Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

52 comentarii

  1. Cu credit pe 30 de ani si ROBOR dublu, deocamdata.

    00
    • Apartamentul ti-l cumperi cand e ROBOR-ul mare, nu cand e la nivel minim. Iti explic si de ce, daca vrei.

      00
    • @Leo
      problema e ca ROBORul e mare (6-7%+, nu 2 si o flegma ca acum) cand si dobanda de referinta e mare, si asta se intampla cand BNR vrea sa mai tempereze creditarea, de obicei chiar inainte de criza, cand imobiliare sunt scumpe.

      Dupa apogeul crizei gasesti mai ieftin, problema e ca e mai stricta creditarea.

      00
  2. Am vrut si yo sa imi iau apartament, m-am mobilizat cu nevasta, depus acte, vazut apartamente si apoi a venit roborul… Eu am deja avansul pentru credit ipotecar, nu prin prima casa, si salarii relativ decente si ma ingrozeam cand vedeam cum vin la banca cu salarii de 1200 – 1500 si isi fac credit de nevoi pentru avans si credit pentru casa… Ma ingrozeste gandul sa dau jumatate din venitul familiei pe rate pe o perioada de 30 de ani. Oamenii aia daca isi pierde unul din ei serviciul, ce fac? Rata la casa, rata la avans, rata la electrocasnice si eventual rata pentru o vacanta ca a fost un an greu sau rata la o masina ca daca tot ne innoim…

    00
    • Daca isi pierde unu serviciu, inchiriaza apartamentul si se muta in ceva mai mic. Culmea ironiei ca acum o rata la apartament e mai mica decat chiria, deci iesi in castig

      00
    • Mitul apartamentui inchiriat, unde chiria e mai mare decat rata.
      A trebuit sa schimb robinetii de gaz si racordurile, la garsoniera inchiriata: 170 de lei.
      Bateria de la baie curgea, a trebuit schimbata: 220 + 50 de lei.
      Se varuieste scara blocului: alti bani.
      S-a schimbat liftul: alti bani.
      Deci cum e cu chiria care acopera rata?
      A, chiriasii vin si pleaca… daca stai cu casa goala o luna, ce faci?
      In plus, daca „te muti la ceva mai mic”, vei avea doua griji: casa in care locuiesti + casa pe care ai inchiriat-o.
      Nu stiu daca merita stresul… doar daca ai multe case in chirie, si asta e jobul tau.

      00
    • Fain mitul ala cu rata mai mica ca si chiria *cough* robor *cough*.

      00
  3. Staț sclavi la 4 pereț treizăji dă ani

    00
    • Ok. Da alternativa.

      00
    • Un dom.

      00
    • Iti faci casa cu un alt numar de pereti?

      00
    • Simtul proprietatii e in gena romanului.

      00
    • Cortul de la circ.
      Viață de artist, somn pe rumeguș.
      Alternativa perfectă

      00
    • Nu e vorba că simțul proprietății ar fi în genă, problema e că în lipsa unui titlu de proprietate situația locativă a românului a fost atât de incertă și cu problemă că asta cu proprietatea i-a intrat în sânge. Mă îndoiesc că strămoșii românilor s-au dat jos din copaci și au vrut peștera lor în proprietate personală. Mă îndoiesc că cineva care a stat cu chirie mai mult de 6 luni în România, mai ales în București, nu are măcar o poveste dubioasă cu proprietarul.

      00
    • @A – Am stat timp de 14 ani în chirie, în 3 apartamente. 1 an în primul, 8 în al doilea, 5 în ultimul. Nu am nici măcar o poveste dubioasă cu proprietarul.

      00
  4. Vezi ca nu mai merge feedu boss, nu mai primesc nimic la Feedly.

    00
  5. Mulțumesc pentru articol, foarte interesant.

    00
  6. NOU
    #20

    M-a mirat ca s-a axat exclusiv pe cautarile de imobile in online. Apartamentele sau casele mai bune se vand fara sa ajunga vreodata pe ‘net: nu au nevoie de promovare sa se vanda rapid. Ai nevoie de timp si rabdare pentru a cauta la fata locului.

    00
    • Cum? Mergi din usa in usa si intrebi care vinde?

      00
    • NOU
      #22

      Metaforic vorbind, da. Cu putin simt de observatie ai sa vezi unde nu se locuieste si legand mici discutii pe teren poti afla multe.

      00
    • Am trecut si prin zona de executari silite, agentii premium (cu acces premium la unele tipuri de proprietati), pile&relatii&cunostinte, soft „intern” al agentiilor imobiliare, chiar si cu intrebatul si munca de detectiv la fata locului in doua zone care imi placeau foarte mult. Nici cantitativ, nici calitativ nu a iesit ceva relevant pentru ce cautam eu, iar timpul consumat e enorm. Nu am mai scris si de astea ca nu mi se pare ca se adreseaza majoritatii pietei.

      Daca mai sunt si alte metode minune, ar fi ajutat daca ai fi scris concret, sau daca sunt prea elitiste pentru publicul larg, te-ai fi abtinut de la comentariu si ai fi ras in barba de cat de fraieri sunt muritorii de rand.

      Eu atat am putut, atat m-am priceput, ncsf.

      00
    • Zona mea de interes s-a restrans la cateva zeci de scari. Am printat anunturi si am pus in cutiile postale de 3 ori in jumatate de an, am pus si pe autocolant si le-am lipit la intrarea in scara.
      5 telefoane am primit, din care 2 le vazusem deja cu agenti, unul nu se incadra intr-un criteriul scris clar pe anunt(etaj intermediar), unul de la „concurenta” mea – alti oameni care cautau ca si mine si aveau nevoie de informatii si unul care a ajuns pana in „finala”, dar am luat prin agentie altceva mai ieftin si cu termen de abitatie mai mic.
      Am fost in discutii/carti pentru un apartament luat cu cateva luni printr-o executare silita, emotii si investiigatii care nu cred ca merita. Iar pretul cerut era cel al pietii.

      00
    • NOU
      #25

      @avionaru
      Te-ai suparat degeaba. Nu am spus ca ai gresit ci ca mai exista si alte variante care dau rezultate.
      Nu este o solutie rapida si nu se aplica daca ai un termen scurt de rezolvare. Minim 6 luni, poate chiar un an va trebui sa iei „la talpa” cartierele sau zonele preferate care sa poti sa gasesti cateva ocazii bune. Am pornit intotdeuna de la premisa ca, atunci cand te decizi sa cumperi, trebuie sa te gandesti daca locatia, imobilul si banii se justifica si in cazul in care ar trebui sa vinzi a doua zi.

      00
  7. Adevarate cele scrise acolo si prin provincie, adica prin Iasi.
    Mi-am luat acum cateva saptamani apartament cu banii jos, bani stransi in 10 ani de munca in multinationala. Dar dupa mai bine de un an de cautari, in care mi-am facut lista de criterii: asta sigur vreau, asta sigur nu vreau, etc. Zona de interes s-a redus la cateva blocuri, construite dupa ’80 si totusi la 15 minute de mers pe jos pana in centru.
    Mai am de utilitat si mobilat, dar seara pun capul linistit pe perna ca imi creste rata. Sunt un om liber!

    00
    • Fain Fain. 10 ani de munca in Iasi si iti cumperi un apartament (adica 40.000-60.000 euro) . Frumos salariu desi cam greu de crezut ca il obtii in Iasi. Mai baga o fisa sau poate niste ani

      00
  8. uite, din cauza asta, acum 15 ani, am renunțat la a căuta un apartament. prea mare hățișul, prea multe aspecte de verificat, prea multe capcane. poate acum aș fi în stare să-mi folosesc experiența de viață să o scot la capăt. atunci însă, prea tânăr, nu m-am simțit în stare.

    00
  9. La steaua care-a rasarit etc etc …varful de pret a fost acum doua trei luni, pana in primavara avem un minus 8-10%

    00
  10. ” Plateste un specialist, ca sa nu plangi 30 de ani. ” … asta ar trebui tiparita cu litere de auri in capul fiecarui potential client al creditelor pe 30 de ani… din pacate traim in tara in care fiecare e expert, iar dupa pentru 1000 lei economisiti platesc zeci de mii.

    00
  11. Eu sunt curios cati agenti imobiliari citesc sau vor citi materialul asta.
    +bere la avionaru

    00
  12. doar eu am invatat mai multe din articolul bonus decat din celelalte? :))

    00
    • :)) hai ma, am incercat sa pun chestii pe care eu nu le-am vazut/auzit facute in jur de cei care au trecut prin asta. Adica am prieteni care si-au luat casa si au ramas trasniti cand au vazut cate am facut eu. Gen ce am scris sa fie macar 50% chestii „mai putin cunoscute”.

      Dar na, ma bucur ca macar bonusul a intrat cum trebuie, I live to serve :D

      00
  13. Astia de ii blamati pe cei cu credite pe 30 de ani.

    Daca nu am alta alternativa in pendula mea, ce fac?

    Lasa ca platesc toata viata chirie si dorm linistit,nu?

    Chirie=bani pierduti!

    Daca 2 persoane/un cuplu nu isi permit o rata de 900 lei pe luna pentru o casa,pai pe ce pendula mea muncesti?Pe nuci?Te faci ca muncesti?

    00
    • Ai alternativa,
      dar esti spalat pe creier de filme+reclame+familie+prieteni_retarzi

      00
    • Nu mi s-a părut că-i blamează pe cei cu credit pe 30 de ani, mie mi s-a părut mai mult un îndemn să:
      – fă-ți socotelile cu grijă că viața e o curvă și viitorul imprevizibil
      – verifică tot, tot ce-ți trece prin cap și mai ales ce nu-ți trece (i-a trecut autorului)
      – gândește-te la viitor (ești single, maxim în cuplu, ia în calcul și niște copii, cu grădiniță, școală, parc, loc de joacă, mama venită în vizită/baby sitting, schimbat job, alte drumuri până acolo, ieșiri pt distracție, etc)
      – verifică cu cineva priceput (în mod real) toate chestiunile la care nu te pricepi dpdv tehnic. Chiar dacă plătești niște bani în plus, s-ar putea să conteze.
      Nu mai scriu, că reiau articolele. Ideea e să verifici bine ce cumperi.

      00
  14. + centrala termica sa fie aproape de baie si bucatarie sa nu stai cu apa curgand pana vine aia calda

    Si cateva din perspectiva de vanzator ocazional:
    – pui anunt pe olx si agentii iti copiaza anuntul pe acelasi site cu pret mai mare. I-am sunat sa-l dezactiveze ca nu e ok
    – multi nu stiu sa estimeze valoarea unei renovari, vin cu mesteri dupa ei sa le faca evaluarea, aia fac o evaluare din ochi ce de multe ori este exagerata in plus. Am facut un deviz estimativ, l-am printat si cand auzeam estimare de 10000 pt removare, scoteam si eu devizul cu 5000 de fata cu mesterul.
    – au fost cativa care nu aveau nici banii de avans pt prima casa, dar vroiau sa semnam antecontractul cu avans fictiv si sa marim pretul de vanzare. Complet gresit asa ceva, dar se pare ca se practica.
    – multi considera ca e normal sa primeasca avansul inapoi integral daca banca nu le aproba creditul. Daca am un singur apt de vanzare nu e ok.
    – “negociabil” nu inseamna ca o sa accept o scadere substantiala de pret si o sa suport toate costurile suplimentare generate de banca, inseamna ca ne putem intalni undeva la mijloc in functie de diversi factori, vedem cum poate fi mai bine pt ambii.

    00
    • Penultimul punct: mi se pare corectă returnarea avansului dacă banca a respins dosarul din cauza imobilului (acte neclare sau mai știu eu ce). Probabil nu te-ai gândit la asta, dar eu am fost de partea cealaltă. Creditul era preaprobat pt veniturile și situația mea, singura problemă pt care ar fi putut merge rău era imobilul.

      00
    • Si eu era cat pe ce sa pierd avansul din cauza actelor imobilului, am facut antecontractul inainte sa obtin preaprobarea juridica de la banca desi tipa de la banca mi-a spus sa nu fac asta. Mai mult, am impresia ca dezvoltatorul si-a bagat coada ca sa ramana cu avansul. Am avut noroc ca am cunoscut pe cineva la biroul notarial unde incheia el toate contractele si am gasit sa le dau peste bot cu contracte finantate de aceeasi banca in acelasi bloc.

      Un prieten a semnat cu un alt dezvoltator, antecontract cu restituirea avansului daca banca nu aproba creditul. Apoi omul s-a razgandit pt ca a gasit o oferta mai buna, a mers cu o ciocolata la banca si a luat adeverinta ca se respinge cerea de creditare ca sa recupereze avansul.

      Tinand cont de cele doua cazuri as recomanda musai o preaprobare juridica, daca vanzatorul are mai multe apt de vanzare poti spera la recuperarea avansului integral, dar daca am un singur apt la vanzare nu o sa-l blochez 3 luni pe degeaba.

      00
    • mai exact ce inseamna preaprobare juridica…va rog un raspuns pt nestiutor…multumesc!

      00
    • Preaprobare juridica, adica sa duci actele de proprietate in copie la banca astfel incat dept juridic al bancii sa-si dea acordul pe ele. E bine sa faci asta inainte de a incheia antecontractul.

      00
  15. Sunt puțin curios ce fac ăștia mândri de sunt chiriași când ies la pensie și o sa aibă 35% din venitul anterior dar chirie tot o să trebuiască să plătească.

    Și ăștia anti proprietate sunt sigur că toți și-au luat mașini în rate ca e de musai sa ai mașina ta neapărat.

    00
  16. @Alexx
    Care ar fi alternativa?
    Mămica si tăticu,varianta 1.
    Ne futem in grup,ne cacam in grup ca plm, restul oricum le facem,Nu?Mâncăm,bem,ne uitam la tv toți la un loc.
    Stăm acolo claie peste grămadă,trăim viața.
    Mămica si tăticu,varianta 2.
    Dau bătrânii douăj dă mii…treij dă mii si avem viața frumoasa.

    Dacă niciuna din variante nu se lipește,cum facem?
    Plătim toata viata chirie,Nu?

    Plm,zic si eu

    00
    • Nu stam in grup, dar ultimul Iphone trebuie cumparat musai, concediu in Poiana si Grecia, spargem banii weekend de weekend in club.
      Strangem din „Buce..gi”, nu iti ajung banii ai doau variante cresti venituri si/sau scazi cheltuielile. Tine de educatia financiara a fiecaruia.
      Daca nu reusesti sa strangi bani de un avans, cand o sa apara o greutate cum o sa te descurci?
      Am prieteni care au facut imprumut de nevoie personale pentru avans, au luat prin Prima Casa, i-am ajutat cand a fost nevoie, si tot nu se descurca, amana de pe azi pe maine totul.

      00
  17. ne poate spune remus ce suprafata, etaj a luat si pretul pe mp?

    00
  18. Pentru cine nu are copii sau animale de companie, chiria merge brici, daca gasesti un proprietar OK. Cost fix, minime batai de cap. Spre exemplu, in cei aproape 3 ani de cand locuim aici, s-a stricat centrala termica de trei ori, proprietara a platit de fiecare data, cost total spre 3000 de lei. Probleme cu Distrigazul, Enelul, Apa nova, totul rezolvat si platit de proprietara. Si in Bucuresti cel putin, oferta la chirii va mai fi mai mare decat cererea cel putin 20 de ani de acum incolo. Nu e chiar 96% proprietari vs, 4% chiriasi cum spunea un articol postat recent, dar 80% oferta versus 20% cerere sigur e.

    00
  19. Articolele imi confirma impresia personala de cand am trecut prin asta.

    O MAARE parte din meseriasii in constructii au plecat. Frate-miu e inginer in domeniu si cand imi povestea cu ce specimene trebuie sa lucreze, credeam ca e SF (nu reusesc sa inteleaga cerinte simple, sunt analfabeti functionali, trebuie sa stai dupa curu’ lor pas cu pas).

    Agentiile imobiliare din Romania sunt o gluma proasta. Nu stiu daca acum s-a schimbat ceva, dar cand am cumparat eu, acum cativa ani, in nici un act nu aparea numele Agentiei. Erau ca si inexistenti, nu dadeau facturi, ma intreb cum isi declara veniturile si ce taxe platesc.

    Romanul nu este deloc pretentios pe banii lui. Cand are niste bani, zici ca se transforma pe loc intr-un nabab cu petrol in curte. Trebuie sa ii cheltuiasca si nu se uita la detalii. Sa vezi belgianul cum isi calculeaza si ultimul cent (ca si ala e muncit tot de el), si cum, pe banii lui, nu accepta de la meserias un „lasati ca merge si asa, ca nu se vede”. „Nu. Dati jos si faceti cum ne-am inteles.”

    Cand aveti timp am cateva povestioare dragute din constructii.

    00
    • Am semnat inainte de fiecare vizionare fisa de vizionare si contract la prima vizionare. Toti agentii cer 3% comision din prima, am mai putut negocia, dar multi nu stiu ce apartamente prezinta sau blocurile. Spuneam eu propietarului ce acte trebuie sa aiba si ce trebuie sa mai facem.
      Am primit facturi si chitante pentru banii dati agentului, dupa ce am semnat la notar contractul.

      Romanii care cumpara cu banii banci nu e pretentios cu banii lui si nu se uita la detalii. Vede el cum se descurca si o sa plateasca rata.

      00
  20. Zoso, mai ai ceva vesti de la dl din articolul precedent care voia sa ia in iasi sau in botosani?

    00
  21. Din chirii nu te imbogatesti decat daca ii lasi pe chiriasi in jeg (adica nu investesti) si mergi la negru. Va zic din postura de fost „landlord” , proprietar cu 2 imobile date in chirie intr-un oras mult mai scump ca bucurestiul. 350 de euro / luna x 12 = 4200 de euro / an. Scazi impozitul pe venit (16%) , scazi cass-ul (5%), scazi impozitul pe locuinta , scazi renovarea /reparatiile anuale (~1000 euro ). Asa in cazul in care chiriasul nu se ia si se duce dupa ce ti-a stricat sau belit ceva. Ramai cu vreo 2000 de iepuroi / an. Fix pix. S-a meritat sa il lasi pe ala in casa?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)