Creşterea preţurilor la alimente, o chestiune de “când”, nu de “dacă”

Pentru că încă nu e clar că trebuie să muncim pămânul mai bine, hai să vedem ce zice presa:

Romania nu va intra intr-o criza a alimentelor, avand capacitatea de a hrani 80 de milioane de oameni. Totusi, daca va ajunge intr-o astfel de situatie ar fi din cauza "neatentiei unora", a lenei si a lipsei de initiativa, a declarat, marti, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.

25 ianuarie 2011

Romania va fi nevoita sa importe aproximativ 500.000 de tone de grau in acest an, dar nu va avea probleme pana la noua recolta pentru asigurarea consumului intern, potrivit secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Adrian Radulescu.

29 ianuarie 2011

Diferenţa este că prima declaraţie a fost citată de toată lumea, pentru că a fost scoasă pe gură de un ministru, iar a doua a fost băgată în seama doar în treacăt. De unde să ştie un secretar de stat ce vorbeşte? Până la urmă e un secretar, probabil se ocupă de cafele şi răspuns la telefoane. A zis ministrul că e bine, e bine! Dacă ne uităm mai bine, diferenţa dintre cele două declaraţii este majoră: unul vorbeşte de puterea sau posibilitatea de a putea face ceva, iar altul de realitate.

Cei care citesc şi altceva decât Realitatea şi Antena3 au auzit că pâinea se va scumpi în martie, cel mai probabil, de două ori: o dată din cauza grâului şi apoi din cauza benzinei. Aştept cu interes dezbaterile televizate cu “Băsescu a băut grâul poporului”.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

27 comentarii

  1. pai daca iei masina si mergi 3 sate pamantul muncit este 5% si ala cu calul si cu plugul… d-aia stau si ma gandesc ceausesc a facut CAP-uri siera cat de cat mecanizata agricultura azi ne-am intros in tim cu 200 de ani!

    00
  2. viata de roman: atunci cand ai teren si nu il cultivi (si nici nu lasi pe altii sa il cultive pe motivul clasic: „de ce sa se imbogateasca altii?” – nu il vinzi ca „a apartinut stramosilor stramosilor mei”) cumperi alimente de la altii, importe din tari unde oamenii isi cultiva pamantul, apoi te plangi ca la tine in tara sunt preturi mari…

    00
  3. Ca sa muncim pamantul mai bine, trebuie mai intai sa avem cu ce! Ma refer la tractor + utilaje. In conditiile in care statul roman a desfiintat fabrica de tractoare si fabriciile de utilaje, cu ce sa mai lucrezi? Cu un tractor din occident ce costa de la 30 mii euro in sus, plus utilaje de 100 mii? Nu cred ca un roman (taran) cu 50 H va avea banii astia vreodata. Si sa nu mai zic de ingrasaminte si erbicide si pesticide si alte minunatii d’astea, care costa foarte multi bani. Pamantul se putea lucra si cu tractoare romanesti!

    Si pentru ca tot sunt implicat si eu, mai putin ce-i drept, in fenomenul agricultura, sa va mai spun ceva: in toamna lui 2010 s-a vandut graul de la taran cu 0,6 – 0,65 ron, s-a colectat in portul Constanta, au plecat cu el pe Mare si acum il aduc inapoi si spun ca e de import, si spun ca e cu 1 leu! Si uite asa se scumpeste painea!

    Ca taranii sa poata lucra pamantul pe care-l au, mult sau putin, singura solutie ramane ca statul sa faca ceva in privinta asta. Ceea ce in viitor nu se va intampla, pentru ca nu statul roman decide ce se intampla in Romania!

    00
  4. Foarte tare – toata lumea asteapta sa se faca ceva. Probabil de aia am si ajuns in situatia asta. De cand ma stiu, toti din jurul meu asteapta sa se faca ceva, si daca nu se face, se plang de guvernantii alesi de ei. Sau daca nu-s alesi de ei, se plang mai abitir, ca e vina alora care si-au exercitat dreptul democratic de a-si spune cuvantul.
    Eu zic asa, mai stam o tzara, bem o cafea, fumam o tigara, poate-poate se face ceva… Fereasca domnul sa actioneze cumva vreounul din noi!

    00
  5. @Alexandru Pinta, evident, intotdeauna CINEVA TREBUIE SA FACA CEVA. Evident, ALTCINEVA, nu cei care sunt implicati direct in treaba asta.

    Sa va dea statul, zici? Parca am mai auzit asta undeva… :-s

    00
  6. cele doua declaratii nu sunt contradictorii. Romania a apelat oricum mereu la importuri alimentare.

    00
  7. cum e posibil sa ajungem in situatia asta? nu ma leg de expresia „gramarul europei”…inteleg ca ce-a fost a fost si probabil a fost exagerat, dar cat de dezorganizati sa fim?

    00
  8. Cresterile de pret sunt normale dupa ce s-a intamplat anul trecut cu pretul graului, tot Radulescu o spune si pe asta. Iar anul asta graul va merge tot in sus, probabil va sari de 1.5 lei/kg.

    00
  9. Urmează să importăm pâinea (toată) și la un moment dat o să importăm și apa plată (toată).
    E o chestiune de „când”.

    00
  10. Raspunsul la cat de dezorganizati suntem este: Foarte dezorganizati. Noi nu suntem uniti niciun pic ce sa mai vorbim de altele. Ne-am invatat sa spunem „Las-o ma ca merge-asa”, dar asta pana cand? Umiliti tot am fost si suntem in continuare, si daca noi poporul nu punem piciorul in prag, nimeni altcineva nu o va face asta e clar.

    Carbunrantii s-au scumpit, alimentele s-au scumpit, avem taxe mai mari si salarii mediocre fata de restul UE, tot mai induram| Induram ca asa e romanul.

    Ganditi-va ca nimeni nu o sa vina sa faca o rascoala sa zica „Domle, de azi va dam ce v-am luat, facem salriul minim 500E si ieftinim traiul”. Asta nu o va face nimeni, nu are rost sa asteptam mila.

    00
  11. România va trebui să importe un miliarde de tone de grâu şi cinşpe kile de la domnul Triţă. F. sau alţii de teapa lui care exportă grâu pe hârtie şi cer rambursări de TVA. Dupa care îl importă, cu toate că grâul n-a părăsit silozul. Ştie nea secretarul de la minister ce ştie. Astea-s necesare anul ăsta, cât mai e TVA-ul 24% binecuvântaţi să fie finanţiştii guvernului, că la anul e vreme de electoreală şi se trezeşte vreun populist să reducă TVA-ul la alimente atât de mult încât nici nu mai rentează să faci mânării.

    Oricum, se ştie, pâinea îngraşă.

  12. Decizia de a folosi terenurile pentru obtinerea de biocombustibili a dus la cresterea pretului la alimente. Alti factori ar mai fi cresterea TVA (poate cel mai important), cresterea pretului motorinei, desfiintarea pietelor unde taranii ofereau produse ieftine. La vara preturile vor da inapoi din simplu fapt ca foarte multi se vor decide sa-si cultive terenurilor uitandu-se spre pretul de acum si spre profitul pe care il vor putea obtine.

    00
  13. Problema asta cu graul e mai complexa. Romania produce destul grau, dar cand zic Romania nu ma refer la stat ci la firme private care ori produc ei gradul, ori il cumpara ieftin de la tarani si apoi il exporta in UE. Asa fac si ei un ban frumos. Pe de alta parte sunt importatorii care au contracte cu marile magazine, eventual ceva pile la stat si se prefera a se merge pe mana lor, adica preturi mai mari. Ar putea foarte bine ca magazinele sa alimenteze de la producatorii interni, dar nu se face asta, pt ca producatorii interni ar castiga mai putin decat daca ar vinde in UE, pe de alta parte baietii astia „buni” cu pile la stat ce ar mai castiga? Asa am ajuns in situatia hilara in care noi mancam grau din UE si astia din UE mananca grau de la noi.

    00
  14. E doar o chestiune de economie de piata. Doar in momentul in care taranul roman se va organiza in asociatii si NU va mai avea zicala in vocabular SA NE DEA STATUL, doar atunci pretul painii va fi cel mai apropiat de valoarea reala. Pana atunci, le urez sa cumpere paine cu grau importat din China si pui importat din Brazilia. Cheers.

    00
  15. Acum cativa ani am citit undeva urmatoarea chestiune – preturile la alimente in tarile civilizate vor exploda in clipa in care indienii si chinezii vor incepe sa manance de 2 ori pe zi. Ghici ce, chiar asta au inceput sa faca! In timp ce noi dezbatem criza economica ei discuta doar despre crestere economica de 2 cifre si de excedente bugetare care sunt reciclate prin FMI catre pensiile si salariile noastre….

    00
  16. indiferent ce facem , tot trebuie sa mancam nu ? deci , consumam alimente, si de ce sa nu le scumpim, sa mai tragem un ban din buzunarul romanului.

    00
  17. Normal, taranul nostru vrea sa vanda pamantul sa isi ia Q7, statul roman nu incurajeaza nicicum culturile … de ce va mirati?

    00
  18. @Danyel. In sfarsit un om cu capul pe umeri.

    00
  19. Inainte erau CAP-urile, acum sunt asociatiile carora se pot oferi terenurile in arenda, dar e teapa mare cu astia. O baga p-aia cu „a fost un an prost” si iti da muie. Sa iti cultivi singur pamantul, intr-o maniera moderna costa bani, iar cei care nu isi muncesc pamantul nu cred ca sunt plini de bani si chiar de ar fi, n-ar avea interes sa investeasca in agricultura. Coruptia si birocratia e problema Romaniei in general, nu doar a agriculturii. Romanul se gandeste doar la furat, la cat poate ciupi, de oriunde. Daca se asociaza cu alte persoane, se gandeste doar cum sa-i tepuiasca pe ceilalti.

    00
  20. Cea mai mare greseala a fost desfiintarea CAP-urilor in anii ’90. Ar fi trebuit transormate in ceva de genul Fondul Proprietatea. Tin minte ca la inceput lumea era entuziasmata, muncea un petec de pamint, investeau mult si scoteau jumatate. Apoi incet si-au dat seama ca cu un hectar doi nu se face afacere si au lasat bucatile de teren nemuncite.
    Totodata imi aduc aminte ce scandaluri erau la impartire. Nimeni nu vroia teren linga drum, pe Calea Bucuresti de exemplu (unde se afla Selgros, Carrefour, Metro), fiindca se temeau ca suedejii fura recolta.
    Daca as avea bani acum as investi in agricultura. E munca multa, dar se poate trai din acest lucru, insa ai nevoie de minim 100 hectare ca sa poti incepe ceva.

    00
  21. @Ciuby CG – Cate hectare muncesti?

    00
  22. la ora actuala la nivel de tara sunt stocate mai mult de 1000000(1 milion tone)tone de grau la marii samsari,care de abia saptamana trecuta au inceput sa dea drumul cate putin cate putin la grau pe piata internationala si nu pe piata autohtona,pe langa acest milion de tone mai exista alt milion de tone rezerva de stat care se stocheaza si se schimba anula pastrate pt situatii de urgenta gen razboi sau seceta.ceea ce se spune ca vom importa va fii de fapt grau romanesc trecut prin niste tari europene si vandut in romania la pret cu cel putin 0.2 ron pe kg pt a avea barosanii din romania un profit cat mai mare.pretul real in acest moment este de 1,05+tva iar romania va importa cu cel putin 1,25 ron+tva.

    00
  23. In tara asta tot ce este, e cumparat la a 3-a, a 4-a mana! Ex: curent, grau, si altele…

    00
  24. eu cred ca mai e o chestie cu terenu nemuncit! acum ceva ani cand nu erau tractoare si se ara cu boii cultivai pe orice coclau si aveai terenu trecut la arabil, dar acum cu tractoru nu mai merge sa te bagi peste tot si sa fim seriosi la sapa, coasa si secera nu ne mai intoarcem ca n-are rost.
    asa ca daca s-ar tine cont si de asta ar mai disparea niste hectare de la teren nemuncit si in cazu cel mai fericit bagi oile pe el ca sa iei o branza.

    00
  25. @marius…
    da dragoste asa este…cred ca Ubercool a explicat situatia destul de bine. am un teren necultivat care sta in paragina.
    de ce?
    ptr. ca am arendat pe termen destul de indelungat un alt teren, tot pe langa buc. unei cooperative. si stii ce primesc de la cooperativa? stai sa zic: CIUCIU. Ba sunt inundatii, ba seceta, ba semintele nu au fost bune si ei sarmanii au fost fraieriti, ba a fost soarele tot anul doar in nori, ba nu a stralucit luna, ba au furat martienii…
    Eu castig destui bani ptr. a putea platii taxele. pot sa mai astept si inca 20 de ani pana am sa-l vand. iar daca ma obliga sa-l cultiv am sa fac ca un polonez. Sti ce a facut polonezul? A insamantat nuci. si stii cum ia insamantat? a aruncat nuci pe teren, asa…doar le-a aruncat. Si ai vreo idee de ce? ptr. ca a fost obligat sa-si cultive terenul si apoi, cel mai important lucru, a primit o groaza de bani de la UE ca sa-l cultive. Si acum dupa vreo 3 ani s-a dovedit ca a avut ghinion omul. mare ghinion…nu fac roade ba nucile alea…catastrofa.
    Poate doresti tu sa iei in arenda pe 25 de ani un teren pe langa buc. si-mi dai si mie o cota parte din ce castigi. cam cat crezi tu ca vei castiga pe an?

    00
  26. zoso, criza asta tot vine de vreo 10 ani. las-o naibii ca pretul ala al painii mai depinde si de cati oameni o cumpara. eu de exemplu am eliminat-o din meniul de seara. asta inseamna ca 300 de kile de grau pe an, deci cam 1/10 ha exces de oferta. daca mai fac exact ca mine 3 milioane de romani, painea se ieftineste cu 10%. :)

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile