Cum am ajuns aici

Nu mi-au plăcut niciodată matematica şi fizica. De aceea, sunt puţin frustrat de incapacitatea de a memora termeni tehnici în legatura cu fotografia. Am tot căutat siteuri care să explice, ca la proşti, cu exemple foto, cum se setează una alta. Acum citesc nişte cărţi pe tema asta şi sper să îmi intre mai bine în cap. După care mă voi apuca eu de făcut acel site pe care îl caut acum.

Pentru că aşa am acţionat până acum. Aşa m-am apucat de făcut tutoriale de photoshop, aşa m-am apucat de capturat videoclipuri, făcut forumuri sau bloguri. Nu există? Hai să învăţăm cum se face şi apoi facem noi.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

25 comentarii

  1. Exista 123di.com. E un ghid super-complet cu exemple cu tot ce vrei ajuns la versiunea 6. Are peste 1000 pagini, vezi cuprinsul complet la ei pe sait la sectiunea Table of Contents

    00
  2. Sunt cateva siteuri … si nu e prea greu adica pentru fotografie nu iti trebuie matematica ci doar sa stii cum sta treaba… sunt o groaza de siteuri cu tutoriale/cursuri video despre fotografie… le gasesti pe google ;)

    00
  3. intradevar sunt multe dar foarte multe sunt eronate . din punctul meu de vedere

    00
  4. Nici eu nu am înţeles de ce articolele pe care le citeam ce legătură aveau cu fizica deşi ei explicau cu grafice de funcţii totul.

    Deşi neeconomic şi greoi când vrei să scoţi nişte poze rapid să ştii că nu strică să tragi în RAW mereu.

    Ai la postprocesare o marjă de +/- 1 EV care te poate ajuta să salvezi poze uşor sub/supra expuse sau cu balansul de alb greşit.

    Aş putea să ofer mai multe detalii din experienţa mea de hobby-ist dacă eşti mai explicit în legătură cu ce vrei să afli :)

    00
  5. pe wiki nimic ?

    00
  6. in principiu asa e; siteuri exista dar sunt prea multe si in prea multe limbi (nu ca as avea ceva impotriva limbilor)
    daca te apuci cu adevarat, eu iti trimit tot ce am colectat de-a lungul vremii in franceza
    si mie mi s-a parut greu si-s inginer, adica fizica, mate, limbi … orice (exclus minorele si gayii)

    00
  7. Recomand si eu, tuturor celor interesati, 123di.com (vezi comentariul lui Bogdan). E interactiv, e explicat bine, navigarea e intuitiva. Daca tin bine minte fiecare pagina are 3 nivele progresive pentru afisarea informatiilor, astfel daca ai nevoie de detalii generale despre un anumit lucru, alegi nivelul 1, pentru informatii exhaustive alegi ultimu nivel. Simplu.

    00
  8. Nu am cautat de o vreme material de acest gen, dar tin minte ca ProBlogger avea un site bunicel in legatura cu asta. DigitalPhotographySchool sau ceva de genul, era la el in blogroll.

    00
  9. vorbim acum de 123di si facem abstractie de 49.95 usd varianta simpla sau facem referire la tutoriale free ? ca io-s un pic pierdut …

    00
  10. Nu prea ai ce memora in legatura cu fotografia. Daca intelegi ISO, apertura, shutter speed si cum fiecare influenteaza rezultatul final atunci nu cred ca vei avea alte probleme.. Putina teorie ar fi la numeroasele lentile out there insa si asta se rezolva rapid cu niste lectura. Eu cred ca oricine, mai ales tu, se poate documenta amanuntit cu privire la acest domeniu. Insa, din experienta iti zic, cel mai bine inveti prin trial and error. Din cate stiu ai un canon 450D ( sau 400 D ) si ti-ai schimbat lentila aia standard. Incearca si tu diferite aperturi, compara rezultatul la rece, vezi cam care-ti place mai mult si work from there. Personal, imi place sa folosesc o apertura cat mai mare si o lentila de 85 mm. La f 1.8 sau 1.4 pe 85 de mm iti ies niste portrete dementiale.

    Oricum, abia astept acel site de care zici. :D

    00
  11. foarte buna ideea,eventual si cu exemple cu tot daca se poate…

    00
  12. subscriu, de la cap la coada :))

    00
  13. imi plac oamenii cu initiativa….ca idei avem cam toti…initiativa ne lipseste insa

    00
  14. E cu poze, ca la proşti.

    00
  15. practice, practice, practice…. si uita tutorialele sau cartile. joaca-te mult timp cu aparatul si asa vei invata. parerea mea (si experienta mea personala dupa ceva ani de fotografii)

    00
  16. Daca nu te descurci din tutoriale de ce nu rogi pe cineva sa-ti arate la modul practic?

    00
  17. Eu am inceput cu classroomul de la morguefile (de departe cel mai ok tutorial online pe compozitie) iar apoi am facut un scurt curs de fotografie pentru ca a ulterior minunata mea cariera sa se incununeze cu doi ani de pauza. Adevarul e ca daca n-ai timp sa testezi constant tot ce inveti e cam greu. Evident, poti oricand face un site de tip zoso’s dreams sau ceva gayutz in care sa pui poze cu close-upuri de mese si dulapuri si sa urli la toata lumea ca nu pricepe arta (cum fac 90% din ”fotografii” romani online)

    00
  18. Cred că te complici cu Photoshop, dacă-l vrei doar pentru fotografie (dacă nu, nu :-) ) Lightroom, de la Adobe, e dedicat procesării de imagine digitală, e perfect intuitiv şi e mult mai simplu de folosit.

    Cât despre tehnică – ia-o încetişor şi, primul pas, nu mai fotografia pe automat, asta o să-ţi dea de gândit de fiecare dată când declanşezi.

    Dup-aia fotografiază mult şi încearcă să înţelegi care-i diferenţa între ce voiai şi ce ai obţinut. S-ar putea să nu ai „scânteia” (eu n-o am sigur) dar o să ajungi repede la un nivel cel puţin onorabil .

    00
  19. Si fotografia asta nu e facuta pentru toti…;)

    00
  20. Explica toate bazele in cuvinte simple si cu exemple

    https://photography.tutsplus.com/tutorials/photography-kick-start-guide-how-your-camera-works–photo-137

    Linkuri interesante la inceputul articolului spre explicatii despre cum sa faci fotografii de calatorie, portrete si HDR

    Sper ca sunt de ajutor.

    00
  21. Arunca un ochi pe

    00
  22. Mi-am adus aminte de postul asta al tau. Poate te ajuta cu ceva: https://photography.tutsplus.com/

    N-am tangenta cu fotografia, deci nu pot sa-mi fac o parere, dar stiu ca alte site-uri de tutoriale din familia lor mie mi-au fost si inca imi sunt de folos.

    00
  23. Evident, cel mai simplu e sa gasesti pe careva cu neuroni sa explice. Sunt o serie de fenomene fizice care se desfasoara in acelasi timp si doar din tutoriale iti ia mult sa le coroborezi pe toate.
    Sunt destule persoane care pot explica destule (tre sa apari la o bere doar).
    Un alt pas important ar fi sa iei sa studiezi cat poti de mult manualul de la Canon-uri, e facut de profesionisti si se si pricep la… cuvinte.

    00
  24. That’s the spirit, intotdeauna am vrut sa fac ce faci tu. O bila alba.

    00