Cum ar trebui să fie construcțiile, scutite de taxe sau nu?

Una dintre propunerile vehiculate la un moment dat prin spațiul public este să reducă din facilitățile fiscale oferite sectorului construcțiilor, care, de la 1 decembrie 2018, este unul răsfățat. Partea bună e că s-a redus munca la negru, au apărut mai mulți angajați în economie, au apărut bani albi și așa mai departe.

Scopul final e două: prețul locuințelor și toate locurile de muncă din acest sector, că nu doar muncitorii de pe șantiere sunt angajați în acest sector, ci și furnizorii și furnizorii furnizorilor. Jumătate de milion de oameni și familiile lor.

Eh, dacă de IT nu putem să ne atingem, că suntem toți în IT aici, și refuzăm din start, construcțiile cum ar trebui să fie? Lăsate libere sau ajutate? Ar trebui biciul pus la Holcim pentru aranjat prețurile sau lăsată piața să își stabilească singură regulile?

Pentru că întrebarea următoare este “pot românii cumpăra case construite după reguli”? Acum se construiește haotic, nu există sistematizare, nu există spații pentru parcuri sau străzi sau școli, dar prețurile sunt mici și reflectă fix mizeria, pereții strâmbi, noroiul și graba.

Pe de altă parte, când vedem și noi un ISC cu mai mulți angajați și mai multe controale?

imobiliare-2019-10

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

47 comentarii

  1. Fiscalitatea redusa pe IT și construcții ar trebui sa fie regula, nu excepția.

    00
    • eu sunt din aia care doreste aceasi fiscalitate pentru toti. ce se intampla in IT e o prostie.
      deasemnea nu vreau pensii speciale, toti sa aiba pensie in functie de contributie
      deasemenea fara gratuitati exceptie pensionarii saraci si persoanele cu handicap.
      gata cu prostiile astea de tip socialist, fiscalitate redusa pt IT, subventie la caldura, vouchere de vacanta,vouchere de orice sau gratuitate pentru elevi si studenti sa mearga cu cfr de parca angajatii de la cfr fac voluntariat si trenu merge cu aer.

      00
    • Si totusi, de ce fiscalitate redusa pe IT? Eu sunt programator, deci beneficiez de ea, dar totusi ma intreb… de ce in IT si nu la… doctori de exemplu? Sau profesori?

      00
    • sau instalatori,electricieni ?

      00
    • @Jollyca: Cand ai fost ultima data la un cabinet medical particular si ti s-a acordat bon fiscal la plecare? Se scutesc ei fara jena

      00
    • Totul ar trebui scutit de taxe, nu doar construcțiile

      00
    • @jollyca, din cate stiu eu, o parte din argumentele pentru reducerea de impozit erau:
      – statul nu trebuie sa investeasca in infrastructura pentru a se dezvolta industria de it
      – companiile erau stimulate sa vina sa-si deschida sedii in ro (asta deja poate ca nu ar mai fi acum un argument valid)

      00
    • @jollyca – Ai avea aceeasi parere daca brutul ti-ar ramane neschimbat? Chiar daca tu ti-ai negociat net-ul (asa cum se practica in RO)?

      00
    • @jollyca
      Sunt in aceeasi situatie si sunt de acord, cât timp medicii nu mai pleacă cu zeci de milioane in plicuri zilnic acasă (in special chirurgii) şi te ignoră dacă nu plăteşti.
      Tu ai primit vreo şpagă vreodată ca programator?

      Sau nu trebuie să decartăm la doamna” ori să trimitem copiii la profesori la meditaţii la anumiţi, altfel iau notă mică la clasă.

      Totodata avem printre cele mai mari impozite pe salarii din UE, bani cu care nu se face nimic.
      Imi doresc ca toţi să fim trataţi la fel dpdv fiscal, dar acum unii sunt mai egali decât alţii.

      00
    • Si cu toata fiscalitatea redusa inca se practica la greu de angajator plata 70-80% din salar pe PFA cu norma de venit, pentru a reduce si mai mult cheltuieliile. Reintroducerea impozitului nu ar face decat sa forteze angajatorii sa caute inginerii fiscale, pentru ca nevoia de pe piata de IT e mare, asa ca pe cei buni ii atragi doar cu salarii mari.

      00
    • sunt pro fiscalitate redusa la IT, multe tari vecine noua au fiscalitate redusa la IT. Avand in vedere ca cei din IT pot lucra remote, se pot angaja usor in aceste tari, platesc taxele pt acele tari, o asigurare privata si au cam terminat cu plata taxelor in Romania.

      00
  2. „prețurile sunt mici și reflectă fix mizeria, pereții strâmbi, noroiul și graba”- nu am înțeles cine acceptă aceste condiții.
    “pot românii cumpăra case construite după reguli”-cine trebuie să se asigure că se respectă regulile?
    Cine aprobă PUZ-uri, PUG-uri?

    00
  3. Induci ideea ca o constructie dupa reguli ar fi mai scumpa deci ar creste preturile finale pe piatat.
    Realitatea este ca sunt putini dezvoltatori care privesc constructiile care un business pe termen lung. Constructiile sunt privite ca si tunuri. Dai unu acum si dispari. Din acest motiv, maximizarea profitului prin orice metoda este regula. La acest lucru se adauga si reaua credinta – lasa ce merge si-ashea…

    Eu am cumparat casa in care stau ( nu am construit-o eu) si dupa ce m-am mutat am descoperit o serie intreaga de lucruri facute prost si care, facute cum trebuie, nu ar fi costat nimic in plus. Dar , la momentul constructiei, toata lumea se grabea sa construiasca si sa vanda – nu mai era nimeni atent la detalii…

    00
    • „Eu am cumparat casa in care stau ( nu am construit-o eu) si dupa ce m-am mutat am descoperit o serie intreaga de lucruri facute prost”. -> Aici, e in principal vina ta, ca nu ai verificat cum trebuie.

      00
    • La momentul cumpărării nimeni nu s-a gîndit să citească contractul și să solicite ca în contract să fie prevăzute condițiile dorite de proprietar.
      Ba, ar fi costat în plus, că doar de-aia nu sînt executate corect.

      00
    • Bine – voi nu stiti cum se cumparu case acum 15 ani… Casa pe care am cumparat-o eu – a fost aleasa din peste 100 de vizionari. Unele probleme le vezi – altele le afli ulterior. Contractele erau facute asa cum se faceau acum 15 ani ( pentru cine a uitat – si bancile aveau alte contracte acum 15 ani). Incetati sa va mai dati cu parerea pe lucruri pe care nu le cunoasteti :)

      00
  4. ce legatura au facilitățile fiscale cu faptul ca nu există sistematizare, nu există spații pentru parcuri sau străzi sau școli?

    Nu vor mai avea bani de spagi constructorii?
    Nu se fac controale, baronetii fara proiect imobilar sunt aia fraieri, oare de ce nu se fac controale?

    00
  5. ‘ratzi ai dreaq de comunisti cu exceptiile voastre – „noi vrem egalitate, dar nu pentru catzei” ! :(

    00
  6. Exista o impresie gresita despre ISC, un fel de politie, echipa SWAT a constructiilor din Romania.

    Adevarul e asa:
    ISC te cauta la acte, sa ai maldarul de acte in regula, sa ai diriginte de santier etc.

    Cel care teoretic „garanteaza”ca lucrurile sunt facut bine, cf proiectului, este dirigintele de santier.

    Problema este ca responsabilitatea dirigintelui este foarte greu de dovedit, mai ales dupa ce s-a turnat betonul si s-a tencuit.

    A, ca apar in 10 -15 ani crapaturi preiculoase sau se duce dracu la un cutremur, nu va fi nimeni de vina.
    Firma de constuctii e de multa vreme inchisa (a ami avut 10 firme intre timp), dirigintele e mort, iar planurile nu se mai gasesc.

    Eu sfatuiesc pe oricine sa isi faca singur casa, adica de la 0, cu o firma.
    Sa isi ia diriginde bun de santier, sa fie sigur ca iese precum e pe hartie.

    Nu trebuie sa stai non-stop pe santier, o casa se ridica in un an, si se termina in doi ani, dar tine o viata.

    00
  7. Regulile exista si sunt mai multe si mai stufoase decat ar fi cazul.
    Dar faptul ca ele sunt incalcate la greu se datoreaza coruptiei si incompetentei di administratiile publice, cele care ar trebui sa le respecte si sa le aplice.
    De ce credeti ca aproape toti politicienii au luptat din greu in ultimii ani pentru disparitia notiunii de „abuz in serviciu”?!?

    00
  8. „mai” legale, pentru început.

    00
  9. Problema este complexa si prezinta umflaturi. Teoretic trebuie sa ai legi si regulamente simple si foarte clare proiectare executie receptie , cei care controleaza pe fiecare palier sa aiba putere de aplicare control/ amenzi si cat mai putine interpretari blocaje in justitie, controlorii sa fie cat mai putin coruptibili deci riscul sa faci puscarie sa fie mare pentru o spaga mica medie mare de oricare parte a banului esti. Si asa ajungi la cei care fac legile si numesc oamenii in toate departamentele de control. Te invarti in cerc.

    00
  10. trebuie sa ne hotaram ce vrem ca societate.

    locuinte ieftine si proaste pt toata lumea = relaxam regulile
    locuinte bune si putine pentru cei care isi permit = inasprim regulile => romanul de rand trebuie sa stea cu chirie

    similar, problema traficului rutier

    vrem sa ne deplasam = relaxam regulile, trecem pe rosu, fluidizam etc. in stil bangladesh
    sau
    respectam regulile la strictete = trafic blocat in prima faza, 80% din populatie cu carnetul suspendat in a doua faza

    concluzia, nu poti aplica legi unui popor care are in sange sa nu le respecte
    pentru ca ar fi colaps total in sistem. e ca si cum ai dori sa amendezi sau sa bagi la inchisoare 50% din romani. de fapt cred ca 95% din romani incalca cel putin o lege cumva.

    trebuie treptat, in cateva generatii

    00
  11. Prețuri mici??? Raportate la ce??? Profiturile așa numiților dezvoltatori sunt de cel puțin 50% per apartament, practic ei construiesc cu banii de un apartament 2.

    00
    • „…practic ei construiesc cu banii de un apartament 2.”

      100%
      daca baga 30k in constructie si vand cu 60k profitul e de 30k deci dublu, adica 100%.

      00
    • Câștigul in rezidentiale e 20%. Locații normale, apartamente încadrabile in prima casa, terenuri evaluate la costul actual, construite corect. 20% in 2 ani nu e o „tun”. E o afacere corecta. Se castiga mult mai mult cand ai teren si lucrezi cu banca. Banca da 60%. Eu am teren 20 bani, pun 20 bani cash la ăștia 40 imi da banca 60 bani. Vand cu 20 % adică cu 1.20 lei. Dau 63 la banca, recuperez 20 val terenului. Rămân cu 17 bani pt cei 20 bani avuți cash. Asta e câștigul, tunul, dar răspund de 120 lei și gajez cu tot ce am si tot ce urmează să fac ca sa-mi dea banca 60. Si aici e riscul. Dar overall adaosul e 20%. Câștigul real e cand iau bani de la banca cu 5% dobânda. Si ii iau pe masura ce construiesc.

      00
  12. intrebarea e de fapt, ca tara, ce domenii vrem sa stimulam? si de ce?

    00
  13. Până la ISC, ar trebui să iasă pe teren și primăriile care, prin tolerarea construcțiilor la negru, sunt văduvite de taxele aferente bugetelor locale.
    Cărăm apă cu ciurul dacă relaxăm fiscalitatea și în același timp tolerăm evaziunea fiscală.

    00
  14. in mod normal nici un domeniu nu ar trebui scutit. toate la fel. DAR! tinand cont ca economia nu este o poza pe perete, eterna si imuabila, ci un film extrem de complex si evolueaza cand in sus cand in jos in functie de sectoarele care sunt in avant sau in recesiune din diverse motive, pentru a pastra o situatie pozitiva pentru toti cetatenii sectoarele aflate in recesiune ar trebui stimulate prin masuri care sa compenseze exact motivele scaderii iar sectoarele aflate in avant sa fie taxate un pic in plus pe la colturile alea rotunjite excesiv.

    aceste masuri potrivite ar trebui luate la momentul oportun de catre un guvern competent si bine intentionat. din pacate ale noastre pica cu brio la ambele cerinte asa ca in loc de situatia aia pozitiva pentru toti cetatenii avem o mare muie. nu pentru toti cetatenii, doar pentru cei care nu au legatura cu guvernele. alea incompetente si corupte.

    00
  15. Nu exista apartamente de 100.000 de euro in alte capitale europene aflate in plina dezvoltare.
    La Londra e 1 milion ceva in zona 3-4.

    Este corect insa ca primariile ar trebui sa aiba nu plan de dezvoltare pe baza caruia sa dea autorizatii.

    00
    • Londra este o capitala dezvolatata, tu o compari cu Bucurestiul? 100k este mult pentru haosul, poluarea, traficul si jegul din orasul ala.

      00
  16. Parerea mea e ca orice persoana/firma care aduce bani in tara sa fie scutita de impozit, cei care fac afaceri interne sa fie impozitati standard si cine trimite bani in afara sa fie taxat dublu impozitului de baza.

    00
  17. Am o idee care nu imi da liniste.
    De ce nu asociaza de ex 8-12 persoane(familii) si isi cumpara un teren, un proiect si contracteaza o firma sa le construiasca un bloc cu 2+1 etaje?
    Ar iesi la 1/2 din pret probabil si ulterior chiar de se cearta cu vecinii pot vinde la pret dublu.
    Daca 8 sau 12 nu, vreo 4 pt o vila cu 4 apartamente nu cred ca e imposibil.

    00
    • Cum asociezi 8-12 familii in Ro? Nu avem notiunea de comunitate in oras.

      00
    • Economia medie a unei familii din Romanistan este de 420 lei/luna, atat se economiseste in medie. Dupa 3 ani de stat impreuna cu soacra cu nervi si stres vajnica familie strange 3000 de euro. Dupa aia cauta infrigurata o prima casa in porumb pt ca de atat au avans. Ap in porumb e cam in jur de 55k, un ap mic de 50-55 mp. Ca sa il faca 12 familii le trebuie 20k-30k de euro/familie ? De unde fratelo ? :)

      00
    • Sunt atatea tensiuni pe un santier incat apar certuri si in cadrul unei familii, dar sa mai fie si altii implicati. De ex ce faci cand apare o depasire a bugetului cu 20% si una dintre familii nu are de unde sa scoata banii? (nu zice ca de la finisajele interne, ca alea si le face fiecare separat, nu se baga in proiectul comun).

      00
    • de când nu ai fost la o sedinta de asociatie de locatari?

      00
    • ce mai buna gluma :)
      ai mei stau intr-o casa cu inca o familie.
      2 etj, aia stau la parter.
      oferta pt acoperis a fost undeva intre 12-15000 lei, nu mai retin exact, oricum nu e o suma bomba
      2 ani a durat sa se puna de acord cotele parte :) si tu vrei 10 familii sa faca un bloc :)))))

      00
  18. Exista sistematizare desi de multe ori nu se vede. Sa zicem ca am 10 hectare de porumb langa Brasov. Devin mare investitor imobiliar si incep dezvoltarea proiectului „Vraja marii Residence”. Vine arhitectul, face proiectul. In proiect sunt obligat din cele 10ha eu sa cedez spatiu pt drumuri, parc, scoala, parcari, etc pe langa blocurile ce le construiesc. Exista lege cand faci PUZ si esti obligat. Mi se accepta PUZ-ul de catre primarie dupe ce imping si promit apartamente in stanga si dreapta. :) Asta stii ce inseamna ? Ca eu am terenuri pe care construiesc sau vand la altii sa construiasca si terenuri pe care statul face scoli, parcuri, drumuri, pule, maturi. Apoi apar blocuri prin porumb cu 1000-1200 euro mp. :) Acolo vezi ? O sa fie un magazin unde e salcia mare dupa balta verde. :D Apoi astepti statul sa iti faca restul.

    00
  19. Scriau mai sus unii ca se vinde cu marje de 100% in imobiliare… calculul facut de „pareristi” e in felul urmator: se vinde la 1500/mp, ei construiesc cu 500/mp, sa punem un 250 pe teren si gata, profit dublu. Pe langa faptul ca e o confuzie generalizata legata de costul de constructie care e pe mp construit, dezvolatatorul calculand pretul apartamentelor la mp util (care e undeva cu 25% mai putin, depinde de proiect), se ignora complet costurile privind achizitia terenului/vanzarea apartamentelor, proiect, etc. Propun sa facem un mic execitiu:

    Sa cautam un teren cu un puz sau autorizatie pentru un bloc cu x apartamente. Credeti ca vanzatorul terenului lasa pe masa milioane de euro? El calculeaza la sange eventualul profit care se poate obtine, scade din suma aceea 10-15% si incearca sa vanda terenul, incasand banii acum, fara sa mai investeasca. Tu ca si constructor trebuie sa eficientizezi la maxim procesul de constructie, sperand ca preturile la apartamente sa creasca pana in momentul finalizarii (aici vorbim de proiecte serioase, nu de tepari care nu fac drumuri de acces,nu leaga imobilul la utilitati samd), sa merite toata bataia de cap si riscul foarte mare pe care ti-l asumi.

    Sa nu vorbim de faptul ca dupa ce platesti terenul poti astepta luni sau chiar ani pana obtii autorizatia, perioada in care ai banii blocati. Deci un 15-20% pe an eu zic ca e un randament mai aproape de realitate in imobiliare, ceea ce nu este mult tinand cont de faptul ca un index cum ar fi S&P500 ofera randamente intre 5 si 10% pe an fara mari riscuri si bataie de cap.

    00
    • In oradea primaria a vandut mp cu 7 euro cu conditia de a se construi blocuri… ridicatul unei case costa 450-500 euro/mp la constructor dar fiind bloc sa zicem ca e 500 mp construit. Ia vezi, gasesti apartament la 800 euro mp? Eu nu am gasit. Toate sar de mia de euro si altele chiar de 1500+loc de parcare…

      00
  20. in general orice privilegiu (si scutirea de taxe e un privilegiu) duce mai devreme sau mai tarziu la dezechilibre. legat strict de sectorul constructiilor cu toate scutirile de taxe incepem sa importam din greu pakistanezi, nepalezi si vietnamezi. asa ca fara privilegii, nici in constructii nici in IT nici in politie!
    mai problematic cu sectorul constructiilor este ca produsele finite sunt in general bunuri cu pret mare si foarte mare, multe din ele achizitionate pe credit si de accea aceste masuri de interventie a statului in sectorul constructiilor (inclusiv prin masuri gen prima casa) au repercusiuni mari.
    pe de alta parte masurile astea au favorizat in special marii antreprenori din domeniu. E cam nasol ca statul sprijina din toate mijloacele „dezvoltatorii” de „rezidentiale” (=geambasi) si mai putin cei axati pe casele unifamiliale.

    00
  21. „Scopul final e doua” zgarie urechea interna compusa din melc si ciocanel!

    00
  22. constructiile sunt una, veniturile salariatilor care le ridica sunt alta.
    problema este daca taxam munca sau consumul/averea!
    la taxarea muncii suntem zmei, la taxarea imobiliarelor ”pe persoana fizica” suntem foarte ”timizi”. pentru ca politicienii sunt mari proprietari imobiliari.

    00
  23. Se construieste mult mai calitativ comparat cu ce era acum 10 ani. Problema e birocratia. Cumperi teren si astepti 1-2 ani autorizatiile, te apuci de construit, termini si incep spagile chiar daca ai facut totul corect, apoi mai astepti de la cateva luni pana la aproape 2 ani sa ai utilitatile conectate. Credite bancare pentru constructori de la bancile din Romania nu se mai dau. Dureaza vreo 3 ani tot procesul de construire. De multe ori constructorul trebuie sa aduca utilitatile pe proprietatea lui si sa fie dimensionate pentru viitorii vecini care nu trebuie sa participe la costurile initiale.
    Exista tepari din vina clientilor, gigel de cand ai firma ? la o cautare online se poate verifica repede, dar e mai usor sa rupi FB in doua. Apoi sunt clienti pentru care conteaza doar pretul, dupa ce se muta si mai baga 7-15000 euro in renovare isi dau seama ce greseala au facut.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile