Cum eviţi pensia?

batrani

Punându-ţi întrebările corecte din timp. Oare mai apuc pensia? Unde se duc banii mei? Îmi vor ajunge banii din pensie? Când încep să pun bani deoparte?

Unii dintre noi suntem la o varsta la care trebuie sa luam o decizie. Mergem pe burta si vedem noi pe parcurs daca o sa fie bine sau nu, sau punem capul la contributie si osul la treaba? Eu unul nu vreau sa ajung in pielea batranilor care au cladit socialismul si acum nu au ce manca. Ma uit in jur, citesc niste carti, ma gandesc la ce e mai rau. Ar fi frumos sa ies la pensie cu destui bani sa traiesc decent, dar daca asta nu se intampla?

Din păcate, românii nu sunt genul care să facă planuri. Nu pot plănui nici ce vor face peste 10 secunde, d-apăi peste 10 sau 30 de ani? Ne place să ne bazăm pe statul care ne fură, ne ignoră, ne abuzează. O să fie bine, zice tânărul de 30 de ani, ignorând bătrânii care mor de foame.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

27 comentarii

  1. eu nu ma bazez nici pe stat si nici pe feneiurile minunate care au grija de banii mei in timp ce eu dorm (ma refer la aviva, ing etc). acolo unde se strang 2 insi sa vorbeasca despre banii celui de-al treilea se va naste o frauda. asa zic fraierii de americani. ;)
    deci eu ma bazez numai pe ceea ce este in stare sa investeasca mintea mea blonda in lucruri foarte concrete unde eu sa detin controlul de miscare a banilor MEI !!! :P

    00
  2. Mult prea multi zic „bag picioarele, traiesc acum maxim, nu ma intereseaza sa ajung la pensie! ce sa fac atunci, sa fiu batran si bolnav? imi traiesc viata pana la 60 de ani si atunci ma arunc sub tren”. Dupa care ajung la 60 de ani, nu se arunca sub tren ci doar se chinuie.

    Lipsa planurilor duce la multe alte probleme. Daca oamenii nu pot sa-si planifice propria viata, cum te poti astepta sa stranga bani pentru taxa de facultate a copiilor, pentru asigurari de locuinte, pentru investitii etc.

    00
  3. E si asta o tema de gandire. In cazul tau insa, ce presupune iesitul la pensie? Adica poti sa iesi si maine sau peste 2 ani :D

    00
  4. Eu mă gândesc cu groază că nu mai ajung la vârsta de pensionare! că o să fie de 70 ani când o să-mi vie mie rândul.
    În plus, pe la mine prin familie se prăpădesc toţi pe la 70 de ani, în plus am şi eu o sănătate cam şubredă, aşa că…

    00
  5. . Oamenii astia nu isi fac probleme pentru pensie, desi e mica.

    00
  6. Gandeste-te la viitor, fii (sau fi, cum e moda acuma) prevazator!
    Camionagiu Bank – ca pe roate ;)

    in curand

    00
  7. Eu inca tot nu am incredere in sitemele private de pensii … Dupa ce experiente am avut pana acum in Romania, vis-a-vis de astfel de institutii private care sa-ti administreze banii .. Ex: FNI … NU mai am incredere … Ar trebui pus la punct, sistemul de pensii de la stat, acesta sa fie functional, cum este acum este foarte prost gandit. SI obligatoriu sa dispara acele „pensii de lux” ! Trebuie sa fim realisti … De cati bani ar avea nevoie un pensionar ca sa traiasca decent ? de 600 de milioane de lei vechi ? Nu exista asa ceva ! Orice pensie din Romania nu ar trebui sa depaseasca 50 de milioane (lei vechi) insa nici sa nu fie mai mica de 10 milioane … Aici ar trebui sa fie marja … Minim 1000 RON, maxim 5000 RON.

    00
  8. Interesant cum singurul plan pentru batraneti este cel cu banii. In privinta sanatatii nimeni nu-si face griji. Degeaba ajungi la 60+ ani cu bani daca te tarasti – de multe ori la propriu – prin viata cu pumnul de pastile dupa tine. E aproape la fel de rau ca lipsa banilor. Dar traiasca tigarile, cipsurile, senvisurile, cola/redbull de la automatele din statiile de metrou (hrana corporatistilor) si in general traiasca stilul de viata dezordonat.

    00
  9. Dacă mâine, poimâine murim ?

    00
  10. Lasa ca ne mai ardem de cateva ori si dupa ne invatam minte. Asa e la romani…

    00
  11. Hai ca nu sunt toti la fel! Ca nu ori fi ca cei 99 % care asculta manele! Decat batran pe croaziera si sa-mi clantane proteza mai bine acum la tinerete :) Era o vorba, la tinerete e distractie si n-ai bani… la batranete bani si frectie distractie!

    00
  12. Eu sunt sigur ca voi muri inainte de varsta de pensionare. :D

    00
  13. nu cred ca se mai bazeaza nimeni pe stat…cred ca pur si simplu tinerii au renuntat la visul suav si ud numit: pensie; batranii sunt neputinciosi si invinsi de un sistem tip bruta sau „pumn in gura”.

    00
  14. @Dan, si salariile tot asa sa fie, indiferent de cat de mult si de bine muncesti:
    10 mil minim, 50 maxim, indiferent daca freci menta sau faci operatii pe creier.

    00
  15. cine mai are nevoie de pensie daca in 2040 romanii nu vor depasi varsta de 60 de ani? :))

    00
  16. Poate ca ar fi bine daca s-ar implica si statul mai mult si si-ar educa cetatenii .. na, ca traiesc in australia, va pot spune ca aici se planuieste pensionarea de cand incepi sa lucrezi, pe la 17 ani :) Daca lucrezi in sectorul public dar si in majoritatea companiilor private, beneficiezi de „superannuation”, o chestie foarte utila in care angajatorul iti pune 9% din salariul tau intr-un fond de dezvoltare care este administrat de guvern sau companii afiliate cu guvernul. In plus, ai optiunea sa platesti inca 1% plus „salary sacrifice” ceea ce ar putea ajunge in total la 15% din salariu. La sfarsitul anului, daca anul financiar a mers bine, te poti astepta sa ai o crestere de 10% a fondului – dupa 40 de ani de munca te asteapta o suma de cateva sute de mii de dolari, daca ai avut functii foarte bine platite poti avea chiar milioane :) asta pe langa pensia de la stat si, eventual, o pensie privata :) Ah, si asigurarile de viata, daca ai mai mult de 10 ani cu ei, iti dau cate un bonus din asta :)

    00
  17. Daca protectia sociala nu inseamna nimic in rromania si stim can u inseamna nimic dece sa ne stresam pentru pensie?
    Stiu ca nu e corect dar eu prefer sa nu mai dau nimic statului de drept care nu returneaza decat M..E.
    PRefer sa muncesc, la negru sau pentru cei de afara si sa investesc in diferite chestiuni pe care la un moment dat sa le vand si sa ma mut intr-o tara corecta.
    Oricum planul meu e pentru 10 ani si pana acum m-am tinut de el de vreo doi incoace si incep sa se vada rezultatele.
    Celor care muncesc pentru pensie nu le pot ura decat succesuri si sa-si mai ia un job, si inca unul si inca unul…

    00
  18. S-ar putea ca peste 30 de ani conceptul de pensie sa fie disparut din vocabular daca o sa apucam vremurile acelea.

    00
  19. Cei cinstiti spun:
    Pai si ce poti sa faci ? Incredere nu poti avea in nimeni ..Categoriile au disparut .Sa muncesti 50 de ani nu poti …pentru ca nu ai unde. Bani deoparte nu poti pune pentru ca trebuie sa mananci .

    Cei „ne-cinstiti” spun:
    Se strang banii ….Fac afaceri (cumpar dincolo si dau in chirie )(dau imprumuturi si iau 200% ianapoi) Eh …se strang banii daca ai „cap”

    00
  20. Personal nu recomand nici un fel de asigurare. În plus toate asigurările obligatorii sînt cel mai rău lucru care ni se putea întîmpla. Era corect dacă statul mă lăsa să aleg dacă vreau să cotizez sau nu, faptul că-mi bagă mîna în buzunar este un abuz (legal din păcate). Se ştie că banii de asigurări plătiţi astăzi îi ajută doar pe cei care au cotizat foarte puţin sau cei care ştiu să sugă nişte „fonduri nerambursabile” de la stat.

    00
  21. Pentru cei care „nu mai au incredere” in nimic din tara asta am un sfat: Luptati sau plecati! Nu va mai plangeti. Aia fura? Da, pentru ca noi dormim.
    Totul in tara asta este haotic dar cine se lupta ca sa se schimbe? Pensionarii!? Sindicalistii „nenorociti”? Unde-s tinerii? Ha? Pute la miting? Ne e frica sa nu ne numeasca prietena „comunisti”?

    00
  22. Sunt cativa care comenteaza aici… ori sunt prea tineri, ori sunt prea naivi :)

    00
  23. Conceptul de pensie incepe sa fie o problema mare, dar nu din punctul de vedere pe acer il pui tu- care este specific romanesc. In vest, o data cu cresterea sperantei de viata, pensia devine o problema din alt POV: in trecut unpensionar se astepta sa traiasca 7-10 ani din pensia pentru care a platit 5% din salariu pe o perioada de 20-30 de ani sau pe acolo.
    Dar ce te faci cand pensionarii aia ajung sa traiasca 20-25 de ani din banii aia investiti plus beneficiile pe care le au- tratamente gratuite (in UK) transport gratuit pe migloacele de transport public, etc?
    Ce te faci cand bugetul sistemului de sanatate ( NHS aici) se duce pulii de suflet because o gramada de bosorogi care nu mai contribuie cu nimic au nevoie de proceduri si medicamente din ce in ce mai scumpe, incat sistemul de sanatate ajunge la faliment?

    Da, sistemul de pensii cum a fost original gandit era frumos: sa-i ajutam pe bietii batrani sa nu munceasca chiar pana la moarte si sa aiba cativa ani de liniste dupa pensie.
    In mai toata Europe pensionarii au ajuns o povara din motivele aratate mai sus- a se mentiona ca nu vorbesc despre Romania pentru ca nu traiesc acolo de niste ani buni.

    00
  24. Acuma ca sa fim fair batranii de azi daca daca ar fi avut pensie privata le-ar fi fost si mai rau. Eu din cate imi aduc aminte dobanzile in anii 90 nu prea acopereau inflatia asa ca degeaba ai fi avut zeci de mi de lei (vechi) ca nu ti-ar ajunge nici de o inghetata.

    Solutia mea e sa impart in banii in mai multe locuri: pensie la stat, pensie privata, eventual un cont de economii si probabil mai incolo si ceva investitii imobiliare. Dar cu siguranta n-am degand sa ma bazez doar pe stat.

    00
  25. Cum draq va ganditi la pensionare sau remunerare pt munca voastra in instabilitatea din ro? Solutia simpla ar fi sa nu traiti peste pragul de pensionare. In orice caz guvernul nu va vrea.

    00
  26. Personal cred ca peste 20 de ani sistemul de pensii nici pe departe nu va mai fi la fel cum este in prezent. Probil toti care vor iesi la pensie vor primi o suma de bani lunara „de solidaritate” de exemplu 200 euro, 300 euro, etc, indiferent cu cat au cotizat de’alungul anilor. Asta daca va mai exista termenul de pensie. Daca nu, nimic. Ai iesit la pensie, traiesti din ce ai economisit in viata de muncitor.

    00
  27. Eu tind sa am mai multa incredere in fondul de pensii de stat pentru plata facultativa. Am auzit de prea multe experiente nasoale cu bancile si fondurile private care ba au falimentat, ba au tepuit, incat prefer sa ma bazez tot pe stat, dar nu sa astept mila lui Boc.
    Nu sper ca voi apuca varsta de 63 de ani, dar sa zicem ca imi fac un plan daca voi ajunge pana acolo.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.