Am mai scris de faza asta de două ori, dar aparent e nevoie să mai scriu, pentru că mintea mămicii e mereu surprinzătoare.
Azi am văzut faza asta pe feisbuc: o mămică a folosit un clește alimentar pentru a opri copilul să mai iasă din chingile scaunul de mașină. Pentru că scaunele de copii sunt făcute de imbecili care n-au copii și nu știu că copilul poate da chingile alea la o parte și ieși din scaun foarte ușor.
Soluția e simplă, și nu, nu e sârma sau cleștele alimentar. Geez. Implică un drum la un magazin de bricolaj și un pic de cusut. Două catarame rapide (pe vremea mea se numeau tridenți) costă 8 lei. Un metru de chingă costă 2 lei. Se iau, se cos la nivelul pieptului pe chingile scaunului și asta e tot. Copilul nu mai poate ieși și nici nu e în pericol să zboare din scaun în caz de accident.
Clește alimentar!!! Geez.
Mi-am amintit de filmuletul ala cu copilul care a zburat din masina(era in scaunel) intr-un sens giratoriu parca. Pff…cleste alimentar..futu-le mortii in gât de parinti inconstienti. Scuze, dar cand aud/vad parinti care isi pun copiii in pericol nu ma pot abtine….
Oau, deci analfabeții funcționali chiar există!
Eu din chinga de genul am lesa la caine. O carabiniera, putina ata si ac rezolva treaba. Am iesit cu lesa sub 10 lei…
… sau iei un scaun cu un scut in fata in care intra centura de siguranta nu cu bretele.
sau îi pui costum de motociclist.
Si il lasi acasa.
Sau il pui pe scaunul din dreapta.
Sau il tii in poala la volan sa se simta si el bine.
Sau nu-l mai faci.
Lăsând gluma la o parte eu am https://www.amazon.de/Casualplay-Multiprotector-Fix-II/s?ie=UTF8&page=1&rh=i%3Aaps%2Ck%3ACasualplay%20Multiprotector%20Fix%20II
A fost de câteva ori mai scump decât unul normal (1200 cred că am dat pe el) dar ce rahat, îl ai ani de zile și nu cred că se compara cu un bretelist. Nu iese din el, are unde să își pună capul la somn, poate să îl folosească că suport, eventual impact e absorbit mai bine…
fiecare isi protejeaza spermatozoizii norocosi cum poate :
De fapt daca poate să-și scoată mâinile înseamnă ca centurile nu au fost strânse suficient. Sau avea pe el, ca in poză, haine groase si pufoase.
Nu par haine groase neapărat, dar clar nu sunt strânse suficient – se poate vedea cum stă breateaua din stânga răsucită.
Exact, eu am 3 (trei) scaune si 3 copii pana in 4 ani si pana acu nici unul nu a reusit singur sa iasa din centuri.
Oricat le strangi, poate sa isi scoata mainile daca nu sunt prinse bretelele si mai sus.
Sau asta…
https://scauneauto.ro/ro/Scaune-Auto-Copii/Produse-9/Accesorii-99/Dispozitiv-de-retinere-al-centurilor-7
Sau il inveti de mic cu centura. De vreo doua ori am uitat sa il asigur si pana sa pornesc masina juniorul mi-a amintit ca n-are centura pusa. Win-win.
Da si daca nu are varsta necesara sa poata vorbi, va incepe sa piuie…
In caz de urgenta, copilul trebuie scos cat mai repede din scaun si de aceea nu sunt recomandate improvizatiile precum acea chinga, iti poate da de furca fix cand nu ai nevoie. In plus, daca incearca altcineva sa il scoata, e posibil sa nu stie de mica improvizatie si sa se incurce.
Centurile scaunului de copil sunt proiectate astfel incat sa le deschizi cu o singura mana. Deschizi, iei copil. Fara elemente suplimentare.
In al doilea rand, in cazul unui accident (usor, sa zicem), daca vrei ca asiguratorul sa iti despagubeasca si valoarea scaunului, nu trebuie sa ai dispozitive improvizate cusute pe scaun.
In al treilea rand, exista unii producatori care vand fix pt modelele lor de scaun o clema care tine centurile mai apropiate, insa in Europa nu este omologata, doar in SUA am impresia.
Asa cum a zis cineva mai sus, solutia e sa strangi centurile cum trebuie (sa nu le poti ciupi), si sa stai cu ochii si cj gura pe copil sa ii explici ca doar cu centurile puse e in siguranta. Bineinteles, asta e calea cea mai grea dar cea mai ok din toate punctele de vedere.
alina, toată lumea știe cum funcționează tridentul ăla. geez.
Alina are dreptate, prinderile alea nu sunt omologate în Europa. Tu ți-ai face o improvizație la centură și să mergi pe ideea că „toată lumea știe cum funcționează asta”?
@Alina: ai dreptate!
Mai ales in prima parte, cand e vorba de siguranta.
Eu, cu doi baieti, am facut mereu educatie si i-am invatat sa stea in scaun si mai apoi cu inaltator si centura.
Am avut unul dintre ei cu porniri anti-centuri si, ca sa il linistesc, am intrat pe o strada putin circulata, am oprit masina si l-am dat jos. Apoi am plecat.
Dupa ce am mers 100 de metri, m-am intors si l-am intrebat daca vrea in masina inapoi si daca poarta centura de la scaun. A zis ca Da si l-am pus la loc. De atunci nu am mai avut niciodata probleme, ba chiar cand se urca altcineva, ai mei ii atrageau atentia sa poarte centura.
Nu stiu daca am procedat sau nu corect, dar a functionat si nici nu a ramas copilul traumatizat.
Nu am avut accidente cu ei, dar a fost nevoie sa pun frana brusca si niciunul nu a zburat prin masina.
Referitor la ce zice Vali, nu am avut improvizatii la scaun/centura. Am considerat ca nu e nevoie.
Ii pui la copil in buzunar un sis ascutit, un ciob, o lama de ras folosita… Daca e smardoi, se orienteaza. Daca nu, prilej de sex, pentru urmatorul.
Vali, sa zicem ca in cazul unui accident copilul e cu unul dintre bunici (persoana in varsta) in spate, in fata adultii sunt imobilizati. Chiar esti atat de sigur ca nu ii da de furca chinga aia, cand ar trebui sa scoata copilul cat mai repede din scaun?
dacă nu ai mai văzut niciodată trident din ăla, da, e posibil să îți dea de furcă.
dar toată lumea a văzut trident din ăla, că e 2018.
Da’ niste elastice nu merg? De alea de pus peste bani.. când creste copilul și devine forțos pui mai multe…
elastic de la chiloti
Daca ai multi bani te lasa inima sa iei elasticul de pe ei….!?
Eu am rezolvat si mai ieftin, n-am mai aruncat banii pe scaunel. Pur si simplu am cusut o pereche de pantaloni de-ai copilului de bancheta masinii. Il bag in pantalonii aia si gata. Cand mai creste, schimb pantalonii. Simplu si eficient. Am vazut la un vecin si varianta cu velcro (arici) cusut pe bancheta si pe hainutele copilului, dar nu mi se pare ca tine la fel de bine. Probabil depinde si cat pui, nu poti sa te zgarcesti, e vorba totusi de siguranta copilului tau.
Si daca juniorul trage o basina cu stropi, ce faci, schimbi masina?
Sau treci la catușe, direct
Ce siguranta cu scaune, ISOFIX, centuri ???
Ac si ata e cea mai buna solutie :)))))
Niste vin dat copilului face minuni. Il calmeaza instant, plus ca se stie: un pahar de vin este medicament.
Există mai multe tipuri de scaune de copil pentru mașină.
Dacă ești zgârcit sau tâmpit și vrei să folosești același scaun și la 2 ani, și la 7, atunci fă improvizații. Are dreptate @Alina mai sus când zice că improvizațiile sunt periculoase. Dacă ești o persoană normală care se gândește la siguranța plodului mai mult decât la banii de bere și iphone, există scaun pentru copii mai mici, pe care nu îi poți convinge să stea acolo, scaun cu multiple prinderi, inclusiv în zona mediană, și scaun pentru copii mai mari, care au fost deja educați și le-a intrat in reflex treaba cu centura, așa că nu e nevoie de prinderi suplimentare, ci doar centura mașinii.
Pentru cei care nu folosesc scaun pentru copii, există o serie de filmulețe, povești, întâmplări etc. care îi pot învăța tehnici și procedee care ajută la dispariția prematură a moștenitorilor.
Stai asa ca vad ca si la modelele scumpe lipseste catarama aia peste piept, deci nu e vorba de zgarcienie, aparent in UE nu is omologate (sau necesare, ca nu ma pricep). Noi i-am adus un Recaro fetei si vad ca modelul european NU are catarama aia peste piept, asa cum o are scaunul ei. M-am uitat pe emag la marca asta si, chiar la alea care costa peste 2000 de lei, nu este catarama.
Probabil se considera ca, daca e copilul in ‘chingi’, nu are cum sa zboare, chiar fara catarama in cauza.
Scaunul al doilea al fetei, luat de aici, nu are chestia aia, dar nu ii cade chinga, daca e bine plasata.
Ce recomanzi tu este o improvizatie iar acele dispozitive pentru prins centurile, numite chest clips nu sunt omologate in UE, iar in USA, unde sunt folosite, sunt destul de controversate.
La al meu ii leg miinile cu scoci si ii pun si la gura putin sa nu mai faca galagie.
OMG se mai fac scaune fără “chest clip” SI in 3 point harness? Mie mi-ar fi frica sa-mi pun copilul in scaunul ăla. Si sa mai fac si improvizatii.
Oameni buni, la cum se conduce in Ro va puteți aștepta la un accident in orice minut. Dacă voi credeți ca odrasla e in siguranța intr-un scaun de genul de mai sus, I’ve got a bridge to sell you!
Da, se fac scaune fara chest clips, intrucat chest clips nu sunt omologate in EU.
Dar, la cati inconstienti isi pun copiii de 1-2-3 ani pe scaunul din fata sau ii lasa sa zburde intre scaune sau pe bancheta din spate, sau conduc cu copilul pe genunchi, chest clip este ultima problema.
Ce sa mai vorbim de scaune rear facing, cand foarte multi parinti nu au nici macar un scaun banal de 300 de lei din supermarket sau daca il au este doar „pentru” politie…
E aiurea sa se puna problema unor improvizatii avand in vedere ca centurile scaunului, by default, sunt proiectate sa isi faca treaba daca sunt stranse corespunzator. Treaba de cacao, cumpar scaun de masina dar nu pun centurile cum trebuie.
În portbagaj stă cel mai bine. De la întuneric, crede că e noapte și se culcă liniștit. Fiind spațiul mic, la un eventual impact nu are unde se duce, cum se întâmplă dacă îl ții în scaun.
In functie de impact, solutia ta cu chingile este la fel de proasta ca a aleia cu clestele.
Cusutul peste centurile scuanului nu e o idee bună, le slăbește rezistența.
Dacă copilul scoate mâinile din centură/centuri înseamnă că nu sunt prinse corect. Nu sunt relgate pentru înălțimea copilului și nu sunt strânse corect.
Folositi scaun de copil cu „5 points harness” si nu mai aveti asemenea probleme. Din cite imi amintesc eu scaunele cu „3 points harness” cum e cel din imagine este ilegal in America de nord.
Aparent acolo nu poti cu 3 puncte, aici nu gasesti cu 5 si nu-s omologate. Fiecare cu treaba lui, aparent.
Scaunul din imagine are centuri de siguranta in 5 puncte. Este un model care se comercializeaza si in America de Nord.
Buna ziua,
avand in vedere ca ati folosit in articol o poza cu un scaun marca Juju, dorim sa facem cateva precizari:
– nu recomandam utilizarea unor dispozitive improvizate, perne sau alte accesorii care nu au fost testate de catre producator.
– scaunele auto sunt omologate conform standardelor europene de siguranta, alte accesorii si improvizatii care nu au fost testate pot afecta siguranta copilului
– nu stim ce se poate intampla in cazul unui accident cu acea clama si daca ea poate rani copilul
– nu recomandam sa coaseti centurile, pentru ca poate fi afectata rezistenta lor
– clama poate deteriora centura de siguranta, la fel si o cusatura aplicata gresit
– daca centurile sunt stranse corect, atunci va asigur ca un copil nu le poate scoate, daca un copil isi poate scoate centurile de siguranta singur, atunci acestea nu au fost reglate destul
– va asigur ca avem copii, eu personal am doi, la fel si majoritatea persoanelor care au lucrat la proiectarea si fabricarea scaunelor si va asigur ca nu avem problema pe care o descrieti. Stiu ca uneori copii mici plang si nu vor sa stea in scaunul auto pentru ca nu se pot misca liber, iar parintii au tendinta sa lasa centurile mai largi, dar in cazul unui accident este bine ca cei mici sa fie fixati cat mai ferm in scaun.
O zi buna