Ăsta e un laitmotiv la modă în ultimii, mai ales de când bugetarii au aflat că e criză şi pentru ei. Aceeaşi placă o repetă toţi. Pune-te în pielea săracilor bugetari! Cum pot ei trăi cu 600 lei pe lună? Pot? Tu poţi? Tu, ăla din spatele monitorului, care îi judeci pe toţi, tu poţi trăi cu banii ăştia?
Poţi trăi cu 700 lei?
Nu. În 2005, când am început blogul, aveam 550 lei salariu şi lucram normă dublă pentru a lua dublu bani, pentru că nu puteam trăi doar cu 550 lei şi nu voiam să cer bani de la părinţi. Vreo 2 ani am scris pe aici fără să câştig un ban. Câteva ore pe zi pierdute degeaba, fără a şti dacă va exista vreodată o răsplată pentru munca depusă.
Nu mi-a plăcut să fiu sărac, aşa ca am ales să muncesc mai mult pentru a avea destui bani. Dar ce ar trebui să facă oamenii care nu au încotro?
Există soluţii?
Deasupra mea locuia un cetațean, cam la 40 de ani, fără serviciu. Omul pleca dimineața şi se întorcea seara frânt. Într-o săptămână avea vopsea pe haine, în alta noroi, în alta var. Muncea pe unde putea pentru a supravieţui.
Aşadar, există soluţii pentru toată lumea:
- traiul la comun. când sunt mai multe persoane în casa, cheltuielile se împart. mutatul cu părinţii, cu bunica, cu fratele e întotdeauna o soluţie. ah, nu ne înţelegem unii cu alţii? atunci murim de foame cu nasul pe sus. ştiu că e greu să te întorci acasă cu coada între picioare şi să faci loc în şifonierul paradit tricourilor tale de firmă, dar suntem oameni mari şi obstacolele fac viaţa mai interesantă. ştiam pe unii care stăteau 6 persoane în doua camere: părinţii în sufragerie şi copiii cu nevestele în dormitor, în paturi suprapuse. sunt convins că fiecare îşi dorea un apartament de cel puţin 100m², dar uneori viaţa te poartă pe cărări nebănuite.
- scapă de mortăciuni. şi aici mă refer la toate produsele pentru care încă mai plăteşti rate şi nu ai neapărat nevoie de ele. telefoane, televizoare, perdele, maşini, tot tot tot. nope, nu trebuie neapărat să ai produsul x sau y, dacă l-ai luat pe credit înseamnă că nu ţi-l permiţi cu adevărat şi e cazul să accepţi asta şi să îl returnezi.
- muta-te. eşti pensionar? nu ai neapărată nevoie să stai în centru? mişcă! sun-o pe colega de banca dinainte de primul război şi vezi dacă într-un orăşel mai mic viaţa e mai ieftină.
Românii sunt la limita sărăciei, dar asta nu înseamnă că trebuie sa schimbe ceva.
La „mută-te” mă gândesc de fiecare dată când aud pensionarii din București care stau singurei în câteva camere și se plâng că nu le ajunge pensia.
Ai dreptate, dar bugetarii astia de care vorbesti tu nu s-au adaptat la nou. Traiesc in vremurile cand le dadea statul casa si masa…Cei mai multi dintre ei asa vor muri!
aseara am scris , ti-am citit mintea telepatic si am stiut ca trebuie sa postez inaintea ta
exista solutii pentru oamenii saraci: viata la tara si munca. am scris in alt post:
Cand eram mic traiam la bunici. Toti oamenii din sat aveau vaci, capre, porci, pasari. Ei traiau doar din asta, erau fericiti, erau foarte uniti. Vacile se pasteau pe camp si fiecarui om ii venea randul odata pe luna sa se duca cu vacile la pascut. Langa sat era padure din care oamenii adunau lemenele uscate pentru a se incalzi iarna. Aveau pamant pe care il munceau cu drag. Graul era dat la o brutarie a satului care facea paine si din care mancau toti. Natura le oferea totul iar ei erau uniti si fericiti. Nu exista atata munca, nu exista atata zgomot si vuiet si foamete si saracie care le vezi prin satele de azi sau prin orase, pentru ca aparent se pare ca am uitat cum eram inainte, si viata simpla s-a transformat intr-o goana dupa bani.
Sa nu uitam ca majoritatea celor care traiesc cu banii aia pe luna te mai si judeca pe tine, care incerci sa faci un pic mai mult ca sa-ti fie bine. Eu am 2 joburi si momentan sunt la master, si mi-am auzit vorbe de la colegii care sunt vanzatori pe 800 de lei ca daca eu am 2 joburi, de ce nu dau unul si altuia care n-are? Na, lucrez si eu ca tot omul in domeniul pe care l-am studiat, iar al doilea job e de fapt o pasiune mai veche de-a mea, scrisul. Care-i vina mea ca cei care lucreaza pe 800 de lei nu stiu sa-si faca viata mai buna? Tre sa le dea cineva mura-n gura?
@Andreea: să-ti fie ruşine. auzi la ea, două joburi. nesimţito! de aia nu merge societatea asta!
Suma de 700 lei, e cam mare, cei mai multi au 600 lei…salariul minim…Nu sunt pensionara dar e simplu de dat astfel de solutii.Acesti pensionari, pe vremea cand lucrau au cotizat ani de zile la acest fond…numai ca acest fond s-a „papat” de gaura neagra! M a gandesc ca fiecare din noi…daca vom mai apuca..vom fi pensionari…si sa fii tratat ca unul care cerseste ceva dupa o viata de munca, mi se pare umilitor.
E simplu sa traiesti la comun, dar asta implica si muta-te! mama, bunica, poate se afla in alta localitate…deci pentru asta trebuie sa iti gasesti si un serviciu in acea localitate…ce e mai greu…Altfel, te muti sa traiesti la comun ca sa imparti cheltuielile si ramai fara servici…nu umbla cainii cu locuri de munca in coada peste tot…
Daca nu ai rate, si sunt doi bugetari in casa care mai au si copii, ce sa dai inapoi…sa vinzi totul pe nimic? cei cu salarii modeste nu cumpara, iar cei cu bani, isi iau noi…de firma!
Dar ce solutie ai, cand suntem un bugetar in casa, un somer= eu si o persoana cu handicap grav…fiul meu…cand statul
mi-a luat dreptul de salariu de insotitor la fiul meu( la toti din tara) si din martie se va termina somajul si voi ramane fara drepturi( sanatate, pensie, etc) ? Daca s-ar putea m-as angaja…dar cine se va ocupa de fiul meu?
DECI SA TRAIM BINE! Aveti solutii ? sunt deschisa inspre orice! O sa spuneti, poate sa renuntam la net…e singura relaxare a fiului meu…
nu ar fi mai de dorit sa functioneze economia in tara asta, sa aiba toti locuri de munca deci implicit si bani ca sa traiasca, in loc sa fie oamenii obligati sa recurga la solutii din astea deprimante de adaptare de pe o zi pe alta?
@Maddy:
Mai Maddy, tu vrei sa-i aduci pe importatori in sapa de lemn, dupa atata amar de munca?
Asta e cadoul tau pentru Presedinte ?
Dar cumnata mea care a terminat fizica-chimie cu masterat, si preda pe la sate, ca la oras nu are loc de sistemul de cacat, cu un salariu de 780 de lei, cum face ? La ce dracu sa mai renunte.
Daca isi plateste si naveta din salariu, daca a trebuit sa faca un experiment despre energia electrica, si i-am trimis eu un joc dea lui fiumiu.
Sa aprinda becul 30 de minute pe seara, sa isi incalzeasca un ibric cu apa pentru dus ? asa poate reuseste sa puna si deoparte, si uite ca se se poate trai si bine, cum zicea un vierme.
Ai perfecta dreptate zoso.
Pana cand vor mai avea romanii impresia ca sunt oameni ?! De unde luxul asta aberant gen 2 oameni intr-un apartament de 2 camere, perdele la geam si TV ?!
Romanii trebuie sa-si accepte statutul de suboameni, si sa munceasca ca sclavii pentru binele maretei Germanii si stralucitei Frante.
Cum ar mai face baietii din vest socialism, despre care si un copil de generala stie ca NU functioneaza, fara sclavii din lumea a 3-a care sa le munceasca din greu pe paine cu apa ?
Karl si Pierre trebuie sa manance si ei o icra neagra amarata…
@Adi: să ne dea statul bmwuri la toţi? dap, cam asta spui tu.
Vazui ceva foarte asemanator pe Lifehacker. Oricum foarte adevarat, sa nu uitam de posibilitatea de a -ti pune in valoare talentele: stii limbi straine? incearca traducator part time.. stii ceva html.. poate cineva vrea un site mai mic…. idei se gasesc vointa sa fie. +1 pt Sorin
Chiar ieri vorbeam de chestiunea asta… cu ocazia revoltei moşnegilor şi babelor în faţa primăriei de la Chişinău… stau în apartamente de 3 camere (60-80m2) şi urlă că n-au cu ce-şi achita serviciile…
Marş în provincie !!!
Solutiile sunt multe, usor de dat , greu de aplicat.Locum in orasel mic…la curte, muncim curtea, alt pamant nu avem…numai caci facturile nu se poat plati cu rosii, ceapa, vinete etc…impozitele la fel ..ce sa scoti dintr-o curte muncita? La dr. te duci cu bani, nu cu legume…totul e pe bani…Preturile sunt mai mari da toate decat in U.E. vniturile, mult sub tot…Cand ai si o varsta… niste copii, iti iei lumea in cap si pleci in necunoscut? In orasele mari alte sunt oportunitatile, in cele mici putine de tot….la sate, la tara mai toti sunt saraci, au toti produse , mai nimeni bani…cui sa vinzi?
Solutia ar fi sa faca economia functionala.
Vad aici o forma subtila de propaganda basesciana, ca doar el a lansat tema asta. Viata e grea? Pai voi sunteti de vina, ca nu prea munciti. Nu sunt bani la buget? Pai voi sunteti de vina, ca nu prea platiti impozite. Temele astea doua, pentru electoratul de dreapta, vin manusa in creierul lor. E carligul cu care va prins, pentru ca achiesati la ideile astea ca ursul la miere.
Ce-ar fi sa vedem, totusi, lucrurile in imaginea lor mai de ansamblu, ce zici? Viata e grea pentru ca…?
Da, exact, pentru ca se fura majestic, se fac risipe faraonice din bani publici, pentru ca nu exista raspundere pentru banul cheltuit, pentru ca niste unii au pixuri in mana, si pentru ca o clasa politica are ca scop principal mentinerea puterii CU ORICE PRET si nu bunastarea cetateanului. Ce-ar fi sa fim corecti pana la capat si nu pana unde vor ideile basescului?
Sorry, dar imi pocneste o vena cand aud ca „tot poporul e de vina”. Luati-va-n gatii mamelor voastre bocancul de pe grumaz si lasati-ne sa respiram, si-om vedea apoi ce facem.
Not sure if serious or just stupid…
Eu cand ii aud pe astia de vin cu solutii, si iti zic sa te orientezi spre altceva, imi vine sa ma pipi pe creierii lor de imbecili.
Pai daca un bugetar profesor, s-ar orienta catre altceva, in cazul de fata cumnata mea, la anul o sa paraseasca invatamantul si o sa plece din tara, oare nu vine altcieneva in locul ei, sa predea la catedra ? Si deci, o sa vina alt imbeci inteligent sa-i explice ca in viata exista si alternative, pina se va gasi un alt imbecil care va ramane pe post si va striga in gura mare cu Zoso de gat, Ce bine e in Romania, sa traim bine ! Pe bune, voi cand muriti ?
trefla, deci tu esti de parere ca cei 200.000 (anual) de studenti cu master de la ase ar trebui sa aiba o piata de munca bine platita la alegere ?
daca ce ai facut nu se cere, fa altceva.
daca 90% din oamenii care termina facultatea pe un profil nu se pot angaja pe profilul respectiv, take the hint.
nu te plafona la ce inveti la facultate, mai fa si altceva pe langa.
am un prieten care a terminat medicina ca internist, nu a vrut sa traga ca un sclav fara pile, si si-a gasit un post de consilier la un lant de farmacii. acu, 4 ani mai tarziu se ocupa de intretinere baze de date pentru acelasi lant de farmacii. pentru ca i-au placut calculatoarele si are cunostintele necesare in domeniu.
just plain stupid
Bine, in mod normal ai merita niste injuraturi, dar ce-ar fi sa ne povestesti de niste solutii reale care sa trateze cauza, cum ar fi fabricarea de spanzuratori pentru nemernicii care devalizeaza tara asta de 20 de ani? Ca de predat „mancatul rahatului mai eficient” sunt destui profesori.
@Andrei: sunt oameni care se descurcă. uită=te cum vibrează netul la auzul veştii că vine iphone 4s. plm. decât să stai pe cur să plângi, mai bine pui mâna şi faci ceva.
@Doina – fondul ala de pensii nu „s-a papat”, nu cred ca banii care ii platim pentru pensii in acest moment se aduna undeva, la fel si acum 20-30-40 de ani – se aduna lunar (cel mult anual) si se platesc pensiile curente…. cred.
Eu momentan traiesc ok si ma feresc in a-i judeca pe cei mai saraci ca mine desi nu reusesc de fiecare data sa ma abtin. Oricum exista nite lacune in rationamentul lui Zoso asa cum exista si unele chestii de bun simt. Zoso traia cu 5 milioane si si-a mai luat un servici cand Zoso nu avea rate la casa si nevasta si copii. Da, cand esti singur si ai 23 de ani 7 milioane pot fi un salariu ok daca stai cu parintii. Problema este ce faci la 35 de ani cand ai 2 copii si rate la casa si masina…pt ca asta e viata…si saracii vor casa si masina si copii. Nu poti sa ti le cumperi numai cand ti le permiti pt ca risti sa ramai in casa parinteasca necasatorit si fara copii pana la 60 de ani cand mori ca ai manacat parizer toata viata.
Oricum este de porc sa le dai lectii de trait cu 7 milioane oamenilor cand tu traiesti cu minim de 3 ori mai mult…
Chestia cu pensionarii care se plang ca nu au bani de intretinere dar stau la 4 camere este perfect valabila. Sa se mute!
@sandu: săracii isi pot alege, casa sau maşină. dacă s-au aruncat la amândouă fără un ban in buzunar, problema lor. crezi că restul nu isi doresc două maşini şi 3 telefoane? crezi că nu e mai uşor să spargi banii pe prostii decât să ii economiseşti. nu ii arunca in faţă pe ăia proşti, dă-i exemplu pe ăia buni.
bre zoso, pensionarii nu arunca o matura cumparata acum 20 de ani si tu vrei ca ei sa se mute in alta zona a tarii???
sunt anumite chestii in care ratiunea este nula.
p.s M-am apucat cu nevasta de facut un plod…analizele preliminare care sa arate ca sotia e ok dpdv clinic sa procreeze in conditii optime ne costa 10 milioane!!!doar analizele care se fac inainte sa dau o data din buci. Daca ramane grea urmeaza x ecografii, x consultatii platite la privat pt ca doctorul te cheama la el la cabinet si nu la stat unde oricum iti pierzi o zi si nu te invoieste seful cand vrei…Una peste alta daca nu posezi sau nu poti sa scoti de undeva vreo 50 de milioane nu prea poti sa te apuci de facut copii. Sau i-o tragi nevestei, te rogi la al de sus sda iasa plodul normal si asta e…daca iese Doamne fereste handicapat ii spui apoi ca ai avut salariul 7 milioane si nu ti-ai permis sa faci 2 analize astfel incat sa vezi ce si cum si sa nu il scoti rebut al societatii. Probabil te va intelege. In Romania sa poti trai decent unei familii ii trebuie minim 50 de milioane lunar venituri. Daca ai un salariu de 7 milioane unde dracu iti gasaesti un al doilea job cu 18? Tare e ca si nevasta cu 7 milioane trebuie sa isi gaseasca un al doilea job cu 18…si cand in Romania e somajul e 10% de unde sa scoti atatea second job-uri???
@sandu: s-a mai discutat de banii pentru copii https://zoso.ro/cresterea-unui-copil-statul-ofera-lei-luna/
Eu cred ca 90 % dintre noi cheltuiesc cu cel putin 20 % mai mult decat castiga , cand tragi linie dupa un an ai deja 240 % din salariu datorii , cati dintre noi isi fac planuri pe termen lung ? Eu mi-am ajutat fratele sa deschida o firma de servicii funerare ( eu am pus bani , masina , locatie ) el trebuia sa munceasca , a dat chix . Daca vrei sa faci bani in romania se poate , am niste vecini care se duc zilnic la o groapa unde se arunca resturi de fier din demolari , castiga intre 50 si 100 de ron pe zi . Altii strang doze de bere sau suc ( aluminiu este 3 ron kg ) . Daca vrei sa muncesti sunt sigur ca poti castiga mai bine .
voi astia cei mai porniti impotriva pensionarilor (Doina ai dreptate) , ia duceti-va voi pana la bunicii vostrii si stati la o disctuie cu ei pe tema asta. Nu cu o „baba” sau un „mosneag” ci cu Bunica ta sau cu Bunicul tau. spune-i asa „bunica, eu m-am gandit, ca tie ca sa-ti fie mai bine, sa-ti vand televizorul si hai sa te ajut sa te mut la… nu stiu.. satul X. sau mai bine !!! mutati-i la voi abia ca aveti grija de ei . ce ziceti ?
sau mai bine.. hai sa mutam toti bunicii intr-un lagar.
apoi bugetarii… toti ii hulesc… pana la urma nu sunt o paria .. si ei muncesc tot pt noi. poate mai mult decat unul de la patron.
mare parte din bugetul tarii e facut pe spatele bugetarilor. una din masurile de salvare din criza , propusa la un mom dat de catre FMI, era opusul micsorarii salariilor. pt ca ei reintroduc banii in sistem cumparand/imprumutand.
bine a zis cineva mai sus… propaganda basista de cea mai joasa spetza.
@Trefla
Sa-si caute altceva de lucru. In ciuda faptului ca profesori au salarii mici, tot mai multi aleg aceasta meserie. De ce? Pentru ca nu lucreaza 8 ore, pot chiuli, NU ISI FAC MESERIA CUM TREBUIE, primesc cadouri de la elevi sau bani prin diverse mijloace, participa la diverse baluri , petreceri pe bani elevilor, statului, etc.
La privat salariile pentru necalificati depasesc si 1000 lei net. De ce nu lasa profesorul salariu de 700 lei pe care il ia in invatamant, pentru 300 lei sau mai mult in plus la privat ? Sunt ‘PUTORI’.
În facultate am muncit cu normă dublă pentru 0,33 din salariul minim pe economie, că așa e la patron social-democrat. Nu mi-a plăcut să fiu sărac, așa că am pus și mai abitir mâna pe carte.
Nu regret nicio clipă.
@Treflă
Mentalitatea ta îmi miroase de la o poștă. Io zic să plece unde-i este mai bine, nu să stea capră să fie umilită de sistem. Când sistemul va vedea că nu se mai poate, va reacționa.
Dar cui naibii îi pasă de sistem?
Eu nu vreau să fiu bugetar. Eu vreau să-mi permit chestii, așa că aleg să-mi bag picioarele și să fac altceva.
Când toți vor decide că vor să-și permită chestii, atunci va veni adevărata reformă pe piața muncii la statul român. Până atunci, toți stau pe burtă, că-i apa mică și mai trece o leafă, mică și mucegăită, dar e ceva…
Progresul social nu este dat de oamenii care se complac. Iar dacă te complaci, nu ai dreptul să ceri progres social.
Esti cinic!
@GARETBORA
da, ii si vad pe profesorii care au 700 ron salariu cum balesc la vestile despre balul bobocilor in club si cum o sa bea ei moka.
Pot chiuli? Sa morti tu? Ia intreaba un profesor daca i se ponteaza ziua respectiva. Care e diferenta intre chiulul de la stat sau chiulul de la privat?
Pe bune, spuneti niste chestii fara sa ganditi nici macar o secunda.
@sandu Daca tu si nevasta-ta castigati cate 700 de lei pe luna fiecare inseamna ca nu va permiteti sa faceti un copil. Copii nu-i faci pentru ca „trebuie”. La fel cum nu „trebuie” sa te insori. Si lista continua: nu-ti „trebuie” casa pe numele tau, nu-ti „trebuie” masina in leasing, nu-ti „trebuie” masina. Asta e marea problema a noastra, a romanilor: nu stim sa ne intindem cat ne e plapuma. Stiu cum e, ochii vad, inima cere… Da-o dracu’ de ratiune, o viata avem.
@stiu ca s-a mai discutat problema…ideea mea era ca daca astepti sa faci un copil atunci cand iti permiti risti sa nu faci deloc…daca s-ar intampla asta la alcolisti si curve nu ar fi rau, dar se intampla la oameni inteligenti…profesori sau functionari. Cand nu iti permiti sa faci un copil sa iti cumperi o casa si o masina poti spune ca traiesti rau…foarte rau. La fel de rau este si sa renunti la casa pt copil sau la copil pt casa si astea sunt situatii frecvente.
@Napster
Da’ cand vine profu’ beat la scoala, e trimis acasa pe ziua respectiva si e pontat ca prezent ai mai auzit ?
SA MORI TU. Profesorii chiar pot chiuli, cu acordul directorului, nu o data, nu de 10 ori, ci de sute de ori, pleca mai devreme de la scoala, renunta la ultimele cursuri pentru a pleca acasa.
Vrei mai mult? Aproape zi de zi intra la ore dupa 10 – 15, dupa ce s-a sunat, etc. Nu peste tot e asa, nu toti profesori procedeaza la fel dar sunt si din ăștia .
@Un om simplu din popor
De aia nu putem noi să ne vedem de treabă și să muncim, că ăia de ne conduc fură faraonic. Da, e chiar logic. =))
@Doina
Aveti perfecta dreptate, sunt si profesori care isi fac datoria. Acei care isi fac datoria, majoritatea au muncit pentru postul lor si l-au obtinut cinstit. Sunt destui care au obtinut titularizarea dupa zeci de ani sau dupa ce au bagat ceva in buzunarul altora, aia fac cele mai multe figuri si isi bat joc de invatamant… .
@Trefla
Au fost uni din ei si mai sunt si acum multi.
Cu placerea nu faci treaba buna. Daca ar fi sa lucram toti doar ce ne place, nu stiu cati ar mai lucra in tara asta.
OBS: Megeam intr-o zi la Timisoara cu 3 profesori in masina, ce credeti ca au facut pe drum ? Aveau sticla de visinata si pana acasa dai pe ea, pana la fund. Ai zice ca e in afara programului… serios… ce il impiedica sa bea si in timpul programului ? Nimic.
voi astia de sunteti asa destepti si va e asa bine de ce va freaca grija sa dati lectii de viata prostilor si lenesilor? ce stie zoso ce e munca? sau cata minte poate sa aiba unu care muncea pentru 0.33 din salariu minim pe economie? ce etnobotanice foloseste sorin cand scrie tampeniile pe care le scrie?
eu la 14 ani aveam mainile pline de bataturi de la muncit campul si nu m-as mai intoarce niciodata la munca aia. am avut noroc ca fac altceva acum si imi permit luxul de a nu depinde de altii fara creier. noroc ca m-am nascut cu anumite calitati intelectuale, noroc ca am avut niste profesori extraordinari care au ales sa „sa stea capra” in acest sistem si sa ma faca om, noroc ca la facultate am avut tot timpul o bursa si ma puteam concentra doar pe invatat si pe dobandit abilitatile pe care le-am considerat necesare si pot continua cu exemplele. nu toti prietenii mei de la 14 ani au reusit sa scape de saracia lucie de atunci. victimizarea mi se pare o prostie insa nici nu ii pot invinovati asa cum o fac altii. cand te nasti intr-un anumit mediu si pana pe la 16-17 ani nu ai ocazia sa vezi alternativa e greu sa recuperezi. fara putin noroc e chiar imposibil.
desigur…bravada pe care o afiseaza mai marii realizati din tara noastra pe acest blog ne arata de fapt calitatea lor umana cu atat mai mult cu cat au atat de mult succes incat altceva mai bun nu au ce face decat sa comenteze pe aici. o maimuta insa nu poate gandi mai departe de propria-i coada. ce sa-i explici maimutei despre o economie solida, despre o strategie de creare de locuri de munca, atragere de investitori etc…intelectul nu ii permite sa inteleaga si alte solutii decat taieri de pensii, scaderi de salarii, mars la munca, eu sunt cel mai destept ca tine ca in loc sa mananc sana la 2 lei mananc iaurt la 20 de lei care de fapt e cam acelasi rahat pana la urma cu o alta eticheta si un alt pret. daca nenorocitii votati de tampitii astia cu doua fetze (pe arhi il cititi?) ar fura macar cu un sefrt mai putin decat o fac in prezent am fi pe plus la sfarsitul anului.
cu stima, bai inteligentilor
@zoso
„@Adi: să ne dea statul bmwuri la toţi? dap, cam asta spui tu.”
Asta intelegi tu de aici : „De unde luxul asta aberant gen 2 oameni intr-un apartament de 2 camere, perdele la geam si TV ?!” ?
Doi oameni intr-o cutie de 50 mp, perdele la geam si pixeli colorati in casa inseamna „BMW-uri la toti” ?! Bine ca nu exagerezi grav.
Oamenii cu credite la LCD-uri si iPhone-uri sunt aia cu 2000+ lei, nicidecum aia cu 700-.
Oricum, eu zic sa nu lasi un lucru marunt cum ar fi REALITATEA sa se puna in calea ideilor tale.
Deci romani, ascultati-l pe zoso. Munciti ca sclavii si traiti la fel ca ei. Credeti ca asistatii social (cu drept de vot) la a 2-a si a 3-a generatie din UK sau Franta, cu case, mancare, perdele si TV gratis de la stat, se tin din munca englezilor/francezilor/nemtilor ?
Munciti pe bani de seminte. Vestul are nevoie sa faca socialism pe spatele prostilor. Stati cu parintii la 40 de ani, mancati margarina pe paine, beti bere la plastic, asta in timp ce munciti 40+ ore pe saptamana.
Va dati seama ce s-ar intampla daca nu faceti asta ? Patura de jos din tarile cu apa calda ar trebui sa renunte la stat pe ajutor social toata viata si sa puna osul la munca.
Si nu putem avea asa ceva…
@Adi: unii pur şi simplu nu merită acei 50mp. pentru că sunt proşti şi nu ştiu să muncească pentru ei.
@garetbora
Profesorii tai au fost putori !
Dar nu putem sa intelegem ca cineva chiar isi doreste asta si o face din placere.
Stii, cacatul ala de joc, i l-am trimis din Italia, pentru ca ea a vrut cu orice pret ca pentru o ora, sa le explice copiilor ceva ce nu au facut profesorii tai, ceva ce statului i se cam rupe.
Nu mai bine renuntam la ei, si sa se duca toti profesorii la munca necalificata.
Ca la cum pui problema, cadouri, baluri, e prea misto viata lor, ar trebui sa fim invidiosi ?
da ma. sa moara profesorii si doctorii si, in general, toti bugetarii. Ca doar nu avem nevoie de educatie, sanatate si alte cacaturi d-astea, pentru oameni.
Fix cum zicea un om mai sus: Ai dracu romanii astia, cum voi ei perdele si televizor. Pai asta e treaba domle? Tu vrei conditii de om, cand esti roman?
@animaloo: mai zi-mi cât ai dat pe şaua aia.
Te contrazic! generalizezi despre profesori…Cand ai 52 ani, esti profesor , nu ai primit nici macar o atentie de cand profesezi, ca nu ai vrut, ca te-ai gandit ca parintii se sacrifica sa isi dea copii la scoala (e cazul sotului meu) cand organizezi competitii moca mereu, caci iti place si iti faci meseria cum trebuie…cand traiesti intr-un oras mic si nu ai alternativa sa t muti la privat, cand ti se ia 25% din salariu ca asa vrea Fondul…cand elevul este elegant , cu telefon de fite, si profesorul imbracat modest…caci asa isi permite…cum mai este? Cand iti faci meseria si parintele vine la scoala si spune…eu nu stiu ce sa ii mai fac ca nu ma inteleg cu baiatul meu sau cu fata…cand parintii nu stiu daca copilul vine la scoala sau e in bar…Nu generaliza!
Sunt si multi care nu isi fac datoria pentru a avea elevi la meditatii, dar sunt si profesori care isi fac datoria si pe elevi in doarein cot de scoala…si sunt multi…
dar cei care au salarii mici insa au cheltuieli de genul: fumeaza 1 pachet/zi (pai nu pot ma sa ma las, am incercat, sa mor io), au DIGI Full (pai trebe sa vad filmele pe HBO si sa vad si porn noaptea si ziua), au 2 telefoane mobile cu abonament (pai pe fiecare am mii de minute sa imi sun cunoscutii) , au cel mai tare abonament la internet (trebe sa dau jos in 2 min un porn, nu pot astepta 2 ore), nu imi mai place un desktop de 5-6 ani ( vreau laptop NOU sa ma pot juca cele mai noi jocuri pe el) si eventual, ca e de actualitate, de ce sa-mi iau cauciucuri de iarna , ca doar eu nu merg cu viteza si sunt si sofer bun si mai ales nu am bani de ele (pentru ca esti prost si pentru ca a avea o masina nu e o necesitate, ci un lux. Daca ti-l permiti bine, daca nu vinde caruta si mergi pe jos)
@Laurentiu: ai uitat de factura de la telefon. 800 lei salariu. 400 lei factura, 400 lei benzina şi trăim din ce ne dă mami.
Eu nu inteleg la profesori treaba urmatoare : desi se pling de salariile mici , se bulucesc nevoie mare pe posturile de titularizare . In mod ciudat se dau spagi pentru posturi de suplinitor . Cine imi poate explica anomalia asta ? Sunt toti masochisti ?
am inceput la o institutie de stat, salar de debutant, fix pix. dupa aia mi-am luat si slujba de noapte, 15 zile pe luna, cu salar dublu fata de ala de bojetar. o zi din doua plecam la slujba la 9 seara si ma intorceam acasa a doua zi, pe la 4 dupa amiaza
asta a mers vreo 6 luni. dupa aia, m-a bagat lumea in seama si un tip m-a chemat la ‘fabrica’ lui, pe salariu de „privat”. de atunci, bag numai la patron.
cine nu transpira si nu demonstreaza, nu primeste.
Da am auzit si am si vazut! si in realitate si latv. Acolo e de vina directorul. SA MOR EU ! DAR ELEVII CAND CHIULESC SI STAU IN BARURI, LA PACANELE…Esti mic de varsta…cred…Dar aici se vorbea printre altele: CUM SA TRIESTI CU 700 LEI? Nu? De ce fac elevii meditatii si nu invata singuri? De ce sunt de acord sa cotizeze fara ca acel profesor sa nu fie impozitat? E exact ca la spaga…ne complacem …NU?
Acei mosi si babe sunt bunicii nostrii. Ii hulim atat…dar ei au dus pe vremuri asupirea comunismului pe umeri…Nu v-as dori sa fi trait cu frica in san in acele vremuri si sa vina democratia si sa nu iti ofere numic dupa o viata de munca adevarata….Eu am prins o parte si din acele vremuri cand lucram 16 ore obligat . Acum muncind speram la o viata mai buna! dar mai e putin si trebuie sa tacem…PANA CAND?
Stiti cum e sa ai in casa un bolnav, adult, copil si sa nu ai bani de medicamente? stiti cat ar vrea sa munceasca si nu au unde?
Trebuie solutii concrete. Vorbele si sloganurile nu tin de cald.
De la reginune la regiune situatia e alta , locurile de munca la fel…
Mai ramane sa ne vindem pe noi sa putem supravetui…cateodata…nu in sensul obscen…
In 20 de ani nu s-a construit nimic, s-a distrus industrie, agricultura, s-a vandut aproape tot si s-a furat ca in codru…
De ce nu se face justificarea averii in functie cu veniturile ? sa vedeti ca nu am mai munci pe 700 lei…
@ sandu.
Daca tu nu iti permiti sa iti cumperi casa+masina+mobilier+ultimul tip de gadgeturi, si trebuie sa faci rate bancare ca sa le ai, te poti numi o fiinta rationala ? Nu cred…bine, acum depinde daca se aplica vechea zicala cu „prostu’ nu e prost destul pana nu e si fudul” in cazul pe care l’ai expus tu
Cat despre salariile mici, cei care se plang de ele isi merita soarta. De ce ?
Pai daca vezi ca nu te ajungi cu banii -> pui mana si iti cauti altceva de facut.
Nu stii sa faci altceva -> ok, in timpul in care muncesti deja, pui mana si INVETI sa faci altceva. Sau o iei de la 0…si tot iti gasesti altceva de facut.
Nu inveti sa faci altceva -> atunci nu meriti mai mult de atat, din simplul fapt ca te complaci intr-o situatie din in ce mai de cacat
@Doina, in primul comentariu ai un rationament gresit din a doua fraza, cand ai vorbit despre cotizat „o viata intreaga”. Daca vrei sa discutam pe tema asta, pot elabora cu explicatii si argumente. Dar asta inseamna sa fii deschisa la alte pareri si sa accepti ca iti poti schimba punctul de vedere. Altfel e doar timp pierdut de ambele parti…
@gabriel, sunt deschisa la pareri.Daca gresesc , imi recunosc greseala.Sunt doar un om si sunt supusa ii a gresi cand imi spun o parere.Nu ma arunc in cap sa sustin parerea ca asa cred eu…dar umilinta batranilor din ziua de azi…mi se pare …prea mult pentru ei.Am si mama in varsta, soacra in varsta care au muncit 35 ani si au o pensie de nimic…Poate acest lucru si mai mult de atat cand vad persoane in varsta ca nu au de nici macar o paine…ma inversuneaza asa…Bugetarii la fel…povara societarii…dar parlamentarii, guvernul…etc, nu sunt bugetari? Hai sa privatizam tot si atunci vor lucra toti la privat! Astept sa imi spui punctul tau de vedere.
Asa este, Vestul cel rau are nevoie de sclavi care sa munceasca pe salarii de mizerie ca s-o duca ei regeste – de-aia ne-au si primit in „familia” lor… Uitati-va doar la restul tarilor Pactului de la Varsovia: la fel ca la romani, in Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia tarile baltice, oamenii abia au cu ce-si tine zilele…
Pe bune, daca asculti ce tampenii debiteaza unii oameni te si miri ca sunt in stare sa manance singuri cu lingura.
In terifianta perioada in care-am fost recenzor, in anul de gratie 2011, am remarcat o anomalie: exista enorm, enorm de multe babute si mosuleti, vaduvi/vaduve, care locuiesc singuri-singurei in 3-4 camere, deci atentie, una bucata pensionar in trei-patru bucati camera, copii nu au, alte rude care sa stea cu ei nu, dar se plang constant ca intretinerea e mare (nu aveau repartitoare la calorifere, deci caldura era furnizata non-stop) si ca n-au bani de medicamente. Niciun gand de mutat, though.
@Emma: povestea e veche. de prin 2008 s-a observat că săracii ăstia o duc bine de tot şi că „ei aici s-au născut, de ce să plece”.
Circula pe net la un moment dat: „Munca nu a omorat pe nimeni, dar de ce sa risc?”. Probabil pe asta mizeaza si pe ajutorul primit de la stat.
@zoso: troll much ?!
@Doina: ma bucur ca putem purta o discutie sper eu constructiva.
Bun… cum spuneam, cred ca ai plecat de la o premisa gresita. In Romania sistemul de pensii nu functioneaza asa cum ai scris tu. Fondurile cotizate astazi nu se strang undeva si se platesc peste x ani. Partea interesanta, cel putin pentru cei pensionati acum, este ca acest lucru este mult mai benefic pentru ei decat daca ar fi invers. Hai sa ne gandim de ce.
In Romania comunista, chiar si in perioada neo-comunista, Ion muncea „la stat”. Ion primea un salariu din care i se retinea un procent pentru pensie. Buun. Acum partea trista este ca Ion nu producea nimic per se. Ion facea matrite pe care Georgel le cumpara si le folosea pentru fabricarea unui produs pe care i-l vindea Mariei. Daca am putea calcula valoarea reala a procentului ce i se retinea lui Ion din salariu, am ajunge undeva la 4-5$ lunar. Acum inmulteste acesti 5$ cu 12, apoi cu 40 si vezi cat iti da. Imparte suma asta la 15 (75 speranta de viata – 60 varsta de pensionare) si vezi cat iti da anual. Asadar este MULT mai bine pentru pensionarii actuali faptul ca nu primesc pensiile „pe care le-au cotizat o viata intreaga”.
Acum, ca am lamurit aspectul asta, hai sa analizam si a doua parte a postului tau, cea legata de „au muncit o viata intreaga”. Permite-mi sa nu fiu de acord cu rationamentul ca oamenii merita o pensie confortabila pentru ca au muncit o viata intreaga. Pentru ca multi n-au muncit chiar o viata intreaga. Majoritatea romanilor munceau de la 8 la 4, si atat. Stim cu totii ce grea era munca pe vremuri. Eu mai am inca in casa decoratiuni de brad facute de mama in timpul programului. Ce faceau oamenii cu timpul liber nu pot sa imi explic… Internet n-aveau, televizor n-aveau. Cativa citeau si ei formeaza actualmente categoria numita „intelectuali”. Din pacate, ei sunt cei mai loviti de situatia de fata, si asta este intr-adevar trist. Este pacat ca oamenii cu atatea cunostinte nu s-au putut adapta la fel de repede ca „descurcaretii” in perioada asta de tranzitie…
Revenind la „au muncit o viata intreaga”, eu imi aduc aminte cum imediat dupa revolutie tatal meu venea de la „institut” la 4 si pleca cu trusa de scule sa repare televizoare. Alteori veneau colegi cu electronice si le repara acasa (in timp ce eu ma jucam la ele :)) ). Mama a avut posibilitatea sa faca exact ce facea la stat in privat, pe salariu de 5 ori mai mare. Nu a vrut, a preferat „siguranta locului de munca”. Acum, mama are pensie minima iar tatal meu nici nu-si face probleme de pensia de la stat pentru ca are pensie privata. Cred ca este exemplul perfect de vointa, dorinta de a munci si adaptare. Bunicul meu avea o vorba „cum iti asterni asa dormi”. Se pare ca multi batrani o folosesc dar prea putini o aplica…
Sunt constient ca sunt exceptii, cazuri intr-adevar triste, oameni care chiar au avut ghinion. Nu am sa neg asta niciodata. Dar cand vorbim in general, vorbim de mase de oameni, vorbim de medie. Iar media in Romania este LENESA, pur si simplu. Ai mentionat de profesori, da, asa este! E tragic faptul ca putinii profesori care inca mai au vocatie nu pot fi platiti la sfert cat ar merita. E tragic ca profesorii adevarati nu prea au cui preda. Dar totul face parte din cercul vicios de actiune – reactiune. Multe, prea multe din problemele curente se trag de la felul in care am tranzitionat de la comunism la neo-comunism si capitalism salbatic.
Revenind la problemele de astazi, imi place sa fac mereu un exercitiu de gandire. Sa spunem (cu rugamintea de a pastra discutia total apolitic) ca ai avea posibilitatea sa schimbi orice lege in romania timp de un an. Orice. Crezi ca ai putea gasi solutii simple la problemele de astazi? Eu m-am gandit, am tot discutat diferite idei cu prietenii. Dar e mai mult decat coplesitor. Gandeste-te doar la un aspect. Astazi, in Romania, cotizeaza la bugetul de stat 4milioane de romani. Statul trebuie sa intretina 21 de milioane. Ia tu un excel, calculeaza, imparte, si vezi ce-ti iese. Mie sincer mi-a dat cu virgula de fiecare data. E greu, si devine din ce in ce mai greu cand oamenii gandesc distructiv in loc sa gandeasca constructiv.
Astept cu placere parerile tale…
Ca o completare tragi-comica la discutia despre pensii… Ma gandesc cu groaza ca daca ar fi sa ma astept la pensie de la statul roman, pensia mea va fi platita de generatia care a dat bacul anul asta. Mi-e groaza! Asta este unul dintre motivele pentru care nu contez deloc, absolut deloc pe pensia de la stat. Cat traiesc am sa fac tot posibilul sa imi pregatesc iesirea la pensie independent de ce face statul. Sper sa reusesc, daca nu, vorba englezului, I will die trying :))
pot trai cu 700 lei pe luna,exact atat am salariu…sunt student,ma mai ajuta si parintii cu vreo 200 lei,platesc si chirie,utilitati. Nu prea am bani de mofturi dar supravietuiesc
Tre’ sa fii cel putin idiot sa sustii ca, cei dinainte de ’89 n-au produs nimic. Au constuit inclusiv blocurile in care locuiesc 25-30% din romanii de azi. Apartamente ce-au fost cumparate pe nimic undeva dupa ’89. Daca nu era inflatia galopanta dupa ’89 in care multi si-au cumparat cu 120.000 de lei un apartament, ca peste 1-2 ani sa-l achite cu salariul de pe 2-3 luni, cu siguranta cei care ar avea azi credite la banci ar fi mult mai multi. Sa nu mai vorbim de infrastructura. Barajul vidraru, canalul dunare marea neagra, portile de fier. Dap, asa e, ai nostri parinti n-au facut absolut nimic. Gabriel, te rog eu, mori.
„dar suntem oameni mari şi obstacolele fac viaţa mai interesantă.”- asa e, baietii mari nu plang
dece te opresti numa la sa? Am bagat aproximativ 3000 de lei in dubiosenii de bicla (genti, extrawheel, gps, sa, a doua bicla, a 3a bicla, a 4a bicla, jenti de carbon). Dar toate astea le-am facut pentru ca imi permiteam. acum, de cand cu casa, nu imi mai permit sa bag atatia bani in bicla
Dar, sa zici ca la ora asta internet+ perdele + televizor inseamna lux (chita ca plasma/lcd/) inseamna ca traim intr-o tara imbecila. si ce e frumos, este ca aia de sus forteaza nota asta „nu aveti pentru ca nu munciti” si mai putin „ar trebui sa se fure mai putin”
@animaloo: ai de ales. perdele+internet+lcd+maşină sau casă. eu nu îmi pemit să plătesc rate la amândouă, şi fac nişte bani buni pe lună. aşa că mi-am luat maşină mai proastă şi strâng bani pentru casă. sigur, puteam să fac rate pentru un x1 2.3d şi o casă, dar la ce bun?
Avea un prieten bine pus o vorba: „Daca muncesti prea mult nu mai ai timp sa faci bani” Garantez eu pentru ea, cei mai frumosi bani i-am facut cu amici cu care am baut un vin pana noaptea tarziu. Munca e pentru stabilitate financiara.
E ca la tractoare. Il iei nou, il bagi pe brazda, 5-10-15 ani, dupa care ajunge la fier vechi. Daca tragi toata viata ca un tractor esti un idiot si iti meriti soarta. Idea e nu sa muncesti, ci sa evoluezi.
Din pacate multi au inteles chestia asta cu evolutia gen „imi fac rate la plasma sa ma pot uita mai bine la meci sau telenovele, eihaaa ce m-am ajuns”. Dupa 10 ani de munca faci acelasi lucru pe aproape aceasi bani, te duci acasa unde torni 3 randuri de telenovele sau te uiti la bendeac si vreo doua meciuri ca doar ai pus la pariuri dupa care te plangi ca nu ai bani.
Credeam că răspunsul la întrebarea asta (cum trăieşti cu 700 lei pe lună?) a fost găsit de vreo 15 ani…
Păi cum să trăieşti? Simplu: după ce termini ăia 700 lei, schimbi 100$! Şi tot aşa.
Imi pare rau, dar nu exista intotdeauna solutii. Nici mie nu-mi place sa finantez o armata de tineri looseri care vor un salariu prea mare pentru valoarea lor si din cauza asta asteapata de la stat. Dar pentru batrani (nu 50, think 70) e prea tarziu. Ar putea sa se mute, daca au ce vinde, dar mutarea poate veni cu niste riscuri mult prea mari si ei nu mai sunt la varsta la care sa isi asume riscuri: 1) nu mai sunt in masura sa judece valoarea lucrurilor, le e teama sa nu fie pacaliti intr-o tranzactie imobiliara (de cele mai multe ori sunt, daca nu au copii care sa ii asiste sau care chiar profita nemilos de ocazie) 2) acolo unde s-ar muta nu mai pot conta nici macar pe vecinul pe care il stie de acum 40 de ani – stii ce e aia sa traiesti cu adevarat singur? 3) s-ar putea adapta singuri la o schimbare radicala?
Apropos de parinti batrani, eu sunt in situatia de a nu ma putea muta cu casa prea departe, desi as vrea, pentru ca ai mei sunt prea in varsta si cineva trebuie sa ajunga la ei in caz de nevoie. As putea sa organizez doua mutari, dar nu sunt convins ca ar supravietui mutarii, pentru ca nu mai sunt la varsta la care sa se adapteze usor.
Cand va aud cu chestia asta ca trebuie sa aiba apartament, casa, etc. stau si ma minunez: suntem un popor de proprietari wanna be; stiati ca de exemplu la Londra, la amaratii aia, mai putin de jumatate sunt proprietarii caselor in care locuiesc?
In orice tara civilizata oamenii stau in metropole atunci cand sunt activi si pot face banul, respectiv se retrag la tara cand se pensioneaza sau le scade venitul. Meleoanele de pensionari ce stau in hrubele alea de 80-100 metri patrati ar putea fi ajutati sa plece frumos din ele si sa puna panselute la tara, tot ce trebuie facut este eliminarea oricarei subventii, de venit minim, de caldura, de orice. Cumva trebuie inceput acest proces, iar statul se poate implica in postura unui arbitru care sa impiedice abuzurile. Dand subventii in continuare se perpetueaza ideea ca nimeni nu e lasat sa moara efectiv atunci cand nu mai e util societatii. Bucurestiul ar putea avea cateva sute de mii de tineri activi si productivi, platitori de impozite, in loc de pensionari decrepiti care vor sa moara in hruba aia cojita din centru.
@finch: s-a incercat renunţarea la subvenţii. vor fi tăiate la sânge, mai puţin pentru toţi cei care au nevoie. adică ăia care nu isi permit să stea la oraş.
@zoso: „2 telefoane mobile cu abonament”, deci automat factura la ambele
Da’ nu-i obligatoriu sa traiesti.
perdele + internet+ teveu NU SUNT LUX. Nu sunt nici macar niste extravagante. Sunt lucruri normale, pe care ar trebui sa si le permita mai multi oameni.
Cum se intampla in tarile cu apa calda, unde un somer/asistat social/ isi permite mai multe decat un muncitor din Romania. Mult mai mult.
Ca aia din patura de jos (salariu minim) sunt in mare parte imbecili, este axiomatic.
@animaloo: nu ştiu unde am zis că sunt lux. mi se pare insă că sunt mulţi care se pierd in prostii din astea şi uită pentru ce sunt muncesc cu adevărat. sorry, eu am stat 2 ani fără perdele, că nu aveam bani de ele. mă futeam cu lumina aprinsă, asta e viaţa, dar nu făceam credit la cetelem cu buletinul pentru perdele. şi dacă tot facem credit, să luăm unele de 30 de milioane. https://zoso.ro/cunoastem-bugetar/
Traim niste timpuri foarte rele, nu stiu unde mama naibi o sa ajungem… este foarte greu de trait. Cazul meu cu salar de 1000 ron / luna trebuie sa imi intretin familia, sa am grija si de fetita mea de 3 luni si pe langa toate astea sotia nu ia prenatal pe motivul ca nu se incadreaza in standardele lor. E JALEEEE
@zoso: nu poti trai cu 700 RON. Aia nu e viata. Nu ai loc de vise, de planuri, de dorinta de mai bine, de nimic. E subzistenta. E mancare si cacare. Si nu, aia nu e viata. Da, poti face ceva sa-ti fie mai bine, dar de aici pana departe e o cale lunga.
@Gabriel: -1. Unde are loc inflatia in demonstratia ta stralucita? Aia 20 lei (ca vorbim in lei) platiti acum 25 de ani insemnau, ca putere de cumparare, mult mai mult decat aia 500 lei primiti azi lunar; plus ca nimeni nu traieste ca pensionar tot atat cat a muncit. Nu prea vezi om care sa ia pensie 35 de ani…
@neaorin
„Pe bune, daca asculti ce tampenii debiteaza unii oameni te si miri ca sunt in stare sa manance singuri cu lingura”
Nu ma mir, probabil ca mananci direct din blid, fara ustensile.
Acum lasa blogurile si fuguta-fuguta la munca. Salariul ala de 40j de milioane pe luna, de care esti tare mandru ca roman si te consideri realizat, nu se castiga singur. Hai ca ai de platit rata la masina aia frantuzeasca. Stii tu, din tara aia unde MINIMUL pe economie e mai mare de 4.000 lei net…
@zoso
„unii pur şi simplu nu merită acei 50mp. pentru că sunt proşti şi nu ştiu să muncească pentru ei.”
Unii, majoritatea, toti…cuvintele astea par sa insemne acelasi lucru pentru tine.
Asa recunosti o tara cu mentalitate de sclavi.
Apartament cu 2 camere ?! Daca esti inginer/doctor/avocat, nene ! Daca esti doar un sudor amarat dormi in strada ! Daca nu te-a dus capul sa lucrezi in publicitate/IT/farma/whatever, tu vrei sa-ti permiti un acoperis deasupra capului ? Vrei sa ai carpe la geam sa nu se uite vecinii cum faci sex ? Astea sunt pentru premianti, nene !
Care premianti, in mod ironic, se zbat pentru salarii intre minim si mediu in tarile cu apa calda, si li se pare normal. Ca macar ei au o cutie de chibrituri in care sa doarma noaptea.
@Adi: exagerezi aiurea. spune drept, ai două credite şi abia te descurci tu banii?
pentru că e simplu. eu in 2002 mi-am luat apartament de două camere intr-un bloc jegos. mi-ar di plăcut să am un penthouse in centru, dar de unde bani? aşa şi sudorul. dacă il scuturi bine, bea 3 beri pe seară, are digi full, touchscreen, plasmă şi alte minuni. vrei să vezi televizorul meu?
Vorba aia – unora chiar le place sa fie saraci.
astia sunt si tampiti
@animaloo: nu. formularea ta presupune că o parte din ei sunt tâmpiţi. dar nu. toţi sunt tâmpiţi. după mine alergau cu credite de mult. proprietar de apartament, cu bani in bancă, fost proprietar de afacere, eram numai bun. m-am aruncat? nu. caută pe net insă să vezi câţi s-au aruncat. de ce crezi că pe emag ai sub preţ numărul de rate la orice rahat? că oamenii sunt deştepţi sau cu capul pe umeri?
pe ăstia ii aperi tu. pe creditacii cu buletinul.
da nu ii apar ma. zic doar ca sunt unele lucruri care trebuia sa fie implicite, fara a avea nevoie de credit.
Cand lucram la banca, tocmai facusera contract cu altex-ul, deci am vazut cam toate tipurile de credite geniale (pentru dvd, frigider dublu – din 6-8 mil/luna)
@animaloo: der acord cu tine. dar dacă omul vrea să dea banii pe seminţe şi pe telefon, de ce ii impui tu alte lucruri? el consideră că alea sunt necesare!
@Jordan, esti exact tipul de om cu care nu poti purta o discutie. Citesti in x, nu intelegi tot si ataci persoana in loc sa accepti datele iar apoi folosesti un mit urban ca sa ajungi la concluzia „ta”…
In primul rand, am vorbit de 15 ani de pensie, din _date_ statistice. Expectanta de viata e 75 de ani si varsta de pensionare 60 => 15 ani. Nu stiu de unde ai scos 35, in fine.
In al doilea rand, inflatia asta mitica, se naste asa pur si simplu? Intreb, poate stii mai bine si am ratat eu ceva pana acum. Eu cred ca are stransa legatura cu starea economiei, valoarea reala a unui bun, si asa mai departe. Probabil tu te refereai si la devalorizare, dar aia e alta mancare de peste. Sunt altii mai indreptatiti sa-ti expuna diferentele intre cele doua.
In ultimul rand, mitul urban „puterea de cumparare de atunci” e fumat de vreo 21 de ani. Am explicat in postul anterior dar se pare ca ai ratat partea aia. In comunism, Ion nu producea nimic. Valoarea serviciului lui (comparand cu orice piata din vest la momentul respectiv) tindea catre zero. Acea putere de cumparare de care vorbesti tu era artificial creata prin ceea ce astazi cunoastem drept sistemul politic ratat numit comunism.
Daca ai accepta sa traiesti doar cu paine si parizer, ratie la ulei si 2 ore cu Nicu, si astazi ar putea avea toata Romania aceeasi putere de cumparare de atunci. Nu te-ai gandit asa niciodata, nu? E mai comod sa stam in fotoliul de la Ikea, cu o bere belgiana in mana, sa ne uitam la un post tv de „entertainment” neaos si sa strigam la luna. Eu merg pe principiul Sine labore nihil…
Gabriel, gresesti. Berea tre sa fie ceheasca sau nemteasca.
oare la astea or fi rate?
ajungem incet incet la un punct de vedere comun si stricam o discutie in contradictoriu frumoasa.
Daca omu e alergic la seminte, lasa-l domne sa isi ia Ifone de 3 ori valoarea salariului.
In fond el nu o sa poata sa plateasca, nici nu o sa il intereseze, asa ca banca o sa imi creasca mie ratele, ca daca tot sunt prost si platesc lunar
@Gabriel (56):
Rationamentul desi e logic, are cateva elemente gresite. Pe rand:
„Acum partea trista este ca Ion nu producea nimic per se.” – adevarat dar irelevant. Ce producea sau nu producea Ion e responsabilitatea statului ca administrator. Indiferent ca muncesti la stat sau la privat, valoarea utila a muncii e perspectiva angajatorului. Asta nu are nimic de-aface cu pensia.
„Daca am putea calcula valoarea reala a procentului ce i se retinea lui Ion din salariu, am ajunge undeva la 4-5$ lunar” – ce intelegi prin valoarea reala? Cum ai ajuns la 4-5$ lunar? Nu uita ca in comunism existau rate de schimb valutar diferentiate in functie de scop.
„Acum inmulteste acesti 5$ cu 12, apoi cu 40 si vezi cat iti da. Imparte suma asta la 15 (75 speranta de viata – 60 varsta de pensionare) si vezi cat iti da anual” – ai ales numerele arbitrar pentru a-ti argumenta propozitiile. Stii bine ca banii din pensii nu stau pur si simplu sub o perna. Administrati de CEC (pe atunci), ei sunt investiti, sunt supusi diverselor dobanzi, inflatiei, etc. Nu se aduna si se imparte pur si simplu. Daca banii ar sta undeva la ciorap, atunci n-ar fi nici o problema faptul ca azi sunt de x ori mai multi pensionari decat contribuabili pentru ca pensionarii ar lua inapoi fix rezerva facuta. De ce nu e asa? Din multe motive, principalele fiind
1 – statul a aruncat efectiv banii pe geam (de la coruptie pana la investitii proaste, you name it)
2 – statul da pensii fara sa tina cont de contributiile trecute (vezi militarii care au pensii fixe, indiferent de perioada si valoarea contributiilor).
„Permite-mi sa nu fiu de acord cu rationamentul ca oamenii merita o pensie confortabila pentru ca au muncit o viata intreaga.” – total de acord. Nu faptul muncii conteaza ci contributia efectiva. Contributia la pensie, indiferent de tipul angajatorului, e cea care conteaza. Contributia la pensii are simplul rol de a asigura o rezerva financiara. Rezerva are valoare doar atata timp cat e protejata de inflatie.
„Crezi ca ai putea gasi solutii simple la problemele de astazi?” – exista o singura solutie: eficientizarea activitatii economice a statului (ironic sau nu, asta a fost si titlul lucrarii de master in economie pe care am dat-o acum 3 ani). Solutia e simpla si de bun simt si pleaca de la ideea statul poate (daca vrea) investi la fel de bine ca orice institutie economica (ba chiar mai bine, pentru ca are in mana legislatia). Statul poate face tot ce face o banca (eg: investitii in instrumente financiare, acorda credite, etc) si in plus are la dispozitie marea masa a investitorilor. Regula simpla: investesti in ceea ce aduce profit. Dar pentru asta trebuie gandit mai putin politic si mai mult economic … ceea ce merge, pentru ca gandirea economica aduce bani, bani care ajung inapoi la poplatie in tot felul de forme (directe si indirecte). Asta devine realizabil doar in contextul in care statul ar angaja la toate nivelele mai multi specialisti si mai putini aplaudaci.
@Doru
Ca un om cu master in economie sunt convins ca ne poti oferi tu niste date, fie ele si aproximative.
Ai idee cat era prin ’85 cursul de schimb, salariul mediu si contributia la CAS?
Pastrand moneda($$$) crezi ca poti gasi niste date despre inflatie?
Avand ipoteza asta ne poti spune tu cat ar fi o pensie medie pentru un salariat mediu care a lucrat 30 ani in comunism? Si ca sa fie usor pastram in toti cei 30 ani aceleasi date.
Multumesc!
Noi am trait doua luni cu 1500 de lei, doua persoane. Se poate si daca iti pui mintea la contributie nici nu mananci rabdari prajite . Am facut o lista cu ce putem manca super ieftin, dar nu neaparat cartofi, ci legume de sezon de la piata.
Am vanat promotii de la supermarket. Am luat sapun la 1 leu, ca spala si ala, sampon de urzica si am constatat ca are mult mai putine ingrediente nasoale ca restul. Am scapat si de matreata pe care o capatasem tot schimband sampoane super scumpe. Cu gatitul nu ma omor, dar am facut o lista de mancaruri ieftine si care se fac super simplu si le-am executat. Am iesit in oras de vreo 4-5 ori pe cupoane si am lasat si bacsis regulamentar la chelner. M-am inspirat de pe la altii, ca e plin netul de americani sau francezi care iti arata cum sa faci. Bine, noi spunem despre ei ca sunt retarzi pentru ca fac asta, dar e poveste diferita.
Pe urma nu am mai avut nici un stres la serviciu, un job de 7 milioane jumate e imposibil sa nu avem fiecare dintre noi, cu exceptia cazului in care chiar nu vrem sa muncim.
@doru, eu am lucrat pe vremuri la C.E.C. stiu situatia, asa este banii erau investiti…imi pare rau ca pe vremea aceea nu exista evidenta ca acum, doar pe hartie, caci dadeam argumente clare, macar pe o categorie de persoane…
Nu pot sa cred ca sustineti ca se traieste cu 700 ron.Voi nu aveti factura de energie electrica, gaze, intretinere ?Sa lasam naibii abonamentele la telefon, caci multi avem cartele, daca avem bani incarcam…daca nu , nu! Nu mai bateti moneda pe plasme si toate minunile…Sunt multi cei care muncesc, sot , sotie, sa zicem ca au 700+ 700…si un copil, doi…puteti sa va puneti in situatia lor? sa ziceti ca se paote trai? copii i-au facut pana sa vina criza asta nenorocita, acum ce sa le faca? sa ii duca intr-un lagar? Din cauza banilor, nu mai suntem umani? nu mai avem mama, tata, bunici? In ce ne-a transformat criza? in crizati? Sustin un lucru: nu se poate generaliza schimbare jobului pentru a trai mai bine din multe motive…in locul in care stai nu gasesti…ai familie, copii, si sa pleci de nebun, nu ai cu ce porni la drum…de multe ori nici varsta nu permite, dupa 35-40….ce facem cu acestia? ii dam la rebut? ce facem cu batranii? ii ducem fortat in lagare?Va deranjeaza asa de mult cei care au contribuit prin muca lor la tot ce au avut ce fura cei care „domnesc” de 20 de ani incoace? Daca nu aveti inca familie, copii, vorbiti cu usurinta…hai sa lasam copii nemacati, sa ii ducem slugi de mici…ca sa faca…guvernul si parlamentul bani de campania ce urmeaza…
Generalizati ca toti au rate: din informatii cei mai multi restantieri sunt din Bucuresti, apoi orasele mari…Dar cei care sunt cumpatati si nu au rate, trebuie sa se multumeasca cu 700 lei? dar nu au cum sa schimbe locul de munca…nu au unde…Nimeni, nu ne poate lua ceva: sperantade mai bine! Si maine e o zi!
Zoso, asta ma roade la ficati, faptul ca platesc impozite si taxe la greu, nu castig un leu neimpozitat, iar din banii astia se dau subventii unor pensionari sau saraci asistati cretini absolut inutili pentru societate, ce ar putea trai ieftin in comune invecinate capitalei, punand panselute si adunand lemne din padurea Baneasa, iar in locul lor ar putea face bani si plati taxe niste tineri ce ar putea face plusvaloare.
Anul trecut a crescut enorm de mult consumul de gaze pe scara, pentru ca pensionarii aia absolut inutili si decrepiti s-au incalzit cu aragazul, avand repartitoare la calorifere. Pe langa subventia generala a gigacaloriei sunt unii care au si subventie suplimentara, astfel incat cateva apartamente nu plateau nimic la incalzire iarna trecuta, iar gazul il plateau ailalti. Acum aceiasi vor avea de platit o suma peste posibilitatile lor cu eliminarea subventiei generale, vor acumula restante si tot asa.
Judecand la rece, nu exista solutie care sa-i poata multumi pe toti, ca nu se poate si cu pla-n cur si cu sufletul in rai, dar cu totii suntem nevoiti sa jucam dupa regula majoritatii. Cum exista solutie pentru a multumi majoritatea, din pacate exact partea de slaba calitate a societatii, se aplica aceasta regula ce e impotriva bunului simt si logicii, luam de la cei harnici si putini si dam la cei saraci, lenesi, neputinciosi si multi. Niciodata cei care au mentalitate de supravietuitor nu vor trece in tabara asistatilor, asta e clar, dar asistatii se inmultesc, fac copii ce mostenesc acest comportament de asistat prin imitare. De asta sustin ca orice comportament din asta antisocial trebuie starpit pur si simplu, prin masuri care sa impiedice supravietuirea si inmultirea acestor specimene. Dar sunt doar unul care enunta evidentul, altceva nu pot face, ca as fi si mai antisocial daca as pune in aplicare planuri gen Breivik.
La noi e valabila zicala: oricat s-ar strange cureaua, mai e loc de o gaura, ne adaptam, ca avem pielea tabacita. A murit cineva de foame dupa aplicarea masurilor de austeritate? S-au agitat cativa inainte de reduceri, dar pe urma s-au calmat. Au existat miscari de strada, scandal, incendii, disperare? Nu, pentru ca subzistenta e in genele romanilor, nu au nevoie de mai bine progresiv, de evolutie, ci doar de ce nu-si pot permite, de salturi de conditie. De la lipsa radioului trecem la plasme, de la lipsa telefonului trecem la smartphone. As zice ca avem ca natie mentalitate de paraziti oportunisti.
@finch: hai să evităm discuţia cu ce impozite plătim, e nasoală şi mă doare sufletul. dar ai dreptate, ceva trebuie făcut. şi sunt două abordări: ce poţi face tu, ca individ, şi ce poate face statul. ca individ, iti pui centrală şi nu mai participi la părţile comune aproape deloc. cât priveşte partea a doua, e complicată şi până nu va da statul faliment nu se va schimba nimic. vezi grecia, şi in ceasul al 13lea se fac că ploo.
@Cipper
Sper sa nu manance spam filterul acest comentariu …
eu cred ca oamenii care au vrut sa le fie mai bine le este deja. toti cei care se plang de saracie nu vor, de fapt, sa munceasca. si am si un exemplu:
am un amic care are un videochat. si vine un tip la el, la un moment dat, sa se angajeze. ca e sarac, ca e disperat, ca moare de foame. n-avea fizic de videochat asa ca amicul, stiind ca eu sunt in cautare de oameni, mi-l recomanda mie. iau legatura cu el, ii eplic despre ce e vb- e un job la care, daca lucrezi 8 ore pe zi, ajungi si la 3000 ron pe luna. destul de lejer, zic eu, dat fiind ca am si elevi de clasa a 12-a care-mi lucreaza. ce credeti ca a zis omul? „nu, nu e pentru mine asta…” „a dreq, esti atat de disperat incat ti-ai face una mica pe bani, da’ sa faci un job cinstit si placut nu. preferi sa fii „sarac” si sa te plangi, in continuare. ”
asa ca hai sa nu le mai plangem de mila alora care „n-au” ca ei vor sa fie asa.
+1
@Doru
„“Acum inmulteste acesti 5$ cu 12, apoi cu 40 si vezi cat iti da. Imparte suma asta la 15 (75 speranta de viata – 60 varsta de pensionare) si vezi cat iti da anual” – ai ales numerele arbitrar pentru a-ti argumenta propozitiile. Stii bine ca banii din pensii nu stau pur si simplu sub o perna. Administrati de CEC (pe atunci), ei sunt investiti, sunt supusi diverselor dobanzi, inflatiei, etc. Nu se aduna si se imparte pur si simplu. Daca banii ar sta undeva la ciorap, atunci n-ar fi nici o problema faptul ca azi sunt de x ori mai multi pensionari decat contribuabili pentru ca pensionarii ar lua inapoi fix rezerva facuta. De ce nu e asa?”
Daca pensionarii ar primi inapoi strict suma contribuita la fondul de pensie s-ar rezolva problema imediat, pentru ca ar muri pe capete. Contributia pre-1994 in sistemul de pensii nu valoreaza mai nimic, a fost mancata de inflatie. Aceeasi inflatie le-a dat insa o ocazie uriasa de a investi banii, cu un randament enorm. Au cumparat locuinte la preturi de nimic, iar acum in loc sa le vanda stau si se plang ca pensia e prea mica si nu e pe masura contributiei.
@Doru: „statul ar angaja la toate nivelele mai multi specialisti si mai putini aplaudaci.”
Din ce am vazut eu prin cele cateva ministere romanesti prin care am avut (ne)sansa sa ma plimb, din 10 angajati unul e bun (si cam vrea sa plece), 2-3 sunt veniti pe pile si n-au habar de nimic, iar restul, adica majoritatea sunt mediocritati ingropate in acel loc pentru ca nu sunt destul de buni incat sa se angajeze in privat pe un salariu mai mare,si atunci prefera sa se plafoneze in confortul relativ oferit de stat.
Ideea e ca daca vrei oameni buni trebuie sa platesti competitiv, altfel nu vin. Si nu merge sa zici „dau afara 8 inutilitati si aduc 8 oameni foarte buni”, pentru ca nu ai atata buget. Si atunci trebuie sa faci cum zicea Patriciu de curand – din 10 trebuie sa ramana 2, foarte buni si platiti pe masura. OK, dar asta inseamna disponibilizari in masa, pe perioada de criza cu somaj mare – si asta face ca oamenii sa nu te mai voteze.
Articolul si comentariile celor care au tot ce vor si dau sfaturi saracilor se poate sintetiza in replica Mariei Antoaneta…”Daca saracii nu au paine sa manance cozonac!”
Chestia cu ratele este foarte adevarata si din pacate am si eu un unchi care trebuie sa plateasca rata la casa pana la 70 de ani are 40 acum…
Intrezevi o solutie in cazul falimentului statului, asa, de dragul discutiei? Eu nu vad. Daca nu mai au acel ajutor social, si asa derizoriu, de tigari si cafea, romanii vor trece la economia de ev mediu, oua contra lapte, ceapa contra ridichi. E in gene treaba asta, nu aduce nimic crucial un faliment al statului, pentru ca statul nu exista pentru majoritatea tugurlanilor, e un fel de unchi bogat si hapsan care mai scapa cate ceva cand e marinimos, dar nu e nici o nenorocire daca e hapsan.
Un prieten de-al meu e director intr-o mica intreprindere comunista privatizata, pe undeva prin arealul Morometilor. In 2008 le spunea angajatilor ca vin vremuri grele, deja era in blocaj financiar, nu putea plati salariile pentru ca unii clienti nu faceau plati, etc. La o sedinta din asta in care i-a instiintat ca vor intra temporar in somaj tehnic, unul s-a ridicat si a zis: „hai domn’ director, ca nu e dreacu asa negru, ce treaba avem noi cu criza de la americani? Vrei sa ne pacalesti sa nu ne dai salarii, sau ce? Noi avem pielea tabacita, ne obisnuim noi si trece”. De fapt, cam toti muncitorii aia aveau ceapa si ridichi la tara, porcul in cocina, niste pasari acolo, serviciul era doar pentru pensie, nici macar nu puneau baza in salariul ala de fix 750 lei. Unii nu folosisera cardul de salariu niciodata, toti banii erau in cont, altii erau datori vanduti, le oprea banca jumate din salariu, dar nu erau stresati si presati de supravietuire, nici macar nu intelegeau situatia, oricum peste posibilitatile lor intelectuale de intelegere. Intr-o joi oamenii s-au carat acasa mai devreme ca era meci ceva, vineri erau pradati din cauza rezultatului dezastruos al meciului, nu au mai terminat utilajul ala pentru un client ce daduse banii ca sa poata tugurlanii sa-si ia salariul. O tuicuta sa fie, un cartof acolo seara, niste pulpe de la nonstopul lui gogu, rosii din gradina, hai ca e buna viata. Ah, si sa nu uitam berea si meciul stelutei, sau al cainilor, sau al rapiduletului, sau… „mai da-l in puma ma-sii si pe ala cu comanda lui, ca doar nu o sa sudez vineri seara, parca luni tuseste!”.
Aici e paradoxul, un faliment al statului e nesemnificativ pentru oamenii astia, ei sunt paraleli cu statul. Societatea de la Smardioasa din Vale sau Perietii din Deal e absolut paralela cu conceptul modern al statului la care ne gandim noi. Pentru astia nu e o pierdere, e un alt eveniment previzibil, „v-am zis eu ba, cade guvernul!”, ha, ha.
Uite cum trăiește nenea ăsta cu doar 350 de lei și e super mulțumit.
Vin si eu la spartul tirgului si intreb ca prostu: de cind a devenit obligatoriu sa ai casa/apartamentul tau ? Cu atit mai mult cind iei 700 lei pe luna.
Stiu oameni care iau peste 4-5 sute de euro PE ZI si stau cu chirie, ca nu vor sa se bage la rate. In schimb aia cu 700 de lei pe luna trebuie neaparat sa fie apropitari.
Daca vrei casa, mergi la tara, ca-s ieftine. In oras sunt scumpe ca-s firme si oameni care muncesc la firme si cerere mare, oferta mica.
La 700 lei pe luna nu „iti trebuie” masina si casa, ca nu-ti permiti. Tough titties, I know. Prin alte parti pt aceeasi munca oamenii iau de 2-3-4-5 ori mai mult. Insa astea-s conditiile. Cind iei banii astia, daca nu-ti convine ori mergi prin partile alea (unde insa si chiriile si casele sunt muuuult mai scumpe), ori te adaptezi.
@c3: bre, teoretic, când ai 700 lei nu ai bani de chirie. că am auzit că e scumpă chiria. la braşov, de pildă, e 200€ chiria la 2 camere. ce salariu să ai să poţi trăi?
Se poate sa traiesti si cu atat, ceea ce e crunt este ca esti la limita subzistentei ca negrii aia din africa….numai ca zici arati grassssssss de la ce …..baga astia in toate alimentele, unde mai pui ca bagi mai multa paine si aia umfla cel mai tare….Suntem campioni la mancat paine. vai de noi….
Viata e grea … banii zboara!
Zoso…..e prima oara ca dau de tine…pura intamplare!Dar mi-a placut asa de mult la tine ca de-acum incolo ma poti trece pe lista ta de cititori !Bravo !Super tare blogul tau!
De ce nu punem problema in felul urmator:
Cum sa fac sa castig mai suma X pentru a trai asa cum vreau?
in loc de: Cum sa traiesc cu 700 lei?
Multi romani nu sunt dispusi sa munceasca in plus pentru a-si suplimenta veniturile. Ei accepta doar varianta de a fi platiti mai mult pentru aceleasi ore de munca… dar ce te faci acum, ca e criza?!