Creşte preţul alimentelor

Preţurile la alimente ar putea creşte şi mai mult, dacă recolta de cereale la nivel mondial nu se majorează "semnificativ" anul acesta, a avertizat în noiembrie OAA. Anul trecut, în Mozambic au murit 13 persoane în proteste împotriva planurilor de majorare a preţului pâinii.

"Există, din păcate, potenţial pentru o creştere a preţurilor cerealelor în contextul incertitudinilor mari. Dacă se întâmplă ceva neaşteptat cu recolta din America de Sud, există suficient potenţial pentru avansul preţurilor", a spus, într-un interviu telefonic, Abdolreza Abbassian, economist-şef la OAA. (sursa)

Acum o să sară protestatarii benzinei în sus că din cauză că a crescut preţul la combustibili a apărut seceta din Rusia şi românii nu şi-au muncit pământurile…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

30 comentarii

  1. Nu am umblat prea mult prin alte tari dar pe unde am fost nu am vazut atat pamant lasat necultivat . Ne meritam soarta .

  2. preturile o sa creasca la alimente tot mai mult atata timp cat lumea (si nu e vorba aici numai de romani) nu isi mai cultiva terenurile. O sa profite de situatie Olanda, Israel… tari care stiu sa valorifice terenul putin pe care il au.

  3. Anul trecut cele mai mari cresteri le-au avut aurul si cerealele. Pentru anul acesta cea mai buna investitie este tot in cereale, se estimeaza o crestere de aproximativ 20% a pretului acestora.
    Ps. Pretul alimentelor chiar are o mare legatura cu pretul carburantiilor deoarece in prezent 70% din productia mondiala de porumb merge spre producerea de biocombustibil iar trendul este de crestere.

  4. avand in vedere ca sunt tari care si-au vandut in totalitate suprafata agricola pentru producerea bioetanolului, e clar ca preturile vor creste. normal ca noi, aia care eram granarul pizdii, vom fi primii care vom cumpara grau scump de la rusi, ca la noi nu se cultiva nimic. ca nu se merita, domn`ne

  5. O sa incepem sa mancam mai multa mamaliga, merge tot mai prost tara/lumea asta. Problema la noi e si faptul ca agricultura e la pamant, sa furat cat sa putut din instalatiile care erau si acuma pamanturie stau si asteapta investitori imobiliari, problema aici e ca daca nu produci nimic nici nu ai cu ce cumpara din motivul asta a izbucnit si criza. Prea multi smecheri au vrut Q7 pe credit si alte imbalaciuni.

  6. Asta-i inca o scuza de invocat. Life sucks then you die :P

  7. Ne apucăm să ne adunăm la brutării şi sa plătim cu mărunt?

  8. chestia asta o inceput de prin 2005,pentru ca puletii de la UE refuza importurile ieftine si forta de munca ieftina pentru agricultura de Spania,Franta,Italia,doar avem pretentii

  9. Au anuntat indieni ca vor scoate o masina care va merge cu apa, deci renuntam la benzina…………..asa ca vor creste pretul la alimente……….Cred ca ar trebui sa incepem sa ne antrenam in a ne hrani cu aer…………….desi sunt sanse sa platim pana la urma fiecare respiratie

  10. Fiti linistiti, cine e destept s-a apucat deja sau e in procesul de a se…

  11. Sunt curios sa vad daca moare vreun roman din cauza majorarii pretului carburantilor.

  12. O mare greseala a Uniunii a fost adoptarea biocombustibililor. Faptul ca ne ardem mancarea este o mare greseala a noastra pe care o plateste tarile sarace. Nu poti sa cultivi milioane de hectare cu rapita pt biodiesel si sa nu-ti pese ca pretul la cereale va creste din cauza cantitatilor tot mai mici ce se afla la vanzare.

  13. Eu cand vad in stiri ‘ar putea’, mut canalul sau dau foaia…

  14. Daca tot va plangeti ca pamantul nostru e lasat in paragina si vezi doamne „ne meritam soarta”, ia faceti-va o afacere in domeniul asta. Aaaa, nicio initiativa?!! Ma gandeam eu…

  15. E de ajuns sa iesiti putin din orase si sa remarcati ca majoritatea pamanturilor sunt parloage. Nimeni nu le lucreaza dar nici nu le dau in arenda. Nici nu vor sa se asocieze dar nici sa le vanda. Prefera sa le lase asa, sa zaca nefolosite. Eventual isi pune 2-3 legume in buza casei.

    CU taranu` taran ala autentic nu te poti intelege (99.99%). Pentru el e una si buna. E PAMANTUL LUI si face CE VREA CU EL. Si da, are atata orgoliu in el incat prefera sa stea cu el nefolosit. Pai ce, cine sunt aia de la oras sa-l invete pe el agricultura, el care a lucra 20 de ani la CAP.

  16. NOU
    #18

    Lenea oamenilor, saracia si indiferenta guvernului conduc la problema asta. Nu poti face agricultura serioasa fara utilaje si nu poti mobiliza prostimea fara sa-i stimulezi. Cu alte cuvinte este si vina statului ca suntem aici.
    Nu se poate face agricultura la modul serios cu batranici care dau la lopata porumbul si ara cu calul. Taranii n-au dupa ce bea apa (sau tuica) dar sa mai aiba si bani de irigatii.

    Am fost granarul pizdii atunci cand se gasea cineva sa-i impinga la munca de la spate cu ciomagu pe tarani insa acum ce facem ? Ne uitam inapoi dupa idealuri socialiste ?

  17. Nici chiar majoritatea. Nu mai exagera.

    Aproximativ 500.000 de persoane riscă să plătească în acest an penalităţi pentru că deţin circa 2 milioane hectare de terenuri agricole pe care nu le lucrează. Cifra reprezintă aproximativ 20% din suprafaţa arabilă a ţării noastre.

  18. In Romania si daca ar fi alimente din belsug si am produce pe scara mare tot ar creste preturile.La noi mereu cresc preturile dar nu stiu de ce :) Poate ca suntem cetateni EU ? :)

  19. @gog am exagerat poate, dar oamenii astia chit ca nu-si muncesc pamantul (macar sa-l coseasca, dar unii nici asta nu mai fac) primesc niste bani de la statul roman prin intermediul APIA.

  20. pretul cerealelor e strans legat de pretul petrolului pentru ca noi nu mancam grau salbatic de exemplu. si graul asta pe care il mancam noi trebuie si el semanat, ierbicidat, fertilizat, treierat. adica operatiuni ce se fac cu consum de carburant, in special motorina, sau biodiesel cum face porumboiu fara sa plateasca accize la biodiesel ca cica e productie proprie si nu se baga nimeni sa verifice cate tone produce el real.
    si vorbind de fertilizat, dupa cum toti cititorii acestui blog stim, materia prima pentru obrtinerea de ingrasaminte este gazul natural, deci pretul cerealelor creste cand creste pretul gazelor naturale care pret al gazelor naturale este intr-o continua legatura cu pretul petrolului.
    concluzia: cand creste pretul la combustibil la pompa creste si pretul cerealelor pentru ca ambele au la baza cresteri ale pretului petrolului.

  21. nu fiti gogomani. q.e.1 si 2 unde erau sa se duca? au mers pe aur(intre timp se cam dezumfla),au mers pe oil,si nu in ultimul rand pe haleala(orez,grau,cafea,cacao etc) justificari ca a plouat acid sau ca au fost incendii se pot gasi ulterior

  22. Cum sa munceasca pamantul taranul roman, daca, statul nu-i da : combina, ingrasamant, oameni platiti cu ziua din buget si bonuri de benzina.
    Muieţi-s posmagii ?

  23. tie cum ti se pare pretul la benzina si motorina?
    ti se pare corect sa fie pretul mai mare ca in alte tari care nu au petrol ca resursa?
    stiu petromul a fost vandut de pesedisti – huaaa- jos Iliescu-
    dar cum ti se pare pretul?

  24. @ANOVA , Da unii dintre noi chiar am inceput sa facem ceva , dar daca nu vrei sa furi sau sa dai spaga totul merge fff greu spre deloc .

  25. Deci mie nu mi se pare corect pretul la benzina si motorina . Protestez , nu se mai poate asa . Trebuie facut ceva neaparat .

  26. @zoso, descrie termenul de manelist…

    Ce legatura exista intre un amator de gen si prostie/ignoranta?

  27. E adevarat, se prevede o „criza a alimentelor”, falsa, evident, dar era normal ca cineva sa speculeze faptul ca in conjunctura economica actuala oamenii dau cei mai multi bani pe mancare renuntand la altele.

  28. APIA nu a platit pentru multi nici acum subventiile pe anul 2009
    Si basescu vrea ca fermierii sa infiinteze recoltele pentru 2011

    Banii din agricultura sunt de la UE, da ii foloseste Basescu. Jumate din bugetul UE inseamna agricultura.

    Foametea se va termina cand NIMENI nu va mai subventiona agricultura.