Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

22 comentarii

  1. @didi Eu nu m-am jucat la calculator de mic si tot sunt antisocial.

    00
  2. KKT ambalat. Iti spun eu o chestie atat de naspa incat le anuleaza pe cele bune. Un copil care se va juca el vs tableta sau el vs calculator nu se va juca cu alti copii. Degeaba va fi mai destept daca nu va sti sa lege 2 vorbe in societate si nu va sti sa lucreze in echipa cu nimeni pt ca intreaga copilarie a stat si s-a jucat singur la calculator. Va ajunge un autoexilat al societatii. Decat sa am un astfel de copil introvertit si destept mai bine unul mediocru si care stie sa interactioneze cu lumea din jur. Parintii fac o mare greseala din comoditate…sa scape de copii le dau tableta sau ii lasa cu orele la tv in lc sa se joace cu ei in parc.

    00
  3. Eh uite ca eu m-am jucat f mult cand eram mic si nu sunt antisocial. Eu zic ca trebie acomodat cu tehnologia, pt ca va face parte din viata lui.

    00
  4. cand vad plozi care stau cu nasul in telefoane sau tablete, pe strada sau in cafenele, imi vine sa le sparg capetele

    00
  5. Eu unul nu inteleg care-i problema in a fi introvert. Lasand la o parte ca atributul asta nu se invata, de ce trebuie ca toata lumea sa poata vinde un produs sau sa comunice for a living? Da, sunt un introvert, stau uneori cu zilele fara sa comunic cu alti oameni in afara de colegii de munca, ma incarc cu energie stand singur cu mine insumi, si totusi sunt foarte bun in ceea ce fac (IT), pot socializa, imi pot impune punctul de vedere daca trebuie. Da, am avut calculator de la 3 ani (am 26 acum), dar asta nu m-a oprit sa fac cazemate de zapada, sa ma balacesc in lacuri, sa mananc corcoduse sau sa am si acum urme de zdrelituri pe corp.

    https://books.google.ro/books/about/Quiet.html?id=uNMjeFMorPgC&redir_esc=y&hl=ro

    00
  6. Pai dc sa le spargi capetele? Ti-au facut ceva? Fac ceva rau…nu va inteleg…

    00
  7. Mai bine sa stea pe tablete sau pe telefoane mobile, sa invete o limba straina, sa descopere lucruri noi si sa-si imbunatateasca nivelul de inteligenta, decat sa stea la televizor sa vada toate curvele, toti suedejii, manelistii, toate show-urie de cacat din Romania samd.

    Ori sa stea prin fata blocului cu toti viitorii-infractori ai tarii sau cu cine stie ce alti golani si viitoare curve.

    00
  8. @cristin se numeste ‘generation gap’.

    chestiile cu ‘le sparg capetele’ sau ‘prefer mediocru care stie sa interactioneze cu lumea din jur’ sunt tampenii imense, lipsite complet de sens. e mai mult sau mai putin aceeasi reactie pe care o aveau parintii nostri cand ne vedeau toata ziua, de dimineata pana seara pe calculator. si acum o ducem super-bine, stim sa folosim calculatorul pe toate partile, si astfel suntem conectati la tot ce inseamna informatie. la naiba, multi dintre noi isi castiga existenta din orele alea tarzii petrecute in casa la calc, nu in parc la seminte si bere.

    din cauza unor parinti retrograzi ca @didi si @zedicus si reticentele lor fata de tehnologie avansul tehnologic nu va fi atat de puternic pe cat posibil. noroc cu tarile puternic industrializate care forteaza parintii cretini sa-i lase pe copii sa iubeasca tehnologia si tot ce iese din ea (e.g. la scoala/liceu/facultate).

    00
  9. CristiN: cred ca ceilalti adopta o atitudine de tipul „- Pe vremea mea..” – neproductiva si paguboasa, semn ca nu prea s-au adapat ritmului actual :)

    1) nu stiu daca inainte vreme copiii chiar erau mai comunicativi – ba chiar cred ca isi fac mai usor prieteni acum, gasind mult mai multe lucruri in comun, sau gasindu-i mai usor pe cei cu care au pasiuni comune.
    2)”Decat sa am un astfel de copil introvertit si destept mai bine unul mediocru si care stie sa interactioneze cu lumea din jur.”. Un copil inteligent si introvertit va fi introvertit indiferent ca foloseste ipad sau nu :)

    00
  10. @CristiN

    Intelege-i si pe cei care s-au nascut pe vremea comunismului sau au crescut la tara si nu s-au adaptat la tehnologia curenta! Daca nu, faci greseala lor de a blama tot ce nu este conform cu ideile si principile pe care au fost crescuti.

    00
  11. @kmlx: lucrez in it, o pasiune devenita o cariera :)

    00
  12. la ce m-am referit eu in comentariul meu de mai sus e faptul ca ma mi se pare anormal sa stea vreo 3,4 unu langa altu cu ochii beliti fiecare in ifonul lui fara sa scoata un sunet sau sa dialogheze intre ei. Expunerea de mici la astfel de tehnologii le strica mintea. Nu e chiar totuna cu ”compul”.

    00
  13. Pentru cei care au impresia ca un calculator inlocuieste comunicarea „fata in fata”, imi pare rau pentru voi, dar va inselati ingrozitor. Am 2 intrebari pentru voi : 1.De ce in ziua azi copiii in ciuda inteligentei lor aparente nu mai stiu sa lege nici 2 fraze corect, nici chiar in grupul de prieteni, fara sa mai vorbim la scoala, sau probabil undeva unde trebuie sa vorbesti in public ? 2. Reclama asta pe care autorul o face (altfel nu stiu sa ii spun, dar asa o consider, pentru ca pune in fata doar binele ) nu ar trebui sa ne trezeasca niste semne de intrebare ? Cum ramane cu „mens sana in corpore sano” ? Acum evident, vor veni la un moment niste kinderi sa imi zica ca vai ce frumoase sunt tabletele sau iPhone-urile sau mai stiu eu ce dispozitive mobile mai mult sau mai putin performante (sau nu neaparat mobile) si ca de ce „fac urat”. Raspunsul cel mai practic ar fi comentariul de deasupra mea. Pentru ca exemple de genul acela am vazut mai mult de cat destule si sincer, e chiar trist.

    00
  14. NOU
    #14

    Fetita mea o sa fie unul din acei copii care nu o sa aiba tableta, telefon sau alte gadgeturi inainte sa stie sa scrie. Eu am crescut cu carti, iar prima data cand am pus mana pe un gadget a fost cand eram destul de maricel.

    00
  15. Eu ştiu ce spun. Uitaţi-vă la serbările de la grădiniţă să vedeţi cum copiii nu au tupeul să spună o poezie. Uitaţi-vă cum îl schimbă colectivul pe un copil. Ce poate fi mai rău pt un copil este să se joace singur. Dacă nu te joci cu jucării să poţi să îţi imaginezi tu scenarii şi doar asişti la scenariile altora puse în tablete ai să ai o ” mare” imaginaţie…

    00
  16. @uzunu făceai cazemate & stuff de unul singur? Ştii la ce e bună socializarea?! Să nu ajungi că ăla de a killarit copii de grădiniţă cu akm-ul ca l-a educat mă-să acasă în loc să îl dea la scoala

    00
  17. @Andrei Chira cred ca nu cunosti ce-i aia tulburarea antisociala. Probabil ca tu, ca multi altii cu putine pretentii de la viata, nu agreezi pe toata lumea si preferi sa te anturezi cu oameni de la care ai ce invata. Adica autoconservare, dorinta de a progresa etc…

    Si nu vad de ce se ia lumea de Zedicus, a zis bine. Orice pushtan cu cu tablete si telefoane de sute de euro merita sa li se fure jucariile, vandute-n Obor iar parintilor cate un bocanc in dinti. E vorba de valoarea banului, nu de evolutia societatii. Astfel de copii au mari sanse sa ajunga niste ingrati semianalfabeti, ca majoritatea celor de 14-18 ani azi

    00
  18. Da, da, sa va tineti copii departe de tehnologie si gadgeturi/internet. Sa iasa in natura, sa faca decat sport si sa vorbeasca aiurea. Pe la vreo 12-13 ani (ai pustilor) va veti trezi ca ai vostri copii crescuti „sanatos” sunt total rupti de realitatea generatiei lor si incapabili sa se adapteze si sa comunice cu cei din jur, ca sa nu mai spun ca vor fi practic muritori de foame, nefiind capabili sa inteleaga tehnologia. Vor fi „altfel”. Sunteti multi carora nu va place tehnologia, dar vreti – nu vreti, asta este viitorul, asa ca mai bine lasati bucile moi. Daca nu, lumea viitorului are nevoie si ea de analfabetii ei…

    00
  19. NOU
    #19

    Sunt copii care sunt capabili sa faca diferenta intre socializarea reala / normala si tehnologie. Chiar daca au tablete, telefoane, au si zeci de prieteni cu care se intalnesc zilnic si vorbesc, se joaca etc.

    Sunt copii care au aceasta pasiune si se intalnesc cu altii cu aceeasi pasiune, si care pot devenii experti cand vor fi mari datorita dezbaterilor avute cu prietenii lor despre dispozitive, programe etc.
    Din pacate, ponderea celor amintiti de mine este foarte mica, in raport cu ceea ce voi scrie in continuare.

    Sunt copii, care datorita acestor tehnologii, nu fac diferenta intre realitate si fictiune. Devin prizonierii acelei lumi. Nu vad altceva in fata ochilor. Distractia lor este aia cand impusca mii de monstrosenii, soldati, etc.. Cand fura masini si calca pietoni.. Aproape ca nu stiu sa socializeze, nu stiu ce inseamna o gluma buna nu sinistra.. Din pacate, am un var care este clasa a 10-a, dar nu se stie daca are cale de scapare de aceasta manie. Practic, sta inghetat in fata calculatorului ore intregi si nu face altceva decat sa se joace. Si asta de la o varsata frageda.

    Sunt foarte multe de zis, si le pot spune cu usurinta (intr-un articol pe blog). De ce? Pentru ca am trecut si eu prin asa ceva, doar ca eu am avut primul contact cu calculatorul abea in clasa a 9-a. Apoi si eu am fost de nedeslipit de el pana la inceputul anului 2 de facultate, cand o te poate schimba o fata :). Apoi am renuntat la jocuri COMPLET. Nu zic ca acum nu stau mult in fata ecranului, dar macar fac lucruri mult mai rationale.

    Dependenta de tehnologie, si ma refer aici strict la PC-laptop, poate fi la fel de periculoasa ca si dependenta de tigari – bautura. Si te poti lasa la fel de greu, ca de ultimele amintite.

    00
  20. Sunt unii care omit chestiuni esentiale si se concentreaza asupra amanuntelor irelevante. Nu e rau sa aiba copilul contact cu tehnlogia, dar nu de la 3-4 ani cum se intampla din ce in ce mai des. Stiu un copil care a facut puzzle pe tableta de mic si cand a primit cadou un puzzle normal din bucati de carton nici nu s-a uitat la el. Poti sa il lasi la calculator dar 2-3 ore pe zi si asta de la 7-8 ani. La ce ii foloseste unui copil care nu stie bine sa vorbeasca sa stie sa umble pe tableta? Nu mai puneti carul inaintea cailor si cumparati-le jucarii conform varstei lor. Nu de prosti pun producatorii pe etichete varsta pt copii. Au jocuirle de pe tablete aceste varste sau ii lasati pe copii sa se joace ce va jucati si voi?

    00
  21. Intodeauna mi-a placut subiectul asta:Copii si tehnologia.Problema care o pun eu e daca copilul invata ceva din joaca asta sau doar mute fuste.Zilele trecute ma suna cineva din tara si ma intreaba daca mai e valabil anuntul meu de cumparare(nu conteaza ce cumpar).Si spun da dar din cauza ca locuiti asa departe poate ar fi mai bine sa-mi trimeteti o poza inainte sa va spun daca merita sa ma deplasez pana la dvs.Va sun mai tarziu spune domnul sa vina baiatul de la scoala ca el e geniul in calculatoare la noi in famile.Ok zic.Ma suna omu mai tarzius si imi da odrasla la telefon.II spun adresa mea de mail si pustiu ma intreaba: Dar facebook n-ai? Ba da dar ce vrei sa faci cu el? e mai usor pt mne sa pun pe fbk.Ok zic dar e mult mai simplu pe mail.Nu te rog da-mi facebook-ul.II dau adresa se chiunuie vreo juma de ora si tot nu reuseste sa adauge pozele.Vad apoi ca a adaugat ceva (se modificase nr de poze) dar probabil ca era bifat sa le vada decat el ca nu le puteam accesa.Vorbesc din nou cu tatal(carea avea in jur de 40 de ani) si-mi spune ca nu sunt in stare sa vad pozele ca fi-su e cel mai tare din comuna la calculatoare si daca l-as vedea ce repede tasteaza si cum stie el sa descarce filme si muzica si…..blabla bla.Nu conteaza ca copilul lui nu stie nici cele mai elementare chesti la calculator.Conteaza doar ca parintii il considera un geniu.Pana la urma e doar o poveste,un caz izolat(sper).Ce vreau sa spun io e ca sunt de acord ca copii sa aiba acces la tehnologie dar ar fi bine ca cineva sa-i invete sa se joace cu ea.Parerea mea e ca cu o tableta poti invata la fel de mult ca si cu o minge de 35(cei de varsta cu mine stiu despre ce e vorba).Cu mingea poti sa-ti dezvolti spiritul de echipa ,te poti juca cu prietenii dar si cu adversarii de la scara vecina si vei invata ca in echipa ceilalti se bazeaza pe tine la fel cum tu te bazezi pe ei.Sau te joci singur deoarece esti antisocial si poti sparge geamul babei de la parter.Parerea mea e ca atat cu mingea dar si cu tableta copii au nevoie de cineva sa-i invete sa se joace.Si daca parintii sau rudele nu au timp si considera ca daca le pun o tableta in mana copilul lor va deveni un geniu in calculatoare sa dea Domnul sa fie asa.Numai ca ca tableta aia e ca un cutit in mana copilulu.Si cu un cutit poti taia si paine si poti omora si oameni.Poate fara sa ne gandim am omorat omul care ar fi putut devenii.Pe tableta mea merge la fel de bine angry birds precum si accesul la cele mai ciudate site-uri pornografice sau cu inregistrari in care mor oameni.Copii sunt curiosi din fire si accesul la asa de multa informatie pe care nu stim daca o va percepe corect sau eronat mi se pare o poarta deschisa catre necunoscut.La fel cum e bine sa inveti sa mergi cu bicicleta avand roti ajutatoare asa e bine sa ne invatam copii sa navigheze pe net.Draga cititorule care vrei sa pui roti ajutatoare la tableta, afla de la mine ca te stiu, esti copilul razvratit din copilariea mea care se juca singur cu mingea.

    00
  22. exista copii si copii.

    parerea mea e ca pustii trebuie sa ajunga la computer, sa invete sa le foloseasca spre binele lor.

    mai in gluma mai in serios, vorbind cu niste prieteni le explicam ca viitorul copil al meu o sa invete pana la 5 ani sa joace strategii si sa poata bate la un Starcraft 1/2/( 3 daca mai apare) jucatori casual.

    imi amintesc de parintii mei care erau disperati ca stau pe calculator cat pot de mult ( primul pc l-am cumparat in anul 3, in rest am stat oriunde am putut ) , dar acum cand ei sunt pensionari au inteles ca sunt diverse elemente acolo interesante, si am devenit eu „parintele” care trebuie sa le limiteze viteza/ opreasca wireless-ul sa nu mai uite sa doarma noaptea stand pe tot felul de traznai din zari albastre. si ii gasesc pe laptop citind carti, urmarind emisiuni, vazand filme. televizorul la mine in casa a devenit inutil

    ps nu sunt antisocial, am putini prieteni (prietenii nu te cauta doar la nevoie, asa ca ii sortez bine), multi amici, si o gramada de cunostinte

    ma simt bine in pielea mea

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile