Cum sa economisesti bani in perioade mai grele

1. Alcătuieşte-ţi un buget zilnic. Pune banii pe zile şi încearcă să nu cheltui mai mult decât ţi-ai propus. La început va fi teribil de greu, clar, dar după un timp nevoile tale se vor ajusta, iar portofelul tău va remarca şi el schimbarea.

2. Cumpără produse mai ieftine
. Chiar faci deosebirea dintre ouăle de categoria I sau categoria II? Sau poţi distinge după gust dacă bei Milka UHT sau produsul generic din Carrefour? Probabil sunt 90% şanse să nu poţi. Încearcă să reduci standardele, dacă nu cu foarte mult, măcar cu mult. Diferenţa se va vedea la casa de marcat. Ai fi surprins cât de mulţi bani poţi economisi.

3. Dacă ai abonamente cu extra-opţiuni, dezactivează-le pe cele care nu îţi sunt absolut necesare. Soţia poate fi sunată şi doar 1 dată pe zi, iar yahoo messenger pe mobil nu este chiar vital.

4. Încearcă să îţi găseşti încă un loc de muncă. Poate un part-time de 2-3 ore, sau dacă te pricepi cât de cât la calculatoare, nişte taskuri care pot fi rezolvate de acasă. Multe firme renunţă la angajaţii full time şi caută colaboratori, care sunt mai ieftini . De ce să nu profiţi, dacă se poate?

5. Negociază. Negociază la sânge. Toţi au nevoie de vânzări, iar adaosurile comerciale permit discounturi. Bine, nu o să negociezi pâinea de la hypermarket, dar dacă cumperi o mobilă, un covor, un aparat electrocasnic sau de ce nu, o maşină, cere discounturi. Dacă insişti, le vei primi, pentru că e CRIZĂ.

6. Renunţă la masa de prânz în oraş. Da, ştiu, colegii de birou se duc la KFC şi mănâncă, tu ce, eşti mai fraier? Nu, nu eşti mai fraier. Ia-ţi caserola cu mâncare de-acasă. Fă un calcul simplu, cât cheltui într-o zila masă şi înmulţeşte cu 24. Sigur îţi dă minim 100 de euro, care la finalul lunii îi vei avea în buzunar. Plus că mâncarea de-acasă este mai gustoasă şi mai sănătoasă, iar dacă e pregătită de soţie, mai e şi pregătită cu dragoste.

7. Fă o listă înainte de a merge la cumpărături. Evită să faci cumpărături din impuls. Oamenii au o tendinţă naturală absolut irezistibilă de a cumpăra ce văd în faţa ochilor, iar fără o listă făcută de acasă, pur şi simplu vei cumpăra lucruri de care nu ai nevoie.

8. Când nu le foloseşti, scoate din priză aparatele electrocasnice. Se pare că în acest fel se economiseşte mai multă energie electrică. Când ieşi din cameră, închide lumina, aerul condiţionat şi alte aparate care nu ţi-ar mai fi utile. Foloseşte un aer condiţionat programabil.

9. Evită-ţi prietenii cu bani. Sau dacă nu ai prieteni cu bani, măcar prietenii cheltuitori. Dacă ai prieteni care îşi schimbă maşina în fiecare an, îşi iau un nou LCD la fiecare nouă apariţie şi mănâncă în fiecare seară în oraş la restaurante elegante, încearcă să stai cât mai departe de ei. Sigur, îţi sunt prieteni şi nu îţi vor răul, dar fiecare ştie ce bani are acasă. Iar dacă ei îşi pot permite un astfel de stil de viaţă, asta nu înseamnă că şi tu poţi.

10. Fii expert în regula celor 30 de zile. De fiecare dată când vrei să cumperi ceva scump şi care nu îţi e absolut necesar, încearcă să aştepţi 30 de zile înainte de a-l cumpăra şi după aceea pune-ţi întrebarea: Mai îţi este necesar acel lucru? În aproape toate cazurile, răspunsul va fi nu. În felu acesta economiseşti bani doar prin simpla aşteptare.

Mai ştii şi alte trucuri, ai alte sugestii? Nu te sfii, te rugăm spune-ni-le. Pentru toţi e criză.

Sursa foto: enforex

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

1 comentariu

  1. foarte utile . mersi :D

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)