Da, să folosim javascript!

Zilele astea am făcut un pic de finetuning la blog. Am schimbat CDNul, am comprimat nişte cssuri, a bulit nişte htmluri, totul pentru o îmbunătăţire cu 30% a timpilor în care se încarcă blogul. Mai sunt chestii de făcut…

Dar hai să vă arăt altceva:

cpu_javascript

Cam aşa arată procesorul cu 4 taburi deschise pe nişte siteuri de ştiri. Înţeleg că ramul e ieftin şi că dezvoltatorii de siteuri au superconfiguraţii, dar hai să ne uităm un pic şi la ce facem. Chiar avem nevoie de 2-3 scrolluri cu ultimele ştiri? Chiar avem nevoie de toate brizbrizurile din lume? Nu se gândeşte nimeni cum se va comporta siteul pe computerele vizitatorilor? Sau costă mai mult ca să scrii cod bun şi optimizat pentru 95% dintre vizitatori (asta ca să evitam discuţiile cu lăbarii cu mere)?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

29 comentarii

  1. incearca uups.ro daca vrei sa vezi ceva amuzant

    la 4 pagini deschis acolo mie mi se blohceaza tot

    00
  2. Pe site-urile de stiri din Romania te omoara publicitatea, in special cele cu mult flash, rareori javascript reuseste sa-ti omoare procesorul. Incearca un ad blocker ceva. Eu zic ca o sa simti diferenta…

    00
  3. Intra pe engadget cu IE 6-7 sa vezi ce misto face. Deci se poate si la case mai mari.

    00
  4. – muta scripturile inainte de
    – combina css-urile plugin-urilor intr-un singur css, la fel si cu scripturile
    – instaleaza firebug apoi yslow si/sau page speed si fa niste teste
    https://developer.yahoo.com/performance/rules.html

    00
  5. muta scripturile inainte de inchiderea tagului body

    00
  6. @big: ÎNCĂ mai folosești IE6/IE7? un site nu poate fi terminat în 3 zile, ci 3 săptămâni pentru că în restul de 18 zile freci booha încercând să-l faci să meargă în IE.

    00
  7. Pe hotnews au un text in header, ceva de genul typewriter. Dupa ce l-am dezactivat cu adblock pot accesa site-ul de pe laptop si cand sunt pe baterie :)

    00
  8. Mi-am blocat si eu calculatorul de mai multe ori intrand pe libertatea.ro si realitatea.net in acelasi timp, consuma foarte mult, au prea multe bagate in paginile de inceput cel putin..

    00
  9. NOU
    #10

    Eu zic sa il faci in flash sa moara dujmanii 5 procente.
    ceva analogie 95% vizitatori – 84% votanti?

    00
  10. NOU
    #11

    Ti se incarca nasol blogul pe un iPad :)

    00
  11. NOU
    #12

    mod_deflate se pare ca nu functioneaza, mai sunt chestii pe care le poti pune in .htaccess, da-mi un mail si iti trimit exact ce si cum (sunt functionale si se reflecta in YSlow)

    00
  12. Asta nu se intampla pentru ca programtorii sunt slabi, ci pentru ca clientul (roman in general) nu cere si o echipa de testare, care pe langa testele de functionalitate sa faca si teste de performanta. Pentru un site care are un numar mare de utilizatori este absolut imperativ un astfel de test. Acest test nu iti va asigura neaparat calitatea, dar cu siguranta iti va asigura uzabilitatea lui.

    Se merge pe ideea: lasa ca am cei mai buni programtori (ceea ce poate ca e adevarat), dar cum programatorii sunt si ei oameni, iar cum omul este subiectiv, el nu isi poate verifica munca obiectiv, de aceea este nevoie de cel putin 1 tester bun sa te asigure ca produsul este unul ok.

    Testerul poate fi considerat avocatul clientului.

    00
  13. Nu se gândeşte nimeni cum se va comporta siteul pe computerele vizitatorilor?

    Ba da. Dar cine trebuie nu. Și când bossu’ zice că vrea „AȘEA”, „așea” o să fie!

    00
  14. @zoso: Cred ca mai degraba ar trebui sa optimizeze animatiile flash de pe site (sau sa mai scoata din ele). Daca bifai „Show Kernel Times” in task manager vedeai ca mai mult de jumatate din CPU Time e „cheltuit” in kernel, deci I/O spre graphic card.

    Spre exemplu, acum la Realitatea vad 6 animatii flash ce folosesc intens CPU-ul dupa ce pagina a fost incarcata. Numai 2 dintre ele fac parte din continut. Restul sunt ad-uri.

    00
  15. @big MAjoritatea celor care intra pe Engadget sunt „geeks” si stiu ce e ala un browser. Aia care intra cu IE 6&7 si chiar 8 intra doar sa vada dace „se poate”. Chiar sunt curios ce cota are IE printre vizitatorii Engadget.
    @Ruben Amin!

    00
  16. totul depinde de target. eu am pe un site css3, html5, jquery, mult flash si un banner mare pt utilizatorii IE cu not supported, dar targetul e pe gecko/webkit/presto cu 2 coreuri. it’s all relative.

    00
  17. @ruben – de-aia si folosesc IE :D – daca fac un site care merge in IE merge in toate.
    @sarpele – probabli pe la 5% IE 6, 5% IE 7 si 20% IE 8, presupun, din statisticile unui site cu profil similar. Nu asta e ideea, un site de nivelul lor ar trebui sa mearga perfect, indiferent cu ce intri. Plus ca majoritatea intra sa citeasca stirile nu sa se joace cu widget-urile lor javascript. Adica, in opinia mea, e overkill la facilitati, in loc sa se concentreze pe stiri.

    Iar ca developer sa faci site-uri in FF si sa presupui ca toata lumea il foloseste e aberant, in domeniile non tech IE ajunge la 60% din vizitatori.

    00
  18. NOU
    #20

    Esti nebun la cap, unde e ram-ul ieftin? Uita-te pe PcGarage.ro cat e un chit naspa de 4GB, au niste preturi de te doare mintea.
    Chip-ul de memorie din care se face ram-ul s-a vandut in anii trecuti si cu 80 de centi bucata, azi acelasi chip este aproape 3$ bucata. Identic si la fel.
    Ce e sub 4 milioane pentru 4GB sunt ultimele nasparlitati, facute cu cele mai ieftine si mizerabile componente. Poate rar vreo exceptie care sa fie ramasa de prin niste stocuri antice.

    00
  19. NOU
    #21

    Opera mobile 10 se inchide singura din cauza paginilor IMENSE ale prosport si gsp

    00
  20. Cum bine zicea cineva mai sus, pe site-urile de stiri problema o reprezinta flash-urile neoptimizate, doua scrollere facute cu javascript nu omoara procesorul.

    00
  21. @darth, eram ironic. am vazut, 500 lei 4 giga.

  22. De aceea prefer eu sa citesc stirile si presa online prin google reader :)

    00
  23. Ce e prea mult e prea mult. Iar cei de la paginile de stiri au tendinta de a aglomera totul…

    00
  24. @Big in domeniile nontech IE ajunge la 60%? ai generalizat mult prea mult. spre exemplu: pe domenii de arte (muzica, pictura etc) lumea in general NU foloseste IE. plus, daca faci un site care nu genereaza venit nu ar trebui sa indepartezi lumea de la IE? preferabil cu un banner urias, sa fie clar :P

    00
  25. WM 6.5, Touch HD
    Opera Mobile se pierde in CSS.
    Opera Mini 5 native (nu java) superb.

    00
  26. So true!

    00
  27. NOU
    #29

    IE-ul este inca folosit in proportie mare la nivel global, iar in Romania abia a fost depasit de Firefox: https://gs.statcounter.com/#browser-RO-monthly-200905-201004
    In general lucrez cu Firefox iar pentru testarea site-urilor create la servici lista este mult mai mare: IE5.5->IE8, Chrome, Opera (pentru cei interesati: folositi Lunascape6 si IETester ca aplicatii ajutatoare).
    Problema principala zic eu, sunt „memory leaks” care apar in cazul unui cod Javascript defectuos ) :)

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.