Corolar de grădină și blogurile de home-garden

Corolar de grădină: 50% din ce îți dorești să ai în grădină nu se prinde, în schimb buruienile și dăunătorii se înmulțesc nesperat.

 

Am cumpărat un cireș de la niște vânzători de flori în aer liber de la ieșirea spre Sibiu. M-am gândit că poate e mai bun decât ăla de la magazinul de bricolaj, că e puit aici. De 5 ani de zile a crescut poate un metru și doar anul ăsta a făcut cireșe. Trei. Trebuie să merg undeva unde văd eu cum îl scot din pământ.

Tot în curte am un vișin. Rupe. Unde cade vișina, acolo iese puietul. Cade vișina, iese puietul. Lângă el, o tufă de hrean și una de leuștean, plantate aiurea ca sa vedem dacă se prind, au născut o pădure de hrean și leuștean. În curând mă apuc de vândut și îi sparg pe ăia de la coșul cu legume.

 

Ce mai am în curte în sezonul ăsta sunt limacșii. Aș putea pune pariu că, daca vreau să îmi fac o fermă de melci, să îi vând lui Exarhu la bucătărie, jumătate ar muri în prima săptămână și restul ar fi anemici și fără carne pe ei. Limacșii însă cresc pe zi ce trece. Am cumpărat 5Kg de Optimol 4G (380 lei) și mă uit la ei dimineața cum se zvârcolesc, dezorientați după ce au călcat pe bobițele albastre. După care îi adun și la tomberon.

limacsi-1 limacsi-2 limacsi-3

 

Și mai e ceva. O căutare după “cum scap de limacși” sau “cum să construiesc un solar” și văd că toate blogurile de home/deco/garden, inclusiv Adela Pârvu, au articole pe tema asta. Generice, traduse, fără poze făcute de ei, fără aplicabilitate la noi, dar articolele există, mi-au furat un click.

Iar eu vreau să-mi fac ceva în genul ăsta, mic și simplu, 2 metri pe 1 metru și 1 metru înălțime, cât cresc roșiile cherry.

todo-solar

ps: are cineva idee ce copac e ăsta?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

45 comentarii

  1. Copacul acela pare arțar.

    00
  2. Probabil e un soi pitic.In plus ca sa creasca frumos trebuie toaletat intr-un anume fel. E o adevarata arta aici.Si eu am avut un mar care odata toaletat corect a intrat pe rod.

  3. E copacul lui Joshua desigur.

    00
  4. Ar putea fi dud

    00
  5. Pare artar

    00
  6. Seamana mult cu artarul.

    00
  7. Clar nu ai vrut niciodata sa pleci in Canada, altfel stiai ca ala e artar :)

    00
  8. NOU
    #8

    Copacul e Acer platanoides globosum Adica PALTIN DE CAMP

    Are trunchiul drept si coroana deasa, ovoidal-rotunjit, frunzele mari, palmat-lobate, cu 5 lobi ascutiti, sinuat-dintati (toamna devin galbene).

    Sunt arbori cu crestere rapida, raspund bine la taieri, sensibili la atacul omidei paroase.

    Specie care se remarca prin plasticitate ecologica mare, se poate cultiva la munte si la ses, adapatandu-se la lumina cat si la semiumbra.

    Se recomanda utilizarea in diferite tipuri de plantatii ca arbori de aliniament,

    sau dupa caz ca masive si perdele; se pot utiliza ca arbori solitari si in grupuri; forma coroanei se tunde.

    https://www.citygarden.ro/

    00
  9. Daca acel copac este cel mentionat de Catalin, iti pot spune ca este hrana favorita a omizilor. Il halesc imediat si din cat de frumos este, devine o chestie care seamana cu o vata de zahar uriasa.

    00
  10. La mine au crescut rosiile cherry fara solar… Am plantat semintele de curiozitate sa vad ce iese, apoi am rasadit vreo trei plantute in pamant si m-am umplut de rosii. Ba chiar unul din rasaduri l-am pus la oha in alta parte a curtii zicandu-i „ia sa te vad coae, supravietuiesti” si, facandu-mi in ciuda, s-a umplut de rosii. Then again, eu stau in Pantelimon, iar casele sunt construite pe un fost teren de ferma.

    Vorbind de copaci – fructiferii inca nu au crescut cat sa dea roade (luati de la bricostore), dar am salcie care in trei ani a depasit in inaltime casa (n-am casa cu etaj, deci do the math), iar anul trecut am luat un Oxytree in ghiveci care asteapta rasadire anul asta .

    00
  11. Lasa ciresul in pace. Ciresii cresc greu, rodesc dupa mai multi ani ca oricare alt pom. Trebuie aranjata coroana si in fiecare primavara taiat sau stropit de rod. Adica nu-i lasi sa rodeasca toate florile pe care le face.

    00
  12. Pai tie iti trebuie instructiuni sa faci solarul ala mic? Poza nu-ti ajunge? :)

    00
  13. Eu am un cires din Dedeman plantat acum 3 ani care s-a ridicat cat casa insa pana acum n-am vazut o cireasa :)

    00
    • Scuzati ca intreb insa ciresii nu trebuie altoiti cu alti ciresi roditori? Poate-s ciresi salbatici ce aveti in curte. Si tata avea asa si i-a altoit cu un cires roditor si apoi in urmatorul an a dat cirese

      00
  14. cu ciresul mai ai putina rabdare. Cum spune si Vali mai sus, cheama pe cineva in primavara sa il tunda (toaleteze, na!) si in vreo 2 ani o sa vinzi si cirese. La fel mai patit si noi – acu 3 ani erau 3 cirese, anul trecut au fost vreo 2 castroane, anul asta nu am apucat sa le culegem pe toate (ca am gresit, ne-a si certat nenea de l-a tuns prima oara ca l-am lasat sa creasca prea inalt si acu nu am avut scara sa ajungem la crengile de sus. Sa vedem in primavara ce forma ii da si in ce directie il ajutam sa isi formeze coroana).

    00
  15. Cred ca este arțar.

    00
  16. Și la mine cireșul a rămas cel mai mic dintre toți pomii plantați acum vreo 9 ani. La vremea aia toți erau calibru coadă de mătură, acum nucii au vreo 5m înălțime, merii pe aproape. Cireșul are în continuare sub 2m, și în fiecare an face maxim un bol de fructe. Eu nu-mi pierd speranța, poate îi mai dai și tu ceva șanse încă câțiva ani.

    00
  17. Pentru limacsi BERE. Pui in niste jumatati de peturi niste bere. SI a doua zi ii aduni de acolo si ii arunci. Maxima eficienta. Cu ciresii nu stiu ce sa zic. hit & miss? Au reusit ai mei parinti sa planteze si meri si ciresi de nu-mi venea a crede. In primul an au facut 2 cirese . Apoi mai multe. Acum la 3 am strans dintr-un puiet o caserola de cirese. Evident zarzarul ( corcodus, whatever) face de poti sa dai la export. :))

    00
  18. Jurnal de grădinăreală: Bucureșteni mutați la sat.
    http://iulianai.blogspot.com/

    00
  19. Rosiile cherry nu sunt mici. :) Planta ajunge si la 2,5 m.
    Daca vrei rosii pitice cauta un soi de câmp, care face tufa joasa.

    Pentru limacsi si melci, mai eficient si mai natural decât Optimol/Mesurol e zatul de cafea presarat pe strat, in jurul plantelor. E bun si ca ingrasamant.
    Fie faci rost de pe la un automat de cafea fie iei niste cafea proasta si faci zat iar cu zeama rezultata impregnezi niste rumegus (de foioase) pe care-l imprastii la fel ca zatul.

    00
    • cherry alea pe care le am eu au un metru.

      nu, zațul de cafea sau coaja de ou nu funcționează.

    • Daca nu merge zatul la limacsii tai inseamna ca sunt din aia urbani, metrosexuali, hârsiti pe cafele, tutun si redbull.

      Asta inseamna ca varianta aia cu bere sigur merge, cu conditia sa le dai ceva de la Corona in sus. :)

      00
  20. Lasa ciresul acolo. Trebuie toaletat pe principiul general ca lumina si vintul trebuie sa patrunda si in interior si crengile nu trebuie sa se intersecteze. Deci te uiti la el si tai tot ce obtureaza vintul si lumina spre interiorul coroanei.
    Tunsul o sa-l faci undeva prin februarie final sau inceput de martie cind temperaturile nu se mai anunta sub 0 grade.

    Leusteanul lasa-l acolo, desi banui ca in zona ta poate creste oriunde. Planta asta e cea mai pretentioasa. La mine nu creste neam. Ii trebuie umbra, racoare si ceva umezeala.

    Pentru limacsi am auzit ca sarea presarata pe ei ii cam topeste. Dar e doar un zvon povetit de sor-mea care are aceeasi problema. Deci incearca si asta ca sa nu mai dai caruta de bani pe solutii scumpe si care lasa in pamint chestii nocive. (opinie personala aici)

    Visinul care da pui multi nu cred ca ii da pui din simburi cit mai ales din radacini. Singurul sfat pe care ti-l pot da e sa sapi in jurul copacului pe o raza de un metru si adincime de macar 20 cm. Radacinile superficiale care merg la suprafata trebuie taiate si eventual scoase din pamint. Astfel copacul isi va dezvolta radacinile spre adincime, ceea ce e de preferat. Din diverse motive gen rezistenta la seceta, rezistenta la vint etc.

    Vezi ca rosiile cherry se fac cu multe ramuri si daca le pui, lasa spatiu mai mult intre ele. In acei 2x1m probabil vor incapea sase plante.

    00
  21. Pt limacsi incearca un arici
    Nu stiu de unde se cumpara

    00
  22. Cea mai buna resursa online de grădinărit pe care am găsit-o este http://www.paradisverde.ro/.

    00
  23. Daca ai chef sa te apuci de pus pomi recomand INDAGRA, la toamna, la sfarsit de octombrie sau inceput de noiembrie. Si e si perioada recomandata pt plantat pomi.

    00
  24. Pentru crescutu rosilor cherry, poti sa iesi mai ieftin daca faci in felul urmator:
    – 6 nuiele de salcie ceva mai grosute (le gasesti pe camp)
    – folie (magazine de bricolaj, targ, etc.. ieftina)
    – pamant (poate o sa razi dar pamantul joaca un rol important … nu orice pamant de gradina e roditor)
    Infigi betele in pamant, le indoi si infigi si capatul celalalt in pamant…. apoi peste ele tragi folia… ar trebui sa arata cam asa: https://egradini.ro/forum/webshots_downloads/large/2955800430102845413cdwQXH_ph.jpg

    In toamna o desfaci…. vezi ca betele de salcie se vor prinde, poti sa le lasi sau le tragi din pamant fara prea mare efort.
    Toata sandramaua poti sa o pui in functiune de primavara devreme…

    00
  25. …si vezi ca cea mai buna pepiniera, zice-se, e in Aiud. Ce se vinde prin magazinele de bricolaj e materialul care n-a reusit in viata (mai lipseste un pic si pomii aia or sa-si faca blog – ca sa-ti faci o idee cât de buni sunt).

    00
  26. doamne ce baiat de treaba (la propriu) te-ai facut tu odata cu mutarea la curte. la curtea ta, sa fiu mai clar. ma bucur ca apar si la tine articole de gradinarit, chiar daca mai rar. sa stii ca sunt bloguri foarte bune la noi despre gradinarit si viata la curte, cu multe tutoriale despre plante si copaci. nu dau links daca nu vrei.

    00
  27. Tei altoit cu marijuana.

    00
  28. Eu am scapat de limacsi si melci foarte simplu. Pui la capatul randului un fund de sticla de plastic, ingropat in pamant pana la buza unde il tai. Pui bere (ieftina) inauntru. Noaptea vin astia ca ii atrage mirosul de bere si se imbata, dar nu mai pot iesi de acolo. Uite aici o poza https://imgur.com/7R8oD1R

    00
  29. Daca tot suntem la capitolul gradina … Nu stie nimeni cum se scapa de lacrimioare? Se inmultesc mult si rapid si acapareaza cam tot in jurul ei.. Daca a mai avut careva problema asta, rog ajutor :-D

    00
    • Cu cât mai devreme, cu atât mai bine. În câțiva ani stolonii se vor intersecta cu rădăcinile copacilor, ai altor plante și cu bulbii (crini, narcise, lalele etc.) și se vor scoate mult mai greu.
      Problema e că nu poți scăpa fără multă muncă:

      1. Mugurii stoloniferi trebuie scoși din pământ (cei subțiri sunt vegetativi, cei bombați sunt florali). Pe timpul verii la temperaturi mai mari de 22-24 Celsius plantele intră în repaus (iulie-septembrie). Când temperatura scade până la 0-4 Celsius mugurii stoloniferi își reîncep vegetația. Cred că ai putea încerca să-i sapi și să-i scoți din pământ în perioada de repaus pentru a avea mai puțin de scos din pământ la anul (să nu crezi că scapi rapid). Îți dai seama că intră în repaus după frunzele care încep să se îngălbenească.

      2. La primăvară când o să-ți iasă mai puține lăcrămioare le poți acoperi cu o folie neagră ca să le sufoci. Dacă plantele sunt abia ieșite au nevoie de lumină, iar folia neagră o blochează. Ai grijă ca folia să stea fixată, pui pe ea pământ, mulci, ce vrei tu, numai să nu fluture și să nu intre lumină (pentru că la ce căldură o să fie sub folie, plantele în loc să fie sufocate doar o să se aerisească din când în când și o să profite de protecție, plus că o să poată face fotosinteză – și nu vrem asta). Când plantele sunt deja dezvoltate folia nu ajută.

      3. Lăcrămioarele preferă pământul reavăn și umbra, deci poți încerca să ții solul uscat, eventual să faci cumva să intre mai multă lumină. Asta n-o să le omoare, dar o să le limiteze expansiunea și o să ai mai puțin de săpat.

      4. La anul tai tijele florale imediat ce se deschid bobocii pentru ca planta să consume deja resursele pentru înflorit, dar să nu apuce să formeze semințe – semințele pot rămâne în sol câțiva ani și pot apărea noi plante chiar după ce credeai că ai scos tot din pământ.

      5. Dai pe frunze cu Roundup, dar în anumite condiții poate contamina apele de suprafață, este imobil în sol și poate rămâne acolo câteva luni, deci ai mare grijă.
      https://en.wikipedia.org/wiki/Glyphosate#Environmental_fate

      Succes, sper să scapi în câțiva ani!

      00
  30. NOU
    #44

    omg arunci mancarea la tomberon

    00
  31. Ai mutat ciresul cu tine? Sau ne vinzi cirese verzi? Parca anul asta te-ai mutat la casa? Sa mai intreb?…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile