Cum alegi cel mai potrivit webhosting

Una din cele mai importante decizii pe care trebuie să le iei atunci când începi un blog sau o afacere online este ce webhosting ti se potriveşte cel mai bine?
Procesul de alegere poate fi extrem de dificil, avand în vedere multitudinea de oferte, care mai de care mai atractivă. Aşa că vă spunem câteva lucruri la care trebuie să vă uitaţi atunci când alegeţi un webhosting.

Spaţiul oferit. Un hosting oferă şi un anumit spaţiu de stocare, spaţiu care diferă de la o firmă la alta. Alegerea trebuie făcută cu grijă, gandindu-vă şi la nevoile viitoare ale sitului, care poate va creşte mai mult, necesitând spaţiu suplimentar.

Acces FTP. Acesta este de o importanta cruciala, pentru ca iti permite uploadul de fisiere noi pe hosting. Unii provideri permit doar crearea unui site folosind un webtool propriu, fara a urca ceva propriu-zis pe server. Poate asta e bine la început, când nu te pricepi la prea multe, dar dacă doreşti un business online, vei avea neapărat nevoie de FTP.

Cpanel. Cea mai simplă interfaţă de management pentru webhosting este Cpanel. Prietenoasă şi uşor de folosit, este interfaţa care a antrenat mulţi webmasteri de-alungul timpului. Evitaţi, desigur dacă nu sunteţi specialişti, platformele PLESK. Extrem de greu de configurat şi folosit.

Scripturi. Obligatoriu trebuie să aibă PHP, MySQL, Active Server Pages (ASP), Visual Basic scripts, Cold Fusion. Altfel, orice CMS nu îşi găseşte utilitatea, având în vedere că 99.99% din situri rulează pe o bază de date şi cu PHP.

Uptime. Care este perioada garantată de hosting în care situl tău va sta sus? Nu vă lăsaţi păcăliţi de procentele mari. Gândiţi-vă că un uptime de 99% implică de fapt o cădere zilnică însumată de circa 14 minute sau 4 zile anual. Deja de la 98% în jos e mult prea puţin şi trebuie căutat în altă parte.

Banda de transfer date. Un site mic, de început, are nevoie de maxim 1 GB trafic lunar. Desigur, dacă situl e de succes, poate ajunge foarte uşor, în funcţie de ce are pe el, la 90-100-200 GB fără nici o problemă. Nu calculaţi niciodată doar pentru momentul de faţă

Există serviciu de suport 24/7? Dacă da, se răspunde la el suficient de repede? Există cumva serviciu de chat cu Live Support? Dacă sunt toate acestea, e un punct în plus. Dacă nu există decât o adresă de mail pentru contact, şansele sunt ca suportul să fie inexistent sau doar când se află proprietarul firmei la calculator.

Preţul. Un hosting decent, pentru un site de dimensiuni normale, nu trebuie să coste mai mult de 9 USD. Acesta este preţul actual al pieţei, iar dacă se cere mai mult, trebuie căutat în altă parte.

Totul nelimitat. Nu vă lăsaţi păcăliţi de formularea aceasta. Nu există nelimitat nicăieri. Cei care vând hosting nelimitat nu fac decât să înghesuie mai multe situri într-un loc şi să aştepte să vadă dacă se întâmplă ceva rău, adică o creştere de trafic a sitului vostru. Iar atunci, confor Terms of Use, situl va fi inchis, pentru că de fapt, acel nelimitat are nişte condiţii speciale, care presupun că nu încarci serverul, nu depăşeşti o limită de trafic, iar hostingul are dreptul, conform aceluiaşi TOS, să vp închidă situl fără preaviz.
Preferaţi întotdeauna un hosting care vă va spune din start Ofer atâta spaţiu şi atâta bandă. Cel mai probabil va însemna că oamenii sunt serioşi, că şi-au făcut anumite calcule care le permit să ofere ceva la un anume preţ.

Ştii hostinguri care se ridică la acest nivel sau care chiar îl depăşesc? Mai ai şi alte sugestii pentru alegerea unui hosting?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

5 comentarii

  1. Ar mai fi un lucru de mentionat: locatia serverului.
    Un server din Romania se poate accesa intr-un timp mai scurt decat unul din restul Europei, iar un server din Europa se poate accesa intr-un timp mai scurt decat unul din SUA.

    Diferenta de viteza se simte cand vine vorba de Romania vs. SUA…. si e aproape insesizabila intre Romania si Europa.

    Am avut hosting in US, in Anglia, in Germania si in Romania…

    00
  2. NOU
    #2

    @the fan in principiu … nu intotdeauna se intampla asta . am 8000 kbps cu servere din state si am doar 1000-2000 cu anumite servere din .ro . depinde … rau de tot …

    cum alegi un hosting bun ? pai se presupune unul din doua lucruri ….

    fie esti noob .. si atunci ai nevoie de ghidul de mai sus …. si totodata e mult mai sigur sa platesti pe cineva sa faca asta … pentru ca daca nu esti in stare sa iti dai singur seama ca ai nevoie de php pe el lasa-te tata de webbing .

    fie stii cate ceva …. caz in care cel mai sigur e sa cauti pe internet .. sunt nenumarate site’uri care se ocupa de treaba asta si anume : de statistici si alte prostii in privinta serviciilor de hosting . cauta pe site’urile alea si gasesti acolo care sunt serviciile de hosting bune si care sunt cele ce merita trecute cu vederea .

    un host sanatos va oferi din start cam tot ce ai spus tu mai sus . de fapt … nu cred sa existe un host care sa nu ofere serviciile de mai sus . eu unul nu am vazut pana acum … si am trecut peste cel putin 20-30 de site’uri ale serviciilor de hosting .

    practic ai doar 4 chestii de facut :

    sa stabilesti ce fel de site vei avea ( static sau dinamic – da , desi sunt rare , inca se fac site’uri statice )

    daca ai un site static stii din start cam cat spatiu iti va fi necesar si poti face , in functie de ce afacere ai , si o estimare foarte buna a latimii de banda .

    apoi mergi pe google si cauta site’uri care se ocupa cu urmarirea hosturilor . cand ajungi pe un site al vreunui host vezi ce premii a luat si cat de relevante sunt premiile alea pentru ce iti trebuie tie .

    daca ai un site dinamic sa faci o mica estimare , din nou – foarte simpla , a traficului si spatiului necesar . in principiu , daca vrei sa pornesti un blog serios , atunci trebuie sa stii din start ca vei schimba hosturile de vreo 2-3 ori pana vei ajunge intr-un final la un server dedicat .

    atat .

    php si toate cele iti ofera cam orice host de pe piata .

    p.s. serviciul de asistenta e mult supraestimat … daca stii cat de cat ce faci … nu vei avea nevoie de el .

    00
  3. Eu am toate site-urile (aprox 50)cu host in usa (hostgator si hostmonster).Nu am inteles niciodata preturile obraznice (cel putin) pt hosting in ro.

    cu hosting nelimitat sunt perfect de acord!…si totusi…

    00
  4. Nu folositi hosttix.ro sau hosttix.com, este cel mai prost serviciu de hosting. Chiar daca e ieftin si oferta suna bine, serviciile sunt teribile. Serverul cade cateva zile in fiecare luna, nu se asigura backup, site-ul se incarca greu, sunt mari probleme de securitate, iar la suport exista o singura persoana care, daca ai norocul sa-ti raspunda dupa 3 zile, iti da o explicatie vaga si nu se rezolva nimic.

    00
  5. Salutare! Detin webhost in ro de cel putin 3 ani. Nu am avut nici o problema pana acum. incercati: mxhost.ro

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile