Cum alegi un laptop pentru copilul tău

Sunt destui părinți care acum realizează că nu are ăla micul pe ce să învețe și are nevoie de un laptop. Sunt aici să ajut. Iată la ce trebuie să vă uitați când vreți laptopuri ieftine:

  1. procesor minim i3. da, sunt în continuare relicve Core2Duo de vânzare, fiți vigilenți. dacă aveți bani de i5, și mai bine.
  2. RAM minim 8Gb. da, sunt în continuare laptopuri de vânzare cu 4GB, sunt groaznic de folosit. problema e că unul cu 4Gb costă 1.800 lei, iar cel cu 8Gb costă 2.700 lei (în timp ce un stick de 4Gb de RAM cumpărat separat costă 100 lei, dar trebuie să știți să îl instalați)(se găsesc ghiduri pe net pentru orice model, aveți nevoie doar de o șurubelniță subțire).
  3. tastatură normală. fugiți de tastaturile înghesuite sau cu taste prea mici, o să-și blesteme zilele.
  4. un maus normal, cu fir, e 30 lei. da, laptopul are trackpad, dar mausul e mult mai bun.
  5. ecran mat sau anti glare. am arătat aici diferența.
  6. spațiul de stocare nu mai e o problemă de mult, dar în loc e 2Tb spațiu mai bine un SSD de 256.

Best buy, după mine, e HP. Am unul de mulți ani, l-am luat cu 4GB Ram, i-am mai pus 4, merge ca focul pentru tot ce are nevoie și soția, și copilul. Aveți aici criteriile după care m-aș uita dacă ar fi să îmi iau azi ceva.

Dacă nu vreți sau nu aveți 2.500 lei, am luat un PC și un laptop acum niște ani de la Citgroup, merg și acum foarte bine, îi recomand, un HP cinstit e 1.530 lei.

notebook-laptop

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

154 comentarii

  1. HP sau Lenovo sunt excelente pt asta. Recomand T440/T450 in aceleasi configuratii descrise mai sus. Si sunt mai ieftine decat citgroup daca dai un search pe google.

    00
    • Deci omul zice de copil…

      Tu recomanzi Ultrabook destinat segmentului business de la 1500€ în sus…

    • Na, poate are copilul vreo afacere, combinație, ceva acolo sa mai scoată un ban de scos gagica la 5gang movie.

      00
    • @Znuff – T440/T450 se mai gasesc doar second-hand . La sub 1000 lei gasesti ceva chiar ok.

      00
    • @Znuff daca ala e ultrabook – atunci Lenovo X1 Carbon seria X ce mai e? Pe bune acum? Stii macar despre ce se discuta?
      @Constantin – exact, le gasesti la firmele astea gen CitGrup care vand refurbished/second la preturi mai competitive decat CitGrup.

      00
    • @mario: nu toti copiii sunt investitori in imobiliare ca al lui `Chirica de la Iasi.
      @Ciupanezu: iti zic eu ce e – un laptop scump si de cacat, si vorbesc in cunostinta de cauza. imi blestem zilele cu el. mai am un macbook pro mid2014 si nu exista termen de comparatie. degeaba are lenovo 4k daca windows nu face fata si blureaza elemente din ferestre, scaleaza aiurea, trackpadul nu poate fi folosit deoarece cand tu muti cursorul el crede ca vrei sa dai drag si cate si mai cate. de evitat, in ciuda specificatiilor top (16 gb ram, 1tb ssd, video dedicat, i7, sasiu de carbon – e mai usor decat macul, dar e dintr-un plastic aiurea, mat, pe care raman urme).

      00
    • @Znuff – greseala mea! Pe timpul lui a fost, intr-adevar si 1500EUR.

      00
    • Ultima generatie din seria T4xx va fi tot timpul 1500EU + insa T450 e generatia 2015. Astea se gasesc pe la 1000 de lei in configuratii bune, cu procesoare i5. Cu 500 de lei in plus poti prinde chiar si un t470. Sunt foarte bune, foarte fiabile, rezistente, usor de umblat in ele si facute sa te tina o viata.

      00
    • @Ciupanezul muie citgroup cu prețurile lor fără TVA. Până la urmă faci recomandări pentru părinți & copii sau pentru bișnițarii obișnuiți să cumpere din Metro?

      00
    • Nu as recomanda un ultrabook pentru copii sa-si faca temele. As lua oricand un laptop de 15 sau chiar 17 inch daca se poate.
      Pe termen lung diferenta in dimensiunea ecranului este importanta.

      00
  2. Poate ar fi bine sa se intereseze daca are doua sloturi pt RAM daca recomanzi upgrade ul. Sunt multe laptopuri din categoria consumer cu un singur slot. Dar aia e configurația minima exact cum ai zis, nu mai jos de i3 sau ryzen 3, 8 GB, SSD 256 GB.

    00
    • @maxp

      Are bicicleta, trotineta : din aia cu 2 roti pe fata si una pe stape, si trotineta ( sau cum se cheama, cea cu 2 roti).

      Si vara, sta mai mult pe afara; bine exceptand situatia de fata.

      Poate m-am exprimat si eu putin gresit: cand sta in casa si sta la un ecran, sta la laptop. Nu prea il mai intereseaza telefonul.

      In rest, da are program de 2-3 ore pe zi la laptop. Ideea mea e ca prefer sa stea la laptop decat cu nasul in tableta/telefon. Pt ca sta mai comod, mai corect si la o distanta mai mare fata de ecran.

      00
  3. De la ce varsta are copilul nevoie de laptop?

    00
  4. ce imi recomanzi la un 10-12 mii euro?

    00
  5. Aceleasi criterii le-am avut si eu cand am recomandat saptamana aceasta un laptop: I5, SSD, 8 G de RAM, HP. Am vazut ca era in cele din lista pusa de tine.

    00
  6. Daca nu gaming, macar compatibil cu Geforce Now, pentru la vara.

    00
    • Toate sunt compatibile cu geforce now acum…trebe doar net decent.

      00
    • „nu îi iau puternic, că se joacă pe el” https://bash.zoso.ro/7679

    • @Romeo

      SYSTEM REQUIREMENTS

      WINDOWS PC

      A 64-bit version of Windows 7, or newer, is required. Please note we do not support 32-bit versions of Windows.

      INTERNET REQUIREMENTS

      GeForce NOW requires at least 15Mbps for 720p at 60fps and 25 Mbps for 1080p at 60fps.
      You’ll need to use a hardwired Ethernet connection or 5GHz wireless router.

      KEYBOARDS AND MICE

      Most built-in or USB keyboards work fine.
      We recommend a USB gaming mouse for PC and Mac. Logitech and Razer offer many different options.

      GAMEPADS

      Sony DualShock 4 controllers (USB wired and Bluetooth)Logitech Gamepad F310/F510/F710Note: you must change the controller to work in (Direct input mode)Note: The nano-receiver must be connected to a USB port that delivers enough power, such as a powered USB hub or an iMac/MacBook USB port.Microsoft Xbox 360 and Xbox One controllers (USB wired)

      PC HARDWARE REQUIREMENTS

      Dual core x86-64 CPU with 2.0GHz or faster4GB of system memoryGPU that at least supports DirectX 11
      NVIDIA GeForce 600 series or newerIf you are using a GTX 800m series, please read this Knowledge base article http://nvidia.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/4633
      AMD Radeon HD 3000 series or newerIntel HD Graphics 2000 series or newer

      00
    • Dual core si Intel HD 2000….Atat!!!

      00
  7. Numa zic, nu mă laud. Fiu-meu si-a ales și luat singur laptopul, ceva HP cu I7. Roz.

    “Bă ficior, numa’ roz mai este? Nu-i cam gheiiș?”
    “Tată, ii cu 400 de lei mai ieftin, de banii ăia îmi iau și dock.”

    00
  8. OT: Se pare ca cei de la tefal s-au mai deșteptat nitel https://m.youtube.com/watch?v=5FzFm99nIEQ

    00
  9. Cumva pe langa – vreau sa cumpar o tableta de 10 inch pt cineva la 65 de ani pt fb si eventual video call, sub 1500 de lei, ceva experiente personale si recomandari? De pe emag, imi e mai simplu sa comand, multumesc.
    Nu imi dau seama daca un Lenevo t10 e mai bun ca un Samsung tab.

    00
  10. Nu i-as lua unui copil la pregatitoare laptop nou.
    La Avansis în Brașov au laptopuri second-hand, acceptabile și ieftine. Cred că sunt aduse de la firme mari care își fac upgrade la echipamente.
    Eu mi-am luat un monitor Asus de 24″ care nou e 1300, cu 330. Comandat la 10, la 11 era angajatul lor în fața blocului.

    00
    • Monitor LED ASUS 23.6″, Wide, Full HD, DVI, HDMI, Negru, VS247H-P e doar 450 de lei acum la Emag. Numai tu știi la ce samsari l-ai văzut cu 1300 de lei.

      00
    • @Cristian, omul nu a zis exact modelul și sunt multe asus-uri de 24 pe la 1300 lei. De ce ai vrut neapărat să fii prost? :) Sau pentru tine toate monitoarele de aceeași dimensiune sunt la fel?

      00
    • @Ciuby cam câte modele de monitoare Asus la 330 de lei crezi că vând samsarii de la Avansis? Crezi că am scos din burtă modelul pentru comparație? Acum cine e prost?
      Aș fi dat linkuri, dar știu că aici durează o veșnicie aprobarea lor.

      00
    • ^aprobat intr-un minut

      00
    • Cristian și Alunelu, știți că un produs poate să iasă din stoc, nu? OK, autorul a greșit suma pe care a dat-o, dar premisa de la care ați plecat e una destul de greșită și asta doar ca să-i arătați unui om că e prost și a luat țeapă, deși dacă a ajuns la un vânzător de refurbished/sh și știe că a cumpărat asta, deci cel mai probabil e capabil să vadă prețul „de nou” pentru produsul respectiv.

      Așa faceți în fiecare zi în viețile voastre? Bravo! Sunteți IT-iști, este? :))

      00
    • @Ciuby: mai citeste o data mai sus. Cristian zicea ca dureaza o vesnicie sa se aprobe un link. Eu i-am aratat ca s-a aprobat intr-un minut. Aici nu e nwradu.ro unde merg comentariile in moderare ca sa moara.

      00
    • @Ciuby singurul care insistă cu prostia pari să fii tu. Bineînțeles că am plecat de la o premisă greșită dacă pe Costi l-a înșelat memoria prima oară.
      Nu văd unde-i problema în faptul că atrag atenția că acel monitor se găsește la unul din cei mai mari comercianți la doar 450 de lei în loc de 1300. Tu preferi să rămâi prost în loc să știi că există un magazin de la care poți lua mai ieftin?

      00
  11. Completare: laptopurile noi la ~1500-1800 Lei, chiar dacă se încadrează în specificații (Core i3/5, 4GB+ RAM, SSD) sunt de evitat.

    Calitatea construcției lasă de dorit: sună a gol când folosești tastatura, balamalele display-ului se strică repede, bateria nu se poate înlocui (și ține puțin și moare în mai puțin de 2 ani).

    Mai bine ceva refurbished dar care a fost la un moment dat vârf de gamă.

    • nu o data am primit laptopuri la „upgrade”, ca „mere greu” si cand sa le deschizi(laptop de 15) sub capota din tot spatiul era ocupat 20-30% de placa de baza si baterie – lipita, restul spatiului era degeaba. placa de baza avea totul integrat, ram, procesor, mmc fara nicio posibilitate de inlocuire sau adaugaure extra ram sau SSD/HDD. cand am intrebat de ce l-a luat? a zis ca era ieftin ~1000 de lei si era nou.
      varianta cu laptop business reconditionat e chiar ok. daca mai e nevoie se poate pune extra ram(100 de lei), ssd(150 lei), se poate schimba chiar bateria daca e cazul, ca nu e o avere(150-300 de lei).

      00
  12. Eu am cumpărat recent un dell. Mi se l-ar destul de fiabile și am deja unul pentru mine. Am avut Hp prin 2011 și am rămas cu sechele după ce a trebuit sa i fac reball. https://emag.page.link/zScJ9h52CaJEesGM8

    00
    • Aceleasi sechele le am eu cu un dell xps cu core 2 duo, a trebuit reball, s-a rezolvat pentru o perioada scurta dupa care l-am aruncat.

      00
  13. Bune recomandari!

    O mica idee, pentru cine vrea sa-si bata capul mai mult: la punctul 1, total de acord cu minim i3. Aditional, daca ne uitam la laptopuri cu procesoare Intel, sa incercam pe cat ne lasa buzunarul sa luam un laptop ce are prima cifra de dupa liniuta, cat mai mare.

    Exemplu: i3-6157U e mai nasol decat i3-8130U. Acea cifra fix dupa liniuta (6 sau 8 in aceste exemple) se refera la generatia procesorului. Cu cat generatia e mai noua (cifra mai mare), cu atat procesorul e mai rapid si se incalzeste mai putin – Atentie! Cu exceptia cifrei 1, care reprezinta seria noua de procesoare din 2019/2020 ex: i3-1005G1. NU va luati pur dupa frecventa. Generatiile noi sunt mai bune in majoritatea cazurilor cand compari aceleasi serii (i3 vs i3, i5 vs i5 etc.). Uneori si la serii diferite vom vedea ca generatiile mai noi spala pe jos cu cele vechi, mai ales la diferente de 2-3 generatii intre ele. In cazul celor 2 exemple date, generatia 6 ‘mananca’ maxim 28W iar generatia 8 ‘mananca’ maxim 15W. Cand ii dai de lucru, evident ca cel de 15W se va incalzi mai putin – pe langa ca e mai puternic. Unde mai pui ca vine si vara.

    Mi se pare important, caci inca gasim procesoare de generatie mai veche, pe produse noi noute, la preturi apropiate/identice cu generatii mai noi.
    Exemplu concret, ordonare pret crescator dupa filtru pe i3 pe Emag:
    – Laptop ASUS X509FA cu i3-8145U la 1699lei.
    – Laptop Lenovo Ideapad S145-15IIL cu i3-1005G1 la 1699lei.
    Da, ambele suporta pana la 12 GB RAM deci nu e rau.
    DAR acel Lenovo cu i3-1005G1 e cu aproximativ 10% mai performant. La acelasi pret. Nici nu mai amintesc ca Lenovo-ul are SSD. Si are si placa video integrata mult mai decenta. Poti juca decent jocuri mai vechi si pe setari ‘low’ poti vedea cum e un joc nou. Daca intereseaza pe cineva, pe setari ‘medium’ poti juca si League of Legends cu ~50FPS :))
    Deci mna, merita sa fim atenti la ce cumparam chiar si in segmentul asta de pret. Daca nu cumva vrem sa fie cat mai bine ales – daca nu prea ai bani, vrei sa te tina totusi cat de cat si sa mai poti stoarce ceva si peste 3 ani. Il iei azi si ii mai pui vreo 4GB RAM peste 5-6 luni cand ai bani. Aia e, numai bine ai timp sa te informezi pana atunci de care si cum iti trebuie.

    Si cum zice si Vali, la RAM si procesor (CPU) nu e cazul sa fim zgarciti.

    nota: evident fiind mai noua generatia procesorului, probabil si restul chestiilor sunt mai… ‘la zi’. Chestia asta cu generatia procesorului si preturile se aplica si la second-uri sau refurbished. Casca ochii ca sa iei ceva cat mai bun de banii aia.

    00
    • Misto ca recomanzi procesoare Ultra low voltage care sunt mai putin performante decat alte procesoare :))

      00
    • Era de dragul exemplului, si exemplul gandit sa fie cat mai ieftin dar nou.
      Oricum se aplica si in cazul celorlalte de cele mai multe ori. Vezi i5-6300HQ vs i5-8300H.

      Nu sunt fanul procesoarelor U, dar isi au locul in piata. Sa stii ca la un utilizator de Word si Powerpoint nepretentios cu aspiratii ocazionale de League of Legends (pe weekend 5-6 meciuri) si cu un tv FullHD atasat pentru filme, se descurca senzational o ieftinatura :)). Sunt oameni care nu vor decat sa isi faca treaba si sa stea pe net. Daca au si grija de el, in ciuda constructiei mai slabute la preturile astea, tine bine. Evident ca se aplica peste tot ‘cat dai atata face’, dar uneori atata ai.

      00
    • @punKreas
      Laptopurile cu procesoare care au U în coadă (ulltra low voltage) nu sunt pentru jucătorii înrăiți dar au și avantaje:
      – te ține mai mult bateria
      – se încălzesc mai puțin și nu au nevoie de circute complicate de răcire: asta înseamnă laptop mai mic, mai silențios (ventilatorul pornește mai rar).
      Mi se par perfecte pentru cei care mai mult citesc sau se uită la filme. Dacă vrei să joci jocuri serioase nu te orientezi spre un laptop ieftin.

      00
    • da, pune tu 2 parinti ea croitoreasa, el instalator sa le ia cate un ras si sa ii mai si ajute cand au probleme.

      00
  14. Vad ca nimeni nu vorbeste despre greutate, deci nu vor fi mutate sau carate. Asa ca atunci intrebarea: de ce neaparat laptop?
    Un PC cu monitor este tot timpul mai ieftin decit ceva echivalent in format „laptop”. Si poate fi imbunatatit („upgraded”) cand se mai perimeaza vreo componenta sau exista bani de niste extra RAMi sau placa grafica.
    Camera web se gaseste.

    00
    • că daca ai doi copii, ieși mai bine cu 2 laptopuri decât cu două stații de lucru.

    • Daca e fiecare cu camera lui, merg si doua PC-uri, mai ales de alea „mini”, atarnate in spate la monitor. Ocupa la fel de mult loc ca doua laptopuri.

      00
    • Le iei 2 think-clients :))

      00
    • nu nu. a spus o prostie și merge cu ea la extrem, orice numai să nu dea înapoi.

    • Raspberry pi 4 e până în 300 RON. Plus un sd de 128gb, tastatură, mouse, monitor și webcam ieși liniștit până în 1500 RON.
      Funcționează fără probleme cu google classroom, zoom, office. E drept pe Linux (deși văzusem și windows ceva pentru rpi).

      00
    • Hai ca nu a durat asa mult pana sa apara primul cu raspberry pi pe linux pentru un copil de scoala primara sau gradinita :))

      00
    • marius, scoate-ți capul din fund și ieși din bula ta, pls.

    • da, pune tu 2 parinti ea croitoreasa, el instalator sa le ia cate un ras si sa ii mai si ajute cand au probleme.

      00
    • Io zic să vă relaxați : în București inspectoratul a început să facă recensământul. O să vă dea primăria tablete de 300 RON la preț de iPad.

      @vali – eram curios câte minusuri pot strânge, dar e prea jos în pagină.

      00
    • @MariusCC, io-s curios cum arată bancnotele alea pe care scrie 100 RON

      00
    • Dacă nu-ți pasă prea mult de performanță/calitate, ieși mai ieftin cu un laptop decât un desktop cu tot cu periferice (tastatură, maus, monitor). Nu mai zic de cablul de rețea care n-ar trebui să fie scump, dar dacă-l iei gata mufat mai costă și ăla vreo 20 de lei.
      Plus consumul de energie electrică considerabil mai mare.

      00
    • @MariusCC, nu merge RPI pentru ce se vrea aici, fii serios. Înțeleg că e foarte mișto faptul că o placă atât de mică are un PC cu care poți face X și Y, dar hai să nu exagerăm, nu poate fi „daily” pentru nimeni așa ceva, nu e suficient de puternic.

      00
  15. Vali, o recomandare pentru imprimanta ar fi binevenită având în vedere zecile de liste și fișe ce le primesc pentru printat! Wireless ca să meargă direct din telefon.

    00
  16. Am luat de curând una Epson L3160 CISS. Are wifi, BW și color, fără cartușe, are niște rezervoare în care pui cerneala. Merge bine, sunt mulțumit.

    00
  17. samsung m2070w facuta de hp

    00
  18. La cum ai pus problema „Sunt destui părinți care acum realizează că nu are ăla micul pe ce să învețe” eu vad ca te referi la parintii care nu au posibilitati. Altfel, ce parinti cu venituri ok nu i-au luat PC copilului scolar?

    Ori, in cazul primei categorii, nu cred ca se pot intinde prea mult ca buget. Un maxim 1500 lei pentru un procesor AMD, 4 GB RAM si 1 TB stocare (sau 512 + ssd de 32) cred ca ar fi decent pentru lectii online, desene animate si niste jocuri vechi.

    00
  19. G1 acela l-am avut și eu 3 ani la serviciu până ne-au trecut la G5. Bateria ținea puțin,dar Îți faci treaba cu el pentru office și browsing. Mouse e musai pentru că trackpad-ul e inutilizabil.Ar mai trebui un monitor extern să nu-și strice copilul ochii.

    00
  20. Si Acer e de luat in calcul pentru cei ce nu vor sa arunce cu bani. In afara de plasticele mai proaste (if a kid cares), unul cu specificatiile de mai sus e cu 4-500lei lejer mai ieftin decat hp/lenovo.

    00
  21. Întreb și eu, un chrome book pentru unul de 5-7 ani doar pentru scoala e indicat? Nu are cine știe ce proiecte acum. Și totul ce face acum e web-based.

    Ce experiențe ați avut cu chromebook-ul?

    00
    • Pe la noi nu prea gasesti variante ok de chromebook. Ce buget ai ?

      00
    • Salut.

      De unde vrei să cumperi? Ultima dată când am căutat, nu găsisem.

      00
    • @Nico, care ar fi avantajul unui asemenea device ca să-l iei în considerare?

      00
    • Sunt in UK și ma gândesc între un
      Lenovo Chromebook S340-14 £240 sau HP chromebook 14 £229 sau Asus C523 £299
      După cum am spus n-am nevoie de mega performanța
      Am un laptop dar ecranul e aproape mort și trebuie să-l conectez mereu pe TV, nu vreau sa-și strice ochii holbandu-se la ditamai ecranul.

      Site-ul chrome din UK te trimite la vânzătorii online, se găsesc mai multe magazine care vând aici. Nu știam ca in România nu e popular sau greu de găsit.

      00
    • @Ciuby

      Am pus o întrebare nimeni n-a răspuns …

      Plm acum o sa zici că-s plătit de Google

      De ce:
      1) e mult mai ieftin decat un laptop standard , nu văd ideea de a investi mai mult de £300 pentru un copil de 5-7 ani
      2) după cum am spus tot ce are de făcut e browser-based.
      3)Da, asta poate sa facă și pe o tableta, dar tableta e considerată ca “instrumentul” lui de relaxare, de joaca. Plus că pe laptop își va dezvolta mai bine dexteritatea de a tasta.

      4) numai urlu fml după juma de an când începe să facă ca râșnița laptopul cu minim-ul de programe de bază instalate.

      00
    • @Nico, eu chiar întrebam pe bune de ce ai vrea să iei chromebook. Nu găsești laptop normal la 300 de lire? Asta înseamnă pe la 1500 lei în RO, iar la banii ăștia iei ceva care să țină măcar 2 ani, acolo, eventual mai faci niște upgrade-uri pe parcurs.

      Chiar și așa, nu văd rostul de a da cu vreo 25% mai puțin pe un device care e blocat într-un ecosistem care nu a prins la utilizatori. Deși pare mai ieftin, el este în realitate mai scump raportat la ce primești. :D

      00
    • “Chiar și așa, nu văd rostul de a da cu vreo 25% mai puțin pe un device care e blocat într-un ecosistem care nu a prins la utilizatori.(…)”

      Nu văd legătura între ecosisteme când e a treia oară când zic ca tot ce face e browser-based.

      “ Nu găsești laptop normal la 300 de lire?”

      Sunt câteva mai iefttine dar nu e aceasi logica? Upgrade mai târziu când știe și el ce vrea și ce are nevoie?
      Probabil știi și tu ce costa in state $100 e aici tot £100 pentru ca de ce nu.

      00
    • @Nico, dacă vrei doar să-ți validezi alegerea, atunci go for it și gata.

      Altfel am luat acel „tot ce face este browser-based” cu asterisk-ul „acum” sau „deocamdată”. Nu ai absolut niciun motiv să-l pui să învețe să folosească un calculator de pe ChromeOS, așa cum nu ai absolut niciun motiv să crezi că o tabletă sau un telefon șmecher pot suplini prezența unui calculator (nu spun că tu gândești așa, dar sunt mulți care cred asta).

      Tu chiar crezi că „n-au prins” la public chromebook-urile de bune ce sunt sau de bună ce e ideea din spatele lor?

      00
    • @ciuby ai avut experiența cu chrome-ul asta era întrebarea nu să-mi explici* de ce chromebook-ul nu are succes dar scoate in continuare pe banda rulantă produse

      *e amd mai bun ca Intel in aceasta crâncenă competiție de a învățat un copil de 6 ani de a accesa o adresa web și a înțelege cum merge Internetul pe un laptop? Crezi ca Mhz și SSD-ul o să-l ajute sa acceseze niște lecții in text și animație de bază??

      CALITATEA E OK LA UN CHROMEBOOK ca finisare dacă își bagă degetele unsuroase in tastatura mai merge? Atât tot vroiam sa știu

      00
    • @Ciuby: „N-au prins”?
      „By March 2018, Chromebooks made up 60% of computers purchased by schools in the United States”

      00
  22. Ceva celeron cu 4 gb ram si fara placa video dedicata. Face orice pe el in afara de gaming.

    00
  23. Off topic: pentru cei care lucreaza de acasa si cred ca scaunele directoriale sunt ceea ce le trebuie, am facut un video legat de alegerea scaunului ergonomic:
    https://youtu.be/00vGMkIvQhs

    00
    • Și o recomadare de scaun pentru lucrul dd acasă?

      00
    • @cz – Greu de spus. Incearca sa respecti cat mai mult lucrurile spuse in video: antebratul paralel cu birou, talpile pe podea, spatele drept si alternarea activitatii, exercitii fizice.
      Informatii suplimentare gasesti si in cursul Health and Safety for Freelancers and Digital Nomads – iti ofer acces gratuit accesand linkul acesta: http://tiny.cc/mqe3nz

      00
  24. Compania la care lucrez in prezent e pe HP-uri. Subtiri, groase, mici, mari, cu/fara touchscreen, modele noi si vechi etc.

    Fiabilitate: din 12 bucati, in prima saptamana au picat 3. Din 45 de bucati, in 6 luni au picat ~10. Cand zic ca au picat: nu se mai aprind din senin, nu se mai incarca, se strica display-ul, nu mai merge ethernet-ul, sar tastele la ele intr-o veselie, unele au procesoare cu HQ in coada da’ vin cu HDD de 500GB, calitatea constructiei lasa de dorit grav (partea de jos flexeaza in prostie), se incing ca dracu’. Mai devreme sau mai tarziu trozneste ceva la ele.

    Vorbim de toate price range-urile (de la ~1800 lei pana la +10000 lei).

    Imi povesteau baietii de la IT ca generatiile precedente erau parfum. Urate in draci, dar erau fiabile. Astea de vreo 2 ani sunt teroare.

    PS: Macar nu mai au port USB fix langa mouse.
    PS2: Acum am 3 in casa: de 2×15″ si unul de 13″. Ala de 13″ se incarca doar daca e Mercur in retrograd. La toate 3 tastaturile sunt dintr-un material infect.

    00
  25. Sunt mult mai multe chestii de zis aici ca sa fie un articol complet.

    1) Mai nou iesi mult mai ok ca pret/performanta cu Amd ryzen. Mai ales ca unele din ele au Vega 8 ca si iGpu si ti ruleaza unele jocuri chiar foarte bine spre deosebire de intel hd xxxx
    2) Sunt de cacat laptopurile cu pannel tn si rezolutie de 1336×768. Da, e ieftin dar se poate face un minim de efort pana la full hd.
    3) Minim 4 celule sa aiba bateria. Puncte in plus pentru cele detasabile care se schimba mult mai usor.
    4) Sub 3 kilograme ca si greutate. Ideal e sub 2.5 dar iar, costa mai mult.

    00
  26. Bai, treaba a fost maro si la noi, ca avem doua laptopuri in casa, un i5 mai vechi al meu pe un dell (dar care cu 16Gb si un SSD rupe, inca, desi e din 2014) si un toshiba la nevasta, care cred ca e i3.
    Chiar inainte de pandemie am luat din china o jucarie de asta shorturl.at/ahrsG cu cupoane and shit a fost 280$ acasa cand dolarul era inca pe la 4.2, i l-am dat de o saptamana la pustiulica si merge zoom si adservio si taburi de chrome bine de tot.
    De jucat nu jucam inca decat brawl pe telefon la limita de timp ca inca are 10 ani, si nici nu e ahtiat dupa jocuri, prefera sa batem mingea in parcare la bloc acum de pandemie. Nici PS nu are, i-a trecut deja ca faceau colegii misto de el.

    00
  27. Ce naiba vă place la ecranele mate? Arată sub orice critică.

    00
  28. Chiar zilele trecute m-a rugat o prietena sa o ajut să își aleagă un laptop sub 2000ron.
    Îmi tot trimitea i3-uri cu 4GB RAM și 1TB hdd, ‘pt poze’. Ii trimit articolul sa nu zică că aveam gaze-n cap când îi ziceam de 8GB și ssd.

    00
    • Apropo, cum mai sunt procesoarele de la AMD? In urma cu câțiva ani auzeam că se încing tare.

      00
    • @Alex: Procesoarele noi de la AMD (Ryzen 3000 si 4000) sunt mult peste intel, in special cele din seria 4000 ce intra acum pe piata (peste tot sunt laudate in veselie). Asta e cand tu ai arhitectura mai eficienta fiindca Intel a lalait-o aproape un deceniu fara concurenta serioara si si-au luat lumea in cap.

      00
  29. Jade e tatăl lor pe segmentul de preț. Acer carevasăzică.

    00
  30. „procesor minim i3. da, sunt în continuare relicve Core2Duo de vânzare, fiți vigilenți. dacă aveți bani de i5, și mai bine.”

    As zice sa adaugi in recomandare si Ryzen 3 4300U impreuna cu Ryzen 5 4500U.

    De ce?

    Sunt cel putin la fel de puternice ca un i7 quad din generatiile vechi. Ori alea sunt sub nicio forma slow poke.

    https://www.notebookcheck.net/Intel-Core-i7-7820HQ-Notebook-Processor.189820.0.html

    736 de puncte in CinebenchR15 (test de perofrmanta multi-thread).

    https://www.overclockers.ua/notebook/acer-swift-3-sf314-42/all/

    785 de puncte in CinebenchR15 pentru R5 4500U!

    AMD-ul de 15W are mai mult „raw power” decat un i7 quad lansat relativ recent.

    Implicit, cu 8GB RAM sau mai mult, n-o sa-si faca probleme pentru cativa ani.

    AMD au schimbat masiv peisajul procesoarelor din 2017 pana acum. Anul asta a venit randul procesoarelor de mobile si Intel nu prea are sanse. Din toate testele preliminare, AMD are mai multa putere bruta la dispozitie + consum mai mic (deci e mai usor de tinut in temperaturi si bateria te tine mai mult).

    Nu prea se gasesc la ora actuala pe piata dar pana incepe noul an scolar e timp.

    Plus, la fel cum zicea altcineva mai sus, Intel au fost magari cu noile denumiri si e posibil ca un i5 cu cifre mai noi, mai lungi sa fie mai slab decat un i5 din generatiile precedente. Si mai multa confuzie pentru consumator. Yay?!

    00
  31. Chestia cu un „stick de 4Gb” s-ar putea sa fie derutanta pentru unii oameni. Sa nu creada ca e un stick usb.

    Legat de upgrade-uri multe laptopuri nu prea mai au slot separat pentru inca o placuta de RAM, si multe nici nu prea mai poti sa le desfaci acasa ca pe vremuri (fie ai nevoie de o surubelnita speciala, fie desfaci un sticker la care daca ai umblat pierzi garantia).

    Sunt foarte nesimtiti la faza cu ram-ul si profita de faptul ca majoritatea cumparatorilor lor nu ar putea sa faca niste modificari acasa (eu stiu oameni care nu se gandeau ca ca pot singuri sa-si instaleze un windows cu o licenta la 100 lei si nu se uitau decat la laptopuri cu windows pe ele, ce sa mai vorbim de adaugat ram sau ssd).

    00
  32. Am văzut programul „Euro 200″ cu ajutoare de stat pentru procurarea unui calculator, configurația recomandata, procesor 2 Ghz, 1 GB RAM și 250 GB hard-disk :D
    Probabil sa le tina în loc de bibelouri, nici browsere nu cred sa funcționeze

    00
  33. Eu as recomanda chiar sa se verifice comparativ punctajul de benchmark al procesoarelor inainte de a comanda un laptop, poti sa iti faci o idee despre diferenta procentuala dintre ele https://www.cpubenchmark.net/mid_range_cpus.html

    00
  34. Al meu e prea mic inca, dar cand o sa vina ziua o sa imi pun o singura intrebare: ii merg jocurile lu tati pe laptop in cazul in care se strica pcu-ul? :)

    00
  35. NOU
    #150

    Laptop LENOVO IdeaPad 530S-15IKB, Intel® Core™ i5-8250U pana la 3.4GHz, 15.6″ Full HD, 8GB, SSD 512GB, NVIDIA GeForce MX150 2GB, Free Dos, Blue păreri. Mulțumesc!

    00
  36. La faza cu ecranul nu sunt de acord. Adica sunt doar partial de acord: ecranele lucioase se vad mai clar. Daca laptopul ala nu pleaca de pe birou decat in pat (adica doar in casa) nu are rost sa iei un ecran mat care ori e mai scump pentru aceeasi calitate, ori se vede mai prost.
    Daca esti fotograf si iei laptopul cu tine afara, ok, dar in contextul asta nu cred ca are rost.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube