Cum ne mint sample-urile foto

sony-rx1-sample-1 sony-rx1-sample-2

Pozele de mai sus sunt făcute cu Sony RX1, primul full-frame compact bla bla bla. Sunt luate de aici. Scopul lor e simplu: să ne facă să credem că aparatul va rupe la ISO foarte mare şi imaginile vor ieşi clare şi fără noise.

Dar nu e chiar aşa. Dacă vă uitaţi, imaginile de mai sus sunt făcute în sau cu zone cu lumină. Comparaţia grobiană e cea de mai jos:

iso16000-1 iso16000-2

E aceeaşi poză, credeţi-mă pe cuvânt. Făcută la ISO 16.000, la ora 6am, afară. La prima am aprins lumina în curte, la a doua nu. Asta e diferenţa. Dacă e lumină, orice arată bine, la orice ISO. Dacă e lumină slabă, nu te mai ajută nimic.

Mai jos, două poze în aceeaşi lumină, am făcut prima poză la ISO 16.000 pentru că voiam să vă arăt ce bine se descurcă aparatul meu la ISO mare. Când de fapt puteam face aceeaşi poză la ISO 400 sau 800.

lumina-1 lumina-2

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

3 comentarii

  1. aparatul rupe la high iso doar daca este ajutat de utilizator.

    00
  2. Nu prea înțeleg ce vrei să spui aici. Zgomotul este mai pronunțat la fotografiile subexpuse și poate fi deranjant și la iso 200. Fără lumină nu există fotografie, deci cam e normal să nu-ți iasă nimic.

    Mai mult, ultimele două cadre reprezintă un așa da/așa nu, al doilea cadru fiind bun. Singura minciună ar fi dacă ar susține că oricine va scoate rezultate bune la iso cu valori ridicate.

    00
  3. Sunt destule exemple de fotografii facute la high si very high ISO ziua sau in conditii de studio cu lumina gramada. Sunt absolut irelevante. Sfatul e intotdeauna unul: puneti burta pe carte sa si intelegeti ce inseamna ISO, cum se practica el. Ce inseamna zgomot la LOW ISO si de ce apare.
    Ca sa dau exemplu si cu partea asta: folositi ISO minim nativ al aparatului. Adica daca are ISO 200, dar poate el si ISO100… ISO100 ala e doar un artificiu, prin diminuare a semnalului primit de senzor => o modificare inutila => posibile prostii.
    Dar intotdeauna e mai simplu sa te iei dupa ce zic unii decat sa iti pui neuronul la treaba si sa isi formeze o parere proprie.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube