Cursuri de recalificare pe bani?

Am primit asta în poștă azi pentru că s-au prins că prea stau pe acasă…

Se plătește 1.800 lei sau 3.600 lei pentru a participa la cursuri de recalificare.

Și pentru că sunteți deștepți, v-ați prins și de ce fac asta: pentru că ei iau oricum dublu sau triplu de la Uniunea Europeană, fonduri nerambursabile. Nu le pasă de calitatea cursurilor sau de ce și cât învață, ei au nevoie de oameni care să participe, ca să poată încasa banii.

Și fac asta pentru că nu există nici un control al calității. Ați avut 200 de cursanți. Câți și-au găsit de muncă? Nici unul? Nasol, nu vă mai dăm bani!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

33 comentarii

  1. Ti-a adus-o cumva colega de apartament? 😂

    01
  2. Măcar de s-ar face cursurile, era o știre pe ProTV cum UE a dat guvernului niște bani pentru a integra rromii doar că niște firme au luat banii și dădeau suedejilor diplome fără să le țină lecții, uite așa fac unii bani de vile, BMW și revelion la Predeal.

    00
    • Sincer va spun ca maica-mea si mai niste fete de prin sat au facut vreo 2 cursuri dinastea…si 3 fete care au luat cel mai mare punctaj la testul final au primit si ceva bani. Si tot asa, platite de la uniune… La unii chiar se tineau cursurile ca le era teama sa nu vina Kovesi peste ei :D

      00
  3. Nu neg ca sunt foarte multi bisnitari care fac mis masuri cu fonduri ue.

    Numai ca la fiecare proiect sunt indicatori , indicatori care trebe respectati, altfel, sa folosesc un termen contabil, ciu ciu bani. Mai mult, daca tot ne apucam sa injuram fondurile UE hai sa o facem la obiect, adica zic sa facem hatareala din aia profesionista, cum de altfel se face aici, nu … asa 2-3 randuri. De ex. avem acest suberb site (https://fonduri-structurale.ro/), putem intra acolo, ne putem informa ce si cum se mananca, mai mult, sunt sigur ca printre cititorii acestui blog sunt si consultanti in fonduri UE, poate is dau si ei cu parerea. Mai mult, avem surse publice de informatii, acum ceva timp stiu ca chiar era un minister al fondurilor UE, nu stiu daca mai e, stiu de asemenea ca sunt si consultari publice referitor la fonduri UE.

    Ce ar fi sa ne documentam despre subiect, sa participam la consultarile publice referitor la subiect si dupa aia sa injuram aceste proiecte ?

    00
    • Nu le-a injurat nimeni. E doar realitatea. Stiu profesori in facultate (acum 4 ani) care faceau nu stiu ce cursuri POSDRU. O vrajeala ieftina prin care ei luau niste diplome si bani.

    • Bani buni acolo. Banii pe la primarie trecuti. Apoi prin banca. Au ciupit toti :D

      00
  4. Asta nu frauda?Nu poate sa faca puscarie si cel care face cursul? Complice.Am auzit de manevra asta de 2 ani.Nu m-am bagat.

    00
  5. Există cursuri de recalificare gratis???

    00
  6. Somer cu 3600 lei disponibili pt recalificare?

    00
  7. Mersi de pont. Nu sunt tocmai rai cei 1800 ptr 3 luni ca agent de securitate :D

    01
  8. Primul pas spre cariera de coacher.

    00
  9. 1800 pentru curs de agent de securitate că apoi sa ia 1200 în mână? Post pe care oricum îl obții doar prin simpla prezență.

    00
    • Da, da, prin simpla prezenta si… prezentarea atestatului. In plus, pentru cultura ta generala, sa stii ca un agent de securitate castiga mai mult de 1200.

      00
  10. :) da, cursurile acestea sunt o sursa buna de facut bani. Bani multi si cat de cat usor de facut. Candva, cand trenul prinde viteza, UE o sa puna un stop temporar pe plati.. Atunci multi ofertanti o sa intre in insolventa (banii care trebuie sa-i dai cursantilor trebuie platit in avans, rambursarea urmand aa se faca in doua trei luni. Daca nu platesti banii cursantilor intri la belele – indiferent de motiv…

    In alta ordine de idei: UE are bani de impartit. Nu prea ii intereseaza cat de eficient sunt „consumati” – motivul principal este ca cetățenii UE sa fie multumiti cu… UE

    00
  11. Soția mea a făcut cursuri de specializare. Plătit tot, curs, hotel, transport. Banii de transport i-a primit cel mai greu, le era pur și simplu frică de fraudă. Curs în sine ar fi costat cateva mii de euro dacă l-ar fi făcut pe barba ei, fără a ma socoti și timpul liber. Asta pentru o specializare, pentru recalificare cunosc lăcătuși mecanici care dupa curs s-au angajat imediat si acum sunt in Olanda.
    Nu neg că or fi destui care țintesc banii si scebariul descris se și întâmplă. Ce te faci însă când dai de unul disperat care crede că primește o șansă astfel si cand vede că e țeapă îți trage o plângere?
    Articol scris pe genunchi având ca argumente ”am auzit eu de la un prieten”!

    00
    • Ști ce iese daca pareste calitatea cursului? Ca paraciosul este un ciudat si querulant care nu se integreaza-n grupa si vine mereu prea tarziu la cursuri…

      00
  12. Bai si cand te gandesti ca europenii fac cursuri din astea pe bune. Stiu pe cineva care a facut un curs de SAP user si s a angajat in IT la 50 de ani. Bine asta in Germania.

    10
  13. Banii nu ii ofera organizatorul, ii ofera UE, sunt inclusi in cheltuielile prevazute in proiect. Adica asa e gandit sistemul pe POSDRU, UE ofera stimulent pentru publicul tinta ca sa participe la cursuri.
    Si da, incaseaza chiar de mai multe ori per cursant firma organizatoare, sunt firme care cu asa ceva se ocupa. Ca sa va dati seama de cati bani se ruleaza prin firmele astea organizatoare va spun, ca exemplu aleatoriu, ca”profesorul” incaseaza aceeasi suma ca si cursantul doar ca multiplicata cu numarul de cursanti. E grupa de 20 de cursanti, incaseaza 20*1800 lei pentru program part time.
    Unii fac cursurile pe bune (adica predau ca la scoala), altii doar cu prezenta (uneori optionala, dar sa semnezi pe hartii) si freaca menta orele alea, unii nu le organizeaza deloc, doar se semneaza de prezenta. Depinde cat de conectat e organizatorul.
    Cursurile pot fi utile daca se fac pe bune, inveti lucruri de baza in domeniu, cam la nivel de cursuri de facultate… problema e, ca datorita platii atrage un public care vin doar ca sa incaseze banii, bani care nu sunt considerati venit si merg la fix ca venit extra pe langa ajutoarele sociale, ajutoare de handicap, etc. Si sunt bani frumosi pentru acestia, e practic un salariu minim ca sa vii la curs (cursurile se fac cu jumatate de norma de obicei). Sunt unii care o tin din curs in curs, uneori fara drept. Teoretic participarea la multiple cursuri in timpul aceluiasi an e frauda, dar cum nimeni nu verifica daca au participat sau nu la alte cursuri… traiasca declaratia pe proprie raspundere completata in fals de participanti sau organizatori (cursantul de obicei semneaza sub presiunea organizatorului ca primarul teancurile de hartii si nici nu primeste o copie dupa tot ce semneaza).
    O alta problema e cu examenele, cum sunt platiti la persoana, se face in asa fel incat sa treaca toata lumea chiar daca nu a retinut ceva din tot cursul.
    S-au facut si se fac zeci de milioane de euro din domeniul asta si s-au facut si fraude de zeci de milioane de euro de cei conectati cum trebuie.
    Asta ca sa nu mai fie intretinut mitul ca fondurile europene nu se fura… se fura si inca foarte bine si foarte mult.
    Se fura inca din stadiul de proiect, se trec in proiect inclusiv dotari pentru firma organizatoare, dotari ce raman la organizator sa beneficieze de ele dupa cum doreste (practic sunt o donatie), si uneori se face in asa fel incat acele dotari nu exista decat pe hartie, in realitate se scot banii cash pentru ele, ca oricum firma dupa primul proiect deja nu mai are nevoie de alte dotari ci de bani cash ca sa se „investeasca” in scopuri personale ale unora mai „norocosi”.

    00
    • La chestia cu prezența:
      – se fac controale. Eu trebuia sa inaintez impreuna cu contractul de finantare si orarul. Au venit de cateva ori sa controleze. Vor fi controale si in Romania.
      – acele dotari trebuie sa le ai in asset – altfel ai belit puta.

      Si dpmdv sunt bani aruncati pe fereastra. Dar ceea ceceste revoltatir este faptul ca este o chestie dorita de UE. Cam singurul KPI al finantatorului este nr. de participanți. Poate, poate mai trece in raportul catre UE si cati au trecut examenele (daca merita).

      00
  14. lol, toti au comentariile pe minus. se plictiseste budisteanu?

    00
  15. Daca dam la o parte ‘ei fura’, ‘lor nu le pasa’ exista si aceasta latura pragmatica :
    pentru a deveni bucatar, oier sau programator cu diploma exista posibilitatea sa urmezi cursuri de calificare.

    Fiecare curs in are o durata minima definita de ANC. De exemplu la bucatar „720 ore, din care 240 ore teorie si 480 ore practica, conform programei de pregatire.”
    Adica cateva luni bune.
    Banii sunt o incercare a UE de a-l ajuta pe cursant sa supravietuiasca in aceasta perioada cand se va dedica 8 ore/zi acestei activitati.
    Dupa absolvirea cursului primesti o diploma recunoscuta peste tot in UE pt acea meserie.

    00
  16. Man, scoate posibilitatea de minus de la comentarii, cretinețul ăla de bubisnițeanu e ca dragnea, moare dar nu se predă pentru că oricum a trecut de point of no return. Nu mai are loc între oamenii civilizați și spălați pe dinți, atât i-a mai rămas în viață, să dea minusuri.

    00
  17. de ce ai nevoie de 3 luni? pentru un curs de lucrator comercial, sau de agent de paza?
    Sa devii chelner ai nevoie de curs de 6 luni ?

    00
  18. Curs de bricoleur au? Intreb pentru cineva

    00
  19. Eu totusi cred ca e un pliant prost scris (poate intentionat), si banii aia ii dai ca si cursant, nu ii primesti. Poate ceva de genul „platesti doar 1800 pentru curs de 3 luni”.

    Zic ca asta ar fi explicatia pentru ca tu ca si somer primesti indemnizatia doar „daca nu câștigă bani sau veniturile pe care le obțin, din activități autorizate legal, sunt mai mici decât valoarea indicatorului social de referință (ISR). În prezent, ISR este situat la valoarea de 500 de lei”. Ori daca iei cei 600 lei pe luna, deja depasesti acest plafon si pierzi indemnizatia.

    00
  20. Masterclass au cu 90$ cursul, sau 200$ toate 50 pe o perioadă de 1 an. Mbine, ăia sunt amatori gen: Daniel Negreanu, Martin Scorsese, Steve Martin, Samuel L Jackson, te învață tot felul de la poker, actorie până la scris, fotografie, graphic design, etc.

    00
    • Diferenta majora intre orice curs online si unul offline este feedbackul.
      Adică că stă cineva lângă tine și îți spune ce ai greșit și îmi o învățare structurată vezi ce au greșit și alții.

      O să înveți de 10 ori mai multe și mai corect și mai rapid Dacă Negreanu stă lângă tine

      00
  21. Se „platesc” 1800 sau 3600 nu „plateste” :) Hatereala de vineri :)

    00
  22. De ce va mira? Cand eram in in facultate(inginerie) exista profesori de materii reale, ce copiau respectiva lectie din carti. Asa destepti erau.. Cand ii intrebai de ce e asa si nu invers, incepeau cu tactica intimidarii, gen cine esti tu, de ce intrebi, ca habar nu ai, etc.

    00
  23. Vorba vine si eu as face cate un curs postliceal dar nu la bucatarie sau lucrator comercial… ceva de electrica (sa imi aprofundez cunostintele, daca…), zugrav, dulgher chestii de genul asta ce implica munca fizica dar nu spart betoane

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile