Coplata. Bună la casa omului.

Zilele astea mi-am făcut nişte analize. Ca să faci asta, există două soluţii. Fie aştepţi să vină 25 ale lunii şi dai buzna la clinică să te programezi la analize gratuite şi speri să fii printre norocoşii care apucă, fie plăteşti. De la 1 februarie s-a introdus şi co-plata. Nu ştiu exact ce presupune, ştiu doar că unele servicii medicale nu mai sunt gratuite, necesitând plata unei sume modice. În faţa mea, la clinica unde am fost să îmi fac analizele, era o doamnă trecută de a 3a tinereţe. Bună ziua, bla bla bla, costă 200 lei, din care trebuie să plătiţi 5 lei. CUM?!??!?! Nu sunt gratuite? Nu, de la 1 trebuie să plătiţi o parte. Ah, atunci nu mai vreau, lăsaţi că mă duc în altă parte. Degeaba încerca asistenta să îi explice că aşa e peste tot, nu se poate să plătească, nene.

Mă gândesc că asta e soluţia şi pentru alte servicii. Gen transportul în comun sau cel pe calea ferată. O sumă modică, 5% din valoarea serviciului. Să vedem atunci câţi bătrâni care, ştiu, au muncit din greu toată viaţa ca noi să avem şosele, blocuri şi o industrie sănătoasă vor mai avea mâncărimi în fund să se plimbe toată ziua pe drumuri şi să îşi descopere boli închipuite.

Tot aici ar merge şi o taxă la facultatea de stat, tot la fel, modică, 500 lei pe semestru, să vedeţi atunci ce mai învaţă copiii când tata stă cu parul la capul lui.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

63 comentarii

  1. eu deja platesc facultatea, sa mai dau alti bani? nu, nu

    00
  2. pai care nu platesc nimic? nu platesti nu iti ia in considerare examenele, cei de la buget? huh

    00
  3. Mai Vali. Hai ca m-am apucat sa scriu si p’aci. Deci, oamenii aceia au platit analizele in cei 40 de ani de CAS. Si regula jocului era ca la pensie au gratuit. Asa ca o fi coplata, da’ nu prea e corecta. In rest, numai de bine, desi, din pacate, s-a inchis La Pega

    00
  4. La facultate exista o solutie: se platesc punctele de credit restante (punctul de credit 30-50 de lei si materiile au intre 2 si 6 credite). Nu mi se pare ok sa plateasca 500 de lei toti studentii … sunt unii cu burse sociale care cred ca ar renunta chiar daca suma este modica.

    00
  5. 500 lei pe semestru e o suma modica in comparatie cu taxa care e 1000-2000 lei pe semestru?
    Pai intre 5% si 25-50% e o diferenta foarte mare!
    Sau te crezi si tu in America unde nu exista universitati de stat, dar exista burse! Si la ei bursele nu sunt de 100 de dolari pe luna.
    A si mai e micul aspect ca la ei la facultate se si invata ceva spre deosebire de noi…
    Dar tu nu ai putea avea habar de asa ceva: nu ti-ai ocupat pretiosul timp cu acest amanunt minor – facultatea.

    00
  6. Are Zoso asta niste idei. Sunt complet de acord cu faptul ca sunt multi pensionari care se plimba din piata in piata sa vada unde sunt mai ieftine rosiile. Dar de aici pana la a cere sa plateasca si o suma modica pe abonamente mi se pare total aiurea.
    Legat de analize, tu vrei sa trecem la un sistem sanitar pe care il folosesc americanii de zeci de ani si de care incearca sa scape acum, nu?
    De ce ar trebui sa plateasca 5% din costul analizelor atata timp cat a platit asigurarea de sanatate si unii inca o mai platesc? Atunci, hai sa nu ne mai opreasca statul nici un ban pentru asigurarea asta si fiecare sa-si faca in functie de potenta financiara. Pensionarii o asigurare vai de capul ei ca oricum mor iar tu ca ai bani iti faci una full si gata.
    Probabil ar trebui sa ramai singur pe lume tata sa te simti bine. Probabil ai fi cel mai fericit. Dar nu stiu ce te-ai face ca nu ar avea cine sa-ti dea atentie!

    00
  7. Unde stau eu s-a introdus coplata pentru serviciile medicale acum un an. Suma e modica, un pic peste un euro pentru orice vizita / consultatie / interventie. Rezultatul – numarul de consultatii a scazut cu 25% intr-un an. :) Ceea ce inseamna ca medicul are cu 25% mai mult timp sa se ocupe de aia care au cu adevarat nevoie.

    00
  8. Tarile anglo-saxone au un sistem foarte bun: platesti orice serviciu medical din buzunar, integral. Apoi trimiti hartiile la „Asigurarile de Sanatate” catre care ai contribuit, iar ei iti returneaza o parte din pret, in functie de anumite grile (ce boala ai, ce medicamente ai primit, ce medic ai consultat, etc).

    Partea buna este ca in acest fel ii calmeaza pe cei care merg acolo unde nu e nevoie. Adica pe cei care merg la medic numai asa ca sa mai faca conversatie, sau pe cei care merg la Urgente desi nu au nimic serios, etc.

    00
  9. da ce ba, facultatea tre sa fie musai moca? sa fie moca pentru aia care termina cu 10 sau sunt olimpici, restu’ la sapa daca nu-si permit, job+facultate, plm, nu-i obligatoriu sa ai studii superioare, daca suntem toti destepti prost cine mai e?

    00
  10. Eu stau si ma intreb daca si contributia a scazut in acelasi cuantum cu care a crescut plata(co-plata). Ca e usor sa maresti si contributiile la sistemul medical, sa mai adaugi si coplata si sa te lauzi apoi ca batranii nu mai merg la consultatie.

    Cau un fapt divers, doar 5% din contributiile la sistemul public de sanatate, ajung la medici, efectiv. Restul sunt cheltuiti administrativ. Ma indoiesc ca lipsa sumei aceleia modice a dus la colapsul sitemului de sanatate. Ori consultatiile sunt destinate chiar acelor batrani pe care-i manca-n cur, la care starea de sanatate se poate modifica in mod radical peste noapte. Costurile mai mari nu-i indeparteaza doar ipohondri, ii indeparteaza si pe cei care au nevoie dar nu-si permit ;) .

    00
  11. Sunt de acord cu sistemul de coplata pana la un punct si ar trebui sa existe si cazuri speciale in care unii ar trebui scutiti de plata. Bunica are pensie de maxim 150-200 de lei lunar; din/de ce sa plateasca analizele? Nu a cotizat destul cat a fost in campul muncii? O sa spui ca are familie si e de bun simt sa fie ajutata, dar daca si familia o duce greu cine-o mai ajuta? Ar trebui sa existe un plafon de pensie pana la care sa se beneficieze in continuare de gratuitati.
    O da si copii or sa-nvete ca stau parintii cu paru`… asta n-o mai cred. Din pacate parintii platesc facultatea fara sa-si dea seama; ba pe un protocol, ba pe o atentie pentru ca altfel „nu vrea profu` sa ma treaca examenu`”.

    00
  12. P.S. Nu e vorba de bunica mea… e un caz ipotetic care, din pacate, exista in Romania.
    Scuze de postarea dubla! :)

    00
  13. @Zoso: total incorect ce ai zis in post. Sistemul sanitar stiam ca e gratuit. Am inteles sa platesc cand e vorba de o operatie mai scumpa sau o analiza costisitoare, dar sa ajung sa platesc pentru orice, atunci de ce mai platim asigurari medicale? Termenul de asigurare ce presupune? Nu ne asiguram ani de zile pentru o vizita la 5 ani la doctor? Eu platesc 5 ani luna de luna o suma ca mai apoi cand ma duc sa imi ia sange sa mai dau iar bani? De ce? Nu mai are Nutzi de Hermes?

    00
  14. @Zoso: pai atunci aia care nu ai asigurare sa plateasca. Ce e asa de greu? Daca si eu care am si ala care nu are asigurare, toti platim, ce rost mai are sa platesc asigurare? Muncesc la negru si strang bani pentru zile negre. Corect?

    00
  15. doar e Romania , poti sa te astepti la orice:|

    00
  16. eu am facut analizele acelea de rutina recent si am platit 5 lei deranjul asistentei pt a ma intepa in vena. evident, fara bon, direct la sertar.
    coplata se cheama si asta sau nu era introdusa la inceputul lunii? norocul meu cica a fost plafonul acordat laboratorului. aa si recoltarea a fost pe baza de programare. maxim 5 persoane/luna.

    00
  17. uite, eu as plati si 1500 de lei pe semestru, daca s-ar face un judet tara lui remus cernea si m-ar lua cetatean. dar daca statul roman imi da o bursa in bataie de joc, eu de ce sa ii dau multi bani pentru asta?. plus de asta, la noi in tara mai multi bani la stat nu inseamna deloc un trai mai bun pentru cetateni. inseamna politicieni si prieteni de politicieni mai bogati. si-atunci de ce sa creasca taxele, daca nu se vad imbunatatiri? hai spune ca tu ai incredere sa dai statului impozite mai mari, in conditiile actuale. 8-)

    00
    • @martipan: hai sa iti pun problema altfel. eu si tatal tau platim taxe acum pentru ca tu sa profiti la maxim de sistemul de invatamant. nu sa stai pe hi5, nu sa umbli prin cluburi, nu sa o arzi aiurea prin mall. stii probabil mai bine ca mine cum se face carte in romania. spune-mi ca nu am dreptate sa cer un pic de rezultate pentru banii pe care ii dau. uita-te la absolventi, 90% nu stiu nimic si nu ii angajeaza nimeni aşa.

      cand e gratuit, o lăbăreşti. cand dai bani, esti mai atent.

  18. off, nu ai emoticoane ca pe mess. pe 8-) il face b-)

    00
  19. @Vlad: e bunicica asta cu „in America unde nu exista universitati de stat”. De unde e, din Seinfeld-ul ala chinezesc care a aparut recent?? In afara de asta, iarta-mi intrebarea, dar ce fel de experientza ai tu in universitatzi din afara Romaniei, ca sa-tzi potzi exprima opinia, absolut debila de altfel, ca „la ei la facultate se si invata ceva spre deosebire de noi”??

    Nu sunt de acord in corpore cu ideea lui Zoso. Transport gratuit pentru anumite categorii trebuie sa existe, locuri gratuite la scoala trebuie sa existe (intr-o proportzie minoritara – credetzi-ma, sunt oameni care realmente nu au din ce plati, traiesc din burse, dar le merita), insa da, o „franshiza” ar fi buna, nu trebuie insa exagerat, altfel, vorbea lui nea Nelu: privatizam partidul!!

    00
  20. Lasa frate ca e mai bine asa. S a dus mama sa si faca niste analize, inainte statea toata dimineata, acum s a rezolvat in 30 de minute.

    00
  21. la o taxa la facultatile de stat m-am gandit si eu ca la o solutie…
    chestia cu batranica cu paharu’ cu urina intr-o mana si cu 5roni in alta, parca ma cam doare…

    00
  22. @Vova: plata trebuie introdusa pentru ca, pe langa fraierii ca mine si ca tine, care platim taxe, 50% din ocupantii spitalelor nu practica asemenea sport. da o fuga la orice spital, la fracturi usoare, vezi cati tuciurii sunt pe acolo. crezi ca ei sunt angajati cu carte de munca, sau pur si simplu profita de pe urma sistemului?

    exact. pune-i sa plateasca.

  23. Zoso, sper ca tu nu incerci sa imi sugerezi ca termenul „community college” este echivalent cu cel de universitati publice (de stat). Sincer, am o parere mult mai buna despre tine decat atat. Te rog frumos sa clarifici. Merci.

    PS. Eu stiu deja raspunsul, nu urmaresc sa intru in vreo dezbatere sau contradictzie cu tine, cu ceilaltzi m-am lamurit. Merci inca o data.

    00
  24. pai si atunci n-ar fi mai corect sa plateasca doar aia care nu sunt asigurati? aici e foarte simplu: esti asigurat, ti se plateste tot, in afara de banalitati gen paracetamol, picaturi de nas etc. … nu esti asigurat, ai belit-o. singura faza e ca de ani de zile au introdus asigurarile obligatorii asa ca nimeni nu o beleste aici. ba mai mult, eu platesc de la 18 ani taxa de adult in fiecare luna. doar ca fiind tanar, nu ma imbolnavesc. si daca platesc 100 euro lunar de cativa ani incoace (defapt de cand locuiesc aici, doar ca sub 18 ani esti asigurat prin parinti) imi place ideea ca daca e nevoie de ceva, din ani in pasti, sa nu platesc. cam asa si la voi, cred eu!

    00
  25. dacă omul a cotizat la CAS, principial vorbind n-ar trebui să plătească pentru serviciile medicale de bază (gen analize de rutină).

    00
  26. @der:
    Numeste-mi o Universitate din Romania care este in top cat vrei tu in lume, top facut de cine vrei tu (exemplu: top 500 universitati din lume – . De-aia zic eu ca la ei se invata carte si la noi sufletul lui Avram Iancu.
    Cand am zis ca nu exista Universitati de Stat am vrut sa zic Universitati fara plata (aici nu ma refer la studentii care primesc o bursa – in contul lor personal- din care isi platesc studiile sau o parte din acestea) gen cele de la noi: esti admis si participi la cursuri/examene fara sa te intereseze aspectul financiar.
    Apropo de Public Ivy:
    College of William and Mary – prima (alfabetic) pe lista lui Greene
    https://en.wikipedia.org/wiki/The_College_of_William_%26_Mary#Student_body_and_admissions
    Undergraduate tuition for 2007–2008 was $6,090 for Virginia residents and $24,960 for out-of-state students. One-third (32%) of the student body received loans, W&M granted over $8 million in need-based scholarships in 2007-2008 to 1,280 students (22.6% of the student body), and average student indebtedness was $15,602.
    Absolut nimic nu este gratuit acolo, studentii primesc (in cel mai bun caz) imprumuturi pentru a-si plati studiile.

    00
  27. nu…. eroare grava. sincer! te las sa controlezi de unul singur. o sa iti dau doar 3 exemple. Sau nu, google Public Ivy.

    00
  28. Eu as privatiza tot sistemu’. Nu, toate sistemele.

    De ce, in plin capitalism (cica), sa fiu obligat sa cumpar un produs (pentru ca asta fac platind aia 5% asigurare) de la un singur ofertant? De ce sa nu am de ales? Ce stimul are producatorul respectiv (statul, in cazul de fata) sa „produca” mai bine, stiind ca oricum toata lumea e obligata sa ii bage bani in buzunar? Unde e legea cererii si a ofertei?

    Ia sa ne gandim un pic cum ar fi daca sistemul ar fi „la liber”.
    Eu as da aia 5% (sau 10%, sau cat ar fi – in cazul asta as face un calcul de ROI) la o clinica privata, unde nu ma halesc gandacii, asistenta e politicoasa, (pentru ca stie ca EU, nu Statul ala abstract, ii platesc salariul), iar firma in ansamblu e interesata sa ofere servicii bune, pentru ca altfel imi iau jucariile (i.e. contractul de asigurat si contributia care vine cu el) si plec la alta clinica.
    Ce s-ar alege de spitatele de stat? Ar decadea, evident, medicii buni ar pleca in sistemul privat (poate in loc sa plece in UK sau Germania), pentru ca acolo ar avea si salarii civilizate, si conditii de munca decente. Dar, lucrind in sistemul privat, ar munci de le-ar sari capacele si nu le-ar sta gandu’ la spaga – pentru ca nu e ca la stat, muncesti la patron, cat produci ramai, cand nu mai produci sau furi, zbori.
    In cativa ani, sistemul de stat ar suferi un „downsize” dramatic, ar mai ramane policlinicile ieftine (unde nu te intereseaza ca asistenta te priveste in scarba, doar e ieftin) si cateva chestii super-specializate, care ar trai de pe urma banilor incasati de la firmele private (pentru care nu se justifica investitia sa cumpere cine stie ce aparat pentru trei cazuri pe an). Si, la randul lor, fiind atat de putine locuri de munca, angajati ar ramane doar aia cu adevarat buni (din cei care n-au plecat in privat).

    Facind o paralela, nu e mai bine ca acum sunt multe societati de asigurari auto (RCA/casco) si iti poti alege ceea ce ti se potriveste? Sau era mai bine pe vremea ADAS?

    00
  29. Vlad, acum te apropii de topic. Sunt perfect de acord, nimic nu e gratis in America. Cu toate ca, si itzi spun in deplina cunostintza de cauza, e relativ accesibil sa obtzi o bursa la o scoala americana de top. Non refundable. Sistemul functioneaza in mai multe moduri, dar de cele mai multe ori, un student bun poate scapa fara sa scoata niciun $ din buzunar, din contra, mai ia si-acasa.

    In ceea ce priveste linkul tau cu topurile, iarasi, sunt de acord. Numai ca vezi tu, tu ai zis ca in Romania nu se face scoala, ceea ce e alta chestie. Eu merg la pariu cu tine pe ce vrei tu ca un student care a invatat in Romania si are media peste 8 – crede-ma ca oricat de lax ar fi sistemul sa ai media peste 8 e destul de tricky – se va duce fluierand la orice scoala din lume. Itzi garantez, tot aceleasi povesti se invatza si in America, Germania, Canada, Olanda, Anglia. Daca ai invatat in scoala in Romania ecuatzii diferentziale si le stii bine, ai mari sanse sa fii in top 5% in toate tzarile astea, evident, intr-un program de asemenea natura. Sau geografie, sau orice, ideea e sa invetzi.

    Insa, ca sa nu zici ca sunt rau-voitor, in adevar, cand vine vorba de programele care dau ratingurile, suntem in percentila 5%.

    00
  30. sa nuantzez: nimic nu e gratis in America in acceptziunea mea inseamna ca eshti pus sa faci lucruri in schimbul bursei shi al reducerilor pe care universitatea tzi le ofera. Insa da, exista si cazuri in care eshti bun shi pace, nu plateshti. dar asta e un schimb de inteligentza contra bani pana la urma, nu te ia nimeni daca eshti mediocru shi itzi da o bursa de 100k$ in 2 ani, cam cat este costul unui program de master de nivel tier 1 in SUA. Nu vreau sa mai vorbesc de doctorate ca se sperie lumea :)!

    00
  31. @Zoso: nu exista ‘oameni care nu sunt asigurati si care mulg sistemul’ decat daca stai in fata computerului de ceva timp si nu ai mai iesit pe afara sa vezi cum stau lucrurile secolul asta. Toata lumea a platit la un moment dat sau altul asigurari, fie ca pensionari fie ca salariati. Fie in ambele situatii, asa cum am eu in familie. A, si sa nu spui ca respectivul are pensia mare, ca nu e cazul. Deci platesc odata contributia la sanatate, ca sunt salariat. Adica impozit. Buun. Dupa aia mai platesc odata ‘coplata’ da deh, stat sarac si contributia mea la sistemul de sanatate s-a dus in cine stie ce gauri negre de sereleuri contributoare la campania erectorala (ca multora numai atunci li se scoala) fosta si/sau viitoare. Pai nu se numeste asta dubla impozitare? iti platesc odata contributia si inca odata coplata pentru exact aceleasi servicii?
    Ce urmeaza? Sa mai descopere un ilustru cap patrat ca coplata nu e sufucienta si sa ceara cocoplata? Sau cum?

    00
  32. pai, platesc detsul aia care sunt la cu taxa. te oftici ca ai platit facultatea nu? nu ai putut intra la fara taxa..sau..facultatea absolvita d etine nu stie ce sunt alea locuri fara taxa..intra tot prostul!!:))) sau o alta idee..sa faca locurile cu taxa de 20.000 euro pe an..sa vedem atunci….cati mai fac facultatea. e plina tara de directori, manageri, sefi..si ziaristi:D

    00
    • @andrei: nu ma oftic, poti dormi linistit, banii mei au fost bine cheltuiti. ma ofticam acum 10 ani cand la u interviu de angajare eu porneam cu sansa a doua, chiar daca stiam mai multe, pentru ca eram de la privat.

      nu imi spune, esti de la tara, a dat taica-tu un porc si ai intrat la facultate. acolo nu te prea te pasioneaza cartea, dar treci anul taras-grabis, ca asa e la noi. si dupa ce termini, desi nu stii pe ce lume te afli si nici prea bine punctuatia limbii romane, ai pretentii mari, pentru ca, deh, ai terminat o scoala. ai uitat, insa, sa iti speli pământul dintre degete.

  33. în legătură cu ce spunea adelina, din câte știu eu (inclusiv experiență proprie) măsura asta se practică la mai multe facultăți/universități. adică există un nr de locuri bugetate, restul cu taxă. cei ce nu învață riscă să gliseze pe cele cu taxă

    00
  34. In legatura cu ceea ce ai zis de cotizatia studentilor de la stat: nu, nu mi se pare corect. Ca sa incurajeze invatatul s-a luat deja o masura (cel putin in unele facultati, spre exemplu UMF) si anume: la sfarsitul anului se trage linie, primii 400 sunt la buget, restul la taxa. Crede-ma ca sa dau 500 lei/semestru nu ar fi deloc la fel de stimulant cu a trece la taxa din anul urmator si sa platesc 6000/an :) Ar fi doar inutil si ar mai intra niste bani in buzunarul conducerii facultatii, bani care nu s-ar regasi in aparatura, reparatii, dotari, etc.

    00
  35. @vlad: A vorbit gura fara tine, la primul comentariu; la al doilea, ai pus mana la gura.
    Universitati de stat exista IN FIECARE STAT DIN AMERICA; care este ea.
    University of California, University of Wisconsinsin, University of Pennsylvania, University of… orice stat. Mocangeli, asa cum le descrii tu… nu exista decat in spatiul mioritic.

    @der: Daca nu esti in stare sa explici ceva la modul de gandire carpato-danubian, de ce te mai scremi?

    @Zoso: „Community College” nu-i tocmai „Scoala de Arte si Meserii”… e nitel mai altfel.

    Cat priveste sistemul medical american:
    „…@adi: americanii au incercat ce spui tu. si 40 de ani mai tarziu sunt intr-un kkt imens…”

    Sanchi. D-aia se duc canadienii in America la operatii si tratament, si nu invers, nu? Le place sa arunce cu bani pe fereastra, nu?
    Sistemul medical american e cel mai bun din lume; normal… costa bani, nu? :)

    Altfel… sa nu uitam ca in America e fix ca in Romania:
    „…da o fuga la orice spital, la fracturi usoare, vezi cati tuciurii sunt pe acolo…”
    Si asta din cauza ca exista LEGI FEDERALE care obliga orice spital sa acorde ingrijire, indiferent daca ai asigurare, bani, ori nu vorbesti limba… :)

    @ Toata lumea: problema la noi e ca vrem sa fim si socialisti si sa facem si bani sa functioneze sistemul ca lumea; ori… asa ceva… NU SE POATE!
    Vrem si moca, da’ vrem sa fie ca in America.
    Ete pla, Marioara!

    00
  36. In fiecare an se face reclasificarea studentilor la buget / taxa, in functie de medie. Daca baiatu` lu` tata a ars-o prin cluburi si n-a avut chef sa invete, trece de la buget la taxa.Si asta se intampla la toate facultatile de stat. Am invatat in Universitatea Bucuresti, iar Masterul l-am facut la ASE. Eu am fost la buget in toata facultatea, am tras cu dintii. Am primit chiar si bursa de merit. Imi pare rau ca nu s-a gasit un istet ca tine sa-mi ceara 500 lei / semestru. Imi plac ideile tale, pare-mi-se ca ducem lipsa de oameni atat de creativi ;)

    00
  37. zoso – Wikipedia zice asa:
    Government programs directly cover 27.8% of the poplation (83 million) (…) Public spending accounts for between 45% and 56.1% of U.S. health care spending.

    Carevasazica, un pic mai mult de un sfert din asigurati cheltuie juma’ din bani. De ce?

    It has been reported that the number of physicians accepting Medicaid has decreased in recent years due to relatively high administrative costs and low reimbursements.

    Carevasazica, e cum am zis eu, statu’ e un prost administrator, pen’ ca nu-s banii lui, asa ca isi complica in mod inutil functionarea. Unde se duc totusi banii aia?

    According to the US Census Bureau, in 2007, 45.7 million people in the U.S. (15.3% of the poplation) were without health insurance for at least part of the year. (…) The study noted that this amount per capita was half what the average insured person received.

    Carevasazica, aia nu platesc nimic si primesc ingrijiri valorind jumatate din cat primeste ala care plateste (deduc ca la ultimii e vorba de o medie facuta pe aia asigurati prin scheme private sau publice). Buna afacere.

    Low reimbursement rates for Medicare and Medicaid have increased cost-shifting pressures on hospitals and doctors, who charge higher rates for the same services to private payers, which eventually affects health insurance rates.

    Adica statu’ da ingrijire la toata lumea, da’ dupa aia mai uita sa plateasca. Iar prestatorii de servicii tre’ sa isi recupereze banii cumva, asa ca ii recupereaza de la aia care platesc. Pai, frumos e asa?

    Daca vreti, discutam si de NHS (National Health Service, sistemul de sanatate publica din UK). De care toata lumea fuge ca de ciuma, de au ajuns saracii sa importe medici si asistente din Romania, ca aia nu se sperie asa usor.

    00
  38. Cat timp plata pe care ai facut-o catre stat nu se regaseste in serviciul pe care ti-l ofera nu cred ca mai au nici un drept sa puna o alta taxa peste bovinele care voteaza.

    Indatorarea este aruncata in carca pulimii pentru a Trai bine! mai multe categorii de jigodii care striga prezent cand trebuie sa se faca periaju’ potentatului zilei….

    N-avem bani???? hai sa mai futem o taxa….asta nu e solutie economica, asta e ascunderea gunoiului sub pres si semnalul clar ca avem o clasa politica impotenta mintal sa conduca o tara.

    00
  39. Blegoo, nu inteleg inferentza ta. Bine, ok, o sa ne luminezi tu mai incolo… Sistemul medical american e cel mai bun din lume?? Hm, am mari dubii (considera ca am scris cu bold, ca sa intaresc enuntzul). In fine, cu ultimul paragraf ai zis tot.

    00
  40. Ba, e ceva in neregula, mi-a disparut un comentariu imens.
    De fapt, nu a disparut, ca nici macar nu a aparut. Zona crepusculara, ce mai.

    In fine, o sa rezum ce ziceam acolo. La americani, vreo 25% din poplatie cheltuie 50% din fondurile pentru sanatate. Aia 25% sunt fix aia asigurati la stat. Mai pune 15% care nu sunt asigurati deloc (fiecare din astia costa, in medie, cat juma’ din unul de-ala asigurat), si o sa intelegeti de ce sistemul americani de sanatate e asa cum e. Pen’ ca 40% din oameni consuma 60% din resurse, adica de 1.5 ori mai mult decat ar trebui.
    Pe cine pica pocinogul? Pe ailalti 60%, care tre’ sa munceasca sa-i tina si pe astia in spinare.

    00
  41. So true, orice ban dat de la tine din buzunar te responsabilizeaza…Asa, nu conteaza, e moca. „Ma doare in cur daca altul chiar avea nevoie, ce eu nu sunt cetatean, nu am drepturi, pentru ce platesc impozit ?”

    00
  42. @der: Nu-i vorba de luminare, nu te cunosc, nu ma cunosti – posibil sa fii cu 4000% mai destept si mai educat decat sunt eu… (eh, sunt optimist din fire si modest prin natura) – deci, nu-mi permit „luminari”; zic doar ca vorbesti cam cum as vorbi eu despre un subiect pe care il stiu bine, dar nimeni n-are habar despre ce vorbesc. Daca vrei sa comentezi (in sensul de a aduce o contributie la topicul de discutie propus de Zoso… atunci trebuie sa te exprimi la numitorul comun; intamplator, eu am inteles ce ai spus tu – dar e o imprejurare fericita, nu-i o regula.

    Da, sistemul american, din pacate, este cel mai bun din lume:

    • Iti alegi ce si cat vrei sa platesti – pentru ce servicii medicale vrei.
    • Daca tu crezi ca transplantul de rinichi in Havana… ori la Vladivostock e mai bun/mai rapid/mai ieftin… se cheama ca deja ti-ai asigurat loc de veci. Poti sa incerci si la Paris, ori la Londra… desigur, folosind sistemele lor de asigurari medicale, nu?
    • Problema asadar…. e una simpla: lumea crede ca e gratis (in socialism) hai, ma duc la doctor, ca nu ma costa nimic. TE COSTA! Fiindca platesti – prin impozit!

    DAR! Asa cum bine a remarcat @Alex (#47) perceptia este ca e gratis… ca d-aia am platit impozit, nu? Drept care, daca tot n-am treaba foo’ 2 ore… ia sa ma duc la policlinica, sa-mi trag o analiza, ceva, ca e cald acolo si oricum am platit impozite, am dreptul, nu?
    Normal ca ai sa saturezi sistemul; ce urmeaza…. e ce se vede: mai o coplata, mai un bacsis… si la un loc cu ce se ia ca impozit… ajungi la cifra care e reala.
    Sau aproape reala: ca mai exista si o gloata de bugetari/contzopisti care freaca hartii… si trebuie sa manance si ei nu?
    Prin urmare, sistemul american e cel mai bun. Vrei asigurare? Atata te costa pe luna… la alegerea ta: vrei camera separata la spital, cu plasma si asistenta blonda tzatzoasa? Deschide portofelu’ mai larg.
    Vrei ceva oarecum/oarecat? EI, aia e mai ieftin…

    @fanel: Iar comentezi in loc sa scrii posturi? :)

    00
  43. @Blegoo: doar urgențele medicale sunt gratuite indiferent dacă ești asigurat sau nu, atât în SUA cât și în România.
    Cât despre canadienii care dau o fugă până în SUA, nu cred că se duc la orice spital. Iar asta nu ține atât de mult de sistemul asigurărilor de sănătate, cât de spital în sine. Dacă ai bani, te poți duce și în Italia, Austria, Germania sau mai știu eu unde și probabil că vei fi mulțumit.

    00
  44. Am uitat să zic ce cred despre coplată. Mai frumos mi s-ar părea ca toți asigurații să aibă dreptul la N vizite medicale pe an și M analize pe an, iar după aia să se treacă la coplată. Până la urmă nu e o tragedie să mergi la medicul de familie de, să zicem, 3 ori pe an și să-ți faci niște analize 1 dată pe an.

    00
  45. Cristian – nu ca ar fi frumos cum zici tu, ar trebui sa fie obligatoriu. Nu te duci la vizita, iti creste „prima de asigurare” sau refuza sa te trateze si tre’ sa iti gasesti alt medic. E ca si cum ai lua masina noua, ai merge 50.000 km fara sa schimbi uleiul si dupa aia ai avea pretentia sa iti schimbe motorul in baza garantiei.
    zoso / Adelina / camil – de-acu’ vreo zece ani se aplica la Calculatoare in Craiova. Partea distractiva e ca prin anu’ 5 ramaneau atat de putini, incat la „cu taxa” mai erau maximum 2-3.

    00
  46. @Zoso: nu am stat sa citesc tot ca e prea mult si e posibil sa fie deja postat ce zic eu aici, insa cand eram in facultate(la stat) s-a introdus o chestie interesanta si anume ca lasfarsitul anului daca tu ca student la stat fara taxa ai media mai mica decat a unui coleg de-al tau cu taxa, tu treci la taxa si el la gratis.
    Fiindca s-a bagat chestia asta cand eram in ultimul an nu stiu daca a si functionat.

    00
  47. blegoo, asa american si rupt in cur cum e el, le zice pe bune:

    Asa cum bine a remarcat @Alex (#47) perceptia este ca e gratis… ca d-aia am platit impozit, nu? Drept care, daca tot n-am treaba foo’ 2 ore… ia sa ma duc la policlinica, sa-mi trag o analiza, ceva, ca e cald acolo si oricum am platit impozite, am dreptul, nu?

    asta e esenta problemei.

  48. Am citit o parte din comentarii si m-am ingrozit.Eu am terminat facultatea la stat, nu am platit nimic, dar pana sa ajung acolo am dat un bacalaureat.Bun, rau,dar l-am dat.
    Nu m-am dus la stat pentru ca sa iau locul unei persoane fara bani, ci pentru ca asa am avut situatia. Da, am invatat(gandeste-te cat poti invata daca si muncesti in timp ce lucri). Ce m-a interesat.Daca mai plateam si 500 de lei pentru facultate, las-o in pace atunci. NU o faceam. De ce? NU pentru ca is prost. Pentru ca nu aveam de unde…Da, is unii care merg la faculta in excursie. De acord, Atunci hai sa facem asa: cate credite nu le-ai luat din prima platesti.Dar nu catre facultate…Catre Stat….Facultatea are de unde..Sa dea si ea(facultatea) bani statului, nu???
    Platesc la stat cred impozitul…pe langa impozite garla mai platesc si CAS, care nu ii mic…Nu veni si ma mai pune sa mai platesc si eu ceva…pentru ca trebuie platite gauri date de altii…da..tuciurii sunt in spitaluri , dar acuma zi-mi u mie…de ce plateste statul la un bou care intra in spital din cauza unei come alcoolice spitalizarea… de ce plateste pentru un drogat??ca el ii derbedeu si o ia pe nas??sau ca bea alcoolul ca si pe Pepsi..ce ar fi sa traga de acolo??le zice..”Frate, io cand am terminat cu tine trimit nota…”
    , nu mie care merg la doctor din an in Paste pentru ca sunt racit, sau ma dor cine stie ce membre…Eu sa mai si platesc??Atunci aruncam CAS-ul la gunoi si na, platesc 5 lei…
    Pensionarii sa aiba si ei o limita…3 ori pe luna vizitezi doctorul, apoi dai banu…ca la ce pensii au nu cred ca pentru unii ii fericire sa mai dea bani pentru consultatie…

    00
  49. Haha Blegoo, as vrea eu sa fiu cu 4% mai destept in general, din pacate sunt doar realist, si poate cu bun-simtz. Ieri eram obosit si nu eram sigur ca am inteles unde batzi. Intzelesesem. Subiectul nu il stiu la perfectzie, dar cunosc intr-adevar mult mai mult decat media. Insa din pacate, aici urmaresc threadurile esentziale prea putzini profesionishti shi din pacate mult prea multzi amatori, ei au o problema cu „cu taxa/fara taxa”, nu cu ideea in sine, ca un invatzamant de calitate ar trebui sa coste bani. Grei.

    Uite un exemplu: in Olanda, statul olandez sponsorizeaza stdentzii timp de 10 ani, in mai mutle feluri. Nu le percepe taxe, au gratuitate pe transportul public (inclusiv trenuri) timp de 6 ani (5 ani cat ar dura in teorie studiile, plus inca un an perioada de gratzie), imprumuturi ed la banca in limita a 1000Eur/luna fara dobanda (fireste, trebuie insa returnate). Daca nu ai terminat un master de 5 ani in 6, nu mai ai gratuit la transport, cu toate astea inca mai ai dreptul sa mergi la scoala MOCA. Insa, fereasca-sfantul sa nu termini in 10 ani, fiindca in prima zi din cel de-al 11-lea, iti vine acasa o factura pentru cei 10 ani in care tu ai supt sistemul, care, crede-ma, este usturatoare. Intre 30 si 70 de mii de euro, cat ajung sa datoreze cei mai hraparetzi.

    Daca tot am scris, hai sa imi exprim opinia si despre sistemul medical american si de ce cred eu ca el NU este cel mai bun. Simplu, pentru ca esentza sistemului medical este sa produca „vindecari”, nu bani. Ok, am inteles, nu vrei sa torni bani cu ghiotura in el, insa iarta-ma, nu mi se pare normale cazurile in care oameni mor, realmente, ne-tratatzi, deoarece companiile de asigurari MEGA LACOME nu le acopera tratamentele, pe varii motive: varsta inaintata, aveai boala cand ai incheiat politza (exista cazuri celebre, fara sa fie acoperite insa de dovezi), nu acopera integral tratamentul, si faze de astea. A, e misto sa te duci la medic pt o retzeta si s-o iei pe urma de la o farmacie fara sa scotzi nimic din buzunar. Dar asa ceva costa multe zeci de mii de dolari pe an, si nu multzi isi permit asta. Un sistem medical bun este ceva de care trebuie sa beneficieze toata lumea, si cei in afara deviatiei standard (adica aia care nu isi permit scoruri de mii de dolari pe an polatite la asigurare).

    Eu am platit in 10 ani in Romania echivalentul a 25.000 Euro la CAS, si nu mi-am facut nicio analiza de banii astia. Acum platesc plafonul minim de 400 Ron, si e f probabil sa nu beneficiez nici de astia. Si ca mine sunt multzi, in ambele situatzii. Problema nu e ca nu sunt suficiente fonduri, problema e ca astea care sunt sunt administrate mizerabil, de niste personaje hiper-dubioase, al caror loc nu e intr-un halat, ci intr-o zeghe, si nu in spital, ci, evident, la parnaie!

    00
  50. lol, evident, am vrut sa scriu ca nu mi se par normale cazurile… mea culpa!!

    00
  51. @der: asa e, daca inveti o stiinta (daca zic exacta e pleonasm?) aceasta este aceeasi peste tot. 2+2 = 4 in orice Universitate din lume, ecuatiile diferentiale sunt aceleasi, reprezentarea octetilor in cod complementar tot aceeasi. Daca le stii pe astea la noi, le stii si la ei. Fizica teoretica, chimia teoretica, geografia, istoria, biologia, ce mai vrei tu.
    Problema vine la stiinte aplicate, la tehnologii noi, la experimente. Exemplu: stii ce se face la Politehnica la unul din laboratoarele despre electronica (cel cu tranzistori) – se are extrem de mare grija sa nu pocneasca sursa ca e din ’72, nu mai apuci sa faci montajul. Absolut toate materiile ce predau tehnologii relativ noi o fac printr-un powerpoint pentru ca nu au suportul tehnic necesar exemplificarii lor. Profesorii au mentalitati invechite, la unele materii autodidactica = 0%, la altele 100% – niciun fel de indrumare. Discutiile de la curs nu au niciun fel de legatura cu tehnologia prezentata la laborator (fie ca laboratorul nu e suficient de dotat, fie ca proful nu are idee despre acea tehnologie). Intr-un cuvant la noi nu exista inceput si sfarsit, materiile nu se leaga, nu au un flow perceptibil.
    In alte tari totul este infinit mai putin haotic (haos exista peste tot) studentul are macar o imagine de ansamblu asupra disciplinei pe care vrea sa se specializeze, la noi – sufletul lui Avram Iancu.

    00
  52. Vlade, eu te intekeg perfect, am facut si eu o facultate din Poli, stiu exact ce spui, si am trait cu impresia ca a fost oi mega frectzie. Ei bine, m-am inselat. 1 la mana fiindca desi intr-adevar, laboratoarele conteaza, ele reprezinta doar putin din pregatirea viitoare necesara studentului pentru a intra in „industrie”. Intr-adevar, e cat mai bine sa vada multe, dar as prefera ca 99% din studentii de la electronica sa stie brici cum functioneaza jonctziunea p-n, care are aplicatzii in nshpe mii de domenii, decat sa faca lipituri maiestre. Asta e, nu are bani Electronica de Weller sau de Tektronix, insa macar sa scoata – daca se poate – studenti care invatza principiile.

    MEntalitatea invechita a profesorilor exista si in alte tzari, itzi spun cu certitudine. Sa stii ca om fi inventat noi stiloul si penicilina, dar bashina au inventat-o altzii. Prin extensie, nu s-a inventat mentalitatea invechita in Romania. Cat despre faza cu power-point-ul… Nu vreau sa mai zic nimic, vei zice ca-s rautacios… O sa spun asta insa: la orice universitate de totp, proful vine la prima lectzie, unde, btw, sunt 95% dintre studentzii care iau cursul respectiv, si scrie pe tabla numele unei cartzi pe care o recomanda. Niciun prof nu sta sa scrie pe tabla chestii pe care studentul are obligatzia sa le studieze singur din lita de lecturi recomandata.

    In fine, eu unul refuz sa injur scoala pe care eu am facut-o, si sunt de parere ca daca vrem sa o protejam, si sa ne respectam valorile, asa subrede cum sunt, trebuie ca ea sa devina co-platita. Cand am terminat eu facultatea, se mergea inca din intertzie, in sensul ca inca nu ajunsesera pretzurile atat de mari, desi salariile profilor erau la limita subzistentzei. De aia mergea sa fie moca. Acum nu merita sa nu iei bani, studentzii trebuie sa stie ca daca platesc trebuie sa si frecventeze. Cien insa nu isi permite, aia e, daca invatza, sa stea gratis!

    00
  53. Preach on, Brother Zoso. E o mare si marsava eroare sa existe servicii gratuite, intotdeauna apar abuzurile. O mica plata triaza imediat pe cei care chiar au nevoie de cei care se plictisesc pe acasa. Efectele nu pot fi decat benefice, sa inteleaga odata si mokangii ca nu exista nimic gratis.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)