De ce credeți că e diferența aia de preț între România și Ungaria/Bulgaria?

Așa, de curiozitate, poate sunt pe aici oameni care știu de ce. Nu din bănuieli, nu din „preț mărit de bf”, nu din auzite.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

59 comentarii

  1. din tva, livrari intracomunitare…

    00
  2. Pentru mai multe detalii consultati specialistii Ziarul Financiar!

    00
  3. Alea din Ungaria sunt fake la pretul ala. :)

    00
  4. Chiar am luat de curand ceva online din Ungaria din acest motiv, pretul era la jumate (240 ron vs 120ron) pe cand amazon avea pretul mai apropiat de cel din Ro. Dar am comparat si alte produse pe siteu ala si la noi (ex. SSDuri) si nu era aceeasi diferenta, uneori pret ceva mai mic la noi.
    Cauzele pot fi multiple, la produsul luat de mine si diferenta aia imensa cred poate fi vorba si ca au o politica mai pragmatica fata de produsele vechi, lichidari de stocuri, si de-astea, pe cand romanul tine de pret cu riscul de a sta ani de zile cu doua bucati din ceva ce nu se mai vinde in depozit.

    00
  5. bicoz nema autostrazi

    00
  6. „Noi suntem prea saraci ca sa ne permitem lucruri ieftine”…..

    00
  7. Logistica este foarte scumpa la noi:
    – Fara drumuri de viteza ( bagi talpa, hop localitatea, de autostrazi … ) – angajatul se plateste la ora, chiar daca are salariu mai mic, ajunge sa te coste mai mult + combustibil mai mult
    – Drumuri proaste – piesele costa si ele bani ( 2 luni daca faci A2 zi de zi dus intors se duc amortizoarele + bucsele … etc )

    00
    • + PSD
      – daca ajungi la un anumit nivel si nu dai spaga risti sa pierzi zile bune in fiecare luna cu ‘controale inopinate’, si spaga aia se da in functie de cifra de afaceri nu de profit ( cel putin asta am auzit )
      – intelegeri tacite sau pe fata intre importatori / distribuitori. Ex: distribuitor unic, ‘cel mai mic pret din romania’, pretul benzinei – in conditiile in care profitul tuturor benzinariilor sare in sus … ( ii doare la basca pe aia din consiliul concurentei, mai arunca din cand in cand cate o firmitura pentru muritorii de rand ca sa vedem ca misca ceva )

      00
  8. Jbl = Samsung

    00
  9. TVA-ul nu e un motiv (e chiar marginal mai mic in Romania decat la bulgari). Cred ca este vorba aproape doar de infrastructura… si nu doar rutiera, doar ca acolo sunt cat de cat masurabile lucrurile. Uite, de la Sofia la Viena e cam aceeasi distanta ca Bucuresti-Viena (1005 si putin versus 1077), dar din Bulgaria faci cu aproape 2 ore si jumatate mai putin (10 ore si ceva versus aproape 13 ore). Ma gandesc la faptul ca om fi la fel de muci si cu trenurile.
    Plus ca s-ar putea sa fie si ceva care tine de comportamentul de consumator al romanilor, care sunt mai mana-larga decat altii cand vine vorba de statut. Tin minte ca era o stire acum mai multi ani cu preturile unui iPhone in mai multe tari si la noi era o diferenta foarte mare fata de altii…

    00
    • Eu am un magazin online pe .ro si altul pe .hu. In Ro preturile sunt cu tva inclus afisate in Hu sunt fara tva pentru ca asa afiseaza toata competitia mea.

      00
  10. Valeu mama: https://www.emag.ro/casti-audio-on-ear-cu-microfon-jbl-t450-bluetooth-black-jblt450btblk/pd/DWX067BBM/#Negru nici nu va uitati la cele albastre :))))

    PS: a se nota ca sunt din market si ei nici nu le (mai) au, deci foarte probabil sa fie vre-un motiv pt care nu le mai are nici emagu de genul ce ziceam mai sus
    PPS: si n-am zis ca autostrazile si alea nu-s parte din motiv

    00
  11. În condițiile în care Ungaria are TVA de 27%, explicația este lăcomia unui adaos mai mare. Pur și simplu în România nu se face comerț cu specula. Cu orice. Am luat ghete salomon muuuult mai ieftin online din afara decât erau la noi oriunde. Și alte multe produse.

    00
    • Asta pentru ca tu ai luat niste produse premium. Dar nu stiu daca te-ai uitat prin jur, insa majoritatea oamenilor din jurul tau abia traiesc cu banii de la o luna la alta, si daca vine o cheltuiala neprevazuta multi nici nu se descurca. Ce casti la 200 de lei vrei sa cumpere cand ei nu au 200 de lei sa-si plombeze dintii?

      Cand nu ai o piata de produse premium este evident ca sunt mai scumpe, pentru ca daca tu nu vinzi un vapor de ghete Salomon pe sezon la o populatie de 20 de milioane (in timp ce in Germania la o populatie de 4 ori mai mare vinzi probabil de 10-20 de ori mai mult) nu-ti mai bagi capul sa faci buisness aici si lasi niste intermediari sa vanda maruntisuri. Care si aia trebuie sa faca niste bani ca au o logistica de intretinut. Si uite asa se creeaza un lant de intermediari, cresc preturile.

      Apoi cand ai un mediu ostil afacerilor, investitorii (acei intermediari de mai sus) vor sa-si scoata repede parleala, ca nu se stie ce va fi maine. Si uite asa lacomia aia devine necesitate, pentru ca altfel nu se poate.

      00
  12. Aia n-au PSD si au autostrazi?

    00
  13. azi văzui o reclamă pe fb: creion microshitoblading 98fucking lei (care e un rahat oricum, eventual face microchix, nu microrahat); intru p’ali să văd minunea: 0.50 euro, chiar și cu tarifele de ing la cursul euro tot ies mai ieftin decât să dau 98 de lei pe o porcărie, nu mai zic că mi-l aduce poștașu’ acas’ (după 2 luni :D )

    00
  14. Pentru ca pitzi se intretine cu bani!

    00
    • Indeed,pentru că un București , între orele 11-16 traficul este format majoritar din mașini scumpe și foarte scumpe conduse de diverși pitziponci și pitziponci cu figuri foarte relaxate, chiar sictirite de ‘sclavii din tara asta de kkt’….

      00
  15. Pentru că populaţie mai mică, autostrăzi, capitală incomparabil mai civilizată şi mai fluentă în trafic, instituţii, tot ce vreţi voi, guvernul ţine băncile mai din scurt.

    Infrastructură peste tot, nu trebuie să-ţi faci depozit în centrul oraşului ca să fii sigur că vine electrica să-ţi bage curent, de gaz nu mai zic, cred că dacă nu construieşti direct pe magistrală, lejer te prinde următorul centenar până intră gazul.

    Nimicuri şi mărunţişuri care se adună şi dau un tot unitar.

    00
  16. Pentru ca muie PSD!

    00
  17. Evident pentru ca avem o economie care duduie…pina o sa faca poc desigur.

    00
  18. Pentru ca ne considera fraieri

    00
    • Pentru ca sunteti. Prețul corect e ala cand se întâlnește cererea cu oferta. Cat timp merge sa vanda mai scump, vor vinde mai scump. Nu e nevoie de alte motive.

      00
    • Cam același lucru se întâmplă și cu piața imobilelor și chiriilor, Radu. La câte înjurături mi-am luat când le spuneam că oferta e arbitrară și defectuoasă…

      00
    • Exact, casa valoreaza fix cat vrea cel care cumpara sa dea, si asa mai departe. Nu magazinul e problema, ci clientii.

      00
    • Nu Radu, eu m-am referit la ofertă, nu la cerere.
      Eu m-am referit la mârșavii care pun prețuri complet arbitrare, injuste, pentru imobile și chirii, nu la clienți.

      Să dai vina pe clienți e specific românesc, o meteahnă, doar și numai pentru simplul fapt că tu (proprietar, patron, chiriaș etc.) vrei să înșeli.

      00
  19. Fiindcă merităm tot răul din lume?

    00
  20. Pentru că n-avem educație financiară ca să conștientizăm prioritățile. Toate căștile/produsele/mărcile sunt mai scumpe la fel ca în exemplul de mai sus?, sigur nu e situația fix invers cu alte produse? Uitați-vă la tableta wacom intuos mărimea s, la noi e mai ieftină ca la bulgari și la unguri.

    00
    • Mersi de pont, mi-am luat doua. “Am auzit că se scumpesc…”

      00
    • @Mormaila eu când am vrut să-mi iau săptămâna trecută de la emag sau pcgarage nu aveau pe stoc, am luat-o de la cell cu 310. Da, nu îmi place de ei nici mie, dar aveam nevoie de ea.

      00
  21. Pentru ca in Hu sunt albastre si sunt la promotie(pret intreg 215ron). Varianta pe acelasi site/link lalba este 261ron. Si ptr ca asta e o reclama mascata la emag.hu ;)

    00
  22. Romanul cand nu stie ce sa spuna, da vina pe lipsa autostrazilor. ”De ce n-ai aruncat gunoiul? Pentru ca n-avem autostrazi. De ce n-ai spalat vasele? Pentru ca n-avem autostrazi”. Daca voi credeti ca aceste casti sunt facute la Viena si aduse cu tirul la noi, nu sunteti pe treaba voastra. Sau poate ati uitat ca avem cel mai mare port la Marea Neagra, Constanta, pe unde intra o cantitate destul de mare de marfuri. Iar intre Bucuresti si Constanta este autostrada, este si linie de cale ferata cat de cat acceptabila, asadar logica voastra a dat kix. Adaosul mare, dorinta de a da tunuri, nu de a face afaceri pe termen mediu si lung, astea sunt motivele. Lipsa autostrazilor nu ne afecteaza la importuri, ci mai degraba la exporturile catre vest. Pun pariu ca ungurii au costuri mai mari decat noi sa transporte castile alea pana la ei de acolo de unde sunt facute, respectiv China.

    00
    • Căștile alea au fost produse în China, descărcate în Rotterdam și de acolo aduse în România. Așa că transportul până în Ungaria costă mai puțin.
      Marii transportatori nu vor descărca în Constanța prea multe containere pentru că rămân blocate pe Valea Oltului. Iar pentru producătorul din China e mai simplu să trimită un container plin de căști în Europa decăt să se chinue să facă niște containere „cu de toate” și să le trimită în Ro.
      Pe lângă astea la prețul din România pe lângă profitul patronului mai adaugă prețul tuturor avizelor de funcționare, controalele repetate, donațiile din campaniile electorale (crezi că uleiul și zahărul sunt gratis?)

      00
  23. Lucrurile sunt destul de simple :
    1. Instabilitatea politica si economica = inflatie;
    2. Cheltuielile firmei sunt mari in Romania comparativ cu alte tari : cheltuieli cu angajati, logistica, depozitare, cheltuieli zilnice;
    3. Cursul valutar are o volatilitate mare, indiferent ca vorbim de euro, usd sau gbp;
    4. Puterea de cumparare a revanzatorilor (nu vorbesc de emag, acolo sunt alte variabile) = daca cumperi o pereche de casti ai un pret, daca cumperi 100, alt pret.
    Pe langa toate astea mai sunt, in unele cazuri, variabile ca : gandire pe termen scurt, concurenta slaba sau inexistenta, etc.

    00
  24. Sper ca glumesti cand insinuezi ca in Contantanta nu ajung containere…

    00
    • vezi că am dat un link 2 comentarii mai sus, poți compara pe acolo cele mai mari porturi din europa și vezi cam pe unde se situează constanța.

  25. Selgros din ce țară o fi?
    Căștile alea sînt la 179 lei și la 149 lei de BF.

    00
  26. Probabil diferenta o face costul de livrare. Produsul e facut in acelasi loc. Apoi ajunge intr-un centru logistic de unde e distribuit catre client prin poşta(curier). Daca DHL are costuri mai mici de distribuire fata de fancurier pentru ca distribuie mai multe colete in zona atunci pretul e mai mic. Am observat ca daca comad pe amazon coletele gratis sunt cu dhl iar cele extratarifate vin cu hermes. Poate pentru ca dhl trece zilnic pe strada mea.

    00
  27. Pentru că patronii din Ro știu să facă bani doar din adaos comercial mare și dând salarii mici…

    00
  28. Pentru ca Dragnea, Iordache si Tudorel.

    00
  29. Incerc eu o explicatie. In primul rand portul acela CT nu ne ajuta. Cam toata marfa care se vinde online in Ro intra in tara dinspre Vest. Firmele mari din Vest importa din China prin Rotterdam si lucreaza in general cu centre logistice din Germania. Si acum incepe distractia. Ca sa aduci lucruri nevoluminoase este mai scump decat sa aduci masini. Si totul inseamna bani. De exemplu daca importi un container de casti JBL in mod cert costul transportului este mai mic per bucata decat daca aduci o cutie. Pentru o cutie nici nu poti organiza transport si ti o vor trimite prin curier de obicei GLS (daca le place de tine) sau TNT daca vor sa te ingroape. Costul mediu de livrare(curier) pentru un produs atat de mic este cam de 7-18% din valoarea produsului in functie de cantitate si volum. Si poti pune linistit inca 5% livrarea in RO. Deci una bucata casca 135 ron achizitie+14% transport+cheltuielile tale+mic profit+TVA egal fix pretul ala. Faceti calculul invers daca nu ma credeti. Veti vedea ca nu castiga ala saracu din casca aia nici de o cafea la Starbucks. Deci pe scurt explicatia este volumul mic si costurile suplimentare de livrare in Romania.
    Ar mai fi o explicatie aici. Costul de marketing muuult mai mic in Bulgaria/Ungaria decat in RO. Stiu oameni care vand online doar in Bulgaria si Ungaria pt ca nu e atata concurenta. Aici cam toti au magazine online si se bat in pret.

    00
  30. Cineva arde TVA-ul comunitar :)

    00
  31. practic, nimeni nu știe. bine, exceptand retardatul care știe el că asta e reclama la emag.hu

    • Nu stiu care este abordarea ta, dar cu un minim de curiozitate ai fi verificat daca preturile prezentate de zoso sunt adevarate sau nu. Poate ai fi remarcat ca pretul cel mai mic, 170 ron, era pe un singur site, pentru o singura varianta de culoare si avea o reducere de 19% fata de pretul de lista. Si printr-o coincidenta acel site se numeste emag.hu. Toate celalalte preturi din Hu au preturi destul de apropiate de Ro. Pretul mic din Bg (din pozele lui zoso)nu se regaseste in nici o oferta de le site-ul bulgaresc. Dar acum, cine sta sa verifice, mai bine bagam o jignire si parem mai destepti decat retardatii aia care verifica!

      00
    • Te-ai pus la taste ca sa scrii nimic si sa jignesti aiurea. Influencer AAA+, mama mama…

      00
  32. pentru ca la intrarea in Romania, trebuie sa platesti TVA si taxe vamale pe valoarea de catalog nu pe pretul de pe factura.

    00
    • NOU
      #55

      Nu e adevărat. Eu am făcut nenumărate importuri și niciodată nu s-a făcut evaluarea pe baza catalogului de care vorbești.

      Ar fi stupid ca eu să obțin un discount de la un furnizor din Asia și să plătesc taxe la nivelul MSRP-ului.

      00
  33. Eu din RO vand unui neamt freze zapada profesionale cu cel putin 20% mai putin decat pretul de achizitie din Germania ….eu fac profit , neamtu la fel …. si asa un blogger neamt se intreaba de unde are asta preturile asa mici ….. ( o ipoteza ) .

    Sau cum emag vinde produse Fiskars independent de furnizorul oficial in RO la preturi sub achizitia revanzatorilor . ( stim toti ca furnizorul oficial are exclusivitate pe piata in teorie) ( umbla vorba ca sunt aduse din Ungaria )

    00
  34. E si un lucru bun in toata chestia asta cu lipsa importurilor prin Constanta. Voi stiti cat polueaza vapoarele alea mari, care ard bunker (pacura)? Ha? Pai asta vreti, sa vina vapoare din alea cat Drumul Taberei sa lase nor gros de sulf in dreptul Mamaiei? Sa nu mai simta oamenii ce fumeaza acolo de atata fum de la bunker? Lasati, mai bine nu. Noi ne aparam saracia, si nevoile, si neamul.

    00
  35. NOU
    #58

    Nu știu dacă se aplică pentru toate produsele, dar în general țările vestice au rulaj mult mai mare. Gândește-te că nu foarte mulți români sunt dispuși să spargă 50-60 Euro pe o pereche de căști, așadar numărul de unități vândute la noi este considerabil mai mic decât media europeană. Așa că din start apar costuri mai mari de logistică, discount-uri mai mici de la furnizori etc.

    00
  36. Nici eu nu știu explicația. Locuiesc in Bulgaria și de-a lungul anilor am căutat și cumpărat foarte multe lucruri pentru prietenii și rudele de Ro, începând de la telefoane, saltele de pat, medicamente( offf, chiar și pentru cancer), vaccinuri pentru bebeluși. De ex. un medicament pentru ciroza care in Ro este 240 de lei cutia, aici este 50 de leva, aproximativ 100 ron. Nu mai zic de diferențele de prețuri emag ro-bg, deoarece emag încă tine prețurile sus fața de concurenții din Bg. Dar na, noi tot avem impresia ca suntem muuult peste ei.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile