Conducerea ASF trebuie să meargă la pușcărie împreună cu conducerea City Insurance

Dacă eu vreau să-mi deschid o bancă sau o societate de asigurări, trebuie să cer voie de la diverse autorități, nu merge să-mi pună o tonetă în parc și să vând asigurări de capul meu. Autorizarea asta de funcționare mă costă niște bani pe an, în fiecare an, bani pe care eu îi plătesc ca să mă supravegheze cineva că nu fac prostii.

Asta face ASF, se asigură că entitățile din domeniul financiar sunt sigure, stabile și funcționale. Pentru asta iau salarii uriașe.

Bun. Există o schemă în derulare în cazul situației City Insurance (cel mai mare asigurator RCA din România, care nu mai are bani să plătească daunele), și ea e simplă și eficientă: “a fost făcută cu banii mafiei italiene” sau “este sau era deținută de cumnatul infractorului condamnat Adrian Năstase”. Pentru că, vedeți voi, asta e important în stabilirea situației. Nu vinovații, nu situația în sine, nu unde sunt banii, ci zvonuri din astea care, chiar dacă ar fi adevărate, nu au relevanță.

Două lucruri sunt relevante aici și pe astea trebuie să insiste discuția și presa care mai gândește.

Unu. De ce ai cel mai mare număr de plângeri la adresa calității serviciilor pe care le oferi, ani la rând. De ce? Că ești cel mai mare și că ai cel mai mic preț, ok, ai mai mulți clienți, e de înțeles asta, dar dacă ai așa de mulți clienți ai și bani mulți, taxele și costurile operative nu sunt așa de mari, totuși, încasezi sute de milioane de euro pe an, nu ai daunalitate 100%, să zici că de asta ai probleme cu banii.

În situații de genul ăsta ar trebui să existe un cadru care spune că, dacă o ții tot așa, cu ani la rând top plângeri, să ți se suspende licența dacă nu reușești să treci pe locul doi sau trei, că e evident că e ceva greșit acolo.

Doi. CI a prezentat niște extrase de cont de la bănci elvețiene cu sume pe care le avea ca rezerve, extrase despre care se bănuiește că ar fi false.

În 2017!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

De asta conducerea ASF și toți care au lucrat la dosarul ăsta trebuie să meargă la pușcărie. Că din 2017 nu au avut timp sau creier ca să ceară o confirmare de la BNR, SIE, naiba știe cine, dacă sumele alea chiar există.

De ce au prezentat extrasele alea de cont? Pentru că aveau probleme financiare. ÎNCĂ DIN 2017!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Și ASF nu a făcut nimic. Cineva trebuie să meargă la pușcărie pentru asta.

Mai fiți atenți la faza asta:

La discuţiile cu ASF, autoritatea de supraveghere,  investitorul a prezentat varianta unor instrumente financiare pentru capital, printre care şi garanţia asupra unui orfelinat din Grecia, care valoarează peste 300 mil. euro şi care ar putea fi adus ca şi capital. (sursa)

Ce orfelinat din lumea asta valorează 300 milioane euro?!?!? Ce, transformă orfanii în platină? Cine a acceptat de bună garanția asta trebuie să meargă la pușcărie.

Bun. Și acum o întrebare logică: unde sunt banii? Unde au dispărut banii plătiți de oamenii care au cumpărat polițe RCA? ASF, BNR, Cîțu, cineva trebuie să răspundă la întrebarea asta. Repede. Cât au încasat, cât au sifonat, cât mai au în conturi. Pentru că presimt o creștere a poliței RCA sau a prețului benzinei cu o sumă mică, știți voi, taxa de solidaritate cu Bancorex.

Când nu se va rezolva asta, și nu se va rezolva, că toți ăia de la ASF sunt numiți politic, și vine raportul pe justiție de la UE și ne întrebăm de ce nu ne plac ăia, să știți că de la scheme din astea. De la falimente fără pușcărie, de la avioane care trec nestingherite granițele, de la justiție șchioapă și oarbă…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

106 comentarii

  1. Cine si-a facut acum 2 zile RCA pe 1 an la City Insurance? Oopsi

    • Stiu stiu.. eu sunt problema, ca am ales cea mai ieftina asigurare obligatorie in loc sa ma documentez temeinic.

      De-ar fi o autoritate cu angajati platiti regeste care sa faca asta pentru mine si sa se asigure ca cetatenii nu dau bani pe asigurari care sunt egale cu zero de fapt.. ntz ntz ntz

    • >De-ar fi o autoritate cu angajati platiti regeste care sa faca asta pentru mine si sa se asigure ca cetatenii nu dau bani pe asigurari care sunt egale cu zero de fapt.. ntz ntz ntz

      Ai dreptate. Totusi nu este primul caz de acest fel, nu era nevoie de cine stie ce „documentare temeinica”. E amuzant cum alegem sa avem incredere in „stat” atunci cand ne convine :)

    • Problema este ca tu cumperi acest produs pentru terti, de aceea nu te intereseaza calitatea.
      Daca era un televizor si auzeai despre el ce se aude despre calitatea politelor City, il mai cumparai?

    • @florin

      Din pacate nu sunt foarte priceput la analize financiare si de sustenabilitate in piata de asigurari. Sunt sigur ca tu esti si pentru tine e mult mai simplu si rapid sa evaluezi corect si in timp util astfel de situatii. Aici nu ma refer sa dai search pe google – ca asa gasesti legat de orice companie articole pline de panica si avertizari. ORICE COMPANIE!

      Inca ceva. Florin, ai bani in banca? Sau card? Sau credit? Si cum de ai incredere daca ai? Cumva pentru ca statul iti garanteaza siguranta depozitelor pana la 100.000 euro. Sau in cazul creditului ai incredere ca statul te protejeaza daca esti bun platitor si banca nu poate decide sa iti ceara toti banii pt ca asa vor ei ca au nevoie acum. Amuzant cum alegi sa ai incredere atunci cand iti convine.

      Cand imi cumpar o shaorma pot sa evaluez cu ochii mei pe loc cat de curat si sustenabil este localul din care cumpar. Dar in cazul asigurarilor e ceva mai complicat imi imaginez. Bine, nu pt tine. Asta am stabilit. Probabil de asta nu exista un ASF care sa vegheze la sustenabilitatea shaormelor. De am fi toti ca tine de capabili am putea desfiinta complet statul. Doamne ajuta!

    • Angajații ASF sunt plătiți regește, asta nu înseamnă că trebuie să și muncească ca niște robi. Au avut și ei vacanță, concedii, copii de dus la.scoala cu mașina, vine acum Crăciunul, trebuie sa ia cadouri, etc.

    • @M, nu o cumperi pentru nici un tert. O cumperi pentru cacaturile pe care le-ai facut tu si pentru care nu trebuie sa platesti suma reala care te-ar ustura si in cur.

    • Dupa cum spuneam, nu trebuie sa fii mare specialist sa iti dai seama cand ceva pute. Ori daca tu primesti 10 oferte dintre care 2 sunt cu mult sub pretul celorlalte 8, plus experientele din trecut(sa nu-mi spui ca nu ai auzit de carpatica, de ex), cam ce crezi ca o sa se intample? Crezi ca a revolutionat City Insurance piata asigurarilor?
      A.. ca te doare in cur de cel pe care poate il lovesti, asta da. Se descurca el cu asiguratorul. Ori poate gresesc eu total, si ti-ai facut decontare directa :)

      Intr-o tara normala ar trebui sa functioneze asa cum spui tu, dar daca nu te-ai nascut dupa ultima ploaie ar trebui sa stii mai bine, sau sa vrei. Presupun ca acum esti in fata la ASF, sa le ceri socoteala.

      Cat despre intrebarea ta: nu-mi tin banii la shaormerie.

    • @Cristian: alta e problema. Știrile cu falimentul City sunt de ceva timp. Tu ai făcut vineri asigurarea… Ia zi, cât stai zilnic pe fb, antena trei și insta? Eh, aia e problema.

    • Felicitari! Ai facut cea mai buna alegere pt ca ai dat cei mai putini bani. Pe tine nu te afecteaza cu nimic. Cel pe care l-ai lovit sa se descurce. Chestia nasoala e alta. Eram cu masina firmei si m-a oprit garcea. Actele.. permis.. alea, asigurare? Pai stiti se ocupa brokru firmei, agentu’ de asigurari, verificati dvs. Garcea verifica si zice ca masina nu apare in baza de date cu polita valabila si ca tre sa confiste certificatu’ si numerele de inmatriculare. Sun sefu’ si-i zic ca ma fte garcea, el stai ma ca are asigurare – ti-o trimit pa hațap. Intre timp politianul completase procesul verbal. Ma duc la el si-i bag telefonu sub nas – No ni ma vezi ca are? Am scapat cu avertisment ca de ce nu am hartia la mine daca tot o apucat sa scrie procesu vb si cu o ora din viata pierduta de-ampulea. Cred ca politele incheiate recent nu mai apar in baza de date pt ca am verificat si io a doua zi si nu era.

    • @Cristian
      Felicitari, ai economisit vreo 40 de lei!
      Ai avut sansa sa fii parte din solutie sau din problema, ai ales a 2 varianta pentru FUCKING 40 de lei, atat valorezi? 40 de fucking lei?

    • @c.daniel Si stiri cu Euroins sunt de ceva timp si uite ca a scapat de faliment. Din pacate stau din ce in ce mai putin pe fb, insta si A3 – imi iau din timp ingerasi sfinti ca tine care imi reproseaza ca am ales cea mai ieftina varianta pt un produs OBLIGATORIU pe care e ffff probabil sa nu il folosesc niciodata (conduc aproape zilnic in buc si am un singur accident minor in 15 ani din vina mea, o bara usor zgariata).

      @florin Tare cum ai evitat complet sa abordezi subiectul de cum de ai incredere in stat cand vine vorba sa te protejeze de banci daca esti bun platnic? Si daca aleg cea mai buna oferta de dobanda cand fac credit tot eu sunt vinovat daca banca da ulterior faliment? Nu BNR-ul care ar fi trebuit sa o supravegheze si sa intervina i timp util?

      @Ioan Cine te-a ranit atat de mult incat sa crezi ca valoarea ta este stabilita de cat de scump e RCA-ul tau? E clar stabilita in functie de valoarea Casco-ului, nu fii naiv!!

    • Suge-o bai Cristi. Stiai foarte bine ce faci, dar te-a durut in cur, ca pe tine nu te afecteaza. Il afecteaza pe boul peste care dai. 10000 de euro are asiguratorul meu de recuperat de la city din cauza astora ca voi, si asta de ani de zile. Ghici cine ii plateste. Asigurarea pentru terti, ASF, plm, da nu e ok niciuna, dar nu mai fa pe mironosita ca ai si tu partea ta din vina.

    • @Ioan – arata-mi te rog in plm diferenta aia de 40 de ron… Vorbiti sa va aflatyi in treaba mah!

      https://imgur.com/a/vIuHp1J

    • N-am evitat nimic, si cred ca ai inteles foarte bine ce am spus. Asigurarea pentru locuinta tot la shaormerie o faci? Ca despre decontarea directa vad ca nu raspunzi :)

    • @Cristian „pentru ca statul iti garanteaza siguranta depozitelor pana la 100.000 euro”

      Statul de origine al bancii, mai precis banca nationala a acelui stat, garanteaza aceasta suma. Daca suma era garantata de statul roman, nu mai tinea nimeni intreg la cap vreun leu in banci. Bine, nimeni in afara de tine probabil, ca tu ai incredere in statul roman.

    • Mai oameni buni, ce aveti de va suparati pe omul asta? Cum poate el controla calitatea serviciilor oferite de firmele de asigurari? De ce e responsabilitatea lui? Nu exista un mecanism de control din partea statului, pentru a se verifica daca asiguratorul chiar isi face treaba?
      Vazand calitatea slaba a serviciilor medicale din tara, voi va oferiti sa platiti mai multi bani lunar din salariu pentru a va asigura ca toata lumea beneficiaza de servicii mai bune?
      Vazand drumurile proaste, voi va oferiti sa platiti de 2 ori rovinieta pentru a va asigura ca sunt reparate? Sau de 2 ori litrul de combustibil, sa intre mai multe accize? Sau de 2 ori podul de la Cernavoda?
      Vazand ce salarii proaste au curierii care va livreaza rahaturile de la emag, va oferiti sa le platiti voi inca 50% lunar pentru a avea o viata mai buna? Sau platiti livrarea aia si eventual un extra 5 lei si gata?

      Romanul plateste pe un serviciu cat de putin posibil pentru ca e zgarcit din nastere, pentru ca are salariul mic versus media europeana la care ne raportam, pentru ca nu-l intereseaza de vecinul, pentru ca are inca optiunea de a alege o firma ieftina si proasta dupa cel putin 5 ani de magarii, etc.

      Rezolvarea e simpla: se schimba legea pentru a elimina RCA-ul si a face asigurarea CASCO obligatorie, urmand ca asigurarea ta sa plateasca daunele in caz de accident si sa-si recupereze banii mai apoi. Toti vor fi apoi interesati de calitatea serviciilor asiguratorului propriu.

    • @add
      Gata boss am inteles. Nu e vina violatorului, nu e vina politiei, e vina femeii ca a purtat o fusta prea scurta si si-a cerut-o nenorocita.

    • @Adib
      oferta e de din 26.10.2020 cand am facut ultima asigurare, preturile sunt pe an
      Grawe – 329.56 Lei
      Asirom – 331.10 Lei
      Euroins – 332.22 Lei
      City Insurance – 352.00 Lei
      Allianz – 354 Lei
      Groupama – 518.28 lei
      Masina benzina, motor 1.6, permis 20 ani

  2. Nu va păți nimeni nimic. Paguba va trece în contul populației, nimeni nuu va face scandal ( doar pe FB) etc. Va apărea alt scandal cu fumul de rigoare…

    • Va fi ca gemul de prune al lui Cristici, cu răcire lentă.

    • Normal ar fi ca toti clientii City I. sa fie notificati ca au 30 de zile sa-si faca un nou RCA deoarece s-a ftut sandramaua.
      Pana la urma ar fi corect fata de restul asiguratilor si i-ar mai disciplina putin pe aia care ar cumpara si o polita de 10 lei ca vezi doamne e legal, e treab ASF.
      Pai acum ar fi momentul potrivit sa mearga ei la AsF si sa se lamureasca cum sta treaba cu legalitatea, sa nu astepte sa le platim noi „smecheria”.

  3. Nu o sa se intample nimic. Se va intra in faliment, se vor da bani din fondul de garantare, bla bla. In 5 ani apare o noua firma de asigurari cu pret mic, un cash grab care va face la fel. De ce ? Pt ca nu exista raspundere de nici un fel si legi de 2 lei.

    • Peste 5 ani? Mîine apare. La fel cum orice bombardier își deschide o firmă, face afaceri cu eliberări de facturi potop și apoi o bagă în faliment fără a fi urmărit penal, că cea vinovată e persoana juridică, nu patronul, care în alte părți e urmărit de Fisc pînă moare.

    • Fondul de garantare este constituit tot din bani publici.

  4. Bai ma lasati cu extrase de cont false. Pai la mine la o firma destul de mica, in afara ce-i drept, auditorul imi ia extrasul bancar ca proba initiala, DAR regula in audit este sa contacteze ei banca DIRECT pentru a primi confirmare direct de la institutia financiara. Aici sunt niste nereguli pe care un afacerist/auditor de rand nu si le permite. Mi-e cam scarba suna ca alt tun la nivel inalt in buna traditie din Romania

    • Am explicat într-un comentariu mai jos. Nu e extras fals, doar se folosește doar cu dubla semnătura SC city + banca Elveția.

      Banca Elveția nu semnează niciodată, doar pt eliberare extras. Cost 100k pt extras de 10 mil/an.

      Banii exista, sunt în cont. Nu exista metoda de a se folosi, popri, sau orice.

    • Valentin Ionescu, unul din directorii ASF, declara ca toti auditorii care au verificat situatia CI nu au semnalat probleme. Unul din auditori a fost Delloitte (pentru anii 2016 – 2017). Celelalte 2 sunt: Grand Thornton si BDO (ambele firme sunt auditori internationali).
      Oare si astia au fost platiti pentru ca rapoartele sa fie curate?

    • Pentru cine spunea ca nu mai este nimic de furat in Romania….

    • Robert stai linistit, nu pare chiar este. SJW-stii de serviciu sunt cei mai prosti dintre pamanteni si Sabotor a confirmat asta pe aici de nenumarate ori.

    • @marin – ai auzit de Arthur Andersen? Făceau parte din big 5 (primele 5 firme de audit din lume, printre care se numără și Deloite). Au certificat afacerile Exon. Când Exon a crăpat au rămas doar big 4 in mai puțin de 1an. Asta din cauză că schema s-a derulat în US. La noi va fi doar un altfel de bancorex, fni, samd

    • @Marin: normal ca au fost plătiți. Nu ai citit ca și-au retras raporturile/concluziile auditului, acum câteva zile?

    • @c.daniel, pacat ca in situatii de genul acesta nu li se poate interzice activitatea in Romania (ma refer la firmele de audit). Cum ar fi ca Deloitte sa „zboare” din tara.

    • @Marin, firmele astea de audit sunt cancerul capitalismului, da un google dupa falimentul wirecard ca sa intelegi ce zic

  5. Nu cetățeanul este de vina că își face RCA ieftin. Vinovați sunt cei de la ASF care le dă voie asiguratorilor să aibă preturi exagerat de mici, în comparație cu ceilalți asiguratori. Și când brokerul, care incasa bonusuri substanțiale de la City, vine și zice „e RCA, ce te interesează pe tine? E treabă alauia pe care îl lovești.”, despre ce vorbim? Dar una peste alta ASF este 100% vinovată pentru acest eșec. Pe care îl vom plăti noi toți, fără că cineva din partea cealaltă să răspundă. Rușine acestor parveniți de la ASF și acestor mizerii de politicieni!

  6. Ce ma bucur ca nu am ales cea mai ieftina varianta, parca am avut un glob de cristal :)

    • Te bucuri degeaba. Faptul că tu n-ai ales cea mai ieftina varianta nu te păzește de un imbecil cu asigurare la City Insurance.

    • Sabotor, stii ca poti opta pentru decontare directa, nu? Ti se rupe ce rca are vinovatul…

      Legea 132/2017 (Legea RCA) introduce in legislatie notiunea de decontare directa si o defineste ca fiind serviciul auxiliar de gestionare a daunelor de catre asiguratorii RCA a propriilor asigurati, care se oferteaza obligatoriu de catre asigurator, iar achizitia acestuia este optionala de catre asigurat.
      Mai pe scurt : partea prejudiciata intr-un accident de vehiculele ce a optat pentru decontarea directa la incheierea contractului RCA va fi despagubita de catre propriul asigurator RCA atunci cand se indeplinesc conditiile decontarii directe.

    • nu este degeaba, are ce să prezinte la înaintare în cazul în care el lovește pe cineva și este vina lui … păgubitul își poate repara cotețul pe un rca valid

    • @sabotor, pari cam prost.

    • Nu e degeaba daca ai ales si opțiunea cu decontarea directa, adica daca patesti ceva sa iti deconteze asigurarea ta.

    • @Sabotor Am decontare directa, special pentru cazuri de genul.

    • @Dan 2, Bogdan
      Conditii pentru decontare directa:

      1. accidentele auto sunt produse pe teritoriul României;
      2. vehiculele implicate în accident sunt înmatriculate/înregistrate în România;
      3. prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;
      4. ambele vehicule implicate în accidentul auto au asigurare RCA valabilă la data evenimentului;
      5. nu au existat vătămari corporale.

      Sa discutam de conditia 5: da, poate te doare-n cot cand e un accident usor cu o aripa indoita, ceva ieftin in orice caz. Altfel, in caz de accident mai serios, care implica si o ambulanta, te pisi pe ea decontare directa si tot stai la mila imbecilului care si-a facut asigurare la City Insurance.

      @mobutu
      cand e vina ta, te doare fix in pix daca asiguratorul tau plateste sau nu; tu-i dai asigurarea valabila si e treaba lui sa-si repare masina.

      @Robert
      tu in schimb nu pari deloc, e vizibil dincolo de orice urma de indoiala ca esti un prost caruia-i curge scuipatul din gura.

    • De ce sa te bucuri ca nu ai ales cea mai ieftina varianta? E normal sa alegi ce varianta doresti si pretul este un motiv bun sa faci asta. Intr-o tara normala la cap nu stai sa te stresezi ca asiguratorul fuge cu banii sau prostii din astea. Te muti de la unul la altul si daca e diferenta de 1 dolar si consideri ca indeplineste conditiile tale, ca nu suntem rockefelleri sa aruncam bani in stanga si dreapta.

    • Decontarea directa e un lucru bun, stricat datorită condițiilor. Deci e cam useless.

    • @dojo, nu poti sa fii capitalist cand cumperi un produs (cel mai ieftin si dubios, toata lumea stia chestia asta) si comunist cand vanzatorul da faliment iar tu stai cu mana intinsa, ca milogul, sa iti plateasca altii daunele.

      cei care au cumparat nu sunt niste victime inocente si nici nu e vreo mare drama pentru ei, vorbim de cateva sute de lei.

    • Ar trebui modificată legea asigurărilor astfel încât toate să funcționeze numai cu decontare directă și fără alte condiții de excludere a decontării directe, astfel clienții finali își vor alege mai atent asiguratorul iar pe de altă parte firmele de asigurări se vor „supraveghea” reciproc astfel încât vor prelua practic o parte din atribuțiile ASF iar chestia asta ar duce la o însănătoșire a pieței asiguratorilor din România.

  7. Hai mha nene, vii cu prostii de astea, avem probleme mai mari, Dragos Savulescu vrea sa dea in judecata Romania…eu zic sa nu il mai suparam nici pe Mario Iorgulescu …India Europei suntem…

    • Da, suntem bine de tot.
      In ultimii ani avem:
      -politisti care s-au pisat pe cetățeni si apoi cetățenii au murit (sau s-au sinucis, ceva pe acolo)
      -padurar împușcat in padure (cel de la Mures parca)
      -activisti si reporteri bătuți in padure (cazul de sapt asta)
      -activist fugarit cu mașina la 2 noaptea, ramas paralizat dupa accident
      -politisti care se hahaiau cand ala i-a luat prizonieri si apoi i-a omorit pe aia
      -doua fete omorite si inca nu se stie exact cum si de către cine (cazul caracal)
      -muie luata de la jandarmi pe 10 august
      Nu stiu, mai ziceti si voi, ca lista pare destul de lunga, dar sigur mai sunt si altele.

    • sau sa nu il suparam pe Mazare, Madagascarul ar putea sa-si retraga ambasadorul

  8. Stire din 24 iunie 2020:

    „Deputații și senatorii PSD, PNL, ALDE și Pro România l-au votat, miercuri, pe Nicu Marcu pentru funcția de președinte – membru executiv al Consiliului al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

    Nicu Marcu a fost unicul candidat, propus de PNL. El este un apropiat al liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu -care pe vremea când a fost premier l-a numit director la Loteria Română (2006) șeful Consiliului Național de integritate (CNI), secretar general la ANAF – funcție înființată special pentru el și șef al Direcţiei Generale Buget Finanţe şi Fonduri Europene.

    La schimb, funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi pe care Nicu Marcu o va elibera va fi preluată de „tata socrul” Ilie Sîrbu (PSD) al lui Victor Ponta (Pro România).”

    Crede cineva ca acest baiat va merge la puscarie?

    • Păi Nicu Marcu e ăla care a spart buba, de ce sa meargă el și nu cei dinainte?

    • @MD, Interesant, spuneti-mi mai multe.

      Poate ca l-am judecat gresit. Care e rolul lui Nicu Marcu in declansarea falimentului City Insurance, firma detinuta de cumnatul lui Adrian Nastase?

    • @silicon_v, nu am ce să-ți spun, din moment ce ai deja concluziile pe baza unor elemente din CV de acu 12 ani. Sunt destule articole despre cronologia falimentului Citi și vezi în ele că mandatul lui Nicu Marcu coincide cu spargerea buboiului acolo, un buboi crescut în ani și ani.

  9. Daca eu as deschide un cazinou azi, fara spagi si cunostinte, sunt sigur ca a doua zi as avea deja piciorul spart. Asa e si cu politele de asigurari, taxa de protectie legala, dar tot condusa de mafia.

    Eu zic ca trebuie sa luam adio de la banii aia, stirea o sa mai apara o zi doua la tv si atat… ASF o sa dea din umar, guvernul la fel si viata merge inainte ca avem treburi mai importante, nu pandemia, ci congresul interlopilor

  10. Ni sunt extrase false…

    SC banca Elveția aduce capital în compania SC orice srl, cont care se poate folosi numai și numai cu semnătura SC banca Elveția.

    Contul este real, contractul pt capital exista. La bani nu se poate umbla.

    Cost 100k euro pt extras de 10 mil euro. (pt a folosi acel extras un an)

    Suma poate urca la oricât. Nu e nimic fals, dar nu te poți atinge de bani sub nicio forma.

    • In acest caz, ca nu te poti atinge de bani, raportarile financiare catre ASF nu ar trebui sa includa acei bani ca „lichiditati pe termn scurt care pot acoperi daunele”, deci nu ajuta decat la marja de solvabilitate, care e un concept destul de abstract.

    • Cum spune și Anca mai sus, dacă e dificil sa fie folosiți banii ăia de la reasigurator atunci înseamnă că e o problemă cu condițiile impuse de ASF.

  11. Pe lângă cele enumerate de tine, eu aș mai vrea să citesc în presă și ce au de făcut acum prostănacii care au cumpărat asigurare de la ăștia.

    • Cum se intampla de obicei, va iesi o minte luminata din guvern si va contorsiona logica ca sa motiveze decizia de a-i ajuta pe „pagubiti”. Pun in ghilimele pentru ca, daca dupa 30 de ani cu atatea tepe mari date in tara asta, inca mai mergi la cel mai ieftin de pe piata fara sa fii un pic suspicios … Pe partea cealalta, daca iti iese si statul te ajuta sa scapi de urmarile prostiei tale, se mai numeste ca esti prost ?

    • Nu ai înțeles.
      Prostănacii aia suntem noi toți.
      După ce se declară falimentul, Fondul de garantare va onora acele polițe prin includerea unei taxe in toate polițele auto.

  12. Ai scris greșit Shitty Insurance

  13. Ai 100 daune neplătite? Ok, 15 zile nu mai vinzi nimic. Sau pană nu plătești daunele. Ai 1000 daune neplătite? Ok, ne pare rau, next. Într-o societate perfecta, fara scheme și artificii.

    • În teorie sună bine, dar dacă aș vrea să scot o firmă concurentă pun 100 de fraieri să plângă că nu s-au plătit daunele și până se investighează cazul în pur stil românesc te-am blocat de la vânzări pe toată țara.

  14. Daca e agitatia asta acum la un asigurator stati sa vedeti cand o sa se prabuseasca o banca. Anii 90 reloaded (inflatie, presedinte care doarme pe el etc.).
    Si-asa se duceau cam multi adolescenti pe la Nostalgia. Acum au sansa sa le si traiasca.

  15. E doar in Bancorex 2021.

    Citisem pe zf că ei aveau venituri de 500 milioane cu cheltuieli de 250. Cum sărăcie dai faliment cu 50% profit?

    Totul e automatizat, cheltuielile administrative sunt minime.

    E doar un tun bine organizat, asta una, și doi, oare aveau profitul ăla că astea sunt marjele în asigurari sau pentru că tot amânau plățile sau nu plăteau deloc?

  16. Iți pot spune eu unde au dispărut banii încasați. Se știe tot din 2017. De ani de zile acționarul principal a împrumutat City Insurance cu diverse sume de bani. Cu dobândă de 10% sau mai mare. Deși banii nu au ajuns în conturile din România, C.I. a plătit prompt dobânzile și a returnat creditele. Uneori a plătit dobânda înainte de a lua creditul.

  17. Stati sa vedeti cand o sa se prabuseasca o banca. Tare mi-e ca asta e doar preludiul. Anii 90′ reloaded (inflatie, utilitati scumpite, presedinte care doarme pe el etc.).

    Si-asa petrecerile Nostalgia au mare succes. N-ar fi exclus sa le traim pe bune.

    • În momentele alea te gândești că poate ING nu e o idee așa rea fiind bancă olandeză :))

    • N-are cum ….vegheaza ‘Manole’…a, stai, tot el si cu colegii lui fosti secu, actual directori si consilieri in BNR, erau si cand a fost
      Bancorex, Banca Religiilor, Romexterra etc..hmmm

    • @manu ING nu e filiala. E franciză – ca McDonald’s. Așa că banii sunt garantați de statul român. Doar că fondul ăla de garantare nu acoperă falimentul unei bănci mari

    • Nu mai pică băncile, cum picau odată. Vezi Deutsche Bank și efortul european de a o ține pe linia de plutire.

    • @babu:

      Nu ai dreptate, din câte știu cea din București e filială a celei din Olanda, și restul de prin țară sunt francize care operează practic sub cea din București.

      Deci e olandeză 100%

    • @babu daca citesti cu atentie contractul unei banci, vei vedea ca 100K EUR sunt garantati de banca nationala din tara de origine a bancii. Mai nasol e daca ai banii la o banca romaneasca.

      Cat despre banca olandeza amintita de tine, am avut si eu la ei si l-am citit inainte sa semnez ca primarul, de asta stiu ca:

      „În eventualitatea excepțională de insolvență a ING Bank N.V. Amsterdam , Schema de Garantare a Depozitelor din Regatul Țărilor de Jos, administrată de De Nederlandsche Bank N.V. (Banca Centrală a Olandei) (DNB), îți va pune la dispoziţie compensaţiile cuvenite (până la 100.000 EUR) în termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la dată la care depozitele au devenit indisponibile. Dacă nu ți-a fost pusă la dispoziţie compensaţia în acest termen, îți recomandăm să contactezi Schema de Garantare a Depozitelor din Regatul Țărilor de Jos, întrucât termenul în care poţi pretinde plata compensaţiei poate fi limitat. Perioada de punere la dispoziţie a compensaţiei va fi redusă treptat până la 7 zile lucrătoare. Pe parcursul acestei perioade de tranziţie, Banca Centrală a Olandei (DNB) poate atribui la cerere o sumă adecvată pentru a acoperi nevoile de bază.”

  18. Da’ eu ce mă fac? Doar ce m-a lovit un „asigurat” City Insurance

  19. Acum o luna mi-am facut RCA si CASCO . Am fost indrumat sa evit city si sa aleg RCA cu decontare directa.
    Asta trebuie sa faca un consultant de asigurari: sa ofere detalii, sa promoveze solutii potrivite pentru client

  20. Catzu azi despre cazul insurance: suntem in capitalism si e normal că firmele mai dau faliment.
    (Gata, s-a rezolvat).

    • noroc ca exista Superman

    • Suntem in Romania, e normal ca politicienii sa fie imbecili.

    • Si ziaristul destept trebuia sa il intrebe – „domnu fost bancher, asta era firma de asigurare cu cea mai mare cota de piata la RCA. Ce zici matale e valabil si la banci? Vrei sa zici ca e ok daca maine da faliment BCR? De asta vrei tu sa ajungi sef la BNR, sa supraveghezi falimente?”. Stie careva vreun ziarist destept ?

  21. Toate falimentele din zona asigurarilor au plecat din zona RCA si mai ales din cauza faptului ca asigurarile acelea erau foarte ieftine. Sa cautam vinovatii la ASF este foarte corect, dar in acelasi ar trebui sa ne gandim ca fara acesti asiguratori nu toti romanii si-ar fi permis o asigurare obligatorie la masina. In fond existenta CI si a altora ca el sta in faptul ca saracia nu este asa vizibila, doar ai masina. Cam din aceasta cauza sunt destul de sigur ca acest caz nu va fi unul izolat ci va viza urmatorul mare jucator Euroins. Si dupa ce dispara acesta sunt destul de sigur c-o sa apara un al asigurator dornic sa acopere piata asigurarilor obligatorii auto, dar care nu despagubesc vreodata.

  22. Am uitat să zic, pentru bancorex se plătea din costul fiecărui litru de motorină, până prin 2013 cred când a scos-o Ponta.

    Pentru falimentul Carpatica și Astra se plătește din fiecare RCA pe care îl facem și azi.

    Pentru ăsta cât și pe unde vom plati, sunt curios.

  23. Am făcut asigurarea RCA acum 2 zile și am ales altceva din cauza zvonurilor

  24. NOU
    #89

    Ce bine ar fi ca sa nu se comercializeze decât polițe cu decontare directa. Una e sa ai 3 milioane de asigurați, adică probabil mai mult de 50% din toate mașinile din țara, fiindcă ai cel mai bun pret vs sa ai 3 milioane fiindcă ești recunoscut ca fiind cel mai serios.

  25. Sub ochii nostri, tara aluneca rapid in groapa falimentului in care a cazut Grecia acum niste ani. Cu o nota de plata dura, vom iesi din asta, cum am iesit si din anii ’90.
    Pana atunci, sa ne apucam de golf.

    • Gabi la greci a fost altă „schemă”, practic grecii au cumparat submarine nemțești cu bani din ajutoare europene, adică am plătit noi toți, asta a fost schema.
      Au comandat submarine de câteva miliarde apoi au descoperit că au probleme cu plata împrumuturilor, sa făcut tot tămbalaul ăla cu schimbarea guvernelor care erau marionete ca și la noi și cu sprijinul Germaniei au primit ajutor din partea EU.
      Acum grecii cârâie fiidca primesc submarine turcii și ei deja cunosc schema, dupa ce primesc submarinele turcii or să primească un „ajutor’ financiar de la EU, probabil o să fie „motivat” ca vin refugiații din Afganistan și îi opresc turcii la granița EU.

  26. Poate scrii si de ciorditorii de la patru tiuning despre cum sunt ei de amuzanti cand se plang de altii (cazu romexpo de zilele astea)

  27. Intr-o economie functionala,falimentul celei mai mari firme de asigurari ar provoca un cataclism financiar-bancar.Asa cum a facut ING in criza din 2008 in USA.Pentru ca orice companie de asigurari este,la rindul ei,re-asigurata de alte institutii de asigurari sau bancare.Pentru cine nu stie,o companie de asigurari are un statut apropriat de al unei institutii bancare.E ca si cum una din cele mai mari(cea mai mare) din Romania ar da faliment.Ar fi dezastru.Dar,in Romania,acest faliment e trecut la rubrica “ si altele”.Ceea ce inseamna ca tara nu are o economie functionala.De regula,firmele de asigurari lucreaza cu credite gigantice de la institurii bancare si,de multe ori,bancile cumpara stock in companiile de asigurari ca sa-i controleze fluxul financiar si sa nu se expuna riscului.Asadar,in falimentul asta va fi tirita nu doar City Insurance ci si institutiile care o crediteaza si care detin active.Exact asta mai lipsea cind ,oricum,finantele tarii stau pe un butoi de pulbere.Va fi interesant,daca nu cumva va fi tragic.

    • Cred ca nu te referi la ING, ci la AIG. Care in „economia functionala” din SUA a fost considerata „too big to fail” si a fost salvata de la faliment si preluata de catre statul american cu suma de 180 de MILIARDE de dolari, tot din banii platitorilor de taxe.

      In Ro se va aplica aceasta prima parte.

      Insa… intr-o economie cu adevarat functionala compania salvata de stat de la faliment de catre stat da banii inapoi, iar AIG a returnat 205 MILIARDE de dolari statului american in 2012. In Ro acest lucru nu se va intampla, platitorii de taxe vor plati si mai mult pe viitor cand vor incheia un RCA nou.

      Chiar ca suna a anii ’90 reloaded, vorba cuiva de mai sus. La oameni noi, tot noi.

  28. Legat de amploarea scandalului City Insurance trebuie sa nu uitam ca o parte din mașinile disponibile în aplicația City Link au RCA la ei. Spun o parte ca am verificat aleator câteva, dar nu m-ar mira ca toate sa fie asigurate la ei. Prin urmare grija mare când vedeți o mașină de la City Link.

  29. Si mai e o chestie: ASF are autonomie financiara, adica toate cheltuielile lor (adica salariile grase) sunt sustinute din incasarile de taxe de la firmele pe care trebuie sa le supravegheze. Aici e un conflict de interese. Cel putin demisia conducerii ar fi un act de decenta, dar cred ca nu stiu ce-i aia.

  30. Urmeaza Euroins, care, în prezent, plătesc despăgubiri doar în urma reclamatiilor făcute de păgubiți la ASF și plătesc despăgubirile conform evaluării proprii a pagubei, evaluare care este mai mica decât devizul și factura de reparație emise de către o unitate service de specialitate și care conform legii are dreptul de a evalua pagubele.
    In prezent ASF răspunde ca ei nu sunt în măsura sa stabilească cuantumul despăgubirii, la o reclamație împotriva Euroins, care a plătit mai puțin decât valoarea facturata legal a reparatiei.
    Astfel, Euroins sunt „ținuți în brate” de ASF înca din decembrie 2019, de când s-a schimbat guvernul (noiembrie 2019).
    Se observa, foarte clar, ca ASF are propriile interese, politice. Nu e normal ca tu, ASF sa nu respecți legea.(in care scrie ca valoarea reparației se stabilește de unitățile service de specialitate și nu de societățile de asigurare). Oare vor fi trași la răspundere vreodată pt aceste fapte repetare continuu din 2019 pana în prezent?
    Oare se vor lua masuri din timp cu Euroins (care au deja o problema în prezent)? Sau va fi următoarea pe lista falimetarii?

  31. Ok…s-a venit cu orfelinatul de 300 milioane garanție…Daca există o firmă care a făcut evaluarea greșit, ei trebuie să plătească din punct de vedere penal. Daca există acte/extrase de cont false cu niște sume care nu existau…ar trebui să fie verificate în Elveția și s-a răspund tot din punct de vedere penal. Toate aceste lucruri duc la pușcărie iar autorul acestui articol este îndreptățit să o ceară.

  32. Twitter: „patrioții Bittman și Mihăescu ce-or mai face?”

    De Mihăescu nu știu, Bittman a prestat în Grecia la nunta băiatului lui Raul Doicescu

  33. ce interes as avea sa falimentez o companie care avea incasari de 500mil si daune de 250mil? cat sa mai fie costul angajatilor si sediilor? mi se pare totusi o afacere profitabila ce nu ar intra in faliment daca ar fi asa. insa nu e asa pentru ca se dau spagi si comisiuane, ceea ce inseamna ca din 500mil ai daune tot de 500mil.
    si totusi, ce fac cei cu asigurare inca valabila la ei?

  34. 1. oricat ati vrea sa convingeti lumea ca nu trebuie sa se uite doar la pret cand fac o asigurare RCA nu o sa mearga pentru ca e doar fata de terti, deci nu te afecteaza cu nimic…nu e casco, asigurare medicala sau de calatorie
    2. obligativitatea de care se vorbea pentru a cumpara RCA numai cu decontare directa mi se pare doar un artificiu al ASF-ului sau cine a gandit-o pentru a mai scapa de plangeri, daca isi faceau treaba de la inceput nu era nevoie de asa ceva.
    3. daca eu am casco nu mi se pare corect sa ma obligi sa iau RCA cu dencontare directa cand am deja asta prin casco
    4. RCA cu decontare e o optiune buna pentru cine cine nu are bani de casco dar vrea totusi sa nu-si faca probleme cand nu e vina lui

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.