Cu cât credeți că sunt plătite cadrele didactice pentru supraveghere la Bac sau capacitate?

De curiozitate. Aveți idee cât ar câștiga un om pentru 5-6 ore de muncă? Că s-au trimis zilele astea tabelele cu cine vrea să se înscrie la supravegheat și responsabilii sunt mirați că nu prea e entuziasm.

Ăia care știți că se plătește 30 lei, nu spuneți și celorlalți.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

73 comentarii

  1. aia 30 de lei banuiesc ca sunt pe langa salariul pe care oricum il iau profesorii, nu?

    00
    • Bineînțeles, doar că, pentru a putea fi plătiți trebuie să figureze în concediu de odihnă.

      Pentru aia trebuie să te trezești la 6 dimineața, ca pe ora ~7 să fi în centrul de examen pentru instruire, la ora 8 în sala de examen să instruiești elevii, la ora ~12 să îți pregătești hârtiile să le predai comisiei, iar la ora 2 probabil ești în drum spre casă.

      Și câteva zeci de semnături, și sute de foi linse.

      Parcă era 62 ron/zi (impozabili) anul trecut, + bani de motorină dacă este cazul

      00
    • Orele alea se aduna la cele 20ore/saptamana?

      00
    • Misto gandire. Daca nu i specificat in fisa postului ca tre sa supraveghezi la BAC, sa cureti pe jos, sa pui rufele-n cos, sa faci web design, serviciul respectiv nu intra in contul remuneratiei lunare. Sper ca ai inteles ideea.

      00
    • Pe cei care comenteaza despre salariile profesorilor raportat cu timpul efectiv pe care-l petrece un profesor la scoala, i-as invita sa petreacă macar 1 zi in cadrul unei scoli. Dar nu observator, ci o zi in care sa predai si sa ai in seama minim 15 copii. Nu mai vorbesc de clase cu 30. Minim 15. Sunt curioasa sa aflu parerea lor dupa…
      Profesor nu inseamna ca deschid manualul la pagina 20 si aia a fost ora…
      Profesor nu inseamna supraveghetor de copii…
      Profesor nu inseamna 4 ore pe zi…
      Profesor inseamna 24/24. Cine spune ca poate sa faca scoala doar in acele 4 ore, inseamna ca nu e profesor. Idei pentru lectii in vin oricand in orice circumstanța pentru ca nu te mai poti detașa complet niciodata. De lucru pentru activitati, proiectare, rapoarte si altele ai aproape tot timpul.

      20
    • @Miruna – daca tu crezi ca asa se intampla in marea majoritatea a cazurilor … sa stii ca te inseli. Daca lucrezi in sistem si tu faci asa, si ai impresia ca si restul colegilor fac asa … sa stii ca te inseli.

      00
    • @Miruna, te invit sa lucrezi la o companie privata din Romania, cu patron roman, cu salarii romanesti, fara tichete de vacanta, fara zile libere oficiale, uneori fara weekenduri, cu salariu minim in cartea de munca, cu deadline-uri, cu ore lucrate peste program si neplatite si asa mai departe.

      00
    • @Miruna mi-a dat o lacrima.
      Ce sacrificiu enorm fac profesorii. Poate 5% din toti, dar majoritatea li se falfaiei. Cel mai bine cred ca se vede cu scoala online. Nepoata mea face 2h pe zi ore, in clasa a 3-a.
      De ziua copilului au facut ore ca asa avea chef profesorul.
      Supravegherea la bac ar trebui sa fie in fisa postului. O zi platita ca oricare alta din timpul de lucru. Se plangea cineva ca 6 ore ar sta cineva toata, greu domnule, 6 ore …
      Noroc cu camerele video ca asa isi mai fac si ei treaba.
      Camerele video au fost introduse nu pentru ca se copia ci pentru ca erau lasati copiii sa copieze.

      00
    • Miruna, profesorii aia de care vorbesti tu sunt 2%.Ti-o spun din experienta mea de om trecut prin scoala si apoi prieten cu 2 profi(fizica si economie).Ii doare la trotineta de elevi.Daca nu au chef(ceea ce se intampla in 90% din cazuri) nu se streseaza.Isi seteaza „slow attention mode” si predau apoi asculta elevii.In zilele cand au ei probleme, sunt pe ciclu, nu le raspunde amanta la tel, pun elevii sa conspecteze de la pag x pana la pagina y.Daca fac elevii galagie, incep cu note de 2 si 3.Restul din procente sunt aia care chiar isi vad de treaba, se comporta frumos si duc elevii la olimpiade.Sunt priviti ca niste nebuni de rahatii din prima parte a povestii.Intelegi matale?Ca o concluzie:n-am avut noroc sa ma fac profesor, militian sau popa, ca o duceam bine fara sa-mi bat capul deloc ;)

      00
    • Toti parintii cocleti care au doar drepturi dau minus Mirunei.
      Confirm, am in familie profesor, care lucreaza acasa de 1-2x mai mult decat este la scoala. Si preda o disciplina care ar putea fi considerata destul de neglijabila.
      Bonus: lectiile si alte rahaturi de scos la imprimanta i le fac eu, iar el cheltuie bani din buzunar pentru a-mi aduce hartie. Tonerul e cadou de la mine pentru ca nu ma saraceste.

      00
    • @Miruna, nu este chiar atat de tragic cum vor profesorii sa para. Peste tot se munceste, peste tot trebuie sa faci pregatire in timpul liber daca vrei sa avansezi, etc.
      In invatamant se presupune ca sunt oameni destul de pregatiti, mult peste media din mediul privat. De ce nu aleg profesorii sa se angajeze in alta parte si sa castige un salariu cel putin dublu?

      @rasta, ce materie care necesita minim 20-30 de ore de pregatire pe saptamana preda persoana respectiva? Mi se pare extrem de mult.
      Si de ce nu discuta cu directorul sa achizitioneze o imprimanta ca sa nu mai cheltuie bani pe hartie lunar?

      00
    • @ Miruna

      Daca tu faci asa, jos palaria pentru tine. Intentia mea nu e sa iti umplu frigiderul. Au fost deja destui inaintea mea.

      Restul stau la scoala fix 18 ore cat e norma. Adica 3 zile cu 4 ore si doua zile cu 3 ore.
      Majoritatea fac 6h/zi si ii gasesti la scoala doar 3 zile. Restul sunt LIBERE. Pentru asta trebuie sa voluntariezi la facut orarul sau sa fii „bun prieten” cu ala care il face.

      De la 18 pana la 40 ar trebui sa faca planuri de lectie, situatii, sa corecteze lucrari, etc.
      Doar ca de multe ori planurile se fac o singura data pentru toata catedra (deci le folosesc toti) si se mai revizuiesc la fiecare 3-4 ani.

      Cu legea noua (nu stiu daca s-a promulgat pana la urma), poti sa ai doar 9h de predare si restul de 9h sa ti-l faci din pregatiri suplimentare/pentru concursuri.
      Adica, daca cumva ramai cu 2-3-4h minus ca nu ai norma, vorbesti cu directorul si bagi cateva ore de „pregatire”, ca sa nu te mai trambalezi si pe la alte scoli.

      00
    • @Florin, am lucrat 11 ani la corporație cum zici. și totuși nu m-aș face educatoare (alea care stau 4 ore pe zi la grădiniță) nici pt greutatea mea în aur pe lună.
      la invitația @Mirunei aș mai adăuga una: găsiți în grupul de prieteni 10 copii de maxim 6 ani și supravegheați-i (doar supravegheați-i) complet și total singuri pt 4 ore într-un spațiu nițel mai mare decât sufrageria unui apartament comunist.
      dacă vreți să treceți la avansați încercați să-i învățați ce, orice (de preferat nu să înjure :) ).

      10
    • @AB, educatoare sau invatatoare clar nu s-ar face nimeni.
      Aici vorbim de profesori.
      Ne recomanda unii sa trecem prin scoli, de parca nu am facut toti cateva clase acolo. Pe de alta parte cei din invatamant au trecut prin alte locuri de munca?

      Am facut un liceu de „renume mondial” al capitalei (cum se autointitulau), cu profesori care erau inclusiv pe la loturile olimpice. La aia nici macar nu ne predau ei materia ci cate o colega de la lotul olimpic. Asta erau la materiile de profil. La alte vreo 2 materii, 4 ani orele au fost in format: 40 de minute conspect singuri (gen pleca proful din clasa), 10 minute ascultat.

      Si asta era acu multi ani, cand scoala „era buna” nu ca acum.

      00
    • @rhasta… iti dai seama. Singurul profesor din ro care-si face treaba. Eu am fost profesor cativa ani, tot sistemul e vraieste, pana nu vine cineva sa oblige profesorii sa stea 40 de ore pe sapt la scoala si sa se ocupe de invatamant nimic nu o sa se faca cum trebuie.

      00
    • @rasta apropo, ca m-ai enervat cu atitudinea in primul rand, daca persoana aia de lucreaza de 2-3 ori mai mult acasa, dadea cateva pagini printr-o carte de pedagogie… atunci parintii nu erau cocleti si copiii nu aveau nicio vina, ca in final de ce se merge la scoala?… cred ca scoala din ro si-a pierdut menirea, obiectul muncii… care e educatia si pus in prim plan elevul, nicidecum profesorii… asta ca idee.

      Nu te obosi sa-mi raspunzi, atitudinea asta a parintilor fata de profesor este raspunsul la atitudinea profesorilor fata de politic: „capul plecat sabia nu-l taie.”

      00
    • Problema e ca multa lumea s-a inflamat la comentariul Mirunei absolut aiurea. Pana la urma discutia era daca norma aia de 18 ore/saptamana e normala sau nu. Atentie, in conditiile in care profesorul chiar si-ar face treaba.

      Argumentele de genul „da, dar 98% dintre profesori isi baga picioarele” sunt si subiective (exista pe undeva studii serioase pe tema asta), dar si pe langa subiect.

      Nu poti face norme de 40 de ore pe saptamana, pentru ca, zici tu „cea mai mare parte oricum isi baga picioarele”. O sa ii fortezi pe absolut toti sa isi bage picioarele, chiar si pe aia care munceau pana acum cu pregatirea lectiilor, corecteaza pe bune a temelor si lucrarilor, etc.

      Adica nu asta e solutia problemei. Solutia e sa poti verifica pe bune activitatea profesorilor si a scolilor, adica sa ai niste criterii clare de masurare a rezultatelor si asa mai departe. E mult, mult mai complicat.

      00
  2. Frumos. Si cat se plateste statul la supraveghere in sectiile de vot? Aha, statul investeste continuu in educatie.

    00
    • Cand am fost eu acum multi ani in comisia de votare (probabil nu acelasi lucru cu supraveghetor) am luat cam 200lei (pentru ziua de votare + teoretica pregatire prealabila).

      00
    • Am fost și eu la o secție de votare din Diaspora pentru prezidențiale, 50€ parcă a fost leafa, început la 5am, terminat la 12am.

      00
    • @Robert, te-ai lamurit cat plateste statul la supraveghere? 200 de lei pentru minim 18 ore de munca.

      00
    • Aha, pentru ca a zis unu’ ca a luat acum multi ani 200 de lei, e clar, s-a lamurit.
      Se ia mult mai mult in ultimii ani.

      00
    • am fost în toamnă, pt un sigur tur am luat vreo 700 lei parcă (pot să-mi verific extrasul de cont). vreo 2-3 ore sâmbătă și de la 6 până pe la miezul nopții duminică.
      dar am fost observator (voluntar, n-am luat un ban găurit) la niște parlamentare, duminică la fost de la 6 duminică până la 5 dimineață luni.

      00
    • Si cam ce legatura poate avea statul si uitatul pe pereti timp de 2 – 3 ore la supravegherea la examene cu statul 14 ore pe un scaun si non stop dat/luat buletine de vot, stampile, cautat in liste etc? Oricum si aia din sectiile de votare se plang, nici alora nu le convine…chiar daca si acolo dau toti din coate care sa prinda un loc. Tipic romanesc.
      Zicea o doamna ca trebuie sa isi ia concediu pentru a putea incasa si banii pentru supraveghere. E cumva concediu fara plata? Ah, e concediu platit? Atunci ce relevanta poate avea ca trebuie sa iti iei concediu? Ca trebuie sa te trezesti la 6? Ma intreb in mod normal la ce ora s-or trezi profesorii de ora 6 e privita ca o nenorocire.
      Imi permit sa si fac pariu ca e bataie care sa mearga la supraveghere, care sa fie in comisiile de corectare si asa mai departe. Dar apoi public si oficial ne plangem ca e greu si platit prost.

      00
    • Si eu stiu de 600. Si daca si aia e munca atunci sa moara masa. 2-3 trag mai tare, aia cu buletinele are si ea de treaba si restul incalzesc scaunele. Si asta la o sectie mai aglomerata. E putin tare, de asta se dau pe sub mana :)

      00
    • @Robert, toată lumea era cu buletinele.
      eram x oameni, lista de cetățeni arondați secției a fost împărțită la x, fiecăruia i s-au repartizat listuțe de votanți.
      cel mai chinuit a fost ăla cu tableta, că pe la el treceau toți.

      00
    • mda, poate mă învăț cândva să am suficientă răbdare să răspund după ce înțeleg ce vrea autorul să spună. :)

      @robert, totuși era duminica oamenilor. da, au fost multe momente când s-a tras mâța de de coadă la greu, dar totuși nu eram acasă la noi, pe canapeaua noastră, făcând ce aveam noi chef.
      și a durat între 17-18 ore, dar pt parlamentare sau locale putea dura și 24.
      apropos de ce zice @Berenger, de ce n-ai încercat și tu să faci asta, dacă sunt bani câștigați prea ușor.

      00
  3. cat mai era salariul de paznic? sunt curioasa daca impartit la zilele de lucru, se compara

    00
  4. 30 de lei pe ora

    00
  5. e ca la chelnari si spalatorie auto: se stie ca traiesc din bacsis.

    00
  6. pe vremea mea se platea ~1000 lei pentru cele 3 variante finale de subiect. s-au calicit, au dat tepe sia cum stau pe 30 lei..plm…

    00
  7. Anul trecut a fost 56lei /proba. Criza asta…

    00
  8. Pe vremuri era 50lei x nr de elevi, în pachetul de șervețele.

    00
  9. 30 pe ora sau pe zi?

    00
  10. NOU
    #43

    S-au revoltat profesorii că au fost obligați să fie plătiți prin primării? Directorii că sunt numiți politic?? S-au revoltat profesorii că nu e ok să faci meditații pe bani la elevii din clasa / școala la care predau?? Să fie sănătoși. La ce corupție generalizată zace în fiecare colț de țară, vă mai mirați?

    00
    • Pai nu se revolta ca altfel nu le mai da vanghele 2 aka#D(ă)F(uck) stilouri de nu stiu cate sute de lei si alte astfel de materiale.

      00
  11. … dat fiind ca se inghesuie lumea de obicei, 50 de lei maxim. Nu se inghesuie lumea pentru ca e prea multa bataie de cap, iar unul care nu inchide ochii cand e nevoie o sa aiba tot felul de remuscari, iar 50 de lei nu-s chiar o suma pentru care are sens sa-ti bati capul.

    PS: Au fost mereu probleme cand s-a propus, dar se rezolva simplu… vine directorul si se apuca de intrebat public, tu de ce nu vrei?… in 10 minute a completat lista.

    00
    • Scade 45% si vezi cu cat ramai, pentru o zi de munca.

      Nici macar o saorma si un suc nu iti ei cand ajungi acasa.

      00
  12. 2500 lei daca ii lasi sa scrie ca a murit de Covid. In Italia se da 500 euro. In UK se da 500 lire. Stam bine :)

    00
  13. N-ar trebui sa fie obligatorie aceasta treaba? Totusi acesti oameni au mult mai mult concediu decit restul pulimii, iar saptamina de lucru la ei nu cred ca e teoreticul 40 de ore ca in cazul celorlalti si din fiecare ora 10 minute inseamna pauza.
    N-am nimic cu profesorii si invatatorii, chiar ar merita mai mult, insa sa nu uitam, exista oameni care lucreaza zilnic 10-12 ore pentru aceeasi suma in conditii si stres peste zgomotul produs de odrasle, care se duc zilnic la servici cu gindul ca miine s-ar putea sa nu mai aiba loc de munca. De acesti oameni n-am auzit niciodata sa spuna cineva ceva, ei figureaza doar la statistica.
    Probabil multi vor da minus la acest comentariu, dar asta-i adevarul…

    00
    • Pai asta e problema majora in invatamant, ca se lucreaza numai teoretic… practic sunt numai povesti, e nevoie de stat 8 ore pe zi la scoala cu norme diferentiate… O sa apara si asta, ca nu e de ales… intr-un final o sa vina un „Funeriu” si mai baga o schimbarica… si tot asa.

      00
  14. @rasta
    mai usor cu jignirile cand nu ai argumente.

    iti pun o intrebare simpla.
    Ce o/il obliga pe acel membru al familiei tale sa se chinuie atata si tu sa te plangi pe bloguri? Poate oricand pleca sa faca altceva.

    00
  15. la cât de ușor și de bine spun unii că e în învățământ, chiar că nu înțeleg de ce nu se îngrămădesc aceeași să se facă „dascăli”. 4 ore pe zi, 3 luni de concediu, tichete, sporuri, te doare-n bască. ca să nu mai spun de meditații. realmente raiul pe pământ la îndemâna oricui, dar toți preferă să lucreze „10-12 ore pentru aceeasi suma in conditii si stres peste zgomotul produs de odrasle, care se duc zilnic la servici cu gindul ca miine s-ar putea sa nu mai aiba loc de munca.”

    00
    • Au incercat multi dar au fost respinsi ca overqualified.
      Nu ai ce sa mai faci, in cazul asta. Te duci la 10-12 ore..

      00
    • Cind am terminat facultatea mi s-a propus sa ramin acolo. Chiar daca am cochetat cu ideea, n-am acceptat, stii de ce? Din cauza coruptiei. Nu mi s-a parut corect ca unul care in 5 ani de zile a copiat la examene, si-a cumparat toate proiectele, inclusiv cel de diploma, sa fie ales sef de promotie doar fiindca tac-su era stiu eu ce inginer sef la una din fabricile din oras. Nu sunt Don Quixote sa ma lupt cu morile de vint.

      00
    • dar nimeni nu vorbește aici de mediul universitar, ci de cel pre-universitari, știi tu, grădinițe, școli generale, cu școala primară și gimnaziu, licee. :)

      corupție, pupincursim, mușcat de cur, turnătorie, lingătorie e și în mediul privat de pot să bată la fundul gol destule instituții publice.

      00
    • @bucuresci: ei na, ai ce sa faci, dar e usor sa faci presupuneri… in locul tau, facem o combinatie super tare: ramaneam in sectorul privat, deveneam antreprenor, imi faceam o scoala privata care, daca esti asa supra-calificat, devenea un reper notabil pentru ambele sectoare, public si privat.

      dar deh, e loc sub soare pentru toata lumea, mai ales ca toti vor sa stea la umbra….

      00
    • Asta cu „3 luni de concediu” am tot auzit de ani buni de la parinti si chiar si o avocata blonda….am 30 de ani vechime, dar nu am avut niciodata 3 luni de concediu…. scoala se termina @15 iunie….urmeaza examenele nationale si BAC-ul unde trebuie stat la supraveghere, dupa aia cate 2 saptamani de „pazit scoala” ( cum ii spunem noi), un fel de serviciu pe scoala….apoi urmeaza BAC-ul prostilor ( celor cu reevaluare), examenul de titularizare unde a iar cu supraveghere….. CARE 3 luni concediu???…. ca as vreau
      si eu…..

      00
  16. 1) ăia 30 lei sunt un bonus, oamenii sunt deja plătiți pe ziua aia, ar trebui să nu se dea nimic
    2) cine zice că un profesor muncește 18 ore pe săptămână e un dobitoc
    3) cine zice că majoritatea au orele grupate în 3 zile e un dobitoc și mai mare. Nu ai cum acomoda programele la zeci de clase, cu zeci de profi posibil în mai multe școli, cu limbi străine în care elevii se splitează
    4) majoritatea profesorilor sunt japițe leneșe cu gândul la meditații (care predau materii de bază), la eleve (profesorii de sport) sau la rupt ușa când se sună (majoritatea)

    Dixit

    00
    • tu când faci ceva suplimentar la jobul ăla privat, care nu intră în fișa postului sau stai peste program sau ceva mai mult decât normalul nu consideri că ar trebui să primești un bonus, o alună, o măslină? și tu ești plătit ”pentru ziua aia”.

      00
    • AB, chiar habar n-ai cum e in mediul privat, daca ai senzatia ca primesti vreun bonus pentru ceva de genul asta. Tu ai senzatia ca daca e ceva de terminat la munca (de exemplu) iti suni seful sa-l intrebi daca sare si el cu o maslina sau daca pleci acasa ca s-a terminat programul? Sau daca alegi sa stai, te duci a doua zi sa il intrebi daca nu iti da si el 50 de lei?

      Si ti-o zic ca unul care nu se plange ca in mediul privat ar fi ceva galera, din contra.

      00
  17. Vad ca profesorii sunt la fel de lasi ca si sistemul care i-a prmovat fara sa tina seama de competenta. Nici unul nu a pus punctul pe i :
    Invatamantul trebuie reformat din temelii.
    „Sistemul” e anchilozat si putred pana-n maduva – nimic nu se va schimba fundamental, dar e ok din punctul de vedere al inspectoratelor.
    Fac comisii peste comisii, raportari false (vezi doar 8% nu au acces online).
    Suport zero din partea directorilor de scoli, toate resursele online sunt ale profesorilor (net, tablete, calculatoare etc.).
    O complicitate abjecta la fel cum a fost si este in cazul sistemului medical.
    Un putregai care corupe ireversibil mintile copiilor si tinerilor.
    Nimic nu ii va trezi, daca in cazul personalului medical cand treaba a devenit tragica, au stiut sa chitaie ca sobolanii in cateva locuri, pe profesori numai o revolta generalizata ii va putea scoate din mlastina fetida in care s-au cantonat. Si vorbesc de 95% dintre ei, sa fim intelesi.

    00
  18. Nici nu ma intereseaza cu cât sunt plătită, fac treaba asta pentru elevii mei.Nu stiu de ce nu intelege lumea, suntem cadre didactice !Cand să îi ajutam?După Evaluarea Națională sau Bacalaureat?

    00
  19. Cred ca am citit majoritatea comentariilor de mai sus și cred că și aici totul e relativ și persoanele care au numai certitudini, greșesc profund. Spunea cineva ca s-au pus camere ca sa nu mai copieze elevii, probabil vorbeste in cunostinta de cauza, și el copiind la greu. Cand am dat BAC-ul, nu erau camere și cu tot protocolul dat, n-am putut sa copiez. Si ca mine sunt cel puțin 70% din generație. In privinta profesorilor, la fel ca în orice sistem, cei care muncesc si duc greul, sunt cei mai urgisiti și loviți, iar loazele sunt remunerate regeste. Pentru cei 30 lei nici nu merita sa te ridici din pat. A sta la supraveghere e chiar obositor, deși din exterior pare ca nu faci nimic. In plus, a propos de comparațiile cu privat ul, e ca si cum ai compara mere cu pere. La stat se dau examene de-ti vine sa vomiti. Nu mai sunt repartitii ca pe vremuri și dacă vrei post, dai cel puțin 2-3 titularizari cu bătaia de joc aferentă. Urmează apoi gradele…alt calvar. Cand ajungi pe la 45 de ani, după 25 de predare, iti iese sufletul din tine si iti vine sa ” O lasi mai moale” și să faci minimul necesar, mai ales că nervii tai s-au dus pe „apa sambetei”. Mai spunea cineva ca sistemul e „putred” și că ar trebui reformat ca sunt pile etc. De acord! Dar, ar trebui început de la atitudinea noastră față de scoala, de la niste așteptări prea mari in comparatie cu ce se ofera, de la schimbarea raportului de valori și de la evitarea gândirii mult prea critice și lipsite de dubii. Totodată, prima problema a învățământului, este programa școlară ABERANTA la materiile de bază. Informații abstracte pt copii mici, povesti paranormale la clasa a 3-a, matematici superioare la clasa a 5-a s.a.m.d. Dădea cineva exemplu de niste profesori miserupiști de fizica, criticat blazarea lor. Fizica e o materie înfiorătoare și copiii nu mai invata. Iti trebuie laborator, instrumente etc. Cine le pune la dispozitie? Profesorul, din banii lui?!? Aceeasi problema la chimie unde substanțele sunt extrem de scumpe. Prea putine școli au fonduri pt dotarea cabinetelor de științe. Si cand vezi ca n-ai aia, n-ai din cealalta, te resemnezi și faci mai puțin. Mai e si problema pregătirilor care e nasoală. Toti am făcut pregătiri, sau cel puțin cei care am țintit mai sus. Pregătirile sunt munca” la negru” și există o rețea a acestora. Dacă ajungi intr-un liceu de” top” musai faci pregătire pt ca nivelul de la clasa e atat de ridicat, ca nu faci fata. Profesorii ridică ștacheta pt a-i pregăti astfel pe viitorii olimpici și a nu se mai complica cu pregătiri suplimentare gratuite. Nu faci fata, fie mergi la pregătire, fie zbori in alt liceu. Desigur, profesorii se suna între ei și își recomandă reciproc elevi. Dar, iar, nu este la fel situația peste tot, ci doar in mare parte dintre aceste licee, colegii naționale etc. S-au mai mărit salariile, e drept, dar din ele, punem la bătaie bani pt coli, cartușe pt imprimanta, carti, plata cursurilor de perfecționare achitate de profesor, bani de haine, pt ca elevii se uita la vestimentație, uneori ies din banca sa-ti vada pantofii etc. Vedem deci, ca situația e mai complexă și, revenind, cei 30 de lei, sunt umilitori, mai ales că majoritatea elevilor dau pe un pachet de tigari o sumă echivalentă.

    00
  20. Mi se pare mie sau cititorii lui cetin s-au mutat aici și dau minusuri la greu când zici ceva rău de „cadrele didactice”?

    E obositor să stai la supraveghere la bac?
    E obositor să predai?
    E obositor să corectezi lucrări și să fii la zi cu programa (așa Aberantă cum e ea)?
    Ești stresat după 5 ore de muncă?

    Pedagogia nu e de tine!
    Se caută vânzători, casieri, măcelari, ospătari, sudori(mai ales), mecanici auto…. A, nu se freacă menta, nu e status, nu sunt vouchere și alte beneficii?

    Ăștia de dați minusuri la adevăruri crâncene, explicați-mi și mie , că-s mai prost și nu înțeleg, pentru ce sunt plătiți profesorii? Ce ar trebui să facă în cele 4 luni, totale, de vacanță ale copiilor? De câte ori vin la școală în perioada aia și de ce nu învață programa și pedagogie în timpul ăla?

    Am avut o profesoară de matematică excelentă în gimnaziu, câteodată trec și îi duc flori deși are peste 80ani. De ce nu sunt toți (sau măcar 50%) dintre profesori așa, să aștepti cu nerăbdare ora aia?

    Dacă unii nu se ridică din pat pentru 30 de lei, ar trebui să o facă din bun simț pentru elevi!

    00
    • Daca faci un sistem în care singurii performanti sunt cei cu vocatie, vei avea un sistem unde cei performanti sunt foarte putini. Trebuie sa te obisnuiesti cu gândul ca, la fel ca multe altele, cât dai atâta face.

      00
    • Am discutat zilele trecute cu profa de mate a baiatului. Profa la un liceu bunisor in Bucuresti, profa fiind si ea absolut ok.

      A zis ca de 10-15 ani de zile isi intreaba cu disperare elevii mai buni la mate daca vor sa se faca profesori de matematica. Profa fiind ceva mai „coapta”, mai are vreo 10 ani pana la pensie. Raspunsul a fost un „sictir” generalizat. Nici macar unul nu a fost interesat.

      Nu e o contradictie aici? Adica profii astia au niste conditii fenomenale cu munca, cu salariul, cu concediile, cu meditatiile, cu norma de 18 ore pe saptamana, dar nu prea are nimeni (ma refer la aia cu cap) chef de treaba asta?

      Cum putem explica aceasta trebusoara?

      Nene, meseria asta e o meserie vocationala, ca aia de doctor. Daca ai lua un om care nu are nicio treaba cu chestia asta (chiar si un corporatist din ala de isi rupe camasa pe el ca munceste 12 ore pe zi in timp ce middle-managementul il biciuieste cu furie) si l-ai baga la munca intr-o clasa cu 30 de copii, si-ar lua campii rapid. Nu e deloc o meserie usoara, asta daca nu vrei sa iti bati complet joc de munca ta.

      Si, nu, nu am nicio treaba cu meseria asta, nici eu, nici oricine din familia mea, ca sa zici ca vreau musai sa apar pe cineva.

      00
  21. Totu-i relativ, cum spuneam mai sus. Profesorii n-au vacanta, ci concediu la fel ca toata lumea și dacă cineva ” se oftica” pt cele 4 luni de „vacanta”, sa intre in sistem, nu sa se dea brav pe-aci. Si daca tot vorbim despre lucruri meschine cum ar fi cei 30 lei, care de fapt sunt vreo 50, conștiința unui profesor dedicat valorează mult mai mult. Nu intri in invatamant sa te îmbogățești ci ca sa ai un loc de munca cinstit. Ce spune domnul Fisherman cu doamna lui profesoara, nu se mai aplica azi, cand altul era statutul profesorului odinioară. Poate pentru ca elevii au devenit leneși, nemotivati și cu ” fite” si asculta vorbele unor parinti cu idei limitate?!?

    00
  22. @Io nu mă oftic pentru că au 4 luni vacanță, spun doar că pot să-și facă cursuri profesionale atunci, să pregătească materia, programa, un plan ceva. Dacă tot știi cum e în sistem, spune aici câți fac așa ceva.

    Am o clasă (proiect) și nu mă duc la final să văd ce am făcut în 4 ani, ce mi-a ieșit? Și vreau respect! Da, e logic..

    00
  23. Multi plangaciosi si vaicariti au ajuns in sistemul de invatamant si doar dintre ei se dau rotunzi pe blog.
    Doamne Fereste sa vii cu o idee, sa le spui cum se vad lucrurile din afara, sa ii intrebi de ce nu schimba lucrurile care ii deranjeaza, sa le dai un feed-back autentic.
    Auzi numai povestioare despre respect, umilinta, veniti in locul nostru, sunteti ofticosi, 30 de lei este prea putin pentru ego-ul supradimensionat, schimbati-va voi si apoi ne schimbam noi, s.a.m.d.
    Trist si dezolant. La urma urmelor, ce sa cerem noi parintii cocleti de la cadrele didactice, principial vorbind, in afara de cei cu vocatie, pe ceilalti ce i-a manat aici? programul usor, orele putine, lunile de concediu, mai putin banii. Cum sa le cerem sa se perfectioneze cand majoritatea au venit aici in sistem, ca nu aveau altceva mai bun.
    In concluzie, sa fim multumiti, intotdeauna e loc de mai rau!

    00
    • Esti boss! Hai in invatamant! Supracalificat esti, numa ce trebuie! Te bagi sau doar gargara? Sau e bine la 12 ore?

      00
  24. Când nu erau camere s-ar fi înghesuit si la 1leu pe oră….

    00
  25. Lucrurile nu merg bine deloc in invatamant si asta nu numai din cauza factorului politic ci si din cauza calitatii slabe a majoritatii cadrelor didactice, calitate slaba atat umana cat si bineanteles profesionala.Sigur , sunt si exceptii dar prea putine, din ce in ce mai putine.Degeaba va suparati si o sa dati cu minusul la greu , uitati-va in jurul vostru cum arata societatea romaneasca la capitolul educatie , cultura.
    Sa aruncati vina pe parinti este foarte convenabil.Multi oameni de stiinta si de cultura au provenit in trecut din medii sarace, cu parinti tarani analfabeti dar mergand la scoala si primind indrumarea unor profesori de calitate au ajuns oameni si au performat.

    00
  26. E foarte putin.
    Dar nu am vazut nici o greva pe tema asta. Nici un scandal.
    Nici un refuz de a face treaba respectiva pe banii astia.

    00
  27. Sunt curioasa cati din cei care au comentat sunt profesori.
    Eu am profesat la catedra 2 ani, imediat dupa facultate pe post de suplinitor (in conditiile in care la titularizare am fost a 3a pe judet cu 9.55, insa am refuzat post de titular la țară alegand unul in oraș, unde locuiesc). Pentru un tanar absolvent de facultate e extrem de greu sa intri in sistem si sa fii platit cu minimul pe economie pt cata munca e.
    Eu predau matematica iar daca munca de profesor ar consta doar in orele petrecute la scoala, ar fi super. Ca idee, iti trebuie un plan de lectie (aprox 5 pag scrise in care povestesti ce faci la clasa de genul „voi scrie pe tabla titlul… voi scrie definitia aia.. voi asculta din manual pag ..) la fiecare clasa. Plan pe care il scrii acasa la pc in „timpul liber”. Faceti voi un calcul pt fiecare lectie predata (chiar si de ascultare) la fiecare clasa in fiecare zi.
    Faci fișe pt elevi, subiecte pt teste, corectezi lucrari (uneori dureaza 2-3 ore sa corectezi 20-30 lucrari), corectezi teme etc.
    Faci o gramada de hârțogăraie pt inspectorat si minister. Faci lectii deschise ca sa vada si ceilalti profesori de mate ca ‘stii sa predai’. Faci sedinte cu parintii daca esti diriginte, contorizezi absente, faci profil psihologic al elevului, te interesezi de situatia lor.
    Bineinteles, vorbesc de profesori care isi fac treaba.
    30 lei e bataie de joc. Oricat de mult mi-ar placea copiii si mezeria de profesor, as merge la supravgheat pt suma asta insa normal ca as comenta.
    Nu mai exista fisa postului cand directorul iti cere ceva. In timpul anului mergem si supraveghem/corectam la concursuri, sambata, fara sa fim platiti. In primul meu an de predare am vrut sa supraveghez si sa corectez la bac insa nu am fost ‘acceptata’ pe motiv ca eram debutanta.
    Anul scolar al unui profesor nu e de la 15 sept la 15 iunie. Dupa 15 iunie urmeaza pregatire pt bac si evaluare, apoi vii la inscrieri pt clasa a IXa (daca esti prof la liceu). Corigente la mijlocul lui aug pt a XII-a, bac la sf lui aug, corigente la inceputul lui sept. Chiar si cei care n-au corigenti sunt obligati sa vina la scoala pe 1 sept (da, anul scolar al prof incepe cu 2 sapt de cel al elevului). Vacanta aia de 3 luni de care ziceti voi e 1 luna pt unii, deci aprox 20 zile lucratoare libere.
    Prieten de-al meu, profesor nu de disciplina de bac, are salariu 2300 lei cu 10 ani vechime si grade si diverse functii in consilii. Munceste de rupe. Profesoara de romana cu salariu 3200 lei cu 30 ani vechime. Poate vi se par mari salariile astea, dar asta doar pt ca nu stiti cata munca e in afara scolii si cat stres. Sistemul de invatamant e praf si e pacat pt ca fix noi tinerii,nu suntem lasati sa ne facem treaba. Din pacate, de asta am si plecat de la catedra si de asta am colegi de facultate care s au reprofilat, pt ca e bataie de joc la adresa tuturor. Iar eu ii inteleg pe cei care nu vor sa mearga la supravegheat, ii inteleg si pe cei care ne condamna ca profesori, insa ar fi bine uneori sa ne gandim de 2 ori inainte de a judecat

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile