Coșmarul plasticului – se poate recicla? (ep. 1)

TL;DR „safe side” e să încerci să produci cât mai puțin deșeu din plastic

În 1999 omul vostru cristici lucra pălmaș la un depozit de reciclabile (în special hârtie) din Instanbul – în cartierul Kocasinan, dacă interesează pe cineva. Patronul era un țigan batrân turc – aș putea să fac un articol doar despre familia lui, dacă vrea cineva să afle despre turcii de rând din anii ’90. :)
La moș și la Dursun, fi-su, am auzit pentru prima dată „Nu pune în grămadă plastic care foșnește, pentru că nu se poate recicla.”
Repet anul: 1999.
Nu știam prea multe despre reciclabile atunci, am rămas în cap doar cu ideea că plasticul care foșnește, folia care foșnește (pungile de chipsuri, de exemplu) nu prea se poate recicla.
Fast forward 15+ ani, în holul Politecnico di Torino vorbeam cu profesoara de chimie întrebând dacă este adevărat că acest „plastic care foșnește” nu se poate recicla.
– Așa e! Și eu mă chinui de foarte mult timp să o învăț pe mama mea ce fel de plastic se pune la reciclabile și ce fel de plastic să îl arunce la gunoi.

Am atașat o poză cu câteva din triunghiurile de pe ambalaje.
(interesant de citit si despre toxicitatea anumitor feluri de plastic)

Se observă că sunt șapte feluri de plastic, ultimul (7) fiind „altele”. Deci, probabilitatea să fie mai mult decât șapte feluri de plastic este mare.
Triunghiurile nu sunt semne de reciclare, ci sunt semne care arată ce fel de plastic este folosit în ambalajul respectiv, pentru ca cei care reciclează să știe. (Știați asta? Eu abia acum vreo lună am aflat)
De aici a început torentul de întrebări la care am găsit ipoteze de răspuns în articolul din link (în engleză).
Dacă sunt șapte feluri de plastic și noi le aruncăm pe toate în aceeași benă de reciclabile, de unde știe procesatorul ce plastice are, și cum face sortarea? Cât timp îi ia să sorteze așa ceva, dacă se va sorta așa ceva?
Am am atașat o altă poză al unui ambalaj unde se vede că pe etichetă este un număr în triunghi (7) iar pe ambalaj este alt număr embosat (1). Este aceasta o greșeală? Nu. Cutia este fabricată din Pet (1) iar folia care acoperea cutia de mici este din alt material (7).

Voi stați să separați aceste plastice în funcție de componente? Dar cei de la centru de reciclare? Dar dacă folia aia se desprinde cu totul de pe ambalaj, de unde se știe ce fel de plastic e?
Am putea trage concluzia din articolul în engleză – îl pot traduce mai jos pentru cei care nu știu engleză, în cazul în care linkul ajunge ajunge și mai departe de acest blog (presupun ca toți de aici stim engleză).

Am putea trage concluzia că plasticul nu se poate recicla.
Eventual, mai blând spus, s-ar putea recicla, dar logistic este aproape imposibil.

Am vorbit cu câțiva oameni care se ocupă cu reciclări, „colegi de breaslă”, dacă iau în calcul meseria pe care am avut în 1999, și mergând prin centre am observat că totuși sunt niște reguli.
De exemplu, două centre din două orașe diferite colecționează selectiv doar Pet. Adică, baloții făcuți de ei nu conțin decât sticle de bere și sticle de apă.
Alt centru include în acești baloți și sticle de ulei, care sunt tot din Pet.
De ce primul centru nu include de sticle de ulei? Pentru că, îmi spune cineva care știe, contaminarea plasticului cu ulei îl face imposibil de reciclat.

Ce se întâmplă cu celelalte feluri de plastic care ajung la centru?
Eu sunt un om care se duce direct la centru de reciclări cu ce are de reciclat, nu prea folosește clopotele din oraș. Celelalte feluri de plastic, „foiliile”, sunt băgate într-un munte de înălțimea unui bloc cu două etaje. Iar eu locuiesc în oraș mic. So, avem un munte de PET, iar restul sunt „folie”.
Avem șapte feluri de plastic, mai mult de șapte feluri de plastic (!), din care, practic, doar unul este reciclat „corespunzător”, conform cifrei din triunghi, și nu știu în ce formă este reciclat.
Celelalte sunt băgate aleatoriu la „folie” care poate însemna orice.
Nu știu dacă știți – iar eu știu pentru că am avut o conversație cu un om de la reciclări – sursa de venit a centrelor care reciclează plasticul, majoritatea sursei sunt subvențiile de la stat. Practic, dacă la metal te duci la fabrică dai două kg de fier de pentru topit iar fabrica îți îți dă banul, pentru plastic trebuie să dovedești că ai dus nu știu unde plasticul acela și primești bani de la stat.
Subvenția pentru plastic a scăzut de 10 ori în ultimul an. Asta apropo de politicile de reciclare ale Statului Român.

Sfârșitul primului episod.

Ce putem face noi?
Uite ce puteți face începând de mâine:

De exemplu, dacă beți apă îmbuteliată, mergeți la Kaufland și cumpărați o cană filtrantă (screenshot din oferta care începe de mâine: prețul este foarte bun).
Un cartuș filtrant costă 17 lei și filtrează 200+ de litri de apă.
E și eco, e și MULT mai ieftin decât apa îmbuteliată.
Oare sunt bune aceste căni? Aici e un mic text despre ele.

Fumați?
Mai puține brichete din plastic, mai multe cutii de chibrituri.
Eu nu fumez, nu știu ce inconvenient e la cutia de chibrituri, dar dacă aș fuma și m-ar interesa ecologia, aș schimba bricheta pe mici bucățele de lemn.

Pixuri de unică folosință?
Nu. Creioane din lemn. Stilou cu patroane (pe care le reîncarci cu seringă, cu cerneală dintr-o călimară, ca pe vremuri)

Lame de unică folosință, 90% plastic, 10% lama în sine?
Nu. Treceți, dacă puteți, pe lame clasice, poluați mai puțin. Și ați fi mai „macho” dacă v-ați bărbieri precum părinții și bunicii noștri! :)
Să nu mai zic că e si mai ieftin.
(Pot publica un mic text copiat din Caleidoscop Cosmetic, despre cum să te bărbierești ca la frizer, fără iritații. Am citit în liceu, și niciodată nu m-am iritat la bărbierit. ;) )

Revin cu episodul 2, 3, 4… Din pacate, treaba este și mai nasoală decât am prezentat până acum. :(

*disclaimer: am o problemă cu Gillette, de la faza cu „Toxic Masculinity”, dar nu am găsit alte lame cu pret pe ele, pentru articol. (astea sunt fabricate in Rusia :) ).

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

117 comentarii

  1. Hai ca ma incadrez ca ecologist daca ma iau dupa cele scrise. Ce e drept la aparatele de ras am renuntat din motive estetice. Folosesc un aparat electric.
    Ar trebui o materie introdusa in clasele gimnaziale. Macar o ora pe saptamana. Sau incluse cateva vorbe la dirigentie.

    00
  2. Aproape toate lamele „double edge” sunt sub Gillette, fabricate la Sankt Petersburg, unde Gillette ar deține 65% din acțiuni.Si fabrica sub vechile denumiri : Astra, Permasharp etc dar Gillette ia banii.Pretul variază, Feather sunt circa 20 de lei 10 bucăți.Japoneze.Ascutite rău.
    Eu am vreo 1000 de bucăți, numa sa trăiesc.In rest cumpăr doar crema de ras.

    00
    • Tineti minte ca inainte de era USB fiecare de telefon/ptoducator avea incarcatorul lui?

      Pe ideea asta cred ca o masura care ar schimba lumea ar fi standardizarea PET-urilor nu doar pe marime si compozitie ci si ca etichetare prietenoasa cu reciclarea. Ar fi putin mai scump dar odata implementata la nivel global rezultatele s-ar vedea in primii ani.

      00
    • wrong chat…

      00
  3. Omul cât trăiește învață.
    Eram complet ignorant in privința plasticului / reciclării acestuia pana astăzi.
    Fain articol. Ține-o tot așa.

    00
  4. Deci de asta cola la sticla e mai gustoasa decat cola la pet

    00
    • Ca băutor înrăit de cola nu am sesizat nicio diferență, în ciuda mitului urban. Este însă o diferență de gust între cea îmbuteliată și cea la dozator (McDonalds, KFC), care are proporții variabile de concentrat și apă. Și acum 20 de ani era o diferență și între Coca-Cola vândută în România și cea vândută în Germania (între timp i-au „aplatizat” gustul în toată Europa).

      00
    • in Germania nu e atat de dulce, vazusem un articol ca in Europa de est clientii prefera mai dulce. Iar in USA este alt indulcitor, dulcele e putin diferit. Dar difera destul de putin. Nici mie nu mi se pare ca e mai bun la sticla sau doza comparativ cu plasticul.

      00
    • hai sa facem un exercitiu de imaginatie sau chiar practic: o sticla de cola produsa in Germania si una produsa in Romania, la aceeasi temperatura, sa vedem daca eu acelasi gust. Pun pariu ca nu

      10
    • Nu trebuie să faci niciun exercițiu de imaginație. Trebuie doar să ieși din țară. Au același gust.

      00
    • Coca-Cola adapteaza usor reteta in functie de tara/regiune. Un influentator este originea zaharului: trestie sau sfecla. Un alt influentator indirect estre intr-adevar ambalajul: sticla, pet sau aluminiu datorita faptului ca pet-ul permite usor si treptat pierderea CO2 din suc vs. sticla.

      00
    • și apa la sticlă e mai bună decat cea la pet

      00
  5. Sorry, da’ reciclarea e cam ultima pe lista mea de prioritati. Deci kktul asta de virus ne reduce la o lume de genul aleia din 12 Monkeys. Apoi mai sant si mizeriile astea progresist-neocomuniste peste tot. Pt ce sa reciclam? Pt urmatoarea specie, ca sa gaseasca o planeta misto?

    00
    • Nu te mai uita la stiri, ca o iei incet spre paranoia. Toate problemele pe care le enumeri au fost de cand lumea, vin si trec, revin si iar trec. Poluarea e singura problema care a aparut si explodat doar recent, si care incet dar sigur ne duce spre ceva ireversibil…

      00
    • @paul: Bullshit, covidul de cand lumea? :) Si „poluarea” n-a „explodat” decat in media si-n mintea alora ca Sfanta Greta. Gogoasa asta cu „climate change” si ca santem noi de vina e noul motiv pt revolutie. Eco-marxism.

      Uite exemplu – consumul de carburanti a scazut drastic, insa CO2 levels nu:

      https://www.bbc.com/news/science-environment-55018581

      00
  6. Din cite am auzit plasticul cind este folosit este amestecat cu alte chimicale (coloranti de exemplu). Odata reciclat totalitate acestor chimicale fac un plastic de o calitate inferiorara fata de plasticul virgin iar utilizarea lui este limitata.

    00
  7. Interesant articolul. Astept cu nerabdare continuarile.

    00
  8. – mai putine tampoane
    – mai putini pampersi
    ai rupt-o pe asta cu preventia reciclarii.

    Mane, tot ce trebuie sa faci e sa duci plasticul la plastic, hartia la hartie si fierul la fie.
    Ca se recicleaza acum la noi doar pet-ul e o alta problema dar macar exista acolo undeva depozitat plasticul care poate fi refolosit in tot felul de cacaturi gen pavaj de plastic, semne rutiere etc.

    00
    • încerc să reciclez atât cât îmi stă mie în putere, fără să fac un mega-efort de forţe şi timp (recunosc cinstit), dar şi fără să fiu mega-loază, daaaaaar totul până la absorbante şi tampoane.
      deci nu pot, nu vreau, nu am de gând să renunţ la astea. 1-2 ani în adolescenţa mea ’90-istă am folosit vată. NO MORE.
      dacă aş avea copii probabil aş gândi la fel despre scutecele de unică folosinţă. (pampers e o firmă, nu un obiect generic; mă scuzi, mă dau deşteaptă azi. :) )

      00
    • @AB sunt scutece biodegradabile. Dar cand ti se irita copilul la cur iti bagi sutul si iei de plastic. Aia e, n-am ce sa fac. Fii-mea a invatat sa faca la olita repejor nu mai are nevoie de pampersi da cu fii-miu mai dureaza vreo juma de an.

      Poti sa testezi inainte sa te arunci la alea de plastic. Pt colegii mei de birou cele biodegradabile au fost foarte bune.

      00
    • Faceți mai puțini copii, ideal niciunul, și o să aveți mai puțin de reciclat. Greta vă va fi veșnic recunoscătoare. Și dacă vreți să nu mai poluați deloc: o lamă din aia „macho” de la bunicu’ peste vene = problem solved.

      00
    • @IonutO, pericolul scutecelor nu mă paşte prea curând, sau chiar deloc :) şi de absorbante/tampoane biodegradabile n-am auzit.
      dar merci de info.

      00
    • Cum am scris in primul paragraf? „să încerci să produci cât mai puțin deșeu din plastic”
      Să încerci.

      „tot ce trebuie sa faci e sa duci plasticul la plastic, hartia la hartie si fierul la fie.”
      Nu. In episodul 2 ar articolului am sa vin cu niste text despre faptul ca 90% din plasticul pe care il folosim NU se poate recicla.
      „poate fi refolosit in tot felul de cacaturi gen pavaj de plastic, semne rutiere ”
      Pavajul de plastic e o prostie fantastica. Duritatea plasticului versus duritatea pietrei…
      https://youtu.be/Sj_FZduqblo

      Ca vom busi planeta din cauza plasticului e clar. Sa nu ne punem problema de asta, ca e clar. Problema e CAND. Si CUM. Daa arzi 10 tone de plastic si lasi natura sa absoarba, apoi arzi iar 10 tone… e una; sa arzi 1 trilion de tone de plastic o data, e alta.
      Repet primul rand din articol: „să încerci să produci cât mai puțin deșeu din plastic”

      Nu sunt inamicul plasticului. Deloc. Sunt avocatul neutilizarii plasticului unde nu e nevoie. Cand cumparati banane, le bagati in punga de plastic inainte de cantarire, sau nu? Daca da, de ce faceti asta?

    • Ionuț, un destept care atat are in cap: ori poluez ca dracu’, nu ma intereseaza nimic, ori mor.
      E bun.

    • @Cristici, nu bag bananele în pungă. ba chiar am un buzunar de geantă plin cu pungi, punguliţe şi punguşoare folosite şi răsfolosite pt cazurile în care cam e nevoie de pungă (cartofi, roşii, etc), plus 2 pungi normale, cu mâner, pt cărat efectiv (dacă n-ajunge rucsacul sau căruţul de babă), răsfolosite şi ele.
      sunt aia care dă bluescreen vânzătorilor, casierilor şi ălora din piaţă „nu vreau pungă/nu e nevoie de pungă” „da’ e gratis, doamnă”, „nu despre asta e vorba”.

      00
    • @Cristici – ori e conspiratie mondiala, ori aia cu plastic road ii dau inainte si pare sa le si mearga bine – https://www.plasticroad.eu/en/

      00
    • Cristiciule tată, după ești cumva rudă cu Monica Tatoiu sau CTP? Că văd că ai opinii despre orice, chiar dacă realitatea te depășește pe partea dreaptă.

      00
    • cristic,
      am impresia ca tu faci o confuzie
      ce-i drept e ca plasticul nu se poate refolosi pentru ca nu are aceasi puritate cu granula procesata de petromidia (daca mai scoate)
      dar asta nu inseamna ca nu se poate recicla si folosi plasticul.

      o rezolvare a problemei ar putea veni si prin suprataxarea plasticului virgin (granule la prima mana) – insa asta e o problema de moda, suntem oare pregatiti sa folosim sticle din pet a caror culoare nu e constanta?

      00
    • @AB, dacă tot faci pe deșteapta, cu adidași te încalți? Mâncarea o ții în frigider? Ochii ți-i faci cu rimel? „Tragi” hârtii la xerox? Le lipești cu scoci? Bagi freon la aerul condiționat? Apeși pe claxon la mașină? Bagi cheia în ială? Te-aș întreba și de delcou, dar cred că nu mai știe multă lume ce e :).

      00
    • @Ubercool, credeam că doar eu n-am umor. :)

      Sau ești într-o pasă proastă, îmi pare rău pt tine.

      00
    • Iar eu credeam că am umor…

      00
    • @AB a little late to the party, dar las si eu asta aici: exista cupe menstruale si lenjerie intima menstruala (se spala si refolosesc).
      Nu le-am incercat pentru ca mi se par un deranj prea mare pentru cat de mult/putin ma preocupa reducerea cantitatii de deseu pe care o produc, dar ceva alternative sunt pentru persoanele dedicate cauzei.

      00
  9. Ar fi foarte usor de reciclat plasticul daca ar fi impartit pe culori. Toate granulele sa fie produse direct cu pigment in ele, avand cate o culoare pentru fiecare tip de plastic.

    E o diferenta intre a trai in trecut si a fi ecologist. Poti sa folosesti o bricheta tip zippo pe care o incarci tu in loc de chibrituri, poti sa folosesti pixuri cu rezerva (rezerva e din metal), in loc de lame clasice poti sa folosesti un aparat de ras cu rezerve (stiu tot arunci plastic dar macar scade riscul sa te tai).
    Mie personal nu imi place apa de la robinet, filtrata sau nu, asa ca raman la imbuteliata.

    00
  10. Suntem doi in casa si bem multa apa (amandoi sportivi, amandoi cu consum minim zilnic de apa).
    Cumparam apa la pet 5/10l si foloseam sticle de 2l in care puneam. Devenise un cosmar cand se strangeau peturile si trebuia 1. sa le presez 2. sa le car la un centru (daca tot le-am strans, macar sa fie cu finalizare) 3. zgomotul cand trebuia sa le strang, aproape ca devenise cu programare ca sa nu zapacesc femeia / vecinii
    In ianuarie ne-am pus un filtru de retea, am dus apa la analiza, suntem bine. Cartusul se schimba la 1 an sau 4000l. Plus o carafa din sticla cu capac.
    Nu stiu cu 4000l ca nu are contor dar ma gandesc sa ii pun unul.
    Sistemele incep de la 150-200lei si se duc spre du-te-n-plm-cum-sa-coste-atata-un-filtru.
    M-a scapat si de tuferea „cara bidonul, desfa bidonul, nu mai e apa, du-te si ia, preseaza plasticul, cara plasticul etc.”

    00
    • Ce filtru de rețea?

      00
    • BWT besttaste X.

      00
    • @Marius, probabil ceva „prin osmoză”.
      am făcut la un moment dat nişte cercetări şi aparent ar fi cele mai şmechere, filtrează inclusiv kk-uri chimice care n-ar trebui să fie acolo şi sunt unele care bagă la loc în apă mineralele care trebuie să rămână şi care sunt necesare funcţionării organismului nostru.

      asta fiind o explicaţie de ţaţa Floarea de la Dâlga. :)

      00
  11. Folosesc cana filtranta de cativa ani, ar merita sa trec la un filtru mai serios dar nu am loc sub chiuveta (ok, mi-e si lene)
    Acum intrebarea e ce fac cu PVC-ul aia din tevi, daca e sa ma iau dupa ce scrie in poza cu rosu am scapat de dracul BPA de la sticlele de plastic si am dat de ta-su.

    00
    • Îți faci fântână! Crezi că ăia de procesează apa îmbuteliată o fac tubeless sau au peste tot doar inox? Soluții de filtrare sunt. De aici și prețul din categoria du-te’n plm cum să coste atât!

      00
    • @Doru Vlad: cei care imbuteliaza au numai inox in circuitele care intra in contact cu produsul pentru ca nu vor sa riste o contaminare. E valabil cam in toata industria alimentara. Am lucrat in domeniu si am fost si eu placut surprins ca oamenii chiar respecta niste standarde.

      00
    • Si eu lucrez intr-o industrie unde totul e standardizat si supus unor legislatii! Asta nu a impidicat vapoare sa polueze, ia foc sau sa se scufunde! Recent am aflat pe pielea noasta ca exista inox si inox cand cu vapor nou ne-au ruginit tancurile de marfa in conditiile in care am carat aceeasi marfa care a carat-o si vechiul vapor fara probleme. Si nici macar nu am fost mintiti de constructor. Cand am deschis specificatiile tehnice era fix inox-ul ala din care era construit tancul. Doar ca mult mai ieftin si evident cu alta compozitie decat ce stiam noi. Crezi ca la producatorii din industria alimentara e diferit? Ce vreau sa spun eu e ca tehnologia si comfortul vine cu un pret! Plasticul a fost un pas mare pentru omenire la fel ca si carbunele. Costul e deci pe masura!

      00
  12. Foarte bine scris. As mai fi adugat cat timp rezista plasticul (o punga de cipsuri de exemplu) in natura pana se descompune, cred ca sute de ani. Te ingrozesti! Legat de acest lucru, trec anii si ma gandesc eu ce las in urma, ce movila mare de gunoaie rezistente am produs doar eu, 1 din 7 miliarde.

    Comentez cu inca o idee. Cred ca un brand cum este Pepsi sau Coca Cola ar avea imens de castigat si un motiv serios de reclama daca una dintre ele ar descoperi sticla de plastic ce se biodegradeaza.

    00
  13. My 2 cents: responsabilii principali sunt cei care produc si ambaleaza in plastic. E maxima mizerie sa transfere responsabilitatea asta catre consumator, ca nu e TVA sau acciza. E fuckin’ plastic, nu e cocaina sa fie pentru mine.
    Se pot implementa norme legislative clare cu tipurile de plastic/ambalaje admise iar producatorii care nu le respecta, amendati cu procentaj din cifra de afaceri. Exista un kklau de fonduri accesibile pentru r&d ca sa faci ambalaje reciclabile, sustenabile, rezistente si subventionabile, dar e mult mai simplu sa convingi oamenii sa faca focul cu cremenea si amnarul.

    00
  14. am vazut în unele părți că dopul sticlei PET se colectează separat.

    00
  15. Nu știam chiar toate chestiile astea, știam doar faza ca nu toate casoletele sunt ok pentru a tine mâncarea în ele și ca trebuie sa fie un anumit tip de plastic, insa pentru ca eu nu folosesc asa ceva, nu am reținut care anume.
    Am boluri normale din sticla pe care le acopăr cu alta farfurie, ori cu folie de aluminiu dacă fac de exemplu cârnați ori mici în care pun mult usturoi. Daca nu e bine sigilat recipientul, traznește pana în curte când deschid frigiderul :)).
    Lăsând asta la o parte, atât bunicii cât și părinții mei, extrem de rar foloseau plasticăraie.
    De la aparatele de ras, ori brici în cazul lui tataie, la sacoșele de cumpărături și ustensile de bucătărie (mare parte fiind folosite și în ziua de azi de mine și părinți, fiind într-o stare impecabila) , toate erau metal, pânză și sticla, cu excepția celor doua butoaie de varza care erau ținute în balcon.
    In ceea ce privește alimentele, totul era proaspăt, luat din piață, iar snacks uri ori dulciuri nu consumam decât poate o data pe săptămână și asta de multe ori îndemna ștrudel cu mar/ dovleac, bomboane din alea vărsate, ori ciocolata, cu ocazia asta amintindu-și de Mocca. Pe partea de sarat tronau castronoaiele cu floricele ori semințele luate crude din piață și prăjite acasă.
    Nu stiu ce calitate o fi avut apa de la robinet insa am băut-o fără a avea probleme de vreun fel.
    Am avut un real șoc, când am ajuns în Londra și am văzut cât plastic se folosește. Pungi de chipsuri cu mini pungi de chipsuri inauntru, pungi de ciocolata cu mini pungi de ciocolata și lista poate continua. În hipermarketuri plin de legume și fructe ambalate în plastic. Plastic in exces și complet inutil utilizat, dar hei, noi suntem eco si luptam contra poluării.
    Incerc sa păstrez același stil de viata cu care am crescut. Dar da, brichetele sunt din plastic, pixurile la fel, insa oricum tin o veșnicie că de mână mai scriu extrem de rar și nici sacoșele nu mai sunt din pânză, dar în 95% din cazuri le refolosesc pe cele din stocul din faimosul sertar cu pungi.
    Chiar am văzut o inițiativa bună, într-un hipermarket de aici, Super U dacă nu ma înșel, unde efectiv nu mai exista pungi la casa de marcat, singurele disponibile fiind cele termice puse la raionul de congelate. Iar la legume și fructe au pus pungi de hârtie și săculeți din bumbac. M-am uitat la oameni și aproape toți erau cu pungi aduse de acasă, deci treaba functiona fără probleme.
    Și e normal sa mearga, fiindcă pana la urma cumpărătorul se adaptează, sau revine la normal mai bine zis.
    Insa atata timp cat comoditatea primează, companiile vor profita cu nesimțire.

    00
  16. Am pus osmoza inversa la bucatarie. Este cel mai util lucru pe care l-am facut de ceva vreme incoace. Salveaza cumparatul si caratul la atatea baxuri de apa.
    Nici ambalajele de produse cosmetice (sampoane) nu se recicleaza. Insa Kaufland au o campanie unde la fiecare 3 ambalaje de produse cosmetice primesti un gel de dus (eu al luat 4 ultima data pt 12 sticle de sampon), sau luna viitoare au ceva dero de dat.
    Atat despre reciclarea plasticului, insa off-topic: nici uleiul nu se arunca asa usor: Au la Carrefour o campanie unde la fiecare 2l de ulei folosit primesi cate ceva: eu strangeam de vreo 2 ani in bidoane de 5l in garaj, si am primit cateva sticle de detergent de vase, si niste apa plata la 5l – sa am bidoane noi in care sa strang uleiul :)

    00
  17. Eu sunt „eco by hernia”. După ani de cărat bucovine la 5 litri, gata, cică mai bine mă abțin. Aşa că am luat Brita. N-am idee dacă chiar face ceva, nu-s connaisseur de h2o, dar soția pare mulțumită. Planeta e salvată!

    00
    • Si eu am folosit Brita si din experienta mea iti pot spune ca functioneaza incredibil. Desi pare un filtru mic, trebuie sa raportam si la cantitatea mica de apa filtrata si debit.
      Dar ca sa te convingi, du-te la orice magazin de bricolaj si cauta un test de apa (nu doar dee pH).
      Este un pliculet mic cu benzi de hartie cu diversi reactivi care se coloreaza dupa ce ii uzi un pic.
      Uzi unul direct de la robinet si unul de la Brita.
      O sa fi incantat si mai relaxat.

      00
    • „first discovered by Japan in 2016, promises”
      hai sa asteptam sa nu mai fie „promises” ci „does”, abia apoi sa nu ne mai intereseze.
      Apropo, a fost descoperita in 2016 iar acum e 2020 si nu e nimic pe piata de felul asta.

    • E un inceput si daca gigantii precum Caco `Colea, Pecsi si altii ar arunca si ei cateva milioane s-ar gasi o solutie ecologica de compostare a plasticului nereciclabil in 5-10 ani. Solutii sunt trebuie dar ca sa se poata trebuie sa fie profitabil.

      00
  18. eu beau de la robinet de cand ma stiu, in afara de cateva idei extremiste sunt ca fel ca ceilalti.

    00
  19. Eu tot nu m-am dumirit unde arunc cutia de la Pringles:
    1. La menajer pentru ca e murdara (de ulei)
    2. La carton (mare parte din cutie e din carton)
    3. La plastic (capacul e sigur din plastic)

    :(

    00
    • Din cauza asta nu mai cumpar Pringles. Taiam fundul si il aruncam la aluminiu, capacul la plastic si restul la carton dar aveam remuscari ca e un fel de folie aluminiu pe interior :)

      00
    • Din pacate raspunsul e 1
      Daca esti mai hotarat poti sa scoti capacul de plastic si sa-l pui la plastic. Desi nu stiu in care din cele 7 categorii se incadreaza.
      Si parca si fundul e de aluminiu, nu mai stiu exact, m-am lasat de Pringles

      00
    • Eu am consumat pringles doar la betie,pentru ca in locatia respectiva nu era altceva comestibil.

      00
    • Vezi ca ai pe Pornhub instrucțiuni despre cum să faci un fleshlight din cutia goală de Pringles. Poate face Vali un articol separat, că e chestie de bricolaj.

      00
    • da, bagi acolo diplomele de facultate, să fie mai strâmt.

  20. -Si eu am scapat de sticle de plastic, caram de imi ieseau ochii pana la etajul 4 si inapoi la gunoi.
    Am luat filtru cu osmoza inversa cu remineralizare, din iunie, cand schimb primul set de filtre poate fac un review aici.

    -cu aparatele de ras am rezolvat, mi-am lasat barba, ma barbieresc odata la 2 saptamani. Am ascutit si briciul Sollingen de la bunicul, dupa ceva tutoriale pe Yotube iese OK, inca traiesc.

    -ulei ars, am strans 2 litri intr-un an, nu prea prajim, mai mult coacem la cuptor fara ulei+gratar, oua ochi cu 2 picaturi de ulei presat la rece Bonsana si/sau unt

    Mai avem probleme cu ambalajele de la sapun lichid etc. si sticlele de iaurt.
    Dar cred ca le rezolv, trec la sapun solid si fac iaurt acasa. Oricum iau lapte de la tarani, daca il pun in borcan de 800g cu o lingurita de iaurt de samanta, pana a doua zi e gata. Dar mi-e cam lene sa merg saptamanal in piata, mai cumpar si lapte la cutie.

    00
    • Am uitat sa zic, servetelele umede care sunt un dezastru ecologic, nu multa lume isi da seama ca sunt din plastic. Le mai si arunca in toaleta.
      Am vazut ca toata gama de la Lidl, Lupilu s-a schimbat, la exterior ambalajul e identic, dar in interior sunt de hartie, au renuntat la plastic.

      00
  21. Astept articolul cu barbieritul.

    00
  22. In Romania nu exista reciclare,iar vestea mai proasta e ca se si importa gunoaie(care se ard,din motive de dirty country,stupid people,ignoranta,politicieni miserupisti,etc).
    Cateva completari:
    -din pacate,consumul de plastic creste:obiceiuri consumeriste,mai mult comert online,si cel mai important,pretul de dumping al petrolului
    -plasticul colorat este un amestec de rasine,gen polipropilena si polietilena;se recicleaza,dar mai greu,si ajunge in plastic gen pubele sau bara neagra logan
    -in principiu diverse mase plastice se pot toca,apoi spala si separa gravimetric,dar e un proces energofag(e mai ieftin plasticul nou)
    -diferenta dintre tari bogate si sarace tari ignorante si tari legislatii diferite favorizeaza productia si raspandirea plasticului;industria de profil face lobby puternic
    -multe companii si-au luat angajamene pompoase sa foloaseasca x procent material reciclat in produsele sale:unii mint,unii sunt disperati dupa material reciclabil(sunt sisteme eficiente de colectare vezi germania cu pet-ul)
    -sunt companii care purifica pvc-ul,astfel incat exista pcr(post consumer resin) disponibile in pharma grade(materialele se clasifica in pharma grade,food grade etc)
    -cel mai bun gest este sa evitam sa cumparam/consumam plastic,pentru ca im Romania se arunca,se arde si nu se recicleaza;si reciclarea are o amprenta de carbon negativa

    00
  23. @cristici
    Mersi de gramada de informatii :)
    Se pare ca vorbim de un proces complex. Doar colectarea si sortarea ca la carte pare a fi greu de realizat. Impresia care ramane dupa postul asta e ca se recicleaza o fractiune din ce se colecteaza. Dar poate exista speranta.

    Insa, tot pe subiectul reciclare, te intreb daca stii ce inseamna acel plastic biodegradabil. Motivul e simplu pentru mine. Prima calitate a acestui plastic e ca se descompune in bucatele mici si foarte mici. Daca prin biodegradabil vorbim doar de descompunere fizica in particule foarte mici care apoi se pierd in sol, cred ca doar ascundem gunoiul sub faras si cam atat. Ba chiar cred ca pe termen lung efectele sunt si mai nocive. (opinia mea).

    00
  24. am băut toată viaţa apa de la robinet şi-s ok. dar de un an m-am mutat într-un oraş care stă extrem de prost la capitolul apă de la reţea.
    prost la modul că acum mulţi ani un primar a decis „de ce să luăm noi apă din dunăre, pişată de toată europa!?” şi a forat puţuri pe terenurile din aproprierea unei foste fabrici de chimicale/chestii pt agricultură, terenuri contaminate până la miezul de lavă al pământului. toată lumea mi-a zis să nu beau apă de la chiuvetă: proprietarii apartamentului închiriar, toţi colegii, vânzătorul de la magazinul din colţ, o vecină…. (băi, jur, la magazine inclusiv oamenii sărăcăcios îmbrăcaţi cumpără apă la bidon, cea mai ieftină, marca magazinului, dar cumpără, n-am văzut asta în altă parte; femeia de serviciu de la job zicea că mai aduce de la ţară, de la fântână, atunci când are drum).
    m-am interesat de o cană brita, atât din raţiuni eco şi reciclare, cât şi din raţiuni de sănătate, coloana mea în pioneze nu prea se împacă cu căratul bidoanelor de apă, dar din cercetările mele a reieşit că o astfel de cană nu filtrează fosfaţii, azotaţii şi alţi draci care mai sunt în apă.
    din păcate filtrul pe osmoză inversă, care se pare că ar rezolva problema e 1. mult prea scump pt mine, 2. o investiţie greu spre imposibil de făcut într-o casă unde locuieşti cu chirie.
    tot ce pot să fac e să iau bidoane de 10 l, în loc de 5l sau peturi de 1,5-2 l (bine, asta şi de lene, car un bidon, am rezolvat aproape 1 săptămână; noroc că sunt la magazinul de vis-a-vis de bloc) şi să le duc la containerele de reciclabile.

    00
    • Filtrul de osmoza costa 800-1200 lei diversi producatori. 3 baxuri de apa/saptamana costa vreo 50 lei . In aprox 6 luni iti amortizezi investitia.
      Il poti instala foarte bine in casa cu chirie, ca doar il pui sub chiuveta, si in cazul ca te muti, il iei cu tine la noua locatie.

      00
    • @AB, am luat modelul asta:

      https://filtro.ro/produse/filtro-pure-6m-osmoza-inversa-6-stadii-remineralizare
      Vezi ca din cand in cand au promotii, eu l-am luat cu 600 lei
      E portabil, il cari orunde te muti. Ma ajunge, cu tot cu apa aruncata pentru spalarea membranei, (la 1 litru apa buna 4 litri aruncati), 0.1 lei/litru.
      Te legi la robinetul spre baterie si te intepi in teava de evacuare pentru apa care spala membrana de osmoza.

      Mi se pare ca au ceva certificare in UE pentru plasticul carcasei (sa nu fie toxic) si le livreaza testate cu aer comprimat la 6 bari, sa nu bubuie borcanul sa inunzi.

      00
    • nu iau apă la bax, iau la bidon de 10 l. 5,5 lei, îmi ajunge aproape 1 săptămână. mai iau la serviciu unul de 5l, cu 2,07 lei, tot cam o săptămână îmi ajunge. (recunosc că pt gătit, fiert cafea, etc folosesc de la chiuvetă)
      pt pisic iau apă de o calitate mai bună, că e motan şi castrat şi nu vreau să-i fut rinichii, n-am bani de dializă pt el.

      şi cred că ai ratat că stau cu chirie, nu ştiu dacă pe termen lung sau mai scurt.

      00
    • Acum 15 ani voiam sa-mi pun filtru prin osmoza inversa in caminul stundetesc.
      Pe ideea ca „oricum plec cu el cand parasesc caminul”.
      Am sunat la diversi vanzatori, mi-au spus sa nu imi pun.
      Atentie, teoretic oamenii erau interesati sa-mi vanda, nu? Mi-au spus sa nu imi pun ca, citez: „filtreaza prea bine, e prea mult pentru uz casnic. Filtreaza inclusiv mineralele necesare organismului”. I-am ascultat. Cana filtranta e ok pentru mine.

      Oare in 2005 erau agentii de vanzari mai putin caini, chiar tineau la consumator? Sau am avut noroc eu de oameni ok?

    • @Cristici, acum se pare că au apărut filtre d-astea care bagă la loc mineralele necesare organismului, după ce au scos chestiile nasoale. sau aşa îmi amintesc că am citit la un moment dat.

      @Costi, merci. mie „înţepat” în ţeavă îmi sună a lucrare oarecare, chiar dacă minimă, o intervenţie oarecare asupra instalaţiilor aflate în casa altor oameni. înţeleg că pot să iau filtrul ăla cu mine, dar mă îndoiesc că e ca şi cum aş lua o cratiţă, fără să las absolut nicio urmă a existenţei sau non-existenţei chestiei ăleia în casă. presupun că atunci când îl iau ţeava aia trebuie peticită, reparată, ceva…..

      totuşi voi recerceta problema, voi reanaliza şi dacă mi s-arată că mai stau pe aici 6 luni-1 an, voi întreba şi proprietarii ce părere au despre problemă.
      e bine să ai informaţii suplimentare şi complete.

      00
    • AB – « intepat » nu inseamna lucrari. Sunt doar robineti si teava flexibila care se insurubeaza in tevile existente. Chiar nu e nevoie de instalator.

    • Și eu eram Gică contra osmozei, că am gustat apa cu gust amar de la un coleg, dar am studiat fenomenul.
      Corpul uman își ia mineralele din alimente, din apă prea puțin. Filtrul de remineralizare ii dă gust bun. La mine apa are TDS (total dissolved solids) 180, după osmoză are zero, iar după remineralizare are 20. Aqua Carpatica are TDS 220, OMS recomandă maxim 500.
      Deci calcarul in apă nu e problemă, problema sunt altele, rugină, clor, nisip, broaște, bacterii etc.
      Soldații din submarine și cosmonauții beau apă distilată și nu pățesc nimic. Țineți aproape, in decembrie schimb filtrul și fac poză la ce e in el.
      @AB, se dă o găurică de 8 mm in țeava de scurgere, când pleci o astupi sau iei o mufă de 25 cu racord pt. mașină de spălat, 3 lei la Dedeman.

      00
    • @Fluture, chiar m-ai făcut să râd cu „nu e nevoie de instalator”. :)
      @Toți, mulțumesc pt informații și sugestii, voi lua serios în calcul chestiunea.

      00
  25. Zi cum e aia cu bărbieritul corect!

    00
  26. Salut, la mine la corporație, cei de la T. E. D. ADVENTURE BUCUREȘTI spun că reciclabile sunt plasticele marcate cu 2,4,5 și 7, iar nereciclabile sunt 1,3,6.

    Nu reiese din articol mare lucru, decît că sunt 7 categorii de plastice. Ok, pe care le pot recicla? Ignor marcajul și văd dacă „foșnesc”? Insuficient criteriu…

    Îi găsești pe Fb.

    00
  27. Bun articolul. Au as fi interesat si de povestea familiei turcului suedej batran.

    00
  28. As vrea sa stiu cine nu mi-a aprobat comentariul cu gluma despre Radu. Patronul sau angajatul acestui blog?

    00
    • Eu nu sterg comentarii, sunt adepatul liberei exprimari. :)
      (nu sunt angajat, scriu „munca voluntara”, ca frec menta in pandemie, n-am momentan de lucru)

    • Am zis angajat ca să nu se activeze vreun filtru de moderare atunci când îți folosesc numele. Nu e răutate.
      Apreciez ce/cum scrii.

      00
  29. Pentru domnul Cristici: să te faci influencer că acum jumătate de oră m-am întors de la Kaufland cu minunata cană la subraț + 2 rezerve. Citesc și articolul mai târziu că vreau să-l studiez în detaliu. Mulțumim! :)

    00
    • Miha, ai prins oferta la un pret excelent.
      Te poti verifica, in zilele cand nu sunt promotii: acum ai luat cana cu 3 cartuse, cu 50 de lei. Cand nu e promotie, cana cu un singur cartus e 50 de lei.
      Sa o folosesti. Si sa faci comparatii „in orb”: pui in pahare apa de la chiuveta, apa imbuteliata, apa filtrata, apoi chemi familia sa le identifice… :)

    • Daca ma fac influencer, ma fac „influencer de preturi mici”, influcencer „cum sa nu cheltuim aiurea bani”. Accept un job de „influencer” de felul asta. :)
      Cana filtrantă de 50 de lei cu 3 cartușe = 600+ de litri de apă cu 50 de lei. Sub 1 leu pentru 10 litri de apă!
      PENTRU CE mai e nevoie să cumperi și să cari pet?
      Apoi, gândește la asta: sute/mii de camioane care merg prin țară să ducă apă. Apă chioară, tată, mii de camioane pe drumurile patriei (poluare, aglomerație) care cară… apă. E mai mult decât ridicol.

      – De ce ți-ai luat cană filtrantă, vrei să o arzi ecologist?
      – Nu, dar eram pe la Comarnic și am stat ore întregi în spatele unui rahat de camion care… căra apă!? Mi s-a întâmplat și pe la Fetești, pe autostradă. Câteva zeci de camioane duceau apă… la Constanța? Dar n-au ăia apă, LA CONSTANȚA!?

  30. vin eu cu o alternativa mai realista la punctul cu lamele: sapun de barba.
    Este mult mai trainic si eficient ca prostiile actuale, mai bun pt mediu.

    Sa te razi cu lama clasica nu e chiar asa de simplu: am un aparat din ala serios mostenit, am si brici solingen. nu m-am simtit confortabil niciodata cu ele.

    punctul de confort e mach 3 la care tin si destul de bine lamele.

    00
  31. btw, nu reciclam plastic incercam sa cumparam mai putin si cand cumparam sa fie mai trainic dar in general nu reciclam.

    Am descoperit acum cativa ani ca nu e posibil. Luasem niste lazi din alea albe mari de la ikea pe care le tineam etichetate si sortam. Acum alea au ajuns depozit de muraturi si mai sortam doar baterii pe care am decis ca nu vrem sa le arucam direct la gunoi.

    apropo au inceput sa dispara si cosurile alea de reciclat baterii si becuri din marketuri.

    00
    • Recomand acumulatori peste tot unde se poate. OK, daca ai un ceas de perete care foloseste o singura baterie AA si tine 2 ani poate nu merita, dar pentru mousi, tastaturi, telecomenzi, controllere, jucarii si alte chestii energofage e relativ usor sa amortizezi costul acumulatorilor.

      00
    • baterii + dat la reciclat e mai rau ca acumulatori? intreb serios.

      Amortizarea costului nu o iau in calcul sa suntem imprastiati si sigur nu am avea baterie la ce ne trebuie fix cand ne e lumea mai draga.

      00
    • Da, e mai rau, pentru ca bateriile alea trebuie produse, ambalate in plastic, transportate din China pana aici, transportate pana acasa, trasportate inapoi la magazin/centrul de colectare, inapoi in China, reciclate nu se stie in ce proportie… toate astea inmultit cu sute-mii de baterii de-a lungul vietii unui singur om.

      Cu acumulatorii se intampla la fel, doar ca in cantitati mult mai mici. Un acumulator tine teroretic cateva sute de cicluri de incarcare/descarcare. Cred ca ai mai multe sanse sa moara de batranete decat din cauza atingerii limitei de incarcari.

      Depinde desigur si de calitatea acumulatorilor. Acum vreo 2 ani am aruncat ultimul acumulator Imedion dintr-un set de 4 pe care l-am luat cu primul meu aparat foto digital (https://www.dpreview.com/reviews/canons1is). Pe vremea aia se faceau in Japonia, si camerele si acumulatorii. Incarcatorul Maha luat tot aunci inca merge perfect. Intre timp am avut de exemplu niste acumulatori Varta de-aia verzi care au inceput sa cedeze dupa 2-3 ani.
      Acumulatorii de la Ikea par ok, si sunt ieftini, dar cei mai vechi pe care ii detin au doar vreo 2 ani, deci nu stiu cum rezista in timp. Circula un zvon ca ar fi de fapt Sanyo Eneloop (acum Panasonic) rebranduiti, dar cine poate sti?

      00
  32. Un articol foarte interesantl. Astept urmatoarele episoade.

    „aș putea să fac un articol doar despre familia lui, dacă vrea cineva să afle despre turcii de rând din anii ’90. ”
    Da! Cred ca ar fi o poveste interesanta.

    00
  33. Nu cumva de la anul ar trebui sa intre in vigoare legea aia care obliga magazinele sa retina o garantie pt orice ambalaj de bautura, si sa o inapoieze cand duci inapoi? Parca era o lege de genul asta, si intrau acolo toate tipurile de sticle, doze, PET-uri? Sper ca o sa se aplice, era vorba ca va fi 50 de bani garantia pt orice tip de ambalaj.

    00
    • E inca proiect, facut in an electoral. Garantat pana la intrarea in vigoare vor mai trece ani sau va fi castrat ca sa nu genereze costuri suplimentare prea mari pentru diversi interesati (inclusi statul, care trebuie sa subventioneze sau cofinanteze diverse activitati din lant).

      Orice magazin mic ar avea mari probleme logistice. Unde sa aiba Shop’n’go-ul de la parterul blocului, ca sa nu zic de buticurile de cartier, spatiu sa pastreze o cantitate de ambalaje comparabila cu ce vinde intr-o saptamana (presupunem ca ar veni camionul o data pe saptamana sa le ridice)?
      OK, au scris in lege ca pot sa refuze sa primeasca in cantitati mari. Dar daca luni dimineata vin 10 oameni fiecare cu cele 3 peturi baute peste weekend s-au strans deja 30 de peturi. Nestrivite, ca trebuie sa se vada eticheta. 100 de litri. 0.1 metri cubi de depozitat undeva.

      Apoi, cine o sa vina sa ridice ambalajele alea de la zeci de mii de magazine? Si unde le va duce pe toate? De unde apar peste noapte zecile de unitati de sortare si procesare de care e nevoie? De cati suedeji in plus e nevoie ca sa le arda pe camp la Sintesti? Cine plateste pentru toate astea?

      00
  34. Eu traiam cu impresia ca Japonia recicleaza tot plasticul …

    00
  35. Eu mi-am propus sa schimb tot ce atinge mancarea cu inox/ceramica/sticla/lemn (kettle, esspressor, tigai, boluri, storcator de fructe, caserole, etc. ) – cred ca ai mai multe beneficii: sunt mai rezistente dar mai scumpe de nu-ti vine sa faci risipa si cauti sa iei ceva calitativ din prima, sunt mai safe, cel putin pentru barbati, ca nu elibereaza acele molecule ce mimeaza estrogenul si te deregleaza hormonal plus ca nu poluezi mediul atat de mult si atat de des cu produse de unica folosinta.
    Tragedia e ca…orice ai face ca individ, nu vei reusi sa eviti microparticulele de plastic ce sunt in mediu, insa poti incetini inevitabilul pana poate gaseste careva o solutie.

    Legat de recilcat, eu sunt de parere ca o solutie ar fi compactarea plasticului si bagat in pamant. E atat de mult spatiu nefolosit, cam fiecare continent are un desert in care s-ar putea ingropa in el plasticul. Inevitabil, o bacterie ce mananca plastic va aparea (fie ca evolutie naturala fie ca inginerie genetica).

    00
    • Pentru Romania poate ar fi o salvare pentru zona de minerit. In loc sa scoate, bagam in pamant. Daca spun prostii dati cu minus.

      00
  36. PET-ul este singurul plastic care se poate recicla cu succes si cu oarecare eficienta economica. Partial si PE, dar fara eficienta economica. Colaborez cu o firma care produce folie PET si caserole PET din PET reciclat si cumpara materia prima in principal din afara Roamaniei, pt ca la noi colectarea si reciclarea nu este incurajata in niciun fel.
    Sticlele de bauturi se fac majoritar din PET virgin, pt trebuie sa aiba anumite calitati fizice si chimice. Dar din PET reciclat poti face apoi caserole pt industria alimentara, blistere pt ambalaje de toate felurile, folii, paravane de protectie si multe altele. Important este sa fie reciclat.
    Pt cine nu stie cum se face reciclarea PET-ului – sticlele sunt sortate pe culori (transparent, verde, albastru, maro), eliminate capacele si etichetele (sunt alt tip de plastic), tocate sub forma de fulgi de aprox 1 cm, fulgii spalati de mai multe ori cu solutie de soda caustica si clatiti, uscati, ambalati in saci mari de cate o tona.
    Fulgii intra ulterior in masini care ii topesc si prin extrudare si termoformare se obtin produse finite.

    00
  37. Foarte interesant articolul, multumesc.

    00
  38. Super articol. Felicitari!

    Poate ar fi interesant de deschis o serie de discutii privind cum sa facem incat sa producem cat mai putin gunoi.

    00
  39. Toți recomandă mizeriile alea de căni, dar unul nu ar recomanda o analiză la apă. Să afle ce trebuie să elimine și mai ales prin ce metode. Nu, important e să fie apa transparentă, nu sănătoasă. În rest poți să faci pietre sau un mic cancer, noi ne-am luat bonusul din afiliere la căni.

    00
    • „bonusul din afiliere la căni”
      Repet ce am scris mai sus: eu scriu aici moka, pentru ca ma plictisesc acasa. Nu primesc absolut nici un ban pentru prostiile pe care le scriu, si in nici un caz nu am sa ma aflizez vreodata cu ceva in care nu cred. Am 5 lei sa-mi iau un kil de pui, nu e nevoie sa o sug nimanui in halul asta.
      „bonusul din afiliere la căni”. Cani de 50 de lei. Care filtreaza apa si o scot la fel cum e aia imbuteliata, la un pret de 10 ori mai mic decat aia imbuteliata.
      Ce „bonus”? PENTRU CE? Sa ce?

      „poți să faci pietre” – pentru aia mi-am luat cana, in primul rand, SA NU fac pietre. Pentru ca opreste calcarul din apa, iar asta se poate verifica cand faci ceai – ceaiul cu apa filtrata nu mai face pelicula de calcar pe cana. (Bunicul a avut pietre la bila, la batranete, si era sa moara din asta.)

      Bineineteles, articolul este despre poluarea cu plastic (!!) nu stiu cum 80% din comentarii sunt despre canile alea.
      Puii mei, textul este si despre altceva!

    • O analiza adevarata a apei costa spre 1000 ron. De banii astia iei osmoza inversa + mineralizare si ai terminat balciul. Da…..stiu ca exista testele gratuite la Romstal dar singura valoare relevanta din testele lor este duritatea apei.

      Nu este obligatoriu sa iei cana. Eu la soacramea (apanova) am pus sub chiuveta pe traseul de apa rece 2 borcane inseriate cu cate un filtru in ele. 1 pentru namol/nisip/rugina etc si inca unul de carbune care cica filtreaza ceva bacterii si microorganisme (ceea ce nu cred dar oricum nu cred ca avem asa ceva in apanova), dar cel mai important este ca scoate gustul si mirosul de clor, ceea ce face apa baubila. Tot ce trebuie sa fac e sa le schimb la 4 luni asa, iar filtrele costa cam 30ron la leroymerlin.

      00
    • iar o analiza a apei are valoare o singura data…..daca te bazezi pe apa aia x pentru urmatorii zeci de ani, atunci faci o greseala majora.

      00
  40. Eu sunt curios sa citesc si articol despre turcii de rand din anii 90.

    00
  41. Asta e articolul anului!!!!! Sper sa nu iasa episodul 2 in 2021:)

    00
  42. din lista de la final, la apa imbuteliata nu pot renunta. aia plata nu imi place nici mort iar cu bule nu curge la robinet. sa ii injure cineva insa pe idiotii care au considerat ca mai e nevoie de inca o foita pe sticla de borsec. sunteiti niste CRETINI DOBITOCILOR!

    nu fumez. am doua pixuri, unul in masina, unul in buzunar de mai bine de un an. cam atat scriu de mana. si mai am un marker permanent. bine, am vreo 20, da’ nu le arunc dupa prima folosire. de ras ma rad cu aparat electric. la munca am un set de tacamuri de plastic dar refolosibile pe alea incluse le refuz. si in general ma enerveaza cumplit supra ambalarea oricaror chestii. cumperi un cacat de 15 lei si vine cu curierul ambalat intr-o punga bine infasurata. in punga e o cutie de carton bine lipita cu scotch. in cutie e cutia produsului, carton plastifiat combinat cu plastic transaparent (de care venind vorba tragi de iti ies ochii ca sa il desfaci), in cutia produsului e blisterul iar in blister produsul e intr-o folie. ba, innebunesti…

    00
  43. Eu am decis sa scap in principal de bidoanele de apa plata. Mi s-a parut absurd sa le car si sus (pline) dar si jos… Si imi si ocupau spatiu ca sa incerc sa le reciclez.

    Am luat initial o cana filtranta foarte buna. Mai buna ca cea Aquafor: https://filtro.ro/produse/cana-de-filtrare-filtro-maxima-5l-cu-rasina-ecomix-carbune-activat-si-polipropilena

    Dar dupa cateva luni, am dus-o la parinti si mi-am luat un purificator cu osmoza inversa. Este mult mai bune, mai ieftine consumabilele si folosesc apa si pentru bebe. Modelul ales a fost acesta: https://filtro.ro/produse/filtro-calcium-6mc-osmoza-inversa-6-stadii-remineralizare-cu-calciu

    00
  44. Pe mine m-ai pierdut in momentul in care ai spus ca nu stii de ce pe unii baloti de pet scrie folie. Pentru ca din ei se face folie, care e cea mai naspa reciclare, deoarece folia la randul ei este nereciclabila.
    Pe traseul reciclarii, pet urile trec si prin o etapa de sortare. Uneori la colectori, alteori la reciclatori, se face o selectare.
    Subventia pentru colectat peturi se numeste ecobonificatie si nu, nu a scazut de 10 ori. E cam aceeasi.
    Din 01aprilie 2021 se va introduce garantia pentru o serie de peturi si sticle. E prevazut intr-o lege mai veche, se va implementa. In filtrul canilor filtrante se dezvolta colonii de bacterii, e bine ca lumea sa stie asta.
    Parerea mea coincide cu a autorului: a scris un articol ca se plictisea in pandemie. Era bine sa se documenteze un pic.
    Sa curga minusurile si promit ca jumatate le reciclez in plusuri. Pentru ca intr-adevar, nu toate gunoaiele se pot recicla.

    00
  45. Cred ca nu scapam de poluare si de plastic daca nu ne schimbam obiceiurile de consum. Sa evitam cat de mult posibil ambalajul de plastic (ex. cumparam smantana varsata si ne ducem cu borcanul nostru de sticla, salam intreg si nu feliat in folie etc.). Iar guvernele cu apa calda sa introduca supra-acciza pe ambalaj de plastic, exact ca la hidrocarburi si alcool&tutun. Prima inseamna iesirea noastra din zona de confort si renuntarea la o convenienta (ne-am puturosit), a doua inseamna o vointa politica dincolo de interesele economice; ar afecta o economie mondiala bazata prea mult pe consum (prea mult Keynes).

    Eu am niste nelamuriri cu plasticele astea:
    1. Ce se face din PET?
    2. Plasticul nereciclabil nu se foloseste ca combustibil, cu filtre speciale? Exista la noi in tara asemenea fabrici dotate cu asemenea filtre? Am inteles ca unele fabrici de ciment au.
    3. De ce nu investigheaza nimeni cum se face colectarea si sortarea in Bucuresti, cum lucreaza alde Supercom, REBU, Rosal? Niste reportaje ca lumea, ca oricum e plina de balarii presa. Si poate mai afla si primarii astia noi de la USR PLUS PNL cum lucreaza firmele care au contracte pe bani grei, daca sunt ok sau nu.

    00
    • 1. Citez de pe un site, ca e mult de scris
      – Reciclare Fibra PET: fibra din poliester sintetic este folosita ca umplutura pentru haine de iarna, saci de dormit si veste de salvare, umplutura pentru scaune, tapiserie sau pentru sistemul antifonic. Fulgii (proveniti din materiale curate) sunt transformati in fibra folosita in industria igienica, pentru servetele, masti medicale sau plasturi. De asemenea, fibra este folosita si in industria constructoare, la panourile de izolatie acustica sau la acoperisuri (pasla).
      – Reciclare BANDA PET: Este banda aceea de plastic cu care se leagă coletele grele. Garanteaza o tensiune de strangere constanta in toate etapele manipularii pachetului, comportandu-se excelent la schimbari dese de temperatura.
      – Reciclare rPET: PET (polietilen tereftalat reciclat) provine din fulgii de plastic folositi in special doar pentru ambalarea sticlelor de plastic, fulgi transformati in granule utilizabile in industria alimentara. Granulele de RPET sunt procesate in pre-forme, din care sticle noi prind o noua viata.
      Se mai utilizează la termopane, conducte, plăci termoizolatoare.

      2. Da, se ard deșeuri in fabricile de ciment. Dar sunt preferate anvelope, uleiul uzat, deșeuri petroliere, apoi deșeurile din plastic, deșeurile menajere sortate și chiar nămol din stațiile de epurare. Cauta autorizația de mediu a oricărei fabrici de ciment și o sa vezi că ard fel de fel de deșeuri.

      3. Pentru că e vorba de bani, iar contractele date pe prietenii bănoase trebuie să genereze bani pentru cei implicați, nu reciclare. Ni se ia uneori fața cu un oraș curat (măturat străzi și strâns gunoiul la grămada), dar dacă citești ce ar trebui să facă salubriștii după lege (și contract) și ce fac efectiv în materie de colectare selectivă, te doare capul, așa ca mai bine nu citești.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)