Cum funcţionează lumea?

Still Life For Teacher by raisinsawdustO întrebare simplă: mai întâi arăţi ce ştii şi apoi ceri bani mai mulţi? Sau întâi ceri mai mulţi bani şi apoi arăţi ce ştii?

Mie mi-ar fi ruşine să cer mai mulţi bani dacă aş fi profesor. La starea tineretului din ziua de azi nu au contribuit doar părinţii inconştienţi, societatea, televiziunile, manelele, lipsa banilor, preşedinţii idioţi, ci şi dascălii. Oameni care si-au abandonat chemarea şi s-au lăsat pradă sistemului. Care s-au luat de mâini şi au urlat într-un glas:

Dă-i dracului de copii, ce le trebuie lor carte! Noi suntem prost plătiţi, noi suntem problema! Ăia care nu ştiu să citească şi nu ştiu unde e Italia pe hartă, deşi visează să ajunga fotbalişti, ăia sunt neimportanţi!

Sunt profesorii altfel decât restul românilor? Nu. Tocmai ei, care ar trebui să cizeleze şi să modeleze generaţii, nu sunt mai prejos de muncitorii de uzină. Nu îmi pasă că învăţământul e la pământ, eu vreau mai mulţi bani. Întocmai ca minerii care urlă că nu vor să se închidă minele neprofitabile, că muncitorii care vor în continuare să facă tractoare scumpe şi proaste. Nu contează. Eu vreau mai mulţi bani!

Reforma învăţământului trebuie să înceapă cu profesorii. Cu ăia bătrâni, uitaţi în post de la 1900, cu idiotul Marga, cu sinistra Petrescu…

Altfel, degeaba protestează. Şi eu protestez la ora asta că nu am cola rece. Cer guvernului să facă ceva pe tema asta…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

64 comentarii

  1. Stii cum e cu banii mai multi? Daca calculezi cu cat e platit pe ora un profesor si cu cat e platit un contabil observi ca e mai avantajos sa fii profesor. 2 luni de vacanta pe an, 5 ore de lucru pe zi, pauza de 10 minute la fiecare 40 lucrate, etc. De fapt la un salariu mediu de 1200 de lei pentru un profesor si de 1600 de lei pentru un contabil, profesorul primeste 12 lei pe ora si contabilul 10 lei pe ora.

  2. la naiba …

    no sa vezi ca se schimba mentalitatea astora de cand a aparut carrefour-ul .

  3. Am voie sa dau link?
    aici e calculul:
    si aici e sursa datelor:

  4. In mod normal as fi de acord cu tine. Dar daca as fi platit intr-un domeniu cu 2 lei si as avea valoare parca m-as duce in alt domeniu unde sa fiu platit macar cu 3. Si il las pe prof. Dorel in locul meu.

  5. Exact asta e si parerea mea. Ar trebui recompensati in functie de rezultate, in functie de un review personal la care sa participe colegii lor + elevii si sa obtina un „scor”. Din pacate profesorii de la noi sunt profesori pentru ca asa au vrut parintii lor nu pentru ca o fac din convingere si placere. Cel putin cam asta e parerea mea. Eu nu le-as marii nimica, rezultate si apoi mariri.

  6. ai putina dreptatea , insa ce este in scoli…. eu sunt elev si stiu , oribil profesorii merita mai mult , intr-adevar ar trebui si ei sa ofere mai mult dar protestul mi se pare justificat , parerea mea :)

  7. Nu e chiar asa. Problema nu e ca profesorii existenti in sistem cer bani prea multi fara sa ofere calitate, problema e ca cei care ar putea oferi calitate nu vin in sistem din cauza banilor prea putini

  8. Asta i un atac la adresa doamnei Badea, recunoste ! haha

  9. NOU
    #9

    Mie îmi place școala ca loc de muncă. Îmi place să lucrez cu copii, să îi învăț, să le împărtășesc ce știu eu.

    Cum ajungem profesori? După facultate, dăm examen de titularizare și apoi în ordinea notelor intrăm pe post. Nota minimă teoretică este 7 cred.

    Ce se întâmplă dacă nu luăm nota minimă? Ce se întâmplă dacă luăm 3 sau 4 la examenul de titularizare? Păi dacă nu este nimeni cu note mai mari pentru postul respectiv, atunci devenim profesori chiar și cu 3 sau cu 4. Pentru că inspectoratul nu are pe cine să trimită în clase.

    De ce nu sunt profesori cu note mai mari de notele 3 și 4 care să intre înaintea mea? Pentru că nu sunt interesați de salariul mizerabil.

    Exemplu:
    Un profesor de informatică care ar obține peste 7 la examenul de titularizare ar câștiga mai mult lucrând la o firmă ca programator sau pe cont propriu ca freelancer.
    Un profesor de limba engleza ar câștiga mult mai bine ca translator autorizat sau făcând meditații.

    Deci de ce să te faci profesor? Pentru un salariu mizerabil? Pentru a te expune unei posibile haite de 30 de maimuțe? :)

    Profesorii au arătat ce știu (asta pe vremea când învățământul nostru era piatra de temelie) și nu au primit nimic când au cerut bani mai mulți! Așa că au ales să plece! Acolo unde sunt plătiți!

    În învățământ nu ești ca la patron. Uite șefule, eu sunt mare și tare, datorită mie merge firma și cresc profiturile, vreau salariu dublu. NU. În învățământ salariul este fix, nu se negociază individual. Salariul este care este, bine, nu îți convine, atunci pleci. Sau nu vii. :D

    Care e soluția pentru un învățământ mai bun? Creșterea salariilor! Drastic!
    Să ai motivație să te duci să dai examenul de titularizare, să iei notă mai mare decât ratații ăia care intră pe post cu note de 3 sau 4.

    Când se vor vedea rezultatele? Peste 10 ani minim, poate peste o generație ca să fim mai realiști! Tot cam atâta timp cât i-a luat să se și deprecieze în așa hal.

  10. Amice nu e chiar asa. Cunosc destui profesori care chiar isi fac treaba. Am avut profesori care veneau la scoala in timpul lor liber sa ne pregateasca pe noi pentru examen. Gratis. Dar si atitudinea elevilor lasa mult de dorit. Si asta vine de la ce ii invata masa si tacsu acasa, de la toate vedetele promovate in media asta de rahat si asa mai departe.

    Moldoveanco profesorii nu lucreaza numai la scoala. Gandeste-te la materialele care sunt prezentate la cursuri, la lucrarile corectate, la comentariile literare, problemele de matematica si tot asa. Cantitatea de stres pe care trebuie sa o indure un profesor care pune suflet in ceea ce face este mult mai mare decat in multe alte meserii.

  11. Avand in vedere ca parintii mei sunt cadre didactice, ma bag sa spun si eu o vorba: in invatamant, ca in orice domeniu, sunt niste sefi sau ma rog, unii mai mari, care traseaza niste coordonate. Aia mici incearca sa-si faca meseria cat mai bine, dar nu pot sa ignore coordonatele alora mai mari. Daca indicatiile pretioase primite de la cei mari sunt gresite, normal ca tot sistemul se duce dracu. Iar aia mari nu protesteaza, ca au destul. Aia micii protesteaza, crezi ca nu sunt si ei constienti de starea invatamantului in Romania?

  12. nu-i musai adevarat, stiu profesori batrani care inca mai fac carte si unii care fac dezacoarde, astia tineri is varza cam toti… cu putine exceptii…

  13. Taica-meu a parasit invatamantul acum 20+ de ani din aceleasi motive, banii, obtinand cu chiu cu vai un transfer in „industrie”. La liceul respectiv era printre cei 10% titulari, semn ca a avut totusi bunavointa…. sau reavointa, tinand cont de zecile de corijenti pe care ii lasa in fiecare an. Pe care i-a trecut gramada ca sa-si ia semnatura pe transfer :D Iar la calcularea pensiei a descoperit ca in anii aia a castigat cu cateva zeci de procente mai putin decat MEDIA pe economie de atunci, din anii ’70-’80 !!!

  14. Cred că aici ai cam dat-o cu „boata” în baltă.

    Învăţământul mergea bine în România. Aveam olimpici. Aveam disciplină. De ce trebuia reformat? Ca să ajungem în acelaaşi stadiu de incultură ca şi cei din ţările cu pretenţii? Ei bine, am ajuns. Iertat să-mi fie, dar cum poate un învăţător să se impună în faţa elevilor când aceştia (cu acordul ministerului) îl strigă pe numele mic? Propun să facem acelaşi lucru şi în armată. În armata americană, de fapt.

    Am mai zis-o pe aici: cum poate un profesor cu 1000 de lei salariu – care îşi cumpără haine de la second hand ca să le rămână bani de mâncare, întreţinere şi crescut copil – să se impună în faţa unor golănaşi de bani gata care vin la şcoală cu telefonul care valorează cât două salarii ale respectivului profesor?

    Părinţii mei sunt profesori. Amândoi în prag de pensie, amândoi cu vocaţie pentru ceea ce fac, amândoi cu tact pedagogic. Îşi fac încă meseria la fel ca şi înainte. Problem, însă nu sunt ei. E sistemul acesta care le oferă profesorilor cu o oarecare pregătire şansa de a se reprofila. Cei care termină o facultate de informatică (la cei tineri fac acum referire) cu note bune (considerăm că prin note bune înţelegem şi cunoştinţe temeinice) nu se vor angaja pe post de profesor cu 800 de lei salariu, se vor angaja ca şi programator junior (fără experienţă) cu 2000 de lei salariu. E simplu: nu poţi să ceri fără să oferi. Şi din nou e simplu: cei care rămân la catedră (în cele mai multe cazuri) sunt cei care nu au vocaţie, nu sunt pregătiţi şi nu iubesc meseria pe care o fac.

    Şi dacă tot veni vorba: văd că tot povesteşti despre Germania… Ai avut curioyitatea să te interesezi cât câştigă un profesor în Germania? Sau un medic (că presimt că urmează un post despre calitatea actului medical din România).

    Şi să fim serioşi: nimănui nu va păsa de cola ta rece. Nu ai cum să valorezi cât 100.000 de profesori (eventual în ochii proprillor părinţi). :)

  15. „mai întâi arăţi ce ştii şi apoi ceri bani mai mulţi”

    Din moment ce, in invatamant, salariul nu se negociaza individual nu e suficient sa mergi tu in invatamant si sa iti faci treaba foarte bine.
    Cum ti s-ar parea ca toti bloggerii din ro sa castige la fel indiferent de calitatea blogului?

    Parerea mea e ca salariul in invatamant trebuie sa creasca foarte mult, dar nu la toata lumea si nu in orice conditii.

    O solutie ar fi ca salariul sa nu fie fix ci raportat la performante. De exemplu un absolvent care intra in invatamant ar trebui sa primeasca salariul raportat la nota de la titularizare, dupa care sa fie evaluari periodice si ajustari salariale corespunzatoare.
    Aceasta solutie ar fi buna in cazul in care nu s-ar putea da spaga pentru a obtine o nota mai mare la titularizare.

  16. Idiotul Marga, sinistra Petrescu…. da’ de unde scoti din clasa politica altul mai tinar sa-l pui ministru, ca acum e unul mai tinar
    si-i vai vai….

  17. Asta cu olimpicii e apa de ploaie. Aia care ajung olimpici in general ajung pe talentul/munca lor. Bineinteles ca e si ceva merit al profesorilor dar asta in cateva procente. Daca lucrezi cu diamante bune e simplu sa-ti iasa o bijuterie frumoasa. Un sistem de invatamant nu se face cu 20/100/1000 de olimpici. Se face cu 1 milion de elevi. Si in general ai dreptate, trebuie sa oferi ca sa ceri. Avem un sistem care cere bani mai multi de la mine si ofera in schimb ce ? O calitate in cel mai bun caz mediocra. Respectul inseamna mai mult decat bani si daca ca profesor nu poti sa te impui din cauza ca elevul are telefon scump nu vad ce tupeu ai avea sa-mi ceri mie bani mai multi pentru „performanta” ta.

  18. zoso , gresesti. ca si toti astia de la tv. sa se dea salarii mai mari , ok. dar , cu evaluare seriasa.
    si apoi programa: bai zoso, nu ti se pare logic sa ai de a face numai cu idioti fara gust si fara habar de arta (chiar si postmodernista-care pare cea mai accesibila pt . generatia internet), daca in liceu se face mate /fizica/ geologie etc. la greu, cu profesori ratati, literatura romana la greu. nici un curs de literatura comparata, universala etc. nu mai vorbesc de pictura sau arte vizuale. eu cred ca de aceea arata romania atat de sinistru.

    p.s. am un amic care a intrat la regie film. a avut de comentat la proba scrisa : ” influenta literaturii romane in filmul romanesc” -multi au ales ion.nici nu cred ca se puteau aventura in altceva.

  19. Parintii mei sunt profesori de peste 25 de ani. Isi fac meseria cu seriozitate si corectitudine, doar ca nu prea mai au cu cine. Cum zicea cineva mai sus, e cam greu sa le predai unor maimute… ba nu, jignim maimutele la faza asta.
    E incredibil cat de jos au ajuns „copiii” in ziua de azi si nu cred ca profesorii le-au bagat in cap hi5, manele si telefoane mobile. Mai invata azi cineva istorie si geografie din placere? Pt ca tatal meu inca preda asa ceva cu entuziasm. E cel mai poplar profesor de la liceul unde preda, si-a dus generatii de elevi pe munte si in strainataturi, sa le arate ce inseamna geografie si cultura. Oare de cati s-a lipit ceea ce le-a predat?
    Mai are rost sa spun cu cat il „rasplateste” statul pt aceasta???

  20. Mda, mi se pare pur romanesc acest comentariu al tau la adresa profesorilor. De obicei asa se intampla la romani, ti se pune pixul in mana de catre un profesor care te invata sa scrii, sa citesti ca sa ajungi mare sa te apuci sa scrii pe blog ca de fapt profesorii sunt la fel ca muncitorii de uzina, si cine spune asta un cacacios care acum e mare blogger (imprumut un pic din stilul tau ca sa fim in tema blogului). Datorita cui esti tu aici ? Te-ai intrebat vreodata ? Datorita lui mami si a lui tati care te-au invatat sa scrii si sa citesti ? Ma indoiesc. Tot ce-ti doresc este sa ajungi si tu macar pentru putin timp profesor ca sa vezi ce inseamna asta si sa vezi ce poti face cu acel salariu de profesor.

    Intr-adevar sunt si uscaturi in acest sistem ca in oricare altul (blogosfera ??- tu vorbesti despre ei) insa sunt destui oameni care au chemare si care se daruiesc meseriei de dascal.

  21. esti prost.
    uite logica (de tip cauza-efect):
    IPOTEZA: profesorii sunt prost platiti
    =>oamenii capabili vor lucra in domeniul privat, unde pot sa castige mai bin
    =>nu exista suficient cadru didactic
    =>scoala va angaja pe ORICINE
    =>vor fi angajati ca profesori doar cei incapabili

  22. Parintii mei imi spuneau ca pentru performanta raportul dintre talent si munca este 5/95; adica la 5% talent trebuie 95% munca. Absolut gresit, reteta functioneaza pentru copiii cu potential mediu-inalt, cu un oarecare talent si care pot, cu destul de multa munca, sa atinga performante pe care altfel nu le-ar atinge. „Gifted people” depun per total mult mai putin efort pentru a ajunge unde vor, ei pur si simplu „pot”. Ca profesor poti sa te consideri norocos ca ai asa ceva la clasa, un astfel de elev va ajunge la olimpiade si va lua premii si cu un profesor ceva mai prost ca tine. Insa din nefericire diferenta dintre un profesor bun si unul prost se vede exact la elevii cu „un oarecare potential” care la fel de bine pot face ceva in viata sau se pot rata. De a 3-a categorie, „loazele”, nu mai zic nimic. In orice societate exista oameni care nu vor avea slujbe stabile sau vor umple puscariile si aici chiar nu e nimic de facut.

    Si a-propos, voi stiati ca exista sporuri de merit la profesorii ai caror elevi ajung la nationale si iau premii? Un post de titular la cel mai bun liceu din judet iti poate garanta de obicei fara efort prea mare un astfel de spor :P

  23. Eu cred ca nu se ia in vedere un anumit aspect – diferenta intre un om citit si un pedagog. NOI NU AVEM PROFESORI! Mi se pare de rasul curcilor sa ajung la concluzia asta – dupa 16 ani de scoala pot spune ca am avut 2 profesori. O sa am si eu copii si nu stiu ce pretentii sa mai am de la sistemul de invatamant din care, daca nu inveti pe cont propriu, termini scoala nestiind nimic. Pana la banii de salarii mai sunt multe de rezolvat

  24. Iar ai dat-o cu mucii-n fasole…
    „Intamplator” ai uitat contributia turmei tineretului taurin care se da-n vant dupa „cunostinte” – ma refer la cunoastere, si nu la sistemul pile – cunostinte – relatii.
    Dezastrul din invatamant este unul planificat – Romania nu este deloc un caz singular sau primul – deoarece „statul”, adica grupurile de interese care au preluat puterea din spatele sau, nu au nevoie de cetateni inteligenti si educati ci de dobitoci care consuma si muncesc la stapan. Influenta post-Bologna se face simtita din ce in ce mai acut – domeniul sanatatii este si el afectat, intrand tot in categoria celor care nu aduc profit direct si imediat.
    Mai sunt „destepte” gen modoveanca care vad doar latura timpului alocat de profesori predarii la scoala, dar „uita” orele pe care trebuie sa le piarda cu completarea a tot felul de hartoage care sa satisfaca foamea, in crestere exponentiala, de birocratie a structurilor ierarhice.
    Pentru a face o comparatie simpla in domeniul bugetarilor, te-ai intrebat cumva cu cat e platit un idiot de Garcea? Desigur valoarea sociala a „muncii” prestate de militieni este cu mult mai mare decat a sclavilor din invatamant – trebuie sa-si protejeze stapanii de prostime.
    Nici nu mai mentionez turma de birocrati – care doar invart hartii – care a impanzit structurile administrative, din care o buna parte ia salariul pe o luna cat un profesor intr-un an – dar astia sunt „indispensabili” la mulgerea cu mai mult spor a bugetului format din banii contribuabilului.

  25. profesorii „sunt si ei oameni”, nu ?! daca ai salariul mic nu mai stingi focul daca esti pompier? in tara asta, 90% dintre noi avem salariul mic in comparatie cu UE! de ce ne miram ca profesorii sunt asa cum sunt? sunt, de fapt, romani… daca profesorii ar avea salarii de mii de euro cei care sunt acum avocati si ingineri IT s-ar angaja sa predea la liceu unei armate de „30 de maimute” cum zicea cineva intr-un comentariu inaintea mea? eu nu cred… deci, problema salariului e falsa in invatamant. ca sa nu mai spun ca as vrea sa apuc si eu ziua in care profesorii or sa iasa in strada sa ceara ALTCEVA in afara salariilor lor. in tara asta, sindicalistii vor un singur lucru: SALARII mai mari! pffff…..

  26. Nu cred că vorbeşti în cunoştinţă de cauză, zoso.
    Numai cine a predat în învăţământ efectiv (o perioadă de măcar câteva luni), care s-a confruntat cu toate chichiţele birocraţiei, cu regulamentul şcolar, cu „ceea ce nu e voie” să faci ca profesor, cu părinţi care vin să-ţi spună „n-am ce să-i fac doamnă, boxul e mai important pentru el, vă rog să ne înţelegeţi, e semi-campion, de la Liceul Sportiv l-au exmatriculat pentru absenţe, el acolo-şi doreac…”, cu directori legaţi de mâini, cu rugăminţi la părinţi să nu le mai dea bani de buzunar, ci pacheţel, cu inspecţii fără cap şi fără coadă, cu „corectitudinea politică”, cu elevi ce provoacă o clasă întreagă, înregistrează şi trimit la ProTV înregistrarea şi apoi se fac sute de emisiuni despre „degradarea învăţământului românesc”, cu elevi care nu au caiete şi pixuri, ci plăci de păr şi Coca Cola şi cărţi de .. joc, numai acela poate să spună ceva PERTINENT despre învăţământul românesc. De la televizor sau din mass media, să fim serioişi…
    Sigur, să nu dăm vina pe gurvernanţi. Că nu ei au permis să se ajungă aici. Au permis Marga şi Petrescu şi Adomniţei, şi iliescu şi băsescu atunci când nu au fost la guvernare, ci dormeau la Palatul Victoria, la Cotroceni şi la Palatul Parlamentului. Profesorii bătrâni sunt în generali membri marcanţi ai vreunui partid. În general fsn-pdsr-psd. Sau oricum într-un partid de pe la guvernare. Deci nu, nu pleacă. Stau acolo că de aia au muncit o viaţă şi oricum ei ştiu mai bine ca tineretul din ziua de azi. Titularizare? Notele de 3 şi 4 la titularizare nu au dat de gândit niciodată ministerelor. Şi nici celor care se confruntă cu o criză acută de profesori competenţi. Că nu, nu cei de la guvernare ar trebui să se ocupe de asta. Să vadă unde naiba e buba, dom’le de nu avem profesori să trimitem la catedră. Nu, nu guvernanţii.
    Pentru cei care calculează salariile profesorilor în raport cu orele lucrate: e cât se poate de adevărat, dar să nu uităm că profesorii nu-şi doresc să stea, ci să muncească. Nu încălzeşte pe nimeni că ei sunt liberi şi plătiţi prost. Dă-le frate mai mult de lucru, cheamă-i în vacanţe, să vină cu proiecte, să prezinte soluţii, să să să ….
    Şi nu, nu MAI sunt profesor.
    :)

  27. Şi apropo, are cineva idee, măcar vagă, cât e ŞPAGA pentru un post de titular la vreun liceu într-un oraş???? Şpagă ce se dă inspectorului general? Pus în funcţie de x partid pe motive politice?
    Şi cine este vinovat că au scos examenele de admitere şi au lăsat „probe dosar” la facultăţi de intră toţi inepţii care nu ştiu nici diferenţa dintre „s-au” şi „sau”??? Care nu ştiu că Amazonul NU se află în România? Cine este vinovat de examenele de capacitate şi bacalaureate la care cele mai mari probleme ale elevilor şi PĂRINŢILOR sunt mesele de protocol şi cadourile către comisie? Profesorii nu sunt organ legislativ în ţara asta, să nu uităm. Acceptă toate măgăriile ce li se bagă pe gât să scoată din cocălar şi piţipoancă viitoare „doamna profesoară” care nu ştie să articuleze măcar o frază, dar mai să explice Teorema lui Thales din Milet.

  28. Zoso, imi pare tare rau sa iti spun ca nu ai drepatate. In acest caz habar nu ai ce se intampla in realitate. Probabil ca nu ai un copil inca si ai si pierdut contactul cu ceea ce inseamna scola generala si liceul.
    1. Educatia unui copil se primeste in primul rand in familie. Cu greu un profesor va reusi sa corecteze ceea ce parintii au stricat in primii ani de viata si continua sa strice zilnic, alturi de media, televiziune si gasca de la bloc.
    2. In acest moment, fosilele alea despre care vorbesti tu, sunt niste profesori mult mai buni si mai constiinciosi decat pseudo profesorii (cei care nu au reusit sa-si ia un simplu examen de titularizare, dar care au totusi statut de profesor) care au impanzit scolile din Romania.
    3. Salariile profesorilor trebuie marite nu pentru ca actualii profesori au dat dovada de performanta , dar pentru ca este singura modalitate prin care poti atrage oameni de valoare in acest sistem. Mama mea este profesoara, in prag de pensie, deci are o vechime considerabila, are toate gradele didactice si un salariu de 1600 Ron. In aceste conditii, spune-mi ce tanar capabil, talentat si instruit crezi ca si-ar scrifica viitorul pentru binele societatii romanesti?

  29. Eu din câte îmi aduc aminte în toamna lui 2006 parcă s-a făcut o grevă în învăţământul superior pentru ca educaţia să primească 6% din PIB. Şi după vreo câteva săptămâni de grevă Guvernul a acceptat pretenţiile profesorilor şi ale noastre legat de cei 6%.

    Atunci reprezentanţii sindicali din Educaţie au promis că banii ăia nu se vor duce degeaba şi că va creşte calitatea serviciilor de educaţie din România.

    No, amu să-mi zică şi mie unul de la educaţie cum a crescut nivelul de educaţie din România! Au primit nişte credit de la Guvern după ce s-au angajat să fie mai implicaţi în procesul de dezvoltare a societăţii româneşti.

    Dar au luat banii şi… au uitat de promisiunea lor.

    Eu sunt un beneficiar al sistemului ăstia. La fel ca oricare alt cetăţean. Şi sunt nu doar dezamăgit ci şi dezgustat de etica lor care este atât de sublimă încât lipseşte cu desăvârşire.

    Mi-e ciudă că avem şcoli frumoase, modernizate (cu foarte puţine excepţii), cu materiale de laborator, etc etc etc. Dar n-avem dascăli.

    Eu pot să spun că am fost norocos să fac şcoală pe unde am făcut şi cu cine am făcut. Eu sunt norocos. Dar alţii nu-s! Şi aici este partea sadică: educaţia nu ar trebui să fie o chestie care ţine de noroc.

    Legat de salarii. Chiar am întrebat pe cineva din sistem, un om foarte drag mie, şi mi-a spus sincer că el consideră creşterea salarială de 50% ca fiind prea mare! Repet, un om din sistemul de educaţie. Pentru că nu se poate, nu avem de unde să mai băgăm o gârlă de bani într-un sistem care nu produce decât sporadic. De aceea eu nu înţeleg: la ce mai bat ăia din sindicat apa în piuă? Au promis ceva şi nu s-au ţinut d cuvânt. Deci au minţit. No amu să tacă în p*la mea!

  30. Eu am avut un soc cand am inceput facultatea. Asteptarile mele erau ca profesorii universitarii sa fie elite ale societatii si am gasit in schimb oameni care isi iau cravata de culoarea camasii si au aceleasi obiceiuri idioate ca profesorii de liceu.

  31. nu pot pt ca sa inteleg cum sistemele de invatamant ale astora din vest in general si ale americanilor in special ca care toti romanii stie ca este dobitoci ca nu au cultura generala -iphone sacs- pot genera asemenea creiere,nu va lasati indusi in eroare,tot ce este geniu este furat din romania si ei foloseste apple asa la misto,este stiut ca pedagogia romana care inca de la pestalozzi ( a carui mama sigur a fost romanca,ardeleanca mai exact) este da best,respectati-va dascalii fix asa cum va respecta ei pe voi.
    powa to da people!

  32. mie mi se pare ca stau altfel lucrurile zoso: deoarece profesorii sunt atat de „bine platiti”- oamenii valorosi si care ar putea realiza mai multe in domeniul respectiv lasa vocatia la o parte si se indreapta spre alte domenii care le-ar permite sa traiasca decent. eu chiar cred ca asta e unul din motivele pt care invatamantul e asa cum e. termini liceul,ok? daca stii ca te duce capul, si ca ai capacitati mult peste medie unul din ultimele lucruri la care te gandesi e: hai sa ma fac profesor, o sa fac ceva util pentru tara asta, nu conteaza ca mie salariul nu-mi ajunge nici macar de chirie in caz ca n-am casa.sa fim seriosi…

  33. toata lumea vorbeste de vacantele de luni de zile si 5 ore lucrate pe zi. de vacante n-am ce spune (desi suntem in activitate o buna bucata din vacantele astea) dar asta cu 5 ore pe zi e o prostie. doar cei care au o oarecare legatura cu sistemul stiu ca rareori se intampla ca un prefosor sa vina acasa sa se uite la telenovele. planificari anuale, semestriale, planuri pe unitati, planuri de lectii, portofoliul profesorului, portofoliul dirigintelui, maldare de lucrari de corectat, lectii de pregatit, facut materiale (pe banii nostri, ca scoala nu plateste nimic), pregatit matriale de prezentat in cadrul sedintelor de catedra, in cadrul comisiei metodice….toate astea daca esti interesat sa-ti faci treaba bine, normal.

    cei care n-au habar cum sta treaba stiu doar atat: vine profu, vorbeste 50 min. (nu stiu de unde ati scos-o pe aia cu 40 min) si apoi merge sa-si fumeze tigara.

    am lucrat si la birou si nu 8 ore, 12. si n-am frecat menta, chiar am muncit. si pot sa spun ca nici o hartiuta, document sau treaba facuta pe calculator nu te stoarce de energie asa cum o face o clasa de nebuni de 17 ani!

  34. Profesorii cu talent si vocatie si daruire…, mai ales la tara, dar si in urban, raman in sistem, n-au unde sa mearga intr-alta parte. Sunt insa asistenti univ. cu 1.000 lei noi/ luna, sunt altii cu vechime cu 1.200-1.300…Si pleaca, evident, in medii particulare, cu salarizare mai mare.
    Ca sunt si prof.dr.docenti cu vreo 50.000 lei lunar, e altceva…Unii merita, altii…Am postat si eu azi…Politicul infecteaza totul in tara asta.
    Tocmai s-a adoptat salarizarea noua, cu 50% salarii marite, Curtea Constitutionala a pastrat intacta Legea si urmeaza s-o promulge.

    Ramane de vazut cu..bugetul, de unde va scoate Guvernul banii. Mai ales cel viitor, intrucat acesta…, duca-se!

  35. Vezi ca ti-am trimis cola rece. Ajunge intr-o ora sau doua…

    Disclaimer: nu lucrez pentru guvern.

  36. profesorii sunt acei indivizi cu cea mai slaba pregatire in bransa lor
    daca ar fi buni profesional, ar face cercetare sau alte lucruri mai provocatoare dpdv profesional, nu ar sta sa predea

    ori in contextul asta, e normal ca ei sa nu inteleaga legatura dintre productivitate si plata
    ei doar vor

    mi-e groaza cand ma gandesc ca intr-o zi copii mei vor trebui sa mearga la scoala

  37. @Codru: nu e ea de vina ca fii-su e un dobitoc

  38. te-nseli amarnic.
    problema e asta :ca sunt buni -si exista profesori buni,cu siguranta ca si tu ai avut cativa,-sau ca fac doar act de prezenta -si sunt foarte multi si din astia,profesorii sunt platiti la fel.adica valoarea nu conteaza.in schimb,criteriul esential e vechimea in invatamant!!! adica poti sa iti toci nervii (si ca profesor in timpurile actuale chiar ti-i toci) ca tanar dascal cu mare spirit de sacrificiu,cum ai vrea tu (ca doar cu 7 sute si ceva de lei /luna sacrificiu se cheama) ca tot aia 700 si ceva ii iei.si astepti sa mai treaca vreo cinspe ani,sa iei si tu un salariu cat de cat…ceea ce,recunoaste,e sinucidere curata,mai ales daca mai ai si familie/ copii personali(ca doar asta e varsta la care se fac copiii)

  39. @ Programare Sociala: si pe vremea comunismului invatamantul era de cacao. Ca acu e si mai rau, asta nu inseamna ca atunci era „piatra de temelie”.

  40. broodwar7 – foarte adevarat.
    anatati-eu am rezistat vreo cinci ani.de atunci ,n-am avut nici o meserie mai grea.si mai prost platita ,evident.

  41. mi se pare ca in privinta asta gandesti cam idealist: profesorul, stalp al moralitatii si al educatiei. am avut de`a lungul timpului profesori pe care i`am admirat si respectat (aia din liceu majoritatea) si altii pe care nu dau 2 bani pentru ca au fost cersetori (aia din facultate care ne bagau cartile lor pe gat- am si picat un examen ca n`am luat cartea).
    dar pe de alta parte nu imi imaginez un profesor muritor de foame si sictirit 7 ore de elevi obraznici sa`i mai pese de educatia lor.

  42. Singura sansa ca sa se schimbe ceva in invatamant e sa actionezi pe 2 cai:
    1. maresti salariile. Mai ales celor care sunt cel mai jos.
    2. schimbi programa si manualele. TOTAL.
    Dar pentru astea trebuie viziune. Pentru viziune, trebuie politicieni cu viziune.
    Politicienii sunt :1 prosti 2. cu viziune. Acestia din urma stiu ca prostii sunt mai usor de pacalit la vot, deci nu au niciun interes. De prima categorie nu mai zic.
    Pentru a schimba politicienii, trebuie sa ne schimbam noi.
    Profesorii au dreptate ca intra in greva sa ceara salarii mai mari. Dar GRESESC CA NU IES IN STRADA SA CEARA SCHIMBAREA PROGRAMELOR, MANUALELOR, VIZIUNII. Pentru asta nu i-am auzit sa iasa in strada.

  43. Sunt de acord cu anatati – cine nu a predat efectiv sa nu arunce cu bolovanu, si ce se vede din afara, adica „o vai, 4 ore pe zi si 3 luni de vacanta, plus meditatii in particular, ce bani in plus mai vor?” e complet deformat. Contorizeaza cineva cite ore sta un profesor sa iti pregateasca lectiile pentru a doua zi DUPA cele 4 ore? 3 luni de vacanta, in cazul – foarte comun, de altfel – in care nu esti titular inseamna de fapt invatat pentru examen (in jur de o luna) – examenul propriu zis (alti nervi, alta distractie, incepe la 11 ca nu au venit subiectele la timp etc. etc.) – apoi pinditul listelor cu note la inspectorat – apoi minunatele, ablosut delicioasele sedinte publice. Ramii cam cu 3 saptamini – o luna de vacanta in vara.
    Bineinteles, vorbim despre profesori care isi doresc sa predea si o fac dedicat si nu vor nici sa emigreze in strainatate sa ingrijeasca batrini, nici sa se angajeze „la patron”. Oameni care au facut o facultate grea, cu 10 -12-14 examene in sesiune. Care sunt de 6 ani in invatamint si au in jur de 700 RON pe luna salarul. Care nu isi permit sa faca copiii, fiindca se tem ca nu au cu ce si unde sa ii creasca. Care dau definitivate (cu protocoalele aferente) si grade (cu protocoale mai mari, ca deh…) pentru o crestere salariala de citeva zeci de lei noi. Si pe care ii intreaba elevii de-a 6-a „Doam’ prof’soara, cum se zice in engleza la daunlod??”. Si care lupta cu inspectorii, cu directorii, cu secretarele, cu parintii, cu elevii, si cu ei insisi.
    Am 4 asemenea cunostinte. Care au predat 6 ani. Una a plecat in Danemarca. Alta a facut si Dreptul si acum e jurist. Si o a treia cunostinta face zilnic naveta 40 de km, fiindca primeste 100 RON in plus daca se intoarce la predat inainte ca fetita sa-i implineasca un an.
    Timpenia e ca in generatia tinara sunt oameni capabili de a fi dascali adevarati. Dar renunta. Si le dau dreptate. Si ii apreciez ca au rezistat la atit de multe.

  44. deci frate, am un profesor care cu greu poate sa se ridice de pe scaun. cand rad de el, se ia de mine, ca e bolnav si plm… pai mortii ma-sii, sa stea dracu acasa, ca nu e vina mea ca l-au prins sutele de ani la catedra.

  45. @st.art: eu am rezistat numai 4 ani. Şi nu m-au doborât salariile, ci părinţii şi sistemul.
    @gege: şi mie mi-e groază că vor trebui copiii tăi să meargă la şcoală. Încearcă să înţelegi ce-am vrut să spun ;).
    @the fan: şcolile particulare funcţionează după acelaşi sistem de pile şi spăgi. Ba, mai mult, permisivitatea e la ea acasă …

  46. Adevarul este ca la noi cei mai multi care nu prind un loc caldut la o companie fie privata fie de stat ajung in invatamant. Sunt si exceptii dar putine. De unde rezulta si faptul ca toti ratatii ajung in invatamant. De unde calitate a invatamantului atunci?

  47. Vad ca de data asta nu te mai aproba toata lumea (gen ca aia de la mondenii cand faceau misto de gadea, cristoiu, valentin stan „Buna seara, dl. Voiculescu!” si faceau o plecaciune). Profesorii nici macar nu au cerut sa li se aloce mai multi bani din PIB, au cerut ca cei 6% sa fie cheltuiti corect. Adica dc sa cumpere ministerul laptopuri depasite si probabil made in china (facute si pe vapor), de proasta calitate…aici nu e cumva „combinatia” la cineva? Ia gandestete si la asta…
    Performanta nu prea se poate fata pentru ca in fiecare oras sant 2-3 licee bune si daca nu ai noroc sa ajungi profesor acolo degeaba….
    De loganurile pt politie care costa cat un X5 nu mai zice nimeni nimic….

  48. @oana: bine punctat. Uitasem de planificări şi corectări …

  49. imi place. toata lumea stie ce se intampla, mai putin eu. romanesc.

  50. @Maddy: cu tot respectul pentru parintii nostri, profesorul e cel care iti influenteaza gandirea. toti am pornit de pe aceleasi banci, unii dintre noi au ajuns insa maturatori. si astra nu tine neaparat de parinti, ca deh, ei sunt la serviciu 10-14 ore pe zi, timp pe care ti-l petreci cu profesorii. si daca ala vine sictirit sau, mai rau, se apuce sa iti explice ca vecinii de bloc ii fac farmece si ca numai matusalem te va salva, parca…

    parintii, educatia de acasa. eu stiu cum e in invatamant, nu neaparat de la televizor, ci prin micile bucurii ale vietii am ajuns sa cunosc si elevul de la clasele 1-4 si pe cei de la 9-12. viata nu e roz. daca esti suedej (e un exemplu la indemana, se poate inlocui cu prost) si te comporti ca atare si nu vrei sa inveti, poti sa iti bagi pla in ea de viata de acuma.
    aveam colegi in generala care nu puteau numi un numar prim. pentru ca nu voiau. pentru ca parintilor nu le pasau. si in fata carora profesorii dadeau din umeri. pana cand a venit diriga, o doamna de 70 de ani, 1.50 si 40kg si i-a luat la palme pe amandoi de nu mai stiau de ei. dupa aia stiau si numere prime si tot. au terminat generala de frica ei, din pacate liceul a fost intrerupt de niste ani la „facultate”.

    profesorii fac diferenta. iar elevii care nu se ridica din cacatul de acasa (saracie, manele, neglijenta, betie, violenta conjugala) au vina lor.

  51. Şi tu eşti român ;)

  52. Poate suna ciudat, dar ar fi o varianta care ar solutiona si problema dascalilor (adica le-ar oferi bani mai multi) si starea in care a ajuns tineretul. Solutia: scoli private cu internat, ca pe vremea bunicilor.
    Copilul efectiv se muta in scoala, unde este invatat nu numai despre matematica si istorie, ci si despre comportament, bune maniere, respect fata de altii si mai ales DISCIPLINA!
    (Mi-a povestit un batran profesor de limba romana ca el a fost la scoala religioasa, unde aveau saptamani intregi cand NU AVEAU VOIE SA VORBEASCA!!!!)
    Iar daca scolile ar fi particulare, patronii s-ar uita mai bine la ce fel de dascali angajeaza, si le-ar plati pe aceia demni de scolile respective. Adica ei ar angaja DASCALI, nu bosorogi neurotici si babe paranoice care sunt ocupati cu orice in afara de educatie.

  53. a,si inca ceva.sa nu credeti ca lucrurile stau cu mult mai bine dincolo (Franta ,Sua-la nivel preuniversitar),in ceea ce priveste invatamantul de stat.an de an,absolventii sunt tot mai slab pregatiti,o arata mediile obtinute,si asta de vreo 20 de ani incoace.

    poate ca intr-adevar solutia e sitemul de scoli particulare.dar pentru asta e nevoie de alta mentalitate.

  54. @anatati, daca esti profesor/oara ar trebui sa stii ca se spune „va trebui copiii tai sa” .. „a trebui” este verb impersonal, unipersonal, se conjuga numai la pers 3 sg.
    De-aia ai „rezistat doar 4 ani”

  55. @mArius: Încearcă să citeşti întâi cui i-am răspuns la partea cu copiii şi cum s-a exprimat persoana respectivă ;)

  56. Garm : nu cred ca exista meserii platite decent in care sa te limitezi la ce faci la servici. Asa cum profesorii corecteaza lucrari, isi fac planul de lectii pe anul urmator, etc. asa si in alte profesii daca nu termini in 8 ore ce ai de facut urgent, iti iei frumos si mai faci si acasa. Ceea ce au profesorii si nu au alte categorii profesionale sunt cele 3 luni de vacanta platita pe an.
    A…am mentionat ca vorbesc in cunostinta de cauza? Ca am o mama si o prietena profesoare si le vad cam ce si cum fac?

  57. @zoso
    un pic off-topic, dar sper, totusi, sa nu iei drept spam ceea ce iti voi scrie (si promit ca ma voi intoarce si la subiect). Ai scris in nenumarate randuri ca nu mai vrei sa auzi de politicieni ce se lamenteaza in legatura cu situatia din Romania, dar care au facut parte din Parlament sau chiar Guvern. Un exemplu este Adrian Nastase, care acum candideaza la Mizil (un fief al PSD-ului) pentru a-si asigura pentru inca un mandat caldurica aflata sub fustele protectoare ale imunitatii de parlamentar. De aici si micul meu demers. Banuiesc ca multi matze-fripte coate-goale ti se adreseaza de fiecare data cand li se par ca au o idee nemaipomenita pentru simplu fapt ca esti cel mai cunoscut/influent/citit etc… blogger roman. Marturisesc ca si acesta este unul dintre motivele pentru care iti scriu, dar mizez totusi pe faptul ca si tie iti este draga aceasta cauza.

    Revenind la topic si incercand sa pastrez legatura cu Nastase, as vrea sa va prezint un orar distribuit scolarilor din colegiul Mizil de catre stimabilul:
    „Când eram mic, mama mi-a spus că fără carte nu voi ajunge prea departe. Atunci nu eram prea convins de lucrul acesta. Mă gândeam mai mult la timpul petrecut cu prietenii de pe stradă. Însă nu am vrut s-o supăr pe mama, dar nici să renunţ la joacă. Aşa că m-am ţinut şi de şcoală, şi de jocul cu prietenii. Mai târziu mi-am dat seama că mama a avut dreptate. Fără învăţătură nu aş fi făcut multe lucruri în viaţă şi nu i-aş fi bucurat pe cei dragi”…

    mai pe larg la

    si eu zic ca putem mari salariile si la profesorii ce nu isi tin orele cum se cuvine doar pentru a-si chema apoi elevii la meditatii, putem mari si salariile la intreprinderile de stat neprofitabile. Tiparnite avem de la Coressi incoace…Scump nu e…Nu e ca si cum inflatia a omorat vreodata pe cineva. Am putea cu ocazia asta sa cream si o noua moneda nationala (pe modelul Botswanei…. http://www.trilulilu.ro?ref=404

    Vreti mariri salariale, dar fara sa meritati? Nici o problema!!!…Poftiti inca 1000 de p*** la salariu.

  58. st.art ,este nevoie ideed de alta mentalitate pt a realiza ca totul este ok cat timp sistemul poate produce specialisti; vanzatorii de hotdog,ziaristii, distribuitorii de ziare ,menegerii etc nu au nevoie sa stie analiza matematica; cretinismul asta cu”aia nu stiu unde e georgia haha e dobitoci toti” e rezultatul aceleiasi erori care face ca tot dobitocul roman sa fie emitent de judecati de valoare,absolventul de poli sa corecteze doctorul care oricum crede ca e mai analist politic decat stan care stie fotbal.
    asta in timp ce nu poti gasi un zugrav decent.
    si daca nici profesorul nu este formator ….

  59. pentru dl. Petcu – Daca oamenii s-ar pronunta doar in problemele pe care le-au studiat atunci lumea ar functiona mai bine ! /Exemplu: Daca mi-as spune parerea relativ la cele spuse de tine cu privire la profesori as putea sa te cred DOBITOC, dar necunoscandu-te personal, nu ma voi pronunta.

  60. ma intreb oare ai mai fi scris postul asta dak aveai salariul unui profesor? consider ca profesorii merita sa fie platiti mai mult, numai pt simplul fapt ca in fiecare zi isi bat capul cu cateva sute de copii, ca in fiecare zi macar unul din copii aceia incearca si poate chiar reuseste sa ii umileasca. gandeste-te cum este sa fii bataia de joc a unuia care are o varsta mult mai mica decat a ta si care iti este net inferior din punct de vedere intelectual si tu sa nu poti decat sa ii dai o nota mica, de care oricum nu-i pasa. cat despre „starea” tineretului de astazi, este numai vina societatii in care traim, profesorii nu pot face nimic, ei nu mai au nicio influenta asupra elevilor. iti spun toate acestea pt ca sunt eleva si vad in fiecare zi, de 11 ani incoace, cat de mult incearca majoritatea profesorilor sa schimbe aceasta „stare” a noastra, a tinerilor.

  61. @marmota0420: culmea e ca am avut salariul unui profesor o vreme. asa e cand n-ai vechime si nu esti titular :)

  62. Aici ai vorbit ca un adolescent rebel intartziat, caruia inca nu i-a trecut suparea pe idiotul de prof de mate dintr-a 10-a care nu il lasa sa joace carti cu colegul in timpul orei, in ultima banca.

    Au mai spus si altii: nu poti intelege ce inseamna munca unui profesor decat dupa ce tu insuti ai predat. Vei vedea atunci cum e cu chemarea de dascal. La inceput o faci din tot sufletul, esti cuprins de importanta rolului tau de modelator de oameni. O faci un an, doi, trei, patru. Elevii iti multumesc, le-ai deschis ochii, i-ai ajutat sa inteleaga mai bine ce e cu ei si ce vor de la viata. Intre timp anii trec si tu ramai cu 7 milioane pe luna + chemarea. Cat crezi ca se poate rezista asa, presupunand ca nu esti masochist?

    E normal ca profesorii sa urle ca vor mai multi bani, e o reactie normala la nedreptatea pe care o simti atunci cand iti pui sufletul pe tava in clasa, iar rasplata materiala nu iti plateste chiria si intretinerea. Si e normal sa isi piarda entuziasmul vazand ca nimic nu se schimba. Si e normal ca cei mai buni sa plece din invatamant.

  63. Am in familie numai dascali, toata viata am trait printre ei, iar eu atat pot sa-ti spun: pentru cei 1-5% poate care sunt asa cum i-ai descris tu, e nedrept sa-i invinovatesti pe toti ca sunt „romani”. Ti-as spune eu mai multe, dar deocamdata nu m-ai convins ca meriti!

  64. putini sunt aceia care isi fac meseria cu drag, predau in asa fel incat ti-e mai mare dragul sa te duci la ei la ore oricat ar fi de greu. multi nu au ce cauta in sistem dupa parerea mea

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)