întrebarea e dacă informațiile, care se găsesc pe diverse platforme online la prețuri modice, valorează 3 sau 5.000€. Uitați-vă la ei. Faceți un pas în spate. Par genul de oameni care să dețină informații atât de valoroase? Ți se pare că tricourile alea cu logo faimos sunt ale lor? Atunci dă-le banii ăia și succes în cariera de freelancer.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

177 comentarii

  1. Si PAH are probleme similare pe motive de șifonarea reputației. Reputația devine mai importantă ca informația. https://www.catavencii.ro/opriti-justitia-cobor-la-prima/

    00
    • Daca PAH zice ca ziaristii sunt condamnati fara sa se poata apara, prima intrebare este daca e adevarat.

      Ar trebui sa verifice cineva mai intai.

      00
    • M-am uitat si a scris aici: https://www.catavencii.ro/cinismul-securitatii-invinge-intotdeauna/

      Citez: „Procesul ăsta, pe care deocamdată l-am pierdut, în primă instanță, a fost unul în care nu mi s-a dat posibilitatea să mă apăr. Onorata instanță nu a vrut să audă nimic. Nici depoziții ale martorilor, nici depoziția mea, nimic-nimic. În ce bază a judecat, îmi este greu să spun. Nu avem la dispoziție nici măcar motivarea, pentru a înțelege o asemenea decizie, căci de citit suntem capabili să citim mai repede decât actualul și viitorul președinte al țării.”

      00
    • de ce va uitati in ochii flegmei pesediste?

      00
  2. Cam trist. Am fost naiv sa cred ca ceea ce a “construit” are alt scop..

    00
    • 3000-5000 euro/client e un scop destul de bun. La corporatie se cer multe pentru sume mult mai mici.

      00
    • Ti-am zis ca e toata treaba e falsa si ca nu ai cum sa crezi si sa zici lucrurile alea.
      Eu ii doresc sincer succes si ma bucur sa vad ca omu vrea sa faca bani si nu e nebun.
      Bravo Cristian Dascalu!

      00
  3. e ca si cum un fumator ar da sfaturi despre cum sa te lasi de fumat?
    Adica fumatorul stie cum se poate lasa dar nu vrea sa o faca dar ajuta cu cel mai mare drag, contra cost.

    00
  4. Daca unul stie sa faca bani buni, din antreprenoriat, programare, vlogging si ce mai e la moda acum, de ce mai pierde timpul sa ma invete pe mine sa fac astea? Altii petrec 6 ani prin facultate, poate 9, daca isi fac si doctoratul, si tu ai impresia ca devii programator dupa 3 luni?

    00
    • Pentru că de când s-a inventat internetul, cea mai bună metodă de a face bani online e să-i înveți pe alții cum să facă bani online :)

      00
    • Nu tin partea nimanui, dar avand in vedere cate like-uri ai la comentariu, tin sa precizez: nu a zis nimeni ca te invata programare in 3 luni.
      „Mentoratul” aste are rolul de a te invata „cum sa te vinzi”.

      00
  5. Din auzite: tipul foarte bun tehnic, lucra in suport tehnic la corporatie, pana in ziua in care a hotarat sa mearga pe cont propriu si sa ia, mergand de exemplul de mai sus: 5 lei din 10 lei, cand corporatia il platea cu 2 lei.
    Primii 2 ani au fost senzationali. Avea toate contactele, piata il stia, toata lumea il cauta.
    Anul 3 a inceput sa scartie, se schimbau contactele, piata se ducea la corporatie.
    Anul 4 dezastru. Nu il mai stia multa lume in piata pentru ca nu mai erau aceleasi contacte. Corporatia era bine mersi.
    Anul 5 avem un nou angajat pe suport tehnic la corporatie.
    Greseala a fost ca nu a angajat un agent de vanzari care sa tina legatura cu clientii.
    Piata se schimba, oamenii se schimba (promoveaza, schimba departamente, etc), tehnologia se schimba.
    Freelancing e primul pas spre o afacere. Daca nu incepi sa angajezi oameni, pasul urmator e sa te reangajezi.

    20
    • Greșeala nu a fost că nu a angajat pe cineva la relații cu clienții, ci că nu a ținut el pasul. Când nu-ți mai răspunde unul la telefon fiindcă nu mai lucrează acolo, poate ar trebui să faci tu o vizită la cine i-a luat locul să vezi ce și cum. Hai că la primul poate nu ai observat. Nici la al doilea, dar la al treilea ar fi trebuit să sune naiba alarma.
      Antreprenoriatul chiar nu este pentru oricine și în nici un caz nu este suficient ca să fii bun tehnic pe un domeniu. Uneori nici nu este neapărat necesar.
      Rolul angajaților este de a te ajuta să dezvolți businessul, să diversifici fie oferta, fie clienții. Dacă rămâi singur, la un moment dat nu vei mai putea face și treabă și vânzări.
      În ceea ce privește împărțitul celor 10 lei… Corporația îți dădea 2 lei, acum iei 5. Doar că din ăia 5 plătești tu chiria, curentul, telefonul, mașina, licențele, cafeaua și ce-ți mai plătea corporația. Și în loc de 2 mai rămâi cu 1,5 :) Și dacă nu ți se plătește la timp o factură…

      00
    • NOU
      #15

      @Necris de cine vorbesti ?

      00
  6. am oprit la „am refuzat 100-200.000”. baga draq 1000000 sa fie rotund

    00
  7. Cristian Dascalu abia a terminat facultatea, a lucrat doar ca intern la google/facebook, cea mai mare realizare profesionala este ca a refuzat oferta google si totusi sunt unii programatori cu experienta care au impresia ca poate sa le fie mentor. Cine suntem noi sa-i contrazicem ?

    00
    • Măcar acum am înțeles în sfârșit de ce a ales să rămână în mizeria aia de București.

      00
    • Nu este usor sa intri ca intern la Facebook, omul a fost destul de ambitios sa ajunga acolo asa ca jos palaria. Dupa ce ai pus asa ceva pe CV, nu este foarte complicat sa „agati” internship-uri la alte corporatii de acelasi nivel precum Google, ceea ce a si facut in anii ulteriori. Lucrand in domeniul tech in US, va pot spune ca majoritatea corporatiilor de genul acesta ofera pozitie de angajare la peste 95% din interns, cu exceptia celor care nu au atins standardele de performanta cerute (destul de greu pt ca pozitiile astea au mentori si persoane care au grija sa fii successful pe perioada internship-ului). Salariul de inceput de baza pt Google SW Engineer in Switzerland se invarte pe la $110k-$120k, exceptand beneficiile (i.e.: mancare gratis, transport, sala de fitness in campus, asigurare de sanatate, etc.) care se adauga indirect la pachetul salarial. A zis cineva mai sus ceva foarte bine, baiatul asta e cunoscut ca a refuzat o oferta de la Google si a facut marketing cu decizia lui cat a putut.

      00
  8. Pacat ca m-am lasat pacalit de vloggerul Cristian Dascalu. Chiar nu stiam ca este un tepar – bisnitar.

    00
  9. Practic, ei mestecă căcat, și la final te convinge că are gust de friptură

    00
  10. Zici ca am vazut ceva reclama din aia de teleshopping…
    Vrei sa slabesti rapid si eficient? Perfect, cumpara aceasta centura si o sa pierzi kg in timp ce stai in pat si bagi o saorma. Desi e o porcarie chinezeasca, pe care o poti lua online cu 3 lei, la noi vei plati extraordinarul pret de doar 299.99 lei… Veti obtine muschi precum cei ce trag la sala zilnic, dar mult mai rapid si fara efortul pe care aia il depun ca prostii…

    00
  11. Si asta sta intr-o garsoniera inchiriata la Iancului, are o trotineta si invata pe altii cum sa castige mii de euro pe luna.

    00
    • Cum, nu stiai? Cristian Dascalu este un sarak.

      00
    • zic sa imprumute de la selly niste talent :)) serios acu, daca nu mai degraba ai plati un curs de yutuber de la selly decat de programator de la dascalu, sper totusi sa nu se apuce selly de cursuri, nu de alta dar mi-a provocat silă „ninja” ala cu cartea si cursul lui de udemy

      00
    • Crezi ca ai nevoie de cursuri sa faci ce face cocoshelly ? Nu, iti trebuie doar capacitatea de a utiliza cuvinte cocalaresti, tip „bosilor, flexezi, bomba” si sa aberezi despre nimicuri, mai hahai la camera, mai un mall, mai o toala de firma, editare si gata. Ah si evident sa lasi deoparte bunul simt si respectul de sine. Done.

      00
    • Da exact, ca daca nu ai casa cu 5 dormitoare, 2 etaje si seria 7 inseamna ca esti sarac…

      00
  12. The best developers and engineering leaders I’ve personally worked with do *not* have a notable presence on GitHub or public bodies of speaking or writing work.

    I worry that a lot of folks confuse celebrity and visibility with talent and ability.

    00
  13. S-au trezit toti puletii fara succes sa dea sfaturi despre cum sa ai succes, devenind ei insisi oameni de succes.

    Eu cred ca si-a murdarit chilotii cand l-a chemat google sa lucreze la ei, iar lui i-a fost prea rusine sa recunoasca. Ori asta, ori nu l-a lasat ma-sa sa plece si a dat-o pe-ailalta.

    10
  14. Chiar ma gandeam cand o sa faca Cristian Dascalu un program de mentorat asa cum e moda in SUA. Exista deja o tona de youtuberi ex-google, ex-facebook, ex… care fac programe de genul asta. La fel, piata zice despre ei ca sunt niste tapari. Cautati techlead pe youtube, Clement Mihailescu, Joma Tech etc… In afara de Clement, niciunul nu pare foarte de incredere.

    00
    • Clement după nume pare co-national de al nostru, deci clar e mai neserios decât chinezoii aia.

      00
    • Mi-am luat algoexpert zilele trecute si e smecher…bineinteles ca poti gasi totul for free pe internet daca stii ce sa cauti, dar am ales ca cumpar timp si informatie organizata frumos ;)
      La noi toti sunt hateri da’ niciunul nu incearca sa se convinga pe banii lui inainte sa isi dea cu parerea.

      00
  15. Numa mie mi se pare plictisitor de cand s-a intors din America? Imi place observatia cu tricoul. Deci cand vrem sa vindem sau sa aburim pe cineva purtam ceva ce in mod normal n-am purta. Parerea mea e ca asta e un semnal mare pentru cei ce-l urmaresc.

    00
  16. Cunosc cativa oameni buni care fac freelancing full time in IT, dar nu l-am auzit pe unul sa zica ca e usor. Da, poti sa pleci de la un client si dupa sa te recomande la altii si pare usor, dar in realitate ai de munca de nu te vezi + stres triplu fata de un job caldut in corporatie. Clientii intarzie cu platile, te negociaza, intarzie cu feedback-ul, vor jdemii de modificari in plus. Si cel mai important, nu ai un venit constant. Povestea cu lucratul pentru clienti din state e misto, dar f putini ajung sa aiba conexiuni acolo.

    00
  17. eu nu pot sa inteleg nisa asta. este peste puterile mele. de ce nu se face un guvern mondial cu baietii din astia care sa eradicheze saracia globala? este pasul urmator logic, nu?

    00
  18. Mana sus cine ar refuza un salariu de 16.500$ / luna.
    Exact asta a refuzat Dascalu, sau cel putin asta sustine el :))) bai ejti nebun?!?! 16500, nu 1650 pe luna. Cine e atat de nebun sa refuze un salariu de genul asta, facand, culmea, ce isi doreste????

    00
    • NOU
      #46

      Un singur cuvant: vrajeala!

      00
    • Cu asemenea bani in 2 ani de munca iti iei casa in pipera, vecini cu tiriac si becali

      00
    • cu becali nu e combinatie, iti pune ala slujba dimineata cu volumul la maxim. cu tantareanu cred ca e smecherie insa

      00
    • @maxp: nu te supara, dar la salariul ala, iti vei putea permite sa-i platesti un salariu lui becali ca duminica sa faca liniste!

      00
    • Cine stie despre ce e vorba.
      Aia 200k brut pe an nu ajung prea departe in Silicon Valley. Mai ales ca spre jumatate sunt actiuni si nu bani cash.

      00
    • A refuzat un 5.000 – 6.000 USD net pe luna din care 1/2 reprezinta chiria lunara. E ca si cum ai refuza in Bucuresti 1.000 EUR din care 500 ii dai pe chirie.

      00
    • 16.500$ / luna sunt dupa vreo 10-15 ani, nu din prima, si sunt banii inainte de taxe si impozite.
      100.000 la inceput / 12 =8.333 – 40% taxe = 5.000 apoi 2.500-3.000 se duc pe chirie, 1.000 pe masina, benzina, asigurare, mai raman vreo 1.000 care abia iti ajung de mancare.

      00
  19. Cu tipul ala la telefon zici ca e un samsar care vrea sa vinda o masina pe autovit, dar parca nici samsarii nu se fac ursarii din astea.

    00
  20. Lee Kuan Yew, aka creatorul Singaporelui, afirma: ”Nu am cunoscut încă niciun om care a devenit leader după ce a urmat un curs de leadership”. Hai sa vedem cu freelancerul de succes, care are nevoie sa le vanda altora cursuri despre cat de succes este, pentru a face bani. https://cdn.geckoandfly.com/wp-content/uploads/2015/03/lee-kuan-yew-quotes6.jpg

    00
    • Oamenii sunt prosti in general, nu fac conexiuni asa elaborate intre cauza si efect, de asta merg toate cursurile si fanteziile astea. Daca ai lipsa de informatie si context intr-un domeniu atunci ajungi sa crezi orice. Sa crezi ca cineva a refuzat 16500 euro salariu la google ca sa vina in Romania trebuie sa fii complet idiot. Nimeni, niciodata, garantat nu si-ar bate capul cu cursuri daca ar avea success individual. Astia sunt sarlatani care au simtit miros de sange.

      00
    • @Unknown: exact. Nici nu contează ce/cum a refuzat, dar cineva care face cursuri, înainte de a demonstra ceva realizând succesul individual, cum poate să îi învețe pe alții orice? Le-aș recomanda credulilor să citească bibliografiile oamenilor care chiar au făcut ceva și sunt destule, au mai mult de învățat.

      00
    • mirela, ești prea cerebrală. nu ești in targetul lui.

    • Da, așa este, are balta destul pește!

      00
  21. Daca nu ar exista prostii, oamenii destepti ar muri de foame.

    00
  22. Si el vrea o Romania mai buna.

    00
  23. Eu mereu am dilema asta:

    Vine unu’ si iti spune ca face bani de rupe, nu are ce face cu ei. Si vrea sa te invete si pe tine chestia asta, pentru o suma „modica”. Ce om care face multi bani vine si spune, chiar si pe alti bani, cum face el bani?!

    Aaa, stai… toti aia de care a scris vali pana acum.

    00
  24. E o vorbă care zice „Nu e prost ăla care cere, ci ăla care dă”.
    E ca și cum te-ai certa cu Apple că iphone ar trebui să coste cât un OnePlus, pt că face tot atât. Câtă vreme cineva crede că produsul ăla face banii, producătorul vinde. Asta e…
    Eu n-aș da banii pe ce vinde Lorand, dar e doar alegerea mea.

    00
  25. Eu vreau sa stiu ce au discutat 1 la 1 la 11 seara. Mama, prea multi de 1!

    00
  26. A refuzat 16.500 / luna, ca sa castige mai bine ca si freelancer: 5000 / luna! Matematica asta…

    00
  27. Sa dau 3000 de euro ca sa-mi repete un mentor timp de 3 luni sa nu ma duc la corporatie sa ma angajez, ca e misto freelancer? :))

    00
  28. Deci la noi in romania sa inteleg ca sunt numai tepari? :))) dar ce descoperire….
    90% din online-ul romanesc este facut din tepari. Persoane gen Cristi, Ilie, George, 5Gang, etc… Genul de persoane care vor doar sa ia banii la fraieri pentru ca ei cred ca sunt mai presus decat ceilalti. Frate daca stii ceva si vrei sa fii mentor ofera sansa altora de a devenii buni gratis. Sigur se va gasi vro cativa care sa te rasplateasca atunci cand v-or ajunge sus. Sau genul 2 care fac review-uri la produse fara sa le testeze dar le prezinta ca ar fi cele mai bune. Mai las-o dracu de treaba.
    Apropo Vali, felicitari pentru Podcast-ul cu Mariciu. Oricum cred ca a-ti atins doar 10% din total discutie.

    00
  29. Discutia din clip nu se stie daca e adevarta sau regizata ?

    5000 de euro, inseamna 239 milioane, ca m-am satura de euro, dolari si lire.

    eu as da banii astia, doar daca la final imi face rost de un client sau proiect.

    00
    • Si daca acel client plateste cu 100 de euro, unde e afacerea?

      00
    • De milioane nu te-ai saturat?

      00
    • 200 milioane pret special daca achiti azi, daca mai aduci 3 prieteni primesti un extra discount de 10% pentru fiecare. Vicepresedintele de vanzari pentru Europa te va contacta pentru a semna contractul. Avem cateva proiecte mari in derulare, la final iti garantam sansa de participa la licitatie, suntem convinsi ca vei castiga.

      00
    • Aveti dreptate, de banii astia mai bine joci la lotto.

      00
  30. Ala s-a dus in State si a stat un pic acolo doar ca sa aiba material sa-si lanseze canalul de Youtube, la fel cum Buhnici a postat un videoclip gen cocalari cu supercar acum niste ani, ca sa lanseze Cavaleria (videoclipul original cred ca a fost sters).

    00
    • stai bai, mi-am amintit, dupa ce a zis k america e nashpa, anul asta nu pleaca iar acolo parca? wow. a facut trump america great again si acum nu mai e nashpa?

      00
    • LE. acum am vazut, a fost(sau e) in US pentru CES, cam neinteresant deocamdata ce a facut, dar asta e publicul lui.

      00
    • Cred ca la Wiessman o fost Bufnici, mi se pare cu Cabral. Si da, videoclipul a fost sters.

      00
  31. Mentoratu’ asta mi se pare genial.Macar s-au rafinat metodele si nu-ti da in cap direct sa-ti ia bunurile ca in paleoliticul tarziu sau ca… in Ferentari azi.

    00
  32. Vazand acum la ce inselatorii penale recurge cristian dascalu pentru a lua bani de la bieti prosti de pe net, nu va puneti problema daca intr-adevar a primit ofertele alea de a se angaja? Nu or fi fost doar un artificiu se marketing pentru a le folosi acum ca argument pentru escrocarea cu genu asta de „cursuri”?
    Intelegeam daca refuza oferte de angajare pentru a face pe cont propriu programare sau alte chestii cinstite. Dar sa il vezi acum ca pe ultimul bisnitar prezentand schemele astea cu „ne dai bani sa te invatam noi” – un fel de caritasuri/FNI-uri de rit nou – parca e prea dubios. Deci el concret a facut un internship de cateva luni. Atat. Pe asta vrea sa isi cladeasca viata? Trist in ce hal te poate aduce fuga dupa bani castigati usor. Parca il vad pe vlogaru ilie facand reclama la bongo sau cum se numea rahatu ala cu mesaje cu suprataxa.

    00
    • sunt altii mai titrati ca el care s-au pretat la chestii mult mai jegoase, nu-i iau apararea, faptul ca are gustul expunerii pe diferite canale o sa-l coste sau nu, depinde cu cine se imprieteneste, de ce crezi c-a venit aici, in romania? fiindca aici le merge, politia, anaful, statul inchide ochii contra sumei corecte

      00
    • Pai gandestete oleaca, tu ai refuza un salariu de 10 – 15000 euro pe luna si cariera la google, ca sa faci video-uri pe youtube, cursuri de mentorat si reclame la trotinete ?

      10
    • le-aș face pe amândouă, și scamming, și working la gugâl :D

      00
  33. Raoul zici că-i șopârlă, dă refresh la ochi mai ceva ca un 4k

    00
  34. Bă cum face românul ăsta să refuze el oferte de job in New York la Google doar pentru că poate și cum ajunge înapoi in România, spiritul antreprenorial de Craiova îl copleșește.
    Ca perspectivă, am un prieten care a terminat doctoratul pe criptografie in America și acum se duce pe cercetare in Silicon Valley și mi-a spus, boss, fii serios, tu realizezi că aici se învârt miliarde de dolari și in 20 de ani de muncă pe domeniul ăsta te poți retrage liniștit? CD nu a refuzat, a fost refuzat, decât dacă cumva cineva e atât de naiv să refuze așa ceva doar ca să vină pe „scame din astea” de cum sa fii freelancer in Romania, come on…

    00
  35. programatorii (talentati) lucreaza in corporatii pentru ca nu au aptitudini de vanzari, comunicare. Si juma’ din treaba unui freelancer e sa aduca clienti, sa vanda.

    deci baiatu ala a facut un internship (nici nu conteaza unde), a refuzat sa fie 129792 lea programator in firma. Asta e realizare ? deci nu a lucrat in nici o firma, nu a discutat cu clienti, nu s-a luat la tranta cu nici un client pe specificatii, nu a programat nici o bucata de soft comerciala ce pot eu sa folosesc (gen a programat nu-stiu-ce-functie din browser-ul Chrome). N-am ce sa invat de la el.

    mda, aceleasi vorbe motivationale preluate de la americani.

    00
    • Cred ca generalizezi, eu am fost freelancer 10 ani si nu am pierdut niciodata atata timp cu ‘vanzarile’. In majoritatea timpului programam sau invatam sa programez, nu project management sau sa explic de ce am facut X si nu Y pentru ca deobicei aveam de facut chestii logice si clare.

      Clientii noi erau relativ usor de convins, le aratam portofoliul, stabileam timeline-ul si pretul – asta dura sub 2 ore per client.

      00
  36. Pe UpWork Mastrul Cristian a castigat 7k de euro in 32 de job-uri. :) E multa minciuna si manipulare in stilul asta boem si banii astia multi. Lucrezi la munte, la mare, la una intre picioare, cand ai chef si cat ai chef pe 5000 de euro pe luna. In realitate ? Depinzi de cele mai multe ori de o firma de sacali ce dezvolta site-uri profesionale pt terti. Ai de facut si intretinut o tona de cod, poti fi sunat oricand sunt probleme, nu sunt testeri, specificatiile sunt pe genunchi, faci munca a 3-4 oameni, stres, nervi si cand vad ca „scartai” te arunca din barca sau te arunca oricum daca proiectul se duce dracului.

    00
    • Ah, cel mai important, am uitat de bani. Cam un 2000-2500 de euro in mana maxim. Aia daca esti beton si sunt bani comparabili cu ce dau si multinationalele pt acelasi nivel dar fara atata stres si nervi. Cum asa ? Pai simplu: sacalii de mai sus ca sa supravietuiasca si sa aiba o sansa iau proiecte fie pe bani putini(refuzate de multinationale) fie proiecte de la multinationale. Cum asa, ze horror ? Simplu, si multinationalele iau munca externa cand au prea mult sau sunt domenii sensibile in care nu vor sa investeasca prea mult.

      00
    • Cry me a river! Fa-te sacal Ciocanel, ce astepti? Conexiunile de care vorbesti tu se fac prin multa munca, seriozitate si o gramada de nopti pierdute in 99% din cazuri… Vorbesc de freelancing in USA / Canada etc. unde esti dat deoparte din 5 cuvinte pe chat daca gresesti. Am impresia ca tu cumva generalizezi experientele personale ( locale probabil ) si le confunzi cu freelancingul online.

      00
  37. Două păreri:
    1. La cum platesc companiile IT in ziua de azi trebuie sa fii un geniu sustinut financiar si puternic conectat ca sa mai iei calea freelancingului. Sau de-a dreptul prost.

    2. Multi oameni nu apreciaza un serviciu sau un produs daca nu are un pret piperat.

    00
    • Uite că până azi n-am mai auzit-o pe asta (1). Da băi, proști ăia care-și doresc să fie cât mai independenți, să aibă program flexibil, ceva libertate de mișcare în plus, eventual să dovedească ceva lor sau celor din jur.

      00
    • Mai e o categorie … sau sa fii parinte de copil mic si sa nu te pasioneze sa-ti vezi copilul doar o ora seara. Daca faci aprox 3 ore pe zi pana la un job de IT, misto, nimic de zis, plus alea 9 ore de la uzina aia sexy, ajungi sa-ti pupi copilul pe frunte cand doarme si cam atat. Si sa stea la afterschool, dupa ce a stat deja 6 ore si aproape o ora in autobuzul galben. Atunci ti-o cam bagi in ea ‘cariera’ si-ti vezi de treaba pe acasa, cat sa platesti facturile si sa nu te trezesti cu un necunoscut adolescent in casa.

  38. Cel mai misto e sa fii consultant freelancer pt stat, faci un site pt – sa zicem – administratia strazilor, apoi facturezi lunar mentenanta si nu te suna nimeni niciodata sa faci nimic ca nu se uita nimeni pe siteu ala

    00
  39. Daca ajuta pe cineva, va dau parerea personala, din transee. Fac freelancing de vreo 8-10 ani, in zona de 100k/an. Cu PFA la norma de venit, dau statului roman 3k si restul imi raman legal, e foarte ok. Nu pot depasi suma, pentru ca asta e limita la norma de venit si atunci pe final de an iau pauza, uneori 1 luna, alteori 2-3. Lucrez cu un singur client odata, contracte pe termen lung (ani, nu luni). Nu sunt cel mai bun din domeniul meu, dar sunt printre cei mai eficienti, sau cu alte cuvinte, succesul in consultanta IT vine de la cei care pot intelege si rezolva rapid probleme complicate. Am prieteni care sunt programatori mult mai buni, dar care au nevoie de specificatii exacte, in caz contrar stagneaza – au inteles asta si au ramas la corporatie, pe salarii foarte bune dealtfel. Munca e stresanta in primii ani, pana prinzi modelul de lucru, ulterior e ok. Am ajuns la burn-out acum vreo 2 ani, am luat pauza 6 luni, am revenit si acum e bine (nu exista o solutie unica, in cazul meu am invatat sa nu-mi mai pese si in momentul in care nu mai iei nimic ca pe ceva personal, te relaxezi). Programul de lucru e flexibil, dar asta inseamna si ca poti avea des nopti nedormite. Nu e pentru oricine si lipsa de contact social poate fi o problema mare.
    Acum, un pic despre strategie. Lucrul pe platforme de freelancing mi se pare o prostie, poti castiga mult mai mult, mult mai usor, la corporatie. Nu uita ca ai concura cu indieni si chinezi pe preturi de nimic. Sfatul meu e urmatorul: tragi tare sa devii bun pe nisa ta, lucrand la firme mari, sau startupuri de succes (n-ai de unde sti de la inceput daca va deveni de succes, dar daca in cv apare un startup de care nu a auzit nimeni, e ca si cum nu ar fi). Dupa ce esti relaxat pe domeniul tau si stii ca ai inteles si partea de business (foarte foarte important), nu doar partea tehnica, poti incepe in paralel sa inveti requirements engineering (e singurul lucru care te salveaza de la a ramane blocat intr-un contract in care ti se ia mai mult decat primesti). Dupa care mergi la firmele mari de plasare de consultanti (daca nu stiti sa le gasiti, nu va bagati pe freelancing). Acolo discutia e ceva de genul: sunt Ionel, stiu asta, va dau x% din ce castig din contract, gasiti-mi contract. Iar aici apar 2 rute – contracte short term, de cateva luni, platite la zi (poti sari usor de 4-500 euro) – stres maxim, locatii uneori nesavuroase, dar cresti repede si capeti faima; ruta 2 e pentru contracte long term, platite la ora, dar la care ajungi practic sa lucrezi 4-10 ore pe zi, 5-7 zile pe saptamana. Trebuie stiut ca acolo unde se fac bani, nu poti merge personal sa contractezi, trebuie venit printr-un intermediar care te plaseaza (intermediar care deobicei are asigurari de malpraxis, renumele in domeniu, etc.). Dupa ce ti-ai dezvoltat o retea suficient de mare, poti merge personal, dar repet, e mai greu si dureaza multi ani pana sa ajungi in punctul respectiv.
    Nu am lucrat niciodata de pe plaje exotice sau nebunii de astea, viata reala e mai practica. Am lucrat insa de multe ori in vacante, ceea ce nu e tocmai roz. Am facut suficienti bani cat sa ma pot opri pentru todeauna, inca nu o fac pentru ca acum castig mult, muncind putin, pe un contract long term si probabil lacomia ma impiedica; in acelasi timp va fi si ultimul contract pe care il mai iau.
    Trebuie avuta mare atentie cu locatia: dupa 6 luni (in medie), intr-o singura locatie, devii rezident fiscal – si de aici un intreg amalgam de potentiale probleme.

    00
    • Wow Ionel vreau sa stau de vorba cu tine. Unde te găsesc? Personal sunt consultant de 2 ani și cam pe la suma care zici tu și as vrea sa vb cu tine mai multe puncte pe care le-ai atins și tu. Cel care ma interesează cel mai mult e topicul cu burnout-ul ( cam sunt eu aici). Cum pot da de tine…?

      00
    • Foarte tare comentariul tau. Multumesc mult de insight. Eu visez sa tai intermediarul de la portie, dar cred ca mai am mult de tras. Sau mai am multi intermediari de cunoscut. Nu te bagi si tu sa faci un curs pt freelance -wannabe’s ?

      00
    • Ionel, cum as putea da de tine, mai bine te platesc pe tine cu o suma mai mica, o mica indrumarea spre freelancing, decat sa-i dau la Dascalu.

      00
  40. paicda, dar nu stiai asta: „tu trebuie sa fii pacalit, inselat, mintit”. cam asta e reteta pt unii. altfel nu ajungi sa faci nimic in viata, si cum o sa ajungi daca ti se intampla toate astea oare?

    00
  41. era sa uit titlul postului anterior: in cautarea exemplelor pt spovedanie, adica sa urli a prost ca nu mai exista seriozitate si respect, de unde n-au existat neaparat mai niciodata. dar sa lasam astea si sa ne gandim la oare ce ar trebui sa facem noi in viata, moment in care unii, multi, se vor enerva. acum luam pozitia de ganditor si da-i si pierdeti timpul gandindu-te!

    00
  42. Câtă vreme o sa existe oameni naivi, excrocii respectivi mereu o să găsească clienți. As prefera sa dau 1000 de euro unuia care mă învață să pun parchet decât să îi plătesc pe Lorand Suarez Szasz, pe amazonieni sau pe băiețașul asta nou apărut.

    00
  43. Una comparabila: baiatul ala de a facut o mega campanie/teapa de crowdfunding cu boxa wireless supererou isi vinde serviciile.

    E dilema demna de teoria jocurilor, baiatul pe hype livreaza, dar da si teapa.

    00
  44. „Ești doar o rotiță din sistem, compania facturează 10 lei pentru ce muncești tu, și tu primești 2 lei. Ei nu spun că o să primești tu toți 10 lei, dar e de la sine înțeles. Practic, tai mijlocitorul și iei tu toți banii. Că în realitate nu se întâmplă așa e destul de logic și evident. Că corporația la care lucrezi are și alte cheltuieli decât salariul tău la fel.”

    Mentalitatea angajatului roman. Am testat de multe ori pe pielea mea, incearca sa intrebi un angajat cat costa activitatea lui si ala putin mai istet ca intrerupatorul iti zice de salariul brut. Dar toti se viseaza afaceristi „Pfoai coaie, lasa ca plec eu si le arat lor. ”
    Tot corporatistul se viseaza mic antreprenor sau freelancer. In realitate din sute de incercari cu care m-am intalnit anii trecuti stiu 2 reusite. 1 oricum era un fel de „intraprenor” nu o rotita.

    Sunt bune si tepele astea la ceva, e ecosistemul de rechini care te invata ca stai bine in banca ta, ca aia care iti vand firme pe Startup Nation, oportunitati cu MLM. Noi sa fim sanatosi.

    00
  45. Vrei sa afli secretul freelancerilor independenti si plini de bani? Decarteaza 5000 la baieti rapid.

    Parca oferta lorenei e mai buna ca a lor.

    00
  46. Nu mi-a plăcut de Cristian ăsta din prima secundă. Nici el și nici povestea lui. Cui îi pasă ce a refuzat el sau de ce crede el că i se rupe cuiva de el?
    Când am văzut cum zicea de Crângași că e cartier mișto că ai de toate am crezut că arunc monitorul pe geam.
    Oameni care au făcut măcar o suta, două de mii de euro din IT nu au atâtea bășini și impresii că le știu pe toate ca băiatul ăsta care n-a făcut nimic.

    00
    • La fel zice si de Iancului-Pantelimon. 😃
      Sa nu uitam totusi ca este doar un pusti care da si el cu nasu de oras (e din Craiova), a plecat de la camin, sta singur, in fine, entuziasmul tineretii.
      Eu nu il suspectez de nicio rea-vointa, pare mai degraba usor naiv, in fine, e copchil.

      00
  47. Pare baiat destept Cristian. Te angajeaza daca esti bun si google, si oricine dar e …. surpriza…e de lucru. Aici nu prea spune el amanunte. Ca nu mai putea sa frece pula pe net pana la 3 noaptea, ca e cu oboseala, cu nervi, ca nimic nu se face din aer. Si atunci ce a zis ? Hai sa bag filme cu mine pe net si sfaturi de 2 lei in care arat ce destept sunt si poate strang fraieri. Si nu o sa aiba succes ca nu are cum: nu are el ce sa invete pe un programator mai mult de nivel incepator si nu are nici macar multa experienta. Cristian mama, daca citesti pe aici eu zic sa o lasi jos ca macane si sa iei la lins ejobs si metroul spre Pipera.

    00
  48. Daca acel logo faimos arata potenta financiara inseamna ca Romania e top of the world

    00
  49. NOU
    #119

    freelancingul nu ii pentru oricine….am 20 de ani de freelancing…multi au vrut sa imi urmeze modelul si dupa 2 luni au renuntat , cand pretenii sunt la munca si tu te plimbi cu bicicleta …dar si cand ei dorm si tu muncesti la 2 noaptea….acu vreo 10 ani castigam de 3 ori mai mult ca ei…acum ei se apropie ca si castig de mine…inflatia nu prea imi face bine…ei deja se gandesc ca or sa aiba 15 mil pensie , eu ma gandesc ca tre sa trag tare pana in ultima zi de viata…nu e pentru oricine , DAR SUNT LIBER , am coborat de 2 ori pe partie dimineata , am baut o cafea pe centru ….au trecut doar 9 zile si mi am facut banii pe luna asta…pot sa o frec pana pe 31…dar nu o fac… FREE !!! SA FIE PACE !!

    00
    • Și unde e libertatea?
      Nu cumva, ca să fii liber, trebuie să ai venit pasiv? Nu asta inseamnă să ai libertate?
      Degeaba ai facut tot ce ai zis mai sus, a doua zi tot la muncă ești și muncești pentru bani, când de fapt pentru libertate trebuie să lucreze banii pemtru tine.

      00
    • NOU
      #121

      Danele , freelancingu nu te scapa de munca ! dar eu asa ma simt LIBER ! intreaba-l pe PETCU, el cum se simte ?

      00
    • adica esti bolnav de munca si daca lucrai la multinationala erai la munca 24/7 de te dadeau aia afara cu security sa mai iei si tu o pauza. „free” lol

      00
  50. De Cristian Dascalu am auzit prima oara la zoso si de atunci l-am urmarit. Imi place de baiat, imi place cum vorbeste, e inteligent si ma bucura ca incurajeaza romanii sa ramana in tara si sa observe ca sunt oportunitati si aici. Consider ca impactul lui si a clipurilor lui e net pozitiv.

    Acum de treaba cu cursul de freelancing e cam meh… eu ma asteptam cand a anuntat ca lucreaza la un nou proiect, sa faca noul UiPath sau ceva bazat pe programare. Dar e viata lui si ce doreste sa faca nu are treaba cu asteptarile noastre.

    00
    • Dines a fost și el pe la o multifuncțională mare de afara (Microsoft), dar fata de Dascălu n-a fost intern la plimbare 3 luni și pa, a stat vreo 5 ani pe acolo…

      00
  51. Acum cateva zile un samsar m-a mintit mai putin…

    00
  52. Am o idee despre cursuri, training si coaching si clipul ala mi se pare ireal. L-am vazut pe Dascalu pe youtube, mi se pare un copil usor naiv care se grabeste sa traga concluzii, am vazut cum explica ca e mai bine in Romania si sistemul american e prost sau viata e grea acolo.
    Partea cu training e ireala pentru un motiv simplu – ca sa vinzi ceva, un curs, un training – trebuie sa ai un istoric. Daca vine un freelancer si spune frumos „in ultimii 10 ani am facut asta, am inceput de la 500 de dolari pe luna si azi am afacerea mea sau castig pe cont propriu 15 mii de dolari pe luna si pentru 1-5-x mii iti arat exact pasii si iti raspund la intrebari in limita a X ore de consultanta” – atunci da, totul e legit si inteleg cui si pentru ce dau banii. Exact cum face Vali – eu sunt bloggerul cutare, asta e istoria mea, iti poti explica cum si cu ce se mananca online-ul bazat pe experienta demonstrata.
    Ca sa vina Mitica sa imi spuna ca ma invata el despre un subiect despre care stie din carti sau are 1 an de experienta si e mediocru in domeniu iar pentru asta vrea o groaza de bani mi se pare aberant. Inteleg un pret de 100-200 de euro sau undeva in zona aia.
    Ca sa ceri 5 mii de euro pe un curs trebuie sa fii un nume foarte mare in industrie si foarte multi ani de experienta demonstrabila.

    00
    • Ca sa vina Mitica sa imi spuna ca ma invata el despre un subiect despre care stie din carti sau are 1 an de experienta si e mediocru in domeniu iar pentru asta vrea o groaza de bani mi se pare aberant. Inteleg un pret de 100-200 de euro sau undeva in zona aia.
      Ca sa ceri 5 mii de euro pe un curs trebuie sa fii un nume foarte mare in industrie si foarte multi ani de experienta demonstrabila.

      iluzii + nume = validare. ăsta e ăla care a refuzat google și fb, atât de șmecher e.

  53. realitatea e ca voi sunteti de vina ca l-ati promovat pe individul asta, si cand zic voi ma refer la marea majoritate care „au pus botul” de la bun inceput, de cand a aparut de nicaieri in trending am vazut o avalansa de mentiuni despre el mai peste tot. ma felicit ca nu i-am dat atentie

    00
  54. wow, subtilă aia cu ”ok, ai banii. Mai e cineva implicat în luarea deciziei?”. Adică există cea mai mică șansă ca (eventual) o nevastă mai destupată să-i spună cât e de fraier?

    00
    • Cea mai faine e aia cu: ai prins ultimul loc ! :D Ce noroc pe capul tau. In plus zice ca triaza oameni dar de fapt nu triaza nimic. Nu ar trebui sa intrebe ceva vag tehnic macar ? Pe ce proiecte ai lucrat ? Unde crezi ca ai intra si cu in freelancing ? Ce ar trebui sa aprofundezi cu „Zeul Cristian” ? Numai … bani….

      00
  55. Raskolnikov asta in restul clipurilor are doar haine din Dechatlon.

    00
  56. De foarte multe ori reusesti sa imi schimb parerea despre anumite lucruri si anumiti oameni care par sa-mi influenteze deciziile si bine faci…

    00
  57. freecodecamp.org
    Plus o gramada de cursuri gratis, in functie de ce vrei sa inveti.
    Banii aia in Silicon Valley sau alte zone de IT nu sunt asa de multi, trebuie sa te uiti la ce cumperi cu banii aia acolo unde locuiesti. Da, e smecherie sa ai banii aia si sa locuiesti intr-un oras din Romania, dar acolo casele costa cateva milioane de dolari.

    00
  58. Nu am habar cine e baiatul asta, nici nu ma intereseaza. Cert e ca la Goole sau Facebook ramai daca esti bun si te platesc destul de bine. O chirie in Silicon Valley e $3000+ daca stai nu chiar in San Jose, Santa Clara, Sunnyvale, Palo Alto, ci mai inspre est catre Milpitas, sau nord catre Fremont. Daca stai chiar in miez, langa Facebook campus, decartezi cam $4000.

    Nu poti ramane acolo pe termen lung, te uzeaza rau de tot. Numai cine lucreaza in IT intelege sentimentul ala de uzura psihica, cand devii GOL de orice simtire dupa cateva saptamani de munca extrem de intensa si nervi, eventual frica de ratare a termenului sau de greseala fatala la client dupa ceva timp. In state corporatia te stoarce ca pe lamaie si te arunca cand nu mai curge decat cu picatura. Daca rezisti pana cand ajungi la un nivel de management si doar delegi munca, luand asupra ta doar stresul, atunci poti sa te pensionezi lejer dupa 50, daca nu te dai in barci cu case si masini scumpe.

    Cultura muncii in america nu e chiar ca la noi, nici macar corporatiile americane nu o pot impune aici complet. Aici functioneaza un mix de responsabilitate, munca orientata pe rezultat, remuneratie dupa rezultat, cu protectie sociala (concediu 21+ zile), lipsa de responsabilitate si lene romaneasca (lasa ba ca oricum nu suntem platiti ca americanii, da-i in pwla noastra, nu se poate face treaba in cat timp vor ei, ne trebuie de 3 ori mai mult). E un fel de jonglerie ce necesita un manager abil ce intelege ambele culturi.

    Cat despre baietanul ista, parerea mea de om umblat pe acolo (nu pe la facebook sau google) e ca pur si simplu l-au expediat dupa ce si-au dat seama ca e plin de basini. Se cam vede din ce spune, generalitati si banalitati. E de porc sa admita asta, asa ca acum trage cat poate de faza cu refuzul unui salariu de 200k in Silicon Valley ca sa dea tepe din astea.

    La facebook si google se pare ca au un sistem exceptional de a aduce foarte rapid pe oricine la nivelul maximei incompetente. Da, ati citit bine, INCOMPETENTA. Adica la acel nivel la care nu poti ascunde incompetenta.

    00
  59. De *milionarul* Sebastian Dobrincu nimic?

    00
  60. Eu lucrez in Software de ceva ani buni. Astia 2 ne povestesc despre in programare si despre viata? si vor si 5000 de euro pentru asta? hahaha

    00
  61. Totul se invarte in jurul cum investesti tu banii aia in buzunarele noastre. Sunt abonat la calului lui Cristi si foarte curios daca va publica un raspuns.
    Totusi pentru banii aia toata chestia asta e mega vaga …

    00
  62. NOU
    #138

    SONDAJ : CATI FREELANCERI SUNT PE ACEST BLOG , like or dislike !

    00
  63. Cum cum, a dat jos clip-ul de pe YouTube? Nu se poate… sa iei ultimul ban al unui sarac… nu se poate…

    00
  64. Dupa parerea mea Dascalu este doar un videographer, vlogger de succes.
    Si as lua in aceasta materie niste cursuri de la el.Se vad cifrele.Omul are priza la publicul lui.

    Nu stiu insa daca este un skill transferabil (pot sa iau cursuri o viata de la Placido Domingo, slabe sanse sa devin un cantaret de opera).
    Are carisma lui si priceperea in ale filmatului si montatului.

    Mai mult de atat eu nu vad.

    Insa mi-a trezit Dascalu o mirare: ce-o mai face Vivi?Ala cu Vivi.ro.
    Tacutu, molcomul, care tacea si facea. Asta: https://www.linkedin.com/in/okvivi

    10
  65. Am aflat de Cristi Dascalu de la Vali de pe blog. Dupa felul cum vorbea, mi s-a parut un baiat destul de inteligent, imi place cum face vlogul, mi se pare carismatic, stiu ca multi vedeti treaba asta ca e plin de besini, insa incerc sa trec peste faze de genul cu jmecher, ochelarii si alte chestii minore si sa ma concentrez pe continut. Comentariul meu nu e nici sa apar sau sa acuz pe cineva, ci doar strict parerea mea. Mentionez din start ca, desi am acelasi prenume, nu-s pesoana cu pricina, nu-l cunosc si nu am nici un interes sa il apar.

    Urmeaza un carnat de comentariu.

    Cateva mentiuni din partea mea:

    Referitor la job
    – Un internship la Google/Facebook se plateste undeva la $7000-$8000 brut, alte firme, aproape la jumate. Ramai cu $5500 net. Asta in New York sau California unde au sedii. Ca student e ok salariul asta, ai un studio (garsoniera) inchiriat undeva intre 1600-2000, mai mananci pe la munca, reusesti sa pui 2000-2500 deoparte. Ca familie, 4 persoane, cu banii astia nu supravietuiesti daca e singurul venit, ai nevoie de masina, gradinite, scoli, medici, bone, apartament cu minim 2 camere.

    – In general, daca iti faci treaba, ai sanse mari ca managerul de proiect sa-ti faca o propunere de job full time. E in interesul lui, te-a vazut, ai trecut perioada de proba, sunt sanse mai mici sa o dea in bara cu tine, nu mai cheltuie pe recrutare, stii proiectul, nu mai da bani pe perioada de training, sunt multe avantaje. Propunerea, in general vine pentru o pozitie de junior, asa ma gandesc. Vii de pe banca scolii, 0 experienta practica de lucru (oricat ai zice tu ca ai facut pe fiverr), nu au cum sa te bage senior, oricat de inteligent esti. O pozitie de junior cred eu ca aduce poate un 15-20% in plus fata de cea de intern si nu cred ca depaseste 100k. Sa zici ca ai refuzat oferta de 200k, tu neavand experienta in corporatii, am totusi ceva dubii ca a oferit cineva 200k unui junior. Daca totusi vorbim de 100k, nu e spectaculos, mai ales daca vine de la Google.

    – Faptul ca el a refuzat o posibila oferta de la Google/Facebook, nu inseamna mare lucru. Daca vine Facebook la mine cu o oferta de 20% mai mare decat am, sunt sanse foarte mari sa refuz. Sunt x motive: programul de lucru, locul, costul vietii acolo, proiectul, echipa, ceea ce faci, flexibilitatea, beneficiile, planurile familiei, etc. Faptul ca scrie Google pe firma nu inseamna neaparat proiect spectaculos, poate esti pe un proiect de cacat unde trebuie doar sa te asiguri ca transferi datele corect dintr-o baza in alta. Apoi pentru chestii personale gen toate scandalurile din presa, apoi ca in 5 ani poate Facebook e myspace. Pe langa asta, daca Cristi a vazut despre ce e vorba cat a fost intern, care e proiectul, cu ce echipa lucreaza, cum se lucreaza, cat se lucreaza, poate are si un motiv sa refuze. Am avut un sef care cu greu a fost dat afara, iti zic ca nici un intern care a fost la noi nu ar fi acceptat o oferta de angajare de la el. Apoi nu mai vorbim de mancarea din Ro si cea din SUA, sau ca in SUA, daca vii singur, te urci pe pereti de plictiseala. Poate omul a refuzat ca nu avea pe nimeni aici.

    – Am fost refuzat de firme mari si am refuzat firme mari (aici vorbesc de Microsoft, Adobe, Amazon, EA plus multe nume mari romanesti), nu inseamna nimic chestia asta, cu atat mai mult ca am facut-o eu, care-s sub medie la nivel de cunostinte tehnice. Doar cand eram mic credeam ca daca reusesc la Microsoft sunt Dumnezeu, acum poate daca mi-ar oferi dublu m-ar face sa ma gandesc. In trecut, brandul reprezenta o pozitie de forta pentru firma, imi amintesc cum te priveau cei de la Adobe Romania prin 2008, acum firmele incearca sa tina pasul cu oferta de pe piata si angajatul nu prea mai e atras asa tare de brand, scad standardele, incearca sa vina cu diferite beneficii. Pentru candidat conteaza salariul, beneficiile, flexibilitatea. Specialisti se gasesc din ce in ce mai greu, in special cei care au si o personalitate mai ok pe langa tehnic si va zic pentru ca fac parte din echipe de interviu. Firmele se bat pe specialisti, daca stii cat de cat sa te vinzi, e oarecum usor sa iei un interviu.

    Referitor la povestea cu mentoratul/consultanta
    – Din punctul meu de vedere, nu vad nici o problema ca cineva sa-si vanda expertiza intr-un domeniu. Problema pe care o vad eu e urmatoarea: modul cum o face, cum justifica suma, ce expertinza are, ce portofoliu, ce povesti de succes, ce ofera, cat de transparent este fata de clienti. Omul vorbeste frumos, dar momentan nu a prezentat altceva. Apoi iarasi, daca merg catre altii care au lansat cursuri, povesti de genul ca-ti trebuie doar 2 ore pe saptamana si maxim $3000 si devii profitabil din prima luna sau ca nu zici toate costurile afacerii ma fac sa-mi pun niste semne de intrebare. Iarasi, sa-mi zici ca ma inveti sa scriu articole care sa convinga unde tu, in ultimul an, facand majoritatea advertoriale si promovand excursiile tale, ce sanse ai sa ma convingi?

    – Baietasul „de la vanzari” din filmuletul ala pare un amator, aia nu se numeste „vanzare” ce incerca ala sa faca, serios. Si problema e ca tinzi sa asociezi personajul ala cu cel care ofera consultanta. La fel cum daca dai de una de la HR care e total pe langa, ai tendinta sa zici ca firma e de cacat. Insa, e oarecum si vina ta, tu l-ai ales la tine in echipa.

    – Noi, romanii, ne-am invatat cu informatie moaca. Daca maine vine Vali si zice „Bag din nou abonamentul de $3 ca cu moaca nu-mi mai pot pot intretine familia” va spun ca o sa incepem sa strambam din nas cu totii, inclusiv eu. Lumea nu poate scrie articole si sa faca video-uri gratis, din ceva trebuie sa-si ia banii. Cei care vor sa faca trecerea spre plata trebuie sa inteleaga de ce sta audienta cu ei, sta pentru ca pune poze de la plaja? ca scrie gratis? Vor sa fie ca el, dar fara nici un ban sau efort? Pentru ca e clar ca atunci cand vrei sa faci trecerea, audienta va parea socata.

    Parerea mea
    – As plati pentru consultanta oferita de baiatul asta? Sincer, nu. Nu acum si nu in forma in care o prezinta. Imi place cum vorbeste, dar cam atat. Nu m-a convins cu nimic si momentan nu am vazut nimic care sa ma convinga sa o fac.

    – Ce as face eu daca as fi Cristi Dascalu? Pai, in primul rand sunt dator cu un raspuns la ce s-a intamplat, dat jos video-urile de peste tot nu e o solutie. Trebuie sa aiba grija sa nu-si dea si mai tare cu tesla-n coaie, cum a facut ala cu Webdolarul de am uitat cum ii zice. Apoi, as porni cu o grupa mica de oameni carora sa le ofer un pret accesibil strict pentru a valida produsul pe care vreau sa-l vand. Sa zicem ca fac o inscriere rapid pentru 20 de oameni, pret promotional $300. Strict pentru a vedea ce rezultate obtin cu astia cu rugamintea ca dupa 6 luni sa facem un interviu sa vedem unde suntem cu fiecare. Daca am rezultate bune cu ei, ii folosesc ca justificare in urmatoarea sesiune unde cer un pret mai mare pentru ca atunci pot justifica de ce vreau pretul ala.

    00
    • Ok, se pare ca m-am inselat la un punct, el a refuzat Google din Elvetia si nu SUA. Nu schimba cu foarte mult justificarea mea, Elvetia fiind una dintre cele mai scumpe tari din Europa. Salariile sunt mari dar si costurile imense.

      00
    • bos, iti corectez eu comentariul inițial? că ai aruncat la virgule acolo de zici că le aveai pe stoc și urmau să expire…

    • @Vali, stiu, am avut intotdeauna probleme la partea asta, stii de si tu de fiecare data cand am scris, asta pe langa modul in care am scris, greselile gramaticale si cum mi-am prezentat ideile. Voi incerca sa fiu mai atent pe viitor dar stii si tu ca tot vor fi multe greseli :)

      Ideea e daca informatia din acel cometariu aduce valoare pentru colegi sau vorbesc total pe langa.

      00
    • Am un update aici, pentru ca m-am ciocnit si eu de problema asta si oarecum m-am inselat cand am zis ca Cristi Dascalu nu avea cum sa aiba oferte de 200k, asta cumva si din cauza ca el nu a dat detalii concrete si nici eu nu eram in situatie asemanatoare sa inteleg. Deci cumva semi scuze insa putea si el sa detalieze mai bine.

      In US, o oferta de la o companie FAANG (Facebook, Apple, Google, Amazon, Microsoft, Netflix, etc) e destul de diferita fata de una de la o companie obisnuita pentru ca te agata cu actiunile. Daca vii dupa internship te vor lua undeva Level 4 (gen junior, graduate, fresh). Oferta la o companie FAANG este denumita Total compensation si consta in: salariu de baza + actiuni (impartite in 2-4 ani procentual) + bonus de angajare (impartit n 1-2 ani) + bonus de performanta. Exemplu, 100k base + 50k stocks primul an + 50k signup bonus primul an, conditia este sa termini anul. In felul asta ajungi la 200k DACA treci de primul an, nu mai intru in detalii despre PIP si faptul ca nu iei nimic daca pleci sau te dau afara pana in 12 luni si ca stocurile nu au nici o valoare pana nu termini alea 12 luni.

      Deci da, Dascalu poate a avut o oferta Total Compensation 200k/an dar inseamna ce am zis mai sus, 100k erau de fapt banii in mana indiferent ce se intampla si restul bonusuri si actiuni si cu 100k in new york sau Bay Area stai cu colegi de camera.

      00
  66. Guys, am dat peste o mină de aur. Dacă-mi daţi 100€ vă spun unde este, s-o exploatăm împreună

    00
  67. Mda ce sa zic, m-am convins cu Wellcode si cu Cristian Dascalu, toti vand acelasi cacat, i-am lasat recent un comentariu lui Dascalu la ultimul sau video cu intrebari mai directe si mai „sensibile” despre ce face el cu mentoratul lui si ce sa vezi? Mi-a sters comentariul [inca nu stiu daca m-a si blocat]. A mai sters si o alta conversatie legata de inregistrarea audio de mai sus. Ce sa zic, la inceput cand i-am descoperit canalul mi s-a parut de treaba si sincer, acum e ca o raie de aia urata care iti iese printre degete. Eu am inceput sa invat c++ pe cont propriu de pe tot felul de siteuri cu cursuri gratuite gen sololearn.com si w3schools.com, nu sunt la un nivel avansat dar cel putin am reusit sa-mi pun singur bazele in programare si mai ales pe gratis, ai nevoie de timp sa faci treaba asta dar functioneaza. In niciun caz nu o sa-mi irosesc timpul si banii ascultand de un neica nimeni care se crede un guru al mentoratului si informaticii.

    00
  68. Cam asta e experienta lui Dascalu in freelancing : https://www.youtube.com/watch?v=OAUCoCRiR48 . Doi ani jumatate ca job part-time maxim 4 ore pe zi.

    00
  69. Marketing 101. Poziționează un produs drept exclusivist, de neatins pentru mase. Peste câteva luni va anunța că deschide o „secție specială” pentru cei fără cunoștințe de programare, la 1k EUR în loc de 5k. Apoi vor veni și banii. Să predea informatică elevilor de liceu și reprezentaților Gen Z în general (publicul său țintă) pare totuși calificat.

    00
  70. Vis-a-vis de ce se povesteste in link-urile alea de pe Softpedia, imi aduc aminte de o snoava citita intr-o carte mai veche, pe care o redau verbatim:

    „- Asculta, doctore, de ce intrebi totdeauna pe clientii d-tale ce mananca? Vrei sa stabilesti diagnosticul dupa importanta poftei lor de mancare, sau vrei sa sa-ti faci numai o idee depsre meniuri?
    – Nici una, nici alta. Vreau sa-mi dau pur si simplu seama de cifra onorariului pe care il pot cere.”

    00
  71. NOU
    #164

    Va recomand sa va uitati si la acest videoclip, este un interviu cu Petru Trambitas, in care se vede foarte clar ca toata schema asta este o abureala

    https://www.youtube.com/watch?v=P6ipuhfX77Y

    00
  72. Si eu am patit exact la fel!
    Am avut un call de vreo 15-20 de min in care mai mult am discutat cu insistenta despre cati bani am pusi deoparte si cat castig.
    Practic m-au intrebat cu insistenta desi nu am vrut sa le spun, care sunt economiile mele cu scopul, cred eu, sa vada daca are rost ca sa mai povestim sau nu.
    De altfel la inscriere am bifat ca sunt dispus sa platesc 500 de euro iar ei m-au intrebat inca odata cat as fi dispus sa platesc iar eu am zis ca maxim 500 de euro. Raspunsul lor a fost „Doar atat esti dispus sa platesti ca sa investi de la CEI MAI BUNI FREELANCERI din Romania ca sa castigi 5000 de euro ? ”
    Apoi discutia s-a inchis brusc spunandu-mi ca nu sunt apt profesional :)) si ne-am luat ramas bun :)
    Mentionez ca nimeni nu ma intrebat cum sunt profesional ca sa tragem o concluzie daca eu as putea sa fac freelancing sau nu :)

    00
    • Acelasi interviu l am avut si eu. Confrim toate cele spuse de tine. Desi nu ma asteptam sincer, la aceasi concluzie am ajuns si eu sunt niste TEPARI. I am intrebat intr un video despre suma exagerata de bani pe care o cer, si mi-au sters comentariul :))) Doar faptul ca nu exista transparenta, si nu iti spun despre suma decat la primul interviu „eliminatoriu”, arata ca ceva nu e ok. Ar trebui ca informatiile astea sa ajunga la cat mai multi oameni, si la cei care il tot venereaza pe youtube, sa vada cum cel mai jmecher programator, e un TEPAR

      10
  73. Nu mai merge linkul din articol de la https://mega.nz/file/0ccRFQ7B

    00
  74. NOU
    #169

    Am vorbit si eu cu cu baietii cu libertateinit.ro – cam acelasi flow al discutiei:
    1. nu se intereseaza de profilul tau de linkedin sau de ce ai scris in formular – alea sunt de fatada ca sa para ca treci printr-un proces amanuntit de examinare
    2. citesc un discurs direct de pe foaie cu accentul bine cunoscut de la ora de lb romana din generala (foarte ieftin spectacolul)
    3. spre final te intreaba de cati bani faci, cat economisesti, etc
    4. nu raspund la nicio intrebare pe care o ai daca ii intrebi la ce ii foloseste – „este un proces pe care il facem cu toata lumea”

    Parca nu imi vine sa cred ca inca se mai merge pe genul asta de tzepe …

    00
    • Salutare Victor.

      Tu ai avut call-ul cu ei pur informational sau doreai sa treci in zona asta de freelancing ? Inteleg din comentariul tau ca nu ai mers mai departe cu ei.

      De curiozitate au aplicat si tehnica sa te puna sa platesti cat esti in call cu ei, sa vada ca esti serios ? Am auzit si de practica asta.

      00
  75. Uitati-va la review-urile astea de pe TrustPilot: https://www.trustpilot.com/review/libertateinit.ro?languages=all

    Nu vi se pare nimic in neregula? Toti reviewerii au conturi noi si in „palmares” pe TrustPilot au decat 1 review, cel acordat catre Libertate in IT.

    De altfel au facut si un canal pe YouTube „Libertate in it Pareri” pentru ca acest query era destul de cautat, asa ca de ce sa nu apara tot ei in primele rezultate.

    Lepre ordinare.

    00
  76. Hai sa fac si eu pe desteptul.
    Exista siteuri de freelanceri experti (unde nu au loc toti indienii pentru ca screening). Si se ocupa ei de gasitul proiectelor.
    https://www.lancerreview.com/alternatives/toptal
    Daca vreti sa va apucati de freelancing nu are sens sa va pierdeti vremea cu toti guru romani care n-au nici o treaba. Mi se face sila cand vad astfel de elemente cum se desfasoara.
    1. Studiati programare pe Udemy, Coursera sau EDX. Pe front end va pot recomanda Maximilian Schwarzmuller (Udemy) si Universitatea din Hong Kong pe Coursera. Genul acesta de oameni stiu despre ce este vorba si stiu si sa predea.
    2. Studiati negociere si comunicare (gasiti cursuri tot pe Coursera spre exemplu).
    3. Va faceti un portofoliu (siteuri precum Toptal se uita pe Github).
    Cat ar fi trebuit sa va cer pentru acest comment? Sa imi fac si eu program de mentorat?

    00
  77. E 5000-6000€ taxa mai nou și ei te “aleg” dacă ești ok sa intri la joc. Nu poți doar “plăti”

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile