Una din marile probleme nerezolvate ale tehnologiei din ziua de azi este crearea unei baterii care să aibă o durată de viaţă mai mare. Indiferent de avansul tehnologic, bateriile sunt tot la stadiul din 1945, de tipul vrei putere mai mare, ai nevoie de o baterie mai mare.
Aşa că, dacă nu doreşti să îţi instalezi la laptop o baterie cât China, care să cântărească ea insăşi 2-3 kilograme, ar trebui să urmezi câteva sfaturi de bun simţ legate de untilizarea unui laptop. Astfel, pe lângă un timp mai mare de utilizare a laptopului, veţi obţine şi o durată mai mare de viaţă a bateriei.
Nu lăsa luminozitatea la maxim. În general, când eşti în oraş ai de scris sau de deschis documente, mailuri, nu filme de rezoluţie HD. Deci nu ai nevoie de o definiţie maximă, iar reducerea luminozităţii la 50% practic dublează durata de funcţionare a bateriei.
Dă disable la placa wireless dacă nu o foloseşti. Laptopul va căuta tot timpul o reţea de internet la care să se conecteze. Iar asta consumă baterie şi încă multă.
Dacă foloseşti totuşi placa wireless, încearcă să te muţi cât mai aproape de punctul de origine al semnalului. Absolut normal, cu cât eşti mai departe de el, cu atât mai multă putere e necesară pentru a menţine o conexiune, deci mai multă baterie consumată.
Nu folosi nici un fel de adaptor extern, gen USB sau SD Card. Ele funcţionează şi consumă curent CHIAR DACĂ NU SUNT FOLOSITE. Da, probabil că nu consumă enorm, dar un minut de aici, un minut de acolo, aşa se consumă bateria.
Nu fi multitasking. Cu cât ai mai multe procese deschise, cu atât creşte stresul asupra procesorului, lucru care duce la un consum al bateriei ridicat. Acelaşi lucru se produce şi din cauza harddiskului, care va fi accesat mai des.
Ai grijă de aerisire. Nu ţine laptopul în poală. Pe lângă alte efecte demonstrate (cum ar fi sterilitatea masculină), gurile de aerisire nu vor fi libere, iar laptopul nu va fi răcit cum trebuie, lucru care în final duce la supraîncălzirea procesorului si la un extraconsum de energie.
Închide programele de care nu ai nevoie. Aici e mai tricky. Marea majoritate a programelor pe care le instalezi lasă urme în background. Fiecare îşi bagă câte un proces micuţ, ba un update, ba altceva. Iar asta consumă energie. QuikTime, Adobe, MSN, Yahoo Autoupdater, ATI Catalyst, Apple Updater, Java, Google desktop search, toate sunt programe de care nu ai nevoie sa lucreze non stop, ci doar atunci când vrei tu.
Instalează numai ce trebuie. Ai nevoie de un editor de text, de un fişier excel. E ok, ele nu consumă atât de mult. În schimb, de exemplu, tot ce vine de la Adobe e criminal. Adobe Air, Adobe Photoshop, sunt programe care îţi mănâncă tot ramul numai la deschidere. Dacă te uiţi la filme, foloseşte Windows Media Player. Consumă foarte puţin. La fel şi muzica, deşi muzica vă va ucide bateria oricum, prin activarea boxelor.
Alte idei?
Conteaza si temperatura bateriei. O baterie fierbinte nu genereaza la fel de multa energie ca una care e la o temperatura normala. La fel e si cu cele care functioneaza la temperaturi prea mici.
Cred ca ai uitat si de optiunile de Power Saving oferite de Windows.
*Nu ţine bateria conectată atunci când iei curent şi de la priză! (cred că e prioritatea nambăr oan, altfel sfaturile de mai sus nu se vor mai aplica)
Corect!! Mai greu atunci cand bateria este incorporata in laptop! Trebuie pusa surubelnita pe laptop si pierdem garantia!
Da. O data pe saptamina, de preferat in weekend, tine laptopul deschis, fara adaptor, pina se goleste bateria. Daca e pe Windows, va intra in hibernare la un moment dat. Deschide-l si tine-l pina se inchide. Ai grija, totusi, sa nu ramii cu programe deschise si sa pierzi salvari.
Practic, tot procesul consta in traditionala „formatare” a bateriei, pe care o stim de la telefoanele mobile. O astfle de formatare la o saptamina sau doua pastreaza pentru mai mult timp capacitatea bateriei de distributie a energiei stocate.
Scoate bateria din laptop, bag-o intr-o punga, baga cablul de alimentare. Voila.
Foloseste DOS, e aproape Windows dar consuma mai putin.
Scoate coolerul si orice alta piesa in miscare si fa vant cu o hartie.
Merge?
@Alex Mihaileanu: Te inseli. Bateriile litiu-ion nu trebuiesc descarcate ca cele pe baza de nichel. La bateriile litiu-ion se recomanda sa fie incarcate cand sunt pe la 20%-30% incarcate, nicidecum aproape de 0%.
De asemenea, daca lucrezi mult cu laptopul acasa, si il tii alimentat din priza, atunci scoate bateria, pune-o intr-o punga (cat mai putina umidiatate) si apoi pastreaz-o la loc racoros. Pentru „stocare” bateria este recomandat sa fie incarcata in proportie de 50% (nu full).
Din pacate nu mai gasesc forumul de unde am ramas cu aceste informatii in memorie, am gasit in schimb alte articole asemantoare:
https://www.lifewire.com/remove-your-laptops-battery-when-plugged-in-2378119
pe langa wifi sa inchizi si bluetoothul.
schimba tema pe Windows Classic sau macar dezactiveaza Aero daca ai Vista/W7 .:->>
@macabroo: excelente idei. Windows media player pentru filme? Da’ Mplayerul de la unguri nu e mai bun, consumă mai puţine resurse şi e si moca ?
Cert este ca o baterie slaba ramane slaba oricat ai trage de ea. Cat poti scoate, 10 minute in plus?
Eu am incercat cu Notebook Hardware Control, sa subtactez procesorul .. degeaba.
@ Macabroo – AHAHAHAH -> mortalex
Ar fi belea sa-l vad pe unu in parc, cu laptopu in brate..si cu evantaiul.
Daca ai laptop cu Bluetooth, dezactiveaza-l si pe ala. De fapt, pentru maxima securitate, deschide bluetooth-ul DOAR cand il folosesti.
In Vista ai un power management mai bun, power saver iti salveaza multa baterie. Adaug ceva la ce-a zis Alex Mihaileanu. Bateria nu trebuie fortata, nu trebuie sa scoti din hibernate pana vezi ca nu se mai deschide, s-ar putea sa ramai cu ea in brate. Citeam acu’ vreo luna un articol pe tema asta, daca bateria ramane la 0% nu mai ai ce face cu ea. Recomandat era 6-8% parca. Daca-mi amintesc si pe unde am citit revin si cu link
Eu ma intreb de ce, si la laptopuri si la telefoanele mobile nu se folosesc celule solare? cel putin la tel mobile ar face minuni cu durata bateriei!
eu am un laptop cica pt economisirea de energie e bina sa il incarc pana la 100% api il scot din priza pana la vre-o 5% apoi iar in bag la curent si tot asa e o prostie nu adica eu il tin si cu baterie pt ca is multe socuri si daca e conectat risc sa se arda / datimi sfaturi utile multumesc anticipat .laptopul e un hp pavilion dv5 1105el
Raspunsul meu pentru narius L este urmatorul si este valabil cam pt toti:
Durata de viata a bateriei este una si durata de lucru este alta
Pentru prelungirea duratei de viata problema sta in felul urmator:
1.foloseste un UPS si vei avea curent stabilizat (clar ups cu stabilizator pe iesire)chiar si baterie externa in caz ca pica curentul.
2.foloseste bateria doar atunci cand nu ai sursa de curent 220V
3.nu incarca bateria in timp ce utilizezi laptopul decat daca este strict necesar.
4.incarca bateria cu laptopul oprit
5.foloseste incarcatorul cand il folosesti ca desktop
Pentru prelungirea duratei de lucru nu cred ca mai este cazul pt ca a fost deja explicat…dar sa fiu coplet:
1.opreste wi-fi daca nu ai nev
2.opreste bluetooth daca nu ai nev
3.opreste aplicatiile pe care nu le utilizezi
4.da contrastul mai mic
5.nu folosi device-uri externe
6.lasa fantele de aerisire libere(oricum e necesar si cand il tii pe birou)
7.daca trebuie sa il deschizi si sa il inchizi des nu da suhtdown,il pui in hibernare sau standby
In mare cam asta ar fi.