Anul trecut pe vremea asta discutam cu ai mei situația pandemiei Covid. Era la început:
– E o răceală banală, mare fâs și Covid ăsta. Că mor mai mulți de gripă normală decât de Covid, ce e cu agitația asta inutilă în toată Lumea?
Prin familie am și rude medici:
– Vrăjeală, nimic prea deosebit, veți vedea.
În scurt timp, au trecut de la „vrăjeală, nimic deosebit”, la „Sunteți inconștienți, cum să ieșiți din casă!?”
Cea mai serioasă (și rapidă) alarmă am primit-o de la un fost coleg de liceu, un dement care, în timpul epidemiei de Ebola din Congo era medic rezident în Belgia și a fost special în Congo să vadă și să lucreze cu Ebola. El a fost primul om care mi-a spus că nu e de joacă, chiar era puțin speriat.
Un an. Un an de „cu mască și fără mască”.
În viața noastră, cred că e prima chestie cu adevărat serioasă, nu ca în cazul altor generații.
Hai, că noi ăștia „bătrânii” de pe-aici am mai prins o butelie înghețată, o lumină tăiată, o foame, un frig… dar tinerii de 20-25 de ani ce să le fi povestit copiilor lor dacă nu venea „războiul” ăsta?
Dar de ce scriu „război”?
Păi…
Unwanted virus milestone: UK’s civilian dead now tops WWII’s
Război versus Covid.
Cam târziu acum să comparăm, când au apărut vaccinuri, și se pare că soluții încep să fie.
Război versus Covid.
Orașele, după ce va trece Covid, oare cum vor arăta?
A trecut un an de „război”. Cum sunteți? Cum a trecut acest an peste voi? Cum s-a schimbat viața pe care o aveați până la momentul de lockdown?
Ați învățat să gătiți câte ceva? Petreceți mai mult timp cu familia? Mai vreți să vă reîntoarceți la programul de lucru și la rutina de dinainte de pandemie, sau ați început să gândiți ca francezii?
Oare Garcea si Bittman ce ar fi facut prin 1939-1940, cum ar fi comentat ei inrolarea?
Inrolarea in armata care a luptat alaturi de Germania nazista si Italia fascista ?
Inrolarea in armata care a eliberat Basarabia si Bucovina. Am putea spune si in acest fel.
Cristici, dupa tine fascismul e justificat daca elibereaza Basarabia si Bucovina ? Ca eu asta inteleg din ce zici tu, caz in care ma retrag din discutie.
@rv
Fix asta ii mana in lupta pe aia care au murit, nazismul nu-i asa? Ai creierii terci
@rv – ca sa intelegi fascismul trebuie sa intelegi contexul istoric. Iar inainte de WWII, Romania era destul de apropiata de Germania – regele era de origine germana si o multime de politicieni aveau orientare germana. Ura impotriva evreilor era prezenta si in RO, ca si in alte tari, evreii fiind invidiati pentru succesul lor economic si considerati pe nedrept una din cauzele pt care tara mergea prost.
Cat despre intrarea in razboi, Germania nu era dusmanul Romaniei, pe cand Rusia era.
Take, Ianke şi Cadîr (de Victor Ion Popa)
Premiera a avut loc în 1932 la Teatrul Maria Ventura.
O comedie devenită clasică, aparţinând literaturii interbelice şi aducând în scenă o temă de mare actualitate: relaţiile inter-etnice dintre un român, un evreu şi un turc. O piesă despre toleranţă, prietenie şi dragoste.
Se joaca si azi, pentru ca romanii ii urasc pe evrei?
@D4n, eu m-am referit la ideologia oficiala, cei care i-au manat in lupta si au decis sa mergem la razboi.
@Cristici, initial am crezut ca e o comparatie nefericita, vad ca e asumata. ma retrag din comentat.
Comparatia asumata intre Covid si razboi e asta: ne plangem si facem mitinguri pentru un rahat de carpa la gura, in 99% din cazuri fiind ceva „optional”, daca isi ia unul o amenda, urla presa. Practic, totul e „optional” in zona asta de Covid. „Botnita”, vaccinul, aproape totul e optional, iar țugurlanul poate face ce il taie capul, cu foarte mici exceptii (nu mai are voie sa se imbete ca porcu’ in baruri dupa ora 11, dar o poate face acasa).
„Razboi versus Covid.” Comparatia e asumata pentru a sublinia ca ceea ce traim acum e NIMIC fata de ce au trait parintii si bunicii nostri. (Iar cu putin noroc, la anul pe vremea asta poate totul va fi ca inainte)
@Cristici, mai e o bucată mișto, o nuvelă mai mare, de Gala Galaction, nu reușesc să-mi amintesc cum se numește. Atinge și tema asta.
@Cristici – Garcea a „facut”armata… era sifonar la Secu
Din fericire persoanele apropiate mie nu s-au infectat. 2020 a fost ok. Îmi lipsesc ieșirile în oraș până seara târziu.
Aici, la clanul M e bine. Nu am avut persoane din clan, care să fi pățit ceva din cauza covidului. Ce îmi lipsește este interacțiunea aia, cu stat prin cârciumi până când se luminează, plimbările mai dese, aqua-parcurile pe timp de iarnă, statul la grămadă, fără stresul de a lua ceva sau da mai departe.
În rest 2020 a fost un an bun, cam din toate punctele de vedere.
4 luni cu consum de alcool 0, până acum.
Dintre rezoluțiile pe 2021, ce nu mi-a ieșit cum gândisem este sportul.Aici e încă de lucru, din cauza frigului, din cauza lenei, din alte motive.
Dăm înainte, că înapoi știm ce a fost.
dam inainte, ca-nainte era mai bine
Ne-am cam săturat de restricții, dar e lejer totuși, din perspectiva cuiva care a avut covid cu simptome ușoare-medii și n-a pierdut pe nimeni drag și nici faliment nu a dat.
Altfel, pentru alții a fost foarte greu, cu înmormântări, rămas fără bani de rate la bănci. Pentru ei a fost război. Să sperăm că anul viitor vom intra cumva în normalitatea de dinaintea pandemiei.
acum 10 ani eram disperat sa-mi traiesc viata, mi se parea ca pierd ani din viata cu somnul noaptea. intre timp m-am asezat la casa mea, copil, alte probleme, dar in continuare ma sperie pur si simplu ca am pierdut un an din viata. sunt pro masuri luate pt a limita pandemia, port masca de cand a inceput chit ca a fost sau nu obligatorie.
cu jobul n-au fost pb, chiar am strans cei mai multi bani de cand ma stiu, in perioada asta, pt ca am limitat iesirile, cumparaturile, concediile…
dar ma deprima maxim ca am pierdut un an din viata, plus speranta de viata scurta din cauza stresului, chimicalelor, poluarii, etc…. chiar acum de cand m-am trezit ma uit cam ce ar insemna o relocare intr-un oras mai civilizat/verde al europei.
daca la inceput mi-a placut maxim ca am lucrat de acasa, acum mi-a iesit pe nas, imi lipseste drumul pe jos pana la birou, interactiunea cu mai multi oameni si in general lipsa stresului generat de pandemie. parintii si sotia sunt programati saptamana asta la vaccin, o sa ma rezolv si eu si asa poate mai covor de la defcon 1 la defcon 4 sa zicem
la astia care va lipseste „mersul pana la birou” .. de ce nu va treziti cu 30 min mai devreme,. va imbracati, o luati frumos pe jos /cu masina / cu tramvai / cu trotineta pana unde e sediul biroului vostru, ajungeti acolo, plangeti putin in fata cladirii si va intoarceti acasa pentru a fi contectati in sistem la ora 9.
nu stiu in alte orase cum e, dar intre 8 si 9 e trafic de zici ca toata lumea a iesit din case in acel moment. (da.. eu trebuie sa ajung fizic in diverse locatii, cu munca)
Si eu sunt unul din cei carora le lipseste biroul. Mi-am cumparat cateva camasi anul asta, mi-ar placea sa am ocazia reala sa le port.
Pentru a compensa drumurile de dimineata (desi, le uram si le voi urâ, aglomeratia aia tampita de dimineata), fac plimbari. Iau mai lunga pauza de masa, ies din casa si fac o tura pe jos…
@gabi ti as da -1000 dar din pacate se poate doar unul.
Mersul la birou nu e o corvoada pentru toata lumea.
In plus acest „mers” de care vorbeste maxp include si socializarea cu colegii, si masa de pranz, gluma cu cate o colega, pauza de cafea sau tigara, socializarea pe care oricum ar fi nu o poti inlocui cu online-ul.
Ce sa zic.. mergi la birou pt socializare.. n ai femeie.. n ai prieteni, familie… Socializezi la munca ca n ai de muncit. Spor.
@noname: da socializare, sotia e la birou pana dupamasa, copilul la scoala si apoi cu bona pe afara, eu stau efectiv singur cuc de la 8 dimineata pana pe la 16-17, doar cu prietenul meu bun zoom.
@gabi, da imi lipseste miscarea aia de 20 min dus/20min intors pe jos de la birou, acasa degeaba zicem , sau poate doar eu, chiar daca as avea timp n-o fac, nu plec dimineata la 8 sa ma plimb pe strada, nu ies la pranz la fel din comoditate, zic hai ca ies maine, hai ca azi intru in sedinta aia, etc…. ies seara cu copilul putin la locul de joaca si in weekend incercam sa stam cat mai mult afara
@Noname: sa inteleg ca tu ai voise sa glumesti doar in incinta ?
„Socializezi la munca ca n ai de muncit. ”
Tu ti ai luat liber de la munca sa comentezi pe blog acum ? Sau esti schimbul 2?
Mi-a fost dor iarna asta de o gripa de aia adevarata sti voi cu muci in ceai, febra inhalatii cu menta supa fierbinte de pui cu galuste etc….unde sunt vremurile de altadata? Acum totul e fake si boala si tratamentul!
@maxp.. deci iti lipseste miscarea aia de 40 min dus intors, dar nu ai timp sa o faci.. acum cand ai tot timpul.
Inainte aveai timp sa o faci. Repet.. te poti trezi cu 20 min mai devreme, sa iesi tu 20 min de plimbare.. sau ai nevoie de un scop.. nuhs mergi la lidl/mega si ia lapte sau chestii pt micul dejun..
Poate ai nevoie de un time management mai bun, de o prioritizare a face ce iti place / nu iti place?
Eu saptamana trecuta am muncit 2 zile de acasa, 3 deplasare. S-a nimerit ca cele 3 zile sa fie alea cu ninsoarea in Bucuresti. Am pierdut in fiecare zi 3 ore dus intors. Ori 3 zile, fix 9 ore cu curul in masina. (a fost si nesansa ca trebuia sa ma deplasez din S3 pana in Chitila)
Stiti ca in Bucuresti se circula ca in vremurile bune, trafic la orice ora, in orice loc, in orice zi.
Tare asta cu am pierdut un an din viața….
@gabi: revin, ai dreptate si nu prea.
Si eu stau in Buc si stiu cum e traficul, si eu ies seara 3 din 5 zile dupa ce termin wfh-ul si ma plimb prin cartier cam 4.5 km.
Jumatatea se duce la birou, eu sunt acasa singur toata ziua. Nu ma plictisesc, muncesc, mai si gatesc, mai si citesc dar tot nu e acelas lucru, cel putin pentru mine, probabil si pentru maxp.
Noi oamenii suntem diferiti si avem nevoi si gusturi diferite. Dar de aici pana a le face planul tututot dupa cum crezi tu ca e bine e cale lunga
Mersul de la birou acasa te ajuta sa te deconectezi. Acum tranzitia o faci acasa iesind din camera unde ai biroul…
Cum naiba ai pierdut un an din viata? Familia iti e bine, ai pus niste bani deoparte, sunteti toti sanatosi, cu jobul e OK…
Cat de greu e sa vezi jumatatea plina a paharului? De ce preferi sa te vaiti cu ce ai pierdut in loc sa te bucuri de ceea ce ai?
Mi-e greu sa va inteleg pe unii, atat de negativisti.
@maxp – Ai grija la ce-ti doresti. S-ar putea sa duci dorul acestor clipe.
Cum naiba pierzi un an din viata, punand deoparte si petrecand timp cu familia?
Mai stiu eu pe una, se plangea ca nu poate sa isi traiasca viata. Am intrebat ce-i aia si a inceput sa insire: „pai, nu pot sa ies la o cafea, sa ies la mall, sa ma duc in club cu fetele, sa petrec”.
Asa o fi moda, maica, sa zici ca iti traiesti viata band beutura la suprapret, stand in trafic, socializat cu straini si sa consideri ca statul cu familia si responsabilitatea financiara e an pierdut din viata.
Am imbatranit.
Eu sunt incantat ca nu trebuie sa mai merg la birou. E unul din marile castiguri aduse mie de epidemie. In fiecare zi pierdeam 3 ore cu naveta (cand s-a hotarat Firea sa faca banda de autobuz la intrarea in Bucuresti, am pierdut 5). 3 ore in care pot sa fac o gramada de treaba pentru serviciu, si mai pot sa-mi fac si treburile mele.
Da, in total lucrez mai mult, ca daca am calculatorul acasa nu ma trage inima sa il inchid pana nu termin treaba, dar imi fac si treburile mele: daca mi-e foame – mananc, daca am ceva de cumparat, ma duc la magazin, cainele e plimbat de 4 ori pe zi si nevasta e dusa-adusa de la birou zilnic. Win-win zic eu.
Un an bun. Greu de tot. Dar bun.
Facut covid, forma medie, cea mai grea boala pe care am avut-o, nu pare sa am efecte secundare. Nimeni apropiat nu a murit.
Acum as putea da detalii de ce e un an bun, dar nu cred ca-i pasa cuiva…pot spune ca m-a mobilizat in a lua decizii grele ce le tot amanam.
Mda… cea mai stupida comparatie, numarul mortilor de covid, comparat cu numarul mortilor din WWII… si numarul mortilor in accidente auto depaseste numarul mortilor din WWII… si numarul mortilor de gripa din vreo 2-3 ani depaseste numarul mortilor din WWII… si numarul mortilor de cancer depaseste numarul mortilor din WWII… si numarul mortilor in incidente armate in state depaseste numarul mortilor din WWII… si numarul copiilor morti de inanitie la nivel mondial depaseste numarul mortilor din WWII… In rest, da anul trecut a fost un razboi care mai continua si acum… razboiul istericilor retardati contra bunului simt si logicii..
În WW2 populatia lumii era de 2 miliarde. Acum de aproape 8. Pentru a fi o comparație cât de cât corectă, ar fi necesar să se înmulțească cu 4, să fie similară.
La fel comparațiile cu decesele 2020 vs alți ani. Dacă de ex la britanici un număr mai mare de decese față de anul 2009 să spunem (NH1N1) nu este corect dacă nu se ia în calcul creșterea populației – că ei au avut creștere mare, la noi este devastator. Pentru că populația României a scăzut și atunci impactul real, la mia de locuitori, este uriaș.
Orice comparație care nu are în vedere și mărimea populației la un moment dat nu este relevantă. Măcar atât că sunt și alți factori care fac diferențieri, dar măcar mărimea populației.
În rest cu pandemia… trecem și peste acești ani, fiecare generație a avut mari provocări. Nu scapă nimeni.
„numarul mortilor in accidente auto depaseste numarul mortilor din WWII..” ai o statistica care sa sustina asta? din ce ai scris doar incerci sa eviti realitatea. Simplul fapt ca vrei sa nu existe nu inseamna ca problema dispare. Invata sa vezi realitatea in fata: e o pandemie, milioane de oameni au murit, pentru unele tari numarul de victime e foarte mare. Unele categorii de varsta sunt mai afectate.
Logică de fier. Bă, geniule, morțile astea de cancer sau in accidente auto puteau fi evitate dacă purta lumea un căcat de mască, cum puteau fi evitate cele cauzate de covid? Ia du-te tu la oameni care au pierdut mame, frați, copii și explică-le tu cum nu e mare chestie, că doar mor mai mulți oameni în accidente rutiere.
Anul trecut a fost cel mai mare numar de decese din Romania de dupa ww2 de peste 300 de mii cu peste 40 de mii mai multi decat in 2019.
Nu prea vroiam sa mai comentez, mai ales ca niciodata nu sunt sigur daca trece sau nu comentariul meu
@Mirela: Asta cu populatia, e relativa… mergand pe logica ta, am putea spune ca daca moare jumatate din populatia Liechtensteinului, cateva zeci de mii de locuitori, e mai grav decat daca moare 10 la suta din populatia Chinei…
@alexnicolae: Google it. Banuiesc, sper, ca cunosti literele, stii sa tastezi, ai acces la un pc… Nu inteleg la ce te referi cand spui ca refuz sa vad realitatea. Ce anume din ce am scris eu te duce la concluzia asta ? Ce realitate ?
@Victor: tu ilustrezi perfect ultima propozitie din comentariul meu in care ziceam ca se desfasoara un razboi al istericilor retardati contra logicii si bunului simt ma rog, nu esti singurul, dar tu mai si claxonezi Lasa-ma sa inteleg: tu zici ca mortile de covid puteau fi evitata daca purta lumea un căcat de mască ?! OK… Apropo, si mortile de cancer pot fi evitate avand un stil de viata sanatos, si accidentele auto pot fi evitate respectand regulile, purtand centura, etc… Nu stiu de unde ai dedus tu ca eu as spune ca nu e mare chestie, ca mor mai multi oameni in accidente decat de covid… din contra, si un singur mort e mare chestie… tocmai de aia, du-te tu la rudele unuia care a murit ca paguba colaterala a vaccinarii, unul care nu vroia, dar s-a vaccinat din cauza presiunii celor din jur… explica-i copiilor sau sotiei sau parintilor lui ca a murit pentru o cauza dreapta
Incomod: nu este vorba despre ”logica mea”. Este vorba despre impactul asupra mărimii populatiei. Toate decesele au crescut odată cu cresterea populatiei: cele de cancer, de diabet etc. Si decesele infantile. De ex in ianuarie 2021 au decedat 98 de bebelusi – a dat ins studiul. Pentru analize despre impact, se ia mereu in considerare marimea populatiei, la fel ca la orice alte analize.
Asta nu inseamna ca nu conteaza cati oameni decedeaza. Sau ca nu trebuie sa se caute tratamente sa se previna lucrurile acestea. Insa cand studiezi impactul asupra populatiei este altceva. La fel se fac statisticile la nivel european cu tot, de ce se ia in calcul rata de infectare la mia de locuitori, inclusiv in ”lista galbena” data de guvern?
De ce se fac statisticile cu numarul de accidente rutiere la mia de locuitori? Si tot asa. Toate statisticile se fac la mia de locuitori pentru a vedea impactul si a compara o situatie de acum cu una din trecut. Mai sunt si alti factori.
Sa explic mai clar: daca un stat mic are 95% populatie vaccinata, iar populatia este de 10 000, se considera sigura si covid free. La China, sa fie declarata covid free (sau alta tara cu populatie mare), 10 000 de vaccinuri nu inseamna nimic.
O natalitate de 100 de copii la 10 000 de locuitori este mare, una de 100 de copii la 20 milioane este dezastruoasa.
Pentru ca nu suntem nemuritori, oamenii mor si din orice cauze 2000 la o populatie de 10 000 este dezastruos, calamitate, dar la o populatie de 200 milioane este o rata mica si chiar fericita (noi avem peste 236 000 /an si nu avem 200 milioane). Acum intelegi? De ce se ia in considerare marimea populatiei?
Erata: nu la mia de locuitori la suta de mii de locuitori, sunt datele covid. Sunt si in cifre absolute si ca marime a populatiei. Dar lista galbena se face in functie de impactul la suta de mii de locuitori.
Si mai sunt si alti factori, dar nu mai intru in detalii, daca un lucru atat de simplu precum este impactul la numarul de locuitori nu se intelege. Adica nu se intelege ca daca in China ar deceda intr-un an doar 38 000 de oameni ar fi sărbătoare nationala, iar Linliechtenstein ar fi extinctie, ca nu mai ramane nimeni.
Sigur ca este trist ca mor oameni, dar aceasta este legea firii. Acestea fiind spuse, in Romania impactul covid a fost urias, mult mai mare decat in alte parti. Nu numai ca am avut cresteri uriase ale numarului de decese, dar asta s-a intamplat pe un fond al scaderii populatiei. Am fost foarte grav loviti.
Nu zic eu ca erau evitate o căruță de morți, spun toți experții medicali, că de aia e obligatoriu să porți mască în public. Ești chiar așa dus cu capul încât să ignori faptul că e mult, mult mai ușor să porți naibii o mască decât să previi prin stilul de viață cancerul sau să eviți accidentele rutiere? Nu e ca și cum o să-ți schimbi magic părerea, tu și restul ca tine o să tot mâncați rahat anti mască, anti vaccin etc și cine nu e cu voi e retardat isteric. O să vă ieșim din pandemia pulii la pulivara după capul vostru. Din fericire, nu e după voi, că eu unul sunt mega sătul de lockdown.
salut.
vedeti ca mortile din razboaie sunt de obicei declarate in mod redus ca sa nu se sperie lumea (ca sa nu mai zic de dificultatea colectarii corecte a datelor). dupa razboi sunt luate ca atare pt ca razboiul a trecut si privim in viitor.
ca idee si nazistii aveau niste statistici legate de mortile cauzate de aliati in germania. statistici care sunt complet diferite de cele ale aliatilor :))
concluzia: fake news. e imposibil sa stii cati au murit in timpul razboaielor.
in continuare sunt discutii despre cati au murit de covid de fapt si asta se intampla in prezent.
Eu, anul trecut pe la inceputul lui martie: Strangeti rezerve, pregatiti-va! Virusul va fi peste tot si toti vom fi afectati! (In timp ce cumparam cosuri intregi de conserve care expira in 2022 – 2023). Lumea se uita la mine ca la un nebun.
Anul asta: totul bine, stau in casa, nu am avut nici macar o raceala, vaccinarea merge bine, in familie ne pregatim sa mergem in concediu dupa ce ne vaccinam toti. Si acum mai am conserve de anul trecut.
Eu discutam cu prietena mea din Bergamo, cand a explodat la ei rahatul, imediat dupa China si astia de aici se uitau la mine ca la o tampita. Macar barbata-miu si colega de apartament m-au crezut, asa ca pe cand s-a dat aici lockdown si erau deja magazinele aprox. goale, noi aveam mancare pentru 4 luni stocata.
Am inceput sa fac si paine in casa cu prilejul asta, asa ca face consortu’ cate o escapada la 1-2 saptamani la Lidl si atat. De asta ne si gandim sa ne mutam in cuca macaii, undeva la munte, langa niste lacuri, ca nu mai depind de oras aproape deloc.
In rest ..
A fost un an aiurea, fara calatorii, chestie pe care chiar o resimtim, ca noi cam umblam brambura. Desi pe aici se poate umbla si e destul de vazut in astea 50 de state, prefer sa nu riscam nimic.
Nu ne-am imbolnavit inca, eu sunt intr-o cvasi-carantina de peste un an. Fie-mea merge la scoala, dar e aproape ca o inchisoare, ca numa’ la masa au voie sa stea. Sunt 10 copii in clasa (restul full remote), dar macar mai interactioneaza. Avem niste copii pe strada, de se joaca impreuna, deci socializarea nu a fost chiar compromisa.
Eu mai am pusee de draci, pentru ca m-am cam saturat de cartierul asta, se suprapune faptul ca incercam de o luna sa cumparam o casa si e futere de mama din toate punctele de vedere (preturi crescute peste noapte, agenti imobiliari de cacat, drumuri amboulea, stres, sperante, iar deziluzii). Nici asta nu prea ajuta la psishic, dar incercam sa trecem peste.
Sanse de vaccinare probabil la pulivara (undeva prin iulie, cred), ca din pacate sunt prea tanara si sanatoasa pentru a avea prioritate.
Am prins ceva de munca lunile astea dar de 2-3 saptamani sunt atat de consumata de porcaria asta cu casa, incat nu sunt in stare sa-mi adun creierii (de asta procrastinez pe aici la comentat, in loc sa muncesc).
Nu am pierdut pe nimeni inca din cauza COVID-ului, nu ni s-au imbolnavit cei dragi … culmea, de cand cu carantinarile astea nici nu ne-am mai distrat cu racelile sezoniere. Nu pot spune ca-mi lipsesc
Red, cu hartia igienica cum stai?
N-am luat hârtie. Folosesc apă și săpun.
Daca nu te-ai aprovizionat si cu un cosciug doua tot degeaba
Meh. Sunt mai gras. Statul in casa te face mai susceptibil la riscul de covid.
Nu demult eram bucuros la ideea de vaccin pana am aflat ca sunt 2 tipuri de vaccinuri: alea care previn doar simptomele grave dar te lasa in continuare sa raspandesti virusul si alea despre care nu se stie daca previn raspandirea sau nu. Inainte de izolari si carantina, judecand dupa statisticile globale, cu varsta si lipsa de probleme preexistente, aveam sub 2% sanse de probleme. Deci ceva mai bine decat cu vaccinul.
Acuma … naiba stie. Tigari, burgeri, etc.
Ok, ma vaccinez.
WWII https://www.youtube.com/watch?v=AZe0KsFWEWw&list=PL5RmFmDs9PZmWSZZ5mJ1pL6aHclhjkfEc&index=2
>>UK’s civilian dead now tops WWII’s
Este o statistica inutila si irelevanta, facuta de dragul discutiei.
Mortii militari au fost majoritatea civili facuti militari cu forta si trimisi la razboi.
Anul trecut pe vremea asta Covid era declarat oficial drept ”pandemie”. Cu câteva săptămâni înainte de asta eu și soția deja purtam mască. Singurii din cartier care făceau asta. Râdeau vecinii de mine. O fetiță a unui vecin m-a văzut cu masca într-o zi și i-a stricat lui taică-su că ”tatiiii – uite: vrea să ne sperie”. Mergeam pe stradă și eram singurul om cu mască. Dar chiar singurul. Treceau adolescenți pe lângă mine și tușeau râzând în direcția mea. Un vecin măcănea când mă vedea ieșind din bloc, că masca mea arăta ca un cioc de rață. Glume peste glume. Între timp eu făceam zilnic stocul de clor, făină, spirt, drojdie. Am luat rapid un aparat de făcut pâine. Am cumpărat mănuși. Dezinfectam bine după ce intram în casă.
După câteva săptămâni nu mai măcănea nimeni. Vecinii se baricadaseră în casă. Dintr-o dată nu mai era de glumă și era efectiv pustiu pe străzi. Problema era că eu luasem spirt cu 6 lei și aveam rezerve destule dar prețul crescuse pe la 10 lei și nici măcar nu se mai găsea. Nu găseai clor, nu găseai drojdie. O venină de-a părinților știa pe cineva care știa pe cineva care vinea pliculețe de drojdie la suprareț. Măști și mănuși nu găsai deloc. Nicăieri. Nici măcar măști de pânză.
Și-atunci, când a tăcut lumea, s-au evidențiat scepticii. Mergeam pe stradă și m-a oprit o femeie. O străină. Să-mi dau jos masca, că ce – mi-e frică mie de mikimaușii invizibili din aer?
Vecina de lângă mine lucra în spital. Nu asistentă ci ceva muncă de jos – gen femeie de serviciu. Nu purta deloc mască, ieșea în curte și vorbea cu alți vecini despre conspirații, se juca cu copiii lor. Când a făcut Covid – nu mi-e deloc jenă să recunosc – am simțit că înflorește ceva în mine. A fost cumva plăcut. Brusc n-am mai văzut-o deloc câteva luni. Dar deloc – niciun sunet de dincolo de perete, nicio plimbare la aer curat. Ne salutăm discret în continuare.
Aproape toți oamenii care-mi spuseseră că se exagerează cu teama asta de Covid și-au schimbat retorica în vreo 5-6 luni. Din zece vreo unul sau doi au rămas cu ea în continuare dar restul s-au pus pe cumpărat măști și spirt. Apoi au început să facă Covid tot mai mulți oameni din cei pe care-i cunoșteam. Povestea s-a mutat de la ”dar cunoști tu pe cineva care să fi făcut?” la ”unchiul meu e în spital”.
O altă chestie mișto a fost când le spuneam oamenilor prin aprilie că nicio șansă să meargă copiii lor la școală anul ăla. Mă asigurau că ”ai să vezi peste două săptămâni”. Care s-a transformat în ”vezi tu prin vară”, care s-a transformat în ”vine toamna și sigur…”. La fel cu restaurantele. E fantastic cum oamenii cred că totul va fi OK axându-se pe cam cât cred ei că e confortabil să stea închiși în case – ”2-3 săptămâni și va fi bine”.
În 8 martie 2020 postam asta pe Facebook. Nu știu – citiți și voi și vedeți cam cât am greșit pe-acolo.
În rest rămâne cum am stabilit: ”în iunie va fi OK, ne revenim, viața reintră în normal, alea-alea”. Părerea mea e că dacă peste doi ani și jumătate putem renunța la măști ar fi excelent, dar slabe șanse.
pe anu trecut prin ianuarie-februarie faceam si eu mistouri tip „nu am probleme cu corona ca eu beau bere”.
la inceputul lui martie le-am zis colegilor: „bajetii, ne vedem cand se termina distractia”. Au ras atunci, dar era dispozitie pe unitate „daca ti-e frica, mai bine stai acasa”.
Peste 2 saptamani s-a inchis de tot unitatea.
E normal, la inceput, sa nu crezi. Nici nu aveam atatea date, e si parte din mecanismul negarii. Dar, e imbecilic sa continui sa crezi ca nu exista cand ai deja atatea informatii.
ai ratat, cel putin pe moment, faza cu imobiliarele. Intr-un fel total ciudat nu au picat.
la fel zona de yoga and shit. Alea se fac acasa, linistit. Au crescut decent. Merg si online
in rest, o sa fie interesant in continuare
@animaloo: nu-nu – eu nu de yoga ziceam ci de speakeri și cursuri de tot felul. Poți face yoga acasă în vremurile astea – da; problema e că acum, fiind criză, simți costul cursului ăluia. Înainte nu-l simțeai. Mâna sus ăia care mai dau bani pe speakeri și tot felul de aiureli. Și de ar vrea – nu prea mai au de unde.
Pe scurt – yoga, dar să fie gratis, dacă tot nu merg în sală să-l văd pe shaman.
Imobiliarele cresc și va fi iar o bulă. Părerea mea. Văd că se tot scumpesc, dar mai știu că am mai trecut prin asta o dată. Va face iar poc. Urât. Și-atunci se vor vinde pe biscuiți.
poate is io biased, dar am vazut si cresterea pe shamanii astia. Mama mama. Mai ales ca rahaturile astea pot fi facute si de acasa, online.
Nu stiu cum merg astea cu bani, ca nu stiam nici inainte
„Orașele, după ce va trece Covid, oare cum vor arăta?”
Sa speram ca ne va ajuta Dumnezeu ca orasele de dupa covid sa nu fie pline de verdeata si animale salbatice.Ca la Pripiat…
Satul de stat in casa dar nu imi lipseste munca de la birou.
Satul de purtat masti.
In rest, toate bune.
Am strans in 2020 mai multi bani ca in ultimii 2 ani.
Work from home e probabil cea mai buna parte.
Sper ca in cel mult un an sa revenim la o relativa normalitate.
Tocmai din cauza asta au crescut preturile la imobiliare
La multi ani! vor urma multi, multi ani pandemici. 2020 a fost doar inceputul.
N-o zic eu, o spun Ursula, Gates si multi altii, „vor urma si alte pandemii”.
Spitalul Johns Hopkins, cel care a organizat Event 201 impreuna cu World Economic Forum si Bill and Melinda Gates foundation in octombrie 2019 despre o pandemie mondiala de coronavirus a publicat in Martie 2020 agenda pentru urmatoarea pandemie, PARS 2025-2028 impreuna cu Rockefeller Foundation.
Voi insa fiti linistiti si pozitivi, faceti vaccinul, luati-va pasaportul sanitar ca sa beneficiati de vacanta de vara si relaxati-va, pandemia nu se va termina pe durata vietii noastre, ma rog, durata vietii noastre biologice.
ah, si nu uitati sa stati in case dupa 22 sa o salvati pe mamaie si curand, conform specialistului in sanatate publica, razvan chereches, scolit pe la institutii de prestigiu, dupa ora 18 nu veti mai avea voie afara, obisnuiti-va.
Gates a zis asa: „Vor urma alte pandemii. Pentru ca daca nu va omor cu covid mai incerc si alta data.”
E o senzatie placuta sa vezi pe cineva care mai gandeste si altfel, si zic asta fara ironie. Ironia, in schimb, reiese din faptul ca sunt foarte multi care inainte de napasta asta erau in asentiment ca guvernul e incapabil sa administreze bunurile obstesti, iar acum si-au asumat nu doar discursul, ci si masurile.
De ce dumnezeului un guvern care in general e complet indiferent la binele comun, s-ar hotari deodata sa-l serveasca? (dovada, iata, ca si acesti comsomolisti reorganizati in USR fut closca atunci cand e vorba de lucruri concrete).
Faptul ca discursul oficial s-a schimbat brusc cu 180 de grade (de la nu-i niciun pericol cu virusul la vai, ce apocalipsa) nu le-a dat de gandit ca, spre exemplu, sau sunt de o incompetenta criminala (caz in care nu poti sa te increzi in masurile lor), sau au agravat intentionat situatia, pentru a profita de ea (caz in care iar nu poti sa te increzi in masurile lor).
Faptul ca fiecare val ii ia pe nepregatite, iar, nu a dat nimanui de gandit. Ce i-o fi oprit un an de zile sa puna la punct niste paturi in plus, in conditiile in care au avut puteri si fonduri sporite?
Minim, e de pus intrebarea de ce trebuie sa deconteze omul de rand toate dumele facute de aia platiti sa gestioneze situatia?
In fine, in definitiv, pot sa inteleg frica ce reiese din asa ceva, dar de ce sa impui altora sa stea in casa? Cui e frica, poate sta si fara directive arafatiene. Cui e frica isi poate lua masti mai bune ca sa protejeze si pe intrare, nu doar pe iesire, astfel incat sa nu fim toti fortati sa purtam carpele alea ordinare chiar si pe strazi pe care nu-s mai mult de 3 oameni odata.
E mai bine daca fiecare-si vede de binele propriu, fara sa se bazeze pe un tatuc salvator. Asa ceva nu exista, iar niste reguli in plus nu inseamna decat o sursa in plus de coruptie.
la nivel mondial cred ca se desfasoara o campanie de bioterorism. firmele care produc vaccinuri sponsorizeaza studii care sa arate ca ivermectina nu are efect. guvernele se chinuie sa puna batista pe tambal si nu fac absolut nimic in directia asta, la noi chiar veterinarii sunt amenintati cu puscaria daca dau cuiva acest medicament.
https://www.youtube.com/watch?v=_tdfuooQThA
si in timp ce titlul video-ului spune ca nu e buna ivermectina, continului video-ului spune exact opusul, ca studiul asta e sponsorizat de cei care produc vaccinurile anti-covid si ca metoda de studiu e viciata.
daca va spun ca inca din aprilie anul trecut s-a descoperit ca ivermectina este eficienta? doar ca atunci erau studii in laborator si era nevoie si de studii reale, in vivo. https://www.youtube.com/watch?v=Y-l_a6G0avM
cititi doar comentariile de la video-urile despre acest medicament sa vedeti cati oameni si-au revenit rapid dupa ce au luat ivermectina. la toate video-urile despre ivermectina e plin de comentarii de genul, oameni care si-au revenit rapid dupa ce au inceput sa ia(ei insisi sau apropiati de-ai lor). cati trolli rusi pot exista?
si daca sa zicem ca nu luam in considerare afirmatiile de pe net ca sunt propaganda, eu deja am auzit de multi care si-au revenit rapid. oameni cu afectare pulmonara au iesit in spital in 3 zile de cand au inceput sa ia ivermectina. doar ca o fac in mod ilegal, pt ca medicii nu au voie sa le dea oficial.
va dati seama cam in ce lume traim daca exista un tratament care are efect si guvernele nu dau inainte in privinta asta cu toata forta, ci incearca sa ascunda sau sa combata lucrurile astea? ce qanon, ce alte conspiratii? astea sunt la dispozitia voastra, nu trebuie decat sa va informati singuri din surse credibile. trebuie sa faci rost de un medicament pe sub mana ca sa poti salva viata unei persoane dragi.
la fel cum inainte s-a trecut de la ‘nu cunosc pe nimeni cu covid’ la ‘am auzit de cineva cu covid’ la ‘cineva apropiat a avut covid nasol/a murit’, asa o sa fie si cu asta. deja stiu eu prea multi oameni care au scapat cu ivermectina. sunt deja 2 luni de cand zic asta(am scris si aici), tot ce a stiut mass-media a fost sa isi bata joc de faptul ca nu se gaseste decat forma pt animale si ca face rau la ficat. pai stiti ce rau face la ficat covid-ul? si paracetamolul e toxic pt ficat. beneficiul pt 3 doze de ivermectina eu zic ca e mai mare decat raul pe care il face medicamentul, dar iti salveaza viata. daca faci forma usoara probabil nu are sens sa iei, dar sunt atatia oameni care nu ar fi trebuit sa moara.
e cam la fel de incredibil cu ce a facut hitler, ca nimeni nu credea ca el chiar face ce a zis ca o sa faca. oare vor exista repercusiuni pentru cei care practica acest bio-terorism?
plus ca deschiderea scolilor a fost urmata rapid de o crestere brusca a numarului de cazuri, atat in toamna cat si acum. si oamenii sunt super-entuziasmati de vaccinuri experimentale si de un pasaport covid, in timp ce eu stiu multi care au facut reactii adverse destul de nasoale dupa vaccin(nu din mass-media).
Cel mai mult, mă bucur că mama nu s-a infectat. A făcut prima doză, urmează a doua (a luat o viroză și trebuie să o tratăm până săptămâna viitoare). Mă bucur că și eu sunt OK (cu 10 kg în plus, dar cât de cât OK). Sper să trecem cum bine și peste asta.
Ne-am obisnuit cu covidu, cu munca home si cu modul asta de viata. Dupa covid se va mai muri si de covid pe ici pe colo, si dupa razboi s-a mai murit de multe, foame, boli, crime etc. Au fost vremuri tulburi peste tot atunci imediat dupa razboi, nu doar la noi. Acu e tulbure doar economia si afacerile cu vaccinul, cu masti, cu teste, cu dezinfectanti, cu multe altele, unde se invart miliarde $.
Omul e cea mai adaptabila vietuitoare de pe pamant.
Bunicii au făcut războiul, unul chiar două, și acasă și în deplasare. Nu se compară.
Trăitul în comunism la fel: nu război. Închisoare, POW camp cu rație de mâncare, nu front.
Am înfipt steagul pe vârful muntelui de hârtie igienică.
În schimb, piticii la mansardă au început să tropăie. Psihologii vor avea nevoie de psiholog după Covid.
Financiar: am mai avut 2008, nu e ceva surprinzător.
Eu si parintii mei nu am avut aceasta boala sau daca am avut-o chiar au fost simptome confundabile cu o raceala.
Oricum am luat in serios partea cu „stati acasa”.
Frati, alte rude apropiate si prieteni au avut cu manifestari diferite dar nu s-a ajuns in niciun caz la spitalizare, din fericire. Sau decese.
Lucrez de destul de mult timp de acasa, in ultimul an am si somat de acasa. Inca imi sunt in vigoare reducerile salariale.
Oricum nu sunt prea sociabil deci nu mi-a lipsit prea mult ca a trebuit stat acasa. Psihic e mai greu nu faptul ca nu am prea iesit in lume (sincer nici nu ar fi prea ramas bani pentru asta) ci ca abia imi mai revenisem dupa criza din 2008-2012 si iar s-au cam dus in cap toate planurile (in primul rand acela de lichidare a unui credit).
Am renuntat sa mai fac planuri „marete” dar pentru sanatatea mea mentala inca mai imi schitez cate ceva cu obiective mai degraba lunare/trimestriale decat multianuale si incerc sa privesc cu mai multa detasare partea cu „socoteala de acasa si cea din targ”. Dar ma minunez de fiecare data de multitudinea lucrurilor care pot face ca lucrurile sa mearga prost.
La sfarsitul lunii voi merge (in alta localitate) pentru a primi a doua doza de vaccin (fac parte din categoria II) dar nu sunt foarte optimist ca lucrurile vor ajunge cat de cat la normal in acest an. Poate din vara lui 2022.
*Disclaimer – Covidul este un lucru destul de periculos, care trebuie tratat serios *
Bai eu nu inteleg statistica asta cu numarul de morti cauzat de Covid. Suna atat de apocaliptic cand pui problema asa: usor usor iti induce in creier ideea ca oamenii au murit DOAR de la Covid. Este o nuanta extrem de importanta in ecuatie. Care este numarul oamenilor care au murit exclusiv de la Covid, fara alte probleme medicale grave?
„There are 100,000 dead — from a population of 67 million. In the U.S., the worst-hit nation by the virus, more than 420,000 have died from a population of 330 million.” – Statistic vorbind, cati dintre acei oameni aveau speranta de viata sub 1-2-3 ani? Suna extrem de cinic, dar e important de ridicat aceasta problema pentru a studia cu adevarat consecintele Covid-ului. Le-a accelerat moartea? R: DA. I-a omorat Covid-ul? Si Da si Nu.
„The NCHS statement broke down the death certificates mentioning COVID-19. For 94% of people who had COVID-19 also had other conditions listed. COVID-19 alone was cause of death for 6%”. https://www.reuters.com/article/uk-factcheck-94-percent-covid-among-caus-idUSKBN25U2IO
Din procentul de 6% este interesant sa vedem si varsta medie a celor care au decedat exclusiv de la Covid. Hai ca usor usor ajungem la niste cifre mai reale. Daca tu aveai cancer in faza terminala si ai contactat gripa si mori, esti trecut in statistica celor decedati de gripa? Cinic, dar e interesant. Ma opresc aici.
ce bou esti. Bou, dar masiv.
aia care „aveau probleme” erau cu hipertensiune. pe care o tii pe picioare cu anii. Sau diabet. Sau o futeau pe mama unui covidiot.
Toate numerele pe care le insiri acolo, fara sa pui si creierul la munca, is in urma lockdownului. Deci, is irelevante „de asta am inchis noi”. Da, am inchis ca numerele sa fie DOAR alea. desi is tragice
Si hop a venit si primul idiot de serviciu. Unde cacat am scris eu ceva impotriva lockdown-ului etc? Doar am atras atentia asupra afirmatii cu numarul decedatilor de Covid si a isteriei generale.
@Animaloo, ti-am pus si Disclaimer, dar nah la analfabetii functionali nu merge.
Eu unu cautam un astfel de comentariu pe aici. De la mine ai un degetel verde.
De obicei nu dau importanta la astfel de detalii dar realizez ca e important felul in care spunem ceeea ce spunem. Oamenii mor CU covid nu DE covid.
E ca si cum un om se duce pe marginea unei prapastii, se uita in gol si un vant mai puternic l-a impins..Vantul l-a ucis? Nu. L-a ‘ajustat’? Cu siguranta.
disclaimerul e un fel de „e parerea mea, ce, nu am voie la pareri?”
Ti-am explicat cum sta cu statistica aia. e „mica” pentru ca lockdown. Ca daia fu lockdown.
Dupa care ti-am explicat si ca e un cacat „dar aveau altceva”. Pentru ca altceva ala nu insemna absolut nimic. Dar nimic nimic. Stau astia pe aici cu diabet zeci de ani, acum i-a omorat un cacat de virus. „da, dar aveau diabet”.
Chiar daca mai traiau 1 an, plm, era 1 an.
Pe langa astia, ce nu iei tu in seama, is side effects. Astea o sa le aflam dupa. Am o prietena: a tras de mizerie 87 de zile. Sub 30 de ani, fara nimic inainte. Ba, la un moment cand nu avea lene pe ea avusese si certificari pe fitness. Asta a ramas cu daune destul de simpatice. Putin neuro, putin cardio, sa fie bine sa nu fie rau.
Plm, eu vorbeam de statistici si informatii concrete, tu vii cu „stiu eu pe cineva care…”. Efectiv ai aruncat o „fumatul e rau, dar stiu eu pe cineva care a fumat pana la 90 de ani si nu avut nimic”. Bun, cand iti scoti capul din cur si intelegi ca eu atacam doar manipularea cu „numarul de morti cauzati de Covid”, nu Covid in sine, nu masurile, mai discutam.
atacai o pula intre stranuturile datorate gadilatului in nas
tu intelegi ca nu se moare direct de covid? E ca la „nu viteza excesiva l-a omorat ci opritul brusc”. Cam asa e si covidul. El e viteza aia mare pe care o opresti brusc intr-un diabet. Sau hipertensiune. Boli d-astea ultrapericuloase pe care le duci pe picioare zeci de ani.
acum intelegi ca „statistica ta” suge sosete? Ca nu stii despre ce vorbesti, dar o tot dai cu „Statistica”
singurul lucru care imi lipseste dupa un an de pandemie e socializarea de la birou si iesirile la restaurant/terasa
panica nu mai este ca la inceput, am observat ca panica nu ajuta cu nimic si e mai bine sa fii alert, nu anxios
ce ma enerveaza cel mai mult in momentul asta sunt instericii din cele doua extreme
1. cei care nu cred in virus sau cred ca o sa aiba 0 efect asupra lor si nu poarta masca, fac misto de cei care poarta, nu pastreaza o distanta decenta, nu se vaccineaza
2. cei care cred ca este mai rau ca ebola/ciuma, care nu ies afara deloc, vor lockdown total 2-3 luni, sa se inchida tot, inclusiv magazine alimentare,orice miscare de relaxare e mai rau ca pandemia in sine
comparatiile cu WWII sunt doar pentru clickbait, sunt ca acele articole care spun ca mor mai multi oameni intepati de tantari decat muscati de rechini, nu clarifica deloc ‘gravitatea’ unei situatii
A fost un an de cacat, in care am realizat cu tristete ca 99% din prietenii si cunoscutii mei se impart in 2 categorii:
1. Cei obsedati de covid, de efecte, pro vaccinare, pro masca, pro restrictii. Oile progresiste.
2. Antivaxxerii cu chipurile 5G, de tip sosoaca, tara, neamul si conducatorul, dumnezeu si legiunea.
Nu cunosc aproape niciun om echilibrat, centrist, care sa realizeze dimensiunile reale ale pandemiei si natura/intentiile din spatele masurilor luate de catre autoritati, politicieni, media si companiile farmaceutice.
Impactul pe termen lung al acestor masuri.
Nimic. Blank.
Mi-e scarba, mi-e sila, as fugi undeva unde nu exista pandemie, sau undeva unde nimanui nu-i pasa de cacatul asta de proportii cosmice, si nu am unde.
Ce ai descoperit despre prietenii tai spune mai multe despre tine, decât despre ei. Fugi undeva si cauta-te in/pe tine.
daca esti pro masca si vaccinare esti oaie progresista?
pentru ca nimeni nu se informeaza de fapt.
99 % dintre „progresistii” pro-masca, pro-vaccin, pro-masuri au ascultat o singura parere: cea guvernamentala si a „specialistilor din sanatate” care la randul lor au legaturi financiare pe diferite filiere dar sunt niste dumnezei, sa nu zici ceva de rau de ei caci STIINTA, astia care habar n-au ca schemele sunt similare cu 2009, swine flu cand combinatiile autoritati-big pharma au mers ca unse.
„conspirationistii” de care zici sunt aia care adera direct la ideile cele mai extreme gen 5 G si depopulare prin vaccin.
insa nimeni nu se informeaza factual
– daca spui ca e o agenda in paralel urmata in sincron de toate statele vestice, build back better si „the great reset”, ca se doreste schimbarea paradigmei sociale astfel incat sa ne adaptam la neomarxism si la a 4-a revolutie industriala, lumea iti spune ca esti conspirationist desi toti liderii politici o spun identic si la fel, desi s-a spus cu subiect si predicat la ultimul Davos, FMI o spune, WB o spune.
– daca spui ca vaccinurile fie ele adenovirus sau mRNA au fost testate doar 4 luni si ca au fost aprobate in regim de urgenta si ca inca sunt in faza de testare pana in 2023 iarasi, esti conspirationist si anti-vaxxer. orice parere contrara e ignorata
– daca indici tendintele autoritare si in unele tari chiar fasciste avand ca pretext „pandemia” si ca raspunsul autoritatilor e disproportionat, si ca masurile luate multe nu mai au legatura cu sanatate, iarasi, esti conspirationist. vezi pasaportul verde anuntat de UE pentru calatorii care e doar platforma pentru ce va urma.
– daca spui ca mass media manipuleaza, ca big tech cenzureaza, esti conspirationist.
sper sa nu am dreptate dar la cum arata lucrurile, cred ca 2020 a fost pistol cu apa fata de ce urmeaza in 2021 si anii urmatori.
Initial am avut și eu aceeași parere. Dar după ce am stat puțin sa îmi analizez principiile mele și ale altora am realizat ca eu categoriseam orice măsură luata în plus de alții ca exagerare și în același timp orice măsură luata în minus de alții ca neglijenta crunta.
Mai ia în calcul ca și unele păreri se mai schimba și oamenii fac ceea ce cred ei ca e cel mai bine pentru ei pe baza informațiilor și expetientelor pe care le-au acumulat pana în momentul respectiv.
Lucrurile sunt mult mai gri decât alb/negru.
Da, exact.
Iar la final, chiar daca sta cineva sa te asculte, o arde cu replica de 100 de puncte, gen „chiar si daca ai avea dreptate, cu ce ma afecteaza daca ma vaccinez ?”
N-ai cum frate…suntem „pa” ca specie, oi bune de muls.
>>daca spui ca e o agenda in paralel urmata in sincron de toate statele vestice, build back better si “the great reset”, ca se doreste schimbarea paradigmei sociale astfel incat sa ne adaptam la neomarxism si la a 4-a revolutie industriala, lumea iti spune ca esti conspirationist
Spune ca esti conspirationist si gandeste ca esti imbecil.
@Radu, ma indoiesc ca gandesc ceva. De obicei cei care asculta o opinie si apoi o categorisesc direct ca o conspiratie de obicei nu gandesc sunt doar oi duse la pascut.
ca si tine, nici ei nu au argumente, doar zbiara si jignesc.
Pentru cei care insa mai gandesc si nu au un rahat in loc de creier, puteti citi cartile lui Klaus Schwab, World Economi Forum: „Covid19: The great Reset”, „4th Industrial Revolution” , „Shaping the Fourth Industrial Revolution” , „Stakeholder Capitalism”, „2030: How Today’s Biggest Trends Will Collide and Reshape the Future of Everything” (Guillen).
da ma rog, si astea sunt conspiratii cand intelegerea ta asupra mediului inconjurator e dictata de televizor e greu sa poti argumenta asa ca reactionezi ca orice primata desi cred ca primatele sunt mai inteligente decat multi dintre platformele umane de azi.
@Dragos
Te crezi prea superior fata de restul prietenilor tai iar acest lucru duce la 2 chestii, pe care nu ti le zic pentru ca ai o atitudine „superioara”. Totusi fluture a fost de treaba si ti-a oferit un sfat, din punctul meu de vedere, foarte valoros.
@Pensionaru
Nimeni nu se informeaza si noi avem noroc cu tine ca esti informat.
Tie totusi iti dau un sfat, mergi la un control de specialitate.
––––––––––––––––––-
Lumea este impartita in 2 tabere, nu exista cale de mijloc, unii cred in vaccin / covid si ceilalti nu.
Situatia reala bineinteles ca este diferita de ceea ce se prezinta in media, insa un lucru este cert, virusul exista si cine nu crede in el inseamna ca nu a avut virusul el sau familia lui, caci altfel nu-mi imaginez cat de cretin poti fi ca om stiind ca acest virus iti poate aduce moarte si sa il ignori.
Sunt curios de un sondaj pe 1000 persoane ce au fost la ATI daca s-ar vaccina sau nu.
@vlad, daca alea sunt toate argumentele tale atunci m-am lamurit si cu tine, mergi si fa sondajul ala la ATI si pune-l in contextul tuturor celor depistati + cu covid si spune-ne si noua cati au avut simptome grave, medii, usoare si deloc si dintre cei care au avut simptome grave cati aveai si alte comorbiditati si ce comorbiditati.
cred ca asta ne-ar oferi o alta imagine asupra „pandemiei” si a faptului ca in afara de populatia vulnerabila si batrana, riscul pentru populatia sanatoasa si tanara e asemanator cu orice alta gripa.
sigur, tot timpul va fi unul care sa zica de varul unui prieten de-al sotiei unchiului care avea 33 de ani si a murit de covid sanatos tun, aia sunt aia 6% de care vorbeste CDC-ul ca ar muri doar de covid, fara absolut nicio alta comorbiditate asociata.
Vlad, daca nu m-as crede „superior” celorlalti ar insemna ca tot sistemul meu de valori si auto-apreciere obiectiva e praf si ca am trait degeaba, pot sa ma duc sa ma arunc de pe un bloc.
Apoi, una e sa te simti mai destept/informat ca cei din jurul tau (mare diferenta fata de „superior”) si alta e sa fii un narcisist plin de basini.
In ambele cazuri, opiniile mele sunt personale si private, nu e ca si cum umblu pe strada si ii fac idioti pe toti.
Sunt pur si simplu niste observatii raportate la pandemia asta, pe care mi le-am cristalizat/sendimentat dupa multa, foarte multa documentare.
Pe scurt, e un proces masiv de control al maselor spre beneficiul anumitor elite.
Nu e ceva ce nu s-a mai vazut, in fond e aceeasi chestie pe care face social-media de 15 ani si politicile neo-liberale de 40 de ani.
Tu le spui teorii ale conspiratiei, eu spun ca e realitatea obiectiva din jur, demonstrata, dovedita, etc.
Tu spui ca „e ok, nu ma deranjeaza”, eu spun „nici pe aia care sunt nostalgici dupa Ceausescu nu i-a deranjat la momentul respectiv”.
Fiecare avem niste filtre si niste limite peste care refuzam sa fim luati de prosti si impinsi de colo-colo, pur si simplu filtrul meu de bullshit e foarte usor de activat.
Pace.
@Pensionaru nu te contrazic ca poate 99% din persoanele de la ATI sunt cu alte probleme de sănătate.
Dar sunt sigur de faptul ca cine a avut covid cu simptome chiar și medii e dispus să facă vaccinul numai sa nu mai treacă prin ce a trecut și de aici și prostimea care nu se protejează și nu vrea să se vaccineze e că ei încă nu au trecut prin asa ceva, dar urmează să treacă și părerea lor se va schimba, cretin cu cretin.
Am avut și eu covid și nu e o stare tocmai plăcută când ai simptome care alternează de la oră la oră și nu știi la ce sa te aștepți, doar să te rogi ca nu o sa ai nevoie pe la spital. Acum, dupa 4 luni, încă resimt în piept jena când fac efort și sunt sănătos și tânăr.
Sunt perfect de acord cu tine că ce se prezintă la TV și în media nu este nici pe aproape realitate. Cu toții știm practica spitalelor de a le tine pline pentru a deconta fonduri, asta chiar cu mult timp înaintea pandemiei.
Eu ce vreau sa subliniez este ca pericolul exista și trebuie sa avem grija la nivel personal mai mult decât grija pe care ne-o poarta Arafat cu restricții de la ora 22, astea sunt vrăjeli pentru pensionari pentru ca, știm cu toții că încă se țin petreceri clandestine în zeci de locații în București, numai statul nu știe se fac și ei din când în când ca mai sparg cate o petrecere.
@Pensionaru ce-mi plac aceste comparatii, e doar o gripa putin mai rea.
da, ca pana acum in fiecare an gripa ocupa toate paturile de la ATI si umplea spitalele de forma medii si usoare
imagineaza-ti ce se intampla daca nu exista nicio restricite si cati se imbolnaveau iar cei cu forme medii care nu mai aveau locuri in spitale pentru un tratament ajungeau la forme grave.
si aceasta conspiratie mondiala, cum au creat aceasta pandemie ca sa ne controleze… a reusit Bill Gates ce nu a reusit Papa, Iisus si orice care vrea pacea mondiala: a pus la aceiasi masa ce-i mai mari dusmani Rusia – Sua – China – Tarile arabe etc si-au pus deoparte toate diferentele si ce au zis: hai sa punem de o pandemie…omg
@Vlad, ce nu inteleg cei care ii considera „conspirationisti” pe cei care incearca sa atraga atentia si asupra altor aspecte decat pandemia si isteria indusa de media, panouri publicitare, social media e ca nu neaga nimeni ca Sars-Cov2 exista si ca oamenii chiar mor din asa ceva, in marea lor majoritate cu comorbiditati boli grave.
ok, nu ar fi murit daca nu ar fi fost covidul la fel cum nici cei 3000 de morti anual de gripa sezoniera din Romania (inregistrati in spitale, in realitate mor mult mai multi acasa fara a fi luati in evidenta ca gripa, a avut un bunic in 2016 care s-a stins la 85 de ani pentru ca a luat o gripa „de afara”, a facut termperatura 38, frisoane si a murit in a 3-a zi, subit, acasa, cand familia credea ca e spre bine).
in 2004 am avut o gripa cu frisoane, temp 39, pierderea mirosului si a gustului si tuse care m-a tinut 1 luna desi m-am tratat cu toate anti-tusivele.
realitatea e ca OAMENII MOR, in special cei vulnerabili si au murit tot timpul, avand in asta in minte trebuie pus in context. Castigam suficiente vieti active vs cate distrugem indirect prin: sinucideri, saracie, boli netratate si nediagnosticate la timp, epidemie de depresie, etc etc.
E viabila strategia asta zero covid, zero morti de covid cand de cancer, diabet, BTS, hepatita, AVC, atac cardiac se moare de 20x mai mult in Romania? nu e oare asta o ingustare a privirii si focalizarii pe un singur punct?
si atunci e normal pentru orice persoana care mai are bun simt sa se intrebe de ce toate guvernele reactioneaza asa crizat in sincron cand de zeci (si sute) de ani 600K mor de gripa in toata lumea in fiecare an, cand 14M mor de cancer anual, cand 2M mor de HIV si alte 7M de boli transmisibile (citez de pe wordometer)?
o data ce te intrebi asta, vei ajunge invariabil la declaratiile concrete ale organismelor internationale ca WEF, IMF, WHO, WB, cum ca covid19 reprezinta o fereastra ingusta de oportunitate pentru un mare reset: economic, politic, social, monetar si tehnologic care ne va duce pana in 2030 intr-o lume in care „nu mai detinem nimic, nu mai avem intimitate si vom fi fericiti” si atunci incepi sa te intrebi: daca nimeni nu mai detine nimic, cine detine tot?
nu e nicio conspiratie ca atat organismele transnationale cat si guvernele folosesc pandemia pentru largirea autoritarismului si implementarea diverselor agende de mult tinute „on hold”. De exemplu, Comisia Europeana avea pe caietul de sarcini inca din 2018 introducerea unui pasaport vaccinal pentru toti cetatenii ei. Scrie negru pe alb pe siteul comisiei, nicio conspiratie. Iata ca pandemia e o oportunitate pentru ca statul sa te forteze si sa te oblige sa accepti un vaccin experimental pe care nu toti il vor. care il vor sa-l faca insa daca statul ajunge sa te oblige sa-ti injecteze ce vrea el altfel te lasa sa mori de foame atunci inseamna ca nu mai ai nicio autonomie corporala si viata ta e obligatoriu in mainile statului.
asta e lumea in care vrem sa traim? intr-o lume cu credit social care sa-ti permita sa accesezi anumite „libertati”? ca in China? pentru ca 99% din oameni au bagat capul in nisip si nu mai vor sa auda de nimic, doar accepta orice li se impune si atunci unde tragem linia?
mai iesim din case vreodata? vom purta masca etern? cum ramane cu infectiile bacteriene pulmonare induse de purtatul mastii? (dr. Fauci are si o carte pe tema asta), vom accepta sa traim in „surveillance capitalism”? vom accepta certificatele verzi individuale prin care ti se va inregistra la orice pas amprenta carbonica? de la ce mananci (carne sau sintetic) pana la cand, unde si cum ai voie sa te deplasezi.
la astea renuntam pentru a fi „safe” de o pandemie?
nu e nicio conspiratie, astea sunt planurile, negru pe alb, cat se poate de oficial si se pare ca exista un consens international asupra lor, daca refuzam sa vedem asta atunci viitorul nostru si al vesticilor este unul singur: CHINA/comunism, daca ne trezim si ne implicam, putem sa ne aducem aportul asupra lumii pe care o vrem pentru noi dar mai ales pentru copiii nostri pe care banuiesc ca nu-i vreti drone umane ci fiinte omenesti, sociale, creative si …libere.
am scris mult, ma vor invita iar ilustrii informati la sanatoriu. stiu sigur insa ca daca ignoranta ramane regina, mai curand decat ar crede oricine, viitorul ala va veni iar 1984 si „brave new world” vor fi apa de ploaie pe langa Umanitatea 2.0.
Buna, eu sunt Dragos, am pareri despre orice, oricand.
pensionarul, deci e pusa la cale treaba ca sa ne vaccinam, sa avem pasaport de vaccinare, sa great reset.
de ce covid, omule? un vrius care nu e totusi ciuma neagra. de ce nu au venit cu un virus care sa bage frica in tine si sa te vaccinezi fara sa iti mai pui atatea intrebari. uite, cum a fost polio, de exemplu – vedea lumea efectul virusului foarte clar, efectul vaccinului la fel de clar si nu isi mai bateaa nici dracu capul cu ce vrea oculta sa ne faca. bine, in afara de tine care ai citit caietul de sarcini al ocultei. chiar asa de proasta e oculta asta? nici macar nu au fost in stare sa faca destule vaccinuri sa vaccineze mai repede oile pana nu le deschid ochii alde capsalii si alti someri.
toti cei care vedeti textul ‘the great reset’ si credeti ca e un text conspirationist/trumpist: bagati pe google textul asta si vedeti ce aflati. bai baieti, e o chestie OFICIALA. ma rog, in sensul ca nu e ceva de care zic guvernele, ci e un video oficial al forumului de la davos. deci nu sunt pareri ale qanon-istilor, ci certitudini.
nici lumea nu credea ca ‘mein kampf’ va fi pusa in aplicare. pur si simplu parea incredibil ca cineva sa puna in aplicare asa ceva. probabil ca daca publicul tinta credea s-ar fi aparat mult mai viguros si mai din timp, nu ar fi ajuns sa fie macinati incet si sigur. cam astia suntem noi acum, daca cineva zice ca ‘ba, treaba e nasoala’ sar toti sa ii spuna ca e panicos.
daca ai dubii esti considerat conspirationist.
sa stiti ca doar prostii au certitudini si multi de pe aici le cam au.
@fluture
Uite, zi sincer, nu-ti vine sa le faci niste frati unora de pe aici?
Sabotor, m-ai prins in flagrant delict
Oficial, dragos, voturile iti demonstreaza ca furi curent. Poate e cazul sa schimbi furnizorul 😀
da bah…sa vorbesti de sanatate cu specialistii din sanatate. Cine a mai auzit asta?
noroc cu pensionarii
2020 un an in care am calatorit, am vazut locuri faine fara turisti. Iesirile la terasa au fost, Vama Veche de 5-6 ori. Iar acum de inconstient ce sunt am plecat la schi, a doua oara pe sezonul asta. Acum imi lipseste sa tund gazonul acasa, dar se ocupa Husqvarna de asta.
Imi lipsesc (sincer) restaurantele. Mersul doar noi amandoi (sau cu prietenii /familia) sa mancam ceva in oras. Sau doar sa bem o cafea. Sau sa vedem un film.
Ne-am adaptat repede la noua normalitate (purtam masti inca inainte de a fi obligatoriu), plansul de mila la „ce frumos era inainte” e doar asta, plans de mila. Viata cum era inainte nu o sa mai fie. Am colegi care au trecut urat prin boala, am altii care nu au supravietuit. Din fericire, familia e bine. Cei in varsta s-au vaccinat deja (cel putin cu o doza), cei mai tineri stam cumintei la rand.
Nu-mi lipseste mersul la birou. E ciudat sa vorbesti cateva ore cu un ecran dar ramane doar atat, la categoria „ciudat”. Am mai avut proiecte in care colegii erau raspanditi peste tot si am reusit sa le ducem la capat cu bine.
A fost bine. Cel mai greu a fost in aprilie cand era o nebuloasa totala peste tot. Ai mei prin iarna au avut fiecare cate o saptamana de gripa/raceala/maybe covid, forme usoare oricum, oricum asta se intampla in fiecare sezon rece. Bunica-mea la 85 a fost mai precauta de frica sa nu ajunga in spital ca i-am zis ca de acolo sigur pleaca in sac. No more taiat lemne cu toporul si dupa tensiune 20, no more treaba pe langa casa pana pica din picioare.
M-am obisnuit cu masca, am rare momente cand o mai detest. Munca de acasa e parfum, mi-am dat seama ca am multi colegi toxici pe care acum nu mai trebuie sa ii aud lamentandu-se zilnic. Cu alti cativa colegi misto ne-am mai facut work from colleague home la unul sau altul cate o zi pe saptamana ca sa alungam plictiseala. Am mai fost si pe la birou sa schimb mediul din cand in cand. Asteptam vaccinurile si mergem inainte.
Pentru mine nu s-a schimbat mai nimic in anul asta cu Covid:
– de muncit oricum munceam de acasa
– m-am mutat la casa cu o curte mare (era in plan oricum)
– bani am facut la fel de multi
– concediu in tara, ca si in anii trecuti
– sport la fel de mult
P.S. Am facut si Covid. La copii nu s-a simtit, sotia a trecut peste extrem de usor, eu mai greu, dar a fost bine pana la urma, m-am tratat acasa.
Bilantul e cam asa:
– pierdut job (afacere inchisa), concediat angajati.
– pierdut cateva rude si prieteni din cauza covid-19 si/sau altor boli care nu au mai putut fi tratate ok/la timp.
– alte rude si prieteni imbolnaviti de covid-19, de la asimptomatici la cateva cazuri care au vazut moartea cu ochii.
– petrecut mai mult timp de calitate cu familia, in special cu copilul.
– petrecut mai mult timp in natura si/sau facand sport. (si constientizat mai bine importanta acestora pentru sanatate)
– inteles mai bine importanta unor rezerve financiare (aveam si inainte, dar nu suficiente si nu le-am constientizat importanta pana cand banii nu s-au topit usor-usor pe perioada cat am fost somer)
– constientizat mai mult importanta de a avea o casa foarte bine pusa la punct, in care sa-ti faca placere sa locuiesti (stiam dinainte, dar pandemia a accentuat acest lucru – reparat tot ce se poate repara, aruncat cioroabe, curatat si ingrijit totul ca la carte).
– constientizat mai bine impactul fake-news asupra societatii, constientizat ruptura care exista in societatea romaneasca cauzata (partial) si de fake-news.
– inteles ca pentru sanatate mintala, cel mai bine inchizi televizorul si Facebook-ul. Sunt mai mult mai zen de atunci.
– petrecut mult mai mult timp pentru invatat lucruri noi (timp care era, inainte, irosit cu Facebook si TV), cu aplicabilitate imediata la job sau in viata personala.
– cel mai mare impact psihologic asupra mea il are lipsa de control asupra planurilor personale. Nu mai pot planifica aproape nimic cu mai mult de 2 zile in avans, pentru ca oricum totul se schimba neprevazut. E o stare permanenta de incertitudine, simt ca orice iesire din oras sau din casa devine o mica aventura. (oare am unde opri la o toaleta? oare imi trebuie masca? Daca ies din tara, imi trebuie test? Daca nu mai pot iesi? Daca plec, dar nu ma mai pot intoarce? Daca nu gasesc hotel? Daca se inchide iar scoala, dar nu pot sa-mi iau concediu sa stau cu copilul? Daca da iar faliment firma? etc. etc.)
În afară de ”e o gripă mai nasoală” nu am nimic de schimbat la abordarea de acum un an. Și acolo am o scuză că aia era cam concluzia oficială a tuturor la început, nu cred că e vreunul care zice ”eu am știut din prima zi că ne mințea oculta mondială!”.
Mască în locuri aglomerate, atenție și grijă la igienă. Pana mea, eu și înainte de covid aveam bunul obicei să mă șterg cu un șervețel umed după ce duceam căruțul la magazin.
Un an atipic, am cheltuit mai puțin dar am călătorit mai deloc. Am încercat (și cred că am reușit) să ies cu copilul sănătos mental din chestia asta, a făcut școală fizic și a interacționat cu lumea (cu atenție). Statul acasă? Pistol cu apă, noi stăteam acasă din 2004
În fine, eu mai degrabă aș fi curios ce zic cei care acum un an adunau conserve, mălai și drojdie, cei care ștergeau cu dezinfectant produsele cumpărate, cei care își puneau clor la preșul de la intrarea în casă, cei care stăteau cu mască cu nușce filtru până și la plimbările pe dealuri.
E mai rău decât s-a crezut inițial (și e loc și de mai rău), dar a fost și este și multă scrânteală. Dar, ca să fim corecți, pe mulți îi și doare-n șpiț de regulile minime.
Eu am fost dintre cei care a avut stocuri (nu enorme) de faina si drojdie in casa. Familia mananca paine, am preferat sa facem in casa decat sa mergem sa luam de la supermaket. Faceam si inainte, acum in loc de 1/saptamana facem cam de 2-3 ori.
@F, facem diferența între
”hai să luăm ceva mai mult ca să rărim vizitele la supermarket” (ceea ce, dacă mă întrebi pe mine, e o atitudine sănătoasă oricând, nu doar în pandemie)
și
”vine apocalipsa, n-o să mai fie mâncare, o să se ia curentul, faceți stocuri de conserve, butelii, apă, etc, etc.”
adyzah, eu as fi plecat cu tot Metro, Carrefour si Auchan ul dupa mine. Si mai luam de pe traseu si un Mega Image, de control. Amintiri comuniste, cand stiam ca trebuie sa stam la cozi si sa luam ce gasim, dar sa luam.
Dar la final am avut doar stocuri de faina, drojdie, mancare pentru animale si congelatorul burdusit.
nu i-ai vazut mai sus?
„lumea radea de mine ca purtam masca din 2019 si am umplut casa cu conserve, cine mai rade acum?”
Ma, pentru mine nu s-au schimbat multe. Pentru ca de fapt, restrictiile au insemnat sa fie inchise birturile si restaurantele cateva saptamani. In rest, business as usual.
Si d-aia nu-i inteleg pe romani. Am fost ieri in Oradea, totul e deschis, lumea se inghesuie la cumparaturi, cafenelele pline. Singura diferenta fata de dinainte de pandemie e ca se poarta o masca, de multe ori la misto, sub gura. Dar toti se dau de ceasul mortii ca-i tine Arafat si Iohannis in casa. Ca e dictatura, ca suntem tinuti in lanturi. La care eu nu pot sa nu ma intreb…. bai, cat de cretini pot fi romanii?
Din 20 februarie am banuit ca urmeaza nasol ( stiu precis ca am dat un email de servici ). Am comandat masti, manusi si dezinfectanti la preturi decente. Bunicii si piticii au stat cuminti in casa, norocosi, avand un pic de curte la dispozitie. Bunicii m au bombanit. Pana au inceput sa vina cifre din Italia si Spania.
Au fost trei faze: pe la inceputul lui martie radeau de mine in carfur ca aveam masca si manusi. Dupa aia se uitau cu jind, ar fi vrut si ei dar nu se mai gaseau deloc. Ultima faza a fost cand ne uitam toti crucis la cei care n aveau ( putini ).
Eram obisnuiti cu stoc in casa de chestii, alimentare si nu numai dar am marit un pic chestiile necesare copiilor in primul rand. Ne am educat sa nu mai merge zilnic in piata, ne am calculat mai ok volumele de haleala si consumabile. Am refacut prin casa: un living schimbat complet, 2 A.C., etc. Am plantat zmeur si muri ptr pitici, au mare placere sa si rupa fructele singuri si sa le vaneze cand se coc. Mai mult timp ptr sanatate, am luat de coada niste probleme mai vechi. Am invatat sa vanam ofertele de livrare din market uri.
Au inceput sa apara cazurile, prin vecini, pe la birou, rude, etc. Din fericire, au scapat toti.
Dezinfectat clante, balustrade, cumparaturile din magazin, spalat masinile doar personal, luat masti de calitate, etc.
Si totusi, in noiembrie ne a prins, nu am idee cum. Prima a avut simptome mama, apoi toti. Copii 2-5 ani au behait un pic + un pic de temperatura. Maica mea rau, oxigenare in sange scazuta la 82, a fost la un pas de ATI, dar in noiembrie a fost si varf, era full peste tot. Eu am behait din 15 noiembrie in 10 decembrie plus puseuri de temperatura si stare de kkat per total. Anyway, am scapat toti cu bine. In ianuarie ne am vaccinat cu Pfizer.
Funny: https://prnt.sc/10m904o
oamenii s-au concentrat mai mult pe dezinfectat decat pe purtat masca ffp2. si daca a intrat la unul, a intrat la toti din familie.
Nimeni din familia mea nu s-a infectat. La lucru lucrez normal, fara home office. Cativa colegi au facut forme lejere de covid. La momentul asta, sunt vaccinat cu prima doza de Opel Astra Zeneca.
Anul trecut am fost la cateva petreceri, unde am dansat cu tipe. Am fost o data in octombrie intr-un club unde era plin ca in 2019. Si nu am avut NICI…PE…DRACU. Nici eu nici ai mei , cu care locuiesc, mancam la aceeasi masa. Pe strada port masca doar asa pe barbie daca sunt singur, iar cand vine cineva fac ca la faza scurta faza lunga. In aglomerari o port cum trebuie.
Cel mai mult ma enerveaza ca in 2020 nu qm fist in concediu pe dincolo . Njci pe anul asta nu ma vad bine in materie de concediu. Si pe langa vacanta, faptul ca nu mai sunt partyuri de salsa.
Stii si singur de ce ai luat atatea minusuri dar logic ca nu iti pasa de asa ceva de la niste necunoscuti de pe net.
O poveste (ce-i drept, n-o vei vrede ca e tot de la o oarecare): un baiat de clasa a 12 a a luat bacul in 2020 cu nota mare. De fericire si cu acceptul parintilor a fost la o petrecere cu colegii lui, prieteni de-ai lor…una ilegala intr-un club din ala smecher de Bucuresti. A facut Covid, el o varianta in care a stat acasa pentru ca nu s-a testat oficial niciodata, si-a pierdut doar gustul si mirosul si a avut probleme minime cu stomacul. Mama si fratele mai mare, student, au ajuns la spital cu forme medii. Tatal, cu bypas la inima si ceva mai multe kg in plus, a murit.
Stiu, sunt rea si nah, te mint.
Nu am nicio concluzie, pana la urma pustiul s-a dus la petrecere cu acceptul parintilor, a avut bunul simt sa nu o faca pe ascuns.
Am uitat…o ruda apropiata, de 33 ani, sanatos si care nu fumeaza, 2 saptamani s-a simtit foarte nasol, a zis ca poate lucra de acasa, aproape ca nu s-a ridicat din pat din cauza durerilor de cap, corp, somnolenta excesiva.
Un coleg a stat in spital aproape 1 luna si jumatate, acasa e cu oxigenul dupa el, o matusa indepartata – ce-i drept, avea diabet – a stat 6 saptamani si la jumatate de an distanta inca doarme cu butelia de oxigen.
Daca nu iti pasa de tine ca esti tanar, slabanog si sanatos gandeste-te macar la cei din jurul tau. Daca aduci acasa nebunia…gandeste-te daca cei cu care locuiesti ar avea sanse sa fie la fel de rezistenti ca tine. Matusa de mai sus a fost la ATI cu un tip de 33 de ani care a murit intubat, handbalist, sanatos tun. Poate Covid, poate intubarea…ceva l-a omorit desi statistic erau sanse minime sa iasa intre 4 scanduri.
asta cu intubarea care omoara e doar de la stirea de la sibiu. daca cineva ajunge intubat inseamna ca nu mai respira bine, intubarea se face doar cand omul practic se sufoca fara.
scuze, voiam sa ii scriu si lui zedicus: faptul ca ai fost la un party si nu ai luat boala nu inseamna ca nu o vei lua, ci pur si simplu ai avut bafta.
incet incet multi vor face boala, mai ales cei care iau in deradere protectia cum o faci tu, e doar o chestiune de timp. serios, revino aici peste 3 luni sa anunti daca chiar ai scapat pana atunci.
sau poate ai avut si nu ai avut simptome, caz in care ar trebui sa te consideri fericit, pt ca boala asta e nasoala
Financiar a fost cel mai bun an (mersi GME si bursa in general).
Personal m-a prins rau iar izolarea nu a ajutat deloc. Incep sa ma pun pe picioare incet incet … one day at a time.
Per total, cumva suntem mai bine, am făcut economii mult mai mari decât de obicei. Nu am avut bolnavi în familie, ne-am obișnuit și cu masca fără probleme. În principiu ne vedem de viață cum putem mai bine, încercam să compensăm unele lipsuri, ceva mai precauți decât înainte de pandemie.
Eu am banuit inca din 4-5 ianuarie 2020, inca de cand au aparut primele cazuri de un virus misterios in China raportat pe Digi24, ca urmeaza ceva nasol.
Ma rog, lumea vorbea atunci despre WW3, Trump, Iran……
Acum sa fiu hater, in razboi au murit majoritatea tineri si foarte tineri sanatosi, la COVID batrani si foarte bolnavi.
Lucrez in sanatate, dar pe post administrativ, la privat. Nu cred ca am lucrat cumulat 20 zile de acasa, a fost un an extrem de greu si solicitant psihic si fizic. Pot lucra de acasa, dar se intampla multe lucruri de pe o zi pe alta pentru care trebuie sa te vezi fizic cu colegii, zoom nu e suficient si eficient – nu pentru noi, cel putin.
A fost un an greu, in care a fost nevoie de multa implicare la munca si am avut putina sustinere si intelegere acasa. Deci si pe plan personal a fost greu. Si va mai fi.
Mi-e dor sa merg la film si la o cafenea, altceva nu prea imi lipseste. De masti nu scapam, chiar daca ne vor da voie. Le vom purta de bunavoie iarna sau in aglomeratie, mai ales in mijloace de transport in comun, la viroze usoare, etc.
Da, e naspa. Ca apartinator de bula de medici pot confirma ca e de naspa chiar daca in afara nu se vede. Stiu 3 spitale care in primul val stateau cu sicriele pe holul saloanelor covid.
Insa cu sttisticile e o problema. Da, se moare de covid. Dar cei mai multi mor pentru ca au si alte boli care pot fi tinute cat de cat sub control, insa cu covidul, rup (inima, diabet). Ei bine, astia oricum mureau – mai tarziu, e drept.
De ce nu sunt comparabile numerele (razbel vs covid):
– in razboi au murit oameni productivi. In covid, majoritatea au fost pacienti cu comorbiditati;
– in razboi au existat distrugeri materiale care s-au reparat/recuperat in zeci de ani. In covid, nu prea s-a distrus nimic;
– in razboi a fost foamete adevarata. Pe timp de covid, supply-chain nu s-a oprit niciodata. Nici macar cand isteria i-a lovit pe cei mai cacaciosi dintre noi;
– majoritatea joburilor au ramas. Fabricile de spalat bani HORECA nu se pun;
– singurul lucru eroic pe care a trebuit sa il facem a fost sa stam in plm in casa. Dupa cum evolueaza lucrurile, nici asta nu suntem in stare sa facem cum trebuie;
– avem o arma ca sa iesim din buda, dar Bill Gates si Soros o vor folosi impotriva impreuna cu reptilienii;
Eu cred ca toate comparatiile astea fac mai mult rau decat bine. Nu iti dau o imagine reala si nu fac decat sa puna presiuni inutile in directiile gresite.
Statisticile astea oficiale cu mortii de Covid nu sunt prea utile. Mult mai utile sunt alea cu numarul de internati raportat la capacitatea spitalelor, si ATI raportat la capacitate.
Mortii din pacate sunt mult mai multi decat apar in statistici, si o sa vedeti ca incepand cu anul 2019 pana cel putin vreo 5 ani dupa, vor fi mult mai multi morti la nivel global decat inainte de pandemie (ca din 2019 era covidul dar nu a fost detectat decat tarziu). Pentru ca sunt multi care nu au mai mers la controale de rutina si care vor muri de cancere si alte boli care altfel ar fi fost descoperite, altii care au fost afectati grav financiar si saracia aduce alte boli si morti cu ea, si multe alte implicatii.
Da, e doar o gripa, ce plm…
Eu sunt vaccinat cu doo doze, sotia vaccinata cu Astra acum 2 saptamani, e ca un limax, incearca sa nu uite: inspira-expira…
Temperatura, voma, dureri musculare, arsuri pe gat si nas; plange.
Speram sa nu ajungem la ATI.
E covid+, desi ea era cea mai draconica din casa cu masca, dezinfectant etc.
Tocmai ea a facut, nu stim de unde a luat…
Să vă vindecați cât mai repede și cu urmări puține
@Bogdan
Scuze, nu pricep. Soția ta are astfel de simptome acum, dupa vaccinarea cu Astra?
a facut de la vaccin. astra zeneca e cu vaccin mort, nu e cu arn. tu ai facut boala chiar daca aveai si rapel facut? sau de ce zici ca speri sa nu ‘ajungeti’? de cat timp aveai rapelul? nu facusei inca aparare?
Am renuntat la facebook, instagram si tik tok.
la inceput si eu am fost panicat.
cand auzi pandemie n-ai cum sa n-o iei in serios
dar cand vezi ca 99,99% sunt cei care oricum erau „pe timp de imprumut” sau obezi
te mai linistesti
partea tragi-comica e ca inca se fac politici publice pe seama fricii de la inceput.
ce cacat are de ex. restrictia de a iesi noaptea din casa? o aberatie mai mare n-am sa inteleg.
In epoca BC ( ante Covid) munceam 4 saptamani cu 4 saptamani acasa.
Si nu stiam cat mi-e de bine.
Acum stau acasa 3 saptamani, 5 saptamani sunt efectiv la munca pe o chestie care pluteste in Africa de Vest si inainte sa ajung la munca stau 10 zile in carantina.
O camera de hotel din care nu ies.
Macar citesc cat nu am mai citit demult desi dupa o saptamana iti vine sa zgarii tapetul cu unghiile.
Partea buna e ca nu ni s-a imbolnavit nimeni dintre cei apropiati.
Imi lipsesc intalnirile cu prietenii si vacantele. Imi lipseste mersul la cinema cu cei mici.
Urasc spirtul si dezinfectantul desi ajuta in mod cert.
Imi doresc legaturi decente din nou pe avioane si sa stau mai mult acasa.
Si mi-ar placea sa vad o emisiune de stiri de la un cap la altul in care sa nu aud de Covid…doar de o bataie/omor cu topoarele si un mic viol in grup.
Sa fie iar o Romanie normala!
Eu am muncit de la birou inclusiv în starea de urgență. Au fost cazuri de covid atât în familie (rândul 2), cât și pe la birou, dar am reușit să-l ratez până acum (cred, sper, că mă cam doare în gât de vreo 2 zile).
Nu sunt o persoană foarte socială, dar tot îmi lipsesc puținele întâlniri cu prietenii la un pahar de vorbă și mai ales călătoriile (am ales să stau pe curul meu), iar familia e la câteva sute de km și 7-9 ore de drum cu mai multe mijloace de transport în comun.
M-am cam saturat de mască, îmi transpiră și mi se îngrașă rău fața în partea de jos și-mi simt buzele amare tot timpul. Și mi s-a cam futut reflexul de a bea apă.
Cu jobul e ok, tot temporar, dar nu din cauză de covid. Totuși ok, mult mai ok decât mulți alții.
Per total cred că sunt mai bine decât alții și mai bine decât aș fi putut fi
A fost un an extraordinar de bun din punct de vedere personal (mult timp petrecut cu copiii si cu sotul) si financiar (multa munca in plus, enorm de multa chiar dar tradusa si prin castiguri mari si oportunitati de afaceri extrem de roditoare) fix datorita aparitiei acestei pandemii.
Nu imi doream sa fie totul in contextul Covid, am avut mare noroc sa nu patim ceva grav noi sau cei apropiati, suntem foarte atenti si ne ferim cat putem. Mi-e teama de ce poate aduce viitorul, probabil psihic sunt cam obosita si cam inspaimantata desi nu am efectiv cand sa ma gandesc prea mult.
Imi lipsesc calatoriile si iesirile cu prietenii nostri si ai copiilor nostri fara restrictii. Vreau sa cred ca va fi din nou totul ca inainte din acest punct de vedere, nu imi doresc sa creasca copiii intr-o societate in care ne ferim unii de altii cat de mult putem, desi acum fix asa facem.
Am incercat sa imi pastrez echilibru, chiar si atunci cand sotia a facut boala, o forma medie, a necesitat internare.
Stiu sigur ca boala ucide pentru ca am pierdut un vecin, un unchi al sotiei, preotul de la parohie și ieri am auzit ca s-a prapadit o cunostinta. Trei din ei, fara comorbiditati, poate fumatul.
Un medic mi-a spus ca, dintre bolnavii care ajung la ATI, o treime mor de Covid, o treime mor din cauza tratamentului si restul . . . Dumnezeu cu mila.
Probabil boala nu e asa de contagioasa, pentru ca am vazut rezultatele pentru cateva mii de analize si n-am gasit alta explicatie pentru faptul că, in multe situatii, chiar multe, unii membri din aceeasi familie nu s-au imbolnavit.
Apropo de aceste rezultate (o firma cu cateva mii de angajati prin toata tara, preponderent in urban, a facut analize de anticorpi la tot personalul), este ca rata de infectare este undeva la 20%.
Nu cred ca purtatul mastii in parc are vreo eficienta, n-am inteles de ce s-au inchis scolile in localitati fara nici un caz, nu inteleg de ce carantinam localitati fara sa facem mai multe analize ( eventual teste rapide la toti care vor sa le faca, obligatoriu la personalul medical, la profesori, etc.). Carantinam o localitate, dar nu-i cautam pe cei bolnavi?
M-am vaccinat, am cunostinte care au fost infectati si nu s-au vaccinat, nu-i judec.
Am renuntat la televizor, ma intoxicam inutil.
daca ai fost infectat nu ai motiv real sa te vaccinezi. poate doar daca nu ai facut anticorpi de aparare. altfel e chiar cam contraindicat sa te vaccinezi. apararea dobandita dupa boala e mult mai buna decat cea dobandita prin vaccin.
sanatate
am observat cum cresc minusurile. nu ma afecteaza, dar totusi ar fi bine sa intrebati un medic, mai ales unul care are cunostinte, gen infectionist sau de la ati. nu in toate cazurile e bine sa faci vaccinul, au mai aflat-o chiar niste medici care au fost infectati inainte.
nu orice parere trebuie automat caracterizata ca ‘antivaxer’, ca altfel o sa traiti doar in bula voastra creata de g4media, libertatea, hotnews etc.
Bine! Mai gras! Mai betiv! Mai tata! IMEDIAT fara datorii! Fara covid, de 12 luni avem miros si gust!
Obligat sa-mi inscriu puiul la cresa de la toamna. Prea multa mama si tata, bunici rar, copii deloc. Naspa pt copii in pandemie.
Mai lenes! Mai comod!
Nebun! Vreau sa-mi iau cort. Sa merg in vara la Marea Rosie.
Sunt praf – ma rog sa mor in fiecare zi. Un an intreg de frica, teroare zilnica. Un an pierdut – sungura cuc, inchisa in casa.
Stiu ca unii radeti – cum adica socializare la birou, n-ai ceneie, familie, prieteni? Da, eu n-am. Suntem si ruine din astea de oameni – credeam ca avem si noi dreptul la o farama de viata.
Insa voi cei cu gura mare si retele sustinere puternice ne-ati luat dreptul de a iesi