Mi se pare amuzant cum BNR arată acum cu degetul băncile ca au dat credite în mod iresponsabil, când ei putea elimina asta dintr-o singură atingere cu bagheta magică. La fel de inutili au fost şi în cazurile FNI, BIR sau BPR.
Dar se pare că Banca Naţională şi-a scos capul din fund şi propune două chestii bune.
Creditele de consum pot fi acordate pe maxim 5 ani
Wow ce trist mi se pare că trebuie reglementată asta. Cum ar veni, băncile erau destul de imbecile să dea credite unor tâmpiţi pentru concedii, zugrăveală sau maşini pe o perioadă de “cât vor ei”.
Şapte ani pentru un credit auto? Poate e cazul să îţi iei o maşină mai ieftină. Trei ani credit pentru concediu? Poate e cazul să mergi la Băile Felix. Cinci ani credit pentru renovat coşmelia? Poate e cazul să laşi deoparte marmura italienească.
Valoarea unui credit imobiliar nu va depăşi 60, 70 sau 85% din valoarea imobilului
Noile norme spun ca un credit va fi dat pentru 85% din valoarea imobilului, dacă e in lei, 70% dacă e in euro şi 60% dacă e în alte valute.
Asta e o măsură cu adevărat bună, şi va tria un pic idioţii care vor mai vrea să îşi ia casă fără să contribuie cu nimic la asta, dar care trebuia luată acum 4 ani, nu azi.
Măsurile ar trebui să intre în vigoare de la 1 octombrie.
Masurile astea nu s-au luat pe ideea de a impiedica pe cineva pe viitor sa traiasca „above his means”; pur si simplu statistica incidentelor de plata nu arata deloc bine iar principalii „clienti” din zona rosie sunt cei care s-au aruncat cu capul inainte si au luat credite pe 10 ani pentru mobila sau apartamente cu avans zero pe bula.
Masura asta are rolul de a proteja doar bancile. Cererea va fi aceeasi pentru credite de genul si vor profita firme gen Provident si altele cu dobanzi interesante.
BNR e banca ce a supravegheat şi devalizările de pe la Bancorex. În aceeaşi formulă de succes, cu Mugu şi Vasi la conducere. Experienţa lor în materie de banking mă umple de încredere.
@eftimie: păi şi, n-a decurs devalizarea bine?
masuri foarte bune de altfel daca ar fi insotite si de o reducere a dobanzilor la credite (ca sa nu zic alinierea lor la nivelul tarilor vest-europene unde bancile de la noi isi au sediile-mama).
pe de alta parte pogonaru (si nu numai el) nu zice rau cand zice ca vei creste consumul daca usurezi conditiile de creditare pentru poplatie si astfel vei ajuta firmele.
inaspresti conditiile…trebuie sa dai ceva la schimb : o dobanda mai mica la imprumuturi, o dobanda mai mare la depozite, o mai buna absorbtie a banilor primiti gratis (ex: fonduri europene). NU SA STAI CU MAINILE IN SAN!
@Fanu: nu dobanzile sunt problema, ci sumele imprumutate. De ex:
Suma imprumutata: 75.000, dobanda 5%, 402 rata lunara timp de 30 de ani
Suma imprumutata: 20.000, dobanda 20%, 400 rata lunara timp de 9 ani !!!!!
Subtratul: limitezi creditarea, oamenii pot lua mai putini bani, deci preturile scad. Dobanda poate fi si de 4 ori mai mare (vezi ex. de mai sus), insa banii dati inapoi si perioada creditului scad dramatic.
@fanu pogonaru este un excroc,nu te lua dupa fata aia de tocilar ,vezi cazul prodplast. mai asta vara isarescu tot o batea in cap ca doar neghiobii iau masuri prociclice
Lasa ca ramane in picioare Prima Casa cu avans 5%. Fara numar fara numar fara numar!
Exista exceptii de la reguli stimabile. Eu mi-am luat masina in 2008 cu un credit mai mare de 5 ani pt a avea rata mica. Daca nu luam pe acea perioada nu ma incadram sa iau apartamentul acum doi ani. Si imi permit sa platesc ratele linistit. Dar sistemul e de cacao si din prea flexibil a devenit prea rigid. Dar daca ne gandim la majoritate, cei putini vor trebui sa inghita in sec.
@zoologika: Daca nu te incadrai inseamna ca fie nu platesti chiar linistit ratele fie ai venituri nedeclarate (sau neeligibile), pentru ca „incadrarea” se face in functie de venituri si de celelalte rate existente la momentul analizei dosarului de credit.
@vlad fie intre timp mi-a crescut venitul