Piața de BNPL crește

După Klarna, a venit și LeanPay. Magazinele online au și ele versiuni, pentru că treaba merge. De aia vin companiile astea încoace, că e potențial de creștere imens. IFN-urile au o reputație proastă, dar sistemul Buy Now, Pay Later (BNPL) este încă nou în Europa.

Bănuiesc că nu trebuie să vă spun că nu este o idee bună să apelați la metoda asta de plată pentru bunuri nenecesare, gen telefoane, televizoare sau alte minuni. Ah, dacă vi se strică frigiderul și trebuie neapărat să vă luați altul, gândiți-vă de 12 ori și după aia poate luați în considerare să nu plătiți așa.

Rămâne valabil din 2006.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

50 comentarii

  1. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 5985
    • NOU
      #2

      Asa fac si eu cu Fashion Days, in general la incaltaminte. Plata la 30 de zile, dobanda 0, nu vad vreun dezavantaj aici

      Indecis. Tu ce zici?4039
    • Dezavantajul e ca te obisnuiesti asa si iti mai iei ceva cu plata in 30 zile si inca ceva si tot asa si la un moment dat se poate intampla ceva in ale 30 de zile incat nu poti achita totul la timp.

      Care a avantajul? Poti face retur fara probleme si intra banii inapoi instant

      Comentariu apreciat.3913
    • Normal că nu comanzi de pe Temu, nu ți-ar aduce ăia depozitul acasă iar apoi să faci mofturi. Dacă ar face toți așa, n-ar mai exista online shopping…

      114
    • Ok, hai că văd că sunteți foarte revoltați că folosesc metoda asta. Explicati-mi exact ce e greșit la următoarea situație: se face frig și am nevoie de o haină de iarnă. În același timp e peak season la job, nu ajung acasă până la 8 seara. Comand 3-4 geci sa vad care îmi place, și nu vreau sa îmi blochez/cheltui de pe card 3-400€ timp de 2 săptămâni până se livrează, returnează, procesează returul la haine, tocmai pentru că nu știi ce situație poate apărea, vreau doar sa cheltui 100€ la finalul procesului, pe care ii am, și pe care i-am alocat pentru ceva ce am nevoie. Aștept.

      Indecis. Tu ce zici?2621
    • Nu e peak season la job, mamaie, ai ales tu sa fii sclav. Dar și curierii sunt sclavii tai, deci bănuiesc ca e 1-1

      Indecis. Tu ce zici?3018
    • Da Mihai, ai dreptate, am ales eu sa fiu sclav. Ce sa faci, daca spre sfârșitul anului sunt programați cei mai mulți pacienți pentru operații și avem de lucru mai mult să pregătim operațiile. Dar e foarte bine că știi tu exact despre ce e vorba în viața mea.

      177
    • NOU
      #8

      @Mihai ce sa vezi, curierii au un job care presupune sa transporte lucruri, că duc colete pentru Mali sau că o fac pentru alții încărcarea lor va fi similară.
      Timpul pierdut in magazine e mult mai „scump” pentru unii decât banii dați pe curier, e un simplu calcul matematic.

      125
    • @Mali. Esti cam egoist cand iti comanzi 3-4 geci stiind ca ai nevoie numai de una, nu prea iti pasa de prostii care platesc un pret umflat din cauza ta. Si cam atat.

      123
    • Egoistă, GrasuX. Voi nu atingeți și probați in magazin decât 1 singură geacă? Nu vreți să vedeți materialul, croiul, cum vă vine, etc. la 3-4 geci? Musai sa va fac o schemă de ce comand 3-4 că sa le pot proba acasă pentru că nu am timp sa ajung in magazine? Și cine exact plătește mai mult din cauza mea?

      46
  2. Văd o legătură între articol și poza cu cerșetorul ” I’m you,if you miss a single paycheck”.

    Comentariu apreciat.755
  3. In tarile sarace merge treaba cu ratele. problema e ca daca nu poti duce ratele ti se f&@e tot creditscoreul si asa mai departe.

    244
  4. Eu folosesc de ani buni sistemul NANC (nu am nu cumpar) si imi merge excelent financiar.

    Comentariu apreciat.3756
    • As vrea si eu sa pot :))

      187
    • Smecherii folosesc sistemul ANAC (ai nu ai cumperi).

      Comentariu apreciat.820
    • Sistemul meu are o denumire mai complicata -> ABMNBNMF

      Am bani, mananc. N-am bani, nu mi-e foame.

      Comentariu apreciat.1280
    • Cum zicea taica-miu cand eram mic dupa ce terminam de mancat: „daca inca ti-e foame spala-te pe dinti. Daca si dupa asta ti-e foame du-te la somn”

      Comentariu apreciat.780
    • „Te întinzi doar cît ai plapuma”. Nu am luat credit niciodată, tot ce am cumpărat am luat cu cash. Sigur că am ratat niște oportunitati dar am preferat sa nu strîng din buci la vremuri de restriște și să dorm liniștit pe pernă.

      Indecis. Tu ce zici?1720
    • Eu adopt sistemul NANT – nu am, nu-mi trebuie!

      92
  5. Varianta moderna a Cumparaturilor „pe caiet”.
    Nu are de ce sa nu prinda.

    Sunt utile in multe cazuri – ex. o urgenta sau pentru a testa/proba mai multe produse fara a bloca bani.
    Dar, ca la orice solutie de creditare, te poti duce usor in zona in care cumperi mai mult decat iti permiti.

    Comentariu apreciat.533
  6. Invazia acestor opțiuni de plată cred că are scopul de a opri declinul în vânzări, mai degrabă decât impulsionarea lor pentru creștere.

    Comentariu apreciat.683
  7. BNPL e o chestie mișto doar dacă o fracțiune de oameni o folosește în mod responsabil. Nicio companie nu își permite să dea doar credite cu dobândă zero; au nevoie să existe și ăia care nu plătesc la timp, ca să le ia comisioane sau 20 la sută dobândă.

    E ca și la ad blockere. Dacă toată lumea ar folosi un ad blocker, niciun site nu ar mai fi disponibil fără subscripție plătită.

    Comentariu apreciat.516
    • Doamne ajuta sa ajungem zilele alea in care sa se termine cu mizeria asta in care suntem acum si sa ramana doar site-urile care se pot sustine dintr-un abonament platit. Ar fi unicul mod in care sa avem parte de continut de calitate si sa ne scapam de spamul infect si jegul generat non stop de diversi pe net.
      Oricum si acum tot noi sustinem toate mizeriile de pe net, doar ca indirect. Toate firmele cresc preturile produselor ca sa aiba bugete imense de reclama – preturi ale produselor pe care noi toti le platim. In loc sa dai 2 lei pe o doza de cola, dai 5 lei pentru ca 3 lei trebuie sa se duca in miliardele pe care cola le arunca pe publicitate – publicitate care sustine toate cancerele de pe net sa existe.

      Comentariu apreciat.4110
    • La fel ca si in cazul cardurilor de credit pe asta se bazeaza si astia: putini oameni folosesc responsabil. Pe cat folosesti mai mult serviciile astea exista riscul sa o dai in bara.

      Cum zicea cineva mai sus comanzi ca returnezi dar incet incet incepi sa returnezi mai putin si sa comanzi mai mult ca e usor si la indemana pana in luna aia cand ramai fara job sau ai cheltuieli mari neasteptate si nu poti face plata la timp si intra dobanzile si mai ramai cu inca o luna in urma ca n-ai reusit sa te pui pe picioare si te imprumuti de la IFN-uri ca sa acoperi Klarana apoi de la Nutu Camataru ca sa acoperi IFN-urile si totul pentru ca ti-a fost comod sa comanzi haine/pantofi online. Apoi zici ca bancile sunt rele, ca sistemul e de vina, ca capitalismul e salbatic etc

      Comentariu apreciat.358
    • neaorin, orice metoda de plata percepe commission de la comerciant, chiar si cand platesti cu cardul la POS.
      BNPL iau un commission mult mai mare decat alte metode, tocmai din cauza riscului (iar comerciantul accepta ca teoretic altfel saraciile care folosesc asta nu ar cumpara). In prinicipiu cat vreme isi pot recupera creditele neperformante pot trai si fara „dobanzi”.

      150
    • Ionut, bănuiesc că ai plătit Patreonul de luna asta pe blog, da?

      12
  8. Plata in 4 rate e cea mai rezonabila (defapt raman 3 pe prima o platesti din start).

    Comentariu apreciat.435
  9. curios cat succes au in RO, in conditiile in care la noi sunt foarte raspandite(si utile, cred eu) cardavantaj, starbt etc. care au plata in rate fara dobanda si sunt afiliate cu mai tot ce inseamna magazin cunoscut pe la noi.

    213
    • Fiind afiliate bancilor, cardurile astea se supun reglementariloir de creditare bancare.
      IFN urile au norme mai relaxate

      72
    • Sau cec visa affinity, cu plata in rate la orice magazin din ro sau de afara, la tot ce înseamnă peste 100 de lei.

      52
  10. Toate cursurile de educatie financiara au fost degeaba.

    161
  11. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 1338
  12. Personal folosesc Klarna ca protecție pt a anula o plată dacă produsul întârzie sau e de rahat și îl refuz.

    Îmi aduc aminte ca dura o veșnicie și nenumărate telefoane la eMag pt “parteneri” care încasau banii și nu trimiteau produsul, sau dacă alegeai din greșeală modelul x plus plus ultra 3 de telefon în loc de plus ultra patru ge și aveai nevoie să anulezi și să schimbi produsul înainte de a fi expediat.

    Mai este util și pt faze de genul mi s-a stricat frigiderul dar îmi intră salariul săptămâna viitoare, și banii pe care îi am nu îmi ajung să comand altul săptămâna asta. Comand acum, achit toată suma în două săptămâni sau când o fi.

    Oricum, sumele aprobate sunt relativ mici și cu rate puține (nicidecum similar cu un credit de nevoi personale). Comparația cu creditele de nevoie personale, care de credit, sau credit prin IFN este greșită, din punctul meu de vedere.

    123
  13. Sistemul asta se bazează pe concepția ca fiecare dintre noi ne consideram mai cumpătați și mai atenti „decat” media. Eu folosesc sistemul de rate fără dobânda de vreo 10 ani cu vreo 4 carduri de credit. Fiecare cu avantajele lor. De ex. BCR IKEA 60 rate la mobila peste 6000 lei. Mai am 4 rate și termin… CEC 24 rate orice cheltuiala peste 6000 lei. Otp 3 rate la orice cheltuiala peste 200 lei. Emag 4 rate fără dobânda. Acum e cu cost zero, înainte era 1%. Bt între 3 și 18 rate la diverși comercianți… Dacă toți ar fi ca mine sistemul nu ar funcționa. Ca eu în 10 ani am plătit dobânda o singura data când am pus 1280 lei in loc de 1820. Bt înainte sa aibă grafic în aplicație cu cât ai de plata prin 2017 parca. Nu ma laud. Zic ca dacă ai grijă te poți folosi de sistem. Dacă nu, sistemul are grija sa fie profitabil și sa te pună la plata. În condițiile în care anul trecut Bt avea 5.5% dobânda la contul de economii de ce as platii pe 1 ale lunii 1000 lei când pot sa fac 12 rate fără dobânda și sa pun banii aia sa producă ceva. De ce as da 10000 pe mobila de bucătărie în ian 2020 când pot sa pun 9000 lei intr-un depozit sa producă ceva bani. De ce sa simt concediul ca pe o cheltuiala când pot sa achit 12 luni fără dobânda…?

    123
    • Când e dobânda zero, magazinul online plătește comision serios, deci sistemul ar funcționa dar ar induce o inflație.

      14
    • Doar BT sau alte banci care fac parteneriate cu retailul. Cand banca iti da rate pentru orice cheltuiala nu plateste magazinul de unde am luat. Caz concret: de 4 ani imi platesc taxele pe venit, CAS si impozitele de la ANAF cu cardul de credit 12 rate , fara dobanda. Pe ghiseul. ro, spv etc. Crezi ca da ANAF-ul vreu’un ban bancii?

      50
  14. Daca ti se strica frigiderul si n-ai bani deoparte de altul, faci ceva gresit in viata.

    Cat e dobanda la chestiile astea?

    52
  15. Din comentarii vad ca ideea articolului nu a fost inteleasa – pericolul este ca te „obisnuiesti” sa faci niste cheltuieli nejustificate sau analizate superficial pentru ca nu mai functioneaza corect mecanismul de selectie, mai ales la persoane predispuse sa cheltuie ca metoda de „recompensa” .. de ex. nu o sa ti se mai para scump sa dai 6000 lei pe un telefon, doar pentru ca iti permiti 500 de lei pe luna timp de un an sa zicem, pe asta se si bazeaza industria consumerismului si a „ratelor fara dobanda”

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile