Am reușit la aproape toate, și nu mi-a luat decât 3 ore (cu tot cu mers din sediu în sediu).
Prima chestie pe care trebuie să o faceți: o procură la notar prin care fostul proprietar vă împuternicește să faceți aceste schimbări. Costă doar 200 lei și nu mai trebuie să îl luați și pe el cu voi. Dacă întreabă vreun isteț de ce, îi spuneți că a plecat din țară.
A doua: copii după acte – contractul de vânzare-cumpărare, cartea de identitatea, procură. Electrica și GDF Suez vor câte două copii după fiecare, alții vor câte una. Unii cer să vadă și originalul, alții vor să facă ei copii după originale, deci și pe alea să le aveți la voi.
A treia: cea mai bună oră pentru a face aceste modificări este după 11, când toți seniorii se retrag la umbră.
A patra: o factură de la fiecare ajută. Codul de client e sfânt.
Să le luăm în ordine:
- RDS – timp aproximativ 8 minute, cu completat o singură cerere și activat opțiunea de internet cea mai mare. Găsit parcare, oameni rapizi, mi-a plăcut că după ce i-am spus că am minute și internet nelimitat a încetat să îmi mai spună de abonamentele lor de telefonie. Copie după buletin, copie după procură, achitat facturile din urmă ale fostului proprietar.
- Apa – copie după buletin, copie după contract, completat două formulare, semnat și gata. Parcare da, fără timp de așteptare. 10 minute total.
- Gunoi – copie după buletin, copie după contract, achitat facturile din urmă ale fostului proprietar, formular de completat. Parcare mai greu, fără timp de așteptare. 10 minute total.
- GDF Suez – două copii după fiecare, două formulare de completat, parcare vizavi, timp de așteptare 5 minute. Durată: 30 minute, că a fost mult de scris și la mine, și la el. Am dat un index la nimereală și a zis că e ok.
- Electrica – nu am avut indexul citit și nici nu știam cât e, așa că mi-au dat formularele și m-au trimis acasă. Parcare da, timp de așteptare 10 minute. E nevoie de două copii după acte. Voiam să mă întorc după ce îl citesc, dar m-a luat lenea.
All in all, foarte bine, foarte mulțumit de rapiditate și, dacă nu stăteam două ore la medicul de familie, acum eram deja la nani.
Azi vreau să reușesc să schimb titularul de pe contractele de utilități. Ce recomandați, să mă apuc să beau de acum sau să aștept să ajung acolo?
ofer cota 5:1 la pariu ca nu reusesti intr-o singura zi
poti la fel de bine sa oferi 10:1 – nu-ti accepta nimeni
50:1 ca nu resusesti in 1 zi; been there, done that.
DUUUH!!!
Sa ne spui cum a fost. (sunt interesat)
Teoretic trebuie sa decurga rapid, sa duci contractul de proprietate si cam atat.
Practica ne omoara.
S-ar putea sa fie o misiune imposibila. Eu vreau sa imi schimb la ENEL contractul pe numele meu pentru ca acum e pe numele unei babe care a avut apartamentul prin anii ’90, de la ea apartamentul a fost cumparat de cei care mi l-au vandut mie iar ei nu au schimbat contractul. Raspunsul ENEL: nu se poate, trebuie sa veniti cu proprietarul al carui nume e pe contractul existent, nu conteaza ca e mort de 15 ani sau plecat din tara de ani de zile etc. Nu se poate, nu avem procedura altfel. Deci…
tre’ sa dovedesti ca esti tu noul proprietar. atat.
Daca mergi sa-ntrebi daca apa de la robinet are TVA de 9%. Totusi n-ar trebui sa uiti acasa buletinu, actu de proprietate si foaie din aia de la cadastru – CF,cred.
Bafta
De ce sa schimbi contractele la utilitati ?
La lumina si la gaze, oricum platesti cat se factureaza iar daca ai o problema cu ei, nu o rezolvi chiar daca esti titularul de contract, doar iti faci nervi suplimentari
Mai bine le lasi asa si cand apare ceva, dai vina pe fostul titular – Nenorocitul ala domnle, m-a incurcat ceva de…,
la curent stiu ca se poate face on-line
poti sa-mi trimiti un link?
merci.
acu cativa ani am incercat si eu sa schimb pe numele meu (apartament transferat pe numele meu prin donatie). la gaz m-am enervat cumplit pe dobitoci care se pare ca nu concepeau faptul ca exista si altceva in afara de vanzare cumparare si ca ei nu stiu cum sa faca fara act de deces. oricum, a durat tambalaul vreo 2 luni.
la electrica nu am mai ajuns, inca e pe numele lui tata. din partea mea poate sa ramana asa pana mor, nu mai am chef sa trec prin nervii de la gaz.
Daca nu erai deja acolo cand ai publicat articolul, e cam tarziu…
ce e asta, forum de copii mici? contractul de proprietate si atat? ce zici de: seria si indexul (la zi) al contorului, ultima factura platita, o factura oarecare a vechiului proprietar, avizul coproprietarului (daca exista), plus ca trebuie sa te incadrezi in primele 14 zile dupa ce a fost emisa factura. si asta doar la gaze… dincolo te curenteaza si mai rau. zoso, ia-o-ncet.
Energie electrica te ajut eu. 10 minute cel mult dureaza. Da-mi un mail pe adresa cu care comentez.
salut SorinD
poti sa-mi explici te rog cum sa rezolv problema cu electrica?
schimbare titular contract, dar asta cred c-ai ineles
merci anticipat.
eu am reusit , la #brasov. sa ai la tine copii dupa buletin si daca se poate o factura veche pe la fiecare :). Spor
In cazul meu:
1. Enel mi-a luat cam juma’ zi ca a fost mai greu de gasit locatia lor ascunsa undeva prin sector 6
2. Apanova sa zic 2 ore cu tot cu drum.
3. Rebu 1 ora cu tot cu drum.
4. Gdf suez …. cind m-am dus si am vazut ca mai sint 60 de persoane inaintea mea, am renuntat. Seara povestindu-i nevestii, mi-a zis: Dar cunoaste X cumnata noastra pe cineva acolo. Asa ca s-a rezolvat remote.
Deci inarmeaza-te cu multa rabdare.
Se poate rezolva totul intr-o singura zi. Adica in 24 de ore: azi 3 ore, maine 5 ore, poimaine 4 ore, s.a.m.d.
Hai, nu te speria, ca o sa ai de-a face cu firme private, companii serioase, oameni serviabili și isteți, te rezolvă rapid – nu ca leneșii si incompetenții de la stat, care pun lumea pe drumuri și nu rezolvă nimic… [wink-wink!]
la enel am sunat eu si mi-au zis ca merge si online … trimis documentele scanate la o adresa de mail….
iti pot da detalii daca ai nevoie…
Presupun ca enel bucuresti este ac lucru cu enel brasov…
Acum, să prinzi curaj, şi după, să uiți/sărbătoreşti. Şi în timp ce, să fii în ton cu clientela cu care s-au obişnuit duamnele
Hai ca nu e asa grav, daca un amarat de student cum sunt eu a reusit sa faca asta ce sa mai zicem de un om in toata firea. Iei contractul si te duci la furnizorii de utilitati stai frumos la coada si asta e nu e mare bai. Cel putin in Cluj, la e-on si la electrica m-am dus mi-am tras biletu de asteptare prezentat acte si atat. Nu e science fiction
Salut. Raspund eu primul la dilema ta, bea de acum … sa stii ca lasi masina acasa macar.
Apuca-te acum de baut sa ajungi acolo beat. va trece timpul mai usor….
Sa ai cu tine: seriile contoarelor , indexul actual (eventual fa poza) si daca a trecut mai mult timp de cand ai cumparat locuinta (6 luni) , cel putin la electrica mie mi-a cerut CF actualizat. Dureaza 30 de zile. Sunt curios cum e in bv.
La Enel eu am rezolvat in 2 ore, dar aveam toate actele la mine si copii dupa fiecare: buletin + copie, certificat de nastere + copie, contract de vanzare-cumparare + copie, poza cu indexul actual la contor, o factura a fostului proprietar, bani pentru a plati facturile la zi.
In prima zi a saptamanii ti-ai gasit? Cand dau iama toti pensionarii?
Eu zic pe miercuri-joi pe la ora 11 (vezi nu te duci dupa 12 ca e pauza de masa)…
La gaz: copie dupa actul de proprietate al imobilului, copie dupa buletin (+ al sotiei, daca sunteti coproprietari), facturile curente sa fie platite si dai indexul de gaz. Sa ai mai multe copii la tine, nu se stie niciodata. Se rezolva in 30-40 minute – asa a fost la mine acum 2 luni. Am avut si o surpriza neplacuta – nu era casierie la sediu si automatul de plata al facturilor accepta doar carduri BRD. Suntem in Romania, deci am fost la 100 metri distanta la o benzinarie sa platesc 2 facturi si am revenit la sediul de la gaz cu dovada platii.
La curent electric se poate face online.
la rds recomand sa-ti faci programare sau sa iti iei de baut cu tine.
Pentru RDS ia si niste calmante. Pentru GDF si Electrica doar ceva joculete pe telefon.
rezolvi tot intr-o zi si mai ai timp si de 2-3 beri
Nimic nu e simplu, fiecare furnizor are o alta procedura…
La Electrica nu se rezolva in 1 zi.
Garantat.
Kafka approves
Amintiri placute. La curent am fost de doua ori si de fiecare data am pierdut 30min la coada: prima data mi-au inregistrat doar punctul de consum dar nu mi-au modificat adresa de facturare, a doua oara m-am dus sa-mi rectifice si acest detaliu. La gaz a fost mai simplu, fara cozi, dar au fost in schimb cateva hartii de completat. La cablu am avut din nou coada, mi-a venit „instalarea” in cateva zile insa a trebuit sa mai sun de 2 sau 3 ori in call center sa-mi faca rutarea bine la telefon (aveam ton dar nu puteam sa sun si nici nu puteam fi sunat). La telefonia mobila a fost doar o plimbare de placere intr-un mall. Si a mai fost buletinul, permisul, talonul la masina, actualizarea datelor la banca. Treaba de saptamani bune.
La Muntenia Nord – Ploiesti am facut totul pe email. Primit formulare, completat, semnat scanat trimis.
M-am gasit si in aplicatia web operat.
eu zic sa iei cu tine si dintii de lapte intr-un saculet, ca nu se stie daca o sa ii ceara pe undeva ca dovada ca tu esti tu.
La gaz mi-a mers repede (cred, din ce mi s-a spus): o ora asteptare, cam jumatate de ora la un consultant si a doua zi am reusit sa-mi fac si cont online pe numele meu (EON).
La Electrica a fost mai complicat, au verificat facturi, a existat o diferenta in contul fostului titular, am platit eu pe loc sa mearga mai repede, programare pentru o verificare de contor (ceruta de mine – sa am sufletul impacat), si dupa ce au fost gata actele am asteptat o luna (pe hartia de la ei scria 2 sapt, dar mi-au zis sa nu vin dupa contract mai devreme de o luna) insa si atunci a trebuit sa astept prima factura pe numele meu pentru ca ei nu mi-au dat numar de client.
Din pataniile altora cel mai greu va fi Enelu’.
ai belit-o
lasa ca bei acolo.. si nu de bucurie.
Si eu sunt interesat fiindca urmeaza sa ma lovesc de aceeasi problema.
Eu am stat la GDF (in Bv) juma’ de zi la coada (ca sa revin a 2-a zi cu toate actele) iar pt Electrica am apelat la o firma pt acte si contor. De apa s-a ocupat un vecin.
Nu cred ca le poti face intr-o zi pe toate 3.
iti tinem pumnii .. sa faci poze cu trofeele de reprezentanti de vanzari pe care i-ai ucis mental!!
la gaz si la curent merge relativ usor le faci intr-o zi. nu stiu de apa, gunoi si ce-o mai fi.
Hăhăhăhăhăhă!
Am făcut același lucru acu vreo 2 ani (electrica, gaz, rds, primărie). Mi-am zis că reușesc sigur într-o singură zi pentru că mi-am planificat totul foarte bine (căutat orar de funcționare, interesat când sunt cozile mai mici, la ce oră e mai bine să ajungi, ce acte sunt necesare, căutat informații pe net, întrebat prieteni etc. Am inclusiv circulat doar cu taxi-ul, ca să nu-mi bat capul și să pierd vremea cu parcatul pe la fiecare instituție). Evident că la fiecare instituție m-am lovit de chestii neprevăzute (de la orar de funcționare, la cozi sau, evident, hârtii necesare). Mi-a luat vreo 2-3 zile cu mai multe drumuri la aceeași instituție într-o zi (lași acte, iei acte, mai aduci hârtii de-acasă sau de la alte instituții). Și nu te gândi că aveam hârtiile semnate după cele 2 zile, la gaz și la electrica a trebuit să mă duc să le ridic după vreo săptămână-două. Pe urmă altă distracție cu făcut conturi online la fiecare ca să pot plăti online facturile. La electrica de exemplu n-am putut până mi-a venit prima factură pe numele meu.
Menționez că vorbesc de Cluj, poate la Brașov te descurci mai bine.
Copie contract de proprietate + copie CI + o sa semnezi (probabil) contract nou la furnizor.
La 3 luni după ce am depus actele la furnizorul de curent m-au sunat să merg să ridic contractul. #numaiinromania
In cazul meu, a durat cate o zi la ENEL si la GDF. Enel-ul era complet varza in Bucuresti, dar intre timp s-au mai indreptat (asta era acum 2 ani). Poti depune direct electronic documentele si te duci sa-ti ridici doar contractul (big plus!). In Constanta, Enel-ul a fost foarte rapid, a durat 30 min. La capitolul gaze, GDF e un pic mai organizat, dar dureaza 1-2h de stat la coada. Sa ai intotdeauna cel putin 3 copii din fiecare document (proprietate, ultima factura, act de identitate), ca altfel te trimit la facut copii. Succes!
E bine că ţi-ai fixat clar obiectivul. Acum ai un ţel şi stii că nu vei avea linişte pînă cînd nu vei veni şi ne vei spune ca Dinescu+Caramitru: „Fraţilor, am învins!”
am detaliat la fiecare.
Acum 8 ani am facut totul prin internet/telefon.
10 min la firma de curent, 10 minute firma de cablu, 10 minute pentru posta sa redirectioneze toul pentru urmatoarele 3 luni la noua adresa.
Apa, gunoi nu a trebuit sa fac nimic ca apartin de primarie si astia au primit de la notar hirtia actele ca eu sint nou proprietar.
S-a intimplat in alta tara…
unde ai facut schimbarile astea? in Brasov, in Bucuresti??
ca e sf ce zici pe acolo
gdf timp de asteptare 5 minute? pai in bucuresti sunt cate 50 la coada, stai lejer 1-2 ore
brașov, desigur.
Eu personal am rezolvat a doua zi dupa cumparare. Am avut nevoie de contractul de vanzare cumparare, de un CF recent in care apaream noi ca proprietari si cam atat. A mers repede peste tot, nici vorba sa vin cu fostul proprietar sau mai stiu eu ce alte gainarii. La Electrica mi-au calculat ei din burta numarul de kW, si cu au ghicit cu o diferenta de 5 kW pe care i-am platit eu in plus (mi-a convenit mai mult decat sa ma duc pana acasa sa citesc contorul si sa revin).
Alta tara, aceiasi problema (cablu, gaze, curent): 5 minute fiecare, prin telefon. In total 10 minute, ca gazul si curentul sunt de la aceiasi firma.
Sint curios, te-ai identificat in vreun alt fel decit prin telefon? Nu prea inteleg cum reuseste o companie de orice fel (astea cu zeci de mii de clienti sau mai multi) sa gestioneze o gramada de contracte fara sa le incurce, in cele 5 minute la telefon. Basca asteptarea pina iti raspunde cineva.
Mai pe scurt, cred ca nu ne spui chiar tot.
@Emil – in momentul in care te muti intr-o locatie noua, declari la primarie. Din secunda aia, ca prin minunile lui Arsenie Boca, Posta, Banca, Fiscul, toti stiu ca tu stai acolo si vei primi corespondenta la noua adresa. In orice sistem gandit de oameni normali la cap, suni si-i anunti ca din data de sa scrie facturile pe numele tau. Pot obtine ce-i intereseaza de la primarie, fara dosare, copii sau adeverinte. Cumva, ei stiu ca tu locuiesti acolo, coa’!
E chiar atat de simpla treaba, noi o complicam.
Eu ti-am zis ca RDS s-a schimbat mult de la groaza care era acum 4-5 ani.
Nu si la Bz.
Ce te-ai mai distrat!
las și eu o cerere timbrată fiscal aici la coadă, să pui linku’ older/newer comments și la coada listei de comentarii! că de un buton show all nu’ndrăznesc să’mi fac speranțe.
Pe alte continente totul se face online si apoi te suna sa confirmi , nu copii dupa nimic , nici un act de trimis.
Chiar ne intrebam cum e in alte tari. Multumim pentru precizari, ne ajuta enorm in viata de zi cu zi in Romania.
adina, te ajuta sa vezi malul la care trebuie sa ajungeti. Fara birocratie inutila unde doar o verificare rezonabila e suficienta. Te ajuta sa nu te bucuri ca ai rezolvat in doar 3 ore si un vraf de acte cand normal e 3 minute si telefon.
Ce-ai ‘fă’ Adinó, nu mai știi de glumă?
Ia stai boss – cum adica procura de la fostul proprietar? Asta e o gluma, sau ce? Ca am inteles ca vorbim de contract de vanzare cumparare, nu de contract de inchiriere.. Ce treaba mai are fostul proprietar?
tu nu știi că la unele contracte trebuie sa fie și ăla care renunță și ăla care preia, nu?
Nu, nu stiu, si nici nu inteleg legarea asta intre proprietari. Mie mi se pare a fi undeva in zona gri a legii. Ce ma impiedica pe mine sa fac datorii pe numele fostului proprietar si sa nu le platesc? dpdv legal zic. Sa le impui altei persoane nu este posibil (vezi credite sot-sotie), sa refuzi individual dreptul la servicii (dupa ce fostul proprietar a facut datorii) este discriminatoriu si nu are temei legal. Ce-mi scapa? ca probabil o smecherie e.
Pe de alta parte, imi aduc aminte ca atunci cand lucram la Rds, adresa era verificata in caz de datorii, nu cnp-ul, ceea ce mie mi se parea o imbecilitate – acelasi om, daca era chirias putea face datorii de mai multe ori – de cate ori vroia, mai precis. Daca la adresa era alt proprietar si ala din urma lasase datorii, nu puteam sa-i facem contract. Nu am inteles atunci si nici acum nu inteleg logica asta.
păi tocmai de asta vii cu el de mână. ăla de la gaz zice: pe locatie mai sunt de plătit 94 lei. cine plătește? și fostul și actualul proprietar se pun de acord.
Şi unde mai exact ţi-a cerut procură? Că la gaz la mine a mers fără (şi fără proprietar, bineînţeles) şi zilele astea merg şi la electrica şi nu mă duc cu nimeni de mână. La gaz a fost ceva de plătit, am plătit că altfel nu se făceau actele, dar m-am înţeles cu omul şi mi-a dat banii, ceea ce e şi situaţia ta.
la apă și canalizare a mers și fără. la restul au cerut măcar să se uite la ea sau să ii facă o copie.
As vrea si eu mai multe detalii de prin alte tari. Cum te identifica aia, totusi? Merg pe incredere ca esti ala care le spui la telefon ca esti? sau pe un mail? Ceva e neclar.
Nume prenume
Un fel de cnp( nu functioneaza ca in romania)(cod fiscal)
Codul de client de la vechiul proprietar care apare in ultima factura.
Index. Totul la telefon nu mai mult de 5 minute( te mai suna la 1 ora dupa ce aivorbit cu ei la telefon pentru a da o nota operatorului)
La an cand vine operatorul pentru citire index cere si o copie buletin.daca nu esti acasa index-ul si copia le dai anulviitor
@Emil – le dai feisbookul tau.
Imi explica si mie cineva de ce se copiaza actul de identitate? Eu de la un timp refuz acest lucru. E mai grea viata ca functionarul roman se blocheaza cand ii spui ca nu ii dai copie dupa buletin sau nu il lasi sa faca una. Ii explici ca nici o lege nu ii da acest drept si il rogi sa te identifice. Atat. Fara copie.
Pana acum, doar notarul ma identifica, in rest nimeni nu s-a sinchisit sa compare buletinul cu mecla mea.
Mi se pare un abuz si da ocazia unor functionari corupti sa faca niscaiva matrapazlacuri cu copiile de buletin.
Dar de ce vor contractul de vanzare-cumparare integral? Aici mi se pare un abuz si mai mare…
ok …am inteles ca am nevoie de rabdare dar de pret nimeni nu zice nimic sau nu se percepe taxe ?