Doi chestii: prioritate și mămăligă

 

Pe drumurile mele, ajung la o bifurcație unde eu nu am prioritate și nici vizibilitate bună. Așadar, trebuie să ies cu botul mult în față pentru a vedea dacă pot să trec sau nu.

Ultimele două dăți când am făcut asta, veneau mașini și, zbang, claxoane. OK, teoretic legit dacă eram pe bulevard sau într-o zonă intens circulată. Dar eram într-o zonă unde 99% din trafic sunt oameni din zonă. Oameni care știu, sper, că nu ai vizibilitate bună acolo, de aia ieși cu botul mașinii în drum. Neplăcut.

Azi zic, bă, oare și io fac la fel? Ia să mă uit, că io am o impresie bună despre mine. Mă uit pe înregistrări și…NU VREAU SĂ VORBESC DESPRE ASTA!


Am scris la un moment dat ca urăsc unele ciorbe, piftia, mâncarea de urzici și spanac, că asta ne făceau bunicii noștri în lipsă de mâncare adevărată.

Eh, jumătate din colegii juniorului, incluzându-l pe el, sunt mămăligari. Dar care jumătate, vă întrebați? Că nu știu situația lor de acasă, îi judec doar după mașini. Ăia mai bogați. Mașină de 50K în sus, mai nouă de trei ani. Ăia.

Fix ăia ai căror părinți muncesc din greu pentru ca copiii lor să nu mănânce mămăligă, urzici, piftie. Am fost la un restaurant cu ei, și câțiva părinți ca să îi păzim, să nu fie diriga singură cu ei. Jumate și-au luat mămăligă la orice. Îmi venea să îi urechez, să le fac poze și să le trimit părinților.

 

202112059003

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

88 comentarii

  1. Ce ai bre cu mamaliga?

    Comentariu apreciat.1972
  2. Ce ai domnule cu mamaliga? Era mai bine paine???

    Comentariu apreciat.1171
  3. Asta cu claxonul la intersectii mici are totusi o nuanta. Uneori vezi un bot de masina care iese si incearca sa vada mai bine daca are loc sau nu. Ca sa nu te surprinda el, acel caz dintr-o mie, si sa iasa brusc prea mult ca nu te-a vazut, claxonezi preventiv sa te auda si sa mai astepte.
    Pe de o parte, da, ar trebui ca si cel de pe strada principala sa conduca preventiv si sa reduca viteza. Iar pe de alta parte si cel claxonat nu trebuie sa ia orice claxonat asa personal, minim injuratura daca nu cumva mai rau. Asta e de fapt rolul claxonului, sa eviti anumite situatii. Nu vrei sa abuzezi de el, mai ales in oras cu milioane de masini, insa prea multa lume considera ca a fi claxonat e echivalent cu cineva care arunca cu oua stricate in tine.

    Comentariu apreciat.321
  4. mamaliga nu e mancare, e medicament!

    Comentariu apreciat.1403
  5. Piftie si unele ciorbe mai grase inteleg, dar urzicile, spanacul si mamaliga de ce nu sunt mancaruri adevarate? Mie mi se par foarte bune si sanatoase, abia astept primavara sa mananc spanac/urzici si asa am invatat si copilul.

    Comentariu apreciat.16118
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 33230
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 35133
    • Subscriu . Am facut ultima oara un orez cu urzici de te lingeai pe bot.
      Eu nu vad mancaurile astea ca ” lipsa de mancare adevarata” . Am crescut cu ele, mama si bunica gateau bine, si acum salivez cand ma gandesc la ardeii aia umpluti cu orez, fara carne.

      Comentariu apreciat.597
    • @Matei
      https://www.medicinenet.com/is_eating_spinach_every_day_good_for_you/article.htm

      da, spanacul are oxalati. Are si vitamina C, potasiu, fier si altele. Stii ca mereu ai optiunea sa nu bagi 2kg pe zi, nu?

      Comentariu apreciat.351
    • Popeye the sailor man valideaza spanacul. Urzici n-am mancat, nici nu am prea auzit.

      Indecis. Tu ce zici?1818
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 14111
    • @Matei – ia vezi tu ce mananca oamenii din blue zones (alea cu multi pensionari peste 90 de ani). Mai rarut cu carne si mai mult legume.

      Comentariu apreciat.544
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1185
    • Mai cititi bajeti , de exemplu cura marțială cu urzici , recunoscută de pe vremea romanilor. Sunt mâncare de sezon în aprilie-mai. După unii cică nu-s ”mâncare adevărată”. Ha ! Fac omleta cu urzici de lingi tigaia după ele.

      Comentariu apreciat.443
    • @Matei, Italia mananca vita si fructe de mare? Pai si ce facem cu pastele, pizza, risotto?

      Comentariu apreciat.323
    • Bosilor iar ati scos din context. Vali se referea la mancarea DE urzici sau spanac, adica urzici fierte pe care le mancai cu mamaliga. La vreo 3 ore ti se facea iar foame, cred ca de aici sentimentul negativ pe care il inteleg si la care subscriu.

      1111
    • @Trl baga reteta ca suna bine

      12
  6. Mămăliga e semn de bogăție. Cel puțin așa era în nordul Italiei nu cu mult timp în urmă….

    Comentariu apreciat.701
  7. Aia cu bani nu au comandat mamaliga ci polenta.
    E acelasi lucru doar ca polenta e mai scumpa.

    Comentariu apreciat.1012
  8. Au comandat mamaliga sau polenta? :)

    In general cei mai educati sau „bogati” prefera mancarea mai sanatoasa, saracii vor sa fie cat mai multa carne indiferent de calitate, sa fie multa si eventual doar pui sau porc. Ah si multa paine.

    Comentariu apreciat.742
  9. NOU
    #30

    La mine în familie nu se făcea mămăligă, drept urmare nu sunt fan.
    Dar dacă tot vorbim de mâncare, știe cineva ce e borândăul? Doamne cât de bun poate să fie, cu murături, musai pâine pe vatră (ideal făcută în casă) și la urmă un ștamplu de răchie…

    Indecis. Tu ce zici?1421
    • ceva borât în hârdău?

      122
    • NOU
      #32

      Nah, numele poate suna aiurea, dar mâncarea e delicioasă. Din păcate nu cunosc exact rețeta, o făcea bunică-mea, dar în principiu carne proaspătă de porc, într-un fel de sos cu sânge proaspăt de porc, ceapă și făină (nu sunt sigur dacă de mălai). Mâncarea asta se făcea când tăiau porcul. Numele poate fi altfel de la sat la sat.

      04
    • @Gogu, stiu eu, sangerete ii mai zice prin unele sate din Ardeal, ca se facea cu sange. la fel si la mine il facea bunica-mea exact cand se taia porcul. era bun dar nu ne prea dadeam in vant dupa el tocmai de la sangele ala cu care stiam ca e facut. preferam carnatii, toba si maietecul (maios)

      40
  10. Am vazut la 2.89 EUR pachetul de 500g de polenta feliata (6 felii). Aici e mai ieftin:

    https://www.carrefour.fr/p/polenta-l-italie-des-pates-8059070741223

    161
    • Se găsea ceva asemănător la un moment dat (ne feliată însă) și în Mega Image pe la noi. Cam la același preț…

      81
  11. Poate tocmai pentru ca stiu ca nu ai vizibilitate, dau oamenii un claxon scurt sa fie siguri ca i-ai observat.

    Comentariu apreciat.540
  12. Mamaliga cu icre negre…asta mananc in fiecare dimineata.

    Comentariu apreciat.542
  13. Degeaba ca nu se mai face mamaliga cum se facea odata, din faina din aia buna la sac ce se turna in ceaun special pentru mamaliga format din 2 staraturi:
    unul din aluminiu sau fonta si celalalt din mamaligile precedente lipite de ceaun!

    Comentariu apreciat.395
    • NOU
      #44

      Nu uita ca si faina(malaiul) era si din porumb galben si din porumb alb in zona Moldovei. Mamaliga cu malai alb se facea cu cartofi fierti adaugati, era o bunatate.

      111
  14. Mamaliga tare (ca in Moldova) este senzationala cu orice fel de tocana sau cu gratare si cu mujdei. Mamaliga mai moale merge foarte bine cu branza sau facut bulz, balmoș etc.
    Nu exista aliment care să unească mai bine oamenii.
    La ciorbe/supe de asemenea greșești că sunt foarte sănătoase. Piftia; aici e stric de gust.
    Spanacul si urzicile mega sanatoase.

    Comentariu apreciat.463
  15. 1. Nu erați dvs. șefu la ”pune-te în postura celuilalt”? Poate ar trebui să faci mai des exercițiul ăsta. Face bine la minte. Calmează.

    2. Eu fac call la mămăliga ta și plusez cu ceva și mai revoltător. Fii atent că a început să apară ceapa verde prin piață. Iei un buchet frumos, ca la o aniversare, le tai mărunt (dar nu exagerat), le pui într-un bol, ulei bun de floarea soarelui (NU de măsline), presari niște sare și pui niște pastă de tomate bună (Râureni era decentă într-o vreme.) Freci acolo vreo 2 minute și o lași cam 30-60 minute să se macereze. Dacă nu mănânci chestia aia pe pâine mai ceva ca ambrozia, să-mi zici cuțu.

    Comentariu apreciat.533
  16. Mai multă mea culpa și cenușă-n cap ca la punctul 1 n-o să vedem ever pe blogul ăsta. Ăsta e maximul. :)

    Comentariu apreciat.561
  17. Cand am vazut in titlu prioritate si mamaliga, as fi pus pariu ca te plangeai de un incepator :))))

    Comentariu apreciat.402
  18. In cazul de fata, mamaliga reprezinta fructul interzis pentru acei copii si ca orice fruct interzis, e dorit.

    191
  19. Nici mie nu-mi place mamaliga, da’ cu mancarea de urzici/spanac ce’ai? Spanacul e destul de popular si-n vest.

    141
    • Umplutura la rulouri si tortellini si ravioli, da, dar nu sub forma de boratura varsata in farfurie.

      Indecis. Tu ce zici?627
  20. Cand eram copil, nu suportam spanacul. Acum cand ma gandesc la o mancare de spanac, cu niste oua ochiuri si niste felii de telemea de oaie, salivez intens. Iar un bulz cu branza de burduf si, eventual, cu niste muschiulet maruntit la tigaie, ca in Italia, mmm …

    251
  21. Nu m-am gandit ca e o chestie asociata cu saracia, eu am copilarit impartita intre Muntenia si Moldova. Rudele mai din sud bagau doar mamaliga, ceilalti doar paine. Am crezut ca e de gustul fiecaruia.
    Poti scoate omul din mamaliga, dar nu poti scoate mamaliga din om :D

    163
  22. Asta cu mamaliga îmi amintește de nenea ala cu mașina de 50k euro, in costumul lui scump de in, parcat lângă un chioșc cu hamsii si mâncând cu sclipirile copilăriei in ochi, mica plăcere vinovata…. multi ani dupa….

    Comentariu apreciat.372
  23. Nu inteleg stigma cu mamaliga. Sincer nici nu stiam ca exista asa ceva.
    Sa renunt sa mai imi comand mamaliguta cu branza si smantana cand ies la restaurant, ca sa nu ma fac de ras?

    Comentariu apreciat.391
  24. Fimiu a prins gustul mamaligii de la gradinita, acasă noi mancam de 2 ori pe an cred cand mi-e pofta de un mbs. Și da, la toate restaurantele cere negreșit mămăligă:)

    192
  25. Discutia a luat-o catre aratura beneficiilor urzicilor si spanacului pentru corp, cat de sanatoase sunt. Dar uitati un element de baza atunci cand un om spune daca e buna o anumita mancare sau nu, si anume gustul!
    Spanacul si urzicile pot sa iti adauge 1 zi in plus de trait de fiecare data cand le mananci, pentru mine sunt unele dintre cele mai gretoase mancaruri facute vreodata. Testat acasa, la prieteni si la restaurant: gust execrabil.
    Lumea care nu mananca asa ceva cred ca mai degraba se leaga de gust nu de cat de sanatoase sunt felurile de mancare. Daca eram asa de „pă sănătate și biness”, nu mai mai fi bagat atata carne de porc.

    Indecis. Tu ce zici?723
    • nu le gătești cum trebuie.
      așa mi-a zis mie un prieten ”dacă nu-ți place o mâncare/legumă/carne/whatever, n-ai mâncat-o gătită cum trebuie”.
      și îi dau dreptate.

      174
    • eram bucuros ca o fosta gajica nu mananca urzici. Am stat 2 ore sa spal la ele sa le curat sa le mortii lor…fac mancare de urzici.
      dupa care jumatate a disparut „aaaa…pai asa imi plac si mie”.

      ciorba de burta. Nevasta-mea nu mananca ciorba de burta. Exceptand cand o fac io.

      Deci da. In general e ca ati mancat facute proaste. Sau. Pur si simplu nu va place o mancare.

      20
  26. ai grijă cu mămăliga, că nu te mai votează iașovenii la CL :)))

    115
  27. Tocmai am mâncat niste ficăței de pui căliți in foarte puțin ulei, câteva minute, nu mai mult, cu mămăliguță moale frecată cu unt de capră și cu murături. O fi mâncare de săraci? 😄
    Sincer, nu-mi pasă.
    Dincolo de glumă, ideea de bază a nutriției este să mănânci cât mai variat. Dacă acasă consumi doar cozonaci d-aia buni din hipermarket, când scapi de părinți mai bagi și o mămăliguță ca la bunici, să te simți în vacanță.

    Comentariu apreciat.272
  28. NOU
    #74

    Cea mai buna mancare e mamaliga mancata cu franzela alba… :)

    1010
  29. 1. In general in Romania e o problema cu iesirile de pe drumuri laterale care dau in artere principale. In orase nu vezi de prostii parcati neregulamentar fix pe colt iar in afara de vegetatia crescuta in toate partile si netoaletata de decenii
    2. Toti copiii au o perioada cand sunt fierti pe carbo de la paine si orice fel de coca pana la mamaliga, cartofi etc. Indiferent de situatia financiara a familiei. La urzici si loboda si alte verzituri nu prea ii vad inghesuindu-se sincer

    132
  30. Nu merge să faci o petiție/reclamație/sugestie/ ceva oficial la primărie să monteze o oglindă în intersecția aia, ca să ajute cât de cât?

    100
  31. Nici eu nu inteleg ce ai cu mamaliga. La ciorba nu exista o insotitoare mai buna. Poti sa uiti de paine, nu exista comparatie.

    Acelasi lucru la tocanite consistente, in care poti sa intri cu mamaliga in varful furculitei.

    93
  32. mămăligă rece cu cârnați fierbinți (prăjiți, grătăți, oricum) și ”salata” de varză murată. :)

    112
  33. NOU
    #80

    Nu că zic, dar vreau să spun. Nu cred că în articol problema e că se mănâncă mămăligă. Scrie destul de clar: ” Jumate și-au luat mămăligă LA ORICE.”

    Nu știm ce înseamnă orice. Dacă e vorba de pizza, fructe de mare, paste sau o ciorbă, da, e o problemă. Dacă e vorba de ficăței la ceaun sau de mămăligă cu brânză și smântână, nu e o problemă.

    61
  34. NOU
    #81

    Acum vreo 3 ani m-am dus din Drumul Taberei in Pantelimon la o ferma sa iau lapte direct de la ,,uger”… cand m-am intors, dintr-un drum cu cedeaza trecerea, intre 2 garduri inalte de beton, am intrat cu botul masinii in strada principala… ghinion, tocmai trecea masina de politie si cica s-a speriat ca intru in el(politaiu)… m-au costat 2 litri de lapte 250 lei…

    60
  35. Apropo de urzici… sunt fan… anul trecut de 1 mai, am fost pe marginea unui lac din Oakham, Anglia, unde am dat de mari tufe de urzici bine crescute… am cules vreo 3-4 ore cu mainile goale doar muguri si am umplut o punga mare… 3 zile am simtit furnicaturi in degete… le-am pus la congelator si-am mancat de vreo 5 ori cu oua ochiuri si mamaliga… eu le fac cu ceapa si usturoi calite in unt, la foc mic.

    131
  36. „Îmi venea să îi urechez, să le fac poze și să le trimit părinților.” – sună-l pe V. să-ți dea niște meditații de spus gogonele.

    32
  37. tare cred eu ca asta cu mancarea traditionala e ca la costumele populare

    cum credem ca ne imbracam https://ibb.co/XkVPzx3

    cum de imbracam de fapt https://ibb.co/fHBcZ6g

    30
  38. Ce țărani, bagă mămăligă și ciorbe în loc să mănânce pișcoturi :))

    22
  39. eu si in germania si in suedia am fost „Emigrant sarac de sta pe marginea drumului din parc sa culeaga urzici”.

    00
  40. Nu imi plac urzicile, dar impreuna cu spanacul sunt pline de minerale. Spanacul e gresit sa fie servit tocat marunt si in general pe unde am mancat cu exceptia alor mei, nu prea mi-a placut.
    Piftia daca e facuta cu mai multa mila de usturoi si e din pui sau curcan, si pui niste zeama de lamaie exact cand o mananci, e delicioasa. Apropae oriunde o gasesti pe cea traditionala de porc, care e grea la miros, grea la gust, grea la stomac.

    Mamaliga e buna pt nepotii de vor veni, asa ca da-i cu incredere pustiului.

    00
  41. NOU
    #88

    Pofta de mamaliga ce mi-a activat articolul asta. In Italia au aia un fel de mancare, mamaliga cu creveti micuti aruncati prin ea … a ajuns si mamaliga asta ceva.

    spanac/urzici – never in my childhood, da’ batranii se bateau pe ele.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)