Cum aranjăm masa festivă

Fie că e Crăciun, Revelion sau orice altă masă mai specială pe care trebuie să o facem să arate festiv, există câteva reguli care ne vor scuti de neplăceri în timpul desfășurării efective a acesteia.

În primul rând să nu uităm că musafirii se vor hrăni și cu ochii de aceea nu doar mâncarea servită trebuie să arate frumos, ci și felul în care am aranjat masa.

La mesele oficiale se folosesc doar fețe de masă albe, maxim naproanele vor fi colorate, regulile spun că albul trebuie să fie rege la masa regelui. Cum putem presupune lejer că nu veți avea un rege la masa de Revelion, noi putem folosi și fețe de masă colorate, dar să nu uităm că o față de masă curată din pânză e de preferat uneia dintr-o țesătură scumpă, dar cu multe pete, așa cum o farfurie de porțelan fin, ciobită va fi înlocuită cu una din faianță, dar care e încă intactă. În niciun caz nu veți folosi fețe de masă din plastic, chiar dacă imită perfect o țesătură sofisticată. Mama are una de felul asta și ne-o mai pune din când în când pe masă , îi atrag atenția de fiecare dată, dar de la o vreme m-am resemnat. :(

E bine să știm din timp câți musafiri vom avea și să ne asigurăm că avem pentru toți loc la masă. Dacă vor fi și invitați copii, atunci e indicat să le pregătim lor o masă separată, în felul acesta ei se vor simți în largul lor și fără restricțiile impuse de masa adulților, iar voi vă veți putea bucura de conversația celor de vârsta voastră fără să fie nevoie să atrageți din două în doua minute atenția copiilor, nemulțumiți de bunele maniere ale acestora. Bineînțeles că vom avea grijă ca masa copiilor să fie supravegheată în permanență, chiar și de la distanță, de un adult.

Spațiul necesar pentru fiecare om la masă trebuie să fie de cel puțin 50 cm, așa că nu îngrămădiți scaunele.

Aranjarea farfuriilor și a tacâmurilor la masă se face diferit în funcție de ce feluri de mâncare urmează a fi servite. Fiecare farfurie va fi dublată de o alta care se așează dedesubt, pentru serviciu, și care e utilizată doar pentru a pune pe ea farfuria din care mâncăm.

O masă festivă se prezintă de obicei astfel:

  • farfuria pentru primul fel se așează deasupra farfuriei de serviciu, iar pe ea se pune șervețelul frumos împăturit;
  • chiflele sau feliile de pâine se pun în doua-trei coșulețe speciale repartizate de-a lungul mesei;
  • locul furculițelor este la stânga farfuriei, aliniate de la stânga la dreapta în ordinea utilizării lor, cu dinții în sus;
  • la dreapta se pun cuțitele cu partea tăioasă spre farfurie, tot în ordinea utilizării;
  • nu se așează alături mai mult de trei cuțite și trei furculițe. Dacă totuși sunt necesare mai multe, restul vor fi puse pe un bufet la îndemână;
  • în fața farfuriilor, spre dreapta este locul paharelor. Trei pahare sunt obligatorii, de aperitiv, de vin și de apă. Ideal este ca ele să facă parte din același set. Atunci când se debarasează masa nu se bagă niciodată, dar niciodată, degetele în pahare; Dacă spațiul vă permite, încercați să serviți băuturile aperitive înainte de masă într-o altă încăpere.
  • în fața farfuriilor spre stânga, dacă locul o permite se va așeza farfuria de desert.

În afară de farfurii, pahare, tacâmuri și pâine, pentru a da un aer festiv mesei și întregii încăperi, e foarte bine dacă pe masă vor avea loc, fără să încurce buna desfășurare a mesei, unul sau două aranjamente florale.

Nu uitați ca încăperea în care este așezată masa trebuie să fie aerisită, curată și bine iluminată.

Acum că îi avem pe toți confortabil așezați la masă, fiecare având în față farfuriile și tacâmurile necesare, servirea mesei poate începe. N-ați uitat să gătiți, asa-i? :)

Sărbători frumoase vă doresc, cu mese bogate și apetisante!

 

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

2 comentarii

  1. Ai uitat ceva, sa ne inviti la masa ta :) F bun articolul, recomand!

    00
  2. @Nicolae Popa- sunteti bineveniti! :)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile