Cum să nu strici Windowsul în 5 paşi simpli

Broken Computers by Julio López SaguarAcum câţiva ani, reinstalăm Windowsul aproape lunar. Era perioada cu Internet Explorer şi viruşii aferenţi. Am trecut apoi la Firefox şi lucrurile s-au mai liniştit. Am învăţat însă câteva lucruri bune de ţinut minte despre Windows:

  1. Nu intra pe siteuri dubioase (warez, pr0n) fără a te proteja cu un antivirus. Ştiu, e un sfat vechi, dar e încă util. Culmea, dincolo de malwareul care vrea să se instaleze automat, există viruşi şi în crackurile descărcate de pe aceste siteuri. Un utilizator neexperimentat va instala fără să clipească o asemenea mizerie şi apoi se va întreba de ce prietenii lui primesc mailuri de pe adresa lui. Sau, cazul şi mai amuzant, celebrul “free pron”, dar care necesită instalarea unui codec suplimentar, care nu mai codec nu.
  2. Nu instala programe de care nu ai nevoie. Pare redundant, dar când văd prieteni care îşi instalează toată suita Adobe sau Office doar pentru că o pot procura gratuit mi se face rău. N-am avut niciodată instalat Excel sau Acces, pentru simplul motiv că ne-am avut niciodată treaba cu ele. Asta e valabil pentru orice program.
  3. Foloseste un browser sigur. acum câţiva ani, majoritatea virusilor de pe net se instalau automat, beneficiind de faptul că IE nu protesta în nici un fel. Între timp şi-a mai revenit, dar parcă tot mai bune sunt browserele care nu sunt nativ instalate în windows.
  4. Nu da “next” fără să te uiţi. O altă greşeală comună, toţi instalăm programe fără a ne uita atent la ce facem. Ştiind asta, oamenii care fac bani din mizerii au inclus spyware, adware şi malware în softurile utile. Gen codec packs. Da, sunt o căruţă de asemenea programe pe dc++ sau pe siteuri de download, cu titluri atractive de genul “ultimul codec pack, are tot ce trebuie ca să vezi toate filmele”, “cel mai tare skin de winamp”, şi care au incluse şi progrămele ajutătoare.
  5. Foloseşte un soft de curăţat. Glary Utilities sau CCleaner sunt foarte bune şi sunt gratuite. O dată pe săptămână sau pe luna nu strică să le rulaţi, să cureţe junkul pe care îl produce windowsul sau browserele.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

14 comentarii

  1. Bune sfaturi. Sper sa nu le citim doar noi, cei care nu ne stricam windows-urile.

    1.[…], care numai codec nu e.

    00
  2. În prinţip merge, dar ce legătură are punctul 2 cu securitatea şi cu rulatul sistemului de operare? La punctul 5 „junk” se poate traduce, iar „produce” cred că venea la plural. Punctul 1 goes like „numai codec nu este”.

    Graba mare, sau? :)

    00
  3. 6. Dupa o reinstalare proaspata fa o imagine a partitiei c cu acronis true image sau alt program semanator. La prima eroare mai dubioasa bagi cd-ul faci un restore si in 5 minute ai windows nou.

    00
  4. instalatul a mii de programe oboseste si incetinesti sistemul. se creeaza chei prin registri, se arunca dlluri aiurea etc.

    la 5 e ok.

  5. Sunt total de acord, dar nu am reusit sa nu instalez unele programe din Office 2007. Nu e nici o fereastra unde te lasa sa selectezi ce vrei, un „add or remove programs” nu sunt diferentiate. Ajutor, va rog?:o3
    Cel mai mult ma enerveaza programele care „se ofera” sa imi instaleze toolbaluri si sa imi seteze pagina de inceput cum vor ele. Nu e chiar atat de greu sa nu ai virusi. Personal, nu tin antivirusul deschis, doar pentru un scan periodic. de 2 ani fac asta, si pana acum nu m-a papat nici un virus.trebuie doar putina disciplina.

    00
  6. Abia acum observ cate greseli am facut in scriere, si vreau sa imi cer scuze. Daca se poate ca moderatorul sa imi modifice postul anterior si sa-l stearga pe asta…

    00
  7. foarte bine si interesant scris.faza cu programe care le folosesti doar o data sau foarte rar e valabila,am incercat pe propia piele

    00
  8. Soft de curatat? Neah…
    Si cum poti sa traiesti fara Excel?!

    00
  9. NOU
    #9

    Ai fi surprins sa vezi cate gunoaie lasa dupa ele softurile instalate si dezinstalate. Cand incepe windows-ul sa mearga incet, de obicei vine de la faptul ca registrul e facut praf.

  10. Cei care instaleaza windows-ul de 3 ori pe zi nu stiu ce e ala blog, deci nu vor citi niciodata asta… Pentru ei net = haifaiv, mess, uinap, cantar straic

    00
  11. Ca sa nu-ti strici Windows-ul cel mai bine e sa folosesti Linux in locul lui. :))

    00
  12. Pai nu-i aceeasi mancare de peste?

    Oricum, faza cu acronis, e cea mai desteapta pe ziua de azi.

    Mai ales daca folosesti softuri portabile.
    Daca folosesti programe portabile, nu mai ai atatea probleme cu registrii, pt ca poti sa ii stergi cu ccleaner (or anything else), cand pc-ul nu mai merge, ca softul ii pune la loc cand este deschis si sterge peste 90% (in medie. Sunt unele programe care sterg toate urmele) din registrii si alte junk files, cand este inchis.


    O zi buna!

    SapioIT

    00
  13. Se poate folosi cu incredere si o cheste din asta : http://winhelp2002.mvps.org/hosts.htm

    00
  14. Per ansamblu subscriu ideilor din articol mai putin punctului 1.
    Am 4 ani de cand nu mai folosesc Windows si mai bine de 1 an de cand am acelasi Windows (un amarat de Win 7 x64 Home pentru ca Ultimate nu ma incalzea cu absolut nimic).
    De ce as da bani unei companii ca sa ii trimit lista cu ce am eu prin PC sub forma de „scanare automata/personalizata”? Sunt constient ca, exceptand cateva poze/filme cu fii-mea, restul este de pe torrente. Asa ca de ce sa pun cainele paznic la turma de lupi?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile