Da’ de ce noi?

Serios, de ce trebuie să nu pot circula eu mâine cu metroul? Nu eu sunt de vină, nu vreau să plătesc eu pentru alţii. Ştiţi cine sunt de vină, stimaţi bugetari? Şefii şi colegii voştri, împreună cu liderii de sindicat. Ei au salariile alea monstruoase şi nemeritate. Şi politicienii, că ei refuză să debranşeze lipitorile şi căpuşele de la bugetul achiziţiilor de stat. Toţi.

Soluţiile vor fi simple: creşterea impozitelor. Şi moartea democraţiei.

O altă opinie.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

97 comentarii

  1. Ai avut momente cand te-ai gandit ce s-ar fi intamplat cu lumea daca nu ar fi existat banii?

  2. @Tudor
    Am fi fost toţi nişte hipioţi?

  3. @Zoso Tu nu erai in Brasov? :)

  4. Avand in vedere ca esti un apropiat al portocaliilor, da…in primul rand tu.

  5. Astept cu nerabdare momentul cand acesti multi bugetari (aproximativ 1mil.) vor realiza cam cati lei mananca anual sindicatele si confederatiile. Cotizatia medie este in jur de 8 lei de sindicalist si suma anuala care intra in sindicate din cotizatii se apropie de 20 de milioane de euro..

  6. Ce salariu are un lucrator la metrorex?

  7. Câtă vreme o să ne bălăcim în apă călduță socialistă… da, impozitele or să crească, apa din cadă o să continue să se răcească… posibil chiar să ne apuce strănutul.

  8. @Blegoo: profesorii si medicii cu salarii de 400-500 ieuro profita de beneficiile statului socialist. hahaa!!! sau pensionarii sunt de vina?

  9. @zoso

    Neplatit ?
    Sa stii ca te cred.
    Sincer si nu la misto.
    Dar tocmai de aia nu te inteleg.
    Daca ai fi fost arvunit, sa stii ca te intelegeam. Dar asa….

  10. @zoso

    Eu ii inteleg.
    Singura persoana pe care nu o inteleg este Boc.

  11. eu zic sa o punem de un gratar.

  12. @un muc: să frigem niște muci pe el :)

  13. Ovidiu… trivializezi problema. Că azi îl înjurăm pe Băsescu, ori pe Iliescu… în loc să-l înjurăm pe Ceaușescu… n-are treabă cu salariile.
    Suntem stat socialist?
    Ori sanchi…?
    Suntem!
    O s-o luăm în bot?
    Da, e doar o chestiune de timp.
    :(

  14. Care democratie ma ? :))

  15. NOU
    #19

    Pai uite, daca nu iti convine ca nu mai circuli cu metroul iesi in strada si prostesteaza!

  16. Si asa, in nemarginita ta inteligenta, consideri ca din cauza salariilor alora in Romania lucrurile merg prost?

  17. dc naiba nu se insfertesc parlamentarii si salariile si sporurile lor?

  18. Cat trebuie sa te gandesti ca sa iti dai seama ca atunci cand o sa creasca impozitele practic Romania isi semneaza falimentul? si inca o chestie, daca ai avea vreo ruda apropiata care ar lucra la stat cred ca parerea ta ar fi alta… deci oameni buni dati un upgrade la IQ ;)

    • @Paul: am prieteni care lucreaza la stat. sunt 4 fete in birou, una de la psd, una de la pdl, una dela pnl si ea. ghici cine munceste si are si salariul cel mai mic. ghici.

  19. NOU
    #24

    Pentru ca noi nu prea contam. Unu care are 20.000 de euro salariu ar face scandal daca i s-ar scadea jumatate, dar cel care are 8 milioane tace si accepta daca i se scad doua. Dar cred ca totul are o limita, si se apropie rapid.

  20. @Tutoriale Video: pai asta si vrea Radoi, liderul sindical Metrorex, un apropiat PSD. Are impresia ca tot Bucurestiul este asemenea coloratilor lui Vanghelie.

    Maine, eu ma duc si le f*t catvea picioare in portile de la gura de metrou. Nu cred ca stiti, dar un vatman castiga cam 3000 de lei pe luna. Are mari responsabilitati, ce-i drept, sa apese pe cateva butoane.

  21. am ramas cu ochii bulbucati, cat la suta au salarii sub 2000 ron? de ce se face greva? de ce tocmai astia? putina puscarie alora care ii instinga ampulea nu ar strica

  22. Punkreas, belea de baiat ce esti:)) nu au decat responsabilitatea catorva zeci de mii de oameni zilnic. Si stau in subteran 10 ore pe zi. Si inhaleaza gaze. Si. au speranta de viata de55 de ani. Propun sa le scada salariile si la aviatori, da-i in plm, ca doar ce fac, apasa niste butoane.

  23. Unii chiar nu inteleg ca in capitalism statul nu este obligat sa asigure cetateanului un anumit salariu sau un anumit loc de munca…Daca vrei sa traiesti mai bine si sa ai salariu mai mare esti liber sa iti cauti de lucru in alta parte: la stat, la privat sau in alta tara…Nu se poate sa iesi cu bata in strada sa ceri salariul pe care il vrei si pe un anumit post eventual. Din taxele pe care le platim noi statul este obligat sa ne asigure niste servicii publice decente si nu locuri de munca. Numarul locurilor de munca este dictat de starea economica a tarii care in mare parte nu depinde de guvern. Si NU… mentinerea actualelor salarii, pensii si tiparirea de bani NU este o solutie (ne-ar termina inflatia, si pe noi si pe nepotii nostrii)…avea dreptate Basescu.

  24. E prima data cand iti vizitez blogul dar sincer mi se pare ca si u umbli cu portocale in buzunar cum fac mai multi ziaristi si blogari.pacat

  25. Am uitat sa precizez, arhi draga, ca butoanele pe care apasa ei sunt cele pt inchiderea/deschiderea usilor, si pornirea trenului. Restul este automatizat (exceptand frana de urgenta, cand se mai arunca vreun bou). Cu totii inhalam tot felul de gaze chiar la suprafata, dar noi nu facem greva.

  26. punKreas, poate data viitoare esti mai atent ce scrie si nu te faci de rahat…

  27. Mai zi o data cine e la putere…

  28. Zoso, cand se face cate o greva in transporturi in Italia, nimeni nu pune intrebari de genu, de ce dracu fac astia greva ca eu vreau sa merg cu autobuzul in mortii lor.
    Daca intrebi pe cineva ce parere are despre fraierii care nu mai aduc autobuzele in statie stii ce iti va raspunde, degeaba nu fac aia greva sunt convins ca sunt destul de motivati pentru o astfel de actiune.

  29. 1)lucrez la stat (salariu a fost decent pt ceea ce fac )
    2)la 20 de persoane avem 3 sefi
    3)daca mai apare vreun prieten cu ei s-ar putea sa mai faca vreun serviciu/birou
    5)se plang mereu ca nu au bani si ca muncesc f mult(frectie)
    6) salariile lor incep de la 70 mil
    7)sper sa gasesc un nou job….

  30. @Keos: poate iti expui si tu ideile mai clar, sa-nteleaga lumea ce zici. Sau ai intrat si tu in greva intelectuala?

  31. @cortez: problema nu se pune daca vrei sa traiesti mai bine sau nu. E mult mai simplu: sa traiesti sau nu. Fiecare are o anumita inclinatie profesionala (ce bine ar fi fost daca eram toti fotbalisti) si fiecare se asteapta ca facand ceea ce-i place sa poata trai. Si aici intra si un gunoier si un caca…pardon, vidanjor si un vatman si un profesor si un…restul care mai sunt. Ca oamenii fac greva !??!! Bravo lor. Daca ar fi fost uniti si ar fi facut greva toti nelimitat ar fi fost si mai bine. Din pacate nu prea au sange-n pompita (profesorii au intors-o, transportul la fel, patronatele idem). Ideea asta a unei greve totale e o idee buna, doar asa ii poti beli p-aia de sus (nu ma refer la Base, Boc, Ilici, ma refer la aia care au fix aceleasi afaceri indiferent cine e la putere)

  32. punKreas, nu ai fost atent la ce a scris Arhi si ai facut pe desteptul pe tema asta, vrei sa iti dau citat ca sa intelegi exact la ce propozitii ma refer ?

  33. @Attilla: da’ bre, da’ era mai bine dacă nu exista deloc școală de stat, sănătate de stat, pensii de stat etc. Toate private, și asta cu implicația ca cei slabi să sufere, să piardă și eventual să piară. Aproape cum e-n SUA. Amețitul de Obama din păcate cam socializează țara.

  34. contact@metrorex.ro … i-am intrebat in dimineata asta cine ma despagubeste pentru maine cand nu pot folosi un serviciu public pe care-l platesc prin abonament
    sa mai astept raspuns?
    sindicalistul-senator pesedist radoi o sa si-o ia in bot asa cum si-a luat-o azi istericul ala de la sindicatul profesorilor. uite ca s-a dat bac-ul…uite ca maine merge ratb-ul (chiar si unele tramvaie se pare)…uite ca metroul e in greva pana la 12 (sanchi e un concert umanitar, eu sper sa-i fi amenintat ca le imputa personal pierderile)
    oamenilor le e mai aproape camasa decat haina, in ciuda instigarilor ursilor si ciutacilor
    apropos, stiti pe cine au scos comisiile dominate de psd/pnl de pe lista celor care trebuie verificati de ANI? pe liderii de sindicat. hm, incepe sa se lege, nu?

  35. NOU
    #40

    @zoso. Pe bune frate ca tu crezi ce zici? Ai gasit vinovatii in liderii de sindicat cu salariile lor? Afacerile care se deruleaza pe banii bugetarilor nu au nici un aport la criza asta? Astia au sters datorii de 8 mlrd euro si acu zic ca nu au 700 mil sa plateasca pensii. Si asa e, prea multi parlamentari, ar fi mai bine fara. Ce plm atata democratie? Sa fie un singur conducator mult iubit si gata.
    @ punKreas tu nu ar trebui sa mai vorbesti in public. E mai bine.

  36. Baga un ochi aici sa vezi de ce. Ca le zice bine baiatu’ asta.

  37. Pai din moment ce spuneai ca esti atat de inteligent incat nici profesorii aia prosti nu te intelegeau si si esti pe deasupra si o persoana de succes, tu, tocmai tu sa circuli cu metroul? N-am o functie publica, ar fi stat altfel lucruri. Daca juma’ de zi nu se mai greveaza ca e un concert umanitar pentru Marie Curie eu propuneam sa nu se mai faca greva nici prima jumatate special pentru Zoso. Da-i dreacu de morti de foame…

  38. @marius ai mare dreptate noi nu contam nu am contat niciodata .. nici in campaniile electorale pentru ce primeam si ce primim este praf in ochi.

    Parerea mea se rezuma la zicala „Comunismul a murit dar spirtul continua”.

    De ce pentru ca noi cica votam pe cine dorim insa cine cotizeaza cat mai mult la sectiile de votare ala iese. Pentru ca nu mi se pare .. nu stiu moral, constituional, corect, termeni mici as zice cand as vorbi de cazuri in care la sectii de votare voteaza oameni morti sau care nu au fost in viata lor intr-o sectie.

    Nu am nimic cu Boc sau Base … eu am ce am si pe cine urasc .. sunt lichele din PD-L si PSD si tot guvernul si parlamentul .. si tot sistemul .. care freaca barbunca si primesc salarii cu multe zerouri si in euro .. si tara moare de foame …

    EU sunt in Cluj si in ultimele 3 zile a ploat cu cisterna .. deci nu vreau sa ma gandesc la sinistrati sau alte nenorociri ce s-ar putea intampla….nu stiu de unde or sa se scoata bani pentru ajutoare …

    OffT: Romania nu se duce pe p…. era dusa de mult doar acum realizam si noi realitatea cruda. Si asta e doar inceputul unui sfasit ..

  39. hai sa vedem si partea buna, se face economie la curent daca nu merge metrorexul

  40. Eu cred ca exista o singura solutie, demisia lui Boc si a lui Basescu. Doar asa se mai poate face ceva.

  41. @ezertor: bre….orice dar asta nu…. nu lauda SUA. Inca m mai mandresc ca mai stiu cum arata o harta a lumii fara sa deschid Gogu; inca mai stiu si un pic de chimie; inca mai stiu un pic de istorie. Nu stiu daca imi folosesc….dar macar pentru amorul propriu.
    2. Nu uita ca SUA au avut si au o economie bazata pe o forta armata destul de puternica.

  42. Da blogatu, buna idee. Si sa vina Tariceanu&Vosganian&Antonescu in locul lor, nu? Abia astept sa duduie iar economia (de prostie) :))

  43. Blogatu da… Are dreptate. Ca daca demisioneaza Basescu sau Boc, ce se rezolva? Vine Geoana si mareste salariile? Sau vine Johannis cu matematicile lui de 2 bani? What?
    Oamenii inca n-au inteles ca toti, dar APSOLUT TOTI (sic) trebuie sa strangem cureaua, pana iesim din cacat, ca trebuie sa fim mai putin lenesi si cu mai mult bun simt? Cred ca nu, asa ca hai sa mai punem de-o greva, sa ne ranjim fasolele in pauza sindicala si apoi sa povestim copiiilor ce-am vazut prin oras. Hai sa blocam traficul intr-un oras intreg, sa n-aiba nenorocitii de privati cu ce sa ajunga la munca, poate dracu le scad salariile sau ii dau afara… Si-atunci sa vezi bucurie la buget. Da, asta e solutia.

  44. NOU
    #49

    Daca tot e cu trenuri, parerea mea e ca e cazul sa facem transpunerea in epoca contemporana a Grivitei Rosii. Astia au in medie salarii apropiate de cat aveam eu la fostul job, nu muncesc ei foarte mult dupa cum arata statiile de metrou, vagoanele si orele la care vin. Dar trebuie sa recunoastem ca LCD-urile alea puse in statii fac sa treaca timpul mai repede, au cheltuit niste 10.000 de euro pe statie ca sa le puna in loc sa investeasca in sisteme mai moderne de control al trenurilor.
    Am mai zis cum muncesc la scarile rulante in timpul zilei, in loc sa presteze la ele noaptea cand nu le foloseste nimeni.
    Eu imi platesc abonamentul pe metrou si RATB, ca mine mai sunt milioane pentru ca la metrou e greu sa fentezi intrarea, nu ca la RATB. Deci bani au garla, si de investitii, si salarii, dar tot mai vor nenorocitii, dupa ce ca au loc de munca asigurat. Ce sunt studenti ingineri de metrou cumva? Nu, toti s-au dus sa se faca doctori, avocati si economisti.

  45. @Andreea:tare asta. fac bugetarii greva ca sa nu ajunga privatii la munca. Esti amuzanta, trebuie sa recunosc. Daca veneau Geoana si Ionescu nu o duceam mai bine, nu se mareau salariile cu 50%, dar poate nu dadeau dovada de atata cretinitate si servilism fata de Seful Satrei, Domnul Basescu. Si poate puneau la guvern oameni care nu spuneau ca la anul vor scadea salariile cu 70%. Era suficient.

  46. Am citit , mai de mult pe blogul asta ca un angajat la metrou , mai precis caserita aia care se uita la tine in scarba cand ii ceri o cartela de metrou , si daca ii dai din greseala bani mai putini incepe sa urle la tine ( asta e un tipar care l-am observat la toate , pe langa fundul de dimensiuni nebanuite ) castiga 1900 RON ! Cunosc oameni care muncesc pe branci pentru banii astia ! Nu inteleg de ce fac ei greva , sincer.

  47. @Ovidiu: eram sarcastica. Ma bucur ca ai inteles asta. :)

  48. Dupa cate vad unii striga ca nu mai vor stat social (nu socialist – by the way, ca tot se pricep la toate foarte, foarte multi) si as vrea sa ii intreb cum au votat la schimbarea Constitutiei in 2003?! Vor capitalism, bun capitalismul in care statul nu se implica nu? parca din cauza asta a intrat in criza SUA si dupa ei toata lumea, din cauza bankocratiei. Vorbiti de astia de la metrou, pe buna dreptate sunt foarte multi revoltati si eu sunt in aceeasi situatie, dar greva lor a fost de solidaritate, macar au onoare si isi tin cuvantul nu ca astia din guvern, care una spun in campanie si alta fac. Ca sunt salarii mari la metrou e corect, dar Base nu a fost ministru? Nu le-a cumparat si el tacerea cu masuri populiste (nu socialiste), cum au facut acum cu UDMR ( a se vedea Legea Educatiei)?
    Concluzia la care s-a ajuns prin tari pe unde democratia se practica de mai mult timp este ca impartirea intre liberalism si socialism nu este profitabila. De ce? Pentru ca orice politica liberara este nula daca iti mor batranii pe strada pentru ca nu au acces la sanatate de calitate, pentru ca progresul se stopeaza daca pe copii nu ii educa profesori bine platiti, pentru ca daca cei care incaseaza banii din economie nu sunt destui, degEaBA ai economie. Pentru socialisti sau social democrati e si mai simplu, fara o economie libera puternica in care sa fie stimulata productivitatea prin taxe si impozite echilibrate si care sa produca, nu poti sustine politici sociale. Diferenta intre stanga si dreapta ramane modalitatea in care se realizeaza un scop comun ambelor viziuni politice si raportul intre cele doua variante de masuri. Urlaturile dintre cele doua tabere nu fac decat sa catalizeze o ura nefireasca si o impartire nejustifica a oamenilor.
    Pasiunile nu au ce cauta in politica la nivelul la cere noi vorbim. Sunt constient ca nu pot fi in acord cu toata lumea si viceversa dar pana la urma interdependenta dintre bugetari si cei care lucreaza in mediul privat exista, da, sunt mai multi intr-o parte si se cere o echilibrare dar nu se face rupand aiurea, ci aducand acel surplus prin creearea de locuri de munca, acolo unde e nevoie. Da. stiu, trebuie sa ne grabim ca n’avem ce face, dar anul trecut ce-am facut?

  49. Liniște… tovarăși! …
    Propun să combinăm soluția lui Attilla cu cea a lui Blogatu:
    TOATĂ ROMÂNIA INDIGNATĂ INTRĂ ÎN GREVĂ NELIMITATĂ. (incluziv zoso și arhi)
    GUVERNU’ Și PREȘEDINTELE DEMISIONEAZĂ SCÂRBIȚI.
    Bucurenci declară că acțiunile boborului și gubernului nu este ecologice.
    ONU și UiE ridică o sprânceană – „… eh, les roumanians… ils sont a la portes dez lorient, cheschezu?…” alea.

  50. Fix grevistii sunt de vina, nu cei care n-au fost capabili sa administreze criza de cand a-nceput ea. Dar e misto, acuzi si asmuti niste oameni impotriva grevistilor, in timp ce baietii smecheri continua dezmatul pe banii publici. Pentru ca fix acolo-i problema, la grevisti sau lideri de sindicat, nu la ministri care dau declaratii halucinante din 5 in 5 minute, revenind cu dezmintiri ulterioare, nu la faptul ca pdl-ul a mintit cu buna stiinta, inclusiv marinelul sef, si-a sacrificat un an, pentru a-i fi lui bine. Nu, nu aici e problema, problema e ca oamenii sunt lenesi si vor mai multi bani.

  51. @zetu: dacă ăia din fruntea statului mint prin omisiune și fac achiziții nejustificate, înseamnă că și ăștia de mai de jos trebuie să facă la fel? Sigur că nu-i corect ce fac ăia de sus, dar impactul a ceea ce fac sau nu ăia e mult mai mic decât salariile mari ale câtorva sute de mii/milioane de bugetari.

    Cum ar fi, dacă se află că știu eu, vreun șef mare din Poliție sau Armată e criminal în serie, atunci înseamnă că e normal ca noi să facem la fel??? Unde ți-e logica???

    Sau hai să zicem că-l aducem pe Iisus președinte, și pe câțiva sfinți & apostoli să fie miniștri. Bun, deci ăștia nu vor minți și nu vor face achiziții aiurea. Dar cu toată inteligența divină, atâta timp cât nu ar pune niște îngeri să muncească în locul nostru, de unde-ar scoate Iisus bani de salarii??? Că dacă i-ar înmulți ca pe pâini ar crește inflația.

    Asta nu pricepi tu, că, chiar și admițând că România n-a fost afectată de criza externă, ci doar de furturile PDL-ului cum îți place ție să crezi, acum nu mai ai de unde să scoți bani pt pensii și salarii.

    Ai putea tu să vii c-o soluție minune, să le confiște averile. Ei aș, dar te-ai gândit cine dracu are bani să le cumpere lor vilele construite din bani publici??? Că oamenii care au bani de cumpărat vile și-au cumpărat până acum. Deci, răspunde tu, cum ar putea fi valorificate confiscările? Asta e problema 1. Problema 2, mult mai gravă, e că poate 90% din toți procurorii și judecătorii sunt corupți și ei. Deci, cu cine facem actul ăsta de justiție, anume confiscarea averilor? Ai vreo idee?

    Nu, tu ai impresia că doar PDL-ul și cu-ai săi Băsescu, Boc etc sunt partea cea mai rea. Eu zic că sunt partea cea mai puțin rea, dar tot ce e sub ei nu ține nici de ei, nici de puterea lor. Pt că practic tot ce ține de organizarea de stat e corupt. Nu ai cum să dai la o parte câteva sute de mii de oameni la o parte, pt că procedurile de a-i înlocui presupun să apelezi tocmai la o parte din ei, la Justiție și la structurile de forță, Poliția, Jandarmeria și Armata. Care și ele sunt pline ochi de corupți, și nu vor înlocuiți. Înțelegi de ce Guvernul are un cuvânt prea mic de zis în România? Pt că nu are cu cine să-și exercite puterea, degeaba a avut Băsescu 6 ani puterea. De-aia am dat exemplul cu Iisus, că nici Iisus n-ar fi putut să facă ceva, și l-ați fi hulit și pe el, că nu au părinții voștri pensii. Poate doar dacă îi transforma în mod magic pe lupii corupți de peste tot în mielușei blânzi, lol. Acum să nu sară vreun fundamentalist religios să-mi spună că-l compar pe Băsescu cu Iisus, a spune că nici Iisus n-ar fi putut face nimic nu e totuna cu a-l compara cu Băsescu. E doar un exemplu sugestiv. Cu alte cuvinte, ce-am spus eu aici e explicat foarte bine în acest articol din România Liberă. E explicația perfectă a motivelor pt care în România treburile merg prost, iar schimbarea nu poate fi făcută de un guvern sau mai multe, ci de trecerea timpului, dar asta cu condiția ca noua generație să nu îmbrățișeze același sistem. Cum unii studenți caută deja ajutor de șomaj… nu se știe cât de repede mentalitatea feudală va dispărea din modul de gândire al românilor.

  52. zoso, toate spatiile publicitare si toate spatiile de vanzare de la metrou apartin … ghici … SINDICATULUI !!! da! ala condus de pesedistul ala sinistru.

  53. Trebuie sa schimbam mentalitati, nu guverne. Daca, dupa 20 de ani in care s-au perindat diferite partide pe la putere, nu ati priceput cum merge treaba in tara asta, atunci e grav.

    Daca vorbesti urat de PNL sau PSD, esti considerat portocaliu. Daca vorbesti urat de PDL, esti considerat comunist.
    Dar ia sa vorbesti urat de PDL, PNL, PSD, UDMR, PC, PNG, PRM si toate latrinele politice, sa vedem cum esti catalogat atunci.

    Mu*e Basescu, Boc, Udrea, Nastase, Geoana, Ponta, Vanghelie, Hrebenciuc, Antonescu, Tariceanu, Norica, Gusa, Marko Bela, Voiculescu, Becali, Vadim. Mu*e toata clasa politica.
    Incercati sa nu mai ganditi cu dosul. Nu e greu!

  54. Uite astia ne conduc! Dar despre astia niciun cuvant! Oamenii sunt de vina, ca nu platesc taxe mai mari, ca vor pensii decente, ca-si permit ceea ce e perfect legal, sa protesteze prin greva. In schimb, doar ieri un ministru se contrazicea in 3 declaratii facute la cateva ore. Alaltaieri un altul ne spunea cum ne-a mintit pdl-ul in campanie, ca tot ieri Funeriu sa-si dea masura competentei. Dar niciun cuvant despre aceste lucruri! NU! Omul de rand e de vina, el trebuie sa scoata tara, sa se solidarizeze, sa munceasca mai mult, pe bani mai putini.

  55. @ezertor, o iau pe scurtatura, esti retard bre. Macar termina cu eseele astea fantasy care le tot scrii cu prima ocazie. Nu ne tot repeta cum are Basescu TOATA puterea in tara asta si cum nu poate face nimic, Jesus.

  56. *eseurile astea

  57. @Keos: dude, ce IQ ai? întrebare retorică, oricum ai minți de-ar îngheța apele. Tu, citind tratatul de aderare al României la UE, ai spune că-i eseu fantasy. Și autorul ăla de la România Liberă tot retard e. Tu ești un dăștept.

    Reține, Băsescu are toată puterea să facă ceva negativ împotriva poplației, dar nimic negativ împotriva aparatului de stat. La fel, nimic pozitiv pt poplație, pt că TOCMAI aparatul de stat e mijlocul prin care Băsescu are PUTEREA, iar interesele aparatului de stat sunt contrare interesului poplației.

    Ai priceput ceva, sau și paragraful ăsta scurt e fantasy pt tine? Și dacă un prost oarecare ridiculizează ceva, acel ceva își pierde din preț? N-o să moară calu’ când vrea măgaru’, reține vorba asta.

  58. @ezertor, mane, scrii mult si prost. N-am spus niciodata ca n-ar trebui luate niste masuri de reducere a cheltuielilor bugetare. Chiar si cu 25%, respectiv 15%, masuri care ar trebui luate de niste oameni competenti, oameni care sa-ti inspire incredere, nu de niste oameni care anul trecut pentru a isi asigura un nou mandat au mintit cu nerusinare, prezentand totul in roz. Oameni incompetenti care nu sunt in stare sa lege 2-3 fraze fara a i se sopti de catre consilierul personal. Oameni care se contrazic de cateva ori intr-o zi, si culmea, oameni care fac parte din acelasi guvern. Cu astia sa tot fii solidar.

  59. ezertor: dude, pe tariceanu cine l-a pus prim ministru? pe boc cine la pus?
    pe elena udrea? cine a facut toata lista de ministri? extraterestrii?

  60. ezertor, stii care e faza tare, daca nu ma inseala memoria si IQ-ul, e a doua oara cand te fac retard si a doua oara cand iti spun ca scrii prea multa proza fantasy, probabil am ceva personal cu tine…

  61. @dan: așa, și? Ce făceau alții omule? În afară de a nu-ți displace ție, și eventual de-a nu fura, ce poți să faci în România? Dacă pe tine te încălzește doar ideea că alții măcar ar fi fost cinstiți și n-ar fi furat, sau ar fi furat mai cu bun-simț, bravo ție. Eu spun că nu prea se simte ce-au furat, că-i totuna, fie că furau fie că nu.

    @Keos: așa, și dacă repeți, asta înseamnă că ai automat și dreptate? Trebuie să argumentezi. Altfel, și comuniștii tot repetau câte ceva. Tu puteai să demonstrezi că n-am, spunând ce nu-i corect în ce-am scris aici

    Băsescu are toată puterea să facă ceva negativ împotriva poplației, dar nimic negativ împotriva aparatului de stat. La fel, nimic pozitiv pt poplație, pt că tocmai aparatul de stat e mijlocul prin care Băsescu are puterea, iar interesele aparatului de stat sunt contrare interesului poplației.

    Altfel, probabil nu poți să înțelegi nimic, și orice text mai complicat e proză fantasy pt tine, că nu te duce capu pe tine să-nțelegi ceva. Ai terminat/faci vreo facultate c-o specializare care are legătură cu științele politice? Eu da, și recunosc, înainte anumite texte mi se păreau sterile, eseuri, așa ca ție acum. După ce mai înveți mai dă-ți cu părerea.

  62. Eu nu inteleg de ce te plangi, doar ai votat cu base.

  63. @ezertor: man, usor cu pianul pe scari, daca dai un link din RL nu inseamna ca l-a scris vreun Dumnezeu doar pentru ca tu esti de acord cu ce scrie respectrivul. Mi se pare ca esti un pic cam inversunat in a demonstra ca numai Basistii sunt detinatorii de adevaruri supreme, iar ingustimea argumentelor tale nu iti da dreptul sa vorbesti de IQ. Trage aer in piept si judeca, nu iti cauta razboiae cu orice pret, ah, si in general e bine sa vezi si sa asculti mai multe opinii, sau reactiile bourene caracterizeaza si sustinatorii.

  64. @ezertor, imi argumentezi tu afirmatiile, eu doar scot ceva in evidenta. Si ca fapt divers, am terminat de ceva timp facultatea, dar si daca eram in clasa a cincea puteam spune ca esti retard, mai ales cand ajungi sa te citezi pe tine si mai ales cand bucata aia de text nu are nimic de a face cu ce am zis eu. Si mai ramai socat daca iti zic ca scrii proza fantasy…

  65. @ezertor: imi devi foarte antipatic pentru ca am foarte multe impotriva complexatilor intelectuali care considera ca masura valorii lor este titlul specializarii pe care o urmeaza, nu esti decat un alt cocalar care se etaleaza cu ceea ce considera a fi o judecata pura data apriori de scoala pe care o urmeaza. Sa inteleg ca doamna Udrea iti e profesoara si noteaza post-uri pe diverse bloguri? Si citari din RL? Dupa mine (si apropos nu ma consider uns de duhul adevarului suprem), esti un alt „Urban” care merita sa fie fericit atunci cand se recomanda cu scoala la care trece ca gasca prin apa (daca nu postezi carnetul de student cu notele n-ai facut nimic).
    Probabil ca urmezi niste cursuri de SP dar la seral, scrisul tau e complicat si se pierde in loop-uri, esti redundant si asta spune ca esti fie tanar, fie foarte imatur, nu prea ai fost la cursurile de logica si filosofie pentru ca altfel ai avea un curs al ideilor mai ordonat. Dau meditatii daca esti interesat!
    Referitor la articolul citat de tine, e bun, e scris bine si legat dar nu are decat comparatii si metafore, ca incadrare in presa ar fi de „Urzica” nu de un cotidian national si nu cred ca ma lasa zoso sa iti demonstrez ( prin argumente ale institutiilor constitutionale) de ce acel articol nu are substanta.

  66. Da daca facem noi consumatorii greva si nu mai cumparam abonamente o luna de zile?

  67. @Attilla: da’ bre, da’ era mai bine dacă nu exista deloc școală de stat, sănătate de stat, pensii de stat etc. Toate private, și asta cu implicația ca cei slabi să sufere, să piardă și eventual să piară. Aproape cum e-n SUA. Amețitul de Obama din păcate cam socializează țara.

    Da, SUA e cea mai bogata tara din lume si in SUA cam tot e in privat. Insa ma intreb si eu: oare de ce americanii sunt mai intotdeauna in curul clasamentului cand vine vorba de calitatea vietii (fata de alte tari dezvoltate)? Exact, pentru ca sunt boi care sunt de parere ca e mai bine sa lasi un om sa moara daca n-are bani de asigurare medicala. Asta in conditiile in care asigurarea medicala costa multe, multe mii de dolari pe an.

    I hate to break it to you, dar SUA e plutocratie, un stat cu tendinte foarte clare de extrema dreapta. Iar Obama nu e „socialist” (ce va place sa aruncati cuvantul asta), e un centrist care incearca sa inpace si capra si varza si nu multumeste pe nimeni. Daca era cu adevarat un progresist (un cuvant mai frumos, nu crezi?), nationaliza sectorul de sanatate sau macar (!) baga public option. Daca era socialist, cele mai mari 6 banci din SUA nu aveau 63% din PIB in mainile lor. Nu, Obama e un Bush mai inteligent.

    Sfatul meu: nu te mai uita si tu la Glenn Beck toata ziua pentru ca tipul e dus cu pluta.

    Disclaimer: Nici eu nu sunt de acord cu ce se intampla in Romania. Nu sunt de acord ca in Romania sa depinda de stat atatea milioane de oameni. Dar de la a avea un sector privat solid pana la plutocratia din SUA e cale FOARTE LUNGA.

  68. @Anda: Pusesem accentul pe „aproape” din „aproape cum e-n SUA”. Deci oarecum am exprimat și că nu sunt în totalitate de acord cu modelul american. Și nu m-am uitat la Glenn Beck, ce-am spus provine din cunoștințele dobândite la o facultate a cărei specializare are tentă politică.

    Revenind la idee, nu prea există soluții pt România. Situația ar fi putut fi ceva mai roz dacă din ’89 aveam altă clasă politică. Dar nu cu mult, din cauza felului în care românii au fost imbecilizați de comunism. Cireașa de pe tort e că mentalitatea comunistă s-a transferat și la o parte importantă din cei mai tineri.

    Dacă cineva ar fi implementat serios modelul american și-n România, începând chiar din ’89, acum am fi avut o poplație mai mică. Mulți pensionari – părinții și bunicii noștri – ar fi murit, iar restul de incompetenți ar fi înțeles că la privat e mai greu cu grevele, deci ori s-ar fi pus pe muncă, ori ar fi plecat prin SUA, crezând că acolo-i pomană. Și o altă parte, unii din cei cu adevărat competenți, ar fi emigrat și ei prin alte țări. Restul de poplație „normală” ar fi rezistat, dar greu.

    Rezultatul ar fi fost că acum nu era un scandal politic, ci o nemulțumire generală față de ăia bogați, mama lor de jeguri, și pe bună dreptate. Dar ar fi fost mai liniște, fără scandal, exact ce-mi place mie. Și ironic, ce le plăceau și PSD-iștilor prin ultima campanie, deși ei se refereau la alt fel de liniște.

  69. Ba ezertor, tu meriti sa mori la iarna de frig in casa, ceea ce-ti si doresc, alaturi de poza ilustrului tau conducator.

  70. @Codrut C & @Keos: v-au apărut comentariile mai târziu, și de-aia nu v-am dat reply mai sus.

    @Keos: aia cu faptul că eu îți argumentez jignirea gratuită e doar fantezia ta, și a altora ca tine. Faptul că mai mulți măgari susțin că un cal e de fapt un bou nu înseamnă că așa și e.

    Eu nu m-am citat pe mine ca să-mi susțin vreo idee, ceea ce ar fi fost o prostie, ci m-am citat doar cu scopul de a-ți propune ție să-mi demonstrezi ce nu-i în regulă cu fragmentul meu. E o mare diferență de nuanță, pe care nu-i de mirare că tu n-ai fost capabil s-o sesizezi.

    Hai să te șochez eu, bucata aia de text chiar are de-a face cu ce-ai spus tu. Ai spus sau nu la #62 „cum are Basescu TOATA puterea in tara asta si cum nu poate face nimic”? Bucata aia a mea de text îți expune simplu motivul pt care Băsescu nu putea face nimic cu puterea. Dar nu știu de ce m-ar mira că n-ai înțeles nici bucata aia scurtă de text. Pur și simplu nu te duce capul.

    @Codrut C:
    Treci cu vederea un lucru. Eu nu m-am recomandat cu facultatea, ci am susținut un argument de bun-simț unanim acceptat în lumea largă, anume că nu poți avea pretenția să-ți fie luată în considerare părerea într-un domeniu specializat (politica, în cazul de față), fără să ai cunoștințe măcar de bază în acel domeniu. Cum ar fi, măcar un semestru de curs la o facultate de profil, și nu la IFR (nu în România).

    Felul nu foarte profesional în care scriu se datorează mai multor cauze: cum am scris mai sus @Anda, specializarea mea nu este chiar SP, ci are doar tentă politică, nu dau detalii; mă plătește cineva să scriu bine aici?
    Și motivul principal: loop-urile și limbajul mai imatur sunt bune pt cei care n-au o pregătire în științele politice – așa mai râmân cu vreo idee, dacă scriu cum ai scris tu la #54 impactul e mult mai mic pt „mase”. Ai observat că n-ai avut nici un reply la el. De ce crezi c-a avut Băsescu succes la mase? Pt că nu le-a ținut discursuri sforăitor-academice, a repetat întruna niște idei simple și aparent naive, ca aia cu mogulii.

    Altfel, pt nivelul tău, îți pot spune simplu și direct că îmbrățișez ideea de stat minimal a lui Robert Nozick, mai degrabă decât democrația, fie ea și fără împărțirea între liberalism și socialism (care e mai mult de fațadă în România, unde de fapt domină haosul).

    sa iti demonstrez (prin argumente ale institutiilor constitutionale) de ce acel articol nu are substanta.

    Dacă treburile în România ar sta ca-n teorie, atunci ai fi și tu îndreptățit să aduci argumente ale instituțiilor constituționale. Dar când judecători ai Înaltei Curți de Casație și Jusțiție încalcă extrem de grav Codul de procedură penală, precum și alte proceduri legale și condamnă un om complet nevinovat la 25 de ani de închisoare, cum să nu-ți dai seama că sistemul e corupt într-o proporție atât de mare încât n-ai cu ce să exerciți un act de justiție în România, chiar dacă ești președintele țării? Când se știe despre procuroarea Luminița Șega, cea care-l ancheta pe Vântu și a fost otrăvită cu aluminiu pe o perioadă lungă de timp, că era o persoană care-și petrecea timpul doar la serviciu și acasă. Iar atât soțul ei cât și cei de la serviciu lucrau în Justiția Română, e clar cine sunt criminalii care-au otrăvit-o, care i-au administrat doza zilnică de metaloizi! Iar acum, cazul Voicu a demonstrat iarăși că Justiția e îmbibată bine de corupți, ca un burete, și chiar dă pe-afară! Situația stă cam la fel prin Armată, Poliție, Jandarmerie, Servicii Secrete (mai ales). Deci, cu ce instituții ai putea tu să faci ordine în România? Și-atunci, nu are dreptate omul ăla în articolul ce ție ți se pare fără substanță?

    În fine, pare așa și pt că e prea simplu, prea scurt, fără detalii. Dar cum tu spui că dai meditații (și hai să te cred, pt început), atunci n-o să-ți fie greu să judeci ce spune aici unul din cei mai importanți membri ai societății civile din România, Valerian Stan, într-o scrisoare adresată ambasadorilor în România ai unor ţări din UE și NATO. Și se știe că respectivul (a nu fi confundat cu handicapatul de la Antena3) e un adversar al lui Băsescu, asta că tot spuneai despre mine că susțin că doar băsiștii au adevărul suprem.

    Și tot din scrisoarea aia de mai sus, cam lungă de felul ei, vei vedea poate diferența dintre teoria pe care se pare c-o stăpânești foarte bine și realitatea din teren. Asta că tot spuneai că ai foarte multe împotriva complexatilor intelectuali, ar fi bine să nu fii tocmai tu așa. Și se mai vede în ea, mai detaliat, cum nici un președinte n-ar fi putut să facă mare lucru pt România.

    Cum e acum e destul de bine de fapt. Și chiar dac-ar mai crește taxele și-ar scădea salariile, tot nu-i așa gravă situația. Cum ar fi dacă am fi în război, sau dacă gripa porcină ar fi făcut atâtea victime cât a debitat tembelul ăla de străinu cercel.

    @zetu: gata, ți-au mai rămas doar visele și dorințele, argumente nu mai ai?

  71. @ezertor: iti inteleg pozitia referitoare la statul mininalist intr-o oarecare masura, suna bine dar poate fi la fel de utopic ca si comunismul; nu inteleg care ar fi corelatiile institutionale ale unui stat minimalist si modalitatea de impunere a lui, multi spun ca impunerea s-ar putea face pe cai non-imorale, adica nu morale nici imorale, adica prin lansare unuor populisme si specularea unor temeri generale, ori s-a impus deja prin astfel de tactici o conducere statala pe care o observ falimentara. Materia asta este vasta si pleaca de la impletirea unor principii politice de stanga si de dreapta, a anarhiei cu statalitatea, a dreptului cu moralitatea, ori parerea mea e ca nu e deloc usor sa stabilesti o decizie juridica pe moralitate, pentru ca daca a te apara este moral si tu refuzi sa o faci, este imoral, deci, prin renuntare incalci moralitatea.
    Asta e parerea mea. In legatura cu link-urile pe care le-ai pus, e tragic ca un om sta in inchisoare pentru ceva ce nu a facut, e nepermis chiar, la fel de nepermis e ca un om ca dl Stan nu are vizibilitate.Dar de aici pana la a spune ca functia prezidentiala nu are resursele sa faca nimic este altceva, ar putea macar sa spuna toate lucrurile astea, dar nu o face pentru ca este parte a acelei categorii de securisti de rang doi asa cum spunea dl Stan. A condamnta comunismul, a tot cerut legea lustratiei si surpriza este fix un nimic, incompatibil sunt doar mortii.
    Presupunerea ca tot sistemul de sub astia numiti acum un an si jumatate este viciat, este gresita pentru ca tot in capul astora care leviteaza pe deasupra lor se va sparge. Si daca sunt asa de stricati si interdependenti, interconectati pentru cine sa mai faci statul minimalist?

  72. @ezertor, a trebuit sa scrii un nou roman ca sa ne demonstrezi tuturor ca avem dreptate?

  73. @Keos: să înțeleg că tu aveai nevoie de un răspuns simplu, de genul „taci dracu’ de prost”. Uite-l ai acum.

    Întreba un bou ca tine la webmeetul la care-a fost Zoso de ce le taie Zoso vorba unora, dându-le un răspuns scurt, sec, neargumentat. Păi uite de-asta, că dacă le-ar agumenta, dobitocii de genul tău ar spune că scrie romane.

  74. ezertor, 10 oameni iti spun ca esti prost si tu crezi ca le schimbi parerea scriind romane ? Ce tot insiri tu nu sunt argumente, sunt dovezile ca esti prost.

  75. @Keos: 100 de oameni proști spun despre Einstein că e prost. N-o fă pe idiotul, și nu spune că mă compar cu Einstein.
    În definitiv, ce n-o bagi pe-aia cu „ăia cu IQ-ul mare au plua mică”?

    Nu ești în stare să legi mai mult de-un paragraf, n-ai nici un argument, doar repeți de vreo 5 comentarii (#62, #67, #71, #79, #81) aceeași idee, fără s-o argumentezi deloc.

    Ți-am arătat cum ești exemplul perfect de troll dobitoc. Unui troll imbecil nu se poate să-i demonstrezi că e prost în puține cuvinte, poți doar să i-o tai scurt, de-asta te jignesc.

  76. deci am primit raspuns de la metrorex…. cei care vreti sa va recuperati banii pe ziua aceea folositi
    stiu ca e aproape egal cu zero, dar macar pentru principiu si tot merita. sper ca banii sa fie imputati sindicatului. nu ca ar fi mare lucru pentru ei, dupa cum se poate vedea aici https://adevarul.ro/news/eveniment/greva-nicio-revendicare-ion-radoi-sindicalistul-sef-metrou-blocat-capitala-1_50ae6d9b7c42d5a6639ca0cb/index.html
    „multumirile” si „urarile de bine” le puteti trimite la uslmetrou@metrorex.ro

  77. Codruț C (comentariul #54):

    „…Vor capitalism, bun capitalismul in care statul nu se implica nu? parca din cauza asta a intrat in criza SUA si dupa ei toata lumea, din cauza bankocratiei…”

    Băi… dacă nu știi… mai bine taci.
    Criza americană provine TOCMAI din cauza amestecului de stat în trebile băncilor, prin reguli și regulații imbecile.

  78. Ezertor, eu in toate comentariile alea iti explicam cum tu singur ne argumentezi afirmatiile, prin exemplul care l-ai dat o mai faci inca o data (si nu, nu iti fa griji, nu aveai cum sa te compari cu Einstein). Iti zicem mai multi in cate o fraza ca esti prost si tu ne confirmi asta pe zece pagini, troll you say…

  79. @Codrtu C: Fie comentariul tău a apărut mai târziu, fie mi-a sărit în ochi doar răspunsul troll-ului de Keos, de-asta n-am răspuns.

    Statul minimal pare într-adevăr mai mult o utopie. Problemele pe care le naște nu pot fi rezolvate fără un IQ cam de 2 ori cât al lui Einstein, ca să estimez eu cu aroganță, de parcă aș fi eu așa. Deci asta e mai mult ca visurile cele mai îndrăznețe ale științei, nu prea poate fi pusă în practică.

    Sunt de-acord că sistemul se poate sparge în capul lui Băsescu. Dar oricum cine ajunge președinte în România e între ciocan și nicovală. Când ieri-alaltăieri a spus Vlădescu ce-a spus (mai puteam minți…), i-a sărit în cap nu-știu-care coleg (nu mai am link-ul din păcate). Și ce spuneam de ciocan și nicovală… în România, dacă nu ești cât de cât ca ei și cu ei (ăia corupții din partide), n-ai cum să ajungi președinte. Nu prea poți să urci în ierarhia partidului, dacă nu-ți iei angajamentul să-l promovezi. Ori când mulți din partide sunt niște jigodii, nu poți să-i dai afară, că e nevoie de majoritate pt asta, adică de ei, jigodiile. Și când ajungi președinte, ce să faci, să-i trădezi dându-i în gât? Păi iese un haos general, din care tot băieții răi știu să ajungă la putere. Ei le au cu descurcatul în vremuri tulburi, la fel ca la Revoluție. Asta numesc eu să fii între ciocan și nicovală, de-asta spun eu că Președinția nu poate face mai nimic, decât politica pașilor (foarte) mărunți. Ceea ce face, după mine.

    Și nu știu dacă diversele acuzații care circulă pe net la adresa lui Băsescu sunt intoxicări sa nu (cum ar fi aia cu 7 mil. lire primite mită de la BAE Systems), dar în cel mai rău caz Băsescu e un om gri, care c-o mână fură și cu alta încearcă să facă ceva bine țării. Și nu cred în mitul lui Robin Hood, dar Băsescu putea să fie mai tăcut, sau cum a spus și el, putea să-și cumpere tăcerea televiziunilor. Asta arată că are-n el cel puțin un grăunte de intenție bună. De mai mult n-a avut pâmântul ăsta românesc parte.

    Eu mereu mă împac cu gândul că era mult mai rău dacă era Năstase + Geoană președinte. Și mai ales cu ideea că, la cât de inactivă e societatea civilă în România, avem mare noroc cu situația actuală, nu-i prea neagră raportată la ce-ar fi putut fi.

    Pt cine era bun statul minimal (nu minimalist, că tot atrăgeai atenția cu stat social nu socialist :) ) ? Păi nu pt sistemul aparatului de stat (eu așa înțeleg din ce-ai scris tu), ci tocmai pt ca aparatul de stat să-și micșoreze cât mai mult dimensiunile. Tocmai pt „bobor” poate ar fi fost benefic, dacă cineva ar fi reușit să rezolve problemele pe care le ridică.

  80. @Blegoo: gata am tacut bai inteligentule care esti tu inteligent, citind un pic in afara presei romanesti intelesesem altceva, dar in fine…..sunt eu prost probabil, statul le-a impus sa evalueza aceeasi proprietate in acelasi an la 200.000, apoi la 250.000 si la noi la fel, a impus Tariceanu asta nu-i asa? Da’ na asta e nu ma pricep probabil nici la citit.

  81. @ezertor:

    Asta arată că are-n el cel puțin un grăunte de intenție bună. De mai mult n-a avut pâmântul ăsta românesc parte.

    Sper ca nu il pui pe Basescu ca maximul a ce a putut da neamul romanesc, pentru ca altfel nu mai putem purta o discutie.
    Referitor la treaba cu statul minimal – ma’ bad am scris gresit (dovada de ignoranta probabil!) – inteleg ca e vorba de a micsora structura statala, dar ai cu cine? vor accepta sa se dea dusi, oricum discutam steril pe tema asta atata timp cat si tu recunosti ca e putin fezabil. De dragul argumentarii totusi putem presupune existenta lui, dar fara coercitie activa cum i-ai tine in farau pe Borcea Mondialu&Co – nu numai cel care structureaza conceptul trebuie sa fie o capacitate superioara nivelului actual dar si ceilalti ar trebui sa fie la acelasi nivel.
    Suntem in cercul lor vicios, e corect ce spui, dar refuz sa creditez vreo farama de intentie pozitiva unui om care ma considera atat de dobitoc incat prin forta si prin repetarea obsesiva a unor vorbe marunte, sa ma faca sa il votez si sa fiu solidar cu gasca lui de umflati corupti. Daca e un barbat atat de mare al Romaniei, daca se vede deschizator si nu crucisetor de drumuri, descalecator sau ce-o vrea el de ce nu ii da in fapt pe toti astia rai, daca tot are cohones!?
    intreb doar………

  82. @Codrut C:

    Sper ca nu il pui pe Basescu ca maximul a ce a putut da neamul romanesc

    Nu, sub nici o formă, ce-am spus eu e exact cum am spus – completez n-a avut parte să ajungă sus, la conducere, ca să fiu mai explicit.

    La ultima întrebare am răspuns deja. S-ar produce haos, din care ar ieși învingători tot ăia șmecheri. Că așa-i în politică, în România mai ales, unde doarme societatea civilă. Acum nu știu ce-i în capul lui Băsescu, nu spun că el nu recunoaște mare lucru pe față ca să nu producă haos, deși asta e o posibilitate, chiar dacă ție ți-e tot atât de antipatic pe cât mi-e mie ponta de exemplu. Eu spun doar care ar fi consecința vreunor accese de sinceritate din partea lui, a nu se confunda – eu nu susțin că ăsta e motivul lui personal.

  83. nici mie nu imi e simpatic nici ponta nici gioana, si in general niciun ou d’asta rosu, dar asta nu inseamna ca vreau sa ii extermin, cu liberalii ma inteleg la modul la care agreez principiile economice si persoana lui Antonescu, in rest Tariceanu imi e mai antipatic decat ponta. Dar il respect ca a mers 3 ani cu un bugetar gras in spate (base).

  84. @ Codruț C:
    Eu n-am spus că tu ești prost, nici că eu sunt inteligent.
    Am spus că nu știi ce și cum, ceea ce e altă treabă. N-am idee ce citești tu, dar spun că originea crizei prin care trecem acuma (noi, americanii, toată lumea) provine din amestecul statului în treburile băncilor, prin legi și regulații.
    1) Originea problemelor curente provine de la asta:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Community_Reinvestment_Act
    2) Odată ce guvernul forțează nota și obligă băncile să facă socialism, băncile si cei care investesc în acțiuni bancare or să-și cumpere asigurare – fiindcă e clar că treaba o să implodeze.
    3) Cei care oferă asigurare (AIG, alții) oferă asigurare, sperând că treaba o să meargă.
    4) Treaba nu mai merge, deoarece speculatorii pariază contra. Băncile nu mai primesc bani de la case, cer bani de la asigurare.
    5) Asigurările nu mai au bani, dau faliment.
    6) Să continui? Mai pe larg decât @ezertor? Ceva gen 30-40 de pagini?
    Neeaaa… se plictisește @Keos…
    :)

  85. Ah… asta e pentru oricine poate să citească ceva boabe de engleză.
    E simplu, zic.

    Desigur, e înfricoșător.
    :)

  86. @Blegoo: Din pacate pentru expunerea ta nu sunt un ignorant si nu am trecut peste materialele invocate de tine (pentru care chiar iti multumesc). In materialul din Wikipedia nimeni nu spune cu convingere ca este vina unei legi emise in 1977 si modificata ulterior in functie de evolutia pietei pe care o reglementeaza. Problema este la banci pentru ca daca pana in anii ’90 nu erau probleme, mai ales dupa criza anilor 80′, dupa, au devenit lacomi si au permis intrarea in piata a speculantilor din dorinta de a-si lua iahturi de 100 m si avioane personale (sunt trivial, stiu, dar asta se intampla si la noi. Revin pe tema asta

  87. Nenea ăla de la Washington Post scrie de mai multe lucruri acolo, dar cel puțin în cazul Greciei se poate să distorsioneze un pic adevărul, ca să laude pe cine trebuie. Cineva în altă parte îl contrazice așa: „Greeks do not pay their Taxes. In fact in Greece it is considered the national past time to not pay your Taxes and you are, or were, considered to be a schmuck if you paid your full Taxes. And the Government had, to date, turned a blind eye to this systematic dodging of the Taxes by the poplation. For example whereas Athens harbor is filled to the rim with Multi-Million Dollar Yachts, as are all the other beautiful beaches in Greece, last year something like 1000 people in entire Greece declared an income of greater than 100,000 Euro!

    La fel și la noi. Mulți, și mai ales ăia cu bani, ocolesc prin toate mijloacele posibile să plătească taxe. Că oricum, ce face guvernul cu taxele, nu le fură? Păi da, le fură, dar vezi, acum ar fi avut de unde să dea salarii și pensii, furând mai puțin (ar fi preferat asta decât să riște pierderea scaunelor datorată măsurilor nepoplare). Încă un motiv pt care era bine să fie cât mai puțini oameni dependenți de bugetul de stat. Dacă poplația ocolește cum poate să plătească taxe pt că oricum le risipește aiurea sau le fură guvernul, cel puțin să nu fie așa mare nevoie de ele. Simplu, nu? Aici e un exemplu minor de cum nu se platesc taxele in Romania.

  88. Da’ astia n-o duc rau chiar deloc! Media (ochiometric) e mai mare de 2000 ron. Vedeti aici sau aici daca nu mai merge linkul de la Metrorex

    Lista veniturilor obtinute de angajatii la stat:
    https://www.zf.ro/special/lista-veniturilor-obtinute-de-angajatii-la-stat-6248351

  89. @Codruț C: Cum spuneam mai ‘nainte, legea respectivă constituie cauza de pornire a problemei, nu cauza directă.
    La nivel de macro economie, vorbim de Legea Consecințelor Neintenționate – „Unintended Consequences”… ceva gen… sunt sigur că ai să găsești referințe.
    Deasemenea, la nivel de macro economie, rezultatele (negative ori pozitive) acțiunilor guvernului nu sunt imediat aparente, ori măsurabile. Unul din exemplele mele favorite este actul de aderare al României la Comunitatea Europeană – pe care unii o denumesc ironic dar corect „mUiE”. Consecințele sunt (între altele) că tu mănânci acum roșii din Turcia și struguri din Spania, iar România nu mai are industrie de nici o culoare – ca să nu mai vorbim de puterea națională de export. În esență… am aderat la mUiE. Nimeni nu s-a uitat la ce scrie cu litere mici, în actul respectiv.
    În cazul american, actul respectiv a forțat sistemul bancar să acorde împrumuturi celor care nu erau calificați să le primească. Toate amendamentele și revizuirile ulterioare au fost gândite să MĂREASCĂ masa de oameni care primeau împrumuturi – în principal pentru case.
    Ideea era că dacă mărești numărul de proprietari, obții rezultate bune sociale și economice. Dacă mărești cantitatea de cerere (oameni care vor să-și cumpere case) – prețul caselor crește. Odată ce ai casă, poți face un al doile, al treilea, or al coișpelea împrumut, bazat pe diferența de cât ai plătit inițial și valoare curentă – care, evident, crește ca dracu’, fiindcă fiecare neica nimeni vrea casă personală – dacă tot se poate, nu?
    La un anume moment, piramida se prăbușește.
    Deci, dacă până în ’90 nu erau probleme, e o consecință firească – sistemul ia timp până apar probleme, una din ele fiind rata de dobândă.
    Apariția pe piață a speculanților e o consecință normală – dar ei nu reprezintă cauza crizei curente. Cauza este reprezentată de reacția normală a instituțiilor financiare (bănci) de a se proteja în caz de probleme de delicvență de plăți.
    Ca urmare, au fost inventate o serie de instrumente financiare cu o anume valoare (compuse în principal din pachete de proprietăți imobiliare – comerciale și rezidențiale) care au fost vândute pe piață.
    O serie de fonduri de pensii și fonduri de investiții au cumpărat; între timp, valoarea respectivelor instrumente a scăzut; fondurile nu mai aveau bani de plătit obligațiile lor; alte instituții bancare au pariat că valorile respective vor scade; alte instituții au cumpărat asigurare împotriva posibilității că valoare a ce au cumpărat va scade.
    America… fiind centrul financiar mondial, orice problemă acolo se reverberează peste tot.
    Deci, în esență, nu e vorba de „lăcomie” și nici de „iahturi și avioane” – e pur și simplu o consecință firească a unei încercări de a introduce legi de inginerie socială la nivel de macroeconomie.
    Cum am mai spus, nu cred că tu ești prost și nici că eu sunt deștept; e posibil ca eu să am mai multe informații, asta-i tot.
    Ca să afirmi că problemele de criză curentă sunt datorate băncilor lacome, ori speculanților cumpărători de iahturi mi se pare oarecum naiv, totuși.
    :)

    @ezertor: Articolul respectiv are valoare (în opinia mea) din cauză că descrie o problemă SISTEMICĂ a socialismului, așa cum e practicat curent în Europa, cel puțin. Problema nu e că grecii (ori românii, ori spaniolii, ori cine mai vrei tu) nu-și plătesc taxele.
    Problema e : DE CE NU-ȘI PLĂTESC TAXELE???
    Răspunsul ieftin e că așa sunt ei, ca nație, hoți, leneși, ciorditori, etc.
    Ori… mie mi se pare un răspuns negândit, dacă nu naiv.
    Te las pe tine să dai răspunsul corect…
    :)

  90. @ezertor: La sfârșitul articolului din care citezi, anonimul respectiv spune:

    „…Euro is KING and will continue to be KING, will continue to be MUCH MORE valuable to the US Dollar, as long as the above problems (FACTS) with US exist

    You can bank on the above statement as being FACT. To see the above facts to be the facts, just keep checking the Euro and US Dollar…”

    Eu zic așa: la data la care el a publicat articolul – 18 Mai 2010 – 1Euro=1,231Dolari.
    Te-ai uitat azi?
    :)
    E 1,21… spre toamnă… o să fie 1 la 1.
    (las de-o parte faptul că autorul citat de tine scrie engleza prost…)

    Chestia cu economia și criza… e că toată lumea și țața Marghioala are o părere. Cum ajungi să formulezi o opinie proprie?
    Normal, prin gândire critică, surse multiple, reducere la esență.
    Exemplu:
    Zoso spune că „cutare” e un vierme irelevant.
    Eu nu-l cred DIRECT pe Zoso 100%… fiindcă știu că e și el om, mai derapează, mai greșește.
    Caut alte păreri, de la oameni în care (în timp) am ajuns să am încredere.
    La final, mă uit la relevanța „irelevantului”, citesc, analizez.
    Caut date, încerc să înțeleg, pun întrebări.
    Ajung la concluzia mea, desigur.
    :)
    Așa și cu articolul la care m-ai trimis tu.
    Care articol… citez:

    „…much worst than they are now, because health care in Greece as in all European countries is taking about 9% of the GDP while every person has health care…”

    9% din GDP, corect? Așa zice anonimul respectiv…
    Îl crezi pe cuvânt?
    E 11% în Franța… ca să dau un exemplu. Procentul însă… nu e corect, deoarece TOATE planurile de sănătate socialiste funcționează în minus, subvenționate de guvern, cu fonduri extrase din alte părți.
    Absolut nici una din țările UE, de la Franța la România nu au planuri naționale de sănătate care se suportă doar din contribuțiile obligatorii ale cetățenilor – contribuții la planul național de asigurare medicală, ori cum vor bandiții de la guvern să-i zică.
    Prin contrast, americanii cheltuiesc 16% din GDP-iul lor (care o fi) pe cheltuieli medicale. Dar.
    Sistemul lor, fiind bazat pe companii private de asigurări, nu merge pe minus. Cu excepția a ce ghidonează guvernul lor federal, Medicare și Medicaid … ce-or fi alea… care se muta de la plus la minus de la an la an, în funcție de ce taxe trage guvernul… șˆde cum le merge cu economia.
    Concluzia: Nu există NIMIC… nici un program ghidonat de guvern… care să fie mai eficient decât ceva făcut de companii private.
    Nici armata, nici agricultura mUiE… care… ai fi surprins să afli cât reprezintă ca procent… din bugetul comun.

    „Rob cu rob să ne unim/
    Și mai mult o să plătim!”

    Zice un cântec care mie îmi place teribil…

  91. @ Codruț și @ ezertor: Cu riscul de a ajunge în situația maidanezului care latră la lună… și voi dați cu cartofi din balcon… repet:
    Nu luăm de bună… orice citim „pă net”… fiindcă netul e cea mai mare sursă de falsuri, minciuni și sferturi de adevăr.
    Gândim cu capul, în schimb. Dacă intru pe un sait… în care 99% din articole sunt pro-musulmane și anti-americane… știu la ce să mă aștept. Nu însemnă că TOATĂ informația e FALSĂ.
    Doar că trebuie… eh… s-o cerni prin sita minții…
    Avem următoarea declarație din NYTimes (o zdreanță de fițuică pe care o disprețuiesc personal… FĂRĂ să le contest profesionalismul):

    „…Figures show the severity of the problem. Gross public social expenditures in the European Union increased from 16 percent of gross domestic product in 1980 to 21 percent in 2005, compared with 15.9 percent in the United States. In France, the figure now is 31 percent, the highest in Europe, with state pensions making up more than 44 percent of the total and health care, 30 percent…”

    Acuma… eu pe cine să cred?
    Poate pe ăștia:
    http://www.oecd.org/health/expensivehealthcareisnotalwaysthebesthealthcaresaysoecdshealthataglance.htm
    Ori pe ăștia?
    http://www.oecd.org/els/public-pensions/pensionsinfranceandabroad7keyindicators.htm

    (…gata, globfazăr… plec… înțeleg că aici suntem la tine acasă, și nu la ASE… :) da’ n-am putut să mă abțin… mă doare și o măsea, deci, sunt mai agresiv…)

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile