Curiozitate nocturnă

Oamenii ăştia care nu ştiu să scrie nu se simt puţin jenaţi de asta? Văd şi pe computergames, şi pe bloguri, zeci de oameni care n-au nici o treabă cu limba română, dar totuşi insistă să îşi dea cu părerea, doct, despre chestii puţin mai complicate decât unde se pune virgula în frază. Mă gândesc că întâi ar fi bine să stăpâneşti lucrurile uşoare şi apoi să treci la imobiliare, auto, turism, femei. Zic si eu.

Altfel, câteva dintre cele mai întâlnite mizerii care poluează internetul românesc:

  • virgula înainte de “etc”. în limba română nu se pune aproape niciodată virgulă înainte de etc. în limba engleză da, ăia pun virgula între subiect şi predicat şi, uneori, pun virgula între două virgule, să nu se bată între ele.

  • virgule puse aiurea. dacă nu eşti sigur, mai bine nu mai pui. arati mai puţin prost dacă nu pui o virgulă decât dacă pui una aiurea. tot prost, dar mai puţin.

  • i-uri necontrolate. nu e aşa greu. “trebui” nu “trebuii”, “copii” sau “copiii”, “fiica” nu “fica”, “întâlnit” nu “întâlniit”…şi aşa mai departe.

  • cuvinte despărţite aiurea. mă gândesc că e greu, dacă n-ai scris prea mult la şcoală, să scrii corect pe net. dar există soluţii. una dintre ele este să te joci un pic cu cuvântul pe care îl scrii prost. par example, dacă “facem” şi “fac” se scriu legat, atunci şi “faceţi” tot legat se scrie.

Nu intru în chestii complicate, de coerenţă şi fluiditate, asta pentru că majoritatea celor care fac greşelile astea au o educaţie precară, chiar dacă unii dintre ei au absolvit şi ceva facultăţi.

Bonus: zilele trecute i-am explicat unui retardel de pe CG că părerile lui nu contează atâta vreme cât nu le poate exprima corect şi coerent. Scuza şi răspunsul lui pentru că e agramat e că eu sunt blogger şi că mă dau mare. O fi trist să îţi fie ăsta argumentul? Eu sunt prost pentru că tu eşti blond! Hah, ce ţi-am zis-o! (pentru liviu şi alţii cu logica în pioneze, asta se cheamă paralelă. nu trebuie să o iei mot-a-mot, se foloseşte pentru a exemplifica mai bine ceva. ştiu că eşti prost şi că e nevoie să îţi explic, de aia o şi fac)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

52 comentarii

  1. Hai sa nu exageram, nu e frumos ceea ce faci acuma, eu sunt constient ca mai fac greseli, si tu ai facut greseli si le-ai corectat, daca nu-ti zicea nimeni de ele probabil nu-ti dadeai seama nici tu, nu zic ca sunt greseli zilnice sau le repeti, atata timp cat ii intelegi ideea si nu te strofoci sa-i legi propozitiile ca sa iasa ceva logic nu cred ca este ceva rau. Practica conteaza cel mai mult, scrisul mai rar, nu toti sunt dastepti. Macar raspunde-mi intr-un mod civilizat si nu te ataca la ce am scris. Nu poti sa te astepti la prea multe chestii de la un sofer, zidar sau alt om care nu are treaba cu internetul dar isi cunoaste meseria/meseriile, situatia este mai grava cand ii vezi pe aia care-s jurnalisti si fac o facultate.

    PS : Ma refer mai mult la trogloditii care scriu pentru ziarul libertatea :). Nighty!

    00
  2. c-e aiiurea eshti ca in-cerci sa m-a corectezii. i-n loc sa tac,si m-a. corectez! pe viitor, m-ai biine continui asa. ce rost are!

    00
  3. Asistam doar la prima faza. Chiar daca am boala pe manelistii din PDL, nu o sa dau vina pe funeriu. Ce vedem acum e meritul fostilor – rezultatele competentelor actualului sunt dezastroase, dar o sa le discutam peste ceva ani. Sistemul de invatamant a fost macinat pas cu pas de 20 de ani. La asta mai contribuie modelele – jiji, florin regele mezelurilor, sorinel gura de plumb, botezati, printi etc. Sa nu uitam nici de activitatile din timpul liber si ceea ce vedem este un rezultat justificat. Dusa este a noastra limba.

    00
  4. ehe, sa vezi un englez la 30 de ani cum iti scrie „lisson” in loc de listen. si nu, nu e gigel care sa dea cu trafaletul. are o facultate in spate.

    00
  5. Asta cu „etc” n-o s-o uit niciodata. In scoala generala m-a luat profa de romana la suturi pentru ca am pus virgula inainte de etc. Mi-a explicat ca vine din latina („et cetera”), iar „et” in latina inseamna „si”. Daca in romana nu se pune virgula intre doua cuvinte legate prin „si”, atunci nu se pune nici inainte de „et”.

    In engleza e altfel. Mai multe detalii aici: https://en.wikipedia.org/wiki/Serial_comma

    00
  6. Buna dimineata,
    corect, nu suntem toti perfecti. Sunt multe reguli si uneori uiti de ele. Problema cea mai grava este ca acest gen de scris se regaseste si intr-o cere, de exemplu:
    ” Cerere
    Supsemnatul Xulescu, locuies-te in strada y. Vre-au sami dati diploma de bacaloreat ca am nevoie de ea.”
    Asta este o cere…sa mai spuna lumea ca acest gen de a scrie se regaseste doar pe internet…
    O zi placuta.

    00
  7. In lumea in care traiesc eu e un lucru esential ca sa stii limba engleza, sa stii sa repari un calculator, sau sa stii de ce nu folosesti Internet Explorer 6. In lumea ta e foarte important sa stii sa scrii si sa vorbesti corect, sa verifici informatiile din mai multe surse si asa mai departe. In lumea altora alte lucruri sunt importante. Astfel cunostintele minime generale ce tu sustii ca sunt foarte importante de fapt sunt importante pentru oameni din breasla ta, sau pentru cei cu preocuparile tale.

    Ti-am satisfacut curiozitatea?

    00
  8. In loc sa zicem saru-mana ca in romana avem scriere fonetica (adica scriem asa cum auzim, pentru cei care au dat bacu’ in ultimii 3-4 ani), tu te dai de ceasul mortii cu virgulele :)). Iti dai seama ca nu ne-am mai fi inteles deloc pe net daca am scrie cuvintele altfel decat le pronuntam? ceva gen „cooveentele” :))

    00
  9. Să amintim şi că propoziţiile încep cu majusculă şi se termină cu punct. Această regulă ar trebui să se aplice şi pe blogul tău. ;)

    00
  10. asa cum multi nu inteleg ca in romaneste cuvintele au alte intelesuri decat cele cu care seamana din engleza – patetic, a monetiza etc. sunt o gramada folosite anapoda. :P

    00
  11. Să nu mai vorbim de pleonasme gen „dar totuşi”…

    00
  12. ce ma enerveaza cel mai mult e ca oricat ai scrie pe blog nimeni nu multumeste. nici macar in gand, pentru eventualele sfaturi fie de viata, fie de gramatica, fie de cultura.

    nimeni nu se gandeste ca poate a avut ceva de invatat de pe articolele tale. toti se gandesc ca te dai smecher sau rotund si ca ei sunt mult peste nivelul tau ca sfatul dat de tine sa fie unul din care sa invete ceva.

    nu te pup in cur, nu vreau sa-mi promovezi vreun blog sau site, ci pur si simplu vreau sa spun cat de mult ma irita lumea care nu multumeste pentru lucrurile care le scrii aici, ci e orbita de fudulie si critica orice cacat, fie el si cat varful de ac.

    am ajuns sa intru pe blogul asta ori de cate ori accesez internetul si-l citesc ca pe o carte buna. cu ocazia asta, iti multumesc eu in numele tuturor care au orgoliu si n-o spun, ca stiu ca sunt destui, pentru tot ce faci pentru noi si pentru tine.

    p.s. daca nu erai tu, cine stie cat timp mai continuam sa scriu „metrii” :)

    00
  13. @kodeina: hai sa nu exageram…vrei?

    00
  14. E trist ca dupa minim 12 ani de scoala unii nu au invatat nici macar sa scrie si sa vorbeasca. Cum or fi invatat altceva, care e mai greu de atat. Dar, na. Cei care conduc un popor stiu ca oamenii, cu cat sunt mai inculti, sunt mai usor de maniplat.

    00
  15. Propun ca fiecare profesor a carui elevi pica bacul sa primeasca o reducere de salariu de 1% per elev picat.
    Gramatica sa fie materie separata la bac, si sa fie eliminatorie.

    00
  16. Cristian: cred ca te referi la fraze, nu-i asa?
    emberke: cunostintele de limba nu sunt vitale pentru cineva care instaleaza Windows XP sau schimba placile de retea defecte. Dar daca vrei sa treci vreodata de nivelul asta, e bine sa stii sa si vorbesti. N-o s-ajungi in veci cineva rasarit daca nu stii sa legi doua cuvinte in scris si vorbit…
    La subiect: vinovatii – sistemul de invatamant, modelele (sau lipsa lor), Yahoo Messenger/Facebook/IRC (desi astuia i-a cam trecut vremea). Dac-as fi Funeriu, as plati o firma care sa scrie un spellchecker bun pentru YM – unul care sa nu te lase sa dai Enter pana nu corectezi greselile.

    00
  17. Ar trebui sa vezi si tu sa inveti regula cum ca punctul termina o propozitie iar o propozitie noua incepe intotdeuna cu litera mare: „pui una aiurea. tot prost, dar mai puţin”

    00
  18. Nu sunt eu gramaticianul, dar am ceva cunostinte de oameni pe care-i sustin si http://www.literparc.ro este ceva de vazut pe viitor.

    00
  19. Nu sunt de acord. In mod normal ar trebui”i” :) sa verifici de 3 ori inainte sa postezi ceva pe un blog, forum etc. Dar argumentarea logica, pana la urma, nu tine de cat de corect tastezi. Daca te intereseaza argumentul si logica celui/celei cu care vorbesti, vei trece peste unele scapari (sigur, nu alea exagerate – manca-ti-as :)) ).
    My opinion: Atat timp cat nu sunt porcareli (injuraturi, amenintari si alte rahaturi) sau porcarii penale (7 greseli intr-o singura fraza), argumentarea ar trebui sa aiba prioritate.

    00
  20. Mie cel mai tare argument mi se pare acela cu „am gresit pentru ca am scris in graba”.

    00
  21. Nici eu nu sunt de acord cu ideea „nu scrii corect, nu conteaza opinia ta”. Daca faci un efort minim sa treci peste astfel de greseli, ai toate sansele sa descoperi pareri mai interesante decat ale celor care stiu unde sa puna virgula, dar au o gandire ieftina.
    Daca este nevoie sa citesc de 2 ori ceea ce a scris cineva, si tot nu reusesc sa-i dau de cap din cauza greselilor gramaticale, atunci nu-mi mai bat capu.

    Asa cum spune si Dragos M. argumentarea trebuie sa aiba prioritate, atata timp cat nu faci un efort prea mare sa o intelegi.

    00
  22. Si lipsa virgulelor este o mare problema.
    Vocativul se izoleaza totdeauna. De regula, prin virgule. Uneori, dupa vocativ, se pune semnul exclamarii
    Exemple unde virgula este binevenita, ba chiar recomandata:
    „Buna, Vali, am aflat ca esti blogger.”
    „Buna ziua, domnule Petcu, va rog sa publicati comentariul meu”
    „Coa, eu am vorbit frumos cu tine”
    „Fata draga, nu fi trista”
    Exemple unde, dupa vocativ, se poate pune semnul exclamarii:
    „Buna ziua, caciula!”
    „Scuteste-ma, pedanto!”

    00
  23. ce sa mai zic de jurnalisti? ei scriu scriu pe ecran la stiri „presedentie” in loc de „presedintie”. unii habar n-au cand trebuie scris cuvantul „ministri” cu un „i” sau cu doi „i” :) am mai spus si o spun in continuare: limba romana este vorbita/scrisa gresit de 90% dintre romani. totodata, pune un jurnalist sa conjuge verbele „a vamui” si „a se oua” unde live la TV. iti garantez hohote si lacrimi de ras!

    00
  24. Daca-i vorba de limba romana, vezi ca la „Direct in trafic” ai scris „aseaza”.

    00
  25. Tu şi cunoştiinţele tale de gramatik…

    00
  26. Faza cu etc. nu o stiam, e chiar foarte utila si iti multumesc. Nu e bine sa-i jignesti pe ceilalti daca fac greseli, poate ei nu au nicio vina. Chiar si tu faci greseli, nu ai pus punct dupa etc. care este un acronim. Daca stam sa ne gandim nu noi ne alegem educatia, asta tine mai mult de noroc.
    Si eu fac enorm de multe greseli gramaticale dar ca profesor de matematica consider ca cel mai important este ideea exprimata, nu forma ei. Dupa gandirea ta, nici genialul Srinivasa Ramanujan nu trebuia sa fie bagat in seama pentru ca demostratiile si ideile sale erau considerate prost redactate de catre ceilalti matematicieni desi acestea in esenta lor erau geniale.

    00
  27. Pt. articolul asta e o expresie poplara, care suna cam asa: vezi paiul din ochiul altuia dar nu vezi barna din ochiul tau. Cu alte cuvinte, ce ne facem cu formulari de genul „dar totuşi insistă” sau „daca cauti idioti” (comment 24)?
    In fine, in mare parte sunt de acord cu tine ca trebuie sa existe un minim bun simt in ceea ce priveste corectitudinea exprimarii – de exemplu, daca blogul tau arata ca al lui Huidu nu as fi mai revenit. Dar mi se pare oarecum exagerat sa critici folosirea virgulei inainte de „etc”.

    00
  28. @Blonda de la Marketing: Cui ii pasa de sensul lor din limba romana?

    00
  29. @ert: cum ziceam, prost si laş. meri inspre pulă.

  30. Mersi pentru „etc”, n-aveam habar.

    00
  31. „dar totusi” e pleonasm. incearca „si totusi”. nu e nevoie sa aprobi comentariul asta ca nu vreau sa para ca fac pe desteptul. Doar editeaza postul si e ok. Salut!

    00
  32. uite frate, am şi eu o mulţime de scăpări în scriere corectă a limbii române. dacă ai fi învăţat şi tu ba rusă, moldovenească (mi-e ruşine să pronunţ) şi apoi o română predată de comunişti rusofili, apoi te vedeam eu ce română îi trăgeai tu acum ;)

    00
  33. „i-am explicat unui retardel de pe CG că părerile lui nu contează atâta vreme cât nu le poate exprima corect şi coerent” – desigur. Mai puţin în cazurile în care omul ăla ştie ce vorbeşte şi are cunoştinţe solide, numai că nu ştie câte litere „i” se folosesc în unele cazuri. Pentru că pleca de la ora de română ca să-şi repare oltcitul, ca mai târziu să dea lecţii de mecanică unor forumişti care nu ştiu pe ce lume trăiesc.

    Dacă tu ai impresia că ce-ncearcă unul să exprime în mod incorect dpdv gramatical e mereu greşit sau că părerea lui e irelevantă, buba e la tine. Am mai văzut oameni pe forumuri care erau luaţi la penis grav prin anumite posturi, pe bună dreptate, iar ei răspundeau cu un quote şi „coe, nu ştii să pui virgule, eşti prost, nu mă interesează ce spui”. Penibil. Scăpaţi de frustrările astea.

    00
    • @alleks: mecanicii nu stau pe net. ei isi termina munca si apoi stau la tv, cu o bere ieftina si niste seminte. garantat. cocoloşii de pe forumurl sunt niste epigoni tristi, care n-au invatat la scoala si acum nu stiu nici mecanica, nici romaneste.

  34. Agramaţi şi semianalfabeţi au fost întotdeauna, dar stăteau la locul lor, la vidanjă, la sapă etc. Îi puteai întâlni doar la baruri de mâna a treia, în grupuri cu alţii ca ei. Au devenit cu adevărat vizibili după ce dezvoltarea tehnologică a internetului a făcut posibil oricui să deţină site sau blog fără a avea habar de programare. Atunci s-a umflat tărâţa în ei şi au simţit că a venit momentul să spună ce au pe suflet. Să aducă la cunoştinţa lumii cât de geniali şi de deştepţi sunt ei şi cât de rea şi de proastă este lumea că îi trimite pe ei la munca de jos. Ei chiar au crezut-o pe aia cu „On the Internet, nobody knows you’re a dog„. În realitate însă nu-i chiar aşa. După primele cuvinte îţi dai seama cu cine ai de-a face.

    Că nu contează cum scrii, important este ce idei elevate emiţi? Problema este că nu-mi amintesc să fii găsit vreodată un agramat din acesta care merita citit. Excepţie când omul se exprima greu în română pentru că el era din alt colţ al lumii şi a făcut un efort pentru a învăţa româneşte. Dar acestea sunt excepţii rare.

    Cel mai amuzant mi se pare când la diverse articole despre maghiarii din România de pe siteurile de ştiri apar nişte agramaţi din aceştia care încep să o repete pe aia cu ungurii să înveţe româneşte…

    00
  35. Ar fi trebuit sa zici si de „dupa” in loc de „de pe”. Pe mine ma enerveaza cel mai mult cand aud propozitii de genul „Da-te jos DUPA masa”.

    00
  36. @ Sakura: DA! Bine zis.

    Sunt cam tot aceiasi oameni care vor sa-ti inchida gura cu un (semi)doct „Gusturile nu se discuta”. Nestiind ca acest adagiu are si o continuare: „… dar se clasifica.”

    00
  37. Interesantă coincidenţă (Wiki sau Dex)

    00
  38. Mi-am tot pus intrebarea: „Sa scriu sau sa nu scriu?”. Dar uite ca nu m-am putut abtine.

    Toate greselile expuse de tine sunt pardonabile daca se gasesc intr-o cantitate foarte redusa. Lumea mai greseste (de ex.: eu gresesc des cand sunt on-line din cauza oboselii) si, din pacate, un efect des intalnit pe internet e „critica gramaticala in lipsa argumentatiei”.

    Daca postul tau are un oarece sens, „bonusul” e total aiurea… Tu in 90% din postari nu oferi argumente ci doar pareri brute, neargumentate. Cand cineva isi spune o parere la fel de bruta, te superi. Cand cineva isi argumenteaza o parere ce nu corespunde cu a ta, consideri argumentul invalid fara a prezenta un contra argument. Si chiar des ti se intampla sa-ti argumentezi o contraopinie cu expresii gen „eu sunt mare blogger”,”am p… mare”, etc. Dupa cum ai zis si tu, e trist sa ai o asemenea argumentare.

    Have a nice day, hypocrite!

    00
  39. zoso, era un exemplu oarecare. Ideea e că sunt destui care sunt buni în anumite domenii dar, deh, nu se pot exprima foarte corect în limba română. Şi ăsta n-ar trebui să fie un mare impediment într-o discuţie civilizată şi argumentată.

    Ca să urmez acelaşi fir, cel mai bun exemplu: dacă ai intrat de câteva ori pe 4tuning, ştii ce oameni îl frecventează. Sunt destui capabili să-ţi vorbească despre maşini non-stop, împătimiţi. Dar în acelaşi timp, mulţi din ei nu prea se-nţeleg ei cu româna. Asta nu înseamnă că părerile lor nu contează, zic eu.

    00
  40. „Dar totusi” este pleonasm. :)))

    00
  41. @zoso n-ajungem la nicio înţelegere, se pare, deci o să închei aici :D. Nu trebuie ca un om să ştie limba română ca să-ţi arate că se pricepe într-un anumit domeniu. Îmi spui că vorbitul corect te poate duce departe. Da, aşa e, dar nu despre asta e vorba aici.

    00
  42. @zoso: Ce dracu’ ai putut tu intelege din ce am scris eu de mi-ai raspuns cu o asemenea intrebare?

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile